olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Η Ελλάδα δεν είναι πια Μπανανία-Η Eldorado αναστέλει την επένδυση, γιατι δεν ήθελε να πληρώνει φορους και να τηρεί τους Νομους

Posted by netakias.com στο Ιανουαρίου 12, 2016

skouries-700x360

Δεν είναι η Σελήνη, ειναι το δάσος στις Σκουριες

5/10/2011 Έτσι γίνονται οι μπίζνες στην Ελλάδα του Παπανδρέου!

Η απειλή της Eldorado Gold να μην προχωρήσει στην επένδυση της στις Σκουριές μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μέσω δυο δημοσιογράφων, του Τάσου Τέλλογλου στο protagon.gr και της Χρύσας Λιάγγου στην “Καθημερινή”. Τα δυο άρθρα έχουν ολοφάνερα την ίδια πηγή, αφού και τα δύο κάνουν λόγο για “τελεσίγραφο” και αναπαράγουν την ίδια παραπληροφόρηση σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που δήθεν υπάρχει αλλά “δεν έχει καθαρογραφεί”. Ο χρόνος εμφάνισής τους δεν είναι καθόλου τυχαίος και ουσιαστικά προαναγγέλλουν την έλευση στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα, του διευθύνοντος συμβούλου της Kαναδικής πολυεθνικής, κ. Πωλ Ράιτ.

Είναι σαφές ότι το τελεσίγραφο έχει ήδη επιδοθεί στην Ελληνική κυβέρνηση πριν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος. Και το τελεσίγραφο διατυπώνεται ως εξής:

“η Eldorado θα αναστείλει (ή θα παγώσει) τις επενδύσεις της στην Ελλάδα εάν μέχρι τον Μάρτιο δεν λυθούν τα θέματα που συνδέονται με την αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές».

Ποια είναι τα ανοιχτά θέματα

Εκκρεμεί η έκδοση κάποιων βασικών αδειών και εγκρίσεων, όχι λόγω κάποιας ιδεολογικής εμμονής της σημερινής κυβέρνησης όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, αλλά επειδή υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας και τεχνικής εφαρμογής:

 • Έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών. Όπως έχουμε αναλύσει εδώ, κεφ. 6, η Eλληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους.

 • Άδεια εγκατάστασης για τους χώρους απόθεσης αποβλήτων Καρατζά και Λοτσάνικου. Για το νομικό θέμα δείτε εδώ κεφ. 8, για το τεχνικό θα ακολουθήσει αναλυτική έκθεση. Πρόκειται για άκρως επικίνδυνες κατασκευές με ανεπαρκή επιστημονική τεκμηρίωση και η αδειοδότηση κατασκευής τους θα ήταν απλά εγκληματική.

 • ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΑΛΚΟΥ-ΧΡΥΣΟΥ. Το ΜΕΙΖΟΝ θέμα από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο όφελος από την “επένδυση”. Η έγκριση δεν δίνεται γιατί η μέθοδος που περιβαλλοντικά αδειοδοτήθηκε δεν μπορεί να εφαρμοστεί (δείτε εδώ). Η Εldorado μόνο για τους τύπους τη ζητάει αυτή την έγκριση γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχε σκοπό να κατασκευάσει μεταλλουργία χρυσού (δείτε εδώ).

Η Εldorado Gold αγόρασε (και χρυσοπλήρωσε με 2,5 δισεκατ. δολάρια) τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στις αρχές του 2012 πιστεύοντας (;) ότι παραλαμβάνει μια «επένδυση» πλήρως αδειοδοτημένη. Ως πλήρως αδειοδοτημένη την “πούλησε” στους μετόχους της, τα επενδυτικά funds όπως η Blackrock και η Fidelity που τώρα διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση των αδειών. Όπως σταδιακά αποδεικνύεται, όλη η αδειοδότηση είναι στον αέρα. Η Ελληνικός Χρυσός, με τη βοήθεια κάποιων μέσα στο ΥΠΕΚΑ, πέτυχε την έγκριση μιας σαθρής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 ενέκρινε πράγματα (μεταλλουργία και φράγματα) που είναι αδύνατον να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν. Και όσες αποφάσεις και να βγάλει το μέχρι σήμερα πρόθυμο ΣτΕ, τα αδύνατα δεν μπορούν να γίνουν δυνατά.

Τα προβλήματα με τις άδειες που έχει τώρα η εταιρεία οφείλονται στη έωλη και μη εφαρμόσιμη ΑΕΠΟ, κάποια από τα πάμπολλα κενά της οποίας επεσήμαναν πρόσφατα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με τις Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης για την Ολυμπιάδα και τις Μαύρες Πέτρες. Η «χρυσή επένδυση» βρίσκεται σε αδιέξοδο, με αποκλειστική ευθύνη των  επικεφαλής της Ελληνικής εταιρείας και της λογικής τους «ας πάρουμε την έγκριση και μετά θα κάνουμε ότι θέλουμε…». Η Eldorado ας πρόσεχε τις επενδυτικές της επιλογές και τους συνεργάτες της.

Μπορούν όλα αυτά τα προβλήματα να λυθούν με μιας, στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποκύψει στον εκβιασμό; Γνώμη μας είναι πως όχι γιατί είναι πολλά και πολύ σοβαρά. Εαν όμως παρθεί η πολιτική απόφαση ότι αυτή η “επένδυση” θα προχωρήσει παρά το όργιο ανομίας, τότε η «κατασκευή νομιμότητας» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δικαίως το κίνημα καταγγέλλει, θα ωχριά μπροστά στην “κατασκευή νομιμότητας” που θα δούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι επιτρεπτή η αναστολή της επένδυσης;

Kαι φτάνουμε στο “δια ταύτα”: ο κ. Ράιτ απειλεί να “αναστείλει” ή να “παγώσει” την επένδυση της εταιρείας του στην Ελλάδα. Μπορεί να το κάνει αυτό;

Η “επένδυση” της Eldorado στη Χαλκιδική ρυθμίζεται αποκλειστικά από τη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας που κυρώθηκε με το νόμο 3220/2004. Το άρθρο 3 της σύμβασης ορίζει τις υποχρεώσεις της Αγοράστριας (Ελληνικός Χρυσός), μεταξύ των οποίων η υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και την κατασκευή – λειτουργία Εργοστασίου Μεταλλουργίας Χρυσού εντός των προθεσμιών που θα καθορισθούν από τις διοικητικές άδειες και εγκρίσεις που θα λάβει. Και το άρθρο 4 ορίζει ότι η μη εκπλήρωση από οποιοδήποτε μέρος των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση συνιστά λόγο καταγγελίας αυτής και αναστροφής της μεταβίβασης.

Με άλλα λόγια, η μεταλλευτική ιδιοκτησία είναι υπό την αίρεση της συμμόρφωσης της εταιρείας με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Η Ελληνικός Χρυσός / Eldorado δεν δικαιούται να αναστείλει την “επένδυση” και να την ξαναρχίσει όταν εκείνη επιθυμεί, όταν π.χ. θα υπάρχει μια ευνοϊκότερη κυβέρνηση ή ανάκαμψη στις τιμές των μετάλλων. Τίποτα τέτοιο δεν προβλέπει η σύμβαση. Είναι δε υποχρεωμένη η εταιρεία να επιμείνει να λάβει τις άδειες που υπολείπονται δια της νόμιμης οδού και αυτό περιλαμβάνει να κατατεθούν και να εγκριθούν αληθείς μελέτες…

Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ;

Πλήρης συμφωνία μεταξύ των άρθρων του Τέλλογλου και της Λιάγγου: “Στις 2 Νοεμβρίου η ολομέλεια του ΣτΕ προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης του Πάνου Σκουρλέτη, αλλά η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί”.

Η πραγματικότητα είναι ότι η «είδηση» αυτή που κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου διαψεύστηκε, την ίδια κιόλας μέρα, με δελτίο τύπου από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου. Απόφαση μέχρι σήμερα δεν υπάρχει και είναι απορίας άξιο πως “έγκυροι” δημοσιογράφοι δέχονται να αναπαράγουν ψεύδη.

Ο Τέλλογλου φαίνεται να γνωρίζει ακόμα και το σκεπτικό της ανύπαρκτης απόφασης:

«Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε τα επιχειρήματα που έθεσε η κυβερνητική διοίκηση, αποδεχόμενο ότιήταν στην διακριτική ευχέρεια της εταιρείας ο τρόπος με τον οποίο θα αποδεικνυόταν η περιβαλλοντικά ανεκτή –ως πρός τις τιμές μέτρησής της –μέθοδος».

Η παραπάνω διατύπωση αποδεικνύει το ψεύδος της υποτιθέμενης «απόφασης». Εαν το ΣτΕ, σε οποιαδήποτε υπόθεση, αποφανθεί ότι είναι στη «διακριτική ευχέρεια» του  διοικούμενου να τηρεί ή όχι τις αποφάσεις της Διοίκησης, αυτό δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από ένα δικαστικό πραξικόπημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και την απόφαση του ΣτΕ προσπαθεί με εκβιαστικό τρόπο να επηρεάσει η εταιρεία. Μόλις πριν από δυο εβδομάδες στέλεχος της εταιρείας δήλωσε επισήμως, ενώπιον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πως:

«αν η απόφαση είναι αρνητική για την ίδια αυτό θα σημαίνει την οριστική ακύρωση του επενδυτικού της σχεδίου».

Ούτε λίγο ούτε πολύ η εταιρεία επισείει ως φοβέρα το σταμάτημα της «επένδυσης» εαν υποχρεωθεί να τηρήσει τους όρους των εγκρίσεων που έλαβε – οι οποίοι τέθηκαν ακριβώς για να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον από την πιθανότητα οι «επενδυτές» να είναι απατεώνες...

Και το κίνημα;

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη “επένδυση” δεν είναι η νομιμότητα, είναι η καταστροφή. Η νομιμότητα παραχαράχθηκε για να συγκαλυφθεί το έγκλημα εναντίον του τόπου, αλλά ακόμα και αυτή η νόθα νομιμότητα καταπατήθηκε βάναυσα από την εταιρεία. Το κίνημα κατά της εξόρυξης, εμείς που κατηγορηθήκαμε ως τρομοκράτες και εγκληματίες, αναδείξαμε τα προβλήματα νομιμότητας της επένδυσης και παραδώσαμε όλη τη σχετική τεκμηρίωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τελικό και μοναδικό στόχο να σταματήσει έστω και τώρα η καταστροφή. Το αμέσως επόμενο διάστημα – και σίγουρα πριν τη λήξη του τελεσιγράφου της εταιρείας – θα γίνουν νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Χαλκιδική. Αν το Υπουργείο υποχωρήσει στον ανήθικο εκβιασμό, δεν θα έχει καμία δικαιολογία και κανένα φύλλο συκής.

Ο αγώνας για να φύγει η Eldorado συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.

http://antigoldgr.org/

5 Σχόλια to “Η Ελλάδα δεν είναι πια Μπανανία-Η Eldorado αναστέλει την επένδυση, γιατι δεν ήθελε να πληρώνει φορους και να τηρεί τους Νομους”

 1. […] Η Ελλάδα δεν είναι πια Μπανανία-Η Eldorado αναστέλει την επ… […]

  Μου αρέσει!

 2. dyspistos said

  Ετσι γίνονται οι …αντι-επενδύσεις στην Ελλάδα του Σκουρλέτη και των ‘άλλων θαυματοποιών.
  Κάποιον σύζυγο ή γκόμενο ή συγγενάκι θάχουν να βάλουν εκεί, μετά την κρατικοποίηση των εγκαταστάσεων στις Σκουριές κλπ.

  ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑΑΑΑ από την τσέπη μας, για να ταίσουν τους ημέτερους του Δημοσίου.
  Ακόμη και τον Αστέρα Βουλιαγμένης σε Τούρκους και σαρικοφόρους τονε δώσανε μπιρ-παρά.
  Δεν θα ησυχάσουν αν δεν υποχρεωθούμε Ούλοι μα ούλοι μας να τρώμε στα συσσίτια.

  Τύχη πούχουμε!!!!

  Μου αρέσει!

  • Πάνω απ΄όλα η ιδεολογία! (Το άλλο με τον τοτό;) said

   Αντιλαμβάνεσαι το οξύμωρο του σκεπτικού σου;
   Κατηγορείς τη «μη-επένδυση» στις σκουριές και ατυτόχρονα κατηγορείς την «επένδυση» στον Αστέρα…

   Μου αρέσει!

   • dyspistos said

    Aγαπητέ ή -ή, δεν είναι οξύμωρη η σκέψη μου.
    Κατ΄αρχήν η Ελντορ΄;αντο κατηγορείται επειδή δεν έχει πολεοδομική άδεια, την οποία προσπάθησε να εκδώσει σ΄όλη τη διάρκεια του 2014. Πριν από τις εκλογές της 25.1.15 έψαχνε τον πολεοδόμο που ήταν…εξαφανισμένος επί ένα μήνα.
    Τρείς μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Λαφαζάνης ανέστειλε τη λειτουργία της επιχείρησης, αν θυμάσαι.
    Συνέβησαν διάφορα (αποφάσεις Σ.τ.Ε. κλπ.) και έχουμε ζήσει τις εξαγγελίες Σκουρλέτη καθώς και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης.

    Μία επένδυση μπορεί να γίνει επωφελής προσφέροντας θέσεις εργασίας, φόρους κλπ. αν μία κυβέρνηση δεν είναι «αντι-καπιταλιστική» και δεν προσπαθεί να την υπονομεύσει, αντίθετα είναι θεματοφύλακας των απαραίτητων ενεργειών για Ασφάλεια, διατήρηση της γύρω περιοχής αλώβητης κλπ.

    Αρα, κακώς τώρα στέλνουν 2.000 εργαζόμενους στην ανεργία τούτοι εδώ, αν και αύριο έχει οριστεί συνάντηση των επενδυτών με τον κ. Σκουρλέτη.

    Για τον Αστέρα, μπορούσαν να εισπράξουν πολύ περισσότερα χρήματα για ν΄ανακουσίσουν την πτωχευμένη οικονομία μα2ς, αλλά δεν το έκαναν.
    Επομένως και στη μία περίπτωση και στη δεύτερη ενεργήσανε σα νάναι οι χειρότεροι «επιχειρηματίες» σε θέσεις πολιτικών.

    Διαβάζω στο διαδίκτυο τελευταία διαφήμιση φίρμας ηλεκτρικών ειδών ως εξής: Αυτό που θέλεις και ζητάς το έχουμε, παζάρεψέ το!

    Αν ήξεραν να παζαρεύουνε οι κυβερνώντες πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα…

    Μου αρέσει!

 3. πολιτης said

  να παει τωρα ο σκουρλετης να πληρωσει τους εργαζομενους που θα μεινουν χωρις δουλεια……………..

  το ραβε ξηλωνε καλα κρατει…………

  ο τιτλος μαλον θα πρεπει να αλλαξει………..ημασταν και ειμαστε μπανανια …….μονο που ουτε μπανανες εχουμε…ουτε μελλον…τελικα……………

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: