ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εμπλοκή Μεϊμαράκη και στα εξοπλιστικά SONAC – Υποψήφια της ΝΔ η κόρη της εισαγγελέως της υπόθεσης


Των Άγγελου Προβολισιάνου, Νίκου Σπυρόπουλου

Στοιχεία τα οποία «καίνε» τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη αποκαλύπτει το koutipandoras.gr. Φέρεται να έκρυψε στο συρτάρι του – όντας υπουργός Εθνικής Άμυνας – δυο εισηγήσεις για τη μη παραλαβή εξοπλιστικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου για το οποίο ήδη είχαν δοθεί περισσότερα από 34 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάζει η Δικαιοσύνη, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ως υπουργός Άμυνας φέρεται να «εξαφάνισε» τα έγγραφα που εισηγούνταν να κηρυχτεί η εταιρία SONAC έκπτωτη και να σταλεί η υπόθεση στον εισαγγελέα.

Επιπρόσθετα, σοβαρό θέμα προκύπτει για το εάν η δικογραφία αυτή έχει πάει τελικώς στη Βουλή. Σημειώνεται πως παρά το ότι έχουν ασκηθεί διώξεις στα μη πολιτικά πρόσωπα κι ενώ θα έπρεπε από τη στιγμή που η εισαγγελέας «πέφτει» πάνω σε όνομα υπουργού αμελητί να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, κάτι το οποίοι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ερωτήματα προκύπτουν για την εισαγγελέα Εφετών, Γιωργία Τσατάνη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση, και για έναν επιπλέον λόγο. Η κόρη της είναι υποψήφια του κ. Μεϊμαράκη στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στο τεύχος 82 του Hot Doc αποκαλύπτεται η ανάμειξη της εισαγγελέως Εφετών στη «σκιώδη» εκλογή Ντογιάκου ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών. Στο τεύχος 84 του Hot Doc επίσης αποκαλύπτεται το δικαστικό «πραξικόπημα» της κ. Τσατάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Το χρονικό μιας ακόμη επιζήμιας σύμβασης εξοπλιστικών

Στις 19 Οκτωβρίου του 2001, επί υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας του Άκη Τζοχατζόπουλου, το Δημόσιο υπογράφει ακόμη μια σύμβαση για την προμήθεια εξοπλιστικών η οποία «φέσωσε» αρχικά τους φορολογούμενους με περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως το ελληνικό κράτος να έχει παραλάβει μέχρι σήμερα το εν λόγω εξοπλιστικό σύστημα. Η σύμβαση (027Α/01) υπεγράφη μεταξύ ΥΠΕΘΑ και της εταιρείας SONAK Α.Β.Ε.Ε του Θωμά Λιακουνάκου και είχε ως αντικείμενο την προμήθεια 18 Παρεμβολέων και 11 Κέντρων Ακροάσεως, συνολικής αξίας 71.979.490,09€, για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του ΓΕΣ στα πλαίσια του Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Σύμφωνα με τα δυο «χαμένα» Φύλλα Ενημερώσεις Εισηγήσεων, η σύμβαση ενεργοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου του 2002 έπειτα από την προκαταβολή ύψους 34.515.615,09€ (το 50% της αξίας όλης της προμήθειας) που έδωσε το ελληνικό κράτος στην εταιρεία SONAC. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη, προβλεπόταν η παράδοση από τη SONAC οδηγού – μερίδας, 16 μήνες μετά από την ημερομηνία ενεργοποίησης της ώστε ο αγοραστής, δηλαδή το ΥΠΕΘΑ και συγκεκριμένα ειδική επιτροπή του, να επιβεβαιώσει τις δυνατότητες του υπό προμήθειας συστήματος.

Η εταιρεία, αντί να παραδώσει, όπως έπρεπε και μετά την 1η τροποποίηση της σύμβασης τον Οκτώβριο του 2003, την οδηγό – μερίδα στις 9 Μαρτίου του 2004, το έπραξε 3 μήνες μετά, στις 9 Ιουνίου του 2004. Γι’ αυτό της επιβλήθηκαν ποινικές ρήτρες ύψους 241.735,41€.

Από δοκιμή σε δοκιμή χωρίς… επιτυχία

Στις 28 Ιουνίου του 2004 συγκροτήθηκε επιτροπή από τη ΓΓ Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΓΟΣΑΕ) προκειμένου να πραγματοποιήσει τις δοκιμές πεδίου της οδηγού – μερίδας. Όπως αναφέρεται στα δυο «χαμένα» ΦΕΕ, οι πρώτες δοκιμές πεδίου πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Λάρισας από 22 έως 30 Ιουλίου του 2004. Όπως επεσήμανε η επιτροπή αξιολόγησης και αναφέρεται στο ΦΕΕ τα συστήματα «απέτυχαν στο να επιβεβαιώσουν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους, όπως αυτά περιγράφονταν στη σύμβαση και ως εκ τούτου πρότεινε την επανάληψη των δοκιμών».

Σύμφωνα με τα ΦΕΕ, στις 3 Νοεμβρίου του 2004 μετά τις πρώτες δοκιμές ορίσθηκε από τη ΓΓΟΣΑΕ επιτροπή για την «επαναδιαπραγμάτευση της υπόψη σύμβασης. Η επιτροπή και η εταιρεία συμφώνησαν σε πρόσθετες δοκιμές και σε σειρά θεμάτων οικονομικής φύσεως αντισταθμιστικών ωφελημάτων». Οι δεύτερες δοκιμές του συστήματος του Ηλεκτρονικού Πολέμου πραγματοποιήθηκαν πάλι στη Λάρισα από 17 έως 22 Ιανουαρίου. «Η οδηγός – μερίδα απέτυχε και σ’ αυτές τις δοκιμές», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ΦΕΕ του ΓΕΣ (7 Ιουλίου 2006), το οποίο φέρεται να «χάθηκε» επί υπουργίας Μεϊμαράκη.

Μετά λοιπόν και τη δεύτερη αποτυχημένη δοκιμή, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η υπογεγραμμένη σύμβαση προμήθειας, «σε περίπτωση που και τη δεύτερη φορά αποτύχουν, τότε είναι στην κρίση του ΑΓΟΡΑΣΤΗ αν θα δοθεί στον ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ και άλλη ευκαιρία για δοκιμές με αντίστοιχη μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη σύμβαση, προβλεπόταν λύση συμβάσεως με κοινή συναίνεση του ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ενώ προβλεπόταν και η κήρυξη του Προμηθευτή ως εκπτώτου. Πώς όμως γίνεται ο αγοραστής να ασκήσει ένα μονομερές του δικαίωμα σε κοινή συναίνεση με τον Προμηθευτή;

Επιπλέον, μετά το τέλος των δεύτερων δοκιμών, το ΓΕΣ ζήτησε από τη ΓΓΟΣΑΕ/ΓΔΑΕ/ΔΙΚΕ να ενημερωθεί για την όλη εξέλιξη της σύμβασης από την έναρξή της μέχρι σήμερα. «Από τα σχετικά έγγραφα» όπως αναφέρεται στο ΦΕΕ του ΓΕΣ, «προέκυψε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ η οποία αξιολόγησε τα συστήματα το Σεπτέμβριο του 2001, δεν εφάρμοσε τα καθοριζόμενα στην τεχνική περιγραφή του ΓΕΣ, σύμφωνα με τα οποία η πλήρης επιτυχία (100%) των δοκιμών αξιολόγησης των εταιριών αποτελούσε απαράβατο όρο του διαγωνισμού και ως εκ τούτου έπρεπε ν’ απορρίψει και τις δυο εταιρίες που συμμετείχαν». Δηλαδή η SONAC έπρεπε να είχε απορριφθεί από το διαγωνισμό.

Ο τότε Γεν. Γραμματέας της ΓΓΟΣΑΕ διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ η οποία ανατέθηκε στον Ταξίαρχο κ. Κατσαρό Σπυρίδωνα ο οποίος όμως τον Ιούλιο του 2005 σε αναφορά του τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος ΕΔΕ από αυτόν αλλά και ότι η εν λόγω «επιτροπή εφάρμοσε κατά γράμμα τη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών των 2 εταιριών αλλά και τη διαδικασία ελέγχω πεδίου». Τελικώς, μετά από εκ νέου ζητήματος ο ενεργών την ΕΔΕ να την εκτελέσει, υποβλήθηκε στη ΓΓΟΣΑΕ το σχετικό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο «η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εφάρμοσε κατά γράμμα τη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών αλλά και τη διαδικασία των ελέγχων πεδίου».

Η τρίτη δοκιμή που ακόμα… γίνεται

Στη SONAC, παρά τις δυο αποτυχημένες δοκιμές δόθηκε και τρίτη ευκαιρία για να πραγματοποιήσει νέες δοκιμές το 2005. Αν και η ΓΓΟΑΣΑΕ/ΓΔΑΕ/ΔΠΣ&ΔΠ είχε προτείνει την αντικατάσταση της επιτροπής δοκιμών, πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή τόσο από τον Α/ΓΕΣ, όσο και από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας. Αργότερα βέβαια έγινε. Η εταιρία προσήλθε στην περιοχή των δοκιμών (Λιτόχωρο Ν. Πιερίας) αλλά δεν τις ξεκίνησε ποτέ και ζήτησε την επίλυση διαφορών διαιτησία, την οποία και αργότερα κέρδισε λαμβάνοντας εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.

Συμπερασματικά λοιπόν και όπως αναφέρει το «χαμένο ΦΕΕ» της ΓΔΑΕΕ το οποίο ενημέρωνε για την υπόθεση τον τότε υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, το κράτος είχε ήδη δώσει στην εταιρεία προκαταβολή ύψους 34.515.605,09€ και έπρεπε να αποφασιστεί εάν τελικώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη SONAC ή όπως πρότεινε η υπηρεσία, η εταιρία έπρεπε να κηρυχτεί έκπτωτη.

Η απολογία Βασιλάκου που «καίει» Μεϊμαράκη

Στην απολογία του ο Γενικός Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) Ευάγγελος Βασιλάκος -ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση των συμβάσεων προμήθειας του ΥΕΘΑ- επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak κατά του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Ο κ. Βασιλάκος, καταθέτοντας στον ανακριτή, τονίζει πως ο μόνος υπεύθυνος για να κυρήξει μία εταιρεία έκπτωτη είναι ο ΥΠΕΘΑ, στην προκειμένη ο κ. Μεϊμεράκη. Εκτός του ότι του προσάπτει απαράδεκτη κωλυσιεργία, αναφέρει ρητά πως ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έβαλε στο συρτάρι του δύο Φύλλα Ενημερώσεων Εισηγήσεων (ΦΕΕ), ένα από το ΓΕΣ και ένα από τη ΓΔΑΕΕ, τα οποία εισηγούνταν στον κ. Μεϊμαράκη προτάσεις για την εξέλιξη της σύμβασης με τρόπο που να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Όσον αφορά το πρώτο ΦΕΕ, το οποίο συντάχθηκε από το ΓΕΣ στις 7/7/2006 και προωθήθηκε ως απόρρητο, αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατούσε με τις τρίτες δοκιμές που δεν έγιναν ποτέ για τα ηλεκτρονικά συστήματα, ο κ. Βασιλάκος ξεκαθαρίζει στην απολογία του πως κανείς δεν τον ενημέρωσε για την ύπαρξη αυτού του εγγράφου.

Προσθέτει επίσης πως σχόλιο για το συγκεκριμένο ΦΕΕ είχαν κάνει εγγράφως και οι δύο τότε υφυπουργοί Άμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος (πρώην δήμαρχος Πειραιά) και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, με το Κουτί Πανδώρας να έχει τα εν λόγω έγγραφα στη διάθεσή του.

Σε αυτά, λοιπόν, ο κ. Μιχαλολιάκος σημειώνει: «Θεωρώ ότι θα πρέπει να κινηθεί άμεσα η διαδικασία κήρυξης του προμηθευτή ως έκπτωτου με την επιβολή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεων, ενώ παράλληλα να διαβιβασθεί ο φάκελος στην αρμόδιο εισαγγελέα για την ποινική αξιολόγηση». Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του κ. Λαμπρόπουλο, ο οποίος θεωρεί πως πρέπει να ζητηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εξέταση της λύσης της σύμβασης με τον προμηθευτή, αλλά και να αποσταλεί ο φάκελος στον εισαγγελέα.

Επανερχόμενοι στην απολογία του κ. Βασιλάκου, ο πρώην Γενικός Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών υπογραμμίζει πως το συγκεκριμένο ΦΕΕ, με τα προαναφερθέντα σχόλια από τους δύο υφυπουργούς, έχει απωλεσθεί, τονίζοντας πως δεν είναι μέρος καν της δικογραφίας.

«Οφείλω να επισημάνω ότι σε επανειλημμένες οχλήσεις μου προς τον κ. Μεϊμαράκη τόσο για την τύχη του συγκεκριμένου ΦΕΕ, δηλαδή αν θα στέλναμε την υπόθεση στον εισαγγελέα, όσο και για την παροχή οδηγιών για την εξέλιξη της σύμβασης, ο κ. Μεϊμαράκης μου απαντούσε πως το ΦΕΕ του ΓΕΣ είναι άκυρο» απαντά σε σχετική ερώτηση του ανακριτή.

Στο δεύτερο ΦΕΕ από την ΓΔΑΕΕ, όπου Γενικός Διευθυντής ήταν ο κ. Βασιλάκος, η εν λόγω υπηρεσία συνέταξε το έγγραφο στις 19/10/2007 και το απέστειλε προς τον κ. Μεϊμαράκη, με την εισήγηση της τροποποίησης της σύμβασης με την ενσωμάτωση των σεναρίων δοκιμών, θέτοντας στο επίκεντρο την επαναφορά της σύμβασης στη νομιμότητα, ιδίως σε ό,τι αφορά την κήρυξη του προμηθευτή ως έκπτωτο.

«Το σχόλιο (σ.σ. για το ΦΕΕ του 2007) του τότε αρχηγού του ΓΕΣ φέρει ημερομηνία 28/11/2007 και η εταιρεία προσέφυγε στη διατησία στις 27/11/2007» αναφέρει στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή ο κ. Βασιλάκος. Αξίζει να προσθέσουμε πως στο απολογητικό του υπόμνημα ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αναφέρει πως κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εταιρεία είχε εσωτερική πληροφόρηση εντός του ΓΕΣ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το σχόλιο – έγγραφο του αρχηγού ΓΕΣ.

«Οι συνέχειες αυτού του ΦΕΕ κατέληξαν έτσι ώστε την 2α Σεπτεμβρίου 2009 να αποσταλεί στον τότε υπουργό Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, με εισήγηση να κηρυχθεί ο προμηθευτής έκπτωτος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας και αυτό το ΦΕΕ απωλέσθηκε από τον κ. Μεϊμαράκη» επισημαίνει ο κ. Βασιλάκος και προσθέτει πως ο νυν πρόεδρος της ΝΔ ήταν αρνητικός στο να συμβάλλει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για όλες τις πιθανές ενέργειες του Δημοσίου ενάντια στην εταιρία.

Μάλιστα, αναφέρει ότι ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος είχε αποστείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό της χώρας (σ.σ. κ. Καραμανλή), ισχυριζόμενος ότι ο κ. Μεϊμαράκης ή κάποιος συνεργάτης του είχε μυστική συνάντηση με τον κ. Λιακουνάκο (σ.σ. SONAK ABEE) για την επίλυση του θέματος της σύμβασης.

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλάκος αποσαφηνίζει στην απολογία του πως αρμόδιος για να κηρυχθεί έκπτωτος ένας προμηθευτής σε μία σύμβαση είναι ο εκάστοτε υπουργός Άμυνας κατόπιν εισήγησης της ΓΔΑΕΕ. Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βασιλάκου, ενώ είχε δύο εισηγήσεις στα χέρια του κ. Μεϊμαράκη που του υποδείκνυαν να κηρύξει την εταιρεία ως έκπτωτη, εκείνος προτίμησε να βάλει τις εισηγήσεις στο συρτάρι του…

«Σε προφορικές συζητήσεις μου με τον τότε υπουργό κ. Μεϊμαράκη που ήταν και ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για να κηρύξουμε τον προμηθευτή έκπτωτο, ο κ. Μεϊμαράκης δεν μου απαντούσε» καταθέτει ο κ. Βασιλάκος και συμπληρώνει λέγοντας ο κ. Μεϊμαράκης όχι μόνο δεν υπέγραφε τα ερωτήματα του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ προς το Νομικό Συμβούλιο, αλλά του είχε αφαιρέσει και το δικαίωμα να αποστέλει απευθείας ερωτήματα προς το ΝΣΚ για το ζήτημα της σύμβασης.

«Οι παραλείψεις του κ. Μεϊμαράκη έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον»

Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή ο Ευάγγελος Βασιλάκος -ο οποίος κατηγορείται για την πράξη της απιστίας με συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ στρεφόμενη κατά του Δημοσίου εκ της οποίας η ζημία υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ- καυτηριάζει τη στάση του τότε υπουργού Άμυνας και νυν προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως «επέδειξε απαράδεκτη κωλυσιεργία για την απεμπλοκή της σύμβασης», ενώ συμπληρώνει ότι «οι πράξεις και παραλείψεις του τότε υπουργού Άμυνας έβλαψαν ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον».

Αναφέρει ότι αν ο κ. Μεϊμαράκης προέβαινε στις ενέργειες που απαιτούσε η θέση του και το αξίωμά του, τότε θα είχε υπάρξει αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου.

O Θωμάς Λιακουνάκος

Έφτασε η δικογραφία στη Βουλή;

Στις 16 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε στο Κουτί της Πανδώρας πως η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη εισηγήθηκε να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας 18 πρόσωπα για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak. Ανάμεσά σε αυτά τα ονόματα είναι ο επιχειρηματίας Θώμας Λιακουνάκος, οι πρώην διευθυντές Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, Γιώργος Κολίρης και ο Ευάγγελος Βασιλάκος που ήταν επιλογή του τότε ΥΠΕΘΑ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς τους χειρισμούς του νυν προέδρου της ΝΔ είναι πολλά, αφού σύμφωνα με την απολογία του κ. Βασιλάκου, ο τότε υπουργός Ευάγγελος Μεϊμαράκης φέρεται να απέκρυψε δύο Φύλλα Ενημερώσεων Εισηγήσεων (ΦΕΕ), στα οποία τόσο οι υφυπουργοί του κ.κ. Μιχαλολιάκος και Λαμπρόπουλος, αλλά και η αρμόδια υπηρεσία (ΓΔΑΕΕ) ζητούσαν από τον κ. Μεϊμαράκη να κηρύξη την εταιρία έκπτωτη. Εκτός, λοιπόν, του ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Βασιλάκου- με την απραξία του ζημίωσε το Δημόσιο, αλλά απέκρυψε από τη δικαιοσύνη αυτά τα δύο έγγραφα, τα οποία θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

Όμως, αυτό που πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί είναι το αν η συγκεκριμένη δικογραφία έχει φτάσει στη Βουλή κι αν όχι, γιατί;

Στο τεύχος 82 του Hot Doc αποκαλύπτεται η ανάμειξη της εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη στη «σκιώδη» εκλογή Ντογιάκου ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών. Επίσης, στο τεύχος 84 του Hot Doc γίνεται ρητή αναφορά στο δικαστικό «πραξικόπημα» της κ. Τσατάνη στο ζήτημα που αφορά τον Αντρέα Βγενόπουλο.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Εφετών, παρότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη επί ενάμιση χρόνο στην εισαγγελία Διαφθοράς, θυμήθηκε πως πρέπει να τη συσχετίσει με κάποια δικιά της, λίγο πριν ασκηθούν οι διώξεις κατά του επιχειρηματία. Αποτέλεσμα αυτού, η απόφαση της κ. Τσατάνη να αποτελέσει τροχοπέδη ως προς το να προχωρήσουν οι έρευνες στο στάδιο των διώξεων.

Αξιοσημείωτο είναι πως η κόρη της Γεωργίας Τσατάνη, Ελένη Αντωνίου – Γρηγοράκη, είναι στις εκλογικές λίστες της ΝΔ και συγκεκριμένα κατεβαίνει ως υποψήφια Ηρακλείου.

http://www.koutipandoras.gr/article/150849/emploki-meimaraki-kai-sta-exoplistika-sonac-ypopsifia-tis-nd-i-kori-tis-eisaggeleos

25 σκέψεις σχετικά με το “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εμπλοκή Μεϊμαράκη και στα εξοπλιστικά SONAC – Υποψήφια της ΝΔ η κόρη της εισαγγελέως της υπόθεσης”

 1. κλέφτεςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

  δωσίλογοιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

  καθίκιαααααααααααααααααααααααααααααααααααα

  Μου αρέσει!

 2. Πολλοί Έλληνες πολιτικοί είναι αργόμισθοι.
  Και ο Σαμαράς, για παράδειγμα, δεν εργάστηκε. Δεν έκρυψε όμως ότι είναι από αστική οικογένεια
  και κεντροδεξιός.
  Το βουτυρόπαιδο όμως του Διονύσου, ο Τσίπρας, με πατέρα μεγαλοεργολάβο, που πλούτισε
  στην διάρκεια της χούντας, από που και ως που είναι αριστερός;
  Τι σχέση μπορεί να έχει με τους ανθρώπους της εργασίας;
  Πώς να καταλάβει τον πτωχό και αδικημένο;

  Γι αυτό δεν είναι υπερβολή.
  Ο Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης και πολιτικός απατεώνας.

  Μου αρέσει!

 3. ΚΑΛΑ ΡΕ ΒΑΓΓΕΛΑ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΣΕ ΛΕΩ ΑΠΑΤΕΩΝΑ,ΨΕΥΤΗ,ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑ
  ΣΙΣΑ ΝΑ ΣΕ ΦΩΝΑΖΩ ΤΙΜΙΟ.
  ΕΙΣΑΙ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ 3 ΒΙΛΑΡΕΣ,ΚΑΤΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑΡΕΣ,ΚΑΤΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ Ο
  ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΤΑΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΡΩΤΑΕΙ,ΟΧΙ ΕΓΩ,ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΕΣ ΤΕ
  ΤΟΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.
  ΡΕ ΥΠΟΔΙΚΕ ΕΧΕΙΣ 6 ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥ
  ΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΙΤΣΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΛΑ
  ΚΑ ΕΜΕΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
  ΡΕ ΥΠΟΔΙΚΕ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ????????????????
  ΛΕΣ ΕΑΝ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΙΤΣΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.??????
  ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΣΕ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ δλδ. ΚΛΕΦΤΗ,Α
  ΠΑΤΕΩΝΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗ.
  ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
  ΥΠΟΔΙΚΕ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ,ΓΙΑ ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ.??????????????????
  Ο ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΕ ΓΥΡΕΥΟΥΝ.

  Μου αρέσει!

 4. Και έχουν μούτρα και κυκλοφορούν στους δρόμους….και διεκδικούν την πρωθυπουργία? Αλλά εδώ οι διεφθαρμένοι….είναι αδιάφθοροι. Καταναγκαστικά έργα σε όλη την πολιτική διαφθορά. Τώρα είναι καιρός. Άντε Ελλάδα!!!!!

  Μου αρέσει!

  1. «και έχουν μούτρα . . »
   Θα πρέπει να είσαι πολύ αξιοπρεπές και ευυπόληπτο άτομο, αλλά
   μάθε να κλειδώνεις την πόρτα σου γιατι οι καιροί έχουν αλλάξει.
   Όσο για τα μούτρα, αν υπήρχαν οι δρόμοι θα ήταν έρημοι.

   Μου αρέσει!

 5. Μην τα λες σε μας,εμεις γνωριζουμε οτι η ΠασοκοΝουδουλα ηταν και ειναι ενα διεφθαρμενο καθεστως,και αυτο φανηκε ξεκαθαρα οταν χρεοκοπησαν την Ελλαδα και τους Ελληνες.
  Να τα λες στον dyspistos (ταχα μου ταχα μου)που την Κυριακη θα παει να ξαναψηφισει τη συμμορια Νουδου,χωρις ντροπη.
  Βεβαια ο μονος λογος που ο δυσπιστος αλλα και ο Ακης που θα ξανα ψηφισουν τη συμμορια Νουδου την Κυριακη ειναι ενας και μονος,το ρουσφετι.
  Ολα τα αλλα που λενε και τα δηθεν επιχειρηματα τους,ειναι απλος σταχτη στα ματια και ψεματα.

  Μου αρέσει!

  1. Καλημέρες και …κόψε κάτι, αγαπητέ.
   Ρουσφέτι σε τι, για ποιό πράγμα, υπέρ τίνος.

   Επειδή έχω γνωρίσει χιλιάδες ανθρώπους στη ζωή μου εντός και εκτός Ελλάδος, μπορώ να σε διαβεβαιώσω, φίλε της…απέναντι όχθης, ότι στην αστική τάξη βρήκα τους συνετώτερους κι εντιμώτερους ανθρώπους.
   Αυτή την τάξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπου ο καθένας ξοδεύει κιλά ιδρώτα για να στήσει και να σπρώξει προς την προκοπή τη μικρή ή τη μεγαλύτερη επιχείρησή του.

   Αντίθετα, στους …συντρόφους τόσο εδώ όσο και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ συνάντησα τον…ορισμό του τεμπέλη δήθεν εργαζόμενου, του ευχαριστημένου από τον ελάχιστο ενιαίο μηνιαίο μισθό και τις …εφημερίδες αντί για κουρτίνες ή αντί για τραπεζομάντηλο στο σπίτι του.

   Γι΄αυτά που είδα εκεί ψηφίζω ΝΔ.
   Οπως έχει πει κι ο Πύρρος Δήμας δεν θέλω να ζήσω τέτοιες καταστάσεις κι εγώ.

   Πού νάβλεπες τα γερόντια στη Μόσχα με 35 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν να καλύπτουν με μεγάλα φύλλα δέντρων τις ττριανταφυλλιές στους δρόμους, τουρτουρίζοντας και με γυμνά τα σκεβρωμένα από την ηλικία βασανισμένα χέρια τους.
   Για λίγα καπίκια παραπάνω στην πενιχρή σύνταξή τους.

   Πού νάβλεπες την ηλικιωμένη επαίτη στο παζάρι της Μόσχας πώς έβαλε τα κλάματα όταν της άφησαα 10 ρούβλια στο απλωμένο της χέρι.
   Ρώτησα γιατί έκλαιγε και μου απάντησαν:
   – επειδή τα 10 ρούβλια της εξασφαλίζουν φαί να για 6 μήνες!

   Στο ξανάγραψα, παράκληση, άκουσέ με. Δεν είναι κακοπροαίρετες οι σκέψεις μου ούτε σε θεωρώ ταξικό εχθρό μου.
   Ούτε περνάει απ΄το μυαλό μου να σου αλλάξω γνώμη.
   Δεν λέω ψέμματα ποτέ και δεν κλέβω. Είναι μέσα στα Αξιώματά που τήρησα στη φτωχή ζωή μου.
   Μην αδικείς και μένα και τον εαυτό σου φορτώνοντάς μου …ρουσφέτια και ιδιοτέλεια.

   Μου αρέσει!

   1. Εκει πουμας εετε ριξει θα δεις πολυ χειροτερα απ αυτα οποια και να’ναι η αμεση συνεχεια. Το κακο ειναι πως οι ηγετες σου το επελεξαν για να κρυψουν τα αισχη με τα οποια τους κρατουσαν.

    Και τα πολιτικα συστηματα που περιγραφεις εχουν εξαφανιστει προ πολλων δεκαετιων.

    Μου αρέσει!

   2. Σαν παλιό ρολόϊ που έμεινε ξεκούρδιστο σταμάτησες στην εποχή «το κόμμα των νοικοκυραίων»!
    Και το συγκρίνεις με καταστάσεις Σοβιετίας της … ποιάς δεκαετίας για νάχουμε καλό ρώτημα;
    Γιατί ποτέ δεν κάνατε την σύγκριση με Τουρκία ας πούμε, που είχε πάντα δεξιά όπως και εδώ;
    Την εποχή εκείνη βέβαια δεν είχε ούτε ζητιάνους ούτε φτωχά βασανισμένα γεροντάκια στην δική σου … ευδαίμονα πατρίδα!

    Τι έχει γίνει όλον αυτόν τον τελευταίο καιρό και τι στην πραγματικότητα είναι το «κόμμα των νοικοκυραίων» ούτε που πήρες χαμπάρι!

    Αλλά δεν σε αδικώ, κάπως έτσι είναι οι περισσότεροι συνταξιούχοι
    με το που σταματήσουν να δουλεύουν, σταματάει να δουλεύει και το κεφάλι τους!
    Και όπου έφτασε το μυαλό τους μέχρι τότε
    εκεί και σταμάτησε για πάντα σαν ρολόϊ που τά φτυσε!

    Μου αρέσει!

   3. Πάνο Διάκε, δεν μπόρεσε ν΄αντέξει το σύστημα αυτό που έχει εξαφανιστεί προ πολλών ετών, από το 1989.Ηταν ψευδεπίγραφο.
    Αλλά, κάποιοι εδώ ονειρεύονται λαϊκή εξουσία και κρατισμό.
    Κι αν ακόμα κερδίσουν αύριο, σύντομα θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις προσπάθειες …εκδημοκρατισμού μας διότι σαν λαός είμαστε με ελαττώματα αλλά και με προτερήματα και την ισοπέδωση των ανθρώπων, δεν τη σηκώνουμε.

    Οσο για τη σημερινή δυστυχία ο Κέϊνς δεν είχε γράψει για τον α΄εναο Οικονομικό Κύκλο όπου η ευρωστία και ο πλούτος από το Ζενίθ μειώνονται προς το Ναδίρ, το σημείο εκκίνησης της νέας ανάκαμψης;

    Κερκυραίε, ευχαριστώ που «δεν με αδικείς». Θα σταμάτησε να δουλεύει το …κεφάλι μου.
    Δείξε λίγη συμπόνοια, please.
    Μεθαύριο, όταν …συναντηθούμε στον Καλό Θεούλη , θα σε προσκαλέσω σε μια κουβεντούλα εκτενή χωρίς…ρολόϊ πια – εκεί δεν θα το χρειαζόμαστε.

    Μου αρέσει!

   4. Τη σχεση εχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΕΛ με το παραδειγμα τις Σοβιετικης Ενωσης?
    Καμια.
    Ταυτιζεις δυο ανομια πραγματα.
    Για πια Ρωσια μιλας,του τωρα η του Γιελτσιν?
    Τα παραδειγματα σου ειναι ασχετα με αυτα που συζηταμε.
    Εξακολουθω να πιστευω οτι οσοι ακομα και σημερα ψηφιζουν τη συμμορια Νουδου,μετα απο οσα εχουν γινει,το κανουν για ενα λογο,το ρουσφετι.

    Μου αρέσει!

 6. Τετοια σκανδαλα δεν εχουν συμβει ουτε σε χωρες τις Αφρικης!
  Πλατη απο τη δικαιοσυνη στο σκανδαλο,μετα η κορη του στα ψηφοδελτια τις Νουδου και παει λεγοντας.
  Η συμμορια ΠασοκοΝουδου,καταντησε την Ελλαδα,Νοτια Αλβανια…….

  Μου αρέσει!

 7. Απο «εμπλοκές» έχουμε και παράγουμε να φάει όχι μόνο η Γερμανία αλλά κι ο κόσμος όλος, πως γίνεται όμως και παρουσιάζονται πάντα προεκλογικά απο και απο κάθε καρυδιάς καρύδι που δεν είχε τα ούμπαλα να το κάνει όταν έπρεπε ;

  Μας κλέβουνε κι εμεις δεν θέλουμε ;

  Μου αρέσει!

 8. ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΤΑΜΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ!

  ΠΟΤΑΜΙ 3η ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ!

  Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ Ο ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

  ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΊΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

  ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΠΟΤΑΜΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.

  ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΟΤΑΜΙ ΓΙΑ 3η ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ.

  ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΒΓΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΔΗΜΑΡ.

  ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΑ.

  ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ!

  Μου αρέσει!

 9. ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙς ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΤΑ μπουρδελο-ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑς

  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΑΝΘΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ

  οπου ο ενας πηδαει τον αλλον…ακομα και αιμομιξιες

  και τολματε και γραφετε μπουρδες

  υγ

  για τον …..κατσικι

  Μου αρέσει!

 10. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

  Να φύγει το παλιό;
  Το καινούργιο ποιό είναι;
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η συνέχεια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ;
  O ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεν είναι συνέχεια του ΚΚΕ εσωτερικού;

  Δεν είναι αυτοί που συμμάχησαν με την ΝΔ, δεν σχημάτισαν κυβέρνηση το 1989 για να βάλουν
  φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου;
  Ο Δραγασάκης δεν ήταν υπουργός Οικονομικών, στην συγκυβέρνηση του 1989, βουλευτής του ΚΚΕ; Ο μπαμπάς Κωνσταντόπουλος δεν ήταν υπουργός Εσωτερικών σ αυτή την κυβέρνηση;
  Ο Παπαδηλούλης δεν ήταν βουλευτής του ΚΚΕ;
  Ο Τσίπρας, Βούτσης,…. δεν ήταν μέλη της ΚΝΕ;

  Νομίζουν ότι αλλάζοντας όνομα και βάζοντας τον
  κλαρινογαμπρό αρχηγό δεν θα τους αναγνωρίσουμε;
  Πιό σάπιο και πιό παλιό
  δεν υπάρχει. Είναι τα τρωκτικά του συνδικαλισμού.

  Οι εκατομμυριούχοι (Φλαμπουράρης, Μητρόπουλος, Παπαδημούλης,Κατρούγκαλος…) που τώρα παριστάνουν τους αγωνιστές και τους ασυμβίβαστους.

  Ό,τι πιό βρώμικο είχε το ΠΑΣΟΚ, βρήκε στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Ηλικίες:77 ετών ο
  Φλαμπουράρης, 69 ετών ο Δραγασάκης, 67 ετών ο Δρίτσας, 72 ετών η σύντροφός του κυρία
  Τασία!

  ΣΥΡΙΖΑ: ΠΙΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s