olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Αντί να μιλά για πράσινα άλογα, ο ΠτΔ μίλησε για τα δίκαια της Ελλάδας. Και ο Μπάιντεν αποκρίθηκε.

Posted by olympiada στο Ιουνίου 6, 2017

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ κ. JOE BIDEN
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Αθήνα, 6 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εμείς, οι Έλληνες, σ’ όλο τον κόσμο πάντα θυμόμαστε την πολύπλευρη στήριξή σας, μαζί με τον Πρόεδρο Obama, προς την Ελλάδα σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον Τόπο μας και τον Λαό μας. Και σας ευχαριστούμε για τις εντελώς πρόσφατες δηλώσεις σας ως προς την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Χώρας μου. Όπως επίσης πάντα θυμόμαστε ότι τόσον ο Πρόεδρος Obama όσο και εσείς υπήρξατε υπέρμαχοι της αρμονικής και δημιουργικής συμπόρευσης ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εύχομαι αυτή η πολιτική των ΗΠΑ να έχει συνέχεια και συνέπεια. Διότι είναι πλέον κοινός τόπος το ότι για να φέρουν σε πέρας και τον δικό τους πλανητικό ρόλο, οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την συμπόρευση με μίαν ισχυρή, θεσμικώς και οικονομικώς, Ευρωπαϊκή Ένωση, με την δική της πολύτιμη συνεισφορά στην κοινή υπόθεση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Πολιτισμού εν γένει.

J. BIDEN (από ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αποτελεί τιμή το γεγονός ότι βρίσκομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι τιμή για μένα το γεγονός ότι επιστρέφω στην Ελλάδα και όπως άλλωστε μου είχατε πει αστειευόμενος «Καταρχήν εξελέγην για πρώτη φορά στη Γερουσία χάριν στη στήριξη της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ». Όπως γνωρίζετε, όλοι στις ΗΠΑ αντλούν την καταγωγή τους και από κάπου αλλού. Συνεπώς είναι συνήθως μια σύνθεση η καταγωγή τους. Για παράδειγμα εγώ, είμαι Ιρλανδός, Αμερικάνος με καταβολές στην Ιρλανδία. Η οικογένειά μου μάλιστα έφυγε από την Ιρλανδία προ πολλών δεκαετιών το 1840. Ο Πρόεδρος Ομπάμα σχεδόν αστειευόταν πάντοτε και θα με σκότωνε, ως εκ του γεγονότος ότι η πραγματικότητα είναι πως έτυχα της θερμής στήριξης των Ελληνοαμερικάνων και μου έλεγε αστειευόμενος «Μάλλον για εκείνους είσαι ο Τζον Μπαϊντενόπουλος». Τους έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου.

Και υπάρχει συνέχεια και θα υπάρξει συνέχεια, διότι βαθιά μέσα τους στην καρδιά τους, οι πολίτες των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες, και το σχέδιο Μάρσαλ κλείνει 70 χρόνια, έχουν περάσει 70 χρόνια από την εφαρμογή του, και όμως μας διαπνέουν, μας διακατέχουν τα ίδια συναισθήματα όπως και τότε. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος κι εγώ στηρίξαμε την προσπάθεια που έγινε προκειμένου για την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Οι Αμερικανοί πολίτες το γνωρίζουν και το αντιλαμβάνονται αυτό.

Και κάτι ακόμα αν μου επιτρέπετε, κ.Πρόεδρε, θεωρώ ότι η επιτυχία του εγχειρήματος, η ίδια η επιτυχία της Ελλάδος συμβαδίζει, ευθυγραμμίζεται και εξυπηρετεί, είναι επ’ ωφελεία, αν θέλετε, των ΗΠΑ. Και αυτό ισχύει στον μέγιστο βαθμό. Εννοώ ότι δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί να συνεχίζουμε κι εμείς, αν δεν βγει από την κρίση η Ελλάδα. Αυτό που επιθυμούμε είναι να βγει από την κρίση, ν’ αναπτυχθεί και επίσης ν΄αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο σε αυτή την περιοχή του πλανήτη.

Αυτά είναι και τα αισθήματα του Αντιπροέδρου, κ. Πενς, με τον οποίο είχα μια συζήτηση. Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και να σας ζητήσω ή να σας παροτρύνω: Δώστε λίγο ακόμη χρόνο στη νέα κυβέρνηση. Εγώ έχω ελπίδες διότι πιστεύω ότι βαθιά μέσα τους οι Αμερικανοί πολίτες διαπνέονται, διακατέχονται ακόμα από τα ίδια συναισθήματα. Δεν έχει αλλάξει η στάση των ΗΠΑ. Έχουμε πίστη στους πολίτες αυτής της σπουδαίας δημοκρατίας. Πιστεύουμε ειλικρινά στους Έλληνες πολίτες και σας ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε έναν πρώην Αντιπρόεδρο και του κάνετε την τιμή να κουβεντιάσει με έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε, στην Ελλάδα έχουμε μια συνήθεια. Πάντα τιμούμε -και αυτό το κάνουμε και για τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και για τους ξένους ηγέτες- όλους αυτούς που άφησαν το θετικό αποτύπωμά τους στην ιστορία και που έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν. Θυμηθείτε αυτό που σας είπα.

J. BIDEN: Κι εμείς οι Ιρλανδοί λέμε ότι αυτό είναι η συνήθεια της καρδιάς.

21 Σχόλια to “Αντί να μιλά για πράσινα άλογα, ο ΠτΔ μίλησε για τα δίκαια της Ελλάδας. Και ο Μπάιντεν αποκρίθηκε.”

 1. makarios said

  ΠΟΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΞΑΔΕΡΦΕ???

  ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΟΡΘΟΝ ΕΙΝΑΙ «ΠΡΑΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ ???»

  Μου αρέσει!

 2. stamos stamoulis said

  Αυτο ειναι.
  Να γραφεις χωρις να ξερεις τι γραφεις.
  Ολη η εγκυροτητα στο μεγαλειο της…

  Μου αρέσει!

 3. Πέτρος Μ. said

  Και όμως, για πράσινα άλογα μιλάει. Μόνο που δεν αναφέρεται σε βόδια, κάποιοι τον καταλάβαμε.
  Την χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει η ίδια η χώρα εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Και μόνο επειδή εκδίδει μόνη της το χρήμα. Και ακριβώς επειδή η χώρα εκδίδει το χρήμα.
  Αυτό γίνεται ανέκαθεν, από τη δημιουργία του χρήματος και του τραπεζικού συστήματος…
  Εμείς όμως χρηματοδοτούμε …μόνοι μας τις τράπεζές μας. Τις ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ. Και οι τράπεζες αυτές χρειάστηκαν …χρήματα μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα. Και όλοι μας …κοιμόμαστε και φοβόμαστε μη τυχόν και μας βγάλουν από τι Ευρώ… Μη τυχόν και χρειάζεται να ανταλλάσσουμε στα αεροδρόμια του εξωτερικού το νόμισμά μας με Ευρώ, στα ταξίδια που πλέον δεν κάνουμε…
  Και μας έπεισαν πως το χρέος δημιουργήθηκε επειδή πληρώναμε …μισθούς και συντάξεις.
  Έδωσε η χώρα 238 δισεκατομμύρια Ευρώ στις ιδιωτικές μας τράπεζες, σε ούτε τέσσερα χρόνια. Όχι άμεσα με την αγορά μετοχών, αλλά έμμεσα με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων. Δεν κάναμε δηλαδή ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών όπως έγινε στην Ισλανδία, δώσαμε τα χρήματα ως «κρατικές εγγυήσεις». Το κόλπο με τις «ανακεφαλαιοποιήσεις» τελείωσε όταν η Ισλανδία (ο πρόεδρός της και μόνο) αρνήθηκε να το συνεχίσει και σε εμάς ξεκίνησαν το κόλπο με τις «κρατικές εγγυήσεις».
  Αυτά τα 238 δις προστέθηκαν στο «χρέος» μας, το 70% του εθνικού μας χρέους προέκυψε λοιπόν από τα χρήματα που πήγαν για «κρατικές εγγυήσεις», για «χρηματοδότηση» του τραπεζικού συστήματος που διαχειρίζεται Ευρώ.
  Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς έδωσαν:
  Νόμος 3723 (άρθρο 1, 4), 09/12/2008 28 δις
  Νόμος 3845 (άρθρο 4), 06/05/2010 15 δις
  Νόμος 3864 (άρθρο 3), 21/07/2010 10 δις
  Νόμος 3872 (άρθρο 7), 23/09/2010 25 δις
  Νόμος 3965 (άρθρο 19), 18/05/2011 30 δις
  Νόμος 4031 (άρθρο 1), 09/12/2011 60 δις
  Νόμος 4056 (άρθρο 21), 12/03/2012 30 δις
  Νόμος 4079 (άρθρο 1), 19/09/2012 40 δις
  Οι τράπεζες πήραν λοιπόν 238 δις, περισσότερα ακόμα και από τις καταθέσεις μας, σε ούτε τέσσερα χρόνια…
  Έμαθα ότι το 2008, τα 24,5 δις από τις «εγγυήσεις» επιστράφηκαν, ήταν μόνο για να κάνουν δοκιμή και δεν …χρειάστηκαν. Σε αντίθεση όμως με τα χρήματα που «χρειάστηκαν» οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια. Και έτσι να είναι, το συνολικό ποσό που δώσαμε στις τράπεζες σε ούτε τέσσερα χρόνια και αυτό προστέθηκε στο δημόσιο χρέος, είναι 213,5 δισεκατομμύρια Ευρώ.
  Ακόμα και κάποια άλλα χρήματα να επιστράφηκαν από τις τράπεζες για αυτές τις «κρατικές εγγυήσεις», το βασικό είναι ότι στην περίοδο κρίσης οι τράπεζες «χρειάστηκαν» πάρα πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ, για …χρηματοδότησή τους…
  Και αυτά προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος της χώρας…

  Εδώ και λίγα χρόνια ξεπουλιούνται τα πάντα, ότι αποφέρει πλούτο για τη χώρα ξεπουλιέται χωρίς καμιά αιτία. Και όταν αναφέρομαι σε ξεπούλημα, πωλούνται όλα με τιμές …της πλάκας, άρα ξεπουλιούνται. Ο ΟΠΑΠ πχ δόθηκε με χρήματα όσο κέρδος είχε σε ένα χρόνο, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πήραμε 45 εκατομμυριάκια (και μάλιστα μιλάμε για εκατοντάδες συρμούς, εκατοντάδες χιλιόμετρα ράγες, δεκάδες σταθμούς κλπ κλπ, καινούριος προαστιακός σιδηρόδρομος, χιλιάδες επιβάτες καθημερινά). Λιμάνια, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, νοσοκομεία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛΒΟ, ΟΛΘ κλπ. Ξεπουλάμε ότι αποφέρει κέρδος για τη χώρα, έτσι ώστε στο τέλος η Ελλάδα να μη βγάζει άλλα χρήματα για να μπορεί να ξεχρεώνει αυτά που δήθεν χρωστάει…
  Δε θα βγάζουμε άλλο κέρδος από την εθνική μας περιουσία και θα …αναγκαστούμε να δώσουμε τον ορυκτό μας πλούτο. Τον ορυκτό πλούτο (πετρέλαια και φυσικό αέριο) που μέχρι πρότινος …ούτε που γνωρίζαμε ότι υπήρχε. Και την Ελληνική ΑΟΖ δεν έχουμε ακόμα και σήμερα ανακηρύξει, αφού …φοβόμαστε τους Τούρκους. Και όμως η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ. Και σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο το γνωρίζουν οι πάντες (αυτοί που πρέπει) εδώ και δεκαετίες.
  Άρα λοιπόν, την αιτία του Ελληνικού προβλήματος αποτελούν …οι υδρογονάνθρακες.

  Και αν δεν κάναμε αυτό το εγκληματικό PSI το 2012, το «χρέος» μας θα πήγαινε στο …300% του ΑΕΠ μας, αλλά θέλησαν να μας πάρουν ότι «κομπόδεμα» υπήρχε στα ταμεία μας.

  Και ας υποθέσουμε ότι οι πολιτικοί μας νόμιζαν πως πρέπει να δώσουν αυτά τα χρήματα και ότι πιστεύουν πως πραγματικά αυτά τα χρήματα τώρα τα χρωστάμε. Η ΕΚΤ τί κάνει; Η ΕΕ τί; Δεν ξέρει κανείς τους τίποτα; Δεν ξέρει κανείς για το κόλπο αυτό;

  Και αν δε δίναμε αυτά τα 238 δις (ή 213,5 δις ή …200 δις) και φαλίριζαν οι τράπεζες, κανείς δε θα έχανε τις καταθέσεις του, όπως νομίζουν πολλοί, αφού τα χρήματα δε βρίσκονται στα ταμεία των τραπεζών αλλά έχουν δοθεί από τις τράπεζες για δάνεια και δεν υπάρχουν σε ρευστό.

  Όταν μας κυβερνήσουν Έλληνες (και όχι ελληνόφωνες), κατηγορηθούν και κλειστούν φυλακή όλοι οι νυν κυβερνώντες μας για εσχάτη προδοσία (η οποία ποτέ δεν …παραγράφεται – ούτε με το νόμο περί …μη ευθύνης υπουργών) και γίνει ένας επίσημος λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, τότε κανένας Ευρωπαίος, κανένας δανειστής, κανένας τοκογλύφος, κανένας «εταίρος» μας, δεν θα μπορεί να μας πει τίποτε επειδή δε θα δεχτούμε αυτό το χρέος και δε θα πληρώνουμε μέχρι να λήξει ο λογιστικός έλεγχος…
  Και στην Ισλανδία ξεκίνησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο κόλπο, παρόλο που δεν είναι καν στην ΕΕ και φυσικά δεν έχει Ευρώ. Χρωστούσε η χώρα πολλά δισεκατομμύρια (αναλογικά με τον πληθυσμό της, περισσότερα ακόμα και από ότι το δικό μας «χρέος») για τις «ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών της.
  Και οι ιδιωτικές της τράπεζες …ήθελαν και άλλα,. Παρόλο λοιπόν που το δέχτηκαν όλοι οι πολιτικοί της και το ψήφισαν όλα της τα κόμματα στη βουλή, αρνήθηκε ο πρόεδρος της Ισλανδίας να δώσουν και άλλα χρήματα, να δανειστούν δηλαδή και άλλα για τις τράπεζές της.
  Ο πρόεδρος της Ισλανδίας (κύριος Γκρίμσον) έκανε το μόνο που μπορούσε να κάνει (βάσει Ισλανδικού συντάγματος), το ίδιο που θα μπορούσε να κάνει και ο δικός μας πρόεδρος της δημοκρατίας. Αρνήθηκε να υπογράψει για να πάρουν επιπλέον δάνεια και να ανακεφαλαιοποιήσουν ξανά τις τράπεζες και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα αυτό, το 93% του λαού της Ισλανδίας αρνήθηκε να ξεχρεώσει τις τράπεζες εις βάρος του, αρνήθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών. Οι τράπεζες χρεοκόπησαν και οι τραπεζίτες κλείστηκαν στη φυλακή (για τα χρέη αυτά). Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια που έγιναν πρόσφατα και την πήγαν Αγγλία και Ολλανδία για τα χρέη της, δικαιώθηκε οριστικά η Ισλανδία και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν.

  Που σημαίνει ότι ακόμα και αν πράγματι οι τράπεζες χρειάζονταν τόσο χρήμα για «χρηματοδότηση» (που σίγουρα δεν, αλλά λέμε) και αν εμείς ως Ελλάδα ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε από μόνοι μας τις “χρηματοδοτήσεις” των ιδιωτικών μας τραπεζών (και όχι η ΕΚΤ, όπως γίνεται συνέχεια και όπως εγώ πιστεύω) θα μπορούσαμε να διαγράψουμε το χρέος αυτό, με παράδειγμα την Ισλανδία.
  Τα δικαστήρια θα μας δικαίωναν και όσοι μας έδωσαν χρήματα μπορούν να ξεχάσουν τα χρήματα αυτά εφόσον πήγαν για τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών.
  Ή να τους τα δώσει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ κατά το δοκούν, χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό όπως είχε το χρήμα κάποτε.
  Φημολογείται ότι τώρα η ΕΚΤ πληρώνει τα πρόστιμα στην Αμερική… Τα πρόστιμα που επέβαλε αυτή στις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες…

  Φημολογείται επίσης, ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει και η Ισλανδία, όπως έχει και η Ελλάδα, τεράστιο ορυκτό πλούτο στην τεράστια ΑΟΖ της…

  Μου αρέσει!

 4. makarios said

  Ποιος διαφωνησε για αυτα…
  ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΜΩΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ….

  «Πριν μια ωρα πεινασα και καθησα να φαω αλλα αυριο θα βρεξει»

  ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙΠΟΤΑ???
  ΟΥΤΕ ΕΓΩ….
  Για αυτο λεω…
  ΑΦΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ…..
  Να ειμαστε υποτυπωδως εγκυροι η να «φαινομαστε» λιγο διαβασμενοι….
  ΑΛΗΘΕΙΑ….. Το » Μ» μετα το ονομα σου τι σημαινει???

  Μου αρέσει!

  • Πέτρος Μ. said

   Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, ακριβώς επειδή αυτή εκδίδει το χρήμα. Θα έπρεπε.
   Αυτό γίνεται ανέκαθεν, από τη δημιουργία του χρήματος και του τραπεζικού συστήματος…

   Εμάς όμως μας έπεισαν πως το χρέος δημιουργήθηκε επειδή πληρώναμε …μισθούς και συντάξεις και χρηματοδοτούμε μόνοι μας τις τράπεζές μας. Τις ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ. Το 70% του δημοσίου χρέους προέρχεται από «χρηματοδοτήσεις» των τραπεζών μας.

   Αυτό είναι το πρόβλημά μας, ότι το χρέος μας είναι δήθεν χρέος…
   Αλλά για εσένα, όπως και για τους κυβερνώντες μας …πέρα βρέχει. Και ας πείνασες και ας κάθισες να φας …χωρίς να έχεις. Τόσα κατάλαβες, τόσα καταλαβαίνετε όλοι σας. Το Μ είναι επώνυμο και δε σημαίνει …Μακάριος-

   Μου αρέσει!

   • Πέτρος Μ. said

    Γράφω επίσης, αποκλείεται να χρειάζονταν οι τράπεζες 200 δισεκατομμύρια Ευρώ σε ούτε τέσσερα χρόνια για …χρηματοδότηση. Αποκλείεται. Περισσότερα ακόμα και από τις καταθέσεις μας. Δεν το βρίσκεις λίγο …περίεργο αυτό;
    Αυτό είναι πεντακάθαρα ένα κόλπο. Καθαρό κόλπο, αλλά κανείς δεν τους πήρε χαμπάρι. Υποτίθεται κανείς, αφού τα ΜΜΕ …δεν ξέρουν τίποτε.
    Και ούτε και για την Ισλανδία μας λένε άλλο, από τη στιγμή που τα διεθνή δικαστήρια την αθώωσαν και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν.-

    Μου αρέσει!

   • Μισή αλήθεια > ολόκληρο ψέμα ! said

    Δεν προσπαθώ ούτε και θέλω να σε επιπλήξω, ειλικρινά και μην το πάρεις λάθος, το γεγονός ότι αναφέρεσαι σε κάποια πραγματικά περιστατικά αυτό δεν σημαίνει ότι αναλύονται με σκεπτικό λαϊκής αγοράς.
    Χρειάζεσαι διάβασμα !

    Μου αρέσει!

   • Πέτρος Μ. said

    …τόσα ξέρω, τόσα λέω. Το θέμα όμως είναι τι ακριβώς να …διαβάσω. Έγραψα κάποια στοιχεία που είναι αδιαμφισβητήσιμα. Αυτά δώσαμε στις τράπεζες (αναφέρω και τους νόμους), αυτά τα «ξεπουλήσαμε» (είναι γνωστό, το βρίσκεις παντού), αυτό έγινε στην Ισλανδία (και αυτό γνωστό είναι, όλοι το λεν), αυτός είναι ο ορυκτός πλούτος που έχουμε (ποιος δεν τον ξέρει). Και όλα «δένουν» όπως τα γράφω. Το «δέσιμο» αυτό είναι …λαϊκής αγοράς; Τί να …διαβάσω; Μήπως κάπου κάνω λάθος; Διαφώτισέ με.

    Μου αρέσει!

   • Κυριάκος said

    Φίλε Πέτρο !

    Το γεγονός ότι αναφέρεις τους νόμους ή τα ΦΕΚ (Φύλλα Εφημερίδων Κυβερνήσεων) που ναί μεν είναι ακριβή, χωρίς όμως να έχεις διαβάσει τι ακριβώς υπαγορεύουν, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς (α) να τα κατατάξεις στην ίδια κατηγορία και (β) να τα προσθέσεις ώς όμοια άν κάποιο απο αυτά δεν συμβαίνει να είναι (αν διαβάσεις αναλυτικά τους όρους που αναφέρει και κάτω απο τους οποίους είχε ψηφιστεί στην Βουλή).

    λ.χ. βάλε στο Google (browser) το «Ν. 3723 ΦΕΚ 250-9 ΔΕΚ 2008» (προτίμησε την δημοσίευση σε pdf) και διάβασε τα (11) άρθρα εφαρμογής του και θα καταλάβεις ότι δεν πρόκειται περί δανεισμού τραπεζών αλλά για ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας (για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης) και ότι, τα 28 δις που δείχνεις δεν αντιπροσωπεύουν ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ αλλά το ύψος ΕΓΓΥΗΣΗΣ που έδωσε το δημόσιο στις τράπεζες.
    Οι τράπεζες δεν είχαν έλλειψη χρήματος, χρειάζονταν όμως ενισχυμένη εγγύηση (ότι θα πάρουν τα χρηματά τους πίσω) λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσεως. Κάτι που συνέβη και που ήταν κοινή πρακτική στα περισσότερα κράτη της ΕΕ αλλά και διθνώς.

    Σύμφωνα με το τότε Ν. 3723 ΦΕΚ 250-9 ΔΕΚ 2008 (άν το διαβάσεις θα δείς ότι) :
    Πρώτον :
    Δεν είχαν δοθεί χρήματα στις τράπεζες όπως λανθασμένα το κατατάσσεις, αλλά εγγύηση υψους 28 δισ με εγγυητή το δημόσιο. Η ρευστότητα αυτή αφορούσε μόνο τους πολίτες και όχι τις τράπεζες, οι τράπεζες ήσαν το όχημα να μεταφερθεί η εγγυητική ρευστότητα και η προληπτική αυτή ενέργεια έγινε λόγω της πρωτοφανούς έκρηξης της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Προαπαιτούμενο για τις εγγυήσεις αυτές (του ΦΕΚ που αναφέρεις) ήταν ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες οφείλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν των εγγυήσεων (ιδέ Άρθρο #5) για χορήγηση στεγαστικών δανείων και ΜΟΝΟΝ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με προνομιακούς όρους.

    Δεύτερον και σημαντικώτερο :
    Θα δείς ότι σε κάθε τράπεζα που μπήκε στο σύστημα αυτό τοποθετήθηκε κρατικός επίτροπος που επέβλεπε ότι για κάθε εγγυητικά ποσό που θα χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες, το κράτος θα έπαιρνε αυτομάτως (Άρθρο #6) ως αντίκρυσμα ισόποσα εξοφλητικά τραπεζικά ομόλογα με το εγγυητικό ποσό του εκάστοτε δανείου που εξυπηρετείτο.

    ΟΠΟΤΕ ΦΙΛΕ ΠΕΤΡΟ
    σύμφωνα με τους όρους του ΦΕΚ αυτού
    ΚΑΙ ΕΦ’ ΟΣΟΝ
    Δεν χαρίστηκε τίποτε σε καμιά Τράπεζα.
    Δεν διετέθη από τον Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ.
    Δεν εζημιώθη, αλλά κέρδισε το Δημόσιο.
    Δεν πλήρωσαν αλλά κέρδισαν οι φορολογούμενοι
    και δεν μπορούσε να μετακυλιστεί κανένα κόστος στους πολίτες

    ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΟΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    όπως μέχρι στιγμής νόμιζες
    ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΦΕΚ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ
    ———————————————————————

    υ.γ.
    Θα σε παρακαλούσα να μου απαντήσεις (θα επιστρέφω εδώ μέχρι να το κάνεις) όποτε είσαι έτοιμος, αν το κατάλαβες, άν συμφωνείς ή αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες.

    Κάποτε σκεπτόμουν όπως εσύ, έως ότου απεφάσισα να μην πιστεύω κανέναν και να βρίσκω την άκρη μόνος μου (είχα αντιληφθεί ότι παρερμηνείες και λάθη σκόπιμα, «καλή τη καρδία» ή εξ αμελείας γινόντουσαν πολλά).
    Όπως λόγου χάριν αν ρωτήσεις πέντε άτομα ή διαβάσεις δεξιά αριστερά για το πως και απο ποιούς δημιουργήθηκε (ανά χρονολογία) το χρέος και το έλλειμμα, θα πάρεις πέντε διαφορετικές απαντήσεις. Αν όμως το αναζητήσεις μόνος σου στην σωστή κρατική πηγή, όχι μόνο θα εκπλαγείς αλλά και θα αισθάνεσαι ότι υπάρχεις.

    Φιλικά
    Κυριάκος

    Μου αρέσει!

   • Πέτρος Μ. said

    Αγαπητέ Κυριάκο,
    Έμαθα ότι το 2008, τα 24,5 δις από τις εγγυήσεις των 23+5 δισεκατομμυρίων επιστράφηκαν.. Και δεν ξέρω τι απέγιναν τα 3,5 δις.
    Τέλος Πάντων, πάμε στο 2010
    Νόμος 3845 (άρθρο 4), 06/05/2010 – 15 δις
    Νόμος 3864 (άρθρο 3), 21/07/2010 – 10 δις
    Νόμος 3872 (άρθρο 7), 23/09/2010 – 25 δις
    Και αυτά ήταν εγγυήσεις λόγω της …παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης; Και μάλιστα εγγυήσεις που χρειάστηκαν οι τράπεζες κάθε …δίμηνο;
    Και τις δύο επόμενες χρονιές, 2011 και 2012, χρειάστηκαν εγγυήσεις 160 δισεκατομμυρίων, περισσότερα και από τις καταθέσεις μας;
    Όταν βρω χρόνο θα το ψάξω κάπως καλύτερα.
    Φιλικά
    Πέτρος

    Μου αρέσει!

   • Κυριάκος said

    Φίλε Πέτρο,

    τα 3.5 δισ επεστράφησαν στο κράτος κατά την χρήση τους, αν διάβασες τους όρους του σχετικού ΦΕΚ και του τελευταίου που είχε εκδοθεί οσο η Ελλάδα ήταν ακόμη κυρίαρχο κράτος.

    Απο το 2010 και αργότερα άρχισε η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών καθ’ υπόδειξη των των μνημονίων των δανειστών. Μπορείς να ρίξεις μιά ματιά στα αντίστοιχα ΦΕΚ ώστε να πληροφορηθείς σωστά.και γνήσια !

    υ.γ.
    – Όταν λέμε «έμαθα» θα πρέπει να αναφέρουμε και την πηγή.

    – Η ΕΚΤ δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιά τέτοιας παγκόσμιας οικον. κρίσης, ούτε είχε εν ισχύ κανένα πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών. Όλες οι χώρες της ΕΕ ετήρησαν την ίδια διαδικασία, δλδ εγγυήσεων του δημοσίου προς τις τράπεζες και αυτό δεν είναι ούτε ονομάζεται «ανακεφαλαίωση» όπως κάποιοι λανθασμένα ή και σκόπιμα το ονόμασαν.

    – Βάλε στο Google > «τι σημαινει ανακεφαλαιοποίηση τραπεζων»

    – Μην κάνεις ποτέ πίσω – μάθαινε μόνος σου !

    Τα λέμε

    Μου αρέσει!

   • Πέτρος Μ. said

    Αγαπητέ Κυριάκο,
    «Έμαθα ότι το 2008, τα 24,5 δις από τις εγγυήσεις των 23+5 δισεκατομμυρίων επιστράφηκαν…»
    Τώρα «έμαθα» ότι και τα 3,5 δις που δεν χρειάστηκαν για εγγυήσεις επεστράφησαν και αυτά, άρα το 2008 ο Καραμανλής ήταν εντάξει. Ίσως για αυτό …τον έδιωξαν γρήγορα και εγώ νόμιζα ότι ήταν μόνο για τη συμφωνία του στο αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη…😊 Κάτι μου θυμίζει αυτό, μάλλον …τα γεγονότα του πολυτεχνείου και τις εξορύξεις στον Πρίνο. Μήπως αυτά έχουν κάποια σχέση με τους φίλους μας τους Αμερικάνους;

    Κακές σκέψεις κάνω, βέβαια πάω και πολύ πίσω, τέλος πάντων, παραμένουν σε εκκρεμότητα τα 50 δις του 2010, τα 90 δις του 2011 και τα 70 δις του 2012. Σύνολο 210 δισεκατομμύρια Ευρώ…
    Γράφω πιο πάνω:
    «Ακόμα και κάποια άλλα χρήματα να επιστράφηκαν από τις τράπεζες, το βασικό είναι ότι στην περίοδο κρίσης οι τράπεζες «χρειάστηκαν» πάρα πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ, για …χρηματοδότησή τους…
    Και αυτά προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος της χώρας…»
    Άρα λοιπόν, όπως σωστά τα λέω το χρέος της χώρας είναι δήθεν χρέος, αφού τα 2/3 του χρέους προέκυψε από χρηματοδοτήσεις τραπεζών… Χρειάζονταν οι τράπεζες περισσότερα χρήματα από τις καταθέσεις μας σε ούτε τρία χρόνια;;;
    Γράφω επίσης πιο πάνω:
    «Την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει όμως η ίδια η χώρα μόνο εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, ακριβώς επειδή αυτή εκδίδει το χρήμα…
    Εμάς όμως …το δέχτηκαν οι …προδότες οι πολιτικοί μας, που δεν έχουν κάνει καν λογιστικό έλεγχο του χρέους… Δεν είναι λίγο …παράξενο αυτό;»

    Αυτό με τα λεφτά που «χρειάστηκαν» οι τράπεζες μου θυμίζει πραγματικά την Ισλανδία…
    Φημολογείται ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει και η Ισλανδία, όπως και η Ελλάδα, τεράστιο ορυκτό πλούτο στην τεράστια ΑΟΖ της…

    Εάν εμείς ως Ελλάδα ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε από μόνοι μας τις “χρηματοδοτήσεις” των ιδιωτικών μας τραπεζών και όχι η ΕΚΤ (όπως εγώ πιστεύω), θα μπορούσαμε να διαγράψουμε το χρέος αυτό με παράδειγμα την Ισλανδία. Στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια που έγιναν πρόσφατα και την πήγαν Αγγλία και Ολλανδία για τα χρέη της, δικαιώθηκε οριστικά η Ισλανδία, διεγράφησαν τα χρέη της και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν. Είχε δανειστεί πολλά δισεκατομμύρια για «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών της (αναλογικά με τον πληθυσμό της περισσότερα και από το δικό μας «χρέος») και οι τράπεζές της ήθελαν και άλλα…
    Σε αντίστοιχη περίπτωση λοιπόν, τα δικαστήρια θα δικαίωναν και εμάς και όσοι μας έδωσαν χρήματα θα μπορούσαν να ξεχάσουν τα χρήματά τους, εφόσον αυτά πήγαν για τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Ή βέβαια θα έπρεπε να τους τα δώσει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ. Και μάλιστα το εκδίδει κατά το δοκούν, χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό όπως είχε το χρήμα κάποτε…

    Μου αρέσει!

   • Κυριάκος said

    Γειά σου Πέτρο,

    Το ότι ότι κάποιοι έβαλαν όλες τις τραπεζιτικές υποθέσεις μαζί στο ίδιο σακί, το έκαναν για να καλύψουν τα δικά τους χάλια.

    Η απλή και δίκαιη διαφορά είναι ότι, ο Καραμανλής δεν στήριξε τις τράπεζες και ποτέ δεν έκανε κάποια ανακεφαλοποίηση. Τους επέβαλε μέσω εγγύησης του δημοσίου, να συνεχίσουν τις δανειοδοτήσεις (λόγω της οικον. κρίσης) διότι αν δεν το έκανε η Ελλάδα (όπως και πολλά άλλα κράτη) θα δήλωνε αυτομάτως πτώχευση. (το κατάλαβες 😉

    Οι πραγματικές ανακεφαλαιοποιήσεις (και πρόσεξέ το αυτό) έγιναν ως προβλεπόταν απο τους δανειστές και αφ’ ότου είχαμε ήδη μπεί στα μνημόνια. Επομένως όσα αναφέρεις για τα υπόλοιπα ποσά είναι απολύτως σωστά.

    Όπως σου εξήγησα προχθές,
    (στην προ μνημονίων περίοδο όταν ξέσπασε η κρίση)

    η ΕΚΤ συνέστησε σε όλες τις χώρες τις ενώσεως τι να κάνουν και αυτό έκανε και η Ελλάδα.
    Οι τράπεζες δεν είχαν ανάγκη απο χρήμα ή χρηματική βοήθεια, δεν ήταν ζήτημα χρηματικό ή του ποιός κόβει το χρήμα (λανθασμένη σκέψη αυτή), ήταν (λόγω κρίσεως) καθαρώς προληπτική και λογική υπόθεση εκ μέρους των, ότι θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που θα εξακολουθούσαν να δανείζουν.
    Είναι πολύ απλό, μην κοιτάς που ο πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει και πιπιλάει ακόμη την καραμέλα που του είχε πετάξει και που του πετάει η προπαγάνδα κάθε φορά.
    Γι αυτό σου είπα και στο υπενθυμίζω, να μην πιστεύεις απολύτως τίποπτα και κανέναν, αν δεν το έχεις προηγουμένως τεκμηριώσει εσύ !

    Σκάλιζε, ψάχνε, διάβαζε και μάθαινε την αλήθεια σε ότι θές και χωρίς την βοήθεια κανενός, διαβάζοντας έγκυρα έγγραφα του κράτουσ. Μακρυά απο blogs και κανάλια νέων.
    Ποτέ μην λές κάτι αν δέν γνωρίζεις τι ακριβώς σημαίνει όσο απλό και να ακούγεται ή επειδή το λένε όλοι άρα έτσι θα είναι.

    λ.χ. στο Google
    Χρησιμοποίησε Key words (λέξεις κλειδιά) όπως
    «το χρέος της Ελλάδας» ή
    «πως δημιουργήθηκε το χρέος»
    ή όποιες ερωτήσεις σε απασχολούν.

    Θα εκπλαγείς με το πόσα πράγματα και σε πόσο μικρό χρονικό διάστημα θα μάθεις. Και το κυριότερο, θα γνωρίζεις την αλήθεια.

    Τα λέμε
    Κυριάκος

    Μου αρέσει!

   • Πέτρος Μ. said

    Αγαπητέ Κυριάκο,

    βρήκα διάφορα ΦΕΚ.
    ΦΕΚ 65, 6 Μαΐου 2010 – 15 δις
    ΦΕΚ 148, 3 Σεπτεμβρίου 2010 – 25 δις
    ΦΕΚ 113, 18 Μαΐου 2011 – 30 δις
    ΦΕΚ 203, 14 Σεπτεμβρίου 2011 – 30 δις
    ΦΕΚ 256, 9 Δεκεμβρίου 2011 – 60 δις
    ΦΕΚ 52, 12 Μαρτίου 2012 – 30 δις Το ποσό εγγύησης από προ εξαμήνου, αυξάνεται κατά 50%, από 30 στα 60 δις
    ΦΕΚ 180, 20 Σεπτεμβρίου 2012 – 40 δις Τα 10 δις έγιναν 50 δις ευρώ!!!…

    Όλα αυτά μας κάνουν …230 δις…

    Πάντως, αυτό που έγραψα προχτές «Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ», νομίζω είναι σωστό, επειδή αυτή είναι η κεντρική τράπεζα.
    Μάλιστα τώρα, επειδή έγινε ντόρος από Ισπανία άκουσα ότι την ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών τραπεζών θα την αναλάβει η ΕΚΤ…
    Δεν ξέρω αν αληθεύει, πάντως είναι σημαντικό πιστεύω. Αν πραγματικά αυτό θα έπρεπε να συμβεί, τότε πράγματι όλο αυτό με το «χρέος» μας είναι ένα τεράστιο κόλπο που έχει σκοπό την υφαρπαγή της εθνικής μας περιουσίας… (όπως έγραψα στις 6 Ιουνίου)… και βέβαια τον ορυκτό μας πλούτο…

    Μφχ
    Πέτρος

    Μου αρέσει!

   • Κυριακος said

    Πέτρο . .
    Απο το «Πάντως» και κάτω
    Σκέψου το πάλι :

    απο τότε που μπήκαμε στα μνημόνια όλες οι χρηματοδοτήσεις γίνονται βάσει των όρων που υπογράψαμε και εφ’ όσον είχαμε μπεί στο πρόγραμμα πτώχευσης όλες οι χρηματοδοτήσεις γίνονται απο και καθ΄τπόδειξη των δανειστών.

    Άκουσα – μου είπαν και δεν ξέρω αν αληθεύει – είναι συνταγές καφενείου.
    Αν δεν ξέρεις κάτι είσαι υποχρεωμένος να το μάθεις πριν εκφέρεις γνώμη. Ότι κι αν είναι αυτό.

    Μου αρέσει!

 5. Καταρχήν είναι πολύ τιμητικό για τον πρόεδρο που δέχθηκε έναν μη εν ενέργεια αντιπρόεδρο επίσημα στο προεδρικό Μέγαρο. Δείγμα αρίστης γνώσης διπλωματίας.
  Να θυμίσω οτι ο Ερντογαν δε δέχθηκε τον πρόεδρο κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία και το ίδιο έπραξε ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιριμ με τον Ζιγκμαρ Γκαμπριέλ προχθές. Ενδεικτικό της διαφοράς ήθους.

  Στην ουσία τώρα, οι ΗΠΑ πιστεύω οτι και με τη νέα ηγεσία θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας βλέποντας και την αδιαλλαξία της Γερμανίας, ιδιαιτέρως του Σοιμπλε. Σωστά ο πρόεδρος ξαναθέσει το ζήτημα, γνωρίζοντας τις σχέσεις Μπαιντεν με τη σημερινή διοίκηση Τραμπ.

  Μου αρέσει!

  • Θέσεις και Σκέψεις ! said

   Μην βιάζεσαι να βγάζεις συμπεράσματα για κανέναν και για τίποτα.
   Τον καιρό όμως που η Χίλαρυ προετοιμαζόταν να μπεί στο μαγαζί και είχε βάλει τον Μπάϊντεν και τόν Κέρυ να παίζουν τάβλι στην πλάτη του Obama για χάρη του Ερντογάν εσύ πού ήσουνα ;

   Μην πιστέψεις όμως ούτε κι εμένα αν δεν το διαπιστώσεις μόνος σου, αυτό και άλλα, όσο καιρό κι αν χρειαστείς.

   Είναι μεγάλη τραγωδία να ισχυριζόμαστε ότι ακούμε ή ότι λένε όλοι οι άλλοι, όσο καλά και αν τους γνωρίζουμε.

   Μου αρέσει!

 6. makarios said

  Υ.Γ.
  Οταν λεω τα ξερανε ολοι οι πολιτικοι εννοω και αυτους που εκθειαζεις….
  Π.χ. Π.Τ.Δ. Κ.τ.λ……..

  Μου αρέσει!

 7. Ακέλας said

  Οι Αμερικανοί αδυνατούν να κατανοήσουν τι εννοεί η φράση «πράσσειν άλογα»!…Εμείς θολά έστω,κάτι πιάνουμε!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: