Πολ Κρούγκμαν: «Ή διαγραφή χρέους ή αλλιώς Grexit» (βίντεο)

KRUGMANΣίγουρο θεωρεί το Grexit o γνωστός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν εάν δεν υπάρξει διαγραφή χρέους, κάτι που το θεωρεί δεδομένο λόγω της αδιαλλαξίας της Γερμανίας.

Δεν μπορεί να πιστέψει ο διάσημος νομπελίστας ότι η ελληνική κυβέρνηση επί έξι μήνες δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο και ζητούσε από τους δανειστές ευνοϊκότερους όρους, προσθέτοντας ότι υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της.

Συνέντευξη στο CNN έδωσε ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν που το τελευταίο διάστημα ασχολείται ιδιαιτέρως με την ελληνική κρίση.

Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές των μέτρων λιτότητας που οι εταίροι συνεχίζουν να επιβάλλουν στη χώρα μας και για πρώτη φορά παραδέχεται πως ενδεχομένως, υπερεκτίμησε τις «ικανότητες και την ετοιμότητα» της ελληνικής πλευράς.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου ότι θα αντιδρούσαν με τέτοιο τρόπο χωρίς να έχουν προβεί σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Είναι απίστευτο το ότι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να απαιτούν ευνοϊκότερους όρους χωρίς να έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας συμφωνίας.

Δεν μπορούσε καν να μου περάσει από το μυαλό ότι ετοιμάζονταν να προβάλουν αντίσταση χωρίς να έχουν ετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Απίστευτο.

Σοκαρίστηκα με αυτή τη διαπίστωση. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, όλο αυτό είναι αδιέξοδο σε κάθε περίπτωση. Και οι όροι που είχαν προταθεί αρκετά δεν ήταν ρεαλιστικοί και εκείνοι που προτάθηκαν πριν την τελική συμφωνία ήταν ακόμα χειρότεροι, το πλάνο δεν θα λειτουργήσει. Μπορεί τελικά να είχα υπερεκτιμήσει τις ικανότητες της ελληνικής κυβέρνησης».

Και συνεχίζει ως εξής:

«Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η Ελλάδα ή θα λάβει το κούρεμα του χρέους που χρειάζεται και θα ανακουφιστεί, ή θα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη. Θα μπορούσα να ποντάρω τα χρήματα μου στο δεύτερο ενδεχόμενο, στο grexit. Ένα grexit θα είχε τεράστιες συνέπειες για όλη την Ευρώπη και το σχέδιο ολοκλήρωσης της. Αν η Ελλάδα έβγαινε από τη νομισματική ένωση, σταδιακά θα ξεκινούσε να ανακάμπτει και αυτό θα ήταν κίνητρο και για άλλες πολιτικές ομάδες και κινήματα να δράσουν με αυτό τον τρόπο».

Σχετικά με τον αν τελειώνει η ελληνική κρίση:

«Όχι, τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθείται. Η λογική είναι ακόμα περικοπές και στην πραγματικότητα αυτή είναι η λογική της λιτότητας και δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα. Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο πλάνο στο άμεσο μέλλον και να οδηγήσει σε διεξόδους με φερεγγυότητα. Αυτό που βλέπουμε είναι μια παύση στιγμιαία, για τώρα. Παρόλα αυτά, ούτε για αυτή την παύση δεν είμαι σίγουρος. Είναι εκπληκτικό όλο αυτό, δεν βλέπω να βγαίνουμε άμεσα μέσα από αυτή την κατάσταση».

Για την περίπτωση του Grexit, ο Αμερικανός οικονομολόγος διαβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο σοβαρές όσο εκείνες από την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία επιτάχυνε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι θα ήθελε ανταλλαγή της Ελλάδας με το Πουέρτο Ρίκο:

«Ναι, το Πουέρτο Ρίκο έχει τεράστια προβλήματα, η οικονομία του μαστίζεται από χαμηλή παραγωγικότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Και στο Πουέρτο Ρίκο καταπιέζεται αλλά όχι στον βαθμό που καταπιέζουν την Ελλάδα. Αν θέλεις να έχεις κοινό νόμισμα, τότε θα πρέπει να έχεις και ενιαίο φορολογικό σύστημα, δίκαιο φορολογικό σύστημα, κάτι που λείπει από την Ευρώπη».

defencenet.gr

3 thoughts on “Πολ Κρούγκμαν: «Ή διαγραφή χρέους ή αλλιώς Grexit» (βίντεο)”

  1. Η ουσία:
    “Δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου ότι θα αντιδρούσαν με τέτοιο τρόπο χωρίς να έχουν προβεί σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Είναι απίστευτο το ότι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να απαιτούν ευνοϊκότερους όρους χωρίς να έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας συμφωνίας.”

    ΑΧΡΗΣΤΟΙ – ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ δυστυχώς και αυτοί….

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s