olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Τέρμα η πλάκα: Άμεση δήμευση περιουσιών των απατεώνων νομοθετεί η κυβέρνηση!

Posted by olympiada στο Απρίλιος 15, 2017

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δημ. Παπαγγελόπουλου και της Γ.Γ. κατά της Διαφθοράς, με την οποία το κράτος θα νοικιάζει τα ακίνητα και θα παίρνει τους τόκους από τους λογαριασμούς όσων είναι υπόδικοι για οικονομικά εγκλήματα

Από τους
Παναγιώτη Στάθη,
Σοφία Σπίγγου

Ενοικιαστής ή διαχειριστής μιας τεράστιας ακίνητης περιουσίας ή τεράστιων ποσών που είναι δεσμευμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς υποδίκων για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς ή άλλες ποινικού ή φορολογικού ενδιαφέροντος φιλοδοξεί να γίνει το Ελληνικό Δημόσιο!
Η πρωτοποριακή νομοθετική πρωτοβουλία που έχει μπει στην τελική ευθεία, όπως αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο και στη Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να εκμεταλλευτούν έναν «θησαυρό» που περιέχεται στα λεγόμενα «κλεμμένα», τα οποία έχει δεσμεύσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Απαντήσεις

Τα ερωτήματα που τέθηκαν και στα οποία οι αρμόδιοι δίνουν πλέον απαντήσεις είναι: Γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα ακίνητα το Λάκη Γαβαλά; Γιατί να νοικιάζει ανενόχλητος τη βίλα του στην Αντίπαρο ο φυγόδικος για τη Siemens Χρήστος Καραβέλας και να παίρνει το αντίτιμο; Γιατί ένας επιχειρηματίας με μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό να μπορεί ο ίδιος να κάνει π.χ. προθεσμιακό τον (δεσμευμένο) λογαριασμό του και να εισπράττει από αυτόν ή να παίρνει τόκους από τον ίδιο και να μην τα παίρνει το Δημόσιο; Γιατί να σαπίζει και να μην ενοικιαστεί το πολυτελές ακίνητο του Ακη Τσοχατζόπουλου;

Η βίλα Καραβέλα στην Αντίπαρο. Δεξιά: Το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα

Η απάντηση έρχεται με τα νομοθετήματα που επεξεργάζονται και ετοιμάζουν πυρετωδώς στο «στρατηγείο» κατά της Διαφθοράς και αφορούν την αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας του Γραφείου Ανάκτησης Περιουσιακού Οφέλους, τη δημιουργία Γραφείου Διαχείρισης Περιουσιακού Οφέλους, αλλά και την αναδιαμόρφωση και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος είναι η γρηγορότερη διερεύνηση υποθέσεων, η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου όπου θα καταχωρίζονται οι πράξεις δέσμευσης, δήμευσης ή κατάσχεσης, αλλά και ο γρηγορότερος καταλογισμός και η είσπραξη.

Βασικό ζήτημα για τις Αρχές είναι πλέον η διαχείριση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, ώστε αυτά να μη χάνουν την εμπορική αξία τους για όσο χρονικό διάστημα παραμένει η δέσμευση. Ετσι στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή, εξετάζεται ήδη η νομοθέτηση της δημιουργίας Γραφείου Διαχείρισης Περιουσιακού Οφέλους (Asset Management Office), αξιοποίησης της περιουσίας που δεσμεύεται και ταυτόχρονο «μπλόκο» στο κέρδος των εμπλεκομένων σε υπό εξέταση υποθέσεις.

Τέτοια παραδείγματα είναι η περίπτωση του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος πριν από τρία χρόνια φαίνεται πως νοίκιαζε τις δεσμευμένες από το Δημόσιο βίλες του σε νησί των Κυκλάδων, η βίλα του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι, αλλά και εκείνη της Μάνιας Τεγοπούλου. Η δημιουργία ενός Γραφείου Διαχείρισης, που απαιτεί, φυσικά, λόγω πολυπλοκότητας του ζητήματος εξαιρετική μελέτη, θα βοηθούσε και στην εξάλειψη φαινομένων όπως αυτό της είσπραξης τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που είναι δεσμευμένες. Ειδικότερα, στην περίπτωση δέσμευσης ενός τραπεζικού λογαριασμού, αν ο εισαγγελέας δεν προβεί σε καθολική δέσμευση και των καρπών ή των αποκτημάτων, μπορεί ο ελεγχόμενος να ανανεώνει την προθεσμιακή κατάθεση και να λαμβάνει κανονικά τους τόκους! Μάλιστα, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο τραπεζικός λογαριασμός είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ, το ποσό των τόκων που αναλογούν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Το τελευταίο βήμα, και πιο σημαντικό, είναι -ανεξάρτητα από την ποινική εξέλιξη- η ανάκτηση αυτής της περιούσιας, αρμοδιότητα που ανήκει στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πλην όμως, αυτή τη στιγμή, εφαρμόζεται μερικώς και αφορά κυρίως τον καταλογισμό σε ανακριβείς ή αναληθείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Οι διαδικασίες που ισχύουν έως σήμερα οδηγούν σε ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις, ενώ συχνά, αν και υπάρχουν ενδείξεις διαφθοράς, οι ελεγκτικές Αρχές δεν προβαίνουν σε έλεγχο και συγχρόνως ο γενικός επίτροπος δεν μπορεί να τον διατάξει, αφού δεν υφίσταται σχετική αρμοδιότητα.

Λύση με αποφάσεις-εξπρές!

Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει μια δημοσιονομική δίκη, που θα διεξάγεται δημόσια και η απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε ορισμένο μικρό χρονικό διάστημα και θα είναι τελεσίδικη. Θα είναι δυνατή μόνο η εξαιρετική προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αναιρετικούς λόγους. Η ανάκτηση σε μη ποινική βάση δεν είναι χρήσιμη μόνο για τη διερεύνηση καταγγελιών ή τη διενέργεια στοχευμένων θεματικών ελέγχων (π.χ. πολεοδομίες), αλλά και για τη διερεύνηση λιστών οι οποίες προέρχονται από συνεργασία με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς υπηρεσίες καταπολέμησης διαφθοράς.

«Χαμένες» στη γραφειοκρατία εννέα υπηρεσίες

Για να φτάσουμε όμως εκεί, θα πρέπει να απαγκιστρωθεί το ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα. Η αποκάλυψη ότι αυτή τη στιγμή εννέα διαφορετικές Αρχές, μεταξύ των οποίων ΣΔΟΕ, ΚΕΑΟ, Οικονομική Αστυνομία, Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, δύνανται να δεσμεύσουν ακίνητα και λογαριασμούς σε μια υπόθεση είναι σοκαριστική. Κι αυτό γιατί το αποτέλεσμα είναι η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη επικοινωνίας των υπηρεσιών, η έλλειψη ενιαίας βάσης δεδομένων (Μητρώο), όπου θα καταχωρίζονται οι πράξεις δέσμευσης, δήμευσης ή κατάσχεσης, καθώς και η έλλειψη κοινής και συντονισμένης προσέγγισης για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Αυτή είναι ουσιαστικά και η απάντηση στο ερώτημα γιατί το Δημόσιο δεν εκμεταλλεύεται το ακίνητο το Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα: οι πολλαπλές δεσμεύσεις του ακινήτου.

Για την ακρίβεια, το ακίνητο είχε δεσμευτεί από τρεις διαφορετικές Αρχές, οι οποίες έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά καμία συνεννόηση μεταξύ τους! Το ίδιο συνέβη και κατά την προσπάθεια πλειστηριασμού ακινήτου του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο. Εκεί υπήρχε δέσμευση από δύο Αρχές. Το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ιδιοκτησίας της συζύγου του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, αποτελεί ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γι’ αυτό και προαπαιτούμενο για το «ξεμπλοκάρισμα» και τις πολλαπλές δεσμεύσεις είναι η δημιουργία Εθνικού Μητρώου και η υποχρεωτική κοινοποίηση της δέσμευσης της όποιας Αρχής στο (υπάρχον ήδη αλλά υποβαθμισμένο ουσιαστικά) Εθνικό Γραφείο Ανάκτησης. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα διασφαλίσουν όλες οι αρμόδιες Αρχές την αποφυγή διπλοδεσμεύσεων, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφόρηση.

11 Σχόλια to “Τέρμα η πλάκα: Άμεση δήμευση περιουσιών των απατεώνων νομοθετεί η κυβέρνηση!”

 1. Aκέλας said

  parole parole,parole!

  Μου αρέσει!

 2. Φιλόπατρις said

  Πολύ καλό!

  Μου αρέσει!

 3. Θά δημεύσουν καί τό εκατομύριο τού Σταθάκη πού ξέχασε νά τό δηλώση στήν εφορία;

  Μου αρέσει!

 4. Ανοιχτή πρόσκληση σε παράνομους μετανάστες απήυθηνε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς: «Με χαρά και τιμή να τους φιλοξενήσουμε»

  Απίστευτη ανευθυνότητα από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, ο οποίος φαίνεται ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Τη στιγμή που τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ασφυκτιούν από τους παράνομους μετανάστες, εκείνος τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες.

  Στην Κεφαλονιά έφτασε τελικά λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ένα ιστιοφόρο σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο και είχε εκπέμψει σήμα sos νωρίτερα.

  Στο σκάφος βρίσκονταν 50 άτομα, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά και 14 γυναίκες, που ήδη φιλοξενούνται σε χώρο που παραχώρησαν οι πρόσκοποι του Αργοστολίου.

  Γιατροί και ασθενοφόρα περίμεναν τους μετανάστες και τους παρείχαν πρώτες βοήθειες, όπου κρίθηκε απαραίτητο.

  «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, είναι εξοργιστικό αυτό που γράφουν. Υπάρχουν πρόσφυγες, υπάρχουν ικέτες, υπάρχουν ναυαγοί… άνθρωποι λαθραίοι δεν υπάρχουν. Εμείς με χαρά και τιμή να τους φιλοξενήσουμε», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα και ευχαρίστησε τους προσκόπους και τους Εθελοντές Σαμαρείτες για την βοήθειά τους.

  Μου αρέσει!

 5. lamogio 8es kai spiti said

  απατεωνα ….εξπρες οι διαδικασιες !!!!

  Μου αρέσει!

 6. Γράφει ο Αντίοχος

  Χιλιάδες «προσφυγάκια» έρχονται στα ελληνικά νησιά, αλλά ελάχιστα φεύγουν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στην δημοσιότητα (δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή», από τις 20 Μαρτίου 2016 έως και τις 4 Απριλίου 2017 έφτασαν στα ελληνικά νησιά 30.565, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα μόλις 944 εξ’ αυτών επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία (στο πλαίσιο της «συμφωνίας» Ε.Ε.-Τουρκίας).

  Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, στο ανωτέρω χρονικό διάστημα, 7.220 «προσφυγάκια» έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα, είτε γιατί εγκρίθηκε το αίτημα ασύλου που είχαν καταθέσει είτε γιατί αποφασίστηκε ότι έπρεπε να μεταφερθούν (ασυνόδευτοι ανήλικοι, οικογένειες).

  Κάνουμε στα γρήγορα τις σχετικές αφαιρέσεις (30.565 μείον 944 που επιστράφηκαν στην Τουρκιά, μείον 7.220 που μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα) και προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 22.201.

  Τι συνολικό αριθμό έδωσε μόλις προχθές το λεγόμενο «Συντονιστικό» της συγκυβέρνησης των συριζοψεκασμένων, για τα ευρισκομένα στα νησιά «προσφυγάκια»; 13.808! Άρα, λείπουν από τα στοιχεία του «Συντονιστικού» 8.393 «προσφυγάκια»! Που’ ναι όλοι αυτοί ρε συριζοψεκασμένοι αλήτες;

  Μου αρέσει!

 7. Θανάσης said

  Πράξεις να βλέπουμε, όχι μόνο λόγια.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: