olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Στο 25% του ΑΕΠ η «μαύρη» οικονομία

Posted by netakias.com στο Μαΐου 19, 2017

228126-17-1526539867986Ερευνα-σοκ: Εξι στους 10 σε σκιώδεις συναλλαγές,  το 10%-20% δεν πληρώνει εισφορές από… ιδεολογία!

Στο 25% του επίσημου ΑΕΠ υπολογίζεται η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα δείχνει να έχει αυξηθεί, παρόλο που οι έμμεσες μετρήσεις την εμφανίζουν μειωμένη στο 23,5% με 24% τα τελευταία χρόνια (για λόγους που σχετίζονται με στατιστικά σφάλματα ή και ανακρίβειες των έμμεσων μεθόδων μέτρησης).

Αυτήν την εικόνα έδωσε χθες ο καθηγητής Βασίλης Βλάχος, διδάσκων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τα ευρήματα εν εξελίξει έρευνας του Παρατηρητηρίου Σκιώδους Οικονομίας σε πανελλαδικό δείγμα 15.000 ατόμων, στο πλαίσιο έργου του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής». Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, η αίσθηση μη ανταποδοτικότητας των φορολογικών βαρών και έλλειψης δικαίου στην κατανομή τους, αλλά και οι ανεπαρκείς έλεγχοι αποτελούν βασικούς λόγους για την αύξηση του φαινομένου. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό το ποσοστό -10% με 20%- όσων δεν πληρώνουν φόρους και εισφορές… από ιδεολογία.

Το 71,6% των ανέργων!

Γύρω στο 60% κυμαίνεται κατά μέσο όρο το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμμετέχουν στη σκιώδη οικονομία, το οποίο εκτινάσσεται στο 71,6% μεταξύ των ανέργων. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 64,6% για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, 61,3% για τους συνταξιούχους, 60,7% για τους αυτοαπασχολούμενους, 57,3% για τους επιχειρηματίες και 51,8% για τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι επιχειρηματίες συγκεντρώνουν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ εκείνων που θεωρούν τη σκιώδη οικονομία δικαιολογημένη (52,4%), ενώ ακολουθούν αυτοαπασχολούμενοι (50,4%), άνεργοι (46,7%), εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (42,5%), δημόσιοι υπάλληλοι (32,4%) και συνταξιούχοι (30,7%).

Τέσσερις στους 10 Ελληνες θεωρούν τη δραστηριότητα στη σκιώδη οικονομία δικαιολογημένη για λόγους που σχετίζονται με τη μη ανταποδοτικότητα του υψηλού φορολογικού βάρους (82,3%), την άδικη κατανομή του (77,1%) και τη χαμηλή ποσότητα και ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών (72%). Ενα 46,6% των ερωτηθέντων κοιτάζει τον διπλανό του πριν αποφασίσει αν τελικά θα πληρώσει τους φόρους, περίπου το 42% εκτιμά ότι η ηθική αποθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και το 73,9% πιστεύει ότι το ίδιο κάνουν τα υψηλά πρόστιμα.
Οσον αφορά την αδήλωτη εργασία, η ανάλυση των δεδομένων του Παρατηρητηρίου δείχνει υψηλά ποσοστά τόσο πλήρως αδήλωτης όσο και μερικώς αδήλωτης εργασίας.

10 Σχόλια to “Στο 25% του ΑΕΠ η «μαύρη» οικονομία”

 1. Panos Diakos said

  Αν ηταν μονο 25% δε θα υπηρχαμε τωρα.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Θανάσης said

  Όταν το κράτος πάψει να κλέβει τους πολίτες τότε κι αυτοί θα αρχίσουν να πληρώνουν.

  Μου αρέσει!

 3. Γράφει ο Αντίοχος

  Τους συμβιβασμούς της Σοβιετίας επικαλέστηκε -απευθυνόμενη στους κουκουέδες- κάποια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ονόματι Ελισάβετ Σκούφα, για να δικαιολογήσει το νέο Μνημόνιο που ψήφισε αυτή και οι όμοιοί της: «Η βάση της όποιας κριτικής σας είναι η Σοβιετία. Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή όχι με αυτό, η συγκεκριμένη υπερδύναμη της Σοβιετίας προέβη σε συνθηκολογήσεις». Τα λόγια της προκάλεσαν την δήθεν αφελή απορία του κουκουέ Παφίλη: «στο πρώτο μνημόνιο επικαλεστήκατε τον Μαρξ, τώρα τον Λένιν, στο επόμενο τον Στάλιν;». Κι όμως, δικαίως επικαλούνται οι συριζαίοι τον Λένιν και τις «συνθηκολογήσεις» του!

  Ποιες ήταν οι συνθηκολογήσεις – τα «Μνημόνια» του Λένιν, στα οποία αναφέρθηκε η Σκούφα και για τα οποία παρέστησε τον… ανήξερο ο Παφίλης; Το πιο κραυγαλέο ήταν η ΝΕΠ (Νόβαγια Εκονομίτσκαγια Πολιτίκα, ήτοι Νέα Οικονομική Πολιτική), που ταιριάζει «γάντι» με το παλιό και το νέο Μνημόνιο των Τσιπροκαμμένων.

  Τι ήταν και πως προέκυψε η ΝΕΠ; Μετά την νίκη των μπολσεβίκων στον εσωτερικό πόλεμο με τους «Λευκούς», έπεσε μεγάλη πείνα και δυστυχία στην χώρα, αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής των μπολσεβίκων. Έτσι, μετά τον τρομακτικό χειμώνα του 1921, ο Λένιν ανακοίνωσε στους εμβρόντητους μπολσεβίκους που πήραν μέρος στο 10ο Συνέδριο, την επιστροφή στον… καπιταλισμό! Με λίγα λόγια, η ΝΕΠ προέβλεπε τα εξής αδιανόητα για κομμουνιστικό κράτος: να έχουν οι αγρότες το δικαίωμα της επικαρπίας της γης, την νομιμοποίηση του εσωτερικού εμπορίου και της ανταλλαγής των ειδών, την θέσπιση φόρου πρώτα σε είδος και αργότερα σε χρήμα, την επιστροφή στον ιδιωτικό έλεγχο των επιχειρήσεων που απασχολούσαν λιγότερους από 20 εργάτες, εργασία κατ’ αποκοπή, με το κομμάτι, και δυνατότητα ενοικιάσεως εργοστασίων από εταιρείες ή ιδιώτες του εξωτερικού, καθώς και η προσέλκυση ξένων «επενδυτών» προς εκμετάλλευση των τεραστίων πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας (πετρελαιοπηγών, χρυσορυχείων). Σχετικά με το μεγάλο ξεπούλημα, ο υπουργός Τσιτσέριν διαβεβαίωνε τους απανταχού καπιταλιστές ότι «ο φυσικός πλούτος της ΕΣΣΔ περιμένει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης», όπως διαβεβαίωνε ο Τσιτσέριν τους απανταχού καπιταλιστές», ο δε… πολιτικός παππούς των πάσης φύσεως αριστερών, Λένιν, έδινε τον τόνο, δηλώνοντας πως «θα πουλάμε τα πάντα εκτός από εικόνες και βότκα»!

  Αν όλα αυτά σας θυμίζουν τα δύο Μνημόνια και το μεγάλο ξεπούλημα των πάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώς σας τα θυμίζουν!

  (ΥΓ): Επειδή δε, μέρες που είναι δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε, τους θυμίζω ένα παλιό τους σύνθημα, που τώρα τους αφορά: «Πουλάτε το νερό, πουλάτε τα λιμάνια, πουλήστε και την μάνα σας και φύγετε τσογλάνια»!

  Μου αρέσει!

  • Nikos Macos said

   Γιατί το Τέταρτο Μνημόνιο εξανεμίζει επιδόματα τέκνων, ανεργίας, φτώχειας, θέρμανσης, και ο κατάλογος των περικοπών είναι ατέλειωτος… Τα νέα μέτρα θα ισοπεδώσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς όχι μόνο αλλάζει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και φορολογείται!
   Αυτά τα μέτρα θα φτωχοποιήσουν τους πολίτες…………………………………

   Μου αρέσει!

 4. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  ειδες που ο νεοελληνας ειναι..λαλακας?

  μονο 25%..?????

  κανονικα ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΤΑΒΑΝΤΖΙΛΙΔΙΚΟ ΔΗΘΕΝ..ΚΡΑΤΟΣ…

  ιδρωνεις…και σου αφηνει..25%..

  και αυτα …του χρονου!

  και ..πληρωνουν ακομα?

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: