olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Η Γερμανία φταίει για την κατάσταση της Ελλάδας

Posted by Cassandra στο Φεβρουαρίου 26, 2016

Κρούγκμαν: Η Γερμανία ευθύνεται για την κατάντια της Ελλάδας

Επίθεση κατά της πολιτικής λιτότητας της Γερμανίας που είχε τεράστιες δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα εξαπέλυσε για άλλη μία φορά ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν, μιλώντας στην αρχισυντάκτρια του Business Insider Γερμανίας, Κριστίν Μάρτερνς.

Μάλιστα, δεν δίστασε να μιλήσει για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως τη χειρότερη δυνατή πολιτική από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε εξαιρετικά επικριτικός για τους χειρισμούς της Ε.Ε., καθώς, όπως λέει, θα έπρεπε να έχει υπάρξει μία σημαντική απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους και κούρεμα του χρέους του ιδιωτικού τομέα προτού ληφθούν τα πρώτα μέτρα λιτότητας για να καταστεί βιώσιμη η οικονομία.

Ειδικότερα, ο Νομπελίστας σημειώνει ότι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής έχουν μεγάλο βάθος, αλλά ότι δεν έχουν να κάνουν μόνο με ένα τεράστιο κόστος με όρους χαμένης παραγωγής και χαμένων θέσεων εργασίας.

«Τα πολλά χρόνια άθλιων οικονομικών επιδόσεων έχουν επίσης προκαλέσει τεράστια ζημιά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και βασικά έχει αφήσει τους ευρωπαίους να μην πιστεύουν πλέον στο όλο μήνυμα της Ένωσης», σημειώνει.

«Το κόστος έχει υπάρξει τεράστιο».

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι η πολιτική λιτότητας κατέληξε να μην αφορά απλώς την οικονομία, αλλά επίσης και μία ηθική διαβούλευση με τη λογική «σωστό εναντίον λάθους».

Όπως είπε ο Krugman στο Business Insider, «από τη στιγμή που έσκασε η φούσκα, το ευρώ επρόκειτο να βιώσει μία δύσκολη εποχή, ότι και να γινόταν.

Αλλά η κατάσταση έχει υπάρξει πολύ χειρότερη από όσο ήταν απαραίτητο και η Γερμανία έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης, επειδή μετέτρεψε αυτό που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τεχνικό οικονομικό θέμα σε ηθικό ζήτημα.

Αυτό ήταν μία πολύ ατυχής υπόθεση.

Οι πολιτικές λιτότητας έχουν πάρει αυτό που βασικά ήταν μία ιστορία υπερβολικών ροών ιδιωτικών κεφαλαίων και φούσκες ακινήτων και την έχουν μετατρέψει σε διαλέξεις περί δημοσιονομικής υπευθυνότητας, οι οποίες έχουν καταλήξει να κάνουν μεγάλη ζημιά.

Ειδικά όσο αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, ο Krugman τονίζει ότι μία βιώσιμη εναλλακτική θα ήταν να είχε υπάρξει μία μεγάλη απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους νωρίς και ένα μεγάλο κούρεμα στο χρέος του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, η Ελλάδα χρειαζόταν μία εγγύηση ρευστότητας, ώστε να μην υπάρχουν επιθέσεις στο χρέος της.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει αρκετά μέτρα λιτότητας, αλλά όχι τόσα πολλά.

Στο τέλος και πάλι η κατάσταση θα ήταν άσχημη, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο», σημείωσε ο Krugman στο Business Insider.

«Τι θα μπορούσε να έχει μετριάσει τη ζημιά; Το θέμα είναι πως ότι έχει συμβεί δεν έχει λειτουργήσει. Η Ελλάδα είναι ακόμη στο ευρώ. Υπάρχει ελάχιστη ανάπτυξη, αλλά με το κόστος μίας τεράστιας βουτιάς της οικονομίας. Η σχέση χρέους/ΑΕΠ είναι υψηλότερη από ποτέ. Όλη αυτή η λιτότητα όχι μόνο δεν έχει λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έχει καν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση».

15 Σχόλια to “Η Γερμανία φταίει για την κατάσταση της Ελλάδας”

 1. Ξεφτιλόμετρο said

  Μας παιζουν μονοτερμα
  Απ’ την μια ο Εβραιος Κρουγκμαν κι απ την αλλη, ο Ιουδαιος φίλος του Άξελ και του Συριζα μίλησε

  Ο αμερικανός και εβραίος «φίλος», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, που στηρίζει τους αμερικοκουμμουνιστες πήρε τηλέφωνο τους τους Ευρωπαίους και τους ζήτησε «ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς καθυστέρηση» και τους κάλεσε να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους και είπε ότι πρέπει «να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω μέτρων για την ελάφρυνσή του». Βέβαια τόνισε ότι τα δικά τους παιδιά, ο Αξελ, ο αλκοολικός, ο Δραγασάκης και άλλοι αριστεροί και μαρξιστές, θα πρέπει να προχωρήσουν με τις των μεταρρυθμίσεις των συντάξεων στην Ελλάδα.
  Ο αμερικανός και εβραίος «φίλος», του Αξελ και του ΣΥΡΙΖΑ που είδε και τον Βόλφγκανγκ της Γκόλντμαν, είπε ότι απομένει ακόμη να γίνει «σημαντική δουλειά». Οπότε δεν βιαζόμαστε.
  Ο Δραγασάκης, ο διαπραγματευτής τα έβαλε με τον Τόμσεν και το ΔΝΤ. «Στον 6ο χρόνο των μνημονίων, κάποιοι ανακάλυψαν ότι απαιτούνται και νέα μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ.» είπε και πρόσθεσε .
  «Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν δημιουργηθεί. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο να υπάρχουν στο τραπέζι δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις», είπε, και πρόσθεσε.
  «Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για να επιτύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό θα το κάνουμε όπως, θα λάβουμε και τα μέτρα για την κάλυψη των όποιων κενών παρουσιαστούν». Απομένει δηλαδή να γίνει «σημαντική δουλειά», ακόμη, όπως είπε ο φίλος μας ο Τζακ. Επομένως ο Τζακ υποστήριξε τον Δραγασάκη.
  Η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη.
  Από κοντά και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων περιουσιος Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το 2017, η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. , αλλά, «αυτό συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν.

  Πιασ΄ τ΄αυγο και φυτεψε του μαλλια

  Μου αρέσει!

  • AGAINST NEW WORLD ORDER said

   ΞΕΦΤΙΛΟΜΕΤΡΟ

   ΟΙ ΞΕΝΟΙ (ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΔΝΤ ΚΛΠ)

   ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

   ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

   ΤΑ ΕΣΟΔΑ

   ΚΑΙ ΤΑ

   ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

   Ο ΥΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ , ΤΣΙΠΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΔΕΣ

   ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

   Μου αρέσει!

  • Σκεπτόμενος πολίτης said

   Η αλήθεια είναι οτι για την κατάσταση στην Ελλάδα φταίει η Βραζιλία.

   Μου αρέσει!

  • ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ said

   ΤΟ 2009 ΜΩΡΗ ΠΑΛΙΟΚΟΥΦΑΛΑ ΕΙΧΕΣ ΨΗΦΙΣΕΙ «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» , ΑΝ ΟΧΙ ΕΣΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΑΦΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ, ΗΡΘΕΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΕΡΝΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙ ΟΛΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ;
   ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΑΝΕΥΘΥΝΕ ΔΙΚΩΛΕ ΚΩΛΕ.
   IN FACT, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΑΜΗΣΟΥ ΗΛΙΘΙΕ ΞΕΥΤΙΛΟΚΩΛΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΟΠΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ.

   Μου αρέσει!

 2. TRANMAN said

  Μα η χρεωστικη φυση του € ειναι που δημιουργει εξαρχης το προβλημα…Οταν χανεις το εκδοτικο προνομιο, χανεις τη χωρα σου (στην κυριολεξια), δημοσια και ιδιωτικη περοιυσια.

  Μου αρέσει!

  • AGAINST NEW WORLD ORDER said

   ΣΩΣΤΟΣ

   ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ Η ΔΡΑΧΜΗ

   ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

   ΘΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

   ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΊΟΝΤΑ

   Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΤΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΕΛΕΙΑ

   Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

   ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

   1 € = 1 ΔΡΑΧΜΗ

   ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

   ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 184 ΧΡΟΝΙΑ

   Μου αρέσει!

   • ψυριζαιος said

    Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

    προφανως δεν τον εχεις ακουσει τον καζακη, γι’αυτο λες αυθαιρεσιες.. πες μου ποτε ακουσες τον καζακη να μιλα για υποτιμηση?
    επισης καλο θα ηταν να μας πεις σε ποια εκπομπη του το ακουσες..

    Μου αρέσει!

 3. AGAINST NEW WORLD ORDER said

  ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

  ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

  ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ

  ΟΛΗ ΤΗΝ

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ

  ΜΕ ΜΑΝΤΡΟΣΚΥΛΟ ΠΑΝΤΑ

  ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

  Μου αρέσει!

 4. ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΝΝΟΥΣ said

  ΑΥΤΟΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΒΑΛΑΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΠΟΙΟΟΣ ΔΙΑΤΑΖΕΙ?

  ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ.

  ΤΑΞΙΔΙ ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟ ΝΑΤΟ.

  ΤΙ ΗΛΘΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ?
  μήπως για να σταματήσει τους πρόσφυγες? οχι. Η για να κλείσει μέσα τους Ελληνες αμα γεμίσει η Ελλάδα με κανα δυο μυρια ξενους ανθρώπους προσφυγες και μη. Που κανένας δεν γνωρίζει στα αλήθεια απο πού είναι και ποιοι είναι. Οτι δηλώσουν είναι…. Δηλαδή αν μπουν 100 χιλιάδες τούρκοι μαζι με τους προσφυγες θα τους κάνει ντα κανείς.

  Η Γερμανία έχει μεγάλα σχέδια για την Τουρκία απο χρόνια. η μόνη σωτηρία είναι να κάνει ντου απο παντού η Ρωσία.

  Η κυβέρνηση αυτη έχει γραμμενους τους Ελληνες και την ευρώπη. Μοιαζει με δουρειο ιππο. Η ΜΟΝΗ ΣΩΡΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΝΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥΣ ΤΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΠΙΑΝΩΝ?
  ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΚΑΤΩ? ΓΙΑΤΙ?

  Μου αρέσει!

 5. Kentauvrous said

  SO MUCH JEALOUSY, AND HATE WHY? ALL THE GREEKS HAD FOR THE LAST 6 YEARS AND WILL STILL HAVE NIGHTMARES FOR MANY MANY MORE YEARS .

  Μου αρέσει!

 6. Καί ερωτώ εγώ η αφελής
  δηλαδή οι ελληνόφωνοι πολιτικοί πού κυβέρνησαν από τό 1973 καί εντεύθεν δέν φταίνε;
  Δηλαδή οι λαμογιές ,οι μίζες ,τά κόλπα μέ τό χρηματιστήριο,η ληστεία τών ασφαλιστικών ταμείων δέν φταίνε;
  Τά ολυμπιακά έργα τής Αγγελοπούλου καί οι εθνικοί εργολάβοι/ χρυσοθήρες/νταβαντζήδες δέν φταίνε;
  Κοίτα νά δής φίλε μου πού λάθος είχα καταλάβει.
  Οι Γερμανοί φταίνε από μόνοι τους .Δέν συνεργάστηκαν μέ κανένα ελληνόφωνο σκουπίδι.

  Μου αρέσει!

 7. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  Η Γερμανια εκανε τη δουλεια της για τα συμφεροντα της!

  Μηπως..φταινε οι πολιτικοι σας?

  μηπως φταιει ο πανηλιθιος λαος?

  της στραβης …ης..

  η τρυπα φταιει..λεει ο λαος!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: