Η αντιφώνηση του Προέδρου Ομπάμα στο δείπνο που του παρέθεσε ο ΠτΔ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π ΟΜΠΑΜΑ Μ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Καλησπέρα ! (στα ελληνικά)
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Όπως προανέφερα είναι μια μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Εκ μέρους μου και της αντιπροσωπείας μου, εκ μέρους του Αμερικανικού Λαού, σας ευχαριστώ για την ζεστασιά που μας δείξατε σ’αυτήν την επίσκεψη. Φυσικά η φιλοξενία σας δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Όπως είπε ο Περικλής στον περίφημο Λόγο του πριν από πολλούς αιώνες ‘και προς την ευγένεια ακόμη των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς. Διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι απ’αυτούς αλλά ευεργετούντες αυτούς’. Και σήμερα έχουμε αισθανθεί την ευεργεσία του Ελληνικού Λαού που μας δόθηκε.

Θα έχω πολλά περισσότερα να πω στην ομιλία μου αύριο για τους δεσμούς της ιστορίας και της κληρονομιάς που συνδέουν τους Λαούς μας. Συμπεριλαμβανομένης της αγάπης μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι σαν ιδρυτές των Αγώνων, καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο, που για 2.000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά μετάλλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή. Και εμείς, οι Αμερικανοί, είμαστε υπερήφανοι για τον Μάϊκ Φελπς, που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.

Παρά λοιπόν τον αθλητικό ανταγωνισμό, σαν Αμερικανοί είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την συμμαχία μας με τον Ελληνικό λαό. Έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλον στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών, που ξέρω ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον Ελληνικό λαό. Απόψε, θέλω να ξέρετε ότι, καθώς εργάζεσθε για να πάει η χώρα μπροστά, θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα κλείσω με μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας: Το 1821, όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μία επιστολή στην αμερικανική κυβέρνηση, κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: ‘Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας’. Και πρόσθεσε: ‘Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς’.

Έτσι λοιπόν, σε εκτίμηση της φιλίας και της συνεργασίας, θα ήθελα να κάνω μία πρόποση στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν, από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας: Είθε οι Έλληνες και Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές.

Στην υγειά σας ! (ελληνικά)

2 thoughts on “Η αντιφώνηση του Προέδρου Ομπάμα στο δείπνο που του παρέθεσε ο ΠτΔ”

  1. Αναδιαρθρώσεις.Ήτοι ξεπούλημα για 40 δις ευρώ Εθνικού πλούτου αξίας 1 τρις ευρώ.
    Το είπε τουλάχιστον 3 φορές ο “δημοκρατικός” Ομπάμα.

    Ο δε κ. Τσίπρας είπε:
    Αφού υπογράψαμε, υπέγραψε ο ίδιος εννοούσε μετά από εντολή του Ομπάμα μέσω Κλίντον Μπιλ, ήρθε η ώρα να “τηρήσουμε” τις υποχρεώσεις μας για τις αναδιαρθρώσεις – ξεπουλήματα.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s