Σημερα το 1957 Πού είναι ο Αυξεντίου; Έκρουσεν εκεί μέσα!..

ceb1cf85ceb3cebfcf85cf83cf84ceb7cf83-ceb2ceb3ceb1ceb9cebdceb5ceb9-ceb1cf80cebf-cebacf81ceb7cf83cf86cf85ceb3ceb5cf84cebf-cebcceb1cf87

Τον Αυξεντίου έκαψαν οι Άγγλοι με βενζίνη

κι η Ιστορία εσαεί Νέρωνες θα τους κρίνει!..

ΤΡΕΙΣ του Μάρτη 1957, μιάμιση η ώρα μετά το μεσημέρι και η μάχη του Μαχαιρά συνεχιζόταν. Από τις έξι το πρωί. Ο γενναίος των γενναίων Γρηγόρης Αυξεντίου, με το συναγωνιστή του Αυγουστή Ευσταθίου, αναμετρούνταν, ως νέοι Δαυίδ προς τους αποικιοκράτες Γολιάθ: Με εκατοντάδες Άγγλους πάνοπλους στρατιώτες, στο κρησφύγετό τους, ένα περίπου χιλιόμετρο ΒΑ΄ του μοναστηριού της Παναγίας της Μαχαιράδος. Το χάνι της Γραβιάς, οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα και οι άλλοι τόποι θυσίας των Ελλήνων προγόνων μας, αναβίωναν τις ώρες εκείνες στην Κύπρο, στο πρόσωπο του 29χρονου έφεδρου αξιωματικού του ελληνικού στρατού από την ηρωική Λύση, κορυφαίου στελέχους της απελευθερωτικής προσπάθειας των Ελλήνων Κυπρίων για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Του θρυλικού Ζήδρου, του Αίαντα, του Ζώτου και Άρη της ΕΟΚΑ.

cebcceb1cf87ceb1ceb9cf81ceb1cf83-61Η ΜΑΚΡΑ, ως την ώρα εκείνη διάρκεια της μάχης και η αποτυχία των Άγγλων να πλησιάσουν έστω στη σπηλιά, έκανε τον Αυγουστή – τον «Ματρόζο» της ΕΟΚΑ – να ενθουσιαστεί τόσο πολύ, ώστε να φωνάξει στον Γρηγόρη:

– Δεν μας φκάλλουν πιον Μάστρε μου που δαμέσα! Μόλις νυχτώσει, θα φύουμε!..

Δεν έχασε, μάλιστα, καιρό ο «Ματρόζος» και άρχισε τις προετοιμασίες. Εφτιαξε το γυλιό, έβαλε χρειώδη πρώτων βοηθειών και μερικά άλλα πράγματα, οπότε με περισσότερη πια αυτοπεποίθηση ξαναείπε στον Γρηγόρη:

– Αλλά και να πεθάνουμεν Μάστρε, δεν πειράζει! Οι άλλοι που θα μείνουν, θα συνεχίσουν τον αγώνα…

– Δεν επεθάναμεν ακόμα ρε μισκή (μικρέ), του απάντησε ο Αυξεντίου. Και πρόσθεσε:

– Δεν σημαίνει, όμως τίποτε, αν έρθουν έτσι τα γεγονότα, που θα πρέπει να πεθάνουμε…Μήπως δεν το ξέραμε από την πρώτη στιγμή του αγώνα ότι ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε μας βήμα; Μήπως αυτό δεν είναι το καθήκον μας; Να ελευθερώσουμε την πατρίδα, έστω και με το θάνατό μας;

Και ο Αυγουστής τότε, σφόδρα ενθουσιασμένος, επανάλαβε:

– Είμαι σίουρος Μάστρε, ότι μόλις νυχτώσει θα φύουμε!..

Ο Γρηγόρης, όμως, έμπειρος στα στρατιωτικά και έχοντας υπ’

όψη και τις πιο σκληρές και απάνθρωπες μεθόδους που είχαν χρησιμοποιήσει μέχρι τότε κάποιοι αντίπαλοι, του υπέδειξε προφητικά:

– Έχουν κι άλλα, πολλά και διάφορα, μέσα «Ματρόζο» και, στην ανάγκη, όλα θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας!..

ΔΕΝ είχε τελειώσει ο «Μάστρος» τη φράση του αυτή και μια έντονη οσμή άρχισε να αναδύεται στο στενό κρησφύγετο. Ένα υγρό κυλούσε στον πίσω τοίχο της σπηλιάς και, σε ελάχιστο χρόνο μέσα, είχε «κολυμπώσει» στο χωμάτινο δάπεδο…Ήταν βενζίνη!

Ο ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ καθόταν την ώρα εκείνη με τη ράχη στον τοίχο που «ξερνούσε» βανζίνη, ενώ ο Αυγουστής ήταν γονατισμένος κοντά στο στόμιο του κρησφυγέτου. Η έντονη μυρωδιά του «σούβλιζε» κυριολεκτικά τα ρουθύνια, οπότε, με πολλή απορία και αγωνία, απευθύνθηκε ανήσυχος στον «Μάστρο» του:

– Εν πεζίνα Μάστρε! Θα μας κάψουν ζωντανούς!..

ΔΕΝ πρόλαβαν να πουν οτιδήποτε άλλο και έσκασαν απανωτά στο χώρο του κρησφυγέτου τρεις εμπρηστικές βόμβες, οι οποίες και μετέτρεψαν αμέσως τη σπηλιά σε φλογισμένο καμίνι!

ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ αυτόματα πυρόκαψαν τα μαλλιά και το δεξί μέρος του προσώπου του Αυγουστή. Ο πόνος που δέχτηκε ήταν δυνατόςμ όμως δεν ήταν αυτό που προείχε. Ασυναίσθητα έβαλε στο πρόσωπο τα χέρια, με έντονο και πάλι το αίσθημα της καύσης και σ’ αυτά. Την κρίσιμη εκείνη όμως ώρα, η έγνοια του «Ματρόζου» ήταν ο Αυξεντίου, ο «Μάστρος». Έστεψε τότε αστραπιαία το βλέμμα προς αυτόν για να δει, όμως, τι; Οι φλόγες τον είχαν ζώσει από πάνω μέχρι κάτω! Σαν πεύκο, που το πλημμυρίζει η φωτιά! Κι όμως, σαν από θαύμα, το πρόσωπό του παρέμεινε ήρεμο και γαλήνιο. Και το πιο συγκινητικό, συγκλονιστικό: Δευτερόλεπτα προτού η ψυχή του υπέροχου αγωνιστή οδεύσει προς τα ουράνια και, παρά τη φρίκη των στιγμών, ο Αυγουστής τον ακούει να του λέει:

– Μην φοβάσαι βρε Ματρόζο, μην φοβάσαι!..

Αν είναι δυνατό!..

ΑΠΛΕΤΑ στοργικός και την κρίσιμη εκείνη ώρα του θανάτου υπήρξε ο Γρηγόρης. Ανθρώπινος όσο κανένας άλλος και πονόψυχος, ακόμα και τη στιγμή που οι σάρκες του ψήνονταν από τη βενζίνη και σαν πύρινη ρομφαία εγκατέλειπε τα γήινα και μετακόμιζε στην αθανασία, δεν παρέλειψε να δώσει στον «μισκή» την τελευταία του διδαχή. Μια εμψυχωτική συμβουλή – απόσταγμα πατρικής αγάπης και αιώνιας συναγωνιστικής προτροπής: «Μην φοβάσαι»! Όπως άφοβος, ατρόμητος και ακούραστος ήταν ο ίδιος. Και με τη διδαχή αυτή να παραμένει χαραγμένη εσαεί στα κατάστιχα της Ιστορίας ως άφθαρτο δείγμα αντρειοσύνης και παραδειγματισμού για όλες τις επερχόμενες γενιές…

Γρηγόρη ήσουν κορυφή σ’ αισθήματα και ήθος,

αμέτρητα παράσημα κουβάλαγες στο στήθος,

που θα’ χει για υπόδειγμα,

αλλά και ως παράδειγμα, όλης της γης το πλήθος!

***   ***

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ, μπροστά στο καταθλιπτικό θέαμα του καιόμενου «Μάστρου» του, με τόνους ταραχής σ’ όλο του το σώμα και την καρδιά συντριμμένη, κινήθηκε σαν ναρκωμένος.  Κυρτός όπως ήταν, διπλωμένος, άφησε το σώμα του να κυλήσει προς τη ρεματιά. Όπως το όχημα, που κατηφορίζει από το βουνό χωρίς φρένα…Ευτυχώς, τον σταμάτησε, μερικά μέτρα πιο κάτω μια πυκνή λατζιά, ένας θάμνος, ο πρώτος που βρέθηκε στο ελεύθερο κατέβασμά του. Οι πυκνοί καπνοί, που κυριαρχούσαν την ώρα εκείνη στην περιοχή, τον βοήθησαν να μην γίνει αντιληπτός από τους Άγγλους, παρατηρώντας ενδελεχώς από εκεί, με σφιγμένη την καρδιά, τα διαδραματιζόμενα. Εκμεταλλευόμενοι, όμως, τους καπνούς οι στρατιώτες, βρήκαν την ευκαιρία να πλησιάσουν πιο πολύ στο φλεγόμενο κρησφύγετο.

***   ***

ΗΤΑΝ ήδη δύο το απόγευμα, όταν ταρακούνησε συθέμελα τη σπηλιά μια πολύ δυνατή έκρηξη, η οποία πέταξε πέρα-δώθε πέτρες και χώματα. Μέχρι κι εκεί που κρυβόταν ο Αυγουστής, που παρέμενε ακίνητος σαν σε καραούλι. Στο μεταξύ, οι στρατιώτες δεν άργησαν να περικυκλώσουν την είσοδο της σπηλιάς και ν’ αρχίσουν το ψάξιμο του εδάφους σπιθαμή προς σπιθαμή. Στα πλαίσια αυτά δεν άργησαν να φτάσουν και στο θάμνο που κρυβόταν ο Αυγουστής, ο οποίος, κυριολεκτικά, βρέθηκε μπροστά σε ανήμερα θηρία!, Μόλις τον εντόπισαν, ένας χειροδύναμος στρατιώτης χύμηξε πάνω του, τον σήκωσε με δύναμη στα χέρια του και το πέταξε σαν σακί στο χώμα, πατώντας τον στη συνέχεια με την αρβύλα ασφυκτικά στο στήθος, ενώ ούρλιαζε:

– Εσύ είσαι ο Αυξεντίου;

– Όχι, απάντησε ο Αυγουστής.

– Είσαι ο Πατρόσης;, (Ματρόζος, μάλλον, ήθελε να πει, που ήταν το ψευδώνυμό του Ευσταθίου).

– Ναι, του απάντησε χωρίς περιστροφές, ο αγωνιστής.

– Πού είναι ο Αυξεντίου;

– Έκρουσεν εκεί μέσα!..

– Είσαι ψεύτης, ούρλιαξε με λύσσα ο Άγγλος. Και πρόσθεσε:

– Τότε να μπεις μέσα και να τον βγάλεις έξω!..

ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΜΑΧΑΙΡΑ

Ο Αυγουστής πολέμησε παρέα με τον «Μάστρο»,

γυαλιά στον Χάρντιγκ έβαλαν,

σε ρημαδιό μετέβαλαν των Βρετανών το κάστρο!..

ΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ εξακολουθούσε ακόμη να φλέγεται, γεγονός που έκανε τον Αυγουστή ν’ αρνείται να μπει μέσα, οπότε ο Άγγλος, μαινόμενος, του άρχισε κλωτσιές και σπρωξιές, που τον έφεραν συρτό σε δευτερόλεπτα, μέσα στη σπηλιά. Ήταν τόσο άγριος εκείνος ο «πολιτισμένος» Άγγλος, που δεν παρέλειπε να του καταφέρει στα πλευρά και δυνατά κτυπήματα με τον υποκόπανο του όπλου του, εκστομίζοντας παντός είδους βρισιές εναντίον του!

Βρέθηκε στα ουράνια ο «Μάστρος» σαν αστέρι,

μα τον «Ματρόζο» άφησε ανάμεσα σ’ ασκέρι,

σε χέρια μακελλάρηδων σκληρά να υποφέρει!..

***   ***

ΜΕ το που τρύπωσε ο Αυγουστής στο κρησφύγετο, ένας στρατιώτης τον άρπαξε από το πόδι και τον κρατούσε σφιχτά! Ο σκοπός του φανερός: Για να μην του ξεφύγει και μπει και κρυφτεί, όπως συνέβη ώρες πριν.

ΑΥΤΟ που είχε προηγηθεί, ήταν το ότι σε κάποια φάση της μάχης, οι Άγγλοι είχαν ρίξει στην είσοδο της σπηλιάς χειροβομβίδα και ο Αυγουστής, που ήταν έξω εκείνη την ώρα μαζί με τους άλλους συντρόφους του Αυξεντίου, ξεγέλασε τους στρατιώτες και μπήκε στο κρησφύγετο, λέγοντάς τους ότι «ο Αυξεντίου πέθανε». Αυτοί του είπαν να τον βγάλει έξω, όμως ο Αυγουστής βρέθηκε κοντά στον «Μάστρο» του, φροντίζοντας, μάλιστα, να φωνάξει με πολλή ικανοποίηση και παληκαριά στους Άγγλους:

-Τώρα είμαστε δύο, ελάτε να μας πιάσετε!..

Και συνέχισαν μαζί τη μάχη.

***   ***

ΤΟ ΘΕΑΜΑ, που αντίκρυσε μπαίνοντας στο κρησφύγετο τη δεύτερη φορά ο Αυγουστής ξυλοκοπούμενος, ήταν συγκλονιστικό: Ο «Μάστρος» του, ο ημίθεος Γρηγόρης Αυξεντίου κειτόταν νεκρός ανάσκελα, σαν πραγματικό κάρβουνο από τη μέση και πάνω, με το αριστερό του χέρι υψωμένο! Από τη μέση και κάτω, το σώμα συνέχισε ακόμη να καίγεται!..

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ προσπάθησε να πιάσει το πυρίκαυστο σώμα, όμως κάηκε και τραβήχτηκε ασυναίσθητα προς τα πίσω. Την ίδια ώρα, οι στρατιώτες δεν έπαυαν να του φωνάζουν για να τον σύρει έξω, κι αυτός συνέχεια τους απαντούσε πως ήταν νεκρός. Δεν τον πιστεύαν, όμως. Κάθε φορά, μάλιστα, που τους το έλεγε, αυτοί ωρύονταν, προστάζοντάς τον να του πάρει το παπούτσι αν πράγματι ήταν νεκρός. Το προσπάθησε κι αυτό ο Αυγουστής, αλλά έκανε και πάλι πίσω, αφού καιγόταν και πνιγόταν από τους καπνούς. Τότε, με μια δυνατή ξαφνική κίνηση απελπισίας βρέθηκε έξω, όπου οι Άγγλοι συνέχιζαν να του λένε πως ο Αυξεντίου δεν πέθανε, γι’ αυτό και τον έσπρωχναν να μπει και πάλι μέσα για να τον βγάλει! Αυτός, έχοντας γνώση τις φοβερά ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη σπηλιά, τους έλεγε πως προτιμούσε να πεθάνει παρά να μπει μέσα! Τότε οι Άγγλοι σκέφτηκαν και σήκωσαν μια μεγάλη πέτρα, από τις πολλές που βρίσκονταν πάνω από το κρησφύγετο, οπότε φάνηκε νεκρός ο Αυξεντίου!…Και ήταν τότε, ακριβώς, που έλαμψαν από ικανοποίηση τα πρόσωπα των Άγγλων. Παρέμειναν έτσι χαμογελαστοί για μερικά λεπτά και μετά, σκυφτοί και αμίλητοι οδήγησαν τον Αυγουστή στο μοναστήρι του Μαχαιρά, όπου σε λίγο πήραν και δυο από τους τρεις άλλους συντρόφους του Αυξεντίου: Τον Αντώνη Παπαδόπουλο και το Φειδία Συμεωνίδη.

***   ***

ΚΑΤΩ από τις δραματικές, συγκλονιστικές, αυτές συνθήκες, πέταξε προς τη δόξα ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Στεφανωμένος με το χρυσό διάδημα του μέχρι τελευταίας πνοής μαχητή της κυπριακής ελευθερίας, αφήνοντας, όμως, πίσω του τον Αυγουστή απαρηγόρητο. Που με πολύ πικρό παράπονο, έλεγε και ξανάλεγε και επαναλαμβάνει και τώρα στα γεράματά του:

– Ουδέποτε θα βρω τη ψυχική μου γαλήνη, γιατί ο Ύψιστος δεν με αξίωσε να πέσω κοντά του, να πεθάνω για την πατρίδα μαζί με τον θρυλικό μου Μάστρο, που δόξασε την Κύπρο!..

Γρηγόρη όσα κι αν σου πω, όσο κι αν σε παινέψω,

αδύνατο στη δόξα σου πλησίον να κοντέψω

της υδρογείου ποταμούς ακόμα κι αν στερέψω!

(Αρχείο Νίκου Παπαναστασίου-απόσπασμα)

nikospa.wordpress.com

Τρεις του Μάρτη, 2016

19 thoughts on “Σημερα το 1957 Πού είναι ο Αυξεντίου; Έκρουσεν εκεί μέσα!..”

 1. Αυτοί αγωνίζονταν ως Έλληνες για τον ελληνικό πολιτισμό..

  Δεν ήταν σταλινικοί που τον ελληνικό πολιτισμό τον επικαλούνταν μόνο στις περιπτώσεις που ζητούσαν απ’ άλλους θυσίες…

  Ούτε τους μισθούς των κηφήνων της Βουλής δεν μείωσε ακόμα ο Τσίπρας….Στο ιδιώτικο έστειλε τα παιδιά του….για να ξεκινήσουμε από τα “συμβολικά”…

  Like

 2. Mετἀ τον ένδοξο αγώνα της εθνικιστικής οργανώσεως ΕΟΚΑ για την απελεύθερωση της Κύπρου μας από τον στυγνό ζυγό του Άγγλου κατακτητού, η μεγαλόνησος εξακολουθή να υφίσταται την αγγλικήν κατοχήν στο 5% του εδάφους της και την τουρκικήν στο 38% ενώ το λεγόμενο «ελεύθερο» τμήμα της αποικίζεται συστηματικώς υπό αλλοφύλων. Οι θεσμοί, πολιτικοί και διοικητικοί, της Κύπρου εξακολούν να αναγάγουν την προέλευση τους στην εποχή της αγγλοκρατίας. Προσφάτως ο «υπουργός αμύνης» της προδοτικής κυβερνήσεως Ανανστασιάδη, Φωκαῒδης σε συνάντηση με τον εχθρό Άγγλο υπουργό αμύνης διεπίστωσε τις πολύ καλές σχέσεις που έχει το κράτος-παρωδία της Κύπρου με την εβραιοκρατούμενη Αγγλία. Δεν έφτανε μόνον αυτό και ο γενίτσαρος Φωκαῒδης προχθές μαζί με τον αντίστοιχο υπουργό του σιωνιστικού κράτους απεκάλυψαν πινακίδα στο πρώην αγγλικό στρατιωτικό νοσοκομείο των κατοχικών δυνάμεων εις ανάμνησιν ποίου γεγονότος; Εόρτασαν τους τοκετούς 2200 Εβραίων γυναικών από Άγγλους ιατρούς. Τι είχε συμβεί. Η ελεγχόμενη από τους σιωνιστές αγγλική κυβέρνηση είχε εγκαταστήσει 52.000 Ισραηλίτες μετά το 1946 για να αποτελέσουν τον πυρήνα του πρώτου εβραϊκού κράτους, πριν επεκταθή στην Παλαιστίνη.
  Ευτυχώς τα αδέλφια μας, οι Κύπριοι, αντέδρασαν εντόνως αναγκάζωντας τους Άγγλους να μεταφέρουν τους Εβραίους εποίκους άρον-άρον στην Παλαιστίνη ως …πρόσφυγας.

  Like

  1. Και να μάς εξηγήσουν επίσης πως ο πιο δημοκρατικός (;) λαός του κόσμου έπραξε τόσο βάρβαρα κατά του κυπριακού ελληνισμού! Κατά τα άλλα φάε κουτόχορτο ελλ. λαέ ότι οι δημοκράτες είναι φίλοι σου. Και μόνο οι ναζί και οι φασίστες είναι οι εχθροί σου.
   Ιδού αυτός ο δούρειος ίππος της νεοταξίτικης δημοκρατίας πάει να μάς αφανίση και σήμερα.

   Like

 3. Ωραία όλα αυτά. Το Ολυμπία όμως τι δουλειά έχει με πατριωτικά θέματα;

  Like

 4. ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΓΓΛΟΙ,ΟΙ ΕΝΔΟΞΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΛΗΣΤΟΠΕΙΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΥΡΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
  ΤΣΙΤΣΙΔΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΗΣΑΝ,ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ
  ΟΙ ΔΕ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ Η’ ΕΙΝΑΙ ΧΑΣΙΚΛΟΑΔΕΛΦΕΣ Η’ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΠΟΥΤΑΝΑΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΑ Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΙΣ ΠΙΠΕΣ ( ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ).

  Like

 5. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.
  Πολλά μπράβο στην ολυμπία.
  Για να καταλαβαίνουν και οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών, με ποιούς συνεργάστηκαν οι Έλληνες προδότες, την περίοδο της κατοχής (γερμαναράδες), αλλά και τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου (αγγλόπουστες) μετανομαζόμενοι σε μάυδες.

  Like

  1. Καλά τὰ λές,γιὰ Ἕλληνες προδότες(Συριζ-Ἀνέλ) ποὺ συνεργάζονται κατὰ τὴν περίοδο τῆς ΔΝΤ καὶ Μερκελικῆς κατοχῆς(γερμανοτσολιάδες τοῦ 21ου αἰῶνα).

   Τσίπα δὲν ἔχουν καὶ πιάνουν στὸ στόμα τους τὸν ἡμίθεο Αὐξεντίου καὶ σύ δίνεις συγχαρητήρια· ἄσχετε.

   Like

  2. Geoman νομίζω ότι παλαιότερα εξέφραζες άλλες θέσεις. Όταν τις αλλάζετε ,φροντίζετε να αλλάζετε και το ψευδώνυμο.
   Ελεηνέ γενίτσαρε, την ΕΟΚΑ την ίδρυσε ο Γεώργιος Γρίβας-Διγενής ιδρυτής της εθνικοαπελευθωρητικής οργανώσεως Χ, ήτις τσάκισε τις ένοπλες συμμορίες του εβραιοΚουΚουΕ, ούτινος μπάσταρδος απόγονος είναι ο ΣΥΡΙΖΑς.
   Το προδοτικό ΚΚΕ ήτο εναντίον του απελευθερωτικού αγώνος και ίδιος ο Ζαχαριάδης απεκάλεψε ότι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, Διγενής, είναι ο συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού Γ.Γρίβας.
   Το ΚΚΕ το εξόπλισαν οι Άγγλοι για να διαδραματίσει τον προδοτικό του ρόλο. Δεν υπήρξε «εμφύλιος πόλεμος» το 1943-1949 αλλά αγών επιβιώσεως του Έθνους από την τετραπλή κατοχή και τις ένοπλες συμμορίες του ΚουΚουΕ, του δημιουργήματος των Ισραηλιτών εποίκων της Θεσσαλονίκης.

   Like

 6. Το ανταρτικο της Κυπρου (της φτωχειας αι του ηρωισμου -παντα πανε μαζι αυτα τα δυο στους λληνες) διδασκεται σαν προτυπο επιτυχους ανορθοδξου πολεμου στις ακαδημιες . μονο που εκει δε λενε οτι σε καθε μυστικο αμπρι εστεκε μονιμα κι ενα μικρο Ευαγγελιο.

  Like

  1. Αν λαχταρας την λευτερια σε ξενους μην ελπιζεις.
   Μονος σου παρτην αν μπορεις αλλιως δεν την αξιζεις.
   Στρατηγος,!!! Γεωργιος Γριβας Διγενης, Αρχηγος τις ΕΟΚΑ, 05/07/1897 – 27/01/1974 =R.I.P.
   Ενας Μεγιστος Ελλην.!!!

   Like

   1. οχι μονο να μην ελπιζουμε σ’αυτους αλλα ουτε να τους εμπιστευομαστε ευκολα , εχθρος ειναι και η ληθη.

    Like

  1. …Όλα τα στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής, να είναι εκεί (ΠΡΟΣΟΧΗ, χωρίς τις γερμανικές στολές τους…)

   Το κακό γεράκι

   Like

   1. Γειά σου Φλώρε ή σπίνε. Ίσα μωρή! Από πότε οι αδελφές του ποταμιού και των ανελιτών γεράκια;

    Like

 7. Τέλεια τα λέτε. Τώρα που και ο Μοσχαρολιάκος έκανε δήλωση υποταγής στην “Ευρώπη” ειστε όλοι μια ωραία οικογένεια. Τα πατριωτικά άρθρα γιατί τα βάζετε από την στιγμή που πουλάτε την πατρίδα; Τι ρωτάω τώρα. Έχει πολλά ζωντόβολα που δεν βλέπουν πως τους περνούν το χαλινάρι…

  Like

 8. ¨Αλίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες¨ είπε ευστόχως ένας Άγγλος στοχαστής.

  Αυτό ισχύει τραγικώ τω τρόπω κυρίως για την Ελλάδα. Ήτις παράγει καθ’ υπερβολήν προδότας γι αυτό και – κατ’ ανάγκην, καθ’ υπερβολήν και θείαν οικονομίαν – ήρωες προκειμένου να επιβιώση.

  Έως ότου έλθη το ευλογημένο πλήρωμα του χρόνου που θα ενώση το εθνικό νήμα όπερ έχει από πολλών μεσαιώνων κοπεί και τον χρυσόν του πολιτισμού πάλι να δώση. .

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s