Το Spiegel γκρεμίζει τον μύθο του «Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας»

GERMANY PROPAGANDA JEWS GREEKS 1936Η εικόνα του “Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας”, η τόσο προσφιλής σε Γερμανούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, υπογραμμίζει σε σημερινό του αφιέρωμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το περιοδικό, αναδεικνύει παράλληλα τη σημασία του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου τα φτωχά κοινωνικά στρώματα “δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ κοινωνικού βοηθήματος”.

Όπως αναφέρει το Spiegel στο αφιέρωμά του, οι στατιστικές συγκρίσεις που…

πραγματοποιούν έντυπα όπως η Bild για να σκιαγραφήσουν τον μύθο του “Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας” συσκοτίζουν την πραγματικότητα: Για παράδειγμα συγκρίνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στον ελληνικό δημόσιο τομέα (56 έτη) με τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος στη Γερμανία, (η οποία δίνεται στα 64 έτη), τη στιγμή που (με βάση τα επίσημα στοιχεία) ο μέσος όρος συνταξιοδότησης και στις δύο χώρες είναι ο ίδιος – τα 61,4 έτη.

Ακόμα όμως και η σύγκριση του γερμανικού δημοσίου τομέα με τον ελληνικό, δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά τις συντάξεις: Για παράδειγμα, οι Γερμανοί υπάλληλοι των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων συνταξιοδοτούνται κατά μέσον όρο στα 58 και 55 έτη αντίστοιχα (στοιχεία έτους 2010). Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα συνιστούν το 24,3% του πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία το 26% – κι αν στο τελευταίο ποσοστό προστεθούν κι εκείνοι που λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα μέχρι να φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, το ποσοστό στη Γερμανία ανεβαίνει στο 26,9%.

Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό περιοδικό αναδεικνύει την έλλειψη στην Ελλάδα, κάποιου θεσμοθετημένου βοηθήματος σαν το γερμανικό Hart IV, που να αποτρέπει τα πλέον αδύναμα στρώματα του πληθυσμού να βυθίζονται στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

“Στην Ελλάδα, βγαίνουν πολλοί άνεργοι ηλικιωμένοι στη σύνταξη και έτσι ρίχνουν τον μέσο όρο της ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη Γερμανία, οι άνθρωποι σε παρόμοια κατάσταση λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα Hartz IV μέχρι να βγουν στη σύνταξη στα 63 έτη” αναφέρει το περιοδικό. Έτσι, “το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, επιτελεί και τη λειτουργία μιας μορφής κοινωνικής αρωγής”.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο, “μετατρέπει μια λανθασμένη εξιστόρηση των πραγμάτων σε έναν ύπουλο μύθο” σημειώνει το Spiegel. “Ο μύθος αυτός οξύνει τα πνεύματα σε μια στιγμή όπου το Grexit αποτελεί μια πραγματική επιλογή και η πλειοψηφία των Γερμανών για πρώτη φορά λαμβάνει θέση υπέρ αυτής της λύσης”.

Και αν και “πολλά μπορεί κανείς να επιρρίψει στους Έλληνες πολιτικούς”, ειδικά σ’ αυτήν την περίπτωση, “η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης γίνεται κατανοητή” και “αδικεί κανείς την κυβέρνηση Τσίπρα, αν αντιμετωπίζει την άρνησή της να μειώσει τις συντάξεις ως απλή θρασύτητα”.

Γιατί στη Γερμανία, “πάνω από 740.000 άνθρωποι άνω των 55 ετών, λαμβάνουν το επίδομα Hartz IV. Στην Ελλάδα, τι θα γίνει με τους μακροχρόνια άνεργους αυτής της ηλικίας;”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

6 σκέψεις σχετικά με το “Το Spiegel γκρεμίζει τον μύθο του «Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας»”

 1. Σχόλιο και ρητορική ερώτηση στο ΠτΔ:
  κ. ΠτΔ τι εννοείτε λέγοντας ότι θα κάνετε τα πάντα για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη; Εσείς που σαν βουλευτής ψηφίζατε ΝΑΙ σε όλα, εσείς που ψηφίσατε ΝΑΙ στο δεύτερο μνημόνιο το οποίο νομιμοποίησε το πρώτο που κατά τύχη δεν είχατε ψηφίσει σαν φρόνιμο «παιδί» της ΝΔ; Εσείς κ. ΠτΔ και σαν συνταγματολόγος τι κάνατε να υπερασπίσετε το σύνταγμα της πατρίδας που καταπατήθηκε και παραβιάστηκε από αυτά που και εσείς ψηφίζατε;;;

  Αν κ. πρόεδρε υποθέσουμε ότι ο λαός είναι μοιρασμένος (που είναι μοιρασμένος σύμφωνα μα δημοσκοπήσεις ξένων εταιριών και όχι πληρωμένων ελληνικών, αλλά και σύμφωνα με ελληνικές μετρήσεις ο λαός είναι μοιρασμένος) σε σχέση με την παραμονή μας στην ευρωζώνη τι θα κάνετε, δεν θα διστάσετε ακόμα και εμφύλιο πόλεμο να προκαλέστε ανάμεσα στο: Τα πάντα για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη;;;

  Είσαστε κ. πρόεδρε, πρόεδρος όλων των Ελλήνων ναι ή όχι;;;

  Μου αρέσει!

 2. Είδομα Hartz IV. Γα μακροχρονια ανεργους,λαμβανεται ατομικα,ειναι 400 ευρω τον μηνα+βοηθημα στεγασης+βοηθημα υγειονομικης περιθαλψης.Για ζευγαρι αφορα μεμονωμενα και τους δυο αλλα και τα παιδια τους

  Μου αρέσει!

 3. Συντάξεις Πλοιάρχων , Α’ μηχανικών € 1,650.00 μηνιαίως καί μέσο εφ’απαξ€ 22,000.00 από τό ΝΑΤ μέ πλήρη θαλασσία υπηρεσία 22 χρρονι καί ανω καί μηνιαίες κρατήσεις € 5,000.00 εισαγόμενο συνάλλαγμα !!

  Συνδικαλόσκυλα ,υπάλληλοι ΔΕΚΟ , Βουλή , Κρατικοι οργανισμοί , Κρατικοδίαιτες Τράπεζες μέ κρατήσεις μηδέν ( κοινωνική εισφορά κατά τό κλεφτοπακιστανοσόκ ) εως ελάχιστες λαμβάνουν συντάξεις εις τά 50 τους € 2,500.00- 3,500.00 μηνιαίως καί μέσο εφ’απαξ € 200,000.00 !!!

  Δέ υπολογίζω ελληνοποιημένους τουρκαλβανούς , σλαβομογγόλους , ταταρομογγόλους κλ οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις μέ μηδέν ενσημα καί πολύ απάτη !!!!

  Μου αρέσει!

  1. Αυτά που σημειώνετε ΙΑΝΟΣ είναι αποκλειστικά
   έργο της τσογλαναρίας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία
   κυβέρνηςε τη χώρα τα τελευταία τριάντα πέντε
   χρόνια!!!
   ´Ετσι δεν είναι ή κάνω λάθος;
   Δεσμός

   Μου αρέσει!

   1. Σαράντα ενα χρόνια «μεταπολίτευση» ,

    Σαράντα ενα χρόνια ροκάνισμα του εθνικού πλούτου,

    Σαράντα ενα χρόνια ψευτιάς , απάτης , κλεψιάς , αδράνειας , παραμυθιών , εθνικής ταπείνωσης …( !!! Ίμια , Μάαστριχτ , Λισσαβόνα , Σκόπια , Αιγαίον , Γαύδος , γκρίζαι ζώναι , παραβιάσεις , παραβιάσεις , εξευτελισμοί , αναρχία, διαφθορά , σήψις , αποσύνθεσις , δεσποτισμός , πανουργία , αναξιοκρατία , νεποτισμός , οικογενειοκρατία , πατρωνεία , ευνοιοκρατία , λαθροχειρία , ψηφοθηρία , καταχρήσεις , σκάνδαλα , λαϊκισμός , κοινωνική αναλγησία , φαυλοκρατία , δωροδοκίες , δωροληψίες , άτοκα «δάνεια» και αγύριστα , «ροζ βίλες» , «ύποπτος πλουτισμός» ,δεκτά δωράκια «όχι πάνω από 500 εκατομμύρια» , καθολική διαφθορά σήψις και αποσύνθεσις , και ένα δημόσιο χρέος 450 δισεκατομμυρίων Ευρώ με αποτέλεσμα οι ΕΣΧΑΤΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ακλουθώντας πιστά τις εντολές των ντόπιων και ξένων αφεντικών τους να μας ληστέψουν τούς κόπους μιας ζωής και να παραδώσουν την Ελλαδίτσα μας βορά στις ύαινες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ όπου θα είναι όμηροι και θα πληρώνουν τα παιδιά μας , τα εγγόνια μας , τα δισέγγονα και τα τρισέγγονα μας καί νά καταστήσουν ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ξέφραγο αμπέλι εις ολα τά κατακάθια τών διεθνών βόθρων,

    Εις αυττήν τήν ΕΛΛΑΔΑ οπου οι διάφοροι αχρηστοι προδότες καί επικίνδυνοι υποκλίνονται μέ ακρατη δουλοπρέπεια εις τά λαθροπάκια , δίνουν αυθαίρετα παρανομόντας αδεια παραμονής εις τά λαθροαφγκάνια τά οποία γραντζουνιώνται μόνα τους καί καταγγέλουν ψευδώς αλλους μέ στοχο τήν αδεια παραμονής ακολουθώντας τήν ιδια τακτική μέ τίς λαθροπόρνες πού καταγγέλουν φανταστικούς βιασμούς εις τίς ΜΚΕ τών α@άμιτων αριστερομουστακαλούδων φε(μου)νιστριών !

    Οι προϋπολογισμοί του κράτους μετά το 1974 πέφτουν στην κυριολεξία έξω, φτάνοντας το έλλειμμα στο 26,1% του ΑΕΠ. Τα ελλείμματα αυτών των προϋπολογισμών καλύπτονται όλα από νέα δάνεια ύψους 18,4 δις δολαρίων.

    Το 1985 βρίσκει την Ελλάδα με την παγκόσμια πρωτιά στο κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος! Στη συνέχεια όμως ο δανεισμός του κράτους άρχισε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με το δημόσιο χρέος να φτάνει το 1989 στο 80% του ΑΕΠ, να εκτινάσσεται στο 111,6% το 1993 και σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται έχει διαμορφωθεί το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης για το 2015 φθάνει τα 450 δισ. ευρώ, που σημαίνει με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 187%

    Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s