olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Ένα υπουργείο Αλήθειας στο Ευρωκοινοβούλιο;

Posted by olympiada στο Μαρτίου 13, 2017

της Σοφίας Κούμπι (*)

Κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για τις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να παρακολουθήσει live στο Διαδίκτυο τις ολομέλειες, τις συνεδριάσεις των επιτροπών και τις συνεντεύξεις Τύπου. Με μια πρόσφατη απόφασή του, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε όρια σε αυτά που μπορεί να δουν οι πολίτες.

Η καθιέρωση ενός live-stream πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα πραγματικό βήμα προς περισσότερη δημοκρατική συμμετοχή και διαφάνεια. Από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, πολίτες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να ενημερωθούν για το κοινοβουλευτικό έργο των εκλεγμένων ευρωβουλευτών. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι πολίτες πρέπει να μπορούν να παρακολουθούν τη δημοκρατική διαδικασία και, εφόσον το επιθυμούν, να έρχονται σε επαφή με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.

Ύστερα από μια ταραγμένη χρονιά όπου το Brexit κλόνισε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού σχεδίου και ο πρόεδρος Τραμπ απέδειξε ότι ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο μπορεί να παρακαμφθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιάζει να έχει καταληφθεί από νευρικότητα.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το σώμα τροποποίησε τη διάταξη 165, έναν από τους κανόνες της εσωτερικής του λειτουργίας. Ο κανόνας αυτός επιτρέπει στον ασκούντα χρέη προέδρου να επαναφέρει στην τάξη όποιο μέλος του σώματος εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Εάν το μέλος αυτό εξακολουθήσει την ίδια συμπεριφορά, ο πρόεδρος μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα λόγου στην υπόλοιπη διάρκεια της συνεδρίασης. Τα προνόμια αυτά του προέδρου δεν είναι ασυνήθιστα και, εφόσον ασκούνται με σωφροσύνη, εγγυώνται την ορθή διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι πρόσφατες αλλαγές της διάταξης 165 είναι όμως πιο ανησυχητικές. Ο πρόεδρος, εκτός από τις προαναφερθείσες εξουσίες, μπορεί και να διακόψει τη ζωντανή αναμετάδοση μιας συνεδρίασης σε περίπτωση που ένας βουλευτής επιδείξει ρατσιστική, δυσφημιστική ή ξενόφοβη συμπεριφορά. Επιπλέον, ο πρόεδρος μπορεί να διατάξει να σβηστούν από τα πρακτικά τα σχετικά σχόλια.

Με την τροπολογία αυτή, το Κοινοβούλιο θεσπίζει όχι μόνο νέες εξουσίες για τον πρόεδρο, αλλά και μια νέα κατηγορία προσβολής: τη δυσφημιστική, ρατσιστική ή ξενόφοβη γλώσσα ή συμπεριφορά.

Δημιουργούνται έτσι ορισμένα ερωτήματα. Πρώτον: τι ακριβώς σημαίνει αυτό το τελευταίο; Ο όρος «ξενοφοβία», για παράδειγμα, έχει διευρυνθεί τελευταία και σημαίνει πολλά πράγματα που θα έπρεπε να επιτρέπονται σε μια δημοκρατική συζήτηση. Θα μπορούν οι ευρωβουλευτές να συζητούν στο εξής την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων ή την επιβολή ποσοστώσεων που δεν αρμόζουν σε ένα ελεύθερο δημοκρατικό σύστημα;

Όπως έχουμε δει και με τους όρους «ισλαμοφοβία» ή «ομοφοβία», η ξενοφοβία χρησιμοποιείται συχνά όταν διατυπώνεται μια άποψη με την οποία οι άλλοι δεν συμφωνούν. Παρόλο που η δυσφημιστική και ρατσιστική συμπεριφορά είναι πιο εύκολο να προσδιοριστεί, το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι: ένα κοινοβούλιο που έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του πρέπει να τους προστατεύει από μια τέτοια συμπεριφορά;

Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη και δυσάρεστη. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το κοινοβούλιο θέλει να διακόπτει το live stream και να διαγράφει τέτοια σχόλια από τα ηλεκτρονικά αρχεία. Αυτό το μέτρο δεν εμποδίζει έναν βουλευτή να χρησιμοποιήσει «δυσφημιστική, ρατσιστική ή ξενόφοβη» γλώσσα. Εμποδίζει τους πολίτες να την παρακολουθήσουν. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, όμως, πρέπει να επιτρέπουμε σε κάθε πολίτη να διαμορφώνει γνώμη γι? αυτά που βλέπει και ακούει. Το ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρίνει απαραίτητο να προστατεύσει τους πολίτες από αυτή τη γλώσσα δείχνει την ανεπάρκεια των δημοκρατικών μας θεσμών.

Η νέα διάταξη 165 αποτελεί ψήφο δυσπιστίας προς τα 500 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ και αποτελεί ένα ακόμη ανησυχητικό μέτρο: η καλύτερη απάντηση στον κακό πολιτικό λόγο είναι ακόμη περισσότερος λόγος.

(Πηγή: Euractiv)

(*) Η Σοφία Κούμπι είναι διευθύντρια της οργάνωσης ADF International, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση.

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

6 Σχόλια to “Ένα υπουργείο Αλήθειας στο Ευρωκοινοβούλιο;”

 1. ΖΟΥΓΚ said

  Έγγραφο Ντάισελμπλουμ διαψεύδει την κυβέρνηση για τα αντίμετρα

  Μόνο αν η Ελλάδα πιάσει το δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα και μόνο στο ποσό της υπεραπόδοσης των στόχων, αναφέρει έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, με το οποίο ενημέρωσε την Ολλανδική Βουλή.
  Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει συγκεκριμένα για την Ελλάδα πως στο Eurogroup «θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

  Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα και θα αφορούν στο ποσό της υπεραπόδοσης. Εάν για παράδειγμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα αφορούν στο 0,2% του ΑΕΠ που είναι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

  Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στις 9 Μαρτίου για τα αντισταθμιστικά μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει: «Βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».

  Tι απαντά η κυβέρνηση

  Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

  Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή το εν λόγω έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2018 – με την κατάθεση του προυπολογισμού για το 2019 θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου οτι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr

  http://www.newsit.gr

  Μου αρέσει!

 2. που είναι το live stream του ευρωκοινοβουλίου ;;

  Μου αρέσει!

 3. Democracy to come said

  Δεν θα σε διακοψει κανεις αν πεις η χωρα μου ειναι μικρη φτωχη και δεν εχει υποδομές ωστε να δεχθεί τόσους ανθρώπους ούτε αν πεις οτι εγείρεται ζήτημα ασφαλείας και πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει απο την Ευρώπη θα σε διακόψει αν αντι για επιχειρήματα αρχίσεις τα λαθροορκ,αν γενικεύσεις οτι όλοι οι πρόσφυγες είναι φανατικοί και επικίνδυνοι,αν πεις οτι δεν μπορεί να είναι Ευρωπαίος όποιος δεν ανήκει στη λευκή φυλή και τέτοιες μπούρδες και καλά θα σου κάνει γιατί δεν μπορείς να μην σέβεσαι στοιχειώδεις ευρωπαικές αξίες όπως είναι ο ορθός λόγος και η δημόσια σφαίρα. τι πάει να πει είναι αόριστο το ομοφοβία δεν είναι αόριστο είναι πολύ ξεκάθαρο οτι είσαι ομοφοβικός όταν μιλάς για αρρώστους,κατώτερους,αφύσικους και γενικώς χρησιμοποιείς ως βρισιά την ταυτότητα φύλου ενος ανθρώπου. Ελευθερία της έκφρασης σημαίνει οτι όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται και να ζουν ελεύθερα και όχι οτι κάποιοι θα φοβούνται και θα τρέμουν κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους ακροδεξιοί καλώντας στο διωγμό τους και δείχνοντας τους ως απόλυτο κακό. Η ευρώπη αποφάσισε να λάβει μέτρα και να δείξει στα άκρα τα όριά τους απο όπου και αν προέρχονται δεν μπορεί να επικαλεστεί κανενας το αντίθετο μετά και απο τις απαγορεύσεις των ομιλιών του Ερντογάν οτι λέει σκάσε σε κάθε ακραίο και μισαλλόδοξο στοιχείο

  Μου αρέσει!

  • Democracy to come said

   Εγώ πιστεύ οτι η Ευρώπη θέλει να δείξει πως οι θέσεις που δεν στηρίζονται ξεκάθαρα σε λογικά επιχειρήματα και τεκμήρια είναι περιθωριακές, θεσπίζει κανόνες λόγου,δεν μπορεί να λέγεται οτιδήποτε οπουδήποτε,αυτό είναι το διακύβευμα της εποχής κάποιοι θέλουν με το ζόρι η γλώσσα του πεζοδρομίου του καφενείου και του υπονόμου να ακούγεται σε κοινοβούλια,δεν γίνεται αυτό αλλιώς ποιος ο λόγος να υπάρχει κοινοβούλιο,θα μου πεις έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι που μιλάνε έτσι είναι κατά του κοινοβουλευτισμού και όχι φυσικά επειδή θέλουν περισσότερη δημοκρατία αλλα επειδή δεν θέλουν καθόλου,θέλουν έναν φασίστα να καθαρίζει ανεπιθύμητους και να λένε μάγκας ρε ωραίος ρε δεν έκλεψε ρε

   Μου αρέσει!

 4. ΜΑΙΡΗ said

  Νίκος Μωραΐτης: Τέσσερα (συριζο)θαύματα

  Γιάννος και Θέμος. Ελληνικός Χρυσός και ΑΕΠΙ. Μικρά θαύματα στον καιρό της απουσίας των θαυμάτων. Γιατί όσο κι αν η χώρα είναι δεμένη χειροπόδαρα, όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι.

  του Νίκου Μωραΐτη

  Θαύμα 1ο:
  Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει -επιτέλους- ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, για τα εξοπλιστικά κατέθεσαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου ανάμεσά τους.
  Κατάλαβες γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι;

  Θαύμα 2ο:
  15,3 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» στο Δημόσιο για παράνομη χρηματοδότηση. Οι διαμαρτυρίες των κινήσεων πολιτών δεν πήγαν χαμένες.
  Κατάλαβες γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι;

  Θαύμα 3ο:
  Καθαρογράφηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στον Θέμο Αναστασιάδη. Πέντε εκατομμύρια ευρώ καλείται να επιστρέψει ο εκδότης στο ελληνικό Δημόσιο για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
  Κατάλαβες γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι;

  Θαύμα 4ο:
  Όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες των μελών της διοίκησης της ΑΕΠΙ δέσμευσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας που λυμαίνεται επί 80 χρόνια τα πνευματικά δικαιώματα των ελλήνων δημιουργών.
  Κατάλαβες γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι;

  Τέσσερις ιστορίες που χρονίζουν. Τέσσερις υποθέσεις που κανείς δεν περίμενε ποτέ ότι θα ξεσκεπαστούν, γιατί το δίκαιο του ισχυρού ήταν για δεκαετίες ισχυρότερο από το δίκαιο του νόμου.

  Μία χώρα κατασπαραγμένη. Λαμόγια με ασυλία τύπου φαρ ουέστ – ό,τι αγοράζεται το αγοράζω, ό,τι εξαγοράζεται το εξαγοράζω. Για χρόνια σερίφηδες της ανομίας, καταπατητές κάθε δικαίου. Τώρα, ένας ένας περνάνε από το ταμείο ή το δικαστήριο.

  Υποστηρικτές, εντολείς, αρωγοί, επωφελούμενοι, συνέταιροι των κυβερνήσεων που έφεραν μία χώρα στον γκρεμό. Από την ελεύθερη πτώση δεν γλιτώνεις όταν έχεις ήδη αρχίσει να πέφτεις, δεν απελευθερώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη μία χώρα που τη βούτηξαν στην πτώχευση, που απώλεσε την ουσιαστική ελευθερία της, που ζει με τα δανεικά δυναστών. Να όμως που δεν είναι όλα παραδομένα. Να που οι φλόγες σιγοκαίνε.

  Τέσσερα μικρά θαύματα στον καιρό της απουσίας των θαυμάτων, στην εποχή της φτωχοποίησης, την ώρα που οι πολίτες υποφέρουν, που οι άμυνες λιγοστεύουν. Όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι και -για πρώτη φορά- αυτοί που κυβερνούν όπου μπορούν το δείχνουν. Στα άλλα, είναι βαριές οι αλυσίδες και τα χέρια πισθάγκωνα δεμένα.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: