olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Η νεα Δικαστική Ένωση Ανώτατων Δικαστών και Εισαγγελέων ασπίδα για την δικαιοσύνη και την κοινωνία

Posted by olympiada on November 25, 2016

justice statue

Η Ένωση αυτή με ανακοίνωση της ενημερώνει τους δικαστές και εισαγγελεις ότι εκδόθηκε η αποφαση του ειρηνοδικείου με την οποία αναγνωρίζεται η ίδρυση της και τους καλεί να εγγραφούν ως μέλη της.
Κατά γενική παραδοχή από όλους τους δικαστικούς και νομικούς κύκλους, η Ένωση αυτη θα έχει μεγαλο κύρος, αφού το προεδρείο της και τα μέλη της είναι ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί και επίσης θα έχει και αποτελεσματικότητα στις επιδιώξεις της αφού έχει και την στηριξη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

ΕΝΩΣΗ
ΑΝΩΤΑΤΩΝ & ΑΝΩΤΕΡΩΝ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Δικαστικό Μέγαρο Αρείου Πάγου
Λεωφ. Αλεξάνδρας 121
11522 Αθήνα
Τηλ. 210.6419.119
Fax 210.6419.121
E-mail: biblio@areiospagos.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2016

Αναγνωρίσθηκε με την υπ΄ αριθμ. 450/2016 διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών η νέα Δικαστική Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων.
Καλούμε τους συναδέλφους να εγγραφούν στην Ένωσή μας.
Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε τα ζητήματα της Δικαιοσύνης με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, όπως αρμόζει στη δικαστική μας ιδιότητα, να προστατεύουμε το κύρος και την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, να εξασφαλίσουμε τις προοπτικές για την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων και να διασφαλίσουμε θετικό αποτέλεσμα στα νόμιμα – θεσμικά αιτήματά μας.
Όχι μόνο δεν διακατεχόμαστε από πνεύμα ανταγωνισμού προς τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, αλλ’ αντίθετα διακατεχόμαστε από πνεύμα συνεργασίας και ενότητας προς όλες τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις και το αντίστοιχο αναμένουμε και από εκείνες.
Δεν κατανοούμε ούτε θα ακολουθήσουμε τη συγκρουσιακή τακτική ορισμένων συναδέλφων εναντίον της Ένωσής μας, η οποία είναι αδικαιολόγητη, καθώς και νομικά αβάσιμη, δεδομένου ότι ασκούμε το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για την ίδρυση επιστημονικού σωματείου – δικαστικής Ένωσης (άρθρα 12 και 89§5 του Συντάγματος και 78 επ. Α.Κ.). Άλλωστε, το ίδιο νόμιμα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν και άλλες ομοειδείς Δικαστικές Ενώσεις, όπως π.χ. η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, χωρίς ουδόλως να τίθεται θέμα διάσπασης, αφού τα μέλη της τελευταίας, όπως και της δικής μας Ένωσης παραμένουν ως μέλη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (επίσης ο Σύνδεσμος Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών, που είχε ιδρυθεί το 1984 και έχει πλέον διαλυθεί εν τοις πράγμασι, λόγω μη υπάρξεως μελών του – Α.Κ. 104 εδ. β’).
Αιτία της ίδρυσής της Ένωσής μας αποτέλεσε, πέραν των άλλων, η παντελής έλλειψη εκπροσώπησης των Ανωτάτων Δικαστών στο Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (σε αντίθεση με όλες τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, στις οποίες προΐσταται ως Πρόεδρος Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός, ανεξαρτήτως του αριθμού των ψήφων, που έλαβε προσωπικά καθώς και η μη προσήκουσα προβολή και προώθηση των ιδιαιτέρων θέσεων και αιτημάτων των Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων.
Οι εγγραφές των μελών στην Ένωσή μας μπορούν να γίνονται είτε στα γραφεία της Ένωσης (Άρειος Πάγος, 2ος όροφος, γραφ. 205) είτε με αποστολή σχετικής αίτησης στο Fax 210.6419.121, είτε με Ε-mail στο biblio@areiospagos.gr.
Για την προσωρινή Διοίκηση
Ο Πρόεδρος

Γεράσιμος Φουρλάνος

Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

κ.α.α.

λόγω κωλύματος

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος

Χρυσούλα Παρασκευά

Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Κατσανάς

Εφέτης

16 Responses to “Η νεα Δικαστική Ένωση Ανώτατων Δικαστών και Εισαγγελέων ασπίδα για την δικαιοσύνη και την κοινωνία”

 1. BRETON WOODS 1944 said

  ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΙΣΟΒΙΑ ΟΙ

  ΣΗΜΙΤΗΣ
  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
  ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
  ΣΑΜΑΡΑΣ
  ΤΣΙΠΡΑΣ
  ΓΕΩΡΓΙΟΥ

  ΚΛΠ

  Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ

  Like

 2. KITSOS said

  Προσοχή μην σκιστει το καλσόν δεν ειναι εποχή για έξοδα

  Like

 3. Μπαμ said

  08/11/2016
  Η ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΕΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

  ΕΝΩΣΗ
  ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
  ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
  ΤΗΛ: 210 88 27 380- FAX 210 88 41 529
  Τ.Κ. 101. 71
  e- mail: endikeis@otenet.gr

  Αθήνα, 08/11/2016

  Αρ. Πρωτ.: 417

  Η ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΕΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

  Την 1η Νοεμβρίου 2016 κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτηση για σύσταση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα. Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγήκε από μια μακρόχρονη περίοδο απομόνωσης, χαράζοντας μια νέα ανεξάρτητη πορεία, διατυπώνοντας τις θέσεις της με τόλμη και παρρησία και με μοναδικό γνώμονα την πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της και της Δικαιοσύνης. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που το νέο Ενωτικό Προεδρείο άρχισε να εισπράττει την επιδοκιμασία των συναδέλφων για τη δράση του. Σε κάποιους, που περίμεναν να αποτύχει, αυτό δεν άρεσε. Μη μπορώντας να αποδεχτούν το αποτέλεσμα και τη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση των συναδέλφων τους άρχισαν έναν ανηλεή αγώνα αποδόμησης του νέου ενωτικού Προεδρείου. Και επειδή δεν κατάφεραν να έχουν μια Ένωση στα μέτρα τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα!
  Οι Ενώσεις ωστόσο και τα Σωματεία δημιουργούνται όταν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και όταν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση με παραπάνω από 3.000 μέλη, στάθηκε αρωγός στις ανάγκες των συναδέλφων και προώθησε μέσα σε λίγους μήνες πολλά από τα εκκρεμή αιτήματα του Κλάδου. Οι καταστατικοί σκοποί της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ένωσης. Οι ανώτεροι και ανώτατοι Δικαστές υπερεκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ένωσης, καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ’ αυτούς. Μάλιστα βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του Προεδρείου (θέση Α’ Αντιπροέδρου, Β’ Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα). Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ένωσης; Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων; Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αντιδράσαμε επίσης όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος. Στις θέσεις μας αυτές θα μείνουμε αμετακίνητοι. Είναι απαίτηση όχι μόνο των πρωτοβάθμιων δικαστών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανώτερων και ανώτατων δικαστών. Των Δικαστών συνολικά που δεν μπαίνουν στη λογική να ορθώσουν τείχη μεταξύ μας· να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες συναδέλφων· να διχάσουν. Των Δικαστών επίσης εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των συμφερόντων μας έχει ένα απαράβατο και αξεπέραστο όριο, τη Συνταγματική νομιμότητα. Άλλωστε από συστάσεως της Ένωσής μας ουδέποτε υπήρξε αίτημα αυτής, ούτε πρόθεση της Πολιτείας δημιουργίας Δικαστών δύο ταχυτήτων. Γιατί άραγε θα έπρεπε τώρα να υπάρξει διαφοροποίηση;
  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ίδρυσης νέας Δικαστικής Ένωσης έχει ονοματεπώνυμο. Και είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πρωτοστατούν τώρα στην διάσπασή της. Η διάσπαση και ο κατακερματισμός αδυνατίζει τις θέσεις μας, πλήττει τα κοινά συμφέροντα, βλάπτει τη συλλογική προσπάθεια. Η ιστορική πείρα κατέδειξε ότι τέτοιες απόπειρες, που δεν έχουν ουσιαστική βάση αλλά στηρίζονται σε προσδοκίες επίτευξης προσωπικών επιδιώξεων, είναι θνησιγενείς. Η νέα Ένωση θα αδρανοποιηθεί σύντομα, όταν εκλείψει η πραγματική αιτία που την δημιούργησε. Θα αφήσει όμως πληγές που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν.
  Ζητούμε από όλους τους συναδέλφους να σταθούν επικριτικά απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις. Να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται. Όσοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στη νέα αυτή Ένωση ας αναλογιστούν άλλη μια φορά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη τους στην ενότητα του Δικαστικού Σώματος. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι πάντα ανοιχτή στη συζήτηση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους εφόσον η λύση τους βρίσκεται εντός των Συνταγματικών πλαισίων και δεν είναι διχαστική. Συνεχίζουμε την πορεία μας έχοντας την πεποίθηση ότι στηριζόμαστε από την συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας!

  Από το Γραφείο Τύπου

  Like

  • anon said

   Δηλαδή, για να καταλάβω, όλοι εσείς οι ανώτεροι και ανώτατοι, το μόνο που σας ένοιαζε και σας νοιάζει ακόμα (και μάλλον θα σας νοιάζει πάντα) είναι μη και γίνουν περικοπές στους ήδη παχυλούς μισθούς ΣΑΣ για να σπεύσετε να τους προστατεύσετε. Το ότι ολόκληρος λαός βογκάει, υποφέρει, στερείται τα βασικά και απαραίτητα ή και πεινάει ακόμα, το ‘χετε γραμμένο στα “ανώτατα μέζεά σας”. Φτιάχνετε ενώσεις για να προστατέψετε τις τσέπες σας λοιπόν. Τους δολοφόνους της πατρίδας όμως; δεν είδαμε κανέναν σας να τους καταδικάζει ποτέ ή έστω να τους απαγγέλλει την παραμικρή κατηγορία. Τουναντίον, τους αθωώνετε πανηγυρικά και προκλητικά.
   Δεχθείτε τα ανώτερα και ανώτατα Εύγε μου κυρίες και κύριοι!!

   Like

 4. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  δεν υπαρχει δικαιοσυνη.εβγαλε ολα τα μνημονια συνταγματικα….οι θεσμοι εχουν καταρρευσει….

  Like

 5. Φ.Π. {ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΟΥΛΑΣ} said

  ΑΦΕΛΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ :

  Τη διαθέτοντας Δικαστική Ασυλία συμμορία των Λεσβίων , του Παναθηναϊκάκια , της Τσατάνη κ.λ.π. εντιμοτάτων αστέρων των εισαγγελικών λειτουργών τους ρώτησαν ;

  Αλήθεια ποίο ήταν το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών σχετικώς με την εκλογή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών ;

  Δηλαδή η σήψη στη Δικαιοσίνη μετεβλήθη πλέον σε γάγγραινα . 26-11-2016 Φ.Π.

  Like

 6. begar2 said

  Εγώ «διαίρει και βασίλευε» βλέπω.

  Like

 7. Είστε τόσοι πολλοί και δεν μπορείτε να τα βρείτε;Άρα και εσείς ακολουθείτε το δρόμο της κατηφόρας του λοιπού ελληνικού στοιχείου.

  Like

 8. Ακέλας said

  Kαλή πρωτοβουλία,πρέπει όμως να ξεκινήσουν με ένα καλό μπάνιο με…απορρυπαντικό!

  Like

 9. ο Γιωργος said

  Οταν πουλησατε την χωρα ηταν καλα. Τα μνημονια και η καταληστευση του λαου ειναι “νομιμη” αρκει να μην αγγιζει την τσεπη σας. Ακουστε λοιπον τι θα γινει. Τωρα που τσουβαλιασαν και τον ΣΥΡΙΖΑ οι νεοταξιτες βουλη και νομοι δεν αξιζουν ενα πιατο φακη.
  Εισαστε πολλοι στο υψηλο μισθολογιο για τα καινουρια δεδομενα. Το λοιπον η θα φατε οι ιδοι τα κομματια σας και ενα 3% θα τα παιρνει χοντρα και οι υπολοιποι θα μαθουν την ζωη εν ταφο που μας επιβαλατε η που θα σας το κανει η χουντα της βουλης με μια αναθεωρηση του συνταγματος.
  Νομιζετε οτι θα γλυτωσετε κουφαλες; Τρυπιτσες σε φραγματα δεν ανοιγουν…

  Liked by 1 person

 10. dyspistos said

  Αγαπητοί διαχειρισταί του ιστολογίου, θα εκτιμούσα βαθύτατα αν δημοσιευόταν το σχόλιό μου προς τη σεβαστή κα Θάνου.
  Είναι εν των ων ου άνευ η ανάγκη να μη διολισθήσει ο δικαστικός κλάδος, το “δένδρο” της δημοκρατίας μας ,στα επίπεδα του δημοσιογραφικού κλάδου, αλλοτε κραταιού και χρησιμωτάτου παράγοντα της κοινωνικής μας ζωής ο οποίος εφόρεσε διαστρεβλωτικά γυαλιά και κατήλθεν εις θλιβερές ατραπούς δίνοντας δείγματα κακοποίησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

  Ξέρω ότι δεν είσαστε υποχρεωμένοι να το δημοσιεύσετε , πάντως.

  Like

  • sxoliastes said

   Για ποιό σχόλιο λέτε; Αυτό που δημοσιεύτηκε ή άλλο αν πήγε στα spam;
   Δεν βρήκαμε κάτι άλλο εκεί.

   Like

   • dyspistos said

    Καλημέρα, θα πήγε στα σπαμ. Πώς, ποιός το ξέρει;

    Εγραψα ότι πρέπει να διαφυλακτεί η Δικαιοσύνη από τη συνδικαλιστική κομματικοποίηση , όπως έγινε με την ΕΣΗΕΑ κι από πνευματικό σωματείο μετετράπη σε εργατικό, οι δημοσιογράφοι από λειτουργοί του Τύπου έγιναν εργάτες “μαγαζιών” όπως βαπτίσανε τα ΜΜΕ οι συνδικαλ(Η)σταράδες που αλλάζουν θέσεις στο ΔΣ “βασιλεύοντας” αιωνίως και διαλύσανε τον κλάδο, μπάζοντας κάθε καρυδιάς καρύδι, μέχει υποδίκους σοβαρών ποινικών αδικημάτων ως μέλη.

    Η σεβαστή κα Θάνου με την τεράστια εμπειρία της θα σταθμίσει, θέλω να πιστεύω, τους κινδύνους να ορίζουν τα κόμματα τη Δικαιοσύνη με τους κομματικούς εκπροσώπους τους φέροντες τον…φερετζέ της νόμιμης παρουσίας τους λόγω εκλογών.

    Είναι εξόχως σοβαρό το ζήτημα, αν ρίξουμε μια ματιά στον δημοσιογραφικό κλάδο και την θλιβερή παρακμή του.
    Είναι το πρώτο βήμα για την κατάλυση της Δημοκρατίας, σεβαστή κυρία Πρόεδρος.

    Like

 11. […] olympia.gr […]

  Like

 12. eva said

  Η ένωση αυτή είναι παράνομη,διότι το άρθρο 89 παρ.5 του Συντ. ομιλεί γιά ένωση(ανά κλάδο) και όχι γιά ενώσεις και ψευδεπίγραφη,διότι στο καταστατικό της προβλέπει την εγγραφή και κατώτερων δικαστών,ενώ στερείται κύρους διότι είναι το προσωπικό σωματείο της προέδρου του ΑΠ,η πλειοψηφία των δικαστών του οποίου της γύρισε την πλάτη.

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: