olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Προκόπης Παυλόπουλος: Οι ιστορικές και πνευματικές παρακαταθήκες της Ηπείρου οδηγούν το Έθνος

Posted by olympiada στο Φεβρουαρίου 21, 2016

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ιωάννινα,

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία, με την «σφραγίδα» της γνωστής στον καθένα ηπειρώτικης λεβεντιάς και θέρμης. Η επίσκεψή μου στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου, με την ευκαιρία του εορτασμού της 103ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων στις 22 Φεβρουαρίου 1913, αποτελεί ένα οφειλόμενο «προσκύνημα» σ’ αυτόν τον Τόπο, από τον οποίον αναβλύζει ένα πραγματικό ποτάμι ιστορίας. Η αυτονόητη αυτή διαπίστωση συνάγεται από το ότι η ιστορία της Ηπείρου σχηματίζει μια μεγάλη αλυσίδα αιώνων, αναπόσπαστο τμήμα της όλης ιστορίας του Έθνους μας, του Έθνους των Ελλήνων. Θάταν μάταιο, αλλά κι ανώφελο μαζί, να επιχειρήσω σήμερα μιαν, έστω και συνοπτική, αποτίμηση της ιστορίας αυτής. Για το λόγο αυτόν, και προκειμένου ν’ αντλήσουμε χρήσιμα διδάγματα, ενόψει και των χαλεπών καιρών που ζούμε, επιτρέψατέ μου να επισημάνω τρεις, πραγματικώς εθνικές, ιδιαιτερότητες της Ηπείρου και των Ανθρώπων της, από την Μεταβυζαντινή περίοδο και ύστερα, οι οποίες εκπέμπουν στο διηνεκές αντίστοιχα, άκρως διδακτικά για τον Λαό μας και το Έθνος μας, μηνύματα:
I. Επειδή το επιβάλλει η σημερινή Επέτειος, κάνοντας ένα χρονικό άλμα ξεκινώ από το μήνυμα της Απελευθέρωσης της Πρωτεύουσας της Ηπείρου, το μήνυμα της ομοψυχίας. Η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 22 Φεβρουαρίου 1913, και οι γενικότερες επιχειρήσεις στο Μπιζάνι, οι οποίες είχαν ως συνέχεια και την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου, αποτελούν μιαν από τις πιο σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας, δοθέντος ότι οδήγησαν, ουσιαστικώς, στην ένδοξη για την Ελλάδα λήξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, τουλάχιστον στο στρατιωτικό πεδίο. Ταυτοχρόνως, και με βάση την πικρή εμπειρία όσων επακολούθησαν υπό όρους εθνικού διχασμού, μας διδάσκουν, ιδίως κατά την κρίσιμη σημερινή συγκυρία, την αξία του ύψιστου αγαθού της ενότητας και της συνεννόησης ως προς την επίτευξη των μεγάλων εθνικών μας στόχων.
II. Το δεύτερο μήνυμα της Ηπείρου μας έρχεται από την περίοδο του 16ου αιώνα και μετέπειτα, ιδίως δε την περίοδο του 17ου και 18ου αιώνα. Και σηματοδοτεί, κατ’ αμάχητο μάλιστα τεκμήριο, το ότι η Ήπειρος, εκφράζοντας γνησίως το Ελληνικό Πνεύμα γενικώς, υπήρξε κορυφαίο πνευματικό λίκνο, μεσ’ στο οποίο ανατράφηκαν κορυφαίοι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Αυτή την Ήπειρο του Πνεύματος καλλιέργησαν, μ’ έξοχα τελικώς αποτελέσματα, οι Σχολές των Ιωαννίνων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν, κατά το όνομα των ιδρυτών τους, η Επιφανείου (1647), η Μπαλάνειος (1676), η Μαρούτσειος (1742), η Καπλάνειος (1805) και η Ζωσιμαία (1828). Στις οποίες δίδαξαν σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες όπως, απλώς ενδεικτικώς, ο Μεθόδιος Ανθρακίτης, ο Κοσμάς Βαλάνος, ο Ιωάννης Βηλαράς, ο Αθανάσιος Ψαλίδας.
III. Και το τρίτο μήνυμα της Ηπείρου είναι εκείνο που μας κληροδότησαν οι εξ αυτής καταγόμενοι Μεγάλοι Ευεργέτες μας, οι οποίοι αφιέρωσαν την περιουσία τους για την ανόρθωση της καθημαγμένης Ελλάδας πλάθοντας, επιπλέον, λαμπρές ψηφίδες της όλης Εθνικής Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς, και όχι μόνον. Για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης, και δίχως ν’ αφαιρώ οτιδήποτε από την εξίσου μεγάλη προσφορά άλλων, αναφέρω, ενδεικτικώς, τον Γεώργιο Αβέρωφ, τον Απόστολο Αρσάκη, τον Ιωάννη Δομπόλη, τον Κωνσταντίνο Ζάππα, τον Χρηστάκη Ζωγράφο, τους Ζωσιμάδες, τον Ζώη Καπλάνη. τον Μάνθο Ριζάρη, τους Γεώργιο και Σίμο Σίνα, τον Γεώργιο Σταύρου, τον Νικόλαο Στουρνάρα, τον Μιχαήλ Τοσίτσα, τον Γεώργιο Χατζηκώνστα. Σ’ όλο αυτόν τον αστερισμό Εθνικών Ευεργετών οφείλω να προσθέσω τον πλέον σύγχρονο, τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, ο οποίος εκφράζει την ΄πειρο έργω αλλά και λόγω. Οι Μεγάλοι Ευεργέτες της Ηπείρου, μαζί μ’ όλους τους λοιπούς Ήπειρο έργω αλλά και λόγω. Οι Μεγάλοι Ευεργέτες της Ηπείρου, μαζί μ’ όλους τους λοιπούς Μεγάλους Ευεργέτες, μας διδάσκουν, κυρίως σήμερα, το νόημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητο τον κοινωνικό ιστό και, επέκεινα, την κοινωνική συνοχή, μέσα σ’ ένα πρωτόγνωρο, εν καιρώ ειρήνης, κλίμα ανθρωπιστικής κρίσης.
Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου,
Αυτές οι ιστορικές και πνευματικές παρακαταθήκες της Ηπείρου και των Ιωαννίνων ήταν, είναι και θα είναι για μένα, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου -αλλά και πέραν αυτής- πηγές από τις οποίες απορρέουν τα θεσμικά και πολιτικά νάματα που πρέπει να καθορίζουν την άσκηση των κατά το Σύνταγμα αρμοδιοτήτων μου.

11 Σχόλια to “Προκόπης Παυλόπουλος: Οι ιστορικές και πνευματικές παρακαταθήκες της Ηπείρου οδηγούν το Έθνος”

 1. αντιμνημονιακός παραμυθάς said

  Η πλάκα είναι ότι κατεβάσατε τα άρθρα του 2009 που βρίζατε τον Παυλόπουλο ως συνώνυμο των πελατειακών σχέσεων και της ανικανότητας!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Όπου φυσάει ο άνεμος!!!!!

  Μου αρέσει!

 2. Greg said

  Τελικά είναι όλα θέμα ψυχολογίας…

  ¨Οταν ο Πάκης έχασε την θέση του υπουργού, τις λιμουζίνες τα χρήματα κτλ…είχε «χαθεί»..

  Το είχε πιάσει κατάθλιψη…

  Τώρα που έχει μέγαρα, λιμουζίνες και «τσιμπάει» δεκάδες χιλιάδες ευρώ εις υγείαν του κορόϊδου μας έχει πεθάνει στις «πίπες»..

  Τα ξύνει και βγάζει ιδέες..

  Ο μήνας έχει εννιά….Ποιος; Ο Πάκης ο μουρόχαυλος…

  Ο Πάκης που όταν τον έβλεπε η μάνα του να μεγαλώνει αγωνιούσε για το πως θα μπορούσε να επιβιώσει ένας τέτοιος άνθρωπος..

  Μου αρέσει!

 3. Παρακμάζων Μακεδών said

  Από λόγια καλά τα πάμε. Τίποτα πράξεις υπέρ Βορειοηπειρωτών που τους αφαιρούνται περιουσίες, ζωές και δικαιώματα ψήφων όμως δεν βλέπω. Μας έχετε πρήξει σε παπαρολογίες ρε, βαρρ́θηκα.

  Μου αρέσει!

 4. ψυριζαιος said

  Πακι ακουσες το κυριο κασσιματη τι ειπε εχθες στον σαλιαρη τον αυτια?

  οοοοοοοοοο πακι πακι
  οοοοοοοοοο πακι πακι blue
  oooooooooo πακι blue

  Μου αρέσει!

 5. Φ.Π. {ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΟΥΛΑΣ} said

  ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ :

  Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε , δυστυχώς αυτά τα ιερά χώματα στα οποία αναφέρεσθε τα μαγαρίσατε με την εισαγωγή Ισλαμοφασιστών Εισβολέων, άνευ εθνικότητας κ.λ.π. για να αλλοιώσετε την εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού της Ελλάδας . Και όχι μόνον αλλά και τους ευχαριστήσατε κι’ όλας για την κατάκτηση της Ελλάδας . Αυτοί σας έχρισαν πρόεδρο , οι κ.κ. Ασλάμ και Ελγαντούρ με εντολή της ΜΙΤ , της MOSSAD και της CIA και σ’ αυτούς απευθύνεσθε.

  Οπως έχω επανειλημενως δημοσιεύσει , η Ελλάδα θα παραμείνει εν ζωή ως Κρατος , μόνον αν εκτελεσθούν όλοι αυτοί που ψήφισαν τα μνημόνια και που επέτρεψαν την αμαχητί κατοχή της , από Τζιχαντιστές Ισλαμοφασίστες . {Διαπιστώνω με χαρά ότι η γνωμοδότησή μου από το έτος 2009 του όρου «Ισλαμοφασίστες» καθιερώθηκε }. Κατά τα άλλα αν δεν συμβεί κάποιο γεγονός που να σταματήσει το σχέδιο του Τουργούτ Οζάλ από το 1991, περί … ειρηνικής κατάληψης της Ελλάδας όπως επανειλημένως έχω επισημάνει . Εάλω η Ελλάς :

  Υπενθυμίζω τη ρήση του «Κίπλιγκ» που αναφέρει ότι :

  «Εθνη εξηφανίσθησαν χωρίς να αφήσουν ίχνη όταν δεν αντελήφθησαν εγκαίρως τα σημεία των καιρών».

  Βρε εξευτελισμένοι Ελληνόφωνοι κυβερνήτες , κουβαλήσατε εν γνώσει σας τρία + εκατομμύρια Ισλαμοφασίστες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και δεκάδες χιλιάδες πάνοπλους -και με βαρέα όπλα- Τζιχαντιστές Ισλαμοφασίστες . Αφγανους , Σομαλούς , Πακιστανούς , Αλβανοκοσοβάρους κ.λ.π. εγκληματίες τρομοκράτες και τους χρίσατε παρανόμως και κατόπιν σχεδίου «Εσχάτης Προδοσίας» ως «Ελληνες Ιθαγενείς». Και όλα αυτά γιά να πετύχετε τον διαμελισμό της Ελλάδας αλλά και για να γλυτώσετε τα κεφάλια σας , καθώς και τα λύτρα της προδοσίας σας .

  Υπενθυμίζω και κάτι ακόμα : «Οταν οι Αγγλοαμερικάνοι το έτος 1947 είχαν αποφασίσει την ένοπλη εσωτερική ρήξη στην Ελλάδα , για να αποφύγουν να της αποδόσουν ως νικήτριας του Β’ Π.Π. αυτά που της είχαν υποσχεθεί , διόρισαν ως πρωθυπουργοό της τον φιλοκομμουνιστή Θεμιστοκλή Σοφούλη για τη διεξαγωγή του εσωτερικού πολέμου στην Ελλάδα. {Ορα Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα}.

  Το γεγονός ότι όλα τα ελεγχόμενα από τους Σιωνιστές και από τις ΗΠΑ Μ.Μ.Ε. επεστρατεύθησαν υπέρ ενός νεαρού άεργου , υιού συνεργάτη της 21ης Απριλίου 1967, και κομμουνιστή της … πλατείας Κολωνακίου , καθώς και ενός καθαρώς σταλινικού κόμματος του {ΣΥΡΙΖΑ 3,5%} μας βάζει σε σκέψεις για τη σύμπτωση με το 1947, σχετικώς με τις προθέσεις του νυν έγχρωμου Πλανητάρχη και των Σιωνιστών συμβούλων του.

  Κι αυτό διότι πλείστοι ηγέτες του Γ’ Ενοπλου Γύρου για την κατάκτηση της εξουσίας και του διαμελισμού της Ελλάδας ξεκίνησε απο Κολωνακιώτες και όχι μόνον. Χρήζει όμως μελέτης το πως έγινε και με ποίο τίμημα η σύμπραξη ακροδεξιών μνημονιακών {Π. Παυλόπουλος , Π. Καμμένος } με τους απατεώνες του βαθέως ΠΑΣΟΚ και τους ρεβανσιστές Σταλινικούς κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ ;

  Προφανώς κάποιος εκ των ιδιοκτητών της Ελλάδας είχε τη σχετική επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και ούτω ενεπνεύσθη το τραγικό στην ουσία ειδύλλιο . Ακριβώς δηλαδή όπως τα επίσημα και με τη βούλα της 23ης Αυγούστου 1939 συντροφάκια Αδόλφος Χίτλερ και Ιωσήφ Στάλιν .

  Και μην ακούσω πάλι την αστεία δικαιολογία περί … Συμφώνου μη Επίθεσης που μας πιπίλησαν στο μυαλό τα κατακάθια των προδοτων κομμουνιστών για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Κι’ αυτό διότι τα δύο αυτά απολυταρχικά καθεστώτα μετά από μία εβδομάδα από τη σύναψη της τερατώδους «Συμμαχίας» τους , την 1η Σεπτεμβρίου 1939 επετέθησαν από κοινού στην ατυχή Πολωνία την κατέκτησαν και τη μοίρασαν , προκαλούντες ούτω τον Β’ Π.Π. Αν εν συνεχεία ο αδηφάγος Α. Χίτλερ επετέθη στον σύμμαχό του Ι. Στάλιν για να ικανοποιήσει την Πανγερμανική ιδέα της Χιλιόχρονης Παγκόσμιας Κυριαρχίας του ΡΑΙΧ , αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κι’ αυτό διότι : Μωραίνει Κύριος ον … 1-12-2015 Φ.Π.

  Μου αρέσει!

  • ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ said

   Ρε πάππου
   με τέτοιες φασιστομαλακίες μας τα έχουν κάνει τσουρέκια τα κωθώνια τα εγγόνια σου
   πρέπει να μας τις σερβίρεις και σε φορμόλη;

   Μου αρέσει!

   • Greg said

    Τώρα δηλαδή έγραψες σχόλιο;

    Μου αρέσει!

   • Φ.Π. {ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΟΥΛΑΣ} said

    Το θεμα ειναι οτι εισαι ανωνυμος ασπαλαξ χωρις να λαλει το παγανελι σου. Εχεις εσυ και οι αλλοι ανωνυμοι φωστηρες του κωλου καποια υπαρκτα επιχειρηματα να με διαψευσετε ? Ιδου η Ροδος και το πηδημα .

    Μου αρέσει!

   • ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ said

    Από πότε οι ταλιμπάν μιλάνε για επιχειρήματα ρε πάππου;
    Εσύ δηλαδή μιλάς με επιχειρήματα ή με κουτρησιές τράγου;

    Α … και πού ‘σαι …
    ακόμα περιμένω απάντηση γι αυτό που σε έχω ρωτήσει από καιρό
    είχες δηλώσει βαρύγδουπα αν θυμάμαι καλά, πως ο ΕΛΑΣ συνεργαζόταν με τους Γερμανούς μέχρις ότου επιτεθούν στην Σοβιετική Ένωση
    Και εσύ που μας διδάσκεις και Ιστορία άμα λάχει, δεν ξέρεις ότι η επίθεση στην ΕΣΣΔ ξεκίνησε Ιούνιο του 41 ενώ ο ΕΛΑΣ ιδρύθηκε Φεβρουάριο του 1942!
    Ή ξέρεις και είσαι γνήσιο παιδί του μπαμπά σου του Γκαίμπελς!

    Α ρε πάππου
    ταλιμπάν φασίστα και αρχιψευταρά!

    Μου αρέσει!

  • Το κακό γεράκι said

   Μερικοί ανόητοι, που το παίζουν δοκησίσοφοι, γεμίζοντας με σκόρπιες ιστορικές ανοησίες τα κείμενά τους, νομίζουν ότι μπορούν να εντυπωσιάζουν, γράφοντας ότι κατεβάσει η γκλάβα τους… Ίσως τους απόλυτα ανημέρωτους και αδαείς…
   Όμως πάντα θα ισχύει ο κανόνας, ότι η ημιμάθεια, είναι χειρότερη της αμάθειας…

   Το κακό γεράκι

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: