olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Πως ήταν το Χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς – Γιατί κατηγορήθηκε ο Φειδίας

Posted by Cassandra στο Μαρτίου 12, 2016

imageTo άγαλμα της Αθηνάς Βαρβακείου, που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι το πιο πιστό αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος της θεάς Αθηνάς. Δεν έχει το μέγεθος ούτε την λάμψη, που είχε το γιγαντιαίο άγαλμα του Φειδία, αλλά δημιουργήθηκε στα πρότυπα της Αθηνάς Παρθένου, που κοσμούσε το εσωτερικό του Παρθενώνα κατά την αρχαιότητα. Έτσι οι σημερινοί επισκέπτες μπορούν να φανταστούν την μεγαλοπρέπεια και την κομψότητα που είχε το αυθεντικό έργο του Φειδία..

Ο Παρθενώνας χτίστηκε προς τιμήν της προστάτιδας της πόλης, θεάς Αθηνάς και σχεδιάστηκε ώστε να χωράει το χρυσελεφάντινο άγαλμα στο εσωτερικό του. Ήταν τοποθετημένο σε ένα βάθρο στο σηκό του ναού και ο πυρήνας του αγάλματος ήταν κατασκευασμένος από ξύλο.

Ο Φειδίας χρησιμοποίησε για τα γυμνά μέρη του σώματος ελεφαντόδοντο και για το ένδυμα και τα μαλλιά χρυσό βάρους 1.140 κιλών. Η θεά Αθηνά παρουσιαζόταν πάνοπλη να κοιτά προς την Ανατολή και να κρατά στο δεξί της χέρι τη θεά νίκη και στο αριστερό την ασπίδα και το δόρυ της.

Είχε 13 μέτρα ύψος και ήταν εφάμιλλο της δόξας και της δύναμης της Αθήνας του Περικλή. Η Αθηνά Παρθένος, όπως τα περισσότερα έργα του Φειδία, ήταν ένα αριστούργημα. Φορούσε αττικό κράνος που ήταν διακοσμημένο με μυθικά ζώα, δωρικό πέπλο και μέσα στην ασπίδα της υπήρχε το ιερό της φίδι

Σε όλο το δημιούργημα, όπως και στον ναό του Παρθενώνα, υπήρχαν αναπαραστάσεις κενταυρομαχίας, γιγαντομαχίας και αμαζονομαχίας. Οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να το θαυμάσουν μόνο στις γιορτές της πόλης. Πιθανόν καταστράφηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. από μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο εσωτερικό του ναού.

Η καταδίκη του Φειδία

Την περίοδο του 438-433 π.Χ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Περικλή κατηγόρησαν τον Φειδία ότι υπεξαίρεσε μέρος του χρυσού από το άγαλμα. Τόσο ο Περικλής, όσο και ο Φειδίας έβλεπαν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής τους και είχαν προβλέψει πως θα αντιδρούσαν αν τους κατηγορούσαν για κατάχρηση και σκάνδαλα γύρω από τις δαπάνες του έργου. Κατέγραψαν εγκαίρως σε μια μαρμάρινη στήλη που ήταν τοποθετημένη στην Ακρόπολη τα δημόσια έξοδα για την κατασκευή του αγάλματος.

Μάλιστα ανέφεραν και το ακριβές βάρος του χρυσού που χρησιμοποιήθηκε. Όταν ο Φειδίας βρέθηκε κατηγορούμενος από τους πολιτικούς αντιπάλους του Περικλή, ζήτησε από το δικαστήριο να αφαιρεθεί όλο το χρυσάφι που στόλιζε το άγαλμα και να ζυγιστεί ξανά. Ο Φειδίας είχε φροντίσει τα διάφορα μέρη της ογκώδους κατασκευής να μπορούν να αποκολληθούν και σε περίπτωση που η πόλη χρειαζόταν χρυσό να μπορούσε να χρησιμοποιηθούν από το άγαλμα. Παράλληλα να μπορεί να ζυγιστεί και να αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε κατάχρηση.

Όταν το δικαστήριο το ζύγισε αποδείχθηκε η αθωότητα του Φειδία. Ωστόσο, δεν κατάφερε να γλιτώσει από τους αντιπάλους του. Επόμενη κατηγορία εναντίον του ήταν η προσβολή των θεών. Στο εσωτερικό της ασπίδας που κρατούσε η θεά Αθηνά, είχε σχεδιάσει δύο μορφές που έμοιαζαν με τον ίδιο και τον Περικλή. Η τοποθέτηση των προσώπων τους στο πλευρό των θεών θεωρήθηκε ύβρις και καταδικάστηκε.

Ο Φειδίας τότε εγκατέλειψε θυμωμένος την Αθήνα και κατέφυγε στην Ολυμπία όπου δημιούργησε το έτερο κορυφαίο δημιούργημα του, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία. Ήταν μια ηχηρή απάντηση στους συκοφάντες του, που έβαλαν πάνω απ΄όλα το πολιτικό συμφέρον τους.

Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία

image

Στο βάθρο του αγάλματος του Δία ήταν χαραγμένο, «Φειδίας Χαρμίδου υιός Αθηναίος μ” εποίησεν»…

Ο Φειδίας όταν εγκαταστάθηκε στην Ολυμπία φιλοτέχνησε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Δυστυχώς ούτε αυτό σώζεται. Το άγαλμα απεικόνιζε τον Δία, τον αρχηγό των Ολύμπιων θεών είχε 13 μέτρα ύψος και ήταν τοποθετημένο στο βάθος του ναού του Δία στην Ολυμπία.

Αποτελούνταν επίσης από χρυσό, ελεφαντόδοντο και πολύτιμους λίθους. Ο Δίας παρουσιαζόταν καθιστός στο θρόνο του, είχε ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς στο κεφάλι και κρατούσε στο δεξί του χέρι τη θεά Νίκη και στο αριστερό το σκήπτρο του.

Το εργαστήριο που ο Φειδίας κατασκεύασε το άγαλμα ανακαλύφτηκε στα μέσα του 20ου αιώνα. Βρισκόταν απέναντι από το ναό του Δία και είχε ίδιες διαστάσεις με το σηκό του ναού. Το άγαλμα παρέμεινε στην Ολυμπία για οχτώ αιώνες. Η επικρατέστερη εκδοχή για την καταστροφή του είναι ότι τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και κάηκε, όπως το άγαλμα της θεάς Αθηνάς μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά.

5 Σχόλια to “Πως ήταν το Χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς – Γιατί κατηγορήθηκε ο Φειδίας”

 1. […] Πηγή: Πως ήταν το Χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς – Γι… […]

  Μου αρέσει!

 2. Dr. Evangelos Arkas said

  Σε Ναό της Κωνσταντινουπόλεως, (θα επανέλθω με τ’ όνομα του ναού), η μορφή του Παντοκράτορος στον θόλο του ναού, κατά τον (John Romer), είναι πιστή απεικόνισης του αγάλματος (προσώπου) του Διός.
  Φιλικα

  Μου αρέσει!

 3. ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ said

  Ηθικόν συμπέρασμα;

  Στην Ελλάδα και ο θεός να κατεβεί … θα τον εξευτελίσουν … θα τον βασανίσουν … θα τον κρεμάσουν!
  Από αρχαιοτάτων χρόνων … δεν νομίζω να υπάρχει χώρα που να έχει φερθεί τόσο βάναυσα στα πιό άξια τέκνα της!

  Κόνιο στον Σωκράτη, εξορία ο Θεμιστοκλής και ο Αριστείδης … στρατηγοί, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί … ΟΟΟΟΟΛΟΙ σχεδόν είχαν κακό τέλος!
  Τον Κολοκοτρώνη τον φυλακίσανε, τον Καζαντζάκη τον αφορίσανε, τον Καποδίστρια τον δολοφόνησαν …

  Και περιμένουμε αναγνώριση σε σημερινά δημόσια πρόσωπα;
  Εδώ ακόμα και τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζηδάκη χλευάζουν … ποιός είναι αυτός μιάς κάποιας φήμης και αναγνωρισιμότητας που δεν έχει μπει στο στόχαστρο της οχιάς που λέγεται Έλληνας;
  Για δε τους πολιτικούς … μην το συζητάμε!
  Για ορισμένους ένας δημόσιο πρόσωπο μοιάζει να είναι το απόλυτο κακό!
  Δεν είναι ένας άνθρωπος σαν όλους, με προτερήματα και μειονεκτήματα, με επιτυχίες και αποτυχίες … είναι το απόλυτο ρεμάλι!

  Ο συνήθης Έλληνας δυστυχώς δεν γνωρίζει τι θα πει κοινή λογική και ψύχραιμη κρίση
  παρασύρεται από τα πιό πρωτόγονα πάθη και άγρια κατώτερα ένστικτα!

  Υ.Γ. Χαρακτηριστικότατος ο … «σχολιασμός» εδώ μέσα
  βάλε στα πρωτόγονα πάθη και άγρια κατώτερα ένστικτα και τον ιδεολογικό φανατισμό και καταλαβαίνεις τι υποκείμενα «σχολιάζουν» και τι «βάρος» έχει η γνώμη τους!
  Εκτόνωση της λύσσας τους είναι στην πραγματικότητα και ούτε κατ’ ιδέαν κριτική!

  Μου αρέσει!

  • ΕΛΛΗΝΑΣ said

   Σε μικρό χρονικό διάστημα ,όταν όλα θα έχουν ομαλοποιηθεί ,ο παρορμητικός αυτός λαός ,πάλι θα αντιληφθεί την αξία του Τσίπρα και πάλι θα συμπορευθεί με την πολιτική του .
   Μόνο βέβαια ,κάποιοι φανατισμένοι ανεγκέφαλοι ,θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν αυτούς που είναι οι πραγματικοί αίτιοι της σημερινής κατάντιας !

   Μου αρέσει!

 4. ΕΛΛΗΝΑΣ said

  Όσο για τα χρυσελεφάντινα αγάλματα ,της Θεάς Αθηνάς και του Δία ,αντί να ομολογήσουν ξεκάθαρα ,για την κλοπή τους ,από το τέρας Ιουστινιανό ( για να στολίσει το ιερό των ρωμιών, την » αγιά σοφιά ) ,είδα αντ’αυτής της ομολογίας ,κάτι μισόλογα ,τα οποία στην ουσία ,κάλυπταν την κλοπή.
  Αυτή είναι η επάρατη ρωμιοσύνη ,από την μία θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες και από την άλλη ,προσκυνάνε και δοξάζουνε ,τους καταστροφείς της Πατρίδας…
  Η παράνοια σ’όλο της το μεγαλείο….

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: