ΔΙΑΒΑΣΤΕ! Θανατηφόρα διατροφική «βόμβα» στο τραπέζι μας

laxanika2Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.

Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.

Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.

Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.

Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.

Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!

Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ!

12 σκέψεις σχετικά με το “ΔΙΑΒΑΣΤΕ! Θανατηφόρα διατροφική «βόμβα» στο τραπέζι μας”

 1. Αν ειναι δυνατον δηλαδη τι να λεμε για εμφιλιο του 45 εδω ο ενας φαρμακωνει τον αλλο για λεφτα ρε καλα αυτος ο αγυρτης που τα εστειλε και αυτος που τα μετρησε και αυτος που τα πολησε εχουν την συνειδηση τους ησυχη?Δε μπορω να το πιστεψω πως Ελληνας σκοτωνει Ελληνα μεσω της διατροφης.

  Μου αρέσει!

  1. ΔΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ….
   Η ΙΔΙΑ Η ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΥΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ «ΣΥΣΤΗΜΑ» ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

   ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΛΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΓΗ!
   ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΑΠ ΑΥΤΑ!

   ΑΠΛΑ,ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ!!!

   ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

   ….ΚΑΙ ΣΚΑΣΙΛΑ ΤΟΥΣ!

   ΜΙΛΑΝΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΚΑΙ «ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ» ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΦΑ ΙΣΤΟΡΙΑ…ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ;;;

   ΜΑΜΑ ΕΛΛΑΣ. ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΕ-ΒΑΡΥΕΣΑΙ ΚΑΙ ΟΧΟΥ! ΑΣΕ ΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ!
   ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ!

   Μου αρέσει!

  2. Αντιγονη,πολυ καλα τα λες αλλα γιατι να απαλλασεις τουςαγροτες δεν καταλαβαινω ,αγροτισσα εισαι?Ολοι κρατανε μια ομερτα και καταληγει στον Αθηναιο καταναλωτη για να το αγορασει και να κλεισει ο κυκλος του κερδους της συμμοριας εναντιον του.Μετα θα αρχισει ενας νεος κυκλος για τον φουκαρα καταναλωτη με τους γιατρους,μα δεν ντρεπομαστε λιγο?

   Μου αρέσει!

   1. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΩ ΔΙΟΛΟΥ!
    ΑΠΛΑ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΥΠΟΓΟΝΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ( ΟΠΩΣ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ), ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ!!!
    ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΩΣΟΥΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ!
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΠΑΛΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ!
    ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!!

    Μου αρέσει!

 2. Και το κράτος χρόνια τώρα ΘΕΑΤΗΣ. Γιατί οι βιομηχανίες που προκάλεσαν/προκαλούν τη μόλυνση δεν αποζημίωσαν τους αγρότες; Γιατί ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ η καλλιέργεια στις περιοχές αυτές;

  Μου αρέσει!

  1. το κράτος οφείλει να συγκεντρώσει όλους τους παραγωγούς των Οινόφυτων και Θήβας

   να τους παραωρήσεις γη σε παραμεθώρια περιοχή για να φυλάνε και τα σύνορα

   για να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους εκεί

   Μου αρέσει!

 3. σωπα!
  καποιοι σας το καναμε τουμπανο..
  και εσεις κρυφο καμαρι!
  δεν πειραζει…πατριωτττςς!
  φατε…πιειτε οτι σας…δωσουν!
  φθηνα να…ειναι!
  και…αν…
  ξερετε εσεις!
  φταιει..ο αδικος θεος!
  σας εξουδετερωνουν απο παντου νεοελληνες!
  ζουσατε σε παλατι…το..καταλαβαν οι ζηλοφθονες…
  το εβαλαν στο ματι…
  και οοοοολοι…κατι θελουν!
  ειναι βεβαια να αργα να…το ψαξετε…να ενεργοποιηθειτε…
  χασατε παντου απο χερι…
  κριμα τη πατριδα…..

  Μου αρέσει!

 4. Αυτό είναι παλιό.Ρώτησα μια παραγωγό από την Θήβα γι΄αυτή την έρευνα και μου είπε ότι υπάρχουν συμφέροντα στην περιοχή και θέλουν να διώξουν τους αγρότες… Τώρα τι είναι σωστό και τι όχι ποιος ξέρει. Η ευθύνη της πολιτείας όπως και νάχει είναι τεράστια… Μην ξεχνάμε ότι και οι κυβερνώντες και τα παιδιά τους τρώνε κρεμμύδια και καρότα αφού δεν κυκλοφορούν στην Αθήνα τέτοια τρόφιμα από καμμία άλλη περιοχή της χώρας… Ακόμη και στην αγορά της Καλαμάτας μόνον κρεμμύδια Θήβας έχουν!!!

  Μου αρέσει!

  1. και αυτό στέκει

   θέλουν να κάνουν την περιοχή σκουπιδότοπο

   Πάντως εδώ και 5 χρόνια έχω σταματήσει να αγοράζω από Θήβα και Οινόφυτα το ότιδήποτε

   Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s