olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Το έπος της Γραβιάς: 117 παλικάρια και ο Ανδρούτσος γονάτισαν τις ορδές του Ομέρ Βρυώνη

Posted by olympiada στο Μαΐου 8, 2017

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος του ζωγράφου Κοζή Δεσσύλλα

9,000 οθωμανοί και 1000 ιππείς, απέναντι στον Ανδρούτσο, τον Δυοβουνιώτη και τον Πανουργιά

Η εκδίκηση για την μαρτυρική δολοφονία του Αθανασίου Διάκου, οι νέες Θερμοπύλες που έδωσαν ανάσα στον Μοριά και την Ρούμελη για να φουντώσουν τον αγώνα.

Το Χάνι της Γραβιάς, ο τόπος όπου εκτυλίχθηκε μια από τις πιο δοξασμένες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης βρίσκεται στην πόλη της Γραβιάς, απέναντι από τον ναό του Αγίου Αθανασίου. Το σημερινό κτήριο είναι απομίμηση της τότε κατασκευής, η οποία ήταν πλίνθινη και κατέρρευσε. Το Χάνι της Γραβιάς είναι επισκέψιμο και στους χώρους του λειτουργείμουσείο. Απέναντι ακριβώς υπάρχει η προτομή του ήρωα της Μάχης Οδυσσέα Ανδρούτσου, αλλά και μνημείο με τα ονόματα και των υπολοίπων 117 αγωνιστών που πολέμησαν μαζί του.

Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

Σχεδόν 40 μέρες από την έναρξη της Επανάστασης, τον Μάιο του 1821, ο Αγώνας των Ελλήνων δοκιμαζόταν. Οι Τούρκοι μόλις είχαν κερδίσει την μάχη της Αλαμάνας και ο Έλληνας ήρωας Αθανάσιος Διάκος είχε βρει μαρτυρικό θάνατο, με σημαντικό αντίκτυπο στο ηθικό των εξεγερμένων. Ο νικητής της Αλαμάνας Ομέρ Βρυώνης, αποφασίζει να προχωρήσει προς την Πελοπόννησο για να καταπνίξει τον πυρήνα της Επανάστασης και επιλέγει να το κάνει από την Σκάλα Σαλώνων, διασχίζοντας την Ρούμελη και καταλαμβάνοντας και τα Σάλωνα.

Οι οπλαρχηγοί της Ρούμελης όμως, είναι αποφασισμένοι να τον εμποδίσουν. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Δυοβουνιώτης και ο Πανουργιάς συναντιούνται σ’ ένα παλιό χάνι, στο Χάνι της Γραβιάς για να οργανωθούν. Άλλες μαρτυρίες υποστηρίζουν πως ο ίδιος ο Ομέρ Βρυώνης, που γνώριζε τον Ανδρούτσο από την αυλή του Αλή Πασά στα Γιάννενα, του ζήτησε να συναντηθούν εδώ για να τον πείσει να παραδοθεί. Ο Ανδρούτσος όμως, ταγμένος στον αγώνα του έθνους, κάλεσε τους συμπολεμιστές του για να του επιτεθούν. Μετά από διαφωνίες ως προς τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του πολυάριθμου τουρκικού στρατού (9000 πολεμιστές και περίπου 1000 έφιπποι), ο Ανδρούτσος ανέλαβε την πρωτοβουλία και επέλεξε το πλίνθινο, μικρό χάνι για οχυρό που θα στήριζε την άμυνά του.

Το οίκημα ήταν ισόγειο στο μεγαλύτερο μέρος του – μόνο σε ένα μικρό τμήμα υπήρχε όροφος – και περιβαλλόταν από επίσης πλίνθινη μάντρα. Το Χάνι της Γραβιάς όμως, έμελλε να είναι το απόρθητο φρούριο του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Η παράδοση λέει, πως ενώ οι συνομιλούντες οπλαρχηγοί είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, και με το ηθικό τους πτοημένο από την πρόσφατη ήττα στην Αλαμάνα, ο Ανδρούτσος σηκώθηκε όρθιος και ζήτησε από τους πολεμιστές όποιος ήταν έτοιμος να πεθάνει μαζί του στο Χάνι της Γραβιάς, να πιαστεί στο χορό. Ξεκίνησε πρώτος να χορεύει τραγουδώντας δυνατά κι αμέσως πιάστηκαν μαζί του ένα – ένα τα παλικάρια, τόσα πολλά, που αναγκάστηκε να διαλέξει μόνο 117, καθώς το χάνι ήταν μικρό και δεν χωρούσαν άλλοι.

Το πρωί της 8ης Μαΐου του 1821 κλείστηκαν μέσα, οχυρώθηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν και περίμεναν τους Τούρκους, που είχαν ήδη ξεκινήσει την πορεία τους προς τα Σάλωνα. Οι δυο άλλοι οπλαρχηγοί εντωμεταξύ είχαν πιάσει τα ψηλώματα των βουνών απ’ την μια κι απ’ την άλλη μεριά του Χανιού της Γραβιάς. Όταν ο Ομέρ Βρυώνης έφτασε, έστειλε στους πολιορκημένους μουσουλμάνο δερβίση να τους μεταφέρει μήνυμα για να παραδοθούν. Μόνο που βόλι του ίδιου του Ανδρούτσου τον έριξε κάτω νεκρό, δίνοντας το σήμα να ξεκινήσει η μάχη.

Τουλάχιστον 3 απανωτές επιθέσεις του τουρκικού στρατεύματος απώθησαν οι πολιορκημένοι στο Χάνι της Γραβιάς από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ εκείνης της μέρας – η λαϊκή παράδοση λέει πως ήταν εφτά. Βλέποντας ο Ομέρ Βρυώνης πως το μικρό χάνι δεν έπεφτε με τίποτα, θέλησε να χωθεί ο ίδιος στη μάχη, οι σύντροφοί του όμως τον εμπόδισαν και αντ’αυτού τον συμβούλευσαν να φέρει το πυροβολικό του από την Λαμία και να επιτεθεί το άλλο πρωί με κανόνια. Οι κλεισμένοι στο Χάνι υπέθεσαν πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, ενώ άλλες μαρτυρίες λένε πως κάποιος γνωστός του Ανδρούτσου στην αυλή του Ομέρ Βρυώνη το φώναξε σαν «απειλή», ειδοποιώντας έτσι τους πολιορκημένους για τις προθέσεις του αντιπάλου.

Και πάλι παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του ο Ανδρούτσος, αποφασίζει πως είχε έρθει η ώρα να εγκαταλείψουν οι Έλληνες το Χάνι της Γραβιάς, το «φρούριό» τους. Στη μέση της νύχτας της 8ης προς 9ης Μαΐου, οι αγωνιστές καταφέρνουν να ξεφύγουν περνώντας μέσα από το αντίπαλο στρατόπεδο!

Από την ιστορική Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς και μετά ο Ανδρούτσος γίνεται ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της Ρούμελης. Έχασε μόνο 6 από τα παλικάρια του, ενώ οι Τούρκοι μέτρησαν περισσότερους από 300 νεκρούς. Η μεγαλύτερη προσφορά της νίκης αυτής όμως, ήταν πως κλόνισε τα σχέδια του Ομέρ Βρυώνη, που καθυστέρησε σημαντικά την κάθοδό του προς την Πελοπόννησο. Οι εστίες της Επανάστασης εκεί είχαν την ευκαιρία να φουντώσουν και με αναπτερωμένο το ηθικό από την μεγάλη νίκη στο Χάνι της Γραβιάς να εδραιώσουν την Επανάσταση.

37 Σχόλια to “Το έπος της Γραβιάς: 117 παλικάρια και ο Ανδρούτσος γονάτισαν τις ορδές του Ομέρ Βρυώνη”

 1. ΜΑΙΡΗ said

  Αν όλοι οι Έλληνες ήταν σαν τον Άδωνι,επαρχία τις Τουρκίας θα ήταν η Ελλάδα.

  Μου αρέσει!

 2. ΜΑΙΡΗ said

  Ο Πορτοσάλτε αν ζούσε τότε θα έλεγε οι Τούρκοι είναι περισσότεροι από εμάς είναι πάνω από τις δυνάμεις μας δεν μπορούμε να τους πολεμήσουμε,ας συνθηκολογήσουμε μαζί τους καλύτερα γιουσουφάκια τους.

  Μου αρέσει!

  • Μέτων said

   Aυτούς που αντιμετώπισαν στο Χάνι της Γραβιάς ήσαν Αλβανοί και όχι Τούρκοι. Οι απόγονοι εκείνων των Αλβανών έχουν σήμερα κατακλύσει την Ελλάδα και υμείς, οι γραικύλοι, τους παρέχετε υπηκοότητα και τους στρατεύετε στο οσονούπω αφελληνιζόμενο στράτευμα.

   Μου αρέσει!

   • Κομανταντε Γνήσιος said

    Στην Πελοπόννησο μετα την αποτυχημένη επανασταση των Ορλωφτκων οι συνθήκες που επικράτησαν μετά την καταστολή της επανάστασης ήταν φοβερές για τους Έλληνες. Οι Αλβανοί, τους οποίους οι Τούρκοι είχαν εξαπολύσει κατά των Ελλήνων, επί εννέα χρόνια λεηλατούσαν την χερσόνησο, έκαιγαν, έσφαζαν, εξανδραπόδιζαν και πουλούσαν τους κατοίκους. Οι κάτοικοι της Βοστίτσας (Αιγίου) σφάχτηκαν όλοι, οι Σπέτσες ερημώθηκαν. Όταν δεν έβρισκαν πρόχειρη λεία ανάγκαζαν οι Αλβανοί τους Πελοποννήσιους να υπογράψουν χρεωστικές ομολογίες και πολλοί είχαν τέτοιες στα χέρια τους για πεντακόσιες ή εξακόσιες χιλιάδες γρόσια. Άλλοι πωλούνταν ως δούλοι. Ο Φρ. Πουκεβίλ αναφέρει ότι 20.000 πουλήθηκαν στην Αφρική και σε Τούρκους της Ρούμελης. Όσοι Έλληνες μπόρεσαν, κρύφτηκαν στα βουνά ή κατέφυγαν στην Επτάνησο. Ακόμα κ’ οι Μανιάτες ανέβηκαν στα κρησφύγετα του Ταΰγετου και οι οικισμοί τους λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Όπως αναφέρει ο Σάθας «Τα πάντα είχεν αφανίσει η Αλβανική πανώλης. Εκεί ένθα προ ολίγου υπήρχον πόλεις και κώμαι πολύανδροι και ευδαίμονες, ήδη έβλεπέ τις θανάτου ερήμωσιν, και πυριφλεγή ερείπια. Η Πελοπόννησος πάσα είχε σχεδόν απογυμνωθή κατοίκων.»[7]

    Η Οθωμανική κυβέρνηση τους διέταξε επανειλημμένως να αποχωρήσουν αλλά οι Αλβανοί περιγελούσαν τις εντολές, ποδοπατούσαν τα σουλτανικά διατάγματα και άρχισαν να επιτίθενται και κατά των Τούρκων, απαιτώντας μισθούς και φόρους. Τελικά ο σουλτάνος αποφάσισε την εξόντωσή τους και την ανέθεσε στον Χασάν Τζεζαϊρλή.

    Όταν οι Αλβανοί έμαθαν τις εναντίον τους ετοιμασίες, διεμήνυσαν στον σουλτάνο ότι είναι πιστοί του υπήκοοι που ζητούν μόνο δικαιοσύνη και ότι θα φύγουν μόλις τους πληρώσουν οι Πελοποννήσιοι τα χρήματα που τους χρωστούν, δηλ. τις ομολογίες. Ο σουλτάνος έστειλε δύο νομομαθείς να εξετάσουν τις απαιτήσεις των Αλβανών, αυτοί όμως, αν και κατάλαβαν το άδικο των απαιτήσεων αυτών, δεν τόλμησαν να εκδώσουν απόφαση.[8] Συγχρόνως όμως ο αρχιναύαρχος διατάχθηκε να προχωρήσει.

    Ο στόλος του Χασάν έφτασε στην Αργολίδα και οι δυνάμεις του στρατοπέδευσαν στο Άργος. Η κύρια δύναμη των Αλβανών από δέκα χιλιάδες άντρες ήταν οχυρωμένη στην Τριπολιτσά. Στις 10 Ιουλίου 1779 ο Χασάν, ύστερα από νυκτερινή πορεία, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά μπροστά τους.[8]

    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει ότι η δύναμη του Χασάν ήταν έξι χιλιάδες άντρες και τρεις χιλιάδες Κλέφτες του Μοριά που ενώθηκαν μαζί του ύστερα από «μπουγιουρντί (προσκυνοχάρτι)» που τους έστειλε ο αρχιναύαρχος για «να ευρή ο ραγιάς το δίκηό του». Ο πατέρας του Θεόδωρου, ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, απέφυγε να δηλώσει υποταγή στον Χασάν, κατέλαβε όμως με χίλιους άντρες τα στενά των Τρικόρφων, δυτικά της Τριπολιτσάς, για να εμποδίσει την υποχώρηση των Αλβανών. Ο Χασάν έστειλε τότε στον Κολοκοτρώνη μήνυμα «να πάγη σε δαύτονε διά να τον προσκυνήση» αλλά αυτός προφασίστηκε την κρισιμότητα των περιστάσεων και ο αρχιναύαρχος τον πίστεψε (ή έκανε πως τον πίστεψε) και του έστειλε μάλιστα και δώρα.[9]

    Ο Χασάν επιτέθηκε αμέσως στους Αλβανούς οι οποίοι αμύνθηκαν λυσσωδώς αλλά τελικά τράπηκαν σε φυγή και κατασφάχτηκαν.[8] Κατά την διήγηση του Κολοκοτρώνη, δύο φορές τμήματα Αλβανών από 4.000 και 6.000 άντρες προσπάθησαν κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών να απωθήσουν τον πατέρα του Κωνσταντίνο από τα Τρίκορφα, χωρίς όμως επιτυχία. Στο τέλος, ύστερα από την επικράτηση του Χασάν, όλοι οι Αλβανοί επιχείρησαν να εκβιάσουν την δίοδο, αλλά ο Κωνσταντίνος και οι άλλοι οπλαρχηγοί που έσπευσαν εν τω μεταξύ, τους συγκράτησαν ενώ το επερχόμενο τουρκικό ιππικό τους αποδεκάτισε.[10]

    Μετά την νίκη του ο Χασάν διέταξε ν’ ανεγερθεί μπροστά από την ανατολική πλευρά της Τριπολιτσάς «πυραμίς εκ τεσσάρων χιλιάδων κεφαλών προσκεκολλημένων δι’ άμμου και ασβέστου» με επιγραφή που απειλούσε με θάνατο αυτόν που θα τολμούσε να την γκρεμίσει.[11]

    Ύστερα ο Χασάν άρχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και σύντομα η Πελοπόννησος απαλλάχτηκε οριστικά από τους Αλβανούς, οι οποίοι είτε εξοντώθηκαν είτε έφυγαν, όσοι μπόρεσαν. Σ’ εκείνη την εκστρατεία ο Χασάν προσπάθησε να περιορίσει την αυτονομία των Μανιατών, απέτυχε όμως[12] και συνέχισε τις επιχειρήσεις του κατά των Αλβανών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η τάξη αποκαταστάθηκε και οι Αλβανοί περιορίστηκαν στην πατρίδα τους.

    Μου αρέσει!

   • Κομανταντε Γνήσιος said

    Αυτη είναι η κωλοφαρα η οποια κατεκλυσε την Πατριδα μας ελεω των ελληνοφωνων προδοτικων πλιτικαντικων σκουλικιων!!!

    Μου αρέσει!

   • ΝΑΤΟΣ - ΝΑΤΟΣ Ο ΟΠΛΑΡ卐ΗΓΟΣ said

    ΒΑΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟ ΝΑ ΓΕΜΙΣΩ !

    Μου αρέσει!

   • Ο Κασιδιάρης υπηρέτησε στίς Ειδικές Δυνάμεις στήν Κύπρο.
    Ο Τσίπρας πού υπηρέτησε καί γιά πόσο καιρό;

    Μου αρέσει!

   • Shadowman said

    Αυτός εδώ που (η ποιον;) υπηρέτησε;

    Εδώ σε ασκήσεις του ελληνικού στρατού

    Μου αρέσει!

   • Zeus said

    @shadowman

    Μην περιμένεις απάντηση. Μόλις έρχονται αντιμέτωποι με το εγκληματικό τους παρελθόν και παρόν, βάζουν την ουρά στα σκέλια.

    Η Βασίλω σέρνει το χορό στην πηλάλα.

    Μου αρέσει!

   • Θανάσης said

    Kαι για να είμαστε δίκαιοι, ποιος έβαλε τους Αλβανούς στη χώρα;;;;;;;;;;;;;;;

    Μου αρέσει!

   • ΛΗΞΙΣ -ΛΗΞΙΣ said

    Κυρά Βασίλω,
    I don’t really give a flying duck που καί αν υπηρέτησαν κάτι ανθέλληνες σαν αυτούς τους δυό.

    Μου αρέσει!

  • Ζαγκλάραs Στέργιοs said

   Μα πρέπει σε όλες τις αναρτήσεις να κράζεις τις ίδιες πάντοτε μαλακίες?
   Τι σχέση έχει ο άδωνις και νδ με το θέμα ρε στουρνάρι?
   Άντε βάλε τώρα τη μάσκα του τρολ «χριστίνα» και έλα να με πάρεις μια πίπα εμμονικε ερμαφρόδιτε.

   Μου αρέσει!

   • Οχι Ψεκασμενος said

    Φημες εχουν εδω στην Ολυμπια οτι ο ΜΑΙΡΗΣ ειναι ο γνωστος μας Κερκυραιος δοξαστε τον.

    Μου αρέσει!

   • Ζαγκλάραs Στέργιοs said

    Ο κερκυραίος είναι πονηρός, χυδαίος υβριστής και ορκισμένος ανθέλληνας,
    ο μαίρης είναι ο παλιός μας περικλής και είναι η προσωποποίηση τοu πανιβλακα!

    Μου αρέσει!

   • Οχι Ψεκασμενος said

    Μονο ενας πονηρος και ψυχακιας εχει την ικανοτητα να βγαζει το μεροκαματο εδω στην Ολυμπια με πολλαπλα νικ.

    Μου αρέσει!

   • Ζαγκλάραs Στέργιοs said

    Ο καλύτερος σχολιαστής για να κάνει τους επισκέπτες να μισήσουν και να σιχαθούν τους σανελ είναι ο βλάκας μαίρης!
    Ο καλύτερος για να μισήσουν οι επισκέπτες την αριστερά, είναι ο κερκυραίος=λίγδαμαν

    Μου αρέσει!

   • YOUR WORST NIGHTMARE DOGFACE said

    HEY ZAGLODOG,

    Ο ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ, ΠΟΥ ΣΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑ ΚΙ ΕΓΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ, ΔΕΝ ΣΚΙΑΖΟΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΣΤΑ ΙΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΟΦΙΑ Ή ΒΑΣΙΛΩ !

    ΑΡΑΞΕ ΡΕ ΒΡΩΜΥΛΕ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΦΥΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΑΚΟΜΗ !

    ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΟΥ (ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ) ΚΑΙ ΠΕΣ ΤΗΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ 😀

    Μου αρέσει!

   • Φωνή της λογικης said

    Ρε ψεκασμένε ΔΙΟΓΕΝΗ πάλι ξεβρακωνεσαι;

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Μου αρέσει!

   • @ YOUR WORST….

    Τόν χυδαίο καί άθλιο τρόπο μέ τόν οποίον ο κερκυραίος επιτίθεται σέ όλους όσους έχουν διαφορετική άποψη, εσύ τόν θεωρείς παλικαριά…
    Άσε πού κραυγάζει από μακρυά ότι είσαι ΄ο κερκυραίος καί γράφεις μέ διάφορα νίκ καθότι δέν σέ παίρνει άλλο μετά από τό γερό παραμάζωμα πού έφαγες από διάφορους σχολιαστές.

    Όποιος σού είπε ότι η ρουφιανιά, η αθλιότητα καί η χυδαιότητα είναι παλικαριά, σέ ψεμάτισε.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • Ζαγκωλάρας Στέργιος said

    Τώρα που το σκέφτομαι είμαι πολύ έξυπνος που το κατάλαβα
    εγώ πολύ καταλαβαίνω με λίγο σπρώξιμο από την Βασιλική και τον Διογένη.
    Είμαι ο πιό έξυπνος του μπλογκ ρε
    ναι ρε, και έχω και χοντρό πορτοφόλι και είμαι και ομορφάντρας και έχω και Βόλβο.

    Μου αρέσει!

   • Ιμε κε ω προτωσ ω ναμπερ ουαν
    Ω Ζαγκλανας με τω ωνομα

    Μου αρέσει!

   • Οχι Ψεκασμενος said

    Κερκυραιος +++++ 8:24 + 8:35 + 9:37 + 9:46 οτι φατσα και να βαζεις βρωμας απο 10 + χιλιομετρα μακρια.
    Και απ’ οτι βλεπω αυτος ο Διογενης εχει γινει το φαντασμα σου; στον υπνο σου και οταν εισαι ξυπιος που εγω αμφιβαλλω γι’ αυτο. τον Διογενη βλεπεις;

    Μου αρέσει!

   • Ζαγκλάραs Στέργιοs said

    Καλημέρα,
    Πολλοί άρρωστοι τύποι στο blog, βασικά δεν είναι πολλοί, οι γνωστές
    σούφρες είναι με μπροστάρη τον λίγδαμαν και τον ερμαφρόδιτο μαίρη.
    Μέσα στην άχαρη ζωή τους, χωρίς χαρές και ορίζοντα, ο ένας την βρίσκει βλέποντας
    παντού φαντάσματα της νδ και ο άλλος φαντάσματα του πριν 70 χρονια ναζισμού!
    Ας τους κάνω την χάρη λοιπόν, ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΝΑΖΙΣΤΗΣ ΡΕ!!!

    Προχθές είχαμε καλοκαίρι με 22ο, σήμερα ψιλοχιονίζει!
    Θυμάμαι έναν εβραίο συνεργάτη που είχα και έλεγε:
    Μονο οι φτωχοί παραπονιούνται για τον καιρό.
    Αυτός που έχει λεφτά αν είναι άσχημος ο καιρός, παίρνει το αεροπλάνο και πάει στο Παρίσι για καφέ!
    Οι Σουηδοί λένε: Δεν υπάρχουν άσχημοι καιροί, υπάρχουν άσκημα ρούχα.

    Σήμερα έχω κέφια η προηγουμενη εβδομάδα ήταν εβδομάδα ρεκόρ
    σε παραγγελιες και συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα!

    Μου αρέσει!

 3. Παρατηρητής said

  Τότε είχαμε παλληκάρια με @ρχίδι@, τώρα έχουμε @ρχίδι@ πολιτικούς που συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος λέει τα καλύτερα ψέμματα και με τον πιο πειστικό τρόπο …

  Αρέσει σε 2 άτομα

  • Old Caravana said

   Αν οι πολιτικοί είναι αυτό που λές,
   τότε, εσύ που τρέχεις και τους ψηφίζεις όταν σου λένε «λεφτά υπάρχουν» και θα «σκίσουμε τα μνημόσυνα», σαν τι πουchess όργανο νομίζεις ότι θα μπορούσε να σε περιγράψει καλύτερα ;

   Έλα σ’ ακούω ..

   Μου αρέσει!

   • Παρατηρητής said

    Ρε και που ξέρεις ρε αρχιμαλάκα τι ψηφίζω εγώ , γιατί ούτε το ένα ούτε το άλλο έχω ψηφίσει . Όταν λέγαμε από το 2010 ότι έπρεπε να κηρύξουμε χρεωκοπία και από το 2016 ότι πρέπει να φύγουμε από το € με μονομερή διαγραφή του χρέους , όλοι μας την έπεφταν με τη γνωστή καταστροφολογία : πασόκια που έγιναν συριζαίοι και οι νουδούλοι που το παίζουν σοιμπλότεροι του Σόιμπλε. Τώρα θα ετοιμάσουν τον Στουρνάρα ως τον Μακρόν της Ελλάδας ως εναλλακτική πρόταση στο αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας. Σε μια χώρα που έχει καταλυθεί η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία προς όφελος των αγορών και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πέφτει συνεχώς δεν έχεις επιλογές ανάμεσα στα κόμματα που παίζουν τον ρόλο της κοινοβουλευτικής κοροϊδίας …

    Αρέσει σε 2 άτομα

   • Old Caravana said

    Δεν είναι rocket science ρε λεβεντομβλάκα πως όλα τα Χρυσαύγουλα είχατε ψηφίσει Λεφτά Υπάρχουν για να εκδικηθείτε τον κΚαραμανλή πηδώντας την πατρίδα σας που τώρα δήθεν θέλετε να υπερασπίσετε.
    Άραξε άκουγε μάθαινε και λίγα λόγια.

    Μου αρέσει!

   • Παρατηρητής said

    Όταν έρθει η ώρα της κάθαρσης από όλους αυτούς που ψήφισαν μνημόνια , μέσα σε αυτούς θα είναι και ο ΚΚβ’ που τα ψήφισε και δεν έβγαλε κιχ . Και αν θέλεις να ξέρεις σκατοκαραβάνα νουδούλε το 2009 ψήφισα τον χοντρό γιατί από τότε έγραφα εδώ μέσα και αλλού ότι για να στέλνει ο Μπάμιας 200 συμβούλους του να βγάλει τον πληρωμένο δολοφόνο , ετοίμαζαν κάτι πολύ κακό για την Ελλάδα.

    Αν ήσουν παλιά καραβάνα θα το θυμόσουν , αλλά είσαι άλλο ένα κομματόσκυλο από αυτά που γάμησαν τη πατρίδα . Όσο για τα χρυσαύγουλα είναι εφεδρεία του συστήματος όπως και οι κουκουέδες . Το πολιτικό σύστημα χρεωκόπησε συνολικά . Η οκταετία του Κωστάκη ήταν η τελευταία ευκαιρία να το σώσει , αλλά δεν μπόρεσε και μας οδήγησε στο μαλάκα από τη Μινεσότα .

    Τώρα ψάχνουμε να βρούμε Έλληνες σαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο που δεν θα φοβούνται να τα βάλουν με τα θεριά …

    Αρέσει σε 2 άτομα

   • Old Caravana said

    Όταν ρε τύφλα ο κΚβ προσπαθούσε να συμμορφώσει την Ελλάδα κάνοντας πρώτος και για πρώτη φορά στην ιστορία αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το πιστόλι της Τρόικας στο κεφάλι, γκρεμιζόταν και λεηλατείτο η Αθήνα, έκλειναν οι εθνικοί οδοί και τα σύνορα και καιγόταν η χώρα απ’ άκρη σ άκρη αν είχε τύχει να δεις τις φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει η NASA απο το διάστημα.
    Μόνο που λές ότι μας οδήγησε στον μβλάκα απο την Minnesota δείχνεις την τύφλα που σε δέρνει αναμασώντας τα λόγια που σου (σας) έβαλε η προπαγάνδα στο στόμα. 45% των Ελλήνων είχε ψηφίσει «λεφτά υπάρχουν» ρε απερίσκεπτε παπαγάλε κι εσείς ακόμη στο «τα παράτησε» είσαστε κολλημένοι ; Φτου σου κερατά και γα_ώ τις γνώσεις σας.

    Μάθε στραβόγιαννε επίσης ότι δεν ψήφισε το 1ο και καθοριστικό μνημόνιο δλδ την υποταγή και παράδοση της κυριαρχίας της πατρίδας του σε ξένα χέρια και πως ότι και να ψήφιζε στην συνέχεια θα τον έβρισκε η διαπλοκή και κάτι ψώνια σαν του λόγου σου λάθος ακόμη και αν έριχνε λευκό.

    Όσο για το απο πότε γράφεις εδώ στην Ολυμπία, για εμένα εξακολουθείς να είσαι αυτό που σου είπα πιο πάνω — – > «στραβόγιαννος» και ότι τo nick name που φοράς το έχουν φορέσει κι άλλοι απο το 2001 όπως εγώ θυμάμαι.

    Τελειώνοντας, γράφτο και μάθετο καλά, δεν πηδάω κανένα κόμμα και δεν ήμουν, δεν είμαι και ποτέ μου δεν θα γίνω περιουσιακό στοιχείο σε κανένα.
    Αγαπάω την πατριδάρα μου όσο κι εσύ και εσένα μαζί, ναι σωστά το διάβασες, και όποιον πολιτικό άνδρα μου έχει αποδείξει εμπράκτως ότι την έχει στην καρδιά του όπως εγώ.

    Άρχισε να σκέπτεσαι χωρίς την βοήθεια κανενός. Μόνος σου !
    Άντε γεια . .

    Μου αρέσει!

   • Παρατηρητής said

    Ατύχησες με τις μαλακίες που γράφεις γιατί απευθύνεσαι σε άνθρωπο που πίστεψε στον Μπούλη της Ραφήνας και ήταν και πολύ κοντά σε άτομα της κυβέρνησής του , οπότε τυχαίνω να ξέρω πράγματα από μέσα. Ο μπούλης σου δεν τόλμησε ποτέ να κάνει πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες περί επανίδρυσης του κράτους : άφησε στη θέση τους όλα τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ που είχαν το θράσος να δίνουν ακόμα και εντολές σε υπουργούς και υφυπουργούς . Η πρώτη εντολή του μπούλη ήταν ότι δεν ήθελε να ανοίξει μέτωπα με το ΠΑΣΟΚ , με λίγα λόγια ήθελε να τα έχει καλά με όλους , ακόμα και με αυτούς που του κληροδότησαν ένα κράτος μπουρδέλο με τεράστια χρέη και υποχρεώσεις .

    Άφησε ατιμώρητο το σύστημα Σημίτη για όλα τα σκάνδαλα , έκανε απλά διαχείρηση κρίσης που διαφαινόταν από τότε ότι ερχόταν.
    Μεταφέρω απόψεις από κάποια από τα ίδια του στελέχη , οπότε εσύ σαν όψιμος καραμανλικός και μήπως νυν κυβερνητικός ετοιμάζεστε να τον προτείνετε για ΠτΔ ενόψιν εκλογών για να αποσπάσετε ψήφους από τη ΝΔ. Αυτές οι πρακτικές υφαρπαγής ψήφου μας αφήνουν αδιάφορους , γιατί για εμάς είστε όλοι το ίδιο . Είστε όλοι του αντισυνταγματικού ευρωπαϊκού τόξου και πού είσαι : τα γραπτά μένουν …

    Αρέσει σε 1 άτομο

 4. mamakos said

  Την ουρά του απ’έξω βγάζει ο Τσίπρας! Αφού υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια και ανέφικτες μπαρούφες ………………………………………..

  Μου αρέσει!

  • ΤΟΝ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟ . . ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΑΠΑΤΕΩΝΑ . . ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ . . said

   ΑΡΑΞΕ ΡΕ ******
   ΑΡΑΞΕ ΡΕ ΠΟΥ ΣΕ ΠΗΔΗΞΕ Ο ΓΑΠ «ΑΠ’ ΟΛΕΣ ΤΣΙ ΠΑΝΤΕΣ» ΜΕ ΚΑΤΙ ΕΦΙΚΤΕΣ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΘΚΕΣ ΤΙΠΟΤΑ
   ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΝΕΣΕ Ο ΤΥΦΛΑΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΛΙΟΜΒΛΑΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΟΚΑΛΑΤΙΤΣΑ.

   ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙΣ ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΤΑΒΛΑ ΝΤΟΥΛΟΥΜΠΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ

   Μου αρέσει!

 5. Κομανταντε Γνήσιος said

  Ολιγόστευαν οι σκύλοι,
  Και Α λ λ ά εφώναζαν, Αλλά
  Και των Χριστιανών τα χείλη
  Φ ω τ ι ά εφώναζαν, φ ω τα ι ά.
  Λεονταρόψυχα εκτυπιούντο,
  Πάντα εφώναζαν φ ω τ ι ά,
  Και οι μιαροί κατασκορπιούντο,
  Πάντα σκούζοντας Α λ λ ά.
  Παντού φόβος και τρομάρα
  Και φωνές και στεναγμοί
  Παντού κλάψα, παντού αντάρα,
  Και παντού ξεψυχισμοί.
  Ήταν τόσοι! Πλέον το βόλι
  Εις τ’ αυτιά δεν του λαλεί.
  Όλοι χάμου εκτίτοντ’ όλοι
  Εις την τέταρτη αυγή.
  Σαν ποτάμι το αίμα εγίνη
  Και κυλάει στη λαγκαδιά,
  Και το αθώο χόρτο πίνει
  Αίμα αντίς για τη δροσιά.
  Της αυγής δροσάτι αέρι,
  Δεν φυσάς τώρα εσύ πλιό
  Στων ψευδόπιστων το αστέρι
  Φύσα, φύσα εις το ΣΤΑΥΡΟ.
  Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
  Των Ελλήνων τα ιερά,
  Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
  Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!
  ……………………………………..
  Υμνος προς την Ελευθερία
  Διονύσιος Σολωμός

  Μου αρέσει!

 6. Ανεξάρτητος Παρατηρών said

  Για το Χάνι της Γραβιάς είναι η ανάρτηση
  αλλά εμείς οι πρωταθλητές της μαλακίας
  νεοέλληνες λέμε, ως συνήθως τις μαλακίες
  μας πιστεύοντας ότι κάνουμε πολιτική…..

  Αρέσει σε 1 άτομο

 7. Τρίζουν τά κόκκαλά τους.
  Σήμερα οι προσκυνημένοι ραγιάδες άνοιξαν τίς Κερκόπορτες στήν νέα εισβολή τών ισλαμικών ορδών.

  Μου αρέσει!

  • ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΑΠ' ΑΚΡΗ Σ' ΑΚΡΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ said


   Ομαδική εκτέλεση ενός κρητικού χωριού από τους Γερμανούς (1941)


   The Razing of Kandanos or the Holocaust of Kandanos , Western Crete, οn 3 June 1941 (two days after the Massacre of Kondomari ) where NAZI soldiers killed about 180 of its inhabitants, all houses were torched and raze).
   —————————————————————-
   ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ
   ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΕΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: