olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Τι άλλο θέλει το ΕΣΡ για να προκηρύξει το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών;

Posted by olympiada στο Μαρτίου 19, 2017

Νίκος Νικολόπουλος: Τι άλλο θέλει το ΕΣΡ για να προκηρύξει το διαγωνισμό
των τηλεοπτικών αδειών;
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
«Αν είναι δυνατόν! Συμπλήρωσε εξάμηνο απραξίας το ΕΣΡ. Έγινε λευκή απεργία και αναγκάσθηκε η Κυβέρνηση να ψηφίσει τροπολογία για να είναι «χωρτασμένοι» κάποιοι συνταξιούχοι δικαστικοί που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του φορέα. Τι άλλο θέλουν για να πιάσουν δουλειά»;
Σε “ελεύθερη” απόδοση αυτό είναι το νόημα της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και καλεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δώσει απάντηση για να ξέρει κι ο κόσμος τι είναι αυτό που εμποδίζει το Δ.Σ. του ΕΣΡ ν’ ασκήσει επιτέλους τα καθήκοντά του.
Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής αναρωτιέται στην ερώτησή του αν υπηρετούνται κομματικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες. Είναι πολλά τα λεφτά που κάποιοι «κακομαθημένοι» καναλάρχες επί τρεις δεκαετίες δεν έχουν καταβάλει στο κράτος και τους κακοφαίνεται ν’ αρχίσουν να τα δίνουν τώρα για την λειτουργία των τηλεοπτικών τους σταθμών.
Ειδικότερα ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει ότι τα ερωτηματικά πληθαίνουν με δεδομένη τη θέση των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και την στάση των καναλαρχών, μα προπαντός λόγω της μέγιστης οικονομικής ζημίας που υφίστανται το δημόσιο, εξ αιτίας της μη προκήρυξης και της παράνομης και «τζάμπα» λειτουργίας των καναλαρχών.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής καταλήγει ως εξής:
Αυτά και πολλά άλλα συζητούν οι πολίτες και ακριβώς τα ανωτέρω συμμερίζεται και υπογράφει το πρώην μέλος του ΕΣΡ κ. Μάκης Κοψίδης στην εφημερίδα Kontranews στις 13-03-2017 και παρ’ ότι τα ερωτήματα που τίθενται είναι αρκετά και βασανιστικά, το κυρίαρχο είναι το εξής ένα που καλείσθε να απαντήσετε κ. Πρωθυπουργέ:
1. Πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, όπως το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζουν, ώστε να εξασφαλισθεί τουλάχιστον το ελάχιστο τίμημα που είχε εξασφαλίσει ο πρόσφατος διαγωνισμός του Ν. Παππά;

32 Σχόλια to “Τι άλλο θέλει το ΕΣΡ για να προκηρύξει το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών;”

 1. ο Γιωργος said

  Μιζα.

  Μου αρέσει!

  • ο Γιωργος said

   ΥΓ. Εμεις οι πολιτες κοιταμε πως να τη βγαλουμε που μας εχετε στιψει σαν λεμονοκουπες και λιγο μας ενδιαφερει το
   ΕΣΡ. Να δουμε ποιος θα ξαναπει σ αυτους τους πολιτες καταμουτρα οτι «εγω ειμαι εκλεγμενος» απο τους αλητες που καλημεριζεις καθε μερα και που εκλεχθηκαν με εξαπατηση εκλογικου σωματος.(ας μην παρεμβει κανενας της «δικαιοσυνης» να μας μιλησει για «νομιμοτητα». Οι μπουκωμενοι δεν μιλανε.)

   Μου αρέσει!

  • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said said

   Το είδα κάπου,
   μου άρεσε,
   το ψιλοτροποποίησα, το παρουσιάζω μπας και με τόση κατήφεια, ντέρτι και κατατρεγμό που έχει πέσει σκάσει το χειλάκι μας κάποιο χαμόγΕΛο, βρε αδΕΛφέ !

   ΤΑ ΠΕΝΤΕ -5- ΕΙΔΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ:
   Θα χωρίσουμε τους ανθρώπους σε πέντε -5- είδη για να δούμε πώς σκέφτονται,
   με τι ευχαριστιούνται, τι τους ικανοποιεί και
   για ποιόν λόγο- τυχόν- έρχονται -άραγε- σε άμεση σύγκρουση με τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους.
   Πρώτον είδος, ο καπιταλιστής.
   Αυτός δουλεύει πολύ, έχει πολλά χρήματα και καμαρώνει για τον πλούτο του.
   Δεύτερον είδος, ο κομμουνιστής.
   Αυτός δουλεύει, είναι άθεος, καμαρώνει για το πολιτικοκρατικό προφίλ του, για την ιδεολογία του, με την οποία ερμηνεύει (πάντοτε με τον τρόπο του) τους πάντες & τα πάντα.
   Τρίτον είδος, ο εθνικιστής.
   Αυτός δουλεύει, πιστεύει πως το έθνος στο οποίον ανήκει είναι ανώτερο από τα άλλα, ενώ, καμαρώνει για τους ήρωες της πατρίδος του, τους οποίους θΕΛει διακαώς να μοιάσει ενώ έως τότε προσπαθεί να τους μιμείται.
   Τέταρτον είδος, ο ηδονιστής.
   Αυτός δουλεύει πολύ, τρώει πολύ, πίνει πολύ, κοιμάται πολύ, γλεντάει πολύ, καμαρώνει πολύ για τον ψιλοέκλυτο τρόπο με τον οποίο ζει είτε διάγει.
   Πέμπτον είδος, ο θρησκευόμενος.
   Αυτός δουλεύει, λατρεύει τον Θεό και καμαρώνει διότι γνωρίζει την αλήθεια γύρω από τον Θεό, τον κόσμο και τον άνθρωπο.
   Για να δούμε τώρα πως βλέπει το κάθε είδος τα υπόλοιπα:
   Ο καπιταλιστής: Δεν συμπαθεί τον κομμουνιστή διότι σκοτώνει τους πλούσιους, οι οποίοι ιδρώνουν για να αποκτήσουν αυτά που έχουν.
   Ο καπιταλιστής: Δεν συμπαθεί τον εθνικιστή, διότι ασχολείται με το ένδοξο παρελθόν και ζει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό μέσω της εθνικιστικής ιδεολογίας/ιδεοληψίας του.
   Ο καπιταλιστής: Δεν συμπαθεί τον ηδονιστή, διότι αντί να δουλεύει περισσότερο, κάθεται και διασκεδάζει ξοδεύοντας τα χρήματα.
   Ο καπιταλιστής και τΕΛος: Δεν συμπαθεί τον θρησκευόμενο, διότι αντί να δουλεύει περισσότερο, αφιερώνει τον χρόνο του στην λατρεία του Θεού.
   Ο κομμουνιστής: Δεν συμπαθεί τον καπιταλιστή, διότι ρουφά το αίμα του λαού.
   Ο κομμουνιστής: Δεν συμπαθεί τον εθνικιστή, διότι ο υλισμός και ο αθεϊσμός δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους με βάση το έθνος τους αλλά την κοινωνικοοικονομική τους τάξη.
   Ο κομμουνιστής: Δεν συμπαθεί τον ηδονιστή, διότι χρειάζεται αγώνας για να αλλάξει η κοινωνία, δηλαδή, όχι αραλίκι και «δεν βαριέσαι».
   Ο κομμουνιστής: Δεν συμπαθεί και τον θρησκευόμενο, διότι ασχολείται με κάτι που δεν μπορεί να ερευνηθεί από την επιστήμη, τον κατηγορεί για τεμπελιά και εκμετάλλευση της δεισιδαιμονίας των κατώτερων κοινωνικών τάξεων.
   Ο εθνικιστής: Δεν συμπαθεί τον καπιταλιστή, διότι αφού είναι διεθνοποιημένος, άρα βγάζει φράγκα και δεν βοηθα το έθνος του όσο θα έπρεπε.
   Ο εθνικιστής: Δεν συμπαθεί τον κομμουνιστή, διότι είναι διεθνιστής και άθεος.
   Ο εθνικιστής: Δεν συμπαθεί τον ηδονιστή, διότι η στρατιωτική ζωή είναι εναντίον της καλοπέρασης στην οποίαν αυτός έχει ροπή.
   Ο εθνικιστής: Δεν συμπαθεί και τον θρησκευόμενο, διότι το έθνος γι΄αυτόν (για τον θρησκευόμενο) δεν είναι, δα, παράλληλα και θρησκεία κάτι που είναι απαραίτητα συνυφασμένα και ομονοούντα από τον πρώτο.
   Ο ηδονιστής: Δεν συμπαθεί τον καπιταλιστή διότι «η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη».
   Ο ηδονιστής: Δεν συμπαθεί τον κομμουνιστή, διότι ο άνθρωπος δεν είναι ρομπότ αφού έχει πάθη, αδυναμίες και δεν μπορεί (κατ΄ αυτόν) να ασχολείται συνέχεια με τα διαβάσματα, τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις.
   Τέλος….
   Ο θρησκευόμενος: Δεν συμπαθεί τον καπιταλιστή, διότι δεν κάνει όση ΕΛεημοσύνη πρέπει να κάνει….ενώ θα μπορούσε.
   Ο θρησκευόμενος: Δεν συμπαθεί τον κομμουνιστή, διότι επειδή δηλώνει ότι είναι άθρησκος άρα θα θΕΛει να σκοτώνει τον πλούσιο για να του πάρει τα χρήματα.
   Ο θρησκευόμενος: Δεν συμπαθεί τον εθνικιστή, διότι ο Θεός δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε ανώτερα και κατώτερα έθνη ούτε θΕΛει την επιβολή του ενός έθνους επάνω στο άλλο.
   Ο θρησκευόμενος: Δεν συμπαθεί και τον ηδονιστή, διότι ο άνθρωπος δεν είναι ζώον αλλά πρέπει να λατρεύει τον Θεό, να ζει ήπια και χρηστή ζωή, όχι ηδονιστική, αλλά όπως εκείνη την οποίαν επιθυμεί ο Θεός.
   Αφιερωμένο σε όλους.
   Όλο και κάποιον θα πρέπει- τυχόν- να αφορά, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό.

   π. Γ. Θ. Πριν από 1 χρόνο

   Μου αρέσει!

 2. Dr. Evangelos Arkas said

  Περιμένουν την συγκατάθεση του Μητσοτάκη!

  Μου αρέσει!

  • ΜΑΙΡΗ said

   Σωστός.

   Και μόνο για τον «αγώνα» που έδωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τους καναλάρχες-νταβατζήδες δεν θα έπρεπε να τους ψηφίζει κανείς.

   Αλλά έλα που το βόλεμα και το ρουσφέτι είναι υπεράνω όλων για μερικούς μερικούς,που παριστάνουν και τους Έλληνες.

   Μου αρέσει!

 3. Αρμονία said

  Μας είπαν για πρόστιμα, μας είπαν για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ, μας είπαν ότι θα δοθούν άδειες λειτουργίας για τα ΜΜΕ, είπαν, είπαν, είπαν και έμειναν μόνο στα λόγια, έργα μηδέν.
  Ενώ με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως έκαναν και οι Σαμαροβενιζέλοι μπορούν να λύσουν αρκετά θέματα και να έχει κάποια έσοδα το κράτος.
  Μόνο από τους πολίτες ξέρουν να τα αρπάζουν, με τους φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ. Βέβαια τους αδύναμους που δεν αντιδρούν πατούν και λιώνουν με την πολιτική τής συνέχισης των μνημονίων.
  ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ! Αρπακτικά, όρνεα. Ο μισθός να πέφτει και η καλά αμειβόμενη καρέκλα, τίποτε άλλο.

  Μου αρέσει!

  • ΜΑΙΡΗ said

   Όλοι ίδιοι είναι ?

   Αυτοί που κάνανε διαγωνισμό -που ακύρωσε το ΣτΕ- με αυτούς που για 27 ολόκληρα χρόνια δίνανε παρατάσεις και δεν εισπράξαν ούτε ένα ευρώ.

   Όλοι ίδιοι είναι ?

   Για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ έγινε εξεταστική επιτροπή που ΔΕΝ ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

   Όλοι ίδιοι είναι ?

   Έκανε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια διακυβέρνησης τους καμία εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια και δεν το ξέρω ?

   Αφού είναι όλοι ίδιοι ?

   Πολύ επιδερμικά βλέπεις τα πράγματα Αρμονία και δεν ξέρω αν το κάνεις για πολιτικούς λόγους ή γιατί πραγματικά δεν καταλαβαίνεις.

   Μου αρέσει!

   • Αρμονία said

    Δεν έχω κανένα πολιτικό λόγο, και καταλαβαίνω πολύ καλά την κοροϊδία.
    πασοκ-νδ οι πολίτες τους έστειλαν στην αντιπολίτευση και εύχομαι να μην ξαναγίνουν κυβέρνηση, το ίδιο εύχομαι και για τον συριζα. Από λόγια χορτάσαμε, έργα δεν είδα εκτός από κάποιες εξεταστικές που θα (θα) κρατήσουν κάμποσα χρόνια και στο τέλος δεν θα αποδοθούν ευθύνες.
    Το μάθαμε το παραμύθι, εμπιστοσύνη καμιά.
    Τι έγινε με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ;;;;ΤΙΠΟΤΑ!!!!
    ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ!
    Ας όψεται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιλογές, εκεί μας φτάσατε. Η ελπίδα ΠΕΘΑΝΕ!
    Όσο για την ακύρωση του ΣΤΕ, ας συμβουλευόταν καλύτερους νομικούς ο υπουργός, που του αναγνωρίζω μια προσπάθεια ελέγχου της αδειοδότησης των υπερχρεομένων ΜΜΕ. Εφ΄όσον το καθεστώς συντηρείται από τους προηγούμενους, υπάρχει και η Π.Ν.Π. το έγραψα πιο πάνω.

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΙΡΗ said

    «Τι έγινε με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ;;;ΤΙΠΟΤΑ!!!»

    Λάθος και απορώ πως δεν το γνωρίζεις.
    ———————————————————————————————————————————————————

    Και τώρα, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, (965 συνολικά σελίδων), για τους όρους και τις συνθήκες δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης -το οποίο υπερψηφίστηκε με 12 ψήφους υπέρ, 8 κατά, 2 λευκά και 2 παρών- θα αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, την 1η Φεβρουαρίου θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος, αφού προηγουμένως συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από 60 βουλευτές -διαδικασία που αναμένεται να λάβει χώρα αύριο, Τρίτη,- όπως απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής.

    Η Δικαιοσύνη -με βάση τις διαπιστωτικές αναφορές του πορίσματος και τις μαρτυρικές καταθέσεις- θα διερευνήσει εάν και κατά πόσο προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει».

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, στην εφημερίδα «F&M Voice», εφόσον η Δικαιοσύνη εντοπίσει ποινικές ευθύνες και για πολιτικά πρόσωπα, η Βουλή θα ενεργοποιήσει το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συστήνεται Προανακριτική Επιτροπή.
    ——————————————————————————————————————————————————————-

    Και τώρα, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, (965 συνολικά σελίδων), για τους όρους και τις συνθήκες δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης -το οποίο υπερψηφίστηκε με 12 ψήφους υπέρ, 8 κατά, 2 λευκά και 2 παρών- θα αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
    ——————————————————————————————————————————————————————–

    Και τώρα ας δούμε ποιοι ψήφισαν αλλά και τι ψήφισαν.

    ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέρ (να αποσταλεί το πόρισμα της εξεταστικής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

    ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά !!

    Όλα καλά δηλαδή,δεν υπάρχουν ευθύνες κατά την λογική τους.

    Έχουμε και δυο λευκά και δυο παρών,ψάξε να δεις ποιοι ψήφισαν παρών και λευκό.

    Επειδή ΔΕΝ είναι όλοι ίδιοι.

    Θα βόλευε αφάνταστα τη συμμορία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όλοι οι πολίτες να σκεφτόμαστε πως όλοι ίδιοι είναι,αλλά έλα που όλοι οι πολίτες δεν είμαστε τόσο αφελείς,αλλά ούτε και χάπατα των ΜΜΕ της διαπλοκής.

    Μου αρέσει!

   • Αρμονία said

    Γράφεις:
    ……..εφόσον η Δικαιοσύνη εντοπίσει ποινικές ευθύνες και για πολιτικά πρόσωπα, η Βουλή θα ενεργοποιήσει το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συστήνεται Προανακριτική Επιτροπή……………..

    Το αποτέλεσμα μετράει και επειδή δεν πιστεύω πια την Δικαιοσύνη, δεν περιμένω αποτέλεσμα.

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΙΡΗ said

    Αυτή είναι η διαδικασία Αρμονία,αυτό που έπρεπε να κάνει η σημερινή κυβέρνηση το κάνει,από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της δικαιοσύνης.

    Θυμάσαι εσύ στο πρόσφατο παρελθόν,με κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να γίνεται καμία εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ?

    Πως είναι ίδιοι λοιπόν ?

    Και σου ξανά λέω,θα βόλευε αφάνταστα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,να σκέφτονται έτσι οι πολίτες «όλοι ίδιοι είναι» αλλά αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνω εγώ προσωπικά ποτέ !

    Και εγώ δεν πιστεύω στην δικαιοσύνη,αν και πιστεύω πως υπάρχουν και έντιμοι δικαστές,λίγοι αλλά υπάρχουν.

    Αν η δικαιοσύνη είναι τυφλή και τους αθωώσει -όπως και σε άλλες τρανταχτές περιπτώσεις- τότε και οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

    Άλλο όμως αυτό και άλλο να λες πως όλοι ίδιοι είναι.

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΙΡΗ said

    Το ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά δεν σου έκανε εντύπωση ?

    Γιατί ψήφισαν κατά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ?

    Για αυτό……

    Αυτό είναι το πόρισμα της πλειοψηφίας για τα «θαλασσοδάνεια» σε ΜΜΕ και Κόμματα

    Το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας δημοσιεύει πρώτο το koutipandoras.gr, με τα ευρήματα της Εξεταστικής Επιτροπής για το δανεισμό ΜΜΕ και κομμάτων να καταδεικνύουν το εύρος του τριγώνου της διαπλοκής. Σημειώνεται πως στο πόρισμα γίνεται λόγος για πιθανές ποινικές ευθύνες τις οποίες θα πρέπει να διερευνήσει αρμόδιος εισαγγελέας, ωστόσο δεν γίνεται πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    των Μάριου Αραβαντινού και Άγγελου Προβολισιάνου

    Όπως προκύπτει η συνολική έκθεση -δηλαδή χρηματοδότηση- τραπεζών σε ΜΜΕ υπολογίζεται 1,27 δισ. ευρώ, με ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των δανείων να χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμα. Ως προς τα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν λάβει τα περισσότερα χρήματα, φαίνεται πως δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ από το Φθινόπωρο του 2001 για τη συνολική οφειλή τους, ύψους 401 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση πτώχευσης.

    Δείτε πώς ιεραρχούνται οι δανειοδοτήσεις ΜΜΕ ανά τράπεζα:

    1. Πειραιώς με 432 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 29%, ληξιπρόθεσμα 47%

    2. Εθνική με 430 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα 45%

    3. Alpha με 311 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 50%

    4. Eurobank με 85 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα 19,2%

    5. Attica Bank με 12,6 εκατ. ευρώ

    Ως εκ τούτου, η πιο εκτεθειμένη τράπεζα είναι η Πειραιώς και το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα, την οποία και απορρόφησε η Πειραιώς.

    Ειδικότερα, η Πειραιώς έχει χορηγήσει σε κόμματα δάνεια ύψους 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 220 εκατομμύρια προέρχονται από την «Αγροτική». Από αυτά, 131,4 εκατ. ευρώ έχει πάρει η ΝΔ, 108,1 εκατ. ευρώ έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το υπόλοιπο έχει διατεθεί ως χρηματοδοτική μίσθωση στο ΚΚΕ. Άξιο αναφοράς είναι πως τα δάνεια προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχουν καταγγελθεί.

    Όσον αφορά τα δάνεια της Εθνικής στα κόμματα, συνολικά είναι σήμερα 29 εκατ. ευρώ, με το ύψος των προβλέψεων στα 13 εκατ. Από αυτά τα 14 εκατομμύρια είναι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν εξυπηρετούνται 8,7 εκατ. ευρώ του ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την Attica Bank, έχουν καταγγελθεί γιατί δεν εξυπηρετούνται και έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για την εξόφλησή τους. Η τελική οφειλή για τη ΝΔ είναι 2,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ έφθασε τα 6,5 εκατ. ευρώ.

    Είναι ενδιαφέρον ότι επιθεωρητής της ΤτΕ, Γιώργος Πάσχας, επεσήμανε κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε κόμματα, είναι ύψους 295 εκατ. ευρώ και μόνο τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θεωρούνται «ομαλής είσπραξης».

    Χαρακτηριστική ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση, αν πιστεύει ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, τονίζοντας: «Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σαν επιθεωρητής, σαν πολίτης, σαν άνθρωπος, δεν θα ήθελα να ακούσω ότι αυτά τα δάνεια δεν θα πληρωθούν ποτέ».

    Kυνικές ομολογίες

    Εκτός από τους αριθμούς, στην Εξεταστική Επιτροπή προέκυψαν κυνικές ομολογίες είτε από πολιτικούς είτε από εκδότες, που αποδείκνυαν περίτρανα το μέγεθος της παθογένειας στις δανειοδοτήσεις ΜΜΕ και κομμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δανεισμός που ομολόγησε ο υιός Ψυχάρης με όρους «αέρα», με τον βουλευτή της πλειοψηφίας, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να κριτικάρει την αλλαγή πολιτικής γραμμής των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα» αναλόγως της προγενέστερης ή μεταγενέστερης δανειοδότησης του ΔΟΛ. Με απλά λόγια, αν δεν εξασφαλιζόταν η τραπεζική χρηματοδότηση, τότε τα Μέσα μετατρέπονταν στον μεγαλύτερο πολέμιο της εκάστοτε κυβέρνησης

    Συγκεκριμένα, παρατίθεται το παράδειγμα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και των ομοβροντιών από τα Μέσα του ΔΟΛ, όταν ο τότε πρωθυπουργός αρνήθηκε τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, αφού δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που έκανε ο κ. Μπεγλίτης στους δημοσιογράφους, είπε ότι τον χτύπησαν τα συμφέροντα. «Ο Ψυχάρης ζητούσε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 10.000.000 ευρώ και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επικοινώνησε με τον τότε πρωθυπουργό και του είπε εάν πρέπει να δώσει το δάνειο. Εκείνος του απάντησε ότι, εάν πληροί τις προϋποθέσεις, να το δώσει. Επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, το δάνειο δεν δόθηκε. Έτσι, ξεκίνησε η σύγκρουση και η ευθεία υπονόμευση για την συγχώνευση της Εθνικής και της Alpha Bank» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατάθεση του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος αποδέχθηκε τη συμμετοχή της πολιτικής στη διαπλοκή, λέγοντας: «Κοιτάξτε πιθανότατα στο παρελθόν –στην ίδια χώρα ζούμε- μπορεί να υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις. Και μπορεί να υπάρχουν και στο μέλλον. Μπορεί να υπάρχουν και σήμερα. Νομίζω ότι πρόβλημα σήμερα είναι περισσότερο γενικού φόβου των τραπεζών, παρά συγκεκριμένη πολιτική». Τότε, ο κ. Αλαφούζος είχε αναφερθεί στη δήλωση που είχε κάνει στο Reuters, με τίτλο: «Το ελληνικό τρίγωνο της εξουσίας». Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ είχε υποστηρίξει πως «ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι στην πράξη γραφεία τύπου επιχειρηματικών ομίλων. Έχει εξελιχθεί σε μια εντελώς μη υγιή κατάσταση. Ο λόγος ύπαρξης των εν λόγω μέσων ενημέρωσης είναι σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετούν συγκεκριμένες αποστολές των ιδιοκτητών τους».

    Στο στόχαστρο του Γιάννη Αλαφούζου είχαν βρεθεί το MEGA και Μπόμπολας, με τον καναλάρχη να στηλιτεύει το ασυμβίβαστο εργολάβου – ιδιοκτήτη καναλιού. «Ο πιο χαρακτηριστικός μέτοχος ήταν ο κ. Μπόμπολας, ο οποίος λόγω του ότι είναι εργολήπτης δημοσίων έργων, εδώ νομίζω ότι υπάρχει και μια σύγκρουση καθηκόντων. Εγώ νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να μπορούν εργολάβοι να έχουν μέσα ενημέρωσης. Είναι η γνώμη μου. Με συγχωρείτε» τόνιζε με νόημα στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

    Αναφορικά με τον Γιάννη Κουρτάκη, παρατίθεται στο εισηγητικό πόρισμα η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε τηλεφωνήσει στον εκδότη των Παραπολιτικών, για να «κατεβάσει» ανάρτηση στο site parapolitika.gr, που αφορούσε το παραδικαστικό κύκλωμα. Πρόκειται για την περιβόητη συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργούς έδινε εντολές για το πώς θα χειριστούν οι εισαγγελικές Αρχές τους τρεις χρυσαυγίτες που διώκονταν.

    Ίλιγγος από τα ακάλυπτα δάνεια του ΠΗΓΑΣΟΥ του Μπόμπολα

    Από τα στοιχεία που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή, προέκυψαν ορισμένα συμπεράσματα για τον τρόπο δανειοδότησης του Ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ της οικογένειας Μπόμπολα.

    Όπως προκύπτει το συνολικό υπόλοιπο οφειλής του ομίλου στις 31.10.2016 ήταν 161.966.451,26 ευρώ, εκ των οποίων ακάλυπτο είναι το ποσό των 103.842.156,17 ευρώ! Οι τράπεζες, δηλαδή αναφέρει το πόρισμα, χορήγησαν δάνεια και πιστώσεις, μη λαμβάνοντας εξασφαλίσεις για το 65% αυτών.

    Ακόμη και όταν ο κύκλος εργασιών των εταιριών του ομίλου ξεκίνησε την πτωτική του πορεία το 2009, οι τράπεζες δεν επιδίωξαν να λάβουν εξασφαλίσεις, αλλά αντίθετα, διευκόλυναν τον Όμιλο, αποδεχόμενες μείωση επιτοκίων, μη καταβολή τόκων, αποδέσμευση ενεχυριασμένων απαιτήσεων και διαρκείς παρατάσεις στην καταβολή δόσεων. Αυτή η επιλογή των τραπεζών δεν τις δικαίωσε, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ομίλου εκτοξεύθηκαν και στις 31.10.2016 το ποσό σε καθυστέρηση έφτασε τα 67.250.361,39 ευρώ, σημειώνεται επίσης.

    Επίσης στο πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εντοπίζει μεν στην έκθεσή της τις προβληματικές πτυχές στη δανειοδότηση και στην αναδιάρθρωση του δανεισμού του Ομίλου, ωστόσο ο ρόλος της εξαντλείται στη διαπίστωση του προβλήματος, χωρίς να προβαίνει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του.

    Συμπερασματικά, για έναν πιστούχο με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, οι τράπεζες δημιούργησαν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το δανεισμό του Ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ, παρά τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία και την παρελκυστική συμπεριφορά του, καταλήγει το πόρισμα.

    Πάνω από 55 εκατ. ευρώ δάνεια στο Star τρεις μήνες πριν από τα capital controls

    Τα 69,2 εκατ. ευρώ ξεπερνάει η δανειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού Star σύμφωνα με το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

    Ειδικότερα, ο όμιλος του Star χρηματοδοτήθηκε από τις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, και μέχρι το 2008 είχε εμφανίσει σημαντικά προβλήματα στη εξυπηρέτηση των δανείων.

    Από το 2008 έχει προβλήματα που αντιμετωπίζονται από νέα κεφάλαια των μετόχων. Ενδεικτικά επισημαίνεται στο πόρισμα ότι έχουν ήδη καταβληθεί από τους μετόχους κεφάλαια 78,8 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2010-2015.

    Όμως σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος επιβάλλεται η λήψη σημαντικών εξασφαλίσεων για ακάλυπτο μακροπρόθεσμο δανεισμό ποσού 44 εκατομμυρίων ευρώ (επί συνολικών κινδύνων ποσού 70,3 εκατομμυρίων ευρών).

    Μετά το 2008 εν τω μεταξύ υπάρχει συνεχής επιδείνωση. Ακόμα και στην καλή διετία (2006-2007) ο μακροπρόθεσμος δανεισμός εξυπηρετούνταν μόνο ως προς τους τόκους. Οι Τράπεζες δίνουν συνεχείς παρατάσεις διάρκειας των δανείων, χωρίς όμως να προκύψουν σε μακρό χρονικό διάστημα τεκμηριωμένες προσπάθειες να ενισχυθούν οι διασφαλίσεις.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η διατήρηση της εταιρίας εν λειτουργία και η προοπτική εξυπηρέτησης του δανεισμού της, συνδέονται άρρηκτα με τη συνέχιση της εισροής νέων κεφαλαίων από τους μετόχους, τακτική που ακολουθείται με συνέπεια μέχρι σήμερα, εν μέσω δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Όμως επιβάλλεται η ενίσχυση εκ παραλλήλου των εξασφαλίσεων, που κρίνονται απολύτως απαραίτητες.

    Σύμφωνα πάντως με το εισηγητικό πόρισμα της Εξεταστικής αναφορικά με το Star, εγείρονται ζητήματα νομιμότητας στην πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών να χορηγούν δάνεια 56 εκατ. ευρώ μέσα σε περίοδο κρίσης, (1η Απριλίου 2015) βασιζόμενες αποκλειστικά στην φήμη και πελατείας της οικογένειας Βαρδινογιάννη που βρίσκεται πίσω από τις πολλαπλές offshore, στο όνομα των οποίων χορηγείται ένα ή το άλλο δάνειο.

    Ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν η συνήθης πρακτική των χορηγήσεων των επιχειρηματικών δανείων με κριτήριο το «όνομα» ή την «φήμη» του πελάτη χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω εξασφαλίσεις

    Σύμφωνα με το πόρισμα, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες να μπαίνει ως εγγυητής για ένα τέτοιο υψηλό δάνειο, όπως ίσχυσε και στα τα δύο Κοινοπρακτικά Ομολογιακά Δάνεια (2008 και 2015) εταιρεία με μετόχους τους ίδιους τους πιστούχους, την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

    Ένα ακόμα σημείο διερεύνησης είναι ότι η μία πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς ανήκει κατά ποσοστό συνιδιοκτησίας στην οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία μάλιστα εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο.

    Όλες οι τραπεζικές χορηγίες στην αφερέγγυα ΝΔ

    Ευγενικές χορηγίες ύψους 289,3 εκατ. ευρώ έκανε η Αγροτική Τράπεζα στη ΝΔ, με ενέχυρο την αβέβαιη κρατική επιχορήγηση. Αν και όλες οι τράπεζες που δανειοδότησαν την αξιωματική αντιπολίτευση είχαν κάθε λόγο να καταγγείλουν το μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Αντιθέτως, ενώ για τους κοινούς θνητούς η στρόφιγγα έκλεισε, για τη ΝΔ ήταν πάντα ανοιχτή.

    Οι πιστωτικές πράξεις της Νέας Δημοκρατίας προήλθαν από τις πέντε μεγάλες τράπεζες: Αγροτική, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, και Attica. Τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης κατέχει η Αγροτική με ποσοστό 81%, ενώ όπως θα δείτε παρακάτω οι δανειοδοτήσεις χαρακτηρίζονται από τη μη εξυπηρέτηση ούτε του κεφαλαίου ούτε των τόκων.

    Από το 2000 και έπειτα η ΝΔ έλαβε συνολικά -άνευ τόκων- τα εξής:

    α) 289,3 εκ ευρώ από την Αγροτική με την σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού 337/10.10.2000 και τις πρόσθετες συμβάσεις της.

    β) 15 εκ ευρώ από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ με την σύμβαση χρεολυτικού δανείου 1506/17.2.2010, για το οποίο δεν έχει γίνει καμία αποπληρωμή, ούτε κεφαλαίου, ούτε τόκων. Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, το κόμμα εμφανίζει υπόλοιπο οφειλής 25.291.737,82 εκ ευρώ. Εμφανίζεται, επίσης, ένα υπόλοιπο ύψους 1.088.067,03 εκ ευρώ στον αλληλόχρεο λογαριασμό υπ’ αριθμόν 4736878/27.5.2011.

    γ) 5 εκ ευρώ από την ΕΘΝΙΚΗ με τη σύμβαση πίστωσης με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό υπ’ αριθμόν 9747073836/20.12.2010. Δεν έχει γίνει καμία αποπληρωμή, ούτε κεφαλαίου, ούτε τόκων.

    δ) 3 εκ ευρώ από την Eurobank με την σύμβαση πίστωσης με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό, υπ’ αριθμόν 1353/19.11.2010. Δεν έχει γίνει καμία αποπληρωμή, ούτε κεφαλαίου, ούτε τόκων.

    ε) 2 εκ ευρώ από στην ATTICA με την σύμβαση δανείου, υπ’ αριθμόν 812/11.2.2011 για το οποίο δεν έχει γίνει καμία αποπληρωμή, ούτε κεφαλαίου, ούτε τόκων.

    Η αριστεία των παράλληλων εξασφαλίσεων

    Επιπρόσθετο στοιχείο ότι η Νέα Δημοκρατία είχε την τάση να επικυρώνει τη χρηματοδότηση με παράλληλες εξασφαλίσεις. Τουτέστιν, το κόμμα που επικαλείται την αριστεία, τοποθετούσε ως ενέχυρο τις κρατικές επιχορηγήσεις ταυτόχρονα σε διαφορετικές τράπεζες για να εξασφαλίζει δανεισμό. Το γεγονός αυτό είχε καταγγείλει στην Εξεταστική Επιτροπή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, γνωστοποιώντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προβεί σε τριπλή εκχώρηση της κρατικής της επιχορήγησης στις εξής τράπεζες: Αγροτική, Εθνική και Eurobank.

    Οι παράλληλες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με το εισηγητικό πόρισμα:

    α) Για τα δάνεια της ΑΤΕ, οι εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί από το κόμμα συνίστανται αφενός, στη σύσταση ενεχύρου επί των εκχωρημένων απαιτήσεων σε αυτές από τις κρατικές επιχορηγήσεις των ετών 2001 έως 2018, πλην του 2015 και αφετέρου, στη συμφωνία για ρήτρα ανεκχώρητου των κρατικών επιχορηγήσεων των ετών 2019 και 2020.

    β) Για δάνεια της ΠΕΙΡΑΙΩΣ , η εξασφάλιση που έχει δοθεί από το κόμμα συνίσταται στην σύσταση ενεχύρου επί της εκχωρημένης απαίτησης σε αυτήν από την κρατική επιχορήγηση του έτους 2015, που προϋπολογίστηκε στα 15 εκ ευρώ.

    γ) Για τα δάνεια της ATTICA , οι εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί από το κόμμα συνίστανται στην σύσταση ενεχύρου επί των εκχωρημένων απαιτήσεων σε αυτήν από τις κρατικές επιχορηγήσεις των ετών 2013 και 2014, συνολικού ύψους 2.2 εκ ευρώ. Η εξασφάλιση αυτή είναι όμως άκρως προβληματική, όπως σε ιδιαίτερο κεφάλαιο πιο κάτω αναλύεται.

    δ) Για τα δάνεια της EUROBANK, οι εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί συνίσταται στην σύσταση ενεχύρου επί της εκχωρημένης απαίτησης σε αυτήν από την κρατική επιχορήγηση του έτους 2019, ύψους 3 εκ ευρώ.

    ε) Για τα δάνεια της Εθνικής, οι εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί συνίστανται στην σύσταση ενεχύρου επί των εκχωρημένων απαιτήσεων σε αυτήν από τις κρατικές επιχορηγήσεις των ετών 2019 και 2020, ύψους 5 εκ ευρώ και 4 εκ ευρώ αντίστοιχα.

    Προφανώς για τη δανειοδότηση της ΝΔ δεν ευθύνονται μόνο οι ιθύνοντες του κόμματος, αλλά και τα τραπεζικά στελέχη που τις ενέκριναν. Σύμφωνα με το εισηγητικό πόρισμα, δεν έχει προκύψει ότι οι τράπεζες είχαν λάβει υπ’ όψιν τους ως όφειλαν πιθανή απομείωση της διασφαλιστικής αξίας των ενεχύρων. Εν ολίγοις, τα τραπεζικά στελέχη δεν εξέταζαν καν το ενδεχόμενο να μειωθεί σε βάθος χρόνου -όπως και έγινε- το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ, όπως επίσης η κάκιστη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα.

    Οι… πενιχρές κρατικές επιχορηγήσεις

    Άξιο αναφορά πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ νέμονταν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών επιχορηγήσεων για δεκαετίες. Ποσά, που μόνο πενιχρά δεν μπορούν να θεωρηθούν. Ενδεικτικό παράδειγμα ότι το 2002 η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων κυμαινόταν σε επίπεδα της τάξης των 40.000.000 ευρώ, φτάνοντας έως και τα 68.000.000 ευρώ για το 2009.

    «Αυτά διανέμονταν κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων τότε κομμάτων. Η κρατική χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ κυμάνθηκε μεταξύ των ποσών των 17.000.000 για το 2002 και των 24.175.150,30 ευρώ για το 2009. Σε παρόμοια ποσά κινήθηκε και η κρατική χρηματοδότηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εμφάνισε μία διακύμανση μεταξύ 17.022.548,68 ευρώ για το 2002 και 26.280.294,83 για το 2009» σημειώνεται επί λέξει στο πόρισμα.

    Ένα ερώτημα προκύπτει από τα παραπάνω: Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;

    Το ανεπανάληπτο φαγοπότι του ΠΑΣΟΚ ακόμη και στον καιρό των μνημονίων

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της Εξεταστικής Επιτροπής για το ΠΑΣΟΚ σε βάρος του οποίου προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί δύο αγωγές.

    Την πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατέθεσε η ΑΤΕ με αντικείμενο την μη καταβολή πλήρους της εκχωρημένης επιχορήγησης και την άλλη η διάδοχός της ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, στις για το σύνολο της οφειλής του κόμματος λόγω μη εξυπηρέτησης των διαφόρων δανείων που έχει λάβει.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το εισηγητικό πόρισμα, ο συνολικός δανεισμός του ΠΑΣΟΚ το έτος 2004 ήταν 52 εκατ. ευρώ και στα τέλη 2010 129,50 εκατ. ευρώ. Είχε δηλαδή αυξηθεί κατά 149%! Το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει κρατική επιχορήγηση 24 εκατ. ευρώ και παρόλα αυτά δανείστηκε άλλα 47 εκατομμύρια. Το 2010 η επιχορήγηση ήταν 20 εκατομμύρια και ο δανεισμός 40 εκατ. ευρώ. Ποσά υπέρογκα που είχαν δημιουργήσει μεν αίσθηση ισχύος αλλά είχαν συντελέσει, κατά τις σχετικές μεταγενέστερες εσωκομματικές διαπιστώσεις, σε αλόγιστες σπατάλες, όπως σημειώνει το πόρισμα.

    Κατά τα λοιπά, το χρέος του ΠΑΣΟΚ ήδη το Μάρτιο του 2012 ήταν δυσθεώρητο και άγγιζε τα 133,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι τόκοι ξεπερνούσαν τα 15 εκατομμύρια κατ’ έτος και τα χρέη προς τρίτους έφθαναν στα 4,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα υπήρχαν εργαζόμενοι απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2011 καθώς και κατασχέσεις πιστωτών εις χείρας τρίτων.

    Σύμφωνα με το εισηγητικό πόρισμα μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ με δόλο είχε αποσπάσει τη σύναψη δανείων εκχωρώντας την ίδια χρηματοδότηση σε πολλές τράπεζες Από τα στοιχεία που περιήλθαν στην Επιτροπή προκύπτει ότι τους δύο τελευταίους μήνες του 2010 το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε με σπουδή, μαζικά, το ποσόν των 35 εκατ. ευρώ!

    Το ερώτημα που αφορά στις Τράπεζες είναι γιατί φάνηκαν τόσο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το ΠΑΣΟΚ με δάνεια που ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, τόσο εξ αιτίας του ήδη υπέρογκου δανεισμού του κόμματος όσο και εξ αιτίας του ότι, αθροιστικά, οι εξασφαλίσεις υπερέβαιναν κατά 50% το μέσο ύψος των κρατικών χορηγήσεων για τα έτη 2001 – 2010.

    Επρόκειτο για χρηματοδοτήσεις ακάλυπτες ήδη από τη χορήγησή τους, ουσιαστικά χαριστικές πράξεις, δωρεές κατά μίαν έννοια. Κατά τούτο στην όλη συμπεριφορά των τότε ιθυνόντων των τραπεζών ανιχνεύονται παραβιάσεις των υποχρεώσεών τους, με τη μορφή, τουλάχιστον, παραβάσεων του καθήκοντος επιμελείας στην οποία τους υποχρέωναν οι επιτελικές τους θέσεις, σημειώνεται στο πόρισμα.

    Μου αρέσει!

   • Τα Σεντονια Της ΜΑΙΡΗΣ said

    Τα σεντονια μου (ΜΑΙΡΗ) αν ανοιξω
    Την Ελλαδα μας θα πνιξω

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΙΡΗ said

    Γράφεις και ποιηματάκια Διογενάκο ?

    Μου αρέσει!

   • Δέν είναι σεντόνι καλέ.
    Γύφτικο κιλίμι είναι.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • ΜΑΙΡΗ said

    Ξέρεις εσύ από γύφτικα κιλίμια,είσαι ειδική !!

    Μου αρέσει!

   • Ναί έχεις δίκιο, σέ αντίθεση μέ σένα, μπορώ νά ξεχωρίζω τά γύφτικα από τά ανωτάτης ποιότητας.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • ΜΑΙΡΗ said

    Μου αρκεί που το παραδέχεσαι

    Είσαι ειδική στα γύφτικα κιλίμια,όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρεις.

    Μου αρέσει!

   • Ακριβώς έτσι.
    Ξέρω νά ξεχωρίζω τά δικά σου γύφτικα από τά ανωτάτης ποιότητας.

    Μου αρέσει!

 4. ΜΑΙΡΗ said

  Αυτό εννοούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΡ ?

  Στασιμότητα και ο χρόνος να περνάει,βολεύει και τους καναλάρχες-νταβατζήδες.

  Όταν θα γίνουν όμως εκλογές,να μην ζητάνε την ψήφο των πολιτών η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,να ζητάνε την ψήφο ΜΟΝΟ από τους καναλάρχες-νταβατζήδες.

  Μου αρέσει!

  • Πρόκληση από τους «εθνοπατέρες»: Εξαιρούνται οι βουλευτές από την μείωση των συντάξεων

   Ο νέος νόμος για τον υπολογισμό των συντάξεων, που για άλλη μία φορά οδηγεί σε μειώσεις και περικοπές δεν αφορά τους «άρχοντες» της «δημοκρατίας» μας, τους σύγχρονους «Καίσαρες» που για άλλη μία φορά… εξαιρούνται.

   Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της Βουλής να μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν οι βουλευτές, έρχεται ο νόμος 4387/2016 που νομοθετεί τον «επανυπολογισμό» των συντάξεων και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ο οποίος όμως δεν αναφέρεται στους βουλευτές, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.

   Το άρθρο 4 του νόμου στην παράγραφο 1 αναφέρει ποια είναι τα πρόσωπα που διέπονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και από 1/1/2017 υπάγονται για κύρια σύνταξη στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ. Απαριθμούνται, λοιπόν, όλες οι κατηγορίες, πλην μίας: των αιρετών της Βουλής και των ΟΤΑ, Α’ και Β’ βαθμού.

   Μου αρέσει!

  • Αδωναρας Μπουμπουκαρας said

   Μου αρέσει!

   • Αρμονία said

    Εδώ να σε δώ τι θα κάνεις Άδωνι! Θυμάμαι στον Προαστιακό στην Νερατζιώτισσα τον Πακιστανό που σφουγγάριζε τι σκάλες και μας κατάβρεχε ενώ δεν ήξερε καθόλου Ελληνικά για να μας ειδοποιήσει να φύγουμε από κάτω που καθόμασταν στο παγκάκι!……….Η ανεργία των Ελλήνων στα ύψη, ενώ οι κακόβουλοι άνθρωποι λένε ότι οι Έλληνες δεν πηγαίνουν σε όλες τις δουλειές. Τους ρώτησαν;;;;;;;;;;

    ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΑΗΔΙΑ! ΠΑΜΠΟΝΗΡΟ ‘μπαράζ’ καταθέσεως τροπολογιών!!!
    BY 242424V ON 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 • ( ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ )
    ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! Εικόνες που Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι και μάλιστα ΑΥΣΤΗΡΩΣ, να δείξουν τα βοθροκάναλα

    ΑΗΔΙΑ! ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ, ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ!!! Αρκεί να μιλούν ελληνικά !!! (Έλληνες άνεργοι ακούτε;;; Εσείς …μιιλάτε ελληνικά;;;)

    Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

    ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! Εγκαίνια-Πρόκληση!! Τώρα και …ΥΠΕΡ-ΛΟΥΞ!!!

    ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! Πολύ Μεγάλη Προσοχή σε αυτή την ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ!! Τα βοθροκάναλα «απέφυγαν» να την Αναδείξουν!!!

    Πιο συγκεκριμένα θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται αλλοδαποί εργαζόμενοι, σε τομείς καθαριότητος, σιτίσεως και φυλάξεως σε νοσοκομεία, οι οποίοι πάντως, θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν …εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον 4 ετών και ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα……..
    https://hellasforce.com/2017/03/17/%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CE%B7%CE%B4%CE%B9%CE%B1/

    Μου αρέσει!

   • Αρμονία
    Καί τώρα πού θά σού κάνη παρατήρηση η ΜΑΙΡΗ ότι είσαι εκτός θέματος ,αυτή θά φταίη;
    Άντε γιατί έτοιμη είναι νά βάλη πάλι κανένα άσχετο τής Ακριβοπούλου έτσι γιά νά μάθης.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: