olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Αλέξης Τσίπρας-Η εισήγηση του πρωθυπουργού για την Συνταγματική Αναθεώρηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Posted by netakias.com στο Μαρτίου 7, 2017

Από τη συμμετοχή των πολιτών θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη συνεισφορά τους και για την δουλειά που έκαναν αθόρυβα προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και τους ίδιους τους πολίτες που αφορά την ίδια τη Δημοκρατία.

Τόνισε, ότι «η Επιτροπή αυτή αποτελεί έναν κρίκο ανάμεσα στην κοινωνία και σε μία θεσμικά κατοχυρωμένη διαδικασία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η διακασία αυτή αποτελεί το στίγμα και τη μυρωδιά για το πώς σκέφτονται οι πολίτες, τους οποίους οφείλουμε να εμπλέξουμε στη συζήτηση».

Το κεντρικό ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι αν χρειάζεται να εμπλακεί η ελληνική κοινωνία για το τι Σύνταγμα θα έχουμε, με τον ίδιο να θεωρεί αυτή τη συζήτηση την πιο άμεση, την πιο καθαρήκαι την πιο ουσιαστική συζήτηση για την ίδια την Δημοκρατία.

Κατά τον πρωθυπουργό, «Δικαιώμα-Διαφάνεια- Δικαιοσύνη  είναι οι αξίες που καθορίζουν το δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε ένα θεσμικά οργανωμένο κράτος».

Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «η Βουλή πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβληματισμού και των απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία. Ειδικά, όταν στην Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες, όπως η ευθύνη των Υπουργών».

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, η συζήτηση αφορά την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας. Ειδικά όταν -με αφορμή και την καταστροφική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα από το 2010- ολοένα και πληθαίνουν άλλου είδους απόψεις. Όπως το να εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια της πολιτικής σε τεχνοκράτες και να απομονωθούν από την λαϊκή κυριαρχία».

Η Επιτροπή έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στην παρούσα φάση, βασική της πρωτοβουλία είναι η συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας syntagma-dialogos.gov.gr.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μεταξύ διαφορετικών επιλογών σε μεγάλο εύρος θεμάτων που είναι πιθανό να τεθούν προς αναθεώρηση.

Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και σε αυτήν που λέει ότι πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

Η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση που γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του TAXIS NET, αφορά τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, τους θεσμούς διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας, τη σχέση κράτους-εκκλησίας, το κράτος δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες, τα κοινωνικά δικαιώματα και τον πολιτισμό.

8 Σχόλια to “Αλέξης Τσίπρας-Η εισήγηση του πρωθυπουργού για την Συνταγματική Αναθεώρηση (ΒΙΝΤΕΟ)”

 1. begar2 said

  Παραμύθια της χαλιμάς.

  Είναι γνωστό πως τις αναθεωρήσεις που χρειάζεται το Σύνταγμα, δεν πρόκειται να τις προτείνει ΚΑΝΕΝΑΣ από κανένα κόμμα.

  Άντε να γίνουν μερικές ανώδυνες μικροαλλαγές και αυτό θα είναι όλο.

  Μου αρέσει!

 2. begar2 said

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  Η πρωτοβουλία μας με την 2η ανοικτή επιστολή για ένα νέο Σύνταγμα, (#Σύνταγμα πολιτών ) την οποία εξέδωσε μαζί με άλλες οργανώσεις πολιτών, είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο 2016 μεταξύ άλλων ότι « η διενέργεια δημόσιου διαλόγου για το Σύνταγμα θα είναι προσχηματική εάν δεν πληροί τις στοιχειώδεις αρχές της ελεύθερης συμμετοχής των ενημερωμένων πολιτών, της ισηγορίας, του μη περιορισμού των συνταγματικών θεμάτων προς συζήτηση, της δημόσιας πρόσβασης στα δεδομένα, της διαφάνειας, της αντικειμενικής καταγραφής των απόψεων από ανεξάρτητη αρχή και της λογοδοσίας.»

  Ήδη ο διάλογος μέσα από την ιστοσελίδα της Επιτροπής διαλόγου για το Σύνταγμα (http://www.syntagma-dialogos.gov.gr ), που ξεκίνησε πρόσφατα :

  Α. Διενεργείται χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των πολιτών εντός ασφυκτικής προθεσμίας που λήγει την 1η Απριλίου 2017 με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν καν ότι καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

  Β. Ακόμη και εάν θεωρηθεί υπό τις παραπάνω συνθήκες μη ενημέρωσης ότι πληρούται το κριτήριο της ελεύθερης συμμετοχής, είναι προβληματική η ύπαρξη του κριτηρίου της ισηγορίας, όχι μόνο διότι στην ιστοσελίδα υπάρχει μέχρι στιγμής επιλεκτική ανάρτηση συνταγματικών προτάσεων, άρθρων και βιβλίων, αλλά και διότι στα σχετικά ερωτηματολόγια υπάρχει κλειστός αριθμός απαντήσεων χωρίς δυνατότητα να προσθέσει ο πολίτης άλλη πρόταση εάν δεν τον εκφράζουν οι προβλεπόμενες παρά μόνο ως σχόλιο στο τέλος κάθε ενότητας.

  Γ. Ερωτηματικά γεννά επίσης και η απουσία από τα ερωτηματολόγια σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, όπως τα προνόμια των βουλευτών, ο έλεγχος των ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, η δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων, ο έλεγχος των οικονομικών τους αλλά και το ίδιο το πολίτευμα της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ακόμη περισσότερο εντυπωσιάζει το γεγονός ότι, ενώ εξαγγέλλεται η ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στην αλλαγή του Συντάγματος, δεν περιλαμβάνεται στις ενότητες του διαλόγου η αλλαγή του άρ. 110 που αποκλείει τους πολίτες από την αναθεώρηση του Συντάγματος και ορίζει ότι η αναθεώρηση είναι προνόμιο της Βουλής.

  Η Πρωτοβουλία θεωρεί ότι μόνον οι πολίτες μπορούν να εγγυηθούν την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και γι’ αυτό επιμένει να τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στον δημόσιο διάλογο. Προειδοποιεί ωστόσο, ότι δεν θα διστάσει να καταγγείλει κάθε απόπειρα να χρησιμοποιηθεί προς ίδιον πολιτικό όφελος η συμμετοχή ή η απουσία των πολιτών.

  http://www.neosyntagma.net/?p=6729&ct=t(_3_7_2017)#.WL6_MSHyjVh

  Μου αρέσει!

 3. EΔΕΚΟΠ said

  Μου αρέσει!

 4. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

 5. mizerias said

  Τα έλυσε όλα και μόνο αυτό έλειπε

  Μου αρέσει!

 6. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  ΤΟΣΟΥς ΜΗΝΕς

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕς..

  ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ…ΧΕΣΕΙ?

  ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ?

  ΥΠΑΡΧΕΙ?

  ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΠΟΡΝΗ…ΛΕΩΩΩΩ…..

  Μου αρέσει!

 7. sane said

  01.01.2013
  Ε.Ε.: Σε ισχύ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο
  «Τα 25 κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν δηλώσει ότι θα υπογράψουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο (πλην Βρετανία και Τσεχίας) έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2013 προκειμένου να ενσωματώσουν το Σύμφωνο στο εθνικό τους δίκαιο, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο

  h**p://www.kathimerini.gr/23537/article/epikairothta/kosmos/ee-se-isxy-to-dhmosionomiko-symfwno

  2017
  h**ps://ec.europa.eu/info/file/96866/download_en?token=qGoJ9NWF

  ANNEX 10

  Στις 10 Μαΐου 2012 η Ελλάδα κατέθεσε τα έγγραφα κύρωσης της Συνθήκης για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΣΣΣΔ) στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Οι εθνικές διατάξεις που ελήφθησαν υπόψη σε αυτή την αξιολόγηση είναι κυρίως εκείνες που προβλέπονται στον νόμο αριθ. 4270 για τις Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (ΝΔΔ), που εγκρίθηκε στις 28 Ιουνίου 2014, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο αριθ. 4336 της 14ης Αυγούστου 2015.

  2. Κανόνας περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού
  Διατύπωση: ο κανόνας περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού διατυπώνεται στο άρθρο 35 του ΝΔΔ. Η διατύπωση του κανόνα ακολουθεί πιστά τις διατάξεις του άρθρου 3 της ΣΣΣΔ.
  Το άρθρο 35 του ΝΔΔ προβλέπει ότι η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική.

  Σχόλιο: Για να είναι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός όταν πληρώνει 3% του ΑΕΠ για τόκους, χρειάζεται το γνωστό σε όλους πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Και αυτό είναι απαίτηση από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Μέρκελ (ΣΣΣΔ). Δεν είναι καμία ειδική απαίτηση των δανειστών για την αξιολόγηση. Εφόσον η χώρα πρέπει να πληρώνει τόσους τόκους, τόσο πρέπει να είναι και το πρωτογενές της πλεόνασμα, για να μπορεί να τους πληρώσει!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: