Λύση για το χρέος θέλει ο Σόιμπλε στο Eurogroup

soible-le-maire-630x400

Στις προσπάθειες που γίνονται, προκειμένου να βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι «Ευρωζώνη και ΔΝΤ εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις», σημειώνοντας ωστόσο, ότι «θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση».

Απέδωσε αυτές τις αποκλίσεις στις συγκρατημένες εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κατάρτισης ενός τέταρτου προγράμματος βοήθειας. «Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε τέτοιου είδους συζητήσεις» έσπευσε να επισημάνει, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε νέα μέτρα για την Ελλάδα, τα οποία θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας».

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, κάτι το οποίο δεν είναι μέχρι στιγμής» τόνισε επίσης Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας «αξιόλογες» τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, κατέστησε σαφές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, σημείωσε ότι «θα υπάρξουν συζητήσεις για την τεχνική λύση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

5 thoughts on “Λύση για το χρέος θέλει ο Σόιμπλε στο Eurogroup”

 1. «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, κάτι το οποίο δεν είναι μέχρι στιγμής»

  ειναι κανεις που θελει μεταφραση ? Μητσοϊμπλε !

  Like

 2. Όλα είναι για το θεαθήναι

  Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

  Επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που έχει δει το Bloomberg, περιγράφει το μείγμα ανάπτυξης-πλεονασμάτων που οδηγεί το χρέος κάτω από 60% του ΑΕΠ και αυτό που το εκτοξεύει στο 226%. Η μέση λύση και η πίεση του ΔΝΤ.

  Τρία σενάρια ζυγίζουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα.

  Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους Γερμανούς βουλευτές, την οποία έχει δει το πρακτορείο. Γίνεται λόγος για διαφορετικά σενάρια για την ανάπτυξη της χώρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα (εξαιρούνται οι πληρωμές τόκων) που θα μπορέσει να επιτύχει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

  Στο πρώτο σενάριο, η χώρα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω του 60% το 2060, σύμφωνα με το έγγραφο.

  Στο δεύτερο -απαισιόδοξο- σενάριο, το χρέος θα φτάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1% και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ.

  Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μια μέση λύση, που μένει ωστόσο να καθοριστεί.

  Όπως γίνεται σαφές, αν υιοθετηθεί το πρώτο σενάριο, υπάρχει μικρή ανάγκη για ελάφρυνση χρέους, ενώ στο δεύτερο, θα απαιτηθεί γενναία αναδιάρθρωση.

  Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το ΔΝΤ που αρνείται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, αν δεν γίνουν επιπλέον βήματα στο θέμα του χρέους.

  Κάποια κράτη ωστόσο που αρνούνται τις παραχωρήσεις, όπως η Γερμανία, υποστηρίζουν ότι δεν θα εκταμιεύσουν δόση, αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

  50-50
  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν πιθανότητα 50-50 για να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία και εστιάζουν σε μια συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν τη συνάντηση των υπουργών, η οποία θα καθορίσει και την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.

  Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν τον περασμένο Μάιο να ορίσουν πιθανά μέτρα για να χαλαρώσουν οι όροι αποπληρωμής των ελληνικών δανείων μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα ακόμη αποτελεί σημείο τριβής.

  Μεταξύ των επιλογών που έχουν αναφερθεί είναι η παράταση της λήξης των δανείων της ευρωζώνης στην Ελλάδα, καθώς και ο ορισμός πλαφόν και η αναβολή αποπληρωμής τόκων.

  Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι αυτές οι επιλογές χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν περισσότερο, ώστε να συνάδουν τα νούμερα και να διατηρηθούν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους κάτω των σαφώς ορισμένων ορίων.

  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1540621/ta-tria-senaria-gia-thn-ellada.html

  Γιατί είναι “φούσκα” τα αντίμετρα

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σε μια μεγαλοπρεπή φούσκα που επιτηδευμένα από την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν τα περιβόητα αντίμετρα της λιτότητας. Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας, σε συνδυασμό με την εμπειρία από τον τρόπο που έχει συμπεριφερθεί η ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης, δεν αποτελούν λόγους μεγάλης αισιοδοξίας για εφαρμογή αντίμετρων που θα ακυρώσουν τις επιπτώσεις της λιτότητας.

  Τα αντίμετρα της λιτότητας είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ και αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζει η κυβέρνηση, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από το 2019 μαζί με τα μέτρα της λιτότητας. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων δεν ξεκινούν από το 2018 και οι δανειστές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχονται να εφαρμοστούν αργότερα.

  Η απάντηση είναι απλή και δεν έχει να κάνει με το ότι οι δανειστές δέχονται να κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση να μεταφερθεί μέρος του πολιτικού κόστους στην επόμενη κυβέρνηση. Το έχει πει ξεκάθαρα σε συνεντεύξεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει στην παρούσα φάση άλλη λιτότητα και τα μέτρα για να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να ληφθούν αργότερα, όταν θα έχει κλείσει το παραγωγικό κενό, δηλαδή όταν η ελληνική οικονομία θα έχει εδραιώσει την ανάκαμψή της.

  Με άλλα λόγια αν στην παρούσα φάση που η οικονομία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ανάκαμψης ληφθούν τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, τότε η οικονομία θα στραγγαλιστεί με αποτέλεσμα να μην ανακάμψει και να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις ανάπτυξης πάνω στις οποίες βασίζεται και η πρόβλεψη για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

  Όμως όλα είναι προβλέψεις επί χάρτου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι πάντα φειδωλό στις προβλέψεις του υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα για πολλά χρόνια πάνω από 1,5%. Μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα μόνο με σκληρά μέτρα λιτότητας (και σίγουρα χωρίς αντίμετρα που τα ακυρώνουν) και μάλιστα για λίγα χρόνια.

  Τα μέτρα λιτότητας που θα φέρουν το 3,5% περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε και είναι η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων. Για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα θα πρέπει το πλεόνασμα του 2019 αντί για 3,5% να φθάσει και να ξεπεράσει το 4,5%. Μάλιστα θα πρέπει αυτή η υπέρβαση να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να την αναγνώσει ως τέτοια και το ΔΝΤ που θα δώσει και το τελικό ΟΚ για την ενεργοποίηση των αντίμετρων.

  Όλα βασίζονται σε επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή ρυθμό πάνω από το 2% από το 2018 και μετά. Μάλιστα, η επίτευξη αυτού του ρυθμού ανάπτυξης βασίζεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών.

  Οι αβεβαιότητες για αυτές τις προβλέψεις είναι μεγάλες όπως μεγάλη καθώς η πρώτη εξαρτάται από το γενικότερο κλίμα στην οικονομία και τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος ενώ η δεύτερη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Από την άλλη η ελληνική οικονομία έχει δείξει μια εξαιρετική ευαισθησία στην περικοπή δαπανών, όπως αυτή της μείωσης των συντάξεων που θα πραγματοποιηθεί το 2019.

  Αυτή τη χρονιά που θα αφαιρεθούν από την αγορά περίπου 2 δισ. ευρώ από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,6%, ο υψηλότερος των επόμενων πέντε ετών.

  Ευχή όλων βέβαια είναι οι προβλέψεις αυτές να επαληθευτούν και μαζί με τα μέτρα λιτότητας να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα.

  Μόνο που οι ευχές είναι ευχές και δεν πραγματοποιούνται πάντα…

  http://www.capital.gr/tax/3213247/giati-einai-fouska-ta-antimetra

  Αν λάβουμε υπόψιν , αυτά που αναφέρονται στην ανωτέρω εικόνα για το χρέος της χώρας μας , και κούρεμα να γίνει (απίθανο το βλέπω ,είδαμε τι έγινε με το τελευταίο κούρεμα , που βασικά την πλήρωσαν οι μικροομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία , ρεαλιστικό σενάριο είναι η επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής και η μείωση των επιτοκίων,δεν μας είπε κανείς πως θα τα πληρώσουμε όταν συνεχώς το ΑΕΠ και μισθοί και συντάξεις συνεχώς μειώνονται και οι φόροι αυξάνονται.

  Τα αντίμετρα σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο είναι φούσκα.

  Πουλιούνται κρατικές εταιρείες , για δήθεν ιδιωτικοποίηση και τις αγοράζουν ξένες κρατικές εταιρείες , σε πολύ χαμηλή τιμή.

  Φως στο τούνελ δεν φαίνεται . Μας περιμένουν δύσκολες ημέρες (μακάρι να κάνω λάθος) .

  Ας είμαστε ψύχραιμοι.

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s