olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Ιστορική παρέμβαση Κατρούγκαλου και άλλων 6 ευρωπαίων ομολόγων του για μια κοινωνική Ευρώπη!

Posted by olympiada στο Μαρτίου 19, 2017

Μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να στρίψει άμεσα το τιμόνι της προς την κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης, πιο κοινωνικής, πιο αξιακής Ένωσης, με κεντρικό άξονα τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στέλνουν με κοινό άρθρο τους για το μέλλον της Ευρώπης που δημοσιεύεται σήμερα, επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ενόψει του εορτασμού της 60ης επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, από όπου προήλθε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερμανίας Mίχαελ Ροθ, ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, της Γαλλίας Αρλέμ Ντεσίρ, της Ιταλίας Σάντρο Γκότζι, της Τσεχίας Τομάς Προύζα και της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες υπογράφουν κοινό κείμενο με τίτλο: «Για μια κοινωνική Ευρώπη: Πρέπει να ανανεώσουμε την ΕΕ γι’ όλους τους Ευρωπαίους». Στόχος της πρωτοβουλίας τους αυτής, είναι να συμπεριληφθεί στη νέα διακήρυξη της Ρώμης ένας ισχυρός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπουν επίσης στην πραγματοποίηση βημάτων προόδου για δίκαιη εργασία και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία στα τέλη του έτους.

Στο κοινό άρθρο επισημαίνεται πως «έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μία κοινωνική ένωση, με ισχυρά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, ισότητα των φύλων, με ποιοτική και ασφαλή εργασία,παίρνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ανισότητα των εισοδημάτων και τις τεράστιες διαφορές στις συνθήκες διαβίωσης και την κοινωνική ασφάλιση». Σε αυτό το πλαίσιο, οι επτά υπουργοί εκφράζουν τη βούλησή τους για την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη, σε συνάρτηση με τις εθνικές πρακτικές και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, την ανάγκη στενής συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ταχύτατα μεταβαλλόμενων οικονομιών, χωρίς καμία ανοχή στο κοινωνικό ντάμπινγκ, όποτε και όπου συμβαίνει.

Με τη δημοκρατία ως θεμέλιο λίθο στην ΕΕ, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει «να είναι ανένδοτη στη στήριξη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, τόσο στην ήπειρό της όσο και έξω από αυτήν». Αν υφίστανται παραβιάσεις, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, υπογραμμίζουν.

Επίσης, καίριας σημασίας θεωρούν την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναφέροντας ότι η Ευρώπη ήταν πάντα μια ήπειρος μετανάστευσης, και τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αρχές, με μία ανθρωπιστική, ισχυρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, που να περιλαμβάνει δίκαιους μηχανισμούς καταμερισμού υποχρεώσεων και ευθυνών. Παράλληλα, κρίνουν απαραίτητη τη συνεργασία με τις γειτονικές των κρατών-μελών τους χώρες, αλλά και άλλων εταίρων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης. Ζωτικής σημασίας είναι, όπως σημειώνουν οι επτά υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και η ενίσχυση του ελέγχου των κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων με τη νέα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί ακόμα για τους επτά ομολόγους και η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, η οποία, όπως επισημαίνουν, μπορεί να διασφαλισθεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της διαφάνειας, καθώς η καλύτερη προσέγγιση είναι η κοινή, ειδικά κατά της τρομοκρατίας. Σημειώνουν δε ότι παράλληλα πρέπει να προστατευτούν «όλα όσα εκτιμούμε ως ύπατες αξίες στις κοινωνίες μας – την ανοχή, την εξωστρέφεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα – από αυτούς που προσπαθούν να τα υποσκάψουν».
Καταληκτικά, αναφερόμενοι στις εθνικιστικές τάσεις στην Ευρώπη, σημειώνουν πως αυτές δεν θα αντιμετωπίσουν καμία από τις μεγάλες σημερινές προκλήσεις, και διαμηνύουν πως η «ΕΕ είναι η απάντησή μας στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο και θα την υπερασπιστούμε ενάντια σε όλες τις απειλές, τρέχουσες και μελλοντικές».

Δ. Μάνωλης

*Ακολουθεί το πλήρες άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργου Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερμανίας Mίχαελ Ροθ, του υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα και των υφυπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων, της Γαλλίας Αρλέμ Ντεσίρ, της Ιταλίας Σάντρο Γκότζι, της Τσεχίας Τομάς Προύζα και της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Πρέπει να ανανεώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλους τους ευρωπαίους
Πριν από 60 χρόνια, οι λαοί της Ευρώπης έθεσαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μία μεγάλη επιτυχία για την προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της ευημερίας και της αλληλεγγύης. Η Ένωση έχει να επιδείξει μεγάλο κατάλογο επιτυχιών, πολλά επιτεύγματα τα οποία τιμούμε και πολλά για τα οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, και κανένα δεν είναι τέλειο.
Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει ιλιγγιωδώς. Ο εθνικισμός αναβιώνει. Οι λαϊκιστικές τάσεις αναζωπυρώνονται. Εάν προσκολληθούμε στα στενά μας συμφέροντα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τις κοινές προτεραιότητες και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Διογκώνεται η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής. Η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων ψηφοφόρων διαβρώνεται, και απειλούνται τα θεμέλια καθεαυτά της πολιτικής μας κοινότητάς.
Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε, είναι να στρέψουμε άμεσα το τιμόνι προς την κατεύθυνση μίας πιο δίκαιης, πιο κοινωνικής, πιο αξιακής Ένωσης. Ως Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προοδευτικών κομμάτων, πάντα προασπιζόμαστε την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτές οι Αρχές βρίσκονται στην καρδιά της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε. Η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί μόνο αν προωθήσουμε την εφαρμογή γνήσιας ισότητας, ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολίτες ολόκληρης της Ευρώπης. Η κοινωνική πρόοδος πρέπει πάντα να σημαίνει σύγκλιση προς το καλύτερο.
Πρώτα απ’ όλα, μετά από χρόνια οικονομικής στασιμότητας, πρέπει να αποκαταστήσουμε τις οικονομίες μας, με έναν περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη και την μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Ως προοδευτικοί στην Ευρώπη, παλεύουμε για περισσότερες επενδύσεις, αλλά και για μία προσέγγιση που να μην αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και να θέτει ως κύριες προτεραιότητες την ανάπτυξη. Η αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ αυτών των πολιτικών, όχι μόνο συμβαδίζει με την καλή διαχείριση των δημοσίων προϋπολογισμών, αλλά επιπλέον ενδυναμώνει τη βιωσιμότητά τους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των ανισοτήτων, για να εξασφαλίσουμε την ανοδική κοινωνική και οικονομική σύγκλιση, τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και στο εσωτερικό τους, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Θα παλέψουμε για δικαιοσύνη, περιλαμβανομένης της δημοσιονομικής δικαιοσύνης, και θα πατάξουμε την φορολογική απάτη και την φοροδιαφυγή. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να μετατρέψουμε το ευρώ σε μοχλό ανάπτυξης και σύγκλισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της συμπλήρωσης και της μεταρρύθμισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μία κοινωνική ένωση, με ισχυρά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, ισότητα των φύλων, με ποιοτική και ασφαλή εργασία, παίρνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ανισότητα των εισοδημάτων και τις τεράστιες διαφορές στις συνθήκες διαβίωσης και την κοινωνική ασφάλιση. Θέλουμε την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη μέλη, σε συνάρτηση με τις εθνικές πρακτικές και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα. Πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τους κοινωνικούς εταίρους για την διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ταχύτατα μεταβαλλόμενων οικονομιών. Και δεν πρέπει να επιδεικνύουμε καμία ανοχή στο κοινωνικό dumping, όποτε και όπου συμβαίνει. Για όλους αυτούς τους λόγους, θέλουμε να συμπεριληφθεί στην επερχόμενη διακήρυξη της Ρώμης ένας ισχυρός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και προσβλέπουμε στη πραγματοποίηση βημάτων προόδου για δίκαιη εργασία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντηθούν στην μείζονος σημασίας Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στη Σουηδία, στα τέλη του έτους.
Τα κοινωνικά δικαιώματα και η αντιμετώπιση του αποκλεισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι θεμελιώδη στοιχεία της Ενιαίας Αγοράς, και όχι μόνο μία υποσημείωση στις διακηρύξεις της. Η κυρίαρχη δέσμευση της ΕΕ πρέπει να είναι για ένα μοντέλο που συνδυάζει οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική ασφάλεια. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνοχή στις πολιτικές μας για να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την υπόσχεση. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς, μεταρρύθμιση των οικονομιών μας, εξυγίανση των δημοσίων νοικοκυριών μας. Αλλά για να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόζουμε, και να διερωτόμαστε αν πράγματι ανταποκρίνονται στους στόχους που θέσαμε στους εαυτούς μας.
Για παράδειγμα, εξακολουθούμε να μην έχουμε επιτύχει το στόχο του 75% στην απασχόληση, να μην έχουμε φτάσει τον επιδιωκόμενο στόχο στις επενδύσεις σε έρευνα και παιδεία, και να μην έχουμε μειώσει τις διακρίσεις των φύλων και τα επίπεδα φτώχειας στα επίπεδα που είχαμε συμφωνήσει. Συνεπώς, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, θα πρέπει να ασκήσουμε περαιτέρω πίεση ώστε να εξισορροπήσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές, θέτοντας ως προτεραιότητες την κοινωνική πρόνοια και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανένδοτη στην στήριξη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, τόσο στην ήπειρό μας όσο και έξω από αυτήν. Αν υφίστανται παραβιάσεις, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι σε αυτά τα ζητήματα – ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η διεθνής δράση για την κλιματική αλλαγή, την βιωσιμότητα και την ασφάλεια διακυβεύεται από τάσεις απομονωτισμού. Μία προοδευτική Ευρώπη θα πρέπει να θέσει τα δικά της πρότυπα, και να ζητήσει εξίσου υψηλά πρότυπα από τους εταίρους της.
Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση. Η Ευρώπη ήταν πάντα μια ήπειρος μετανάστευσης. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αρχές μας, όπως έχουμε πράξει πάντα, με μία ανθρωπιστική, ισχυρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, που να περιλαμβάνει δίκαιους μηχανισμούς καταμερισμού υποχρεώσεων και ευθυνών. Πρέπει επίσης να εργαστούμε από κοινού με τις γειτονικές μας χώρες και άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, και όχι μόνο να διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματά της. Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε τον έλεγχο των κοινών μας εξωτερικών συνόρων με τη νέα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.
Η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών είναι ύψιστη προτεραιότητα – αλλά μπορεί να διασφαλισθεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της διαφάνειας. Η κοινή προσέγγιση αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση, ειδικά στην μάχη κατά της διακρατικά δρώσας τρομοκρατίας. Αλλά πρέπει παράλληλα να προστατέψουμε όλα όσα εκτιμούμε ως ύπατες αξίες στις κοινωνίες μας – την ανοχή, την εξωστρέφεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα – από αυτούς που προσπαθούν να τα υποσκάψουν.
Ένα είναι σίγουρο: η Ευρώπη του αύριο δεν θα είναι ίδια με την Ευρώπη του χθες. Νέες, κοινές προκλήσεις – γεωπολιτικές μεταβολές, η ευρεία ψηφιοποίηση και η πράσινη μετάβαση – απαιτούν νέες, κοινές λύσεις. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις νέες προκλήσεις, αν μείνουμε ενωμένοι.
Ωστόσο βλέπουμε, μεταξύ των κρατών μελών , διαφορετικά επίπεδα φιλοδοξίας στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, και αυτό όχι μόνο ως αποτέλεσμα του Brexit. Ισχύουν όμως ισότιμοι όροι συμμετοχής στις πολιτικές της Ένωσης, που είναι απολύτως ξεκάθαροι: Έχουμε μία Συνθήκη που εφαρμόζεται σε όλους και που αφήνει χώρο σε κάποια κράτη μέλη να συνεργαστούν στενότερα, αν ένα συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κοινού μεταξύ τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κοινές λύσεις και απτά αποτελέσματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούμε την σημερινή κρίση εμπιστοσύνης.
Οι εθνικιστικές τάσεις της συγκυρίας δεν θα αντιμετωπίσουν καμία από τις μεγάλες σημερινές προκλήσεις. Η ΕΕ είναι η απάντησή μας στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο και θα την υπερασπιστούμε ενάντια σε όλες τις απειλές, τρέχουσες και μελλοντικές.
Οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Γιώργος Κατρούγκαλος (ΑΝΥΠΕΞ Ελλάδας)
Harlem Désir (Γαλλίας)
Sandro Gozi (Ιταλίας)
Carmelo Abela (Μάλτας)
Margarida Marques (Πορτογαλίας)
Tomáš Prouza (Τσεχίας)
Michael Roth, Ministre adjoint allemand chargé des Affaires européennes

5 Σχόλια to “Ιστορική παρέμβαση Κατρούγκαλου και άλλων 6 ευρωπαίων ομολόγων του για μια κοινωνική Ευρώπη!”

 1. Γαλλια ανυποτακτη said

  ΓΑΛΛΙΑ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ

  Γαλλία: Μεγαλειώδης η συγκέντρωση του Ζαν Λικ Μελανσόν
  «Είμαστε η επανάσταση του λαού κατά της προεδρικής μοναρχίας», δήλωσε με μαχητικότητα ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν στην ομιλία του κατά την διάρκεια μεγάλης πορείας στο κέντρο των Παρισίων.
  Από την υπερυψωμένη εξέδρα στην Πλατεία της Δημοκρατίας απευθύνθηκε προς το πυκνό πλήθος, που κυμάτιζε σημαίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.
  Νωρίτερα ο Ζαν Λικ Μελανσόν μαζί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, κινήθηκαν στην πρώτη γραμμή της πορείας από την πλατεία της Βαστίλλης στην πλατεία της Δημοκρατίας.
  Η συγκέντρωση στο Παρίσι κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής, καθώς ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες των διοργανωτών, οι οποίοι ανέμεναν γύρω στις 80.000 κόσμο. Η πλατεία της Δημοκρατίας ήταν κατάμεστη και υπολογίζεται ότι είχε πάνω από 130.000 άτομα.
  http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/72576/gallia-megaleiodis-i-sygkentrosi-toy-zan-lik-melanson-pics

  ———————————————————————————————————————–

  http://www.youtube.com/watch?v=BCrtMilfvGA

  Μου αρέσει!

 2. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

 3. Ο ΧΑΣΑΠΗΣ said

  Θάψτε τα ψοφίμια ρεεεε….. βρώμα και δυσωδία…. Χασάπηδες παπαρολόγοι

  Μου αρέσει!

 4. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  κοινωνικη οπως…ζουμε εμεις…σερ?

  ε ρε ..παραμυθακια….για ιθαγεννεις……

  Μου αρέσει!

 5. Μητσάκος said

  Τράβα να ξουριστείς…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: