olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

ΤΩΡΑ Σε ανακριτή διαφθοράς δικογραφία για εξοπλιστικά Στη Βουλή η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου

Posted by kalinda on January 4, 2016

16293-giannos-akisΗ συμφωνία αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη με αφορμή τη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, στις 12 Φεβρουαρίου 2003, έναντι έναντι συμβατικού τιμήματος 381.578.580 ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την εταιρία THALES NEDERLAND B.V. βρίσκεται στο επίκεντρο δικογραφίας που διαβιβάζεται σε ανακριτή διαφθοράς, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος στελεχών του υπουργείου Άμυνας , το έτος 2003, για κακουργηματική απιστία.

Παράλληλα, η υπόθεση παίρνει τον δρόμο για την Βουλή προκειμένου να ερευνηθούν ευθύνες του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Την υπόθεση ερεύνησε , με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ο Επίκουρος Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος ο οποίος με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης άσκησε ποινική δίωξη για απιστία , σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού και επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι Εισαγγελείς κρίνουν πως πρέπει να διαβιβαστούν στην Βουλή αντίγραφα της δικογραφίας, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης .

Η διερεύνηση της Σύμβασης για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των έξι φρεγατών τύπου “S” του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε ανάλυση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο διατέθηκε στο Γραφείο της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς από τη Μονάδα Ειδικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από την οποία φαίνεται να προέκυψε ότι η επίμαχη Σύμβαση 09/03 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην δικογραφία αναφέρεται πως προκλήθηκε ζημιά του Δημοσίου εξαιτίας συγκεκριμένων αιτιών-παρατυπιών όπως :

 • 1) Μη νόμιμη μείωση της πιστωτικής υποχρέωσης της αντισυμβαλλομένης εταιρίας, με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 23 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
 • 2) Μη αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου, της πιστωτικής υποχρέωσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων της εταιρίας THALES NEDERLAND B.V., με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
 • 3) Μη νόμιμη μείωση της κάλυψης ποσοστού προγραμμάτων υποκατασκευής ή αγοράς από 50% σε 40% της πιστωτικής αξίας της Σύμβασης 09/03, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.
 • 4) Μη νόμιμη αναγνώριση πιστωτικού πλεονάσματος στην εταιρία THALES NEDERLAND B.V., εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.
 • 5) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο τη δωρεάν παροχή υλικών και υπηρεσιών προς το Πολεμικό Ναυτικό, που όμως αποτελούσαν αντικείμενο έτερου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, στο οποίο τα εν λόγω υλικά και υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν ως αντικείμενο υποκατασκευαστικού έργου, με αποτέλεσμα τη μη συνομολόγηση αντίστοιχου νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ.
 • 6) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την άμεση επένδυση σε ελληνική αμυντική εταιρία, η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την απόκτηση υφιστάμενης εταιρίας αξίας πολλές φορές υποπολλαπλάσιας της χρησιμοποιηθείσας επένδυσης, με αποτέλεσμα την επαύξηση της ιδιωτικής περιουσίας της οικογένειας στην οποία ανήκε η εταιρία που ενεπλάκη στην επένδυση και τη μη συνομολόγηση νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

3 Responses to “ΤΩΡΑ Σε ανακριτή διαφθοράς δικογραφία για εξοπλιστικά Στη Βουλή η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου”

 1. Argiths said

  Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ? ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΙΝΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΗΤΟ Ο ΠΕΠΟΝΗΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ

  Liked by 1 person

 2. AGAINST NEW WORLD ORDER said

  ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  ΘΑ ΣΕ ΚΑΛΥΨΕΙ Ο ΨΕΥΤΑΡΆΚΟΣ

  Like

 3. Argiths said

  ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ ( Posted by Cassondra January 4,2016 see next Olympia.gr
  Αν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις κάποιον στην στην τύχη αν πιστεύει στην Ελληνική Δικαιοσύνης θα την απάντηση που ολοι εχουν έτοιμη .
  Η Δικαιοσύνη στη χωρα αυτή μοιάζει με τον ιστο της αράχνης.Τα μηκρα έντομα μπλέκονται και εξοντώνονται πάνω Του, την ωρα που τα μεγάλα τον σκίζουν και συνεχίζουν να πετούν προ την ελευθέρια,
  Γεια σου κυρ Εισαγγελέα με την δικαιολογία την ωραία.

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: