olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Η μεγαλύτερη Μέρα του Εθνους! 12 Μαρτίου 1821 – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ στην Υπερ Πάντων ανιση μάχη του Βαλτετσίου!

Posted by netakias.com στο Μαΐου 12, 2017

ˆ»»·½µÂ ±³É½¹ÃÄ­Â Ä¿ '21Η μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821) ήταν η πιο αποφασιστική μαχη του Ελληνικού Εθνους! Οχι για την στρατηγική ή την στρατιωτική της σημασία, αλλά για την σπίθα που άναψε και οδήγησε στο παρανάλωμα της Αναστασης τους Εθνους με την Άλωση της Τριπολιτσάς αργότερα.

Εκείνες τις μέρες η Επανάσταση είχε ξεκινήσει, αλλά ακόμη ήταν περιορισμένη σε μικροεπεισόδια και υπήρχε ακόμη η αγωνία και φόβος αν θα επιτύχει ή αν θα πνιγεί κι αυτή η ανταρσία στο αίμα όπως άλλες στο παρελθόν. Η απόφαση να πολεμήσουν τους υπεράριθμους Τουρκαλάδες, οι λίγοι ακόμη Ελληνες Επαναστάτες, ήταν ρίσκο, αλλά όταν πολεμάς για την Ελευθερία της καρδιάς το πύρωμα νικά όλους τους Εχθρους.

Τα χαράματα της 12ης Μαΐου, ο Κεχαγιάμπεης βγήκε από την Τρίπολη με 10.000 Τουρκαλβανούς με προορισμό την Καλαμάτα.Κάποιοι Βαρδουνιώτες,με σκοπό τη λαφυραγωγία και με αρχηγό τον Βαρδουνιώτη Ρουμπή,αντιλήφθηκαν την παρουσία Ελλήνων στο Βαλτέτσι, άρχισαν τις αψιμαχίες μαζί τους, για να προστεθούν στη συνέχεια και οι άλλοι.[6]. Τότε κατέφθασε ο Κολοκοτρώνης,αφού ειδοποιηθηκε, με 700 άνδρες. Ο Ρουμπής, που βρέθηκε πλέον περικυκλωμένος, ζήτησε ενίσχυση από τον κεχαγιάμπεη που μέχρι τότε παρακολουθούσε τη μάχη επικεφαλής 3.000 ιππέων.

Το απόγευμα έφτασε ο Δημήτρης Πλαπούτας, ο Κανέλλος Δεληγιάννης με 700 άνδρες[6]. Η μάχη συνεχίστηκε μέχρι τη νύχτα χωρίς να υποχωρεί καμία πλευρά. Τα ξημερώματα της 13ης Μαΐου, οι Τούρκοι ξεκίνησαν νέα επίθεση[6].

Το τέλος της μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Μετά από 4 ώρες μάχης[7] και ενώ ο Ρουμπής κινδύνευε, ο κεχαγιάμπεης διέταξε υποχώρηση. Βλέποντας αυτήν την κίνηση, ο Κολοκοτρώνης ξεκίνησε γενική αντεπίθεση. Έτσι οι Τούρκοι τράπηκαν σε άτακτη φυγή, πετώντας τα όπλα τους.

Συνολικά οι Τούρκοι είχαν 300 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες[7][8] ενώ οι Έλληνες μόλις 2[εκκρεμεί παραπομπή][7]. Ανάμεσα στα λάφυρα των επαναστατών ήταν πολλά τουφέκια, 1 πυροβόλο και 8 σημαίες[7]. Η μάχη υπήρξε καθοριστική για το ηθικό των αντιμαχομένων. Οι Έλληνες, οι οποίοι πολέμησαν για πρώτη φορά κάτω από σωστή οργάνωση, πήραν θάρρος συνειδητοποιώντας την ανωτερότητά τους έναντι των Τούρκων, ενώ οι δεύτεροι κατάλαβαν ότι η επανάσταση ήταν κάτι σοβαρότερο από μία απλή εξέγερση ολιγάριθμων Ελλήνων.[8] Ο Κανέλλος Δεληγιάννης περιγράφει τη μάχη με τα παρακάτω λόγια:

Αυτή η ένδοξος νίκη ήταν η κρίσις της Ελληνικής Επαναστάσεως και εις αυτήν χρεωστείται η ανεξαρτησία της πατρίδος καθ’ ότι ενεθάρρυνε και εμψύχωσε τους Έλληνας.
Η μάχη του Βαλτετσίου περιγράφεται και στο παρακάτω δημοτικό τραγούδι[εκκρεμεί παραπομπή]:

«Τι έχεις, καημένε κόρακα, που σκούζεις και φωνάζεις;

Μήπως διψάς για αίματα, για τούρκικα κεφάλια;

Πέρασε από τα Τρίκορφα και σύρε στο Βαλτέτσι,

όπου είν’ ο τόπος δυνατός και δυνατά ταμπούρια,

εκεί θα βρεις τα αίματα, τα τούρκικα κεφάλια,

Τρία μπαϊράκια κίνησαν από μέσα από τη χώρα,

το ένα πάει στα Τρίκορφα, τ’ άλλο στους Αραχαμίτες,

κι αυτός ο Κεχαγιάμπεης πηγαίνει στο Βαλτέτσι.

Ο Κυριακούλης του μιλάει κι ο Μπεζαντές του λέει:

«Πού πας, βρε Κεχαγιάμπεη, τ’ Αλή πασά κοπέλι;

Εδώ δεν είναι Κόρινθος, δεν είναι Πέρα Χώρα,

δεν είναι τ’ αργίτικα κρασιά, του Μπέλεση τα κριάρια.

Εδώ είν’ ορδή Καρύταινας, μανιάτικο ντουφέκι,

Κολοκοτρώνης αρχηγός με το Μαυρομιχάλη».

Αφήστε τα ντουφέκια σας και βγάλτε τα σπαθιά σας

βάλτε τους Τούρκους εμπροστά, σαν πρόβατα, σαν γίδια».

5 Σχόλια to “Η μεγαλύτερη Μέρα του Εθνους! 12 Μαρτίου 1821 – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ στην Υπερ Πάντων ανιση μάχη του Βαλτετσίου!”

 1. Grecian Rider said

  Χρειάστηκε να περάσουν τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, να παραμένει ο Έλληνας «ραγιάς», να υπομένει την εξαθλίωση, την αρπαγή και το θάνατο και να μην κάνει τίποτα, έως ότου να καταλάβει ότι μόνο με τις δικές του δυνάμεις θα απελευθερωθεί από τους Τούρκους.

  Και τώρα, επτά+ χρόνια μνημόνια, επτά+ χρόνια λεηλασίας, εξευτελισμού, αρπαγής, πείνας και θανάτου, δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί ότι μας κυβερνούν, αλλά και ετοιμάζονται να μας κυβερνήσουν απάτριδες πολιτικοί, ξεπουλημένοι, που θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει αυτή την Εθνική καταστροφή, δικάζοντας τους εγκληματίες που λειτουργούν ως κατοχικές κυβερνήσεις, ως νέοι Τσολάκογλου και ως διαχειριστές των συμφερόντων των τοκογλύφων ;

  Τι σημαίνει για την Πατρίδα μας μια ενδεχόμενη καταδίκη στην επερχόμενη δίκη του Γεωργίου στις 29 Μαΐου 2017 ;

  € 210 δις ευρώ, μεταξύ πολλών άλλων αποζημιώσεων, θα επιστραφούν στην Ελλάδα με την απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης και τον αγώνα αφανών πολιτών που δουλεύουν για την αποκάλυψη της αλήθειας !

  Ποιοι έκαναν ωμή παρέμβαση στον ΠτΔ, στον Τσίπρα και σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές όπου με επιστολή τους ζητάνε: «πάραυτα να σταματήσουν τη δίωξη του Γεωργίου» αν δεν θέλουν να μας βρούν χειρότερα ;

  Αυτή τη στιγμή κύριοι, μας καλεί και πάλι όλους η Πατρίδα μας, πριν περάσουν 400 χρόνια και πρέπει να αφήσουμε τα κομματικά για αργότερα.

  Κ Α Ν Ε Ν Α Σ πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε γνωρίζει !

  Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του !

  Αρέσει σε 2 άτομα

  • Ζαγκλάραs Στέργιοs said

   Μπορεί να ακούγεται διχαστικός ο λόγος μου, αλλα αν είναι η αλήθεια διχαστική, να την πάρει ο διάολος!

   Στο πρώτο μέρος του καλού σου σχολίου, πρέπει να πούμε ότι: Το ιερατείο έφερε τον τούρκο στην Ελλάδα,
   το ιερατείο έκανε τα πάντα να σβήσουν οι επαναστάσεις, έγειρε όμως προς την πλευρά των επαναστατών όταν
   πλέον ήταν προφανές ότι θα επικρατήσουν και όχι μονο έγειρε αλλα με τα ψέματα της καπηλεύεται τον αγώνα.

   Στο δεύτερο μέρος του σχολίου σου, όλοι οι Έλληνες πλην τον πωρωμένων κομμουνιστών, καταλαβαίνουν ότι
   κάτι πρέπει να κάνουν, αλλα τι? Ο καιρός των επαναστάσεων έχει παρέλθει, ζούμε σε μια άλλη εποχή που ο απλός
   λαός δεν γνωρίζει και πολλά για τα κέντρα αρχιτεκτόνων του ψεύδους και της επιστημονικής παραπληροφόρησης.

   Το μονο όπλο μας είναι η ψήφος μας, για μένα είναι καθαρός ορίζοντας, Χρυσή Αυγή! Για την Ελλάδα!

   Μου αρέσει!

  • Αρμονία said

   ……….Ποιοι έκαναν ωμή παρέμβαση στον ΠτΔ, στον Τσίπρα και σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές όπου με επιστολή τους ζητάνε: «πάραυτα να σταματήσουν τη δίωξη του Γεωργίου» αν δεν θέλουν να μας βρούν χειρότερα ;………………..

   Ρωτάς κάτι πολύ σημαντικό, πολύ θα θέλαμε όλοι οι Έλληνες να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί @ Grecian Rider και αν γνωρίζεις κάτι μπορείς να το γράψεις;

   Μου αρέσει!

 2. Μέτων said

  Tις 10.000 «τουρκαλβανών» μπορούμε να τους αποκαλούμε απλώς Αλβανούς, αυτή είναι η εθνικότητα τους!
  Οι μπαρδουνιώτες, εξωμότες εξισλαμισμένοι, κατοικούν στα λεγομένα μπαρδουνοχώρια στην Λακωνία, συνεργάζονται δε με τις οθωμανικές κατοχικές αρχές.
  Η Τριπολιτσά, περί τα μέσα του 17ου αιώνος μετεσχηματίσθη από άσημον χωρίον σε περιτειχισμένη πόλη, λόγω της στρατηγικής της θέσεως στην χερσόνησο της Πελοποννήσου.
  Μετά την νικηφόρο μάχη του Βαλτσετσίου, η επομένη σημαντική κίνησις ήτο η πολιορκία του πόλεως-φρούριο που έφερε την εκπόρθηση της τον Σεπτέβριο του 1821.

  Μου αρέσει!

 3. Τρίζουν τά κόκκαλά τους…

  Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

  Όχι μονό έχει αναγνωριστεί η «Τουρκική» Ένωση Ξανθής που λειτουργεί παράνομα στην Ξάνθη, αλλά μετέχει και μάλιστα βραβεύεται σε διεθνή Συνέδρια προσκεκλημένη στην γειτονική Τουρκία.

  Έτσι σε Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση που θα γίνει στις 19 Μαΐου, (διάλεξαν την ήμερα επέτειο της ποντιακής γενοκτονίας που είναι εθνική εορτή στην Τουρκίας σε ανάμνηση της απόβασης του σφαγέα των χριστιανών της Μικράς Ασίας στην Σαμψούντα του Πόντου), στο ξενοδοχείο Marma Otel, στο Çekmeköy της Κωνσταντινούπολης.

  Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο γίνεται από τον τοπικό δήμαρχο του Çekmeköy, προς τιμή του Αλία Ιζετμπέκοβιτς, πρώτου μουσουλμάνου προέδρου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, πρωταίτιου της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, μετέχει τιμώμενη και η «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης.

  Το Επιστημονικό Συνέδριο οργανώνει το πανεπιστήμιο İstanbul Maltepe Üniversitesi της Κωνσταντινούπολης και στις 20 Μαΐου θα γίνει μεγάλη τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο του Haliç όπου θα αποδοθούν και μετάλλια στους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, μεταξύ των όποιων και στους εκπροσώπους της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: