«Σε 5 χρόνια θα διπλασιάσουμε τις εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου, φθάνοντας τις 60.000 τόνους»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του μακροβιότερου κλαδικού φορέα της χώρας, του ΣΕΒΙΤΕΛ, κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης στην ημερίδα του Συνδέσμου

 
Μισό αιώνα ζωής συμπλήρωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, ο μακροβιότερος κλαδικός φορέας στη χώρα μας, που ασχολείται αποκλειστικά με το πολύτιμο αυτό εθνικό προϊόν μας.
Μισό αιώνα δράσης, εκπροσώπησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενημέρωσης και υποστήριξης των μελών του, καθώς και προβολής και προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, δραστηριοτήτων δηλαδή που αποτυπώνουν το ενδιαφέρον της ελληνικής επιχειρηματικότητας για τη σωστή διαχείριση του κορυφαίου αυτού διατροφικού αγαθού.

Η διαδρομή του ΣΕΒΙΤΕΛ ξεκίνησε το 1964, τότε που ως «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελαιολάδου» άρχισε να εκπροσωπεί κυρίως τις εξαγωγικές ελαιουργικές επιχειρήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα έχει διανύσει μια μεγάλη πορεία, που χωρίζεται σε 3 σημαντικές περιόδους:
 
Πρώτη περίοδος, 1964-1981. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελαιολάδου λειτουργεί ως εκφραστής των σχετικά περιορισμένων τότε εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου. Ήδη οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έδιναν μάχη για την καταξίωση του επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου στις απρόθυμες, επιφυλακτικές, ανεκπαίδευτες διεθνείς αγορές.
 
Κατά τη δεύτερη περίοδο, 1981-1999, η ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) επέβαλε τον μετασχηματισμό του Συνδέσμου σε αναγνωρισμένη επαγγελματική οργάνωση, με σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση των μηχανισμών της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) του ελαιολάδου, στη διαχείριση του θεσμού τής «ενίσχυσης στην κατανάλωση» κτλ. Οι ενέργειες αυτές συνέβαλαν στην εντατική πλέον δραστηριοποίηση του ΣΕΒΙΤΕΛ, στη συσπείρωση των επιχειρήσεων του τομέα, στην καλύτερη οργάνωσή τους, στην ανάπτυξη των εξαγωγών και της επώνυμης παρουσίας τους κ.ά.
 
Από το 1999 και μετά διανύουμε την τρίτη περίοδο. Πρόκειται για μια μακρά περίοδο διαρκούς προσαρμογής στις συνεχείς μεταβολές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με έντονο διεθνή ανταγωνισμό και, πρόσφατα, μέσα στο πλαίσιο της παγκόσμιας και εθνικής οικονομικής ύφεσης. Κατά την περίοδο αυτή ο ΣΕΒΙΤΕΛ υποστηρίζει με διαρκείς παρεμβάσεις του, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μελών του.
 
Σήμερα ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, πολύ ανταγωνιστικότερο του παρελθόντος, από το οποίο απουσιάζουν η στήριξη των επιδοτήσεων στην εξαγωγή και στην κατανάλωση, καθώς και η παρέμβαση ή τα Νομισματικά Εξισωτικά Ποσά – μέτρα που βοήθησαν μεν το ελληνικό ελαιόλαδο να μεταβεί στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου, δημιούργησαν όμως και αρκετές παρενέργειες στην αγορά, μεταθέτοντας τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές στη μετά τις κοινοτικές παρεμβάσεις εποχή.
 
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ δίνει αξία στη συνεργασία με άλλους φορείς και έτσι είναι, μεταξύ άλλων, μέλος:

  • Της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου για το Ελαιόλαδο και τις Επιτραπέζιες Ελιές
  • Της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Ελαίων και Λιπαρών Ουσιών – Τμήμα Ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Ελαιολάδου – FEDOLIVE
  • Της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς – ΕΔΟΕΕ

 
Από το 2003 ο ΣΕΒΙΤΕΛ αξιοποιεί και υλοποιεί ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και προώθησης ελαιολάδου μέσω της συμμετοχής του σε σχετικά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από ίδια κεφάλαια, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η στροφή της στρατηγικής του Συνδέσμου προς την εξωστρέφεια και την προώθηση των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε πολύ πριν από την έλευση της κρίσης. Η έμφαση στις εξαγωγές υπήρξε, ουσιαστικά, μονόδρομος για τον κλάδο μας, δεδομένου ότι η πορεία της εσωτερικής αγοράς δεν προσέφερε – ούτε προσφέρει σήμερα – δυνατότητες ταχείας και δυναμικής ανάπτυξης, γεγονός που αποτελεί τη μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωσή μας.
 
Ως εκ τούτου, τα προγράμματα εξωτερικής στήριξης του προϊόντος ήρθαν ως αδήριτη ανάγκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του προϊόντος, διευρύνοντας την παρουσία και την τοποθέτηση του ελληνικού ελαιολάδου σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος, συνεπής στις δεσμεύσεις του, στηρίζει, με τη βοήθεια των μελών του, της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εξαγωγική πορεία του ελληνικού ελαιολάδου, σημειώνοντας σημαντική επιτυχία.
 
Έχουμε καταφέρει πλέον να εξάγουμε τόσες ποσότητες ελαιολάδου, ως επώνυμου τυποποιημένου προϊόντος, όσες περίπου καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την απόδειξη ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, αλλά δεν μας καθησυχάζει, δεδομένου ότι η βάση μας παραμένει ακόμη μικρή σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ωστόσο μας δίνει το κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να δεσμευτούμε ότι σε 3-5 χρόνια θα επιτύχουμε τον εκ νέου διπλασιασμό των εξαγωγών μας, φθάνοντας τις 60.000 τόνους.
 
Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω το απελθόν Δ.Σ. για την αμέριστη στήριξη στους σκοπούς, στις αξίες και στο έργο του ΣΕΒΙΤΕΛ, να καλωσορίσω το νέο Δ.Σ. και να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα μέλη μας, που στηρίζουν έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια το έργο του Συνδέσμου.
 
Πάνω από όλα όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ψυχή και τη δύναμη του ΣΕΒΙΤΕΛ, τον Γιώργο και τη Στέλλα, τα στελέχη μας. Με τη μοναδική τους αφοσίωση, αυταπάρνηση και συνέπεια συμβάλλουν αποφασιστικά στο να διατηρείται ο Σύνδεσμός μας στην ηγετική θέση που κατέχει όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο του ελαιολάδου.
 
Το 2015 αναμένεται ότι θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για την εθνική μας οικονομία και φυσικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει, εκτός από τον έντονο ανταγωνισμό, τη διεθνή οικονομική κρίση και την ελληνική πραγματικότητα.
 
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ πάντως θα εξακολουθήσει και εφέτος να δίνει τη μάχη του για αδιάλειπτη παρακολούθηση όλων των εξελίξεων που αφορούν τα θέματα ενδιαφέροντός του, για συνεχή παρουσία σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των μελών του καθώς και για προβολή των προϊόντων και των δραστηριοτήτων του. Το πολύπλευρο και δημιουργικό έργο του ΣΕΒΙΤΕΛ σε όλους τους τομείς, οι παρεμβάσεις, οι προτάσεις του και η καταξιωμένη παρουσία του θα συνεχιστούν με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον και την ίδια ένταση.
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ