Η νεα Δικαστική Ένωση Ανώτατων Δικαστών και Εισαγγελέων ασπίδα για την δικαιοσύνη και την κοινωνία

justice statue

Η Ένωση αυτή με ανακοίνωση της ενημερώνει τους δικαστές και εισαγγελεις ότι εκδόθηκε η αποφαση του ειρηνοδικείου με την οποία αναγνωρίζεται η ίδρυση της και τους καλεί να εγγραφούν ως μέλη της.
Κατά γενική παραδοχή από όλους τους δικαστικούς και νομικούς κύκλους, η Ένωση αυτη θα έχει μεγαλο κύρος, αφού το προεδρείο της και τα μέλη της είναι ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί και επίσης θα έχει και αποτελεσματικότητα στις επιδιώξεις της αφού έχει και την στηριξη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

ΕΝΩΣΗ
ΑΝΩΤΑΤΩΝ & ΑΝΩΤΕΡΩΝ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Δικαστικό Μέγαρο Αρείου Πάγου
Λεωφ. Αλεξάνδρας 121
11522 Αθήνα
Τηλ. 210.6419.119
Fax 210.6419.121
E-mail: biblio@areiospagos.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2016

Αναγνωρίσθηκε με την υπ΄ αριθμ. 450/2016 διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών η νέα Δικαστική Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων.
Καλούμε τους συναδέλφους να εγγραφούν στην Ένωσή μας.
Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε τα ζητήματα της Δικαιοσύνης με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, όπως αρμόζει στη δικαστική μας ιδιότητα, να προστατεύουμε το κύρος και την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, να εξασφαλίσουμε τις προοπτικές για την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων και να διασφαλίσουμε θετικό αποτέλεσμα στα νόμιμα – θεσμικά αιτήματά μας.
Όχι μόνο δεν διακατεχόμαστε από πνεύμα ανταγωνισμού προς τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, αλλ’ αντίθετα διακατεχόμαστε από πνεύμα συνεργασίας και ενότητας προς όλες τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις και το αντίστοιχο αναμένουμε και από εκείνες.
Δεν κατανοούμε ούτε θα ακολουθήσουμε τη συγκρουσιακή τακτική ορισμένων συναδέλφων εναντίον της Ένωσής μας, η οποία είναι αδικαιολόγητη, καθώς και νομικά αβάσιμη, δεδομένου ότι ασκούμε το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για την ίδρυση επιστημονικού σωματείου – δικαστικής Ένωσης (άρθρα 12 και 89§5 του Συντάγματος και 78 επ. Α.Κ.). Άλλωστε, το ίδιο νόμιμα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν και άλλες ομοειδείς Δικαστικές Ενώσεις, όπως π.χ. η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, χωρίς ουδόλως να τίθεται θέμα διάσπασης, αφού τα μέλη της τελευταίας, όπως και της δικής μας Ένωσης παραμένουν ως μέλη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (επίσης ο Σύνδεσμος Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών, που είχε ιδρυθεί το 1984 και έχει πλέον διαλυθεί εν τοις πράγμασι, λόγω μη υπάρξεως μελών του – Α.Κ. 104 εδ. β’).
Αιτία της ίδρυσής της Ένωσής μας αποτέλεσε, πέραν των άλλων, η παντελής έλλειψη εκπροσώπησης των Ανωτάτων Δικαστών στο Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (σε αντίθεση με όλες τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, στις οποίες προΐσταται ως Πρόεδρος Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός, ανεξαρτήτως του αριθμού των ψήφων, που έλαβε προσωπικά καθώς και η μη προσήκουσα προβολή και προώθηση των ιδιαιτέρων θέσεων και αιτημάτων των Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων.
Οι εγγραφές των μελών στην Ένωσή μας μπορούν να γίνονται είτε στα γραφεία της Ένωσης (Άρειος Πάγος, 2ος όροφος, γραφ. 205) είτε με αποστολή σχετικής αίτησης στο Fax 210.6419.121, είτε με Ε-mail στο biblio@areiospagos.gr.
Για την προσωρινή Διοίκηση
Ο Πρόεδρος

Γεράσιμος Φουρλάνος

Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

κ.α.α.

λόγω κωλύματος

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος

Χρυσούλα Παρασκευά

Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Κατσανάς

Εφέτης

16 σκέψεις σχετικά με το “Η νεα Δικαστική Ένωση Ανώτατων Δικαστών και Εισαγγελέων ασπίδα για την δικαιοσύνη και την κοινωνία”

 1. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΙΣΟΒΙΑ ΟΙ

  ΣΗΜΙΤΗΣ
  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
  ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
  ΣΑΜΑΡΑΣ
  ΤΣΙΠΡΑΣ
  ΓΕΩΡΓΙΟΥ

  ΚΛΠ

  Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ

  Μου αρέσει!

 2. 08/11/2016
  Η ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΕΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

  ΕΝΩΣΗ
  ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
  ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
  ΤΗΛ: 210 88 27 380- FAX 210 88 41 529
  Τ.Κ. 101. 71
  e- mail: endikeis@otenet.gr

  Αθήνα, 08/11/2016

  Αρ. Πρωτ.: 417

  Η ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΕΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

  Την 1η Νοεμβρίου 2016 κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτηση για σύσταση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα. Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγήκε από μια μακρόχρονη περίοδο απομόνωσης, χαράζοντας μια νέα ανεξάρτητη πορεία, διατυπώνοντας τις θέσεις της με τόλμη και παρρησία και με μοναδικό γνώμονα την πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της και της Δικαιοσύνης. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που το νέο Ενωτικό Προεδρείο άρχισε να εισπράττει την επιδοκιμασία των συναδέλφων για τη δράση του. Σε κάποιους, που περίμεναν να αποτύχει, αυτό δεν άρεσε. Μη μπορώντας να αποδεχτούν το αποτέλεσμα και τη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση των συναδέλφων τους άρχισαν έναν ανηλεή αγώνα αποδόμησης του νέου ενωτικού Προεδρείου. Και επειδή δεν κατάφεραν να έχουν μια Ένωση στα μέτρα τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα!
  Οι Ενώσεις ωστόσο και τα Σωματεία δημιουργούνται όταν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και όταν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση με παραπάνω από 3.000 μέλη, στάθηκε αρωγός στις ανάγκες των συναδέλφων και προώθησε μέσα σε λίγους μήνες πολλά από τα εκκρεμή αιτήματα του Κλάδου. Οι καταστατικοί σκοποί της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ένωσης. Οι ανώτεροι και ανώτατοι Δικαστές υπερεκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ένωσης, καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ’ αυτούς. Μάλιστα βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του Προεδρείου (θέση Α’ Αντιπροέδρου, Β’ Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα). Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ένωσης; Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων; Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αντιδράσαμε επίσης όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος. Στις θέσεις μας αυτές θα μείνουμε αμετακίνητοι. Είναι απαίτηση όχι μόνο των πρωτοβάθμιων δικαστών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανώτερων και ανώτατων δικαστών. Των Δικαστών συνολικά που δεν μπαίνουν στη λογική να ορθώσουν τείχη μεταξύ μας· να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες συναδέλφων· να διχάσουν. Των Δικαστών επίσης εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των συμφερόντων μας έχει ένα απαράβατο και αξεπέραστο όριο, τη Συνταγματική νομιμότητα. Άλλωστε από συστάσεως της Ένωσής μας ουδέποτε υπήρξε αίτημα αυτής, ούτε πρόθεση της Πολιτείας δημιουργίας Δικαστών δύο ταχυτήτων. Γιατί άραγε θα έπρεπε τώρα να υπάρξει διαφοροποίηση;
  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ίδρυσης νέας Δικαστικής Ένωσης έχει ονοματεπώνυμο. Και είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πρωτοστατούν τώρα στην διάσπασή της. Η διάσπαση και ο κατακερματισμός αδυνατίζει τις θέσεις μας, πλήττει τα κοινά συμφέροντα, βλάπτει τη συλλογική προσπάθεια. Η ιστορική πείρα κατέδειξε ότι τέτοιες απόπειρες, που δεν έχουν ουσιαστική βάση αλλά στηρίζονται σε προσδοκίες επίτευξης προσωπικών επιδιώξεων, είναι θνησιγενείς. Η νέα Ένωση θα αδρανοποιηθεί σύντομα, όταν εκλείψει η πραγματική αιτία που την δημιούργησε. Θα αφήσει όμως πληγές που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν.
  Ζητούμε από όλους τους συναδέλφους να σταθούν επικριτικά απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις. Να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται. Όσοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στη νέα αυτή Ένωση ας αναλογιστούν άλλη μια φορά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη τους στην ενότητα του Δικαστικού Σώματος. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι πάντα ανοιχτή στη συζήτηση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους εφόσον η λύση τους βρίσκεται εντός των Συνταγματικών πλαισίων και δεν είναι διχαστική. Συνεχίζουμε την πορεία μας έχοντας την πεποίθηση ότι στηριζόμαστε από την συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας!

  Από το Γραφείο Τύπου

  Μου αρέσει!

  1. Δηλαδή, για να καταλάβω, όλοι εσείς οι ανώτεροι και ανώτατοι, το μόνο που σας ένοιαζε και σας νοιάζει ακόμα (και μάλλον θα σας νοιάζει πάντα) είναι μη και γίνουν περικοπές στους ήδη παχυλούς μισθούς ΣΑΣ για να σπεύσετε να τους προστατεύσετε. Το ότι ολόκληρος λαός βογκάει, υποφέρει, στερείται τα βασικά και απαραίτητα ή και πεινάει ακόμα, το ‘χετε γραμμένο στα «ανώτατα μέζεά σας». Φτιάχνετε ενώσεις για να προστατέψετε τις τσέπες σας λοιπόν. Τους δολοφόνους της πατρίδας όμως; δεν είδαμε κανέναν σας να τους καταδικάζει ποτέ ή έστω να τους απαγγέλλει την παραμικρή κατηγορία. Τουναντίον, τους αθωώνετε πανηγυρικά και προκλητικά.
   Δεχθείτε τα ανώτερα και ανώτατα Εύγε μου κυρίες και κύριοι!!

   Μου αρέσει!

 3. ΑΦΕΛΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ :

  Τη διαθέτοντας Δικαστική Ασυλία συμμορία των Λεσβίων , του Παναθηναϊκάκια , της Τσατάνη κ.λ.π. εντιμοτάτων αστέρων των εισαγγελικών λειτουργών τους ρώτησαν ;

  Αλήθεια ποίο ήταν το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών σχετικώς με την εκλογή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών ;

  Δηλαδή η σήψη στη Δικαιοσίνη μετεβλήθη πλέον σε γάγγραινα . 26-11-2016 Φ.Π.

  Μου αρέσει!

 4. Οταν πουλησατε την χωρα ηταν καλα. Τα μνημονια και η καταληστευση του λαου ειναι «νομιμη» αρκει να μην αγγιζει την τσεπη σας. Ακουστε λοιπον τι θα γινει. Τωρα που τσουβαλιασαν και τον ΣΥΡΙΖΑ οι νεοταξιτες βουλη και νομοι δεν αξιζουν ενα πιατο φακη.
  Εισαστε πολλοι στο υψηλο μισθολογιο για τα καινουρια δεδομενα. Το λοιπον η θα φατε οι ιδοι τα κομματια σας και ενα 3% θα τα παιρνει χοντρα και οι υπολοιποι θα μαθουν την ζωη εν ταφο που μας επιβαλατε η που θα σας το κανει η χουντα της βουλης με μια αναθεωρηση του συνταγματος.
  Νομιζετε οτι θα γλυτωσετε κουφαλες; Τρυπιτσες σε φραγματα δεν ανοιγουν…

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Αγαπητοί διαχειρισταί του ιστολογίου, θα εκτιμούσα βαθύτατα αν δημοσιευόταν το σχόλιό μου προς τη σεβαστή κα Θάνου.
  Είναι εν των ων ου άνευ η ανάγκη να μη διολισθήσει ο δικαστικός κλάδος, το «δένδρο» της δημοκρατίας μας ,στα επίπεδα του δημοσιογραφικού κλάδου, αλλοτε κραταιού και χρησιμωτάτου παράγοντα της κοινωνικής μας ζωής ο οποίος εφόρεσε διαστρεβλωτικά γυαλιά και κατήλθεν εις θλιβερές ατραπούς δίνοντας δείγματα κακοποίησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

  Ξέρω ότι δεν είσαστε υποχρεωμένοι να το δημοσιεύσετε , πάντως.

  Μου αρέσει!

   1. Καλημέρα, θα πήγε στα σπαμ. Πώς, ποιός το ξέρει;

    Εγραψα ότι πρέπει να διαφυλακτεί η Δικαιοσύνη από τη συνδικαλιστική κομματικοποίηση , όπως έγινε με την ΕΣΗΕΑ κι από πνευματικό σωματείο μετετράπη σε εργατικό, οι δημοσιογράφοι από λειτουργοί του Τύπου έγιναν εργάτες «μαγαζιών» όπως βαπτίσανε τα ΜΜΕ οι συνδικαλ(Η)σταράδες που αλλάζουν θέσεις στο ΔΣ «βασιλεύοντας» αιωνίως και διαλύσανε τον κλάδο, μπάζοντας κάθε καρυδιάς καρύδι, μέχει υποδίκους σοβαρών ποινικών αδικημάτων ως μέλη.

    Η σεβαστή κα Θάνου με την τεράστια εμπειρία της θα σταθμίσει, θέλω να πιστεύω, τους κινδύνους να ορίζουν τα κόμματα τη Δικαιοσύνη με τους κομματικούς εκπροσώπους τους φέροντες τον…φερετζέ της νόμιμης παρουσίας τους λόγω εκλογών.

    Είναι εξόχως σοβαρό το ζήτημα, αν ρίξουμε μια ματιά στον δημοσιογραφικό κλάδο και την θλιβερή παρακμή του.
    Είναι το πρώτο βήμα για την κατάλυση της Δημοκρατίας, σεβαστή κυρία Πρόεδρος.

    Μου αρέσει!

 6. Η ένωση αυτή είναι παράνομη,διότι το άρθρο 89 παρ.5 του Συντ. ομιλεί γιά ένωση(ανά κλάδο) και όχι γιά ενώσεις και ψευδεπίγραφη,διότι στο καταστατικό της προβλέπει την εγγραφή και κατώτερων δικαστών,ενώ στερείται κύρους διότι είναι το προσωπικό σωματείο της προέδρου του ΑΠ,η πλειοψηφία των δικαστών του οποίου της γύρισε την πλάτη.

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s