Ο Αλεξιάδης ακούει την κοινωνία «Όσο νωρίτερα οι δηλώσεις, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ»

trufonas-aleksiadis-arxeioΠαράθυρο ανοιχτό για ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άφησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης,

διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «διάθεση να πάμε με διαδοχικές παρατάσεις έως τον Σεπτέμβριο». Άλλωστε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα είναι μεν ικανοποιητικός, όμως εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που θα επιθυμούσαν τα στελέχη του υπουργείου και γι’ αυτό άλλωστε απευθύνονται πλέον καθημερινές εκκλήσεις προς τους φορολογούμενους να ανταποκριθούν εγκαίρως στην υποχρέωσή τους.

Από την άλλη πλευρά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην υποβολή των δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα μπορεί να αντιμετωπίζονται, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, όμως σίγουρα δημιουργούν πρόσθετη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία.

Ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τους φορολογούμενους να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «διάθεση να πάμε με διαδοχικές παρατάσεις έως τον Σεπτέμβριο».

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, επί συνόλου περίπου 6 εκατ. δηλώσεων είχαν υποβληθεί 3.081.236, ή το 51%, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 3 εκατ. δηλώσεις ή περίπου 200.000 δηλώσεις κάθε ημέρα.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των ανωτέρω δηλώσεων το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών είναι περίπου 902 εκατ. ευρώ, καθώς:

1.001.499 εκκαθαριστικά σημειώματα (32,50%) είναι χρεωστικά, με τον συνολικό φόρο να ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ, ή μέσο φόρο 1.046 ευρώ.

553.778 σημειώματα (17,97%) είναι πιστωτικά, με τη συνολική επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 146,1 εκατ. ευρώ.

1.525.959 σημειώματα (49,52%) είναι μηδενικά.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η πληρωμή του φόρου από όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα μπορεί να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Μηνιαίες και έως έξι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

«Όσο πιο νωρίς γίνουν οι δηλώσεις, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις» για τον ΕΝΦΙΑ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξιάδης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όσο ταχύτερα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τόσο γρηγορότερα θα ξεκινήσει και η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε οι ιδιοκτήτες θα έχουν στη διάθεσή τους το πολύ έξι μήνες, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 για να πληρώσουν τον φόρο που συνολικά αναμένεται να αποφέρει στο Δημόσιο τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», λόγω της μετάθεσης του χρόνου εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές που ισχύουν στην αγορά για τον Ιούνιο του 2017, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποχρεωθούν και το επόμενο έτος να πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίζεται με «πλασματικές» πλέον τιμές, αφού για τον προσδιορισμό του θα ληφθούν υπ’ όψιν οι τιμές που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2017.

6 σκέψεις σχετικά με το “Ο Αλεξιάδης ακούει την κοινωνία «Όσο νωρίτερα οι δηλώσεις, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ»”

 1. Παρακαλάει ο εφορο-εισπράκτορας των δανειστών και προσφέρει δόσεις στον ενφια που θα καταργούσαν …τους βάζει να παίρνουν τηλέφωνα σε 83.000 πολίτες και να απειλούν με ευγένεια
  Θα φάτε καλά , έξω η κοινωνία το λέει φωναχτα ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ …το ακούς πασόκε δημόσιε από τα 20 σου εφοριακέ συνδικαλιστή ;;;
  Π
  ύ
  κ
  τ
  η
  ς

  Μου αρέσει!

 2. Τότε να άνοιγες το σύστημα νωρίτερα.

  Και τι δουλειά έχει ο ΕΝΦΙΑ με τις δηλώσεις; Η εκκαθάριση δεν γίνεται με στοιχεία της 01/01/2016; Κι αυτήν την καθυστέρησή σας θα την πληρώσει ο κόσμος;

  Είπαμε ότι είμαστε μαζί σας. Αλλά τέτοιου είδους κουταμάρες να τις πουλάτε αλλού.

  ΥΓ: Ακόμα να αντιακταστήσετε τους προισταμένους στις ΔΟΥ;

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s