Τα άδεια ταμεία γεμίζουν με ¨υφαλοκρηπίδα¨;


Πίσω από το παραβάν ( μπερντέ) των διαβουλεύσεων μεταξύ των δανειστών-τοκογλύφων στην Κεντρική Ευρώπη πλανάται ένας διάχυτος φόβος ετούτες τις στιγμές.

Μήπως η καταχρεωμένη Ελλάδα ξαφνικά ¨τρελαθεί¨ και αλλάξει το μίγμα της ενεργειακής πολιτικής της που ξέρανε όλα αυτά τα χρόνια;

Αναρωτιούνται

-Ρε μπας και ξύπνησαν τα ζωντόβολα;

– Ενώ εμείς τους λέμε μπαταχτσήδες, αυτοί να καταλάβουν τι ¨μηχανή χρέους¨ τους στήσαμε τόσα χρόνια, ενώ είναι οι πάμπλουτοι πετρελαιάδες της Ευρώπης;

Λοιπόν αυτός είναι ο ενδόμυχος φόβος τους και για αυτό κάνουν τόσα νάζια και βάζουν τον Ελληνικό Λάο να πληρώνει τα χρέη που έφτιαξαν αυτοί μαζί με τα ντόπια λαμόγια τους.

Λοιπόν το μίγμα της Ενεργειακής Ελληνικής Πολιτικής άρχισε ήδη να αλλάζει και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ακριβώς γιατί ο ¨πνιγμένος Έλληνας πιάνεται πια από την αλογοουρά του¨ που είναι το νόμιμο δικαίωμα του να επεκτείνει στα κανονικά όρια την υφαλοκρηπίδα του .

Άραγε οι παρακάτω επίσημες δηλώσεις κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος;

Α. Σε απάντηση προς την ΝΕΡΙΤ αναφορικά με την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

¨Είπα και στον κ. Ερντογάν και του το είπα ειλικρινά ότι έχει νόημα μια επίσκεψη στην Άγκυρα όταν αυτή η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου σε δύο βασικά θέματα: Και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ’ ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία…¨

«Εάν λοιπόν δεν υπάρξουν βήματα προόδου και καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας και στα δύο αυτά θέματα που για μας είναι ενιαία, τέτοια επίσκεψη δεν μπορεί να υπάρξει, όχι γιατί δεν επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Άγκυρα, τις επιθυμούμε και τις επιδιώκουμε, αλλά γιατί, το τονίζω, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόοδος, και όταν λέμε πρόοδος εννοούμε εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου.
Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε να αυτονόητα, αλλά αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα και σε αυτήν οφείλουμε να προσαρμοστούμε ¨ τόνισε. Posted by onpolitika 30 Μαρτίου 2015 https://olympia.gr/

Β. Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμένου για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο του Αιγαίου έφεραν τις πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ κατέθεσε ήδη ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να μάθει αν τα όσα είπε ο ΥΕΘΑ για “συνεκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις ΗΠΑ” ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ρωτά επίσης αν οι θέσεις που εξέφρασε ο Πάνος Καμένος αποτελούν επίσημη πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ.Κακλαμάνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real Fm εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί μια απάντηση ,γιατί την ίδια ώρα που ο Πάνος Καμένος έλεγε όσα είπε για τα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη Μόσχα όπου βρίσκεται καλούσε τους Ρώσους να έρθουν στο Αιγαίο για να συμμετάσχουν στον υπό προκήρυξη διαγωνισμό για παραχώρηση υποθαλάσσιων οικοπέδων για την άντληση πετρελαίου. http://www.onalert.gr/30.03.2015
Γιατί τόσα χρόνια η Ελλάδα φοβόταν τους γείτονες και την ¨διάρροια¨ τους;
Τόσα παλληκάρια μας πιλότοι έδωσαν την ζωή τους…
Να πάει τζάμπα η ΘΥΣΙΑ τους;
Ήδη οι ψυχές των παλληκαριών αυτών επεξέτειναν νοερά ¨τα άγια των αγίων μας¨ στην Υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.
¨30 Ιουλίου 1994 Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες μετά (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.¨

¨ Ήδη από το 1982 δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στο Δίκαιο της Θάλασσας με τη Σύμβαση του ΟΗΕ στο Montego Bay της Τζαμάικα όπου οριοθετήθηκαν εκ νέου οι έννοιες: αιγιαλίτιδα ζώνη ή χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ή παρακείμενη ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNLOSC) τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου 1994, αντικαθιστώντας τέσσερις παλαιότερες Συμβάσεις. Η νέα Σύμβαση ψηφίστηκε στη Νέα Υόρκη στις 30 Απριλίου 1982 από 130 κράτη (17 κράτη απείχαν και 4 κράτη την καταψήφισαν, μεταξύ αυτών και η Τουρκία). Μέχρι το τέλος του 2008 η Σύμβαση επικυρώθηκε από 157 χώρες, μεταξύ αυτών η Κύπρος (12 Δεκεμβρίου 1988).¨

Μία από τις βασικές καινοτομίες της Νέας Σύμβασης είναι η ΑΟΖ. Τα άρθρα 56 και 57 καθορίζουν τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες του παράκτιου κράτους, καθώς και την έκταση που φτάνει μέχρι 200 μίλια από την ακτογραμμή. Τα νέα χαρακτηριστικά της ΑΟΖ σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ζώντων και μη, όχι μόνο στο βυθό και στο υπέδαφος αλλά και στα υπερκείμενα ύδατα. Σημαντικό είναι, επίσης, το άρθρο 121 παρ. ζ, που αναγνωρίζει ΑΟΖ και στα νησιά, η οποία προσδιορίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και στις ηπειρωτικές περιοχές.

Στο χώρο της ΑΟΖ το παράκτιο κράτος εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους, την αλιεία, την ενέργεια από αέρα ή ύδατα, το υπέδαφος, κ.ά. Στήνει τεχνητές νησίδες ή άλλες κατασκευές. Διατηρείται το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης για όλα τα κράτη, υπερπτήσης, πόντισης καλωδίων, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο, αρκεί τα παραπάνω να μην απειλούν την ασφάλεια του παράκτιου κράτους.

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχουν μόνο τα νησιά που κατοικούνται, στοιχείο που προκύπτει από μία οικογένεια, ένα φαροφύλακα, κατοικίδια, καλλιέργειες και οτιδήποτε άλλο αποδεικνύει οικονομική δραστηριότητα. Για όλα τα άλλα νησιά και τις βραχονησίδες ισχύει μόνο η διάταξη των 12 ναυτικών μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης.¨

¨ Η τουρκική τακτική
Η Τουρκία γνωρίζει ότι ο δρόμος του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό επιλέγει άλλους τρόπους αντίδρασης, αυτών της απειλής, της υπεκφυγής, της άρνησης ή της επιλεκτικής διπλωματίας.
• Απειλεί με πόλεμο (casus belli) αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα αυτονόητα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
• Υπεκφεύγει ένα διάλογο συντεταγμένο με ατζέντα και κανόνες για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, επιδιώκοντας παρελκυστικά και επιθετικά να δημιουργεί νέα θέματα, γκρίζες ζώνες ακόμα και για κατοικημένα νησιά (Αγαθονήσι), αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο ανήκει στο Αιγαίο, γεγονός που τεκμαίρεται από την ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932, κ.ά.
• Αρνείται να υπογράψει και να κυρώσει τη νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, να αναγνωρίσει τις διμερείς και διεθνείς συνθήκες, να αποδεχτεί τους όρους του κοινοτικού κεκτημένου, τμήμα του οποίου είναι και η νέα Συνθήκη (UNLOSC).
• Ασκεί επιλεκτική διπλωματία, δηλαδή α) εκεί που τη συμφέρει έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας με τις Βουλγαρία, Ρουμανία και πρώην
Σοβιετική Ένωση, ενώ αρνείται το ίδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, γι’ αυτό αντέδρασε στη δημιουργία της ΑΟΖ στην Κύπρο και β) διαθέτει χωρικά ύδατα 12 μίλια σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ενώ μόνο 6 μίλια στο Αιγαίο. ¨ Ευριπίδης Στυλιανίδης http://www.hellasforce.com/στις 30 Ιουλίου 2014
Κράτος και ιδιώτες είμαστε καταχρεωμένοι εικονικά.
Και κάποιοι εξακολουθούν να φοβούνται το ¨casus belli ¨την στιγμή που έχουν αλλάξει δραματικά όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα υπέρ μας.
Ρωσία και Αμερική είναι στα ¨κάγκελα ¨ με την Τουρκία και τον εφηρμοσμένο ισλαμικό φονταμενταλισμό που επιβάλλει ο νεοθωμανισμός του αναφυέντος Σουλτάνου.
Γιατί άραγε HSBC, RBS, CITIBANK εγκαταλείπουν την Τουρκία;
http://www.defence-point.gr/news/ 30/03/2015 03:27
Να το πούμε πιο απλά κανείς ξένος ενεργειακός επενδυτής δεν θα ήθελε να επενδύσει σε εξόρυξη πετρελαίου σε παράνομα τούρκικα θαλάσσια ενεργειακά οικόπεδα σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.
Ο Τούρκος είναι πρώτη φορά στην ιστορία του που αισθάνεται τόσο μοναξιά για αυτό και σουλατσάρει άσκοπα στο Αιγαίο για να μας υπενθυμίζει το ¨casus belli ¨ του 1994.
ΣΗΜΕΡΑ όμως έχουμε 2015 και ¨τα πάντα ρεί¨
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

15 thoughts on “Τα άδεια ταμεία γεμίζουν με ¨υφαλοκρηπίδα¨;”

 1. Από τη μια η κυβέρνηση θέλει να γίνει μέλος του τουρκικού αγωγού.
  Από την άλλη ο βλαμμεμος δίνει 70-30 στους αμερικάνους λες και δίνει τη γυναίκα του κι από την άλλη μοιράζει φύκια,με αηδίες περί σλαβικων σχέσεων,μέσω του κολλημένου στο 1917 Λαφαζάνη..
  Κυβέρνηση τσιρκολικι….

  Like

  1. Συμπλήρωση.
   Να φανταστώ τα περί υφαλοκρηπίδας είναι τυχαία ή κατά λάθος;

   Like

   1. Μακάρι να είναι λάθος !…Γιατί με το ΞΕΒΡΆΚΩΜΑ που έχουμε ,άλλη (-τρυπίδα)θα έπρεπε να τρέχουμε να “καλύψουμε”τώρα!

    Like

  2. Μην παίρνεις “τοις μετρητοίς” τα λόγια πολιτικού. Είναι για εκφοβισμό των Τούρκων και αυτό το ξέρουν και οι Αμερικάνοι και αμέσως απάντησαν αρνητικά. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν.

   Like

   1. Δικό σου είναι ότι μπορείς κρατήσεις.
    Ο Πάνος βλαμμενος και τα κομματικά του τσιράκια,έδειξαν Πόσο ανεπαρκείς είμαστε.-

    Like

   1. -Το πρόβλημα μας είναι οι Σωστές κινήσεις-την Σωστή στιγμή΄!…Τότε ούτε πέμπτες φάλαγγες ούτε κανείς δεν θα τολμούσε να κουνηθεί!

    Like

 2. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ “ΕΛΘΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ!!!”

  ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΑ “ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ” !!!

  ΚΑΙ…
  ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΝΑ …
  ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ, ΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ!

  ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ, ΝΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΣΕΙ “Η ΣΚΟΝΗ” …

  Like

 3. ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΛΑΘΕΙ. ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ.

  Like

 4. Ταυτόχρονο κάλεσμα στους 2 πραγματικά μεγάλους παίχτες από τα 2 άκρα της κυβέρνησης.
  Αντέχουμε να τους βάλουμε να πλειοδοτήσουν?

  Like

 5. Παραμυθάκια της Χαλιμάς ….. ‘’ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ’’ διαστάσεων ….

  Πίσω από την απειλή με πόλεμο (casus belli) της Τουρκίας βρίσκεται η ίδια η Αμερική

  για τον απλούστατο λόγο του ότι συμβαίνει στην ανατολική μεσόγειο που αφορά την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας συμβαίνει το ίδιο και στην αρκτική μεταξύ Ρωσίας – Αμερικής…..

  αν η Ελλάδα κάνει επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια και γίνει αποδεκτό τότε μπορεί και η Ρωσία , που έχει το αντίστοιχο πρόβλημα με εμάς εκεί , να κάνει επέκταση στα 12 μίλια καθώς θα υπάρχει προηγούμενο και αυτόματα να της ανήκει σχεδόν όλη η αρκτική …..

  θέλετε να μάθετε ΠΟΣΑ θα χάσει η Αμερική σε ορυκτό πλούτο από μια τέτοια κίνηση?

  Πιστεύετε ότι θα το επιτρέψει ?

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s