Σε … «άτακτον φυγή» στη Βουλή των Λόρδων!

Τελικά η ορισθείσα για την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων με θέμα την επίσκεψη Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα με τίτλο «ρωσικές στρατιωτικές βάσεις» στην Κύπρο, κατέληξε σε φιάσκο και σε μια συζήτηση για χάρη συζήτησης με ερωτήσεις άλλων τ΄άλλων για να ξεμπερδεύουν οι λόρδοι και βαρόνες έχοντας εμφαντικά ξεπεράσει τα αρχικά «σοκαρίσματα» τους. Αντίθετα με ότι αναμενόντουσαν οι ερωτήσεις τους σε σχέση με το Κυπριακό, που ήταν και το θέμα της συζήτησης, ήσαν περιορισμένες και σε εμφαντικά χαμηλούς τόνους. Και όχι μόνο αυτό ξέφυγαν του κυρίου θέματος, με αναφορές στην Ουγγαρία, σχέδια του ΝΑΤΟ σε σχέση με απειλές και την πολιτική της ΕΕ για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σε απάντηση του λόρδου Σάρκι (Lord Sharkey Liberal Democrats) που ενέγραψε το θέμα, κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση συζήτησε με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρόταση για δημιουργία Ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο και τη χρήση των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας από ρωσικά πολεμικά πλοία καθώς επίσης και χρήση της αεροπορικής βάσης της Πάφου η Υφυπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας βαρόνη Ανελέι (Baroness Anelay of St Johns – Conservative) έδωσε την ακόλουθη απάντηση.

Είμαστε (είπε) σε τακτική επαφή και συζητήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για θέματα ασφάλειας και άμυνας, και έχουμε ενημερωθεί για τη συμφωνία που υπογράφτηκε στη Μόσχα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι αυτές οι συμφωνίες αντιπροσωπεύουν μια συνέχεια υφιστάμενων διευθετήσεων… Σε δηλώσεις του στα ρωσικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρητώς απέκλεισε τη χρήση του λιμανιού της Λεμεσού για στρατιωτικούς σκοπούς. Το ίδιο και ο Υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης, ο οποίος μετά την συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι δεν υπήρχε θέμα ρωσικών αεροπορικών ή ναυτικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Κύπρου, είναι συνέχεια υφιστάμενων συμφωνιών.
Σε άλλη ερώτηση η βαρόνη Ανελέι τόνισε την συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέει από τη συμφωνία του Ιανουαρίου 2014 εννοείται για την ανάπτυξη στις περιοχές των βάσεων, η οποία επιβεβαιώνει είπε, τους δυνατούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλούς τομείς, όπως η ασφάλεια, άμυνα και μεταρρυθμίσεις στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Η δε πολυσυζητημένη «σοκαρισμένη» βαρόνη Λάτφορτ (Baroness Ludford – Liberal Democrats) ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημά της καθώς η ερώτησή της δεν αφορούσε ποσώς το Κυπριακό.
Η Λάτφορτ ουσιαστικά ρώτησε την Υφυπουργό… κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες στο Τύπο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δέχεται πιέσεις από το Σίτυ του Λονδίνου να μην προχωρήσει με περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας!

Την εκτροπή από το θέμα επισήμανε τελικά και η ίδια η Υφυπουργός βαρόνη Ανελέι η οποία ουσιαστικά είπε πως ενώ είχαν πάει για συζήτηση με θέμα την Κυπριακή Δημοκρατία η όλη συζήτηση εκτράπηκε και της αναφέρθηκαν άλλα ζητήματα.

Στην συζήτηση με πρόσκληση της βαρόνης Ανελέι, παρευρέθηκε και ο ΄Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει και προσωπικά με αρκετά μέλη της Βουλής των Λόρδων.

Εν τω μεταξύ είμαστε σε πολύ καλή θέση να γνωρίζουμε ότι η αλλαγή του σκηνικού οφείλεται αφενός και αρχικά σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική δουλειά που έκανε, όλες αυτές τις μέρες που ακολούθησαν τις διάφορες δηλώσεις και δημοσιεύματα στο Λονδίνο σχετικά με την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα, ο ΄Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, ο οποίος προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση με αδιάσειστα στοιχεία τόσο τον Τύπο όσο και αριθμό βουλευτών, λόρδων και βαρόνων. Και αφετέρου στις άμεσες αντιδράσεις αυτή τη φορά της δικής μας πλευράς στην Κύπρο, με ανακοινώσεις, τοποθετήσεις, άρθρα και δηλώσεις και τις αντιδράσεις στον ομογενειακό Τύπο στο Λονδίνο.

Φανούλα Αργυρού – Ανταπόκριση από Λονδίνο στο Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου. 11.3.2014

2 thoughts on “Σε … «άτακτον φυγή» στη Βουλή των Λόρδων!”

  1. Ισως χρήσιμο θα ήταν για την Κύπρο νά δώσει τη βάση της Δεκέλειας (πού τώρα κατακρατούν παρανόμως οι Εγγλέζοι) στους Ρώσους. Ετσι οι Ρώσοι, με νόμιμη τώρα συμφωνία πού θα έχουν στα χέρια τους, θα πετάξουν (έστω και με τη δύναμη των ασύγκριτα υπέρτερων όπλων τους) τους Εγγλέζους μια για πάντα έξω από το νησί (πού έχουν μάλιστα τό απύθμενο θράσος νά διεκδικούν καί …. Αγγλική ΑΟΖ καί δικά τους πετρέλαια καί φυσικό αέριο γιά πάρτυ τους !!! σε συνεργασία με την συμφωνούσα με αυτή την Αγγλική διεκδίκηση κατοχική Τουρκία) και νά τερματήσουν οριστικά την αγγλική αποικιοκρατία στη Κύπρο. Καί άσε μετά τούς Εγγλέζους νά … καθαρίσουν με τη Ρωσία σε μεταξύ τους πόλεμο για τη διεκδίκηση των Αγγλικών βάσεων (και ιδίως της βάσης της Δεκέλειας !!!
    Θα μπορούσε επίσης ίσως νά τεθεί και ως συμπληρωματικός όρος στη συμφωνία εφαρμογής τής παραχώρησης στρατιωτικών βάσεων στή Κύπρο με τη Ρωσία, ότι δηλαδή υποχρεούται η Ρωσία νά διώξει (έστω και στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά, κλπ) τις Αγγλικές βάσεις από την Κύπρο κατόπιν ρητής σχετικής προς τούτο εξουσιοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Ρωσία. Το ίδιο και για την εκδίωξη όλων των Τούρκων και τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το σκλαβωμένο τμήμα της Κύπρου και μάλιστα και εις πρακτική εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ για το ζήτημα αυτό, μέλος του οποίου (ΟΗΕ και δή του Συμβουλίου Ασφαλείας) είναι η Ρωσία και άρα δικαιωματικά κατά το Διεθνές Δίκαιο μπορεί νά το κάνει αυτό, η οποία πλέον Ρωσία, με τη δύναμη των όπλων της, νά κληθεί νά επιβάλλει στρατωτικά τόσο την εκδίωξη της Τουρκίας, όσο και της Αγγλίας από την Κύπρο, όπως ακριβώς έχουν κάνει οι Αμερικανοί (με τά όπλα τους) σέ άλλες περιπτώσεις για την επιβολή/εφαρμογή διά της βίας άλλων αποφάσεων του ΟΗΕ σέ άλλα κράτη (Ιράκ, Αφγανιστάν, Σερβία).
    Βέβαια, στη περίπτωση αυτή της Κύπρου η Ρωσία θα έχει, όπως προείπα, και την επιπρόσθετη νομιμοποίηση για τη χρήση αυτή στρατιωτικής βίας (εναντίον Τουρκίας καί Αγγλίας) αφού θα έχει -πέραν τών εκετελεστέων σχετικών αποφάσεων τού ΟΗΕ – καί τη σχετική έγγραφη και ρητή προς τούτο εξουσιοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (πού μπορεί μάλιστα νά περιβληθεί και με την ισχύ Κυπριακού νόμου), και βέβαια για τις νόμιμες αυτές ενέργειές της θα έχει το όφελος ρωσικών βάσεων στο νησί (αλλά βεβαίως όχι “αποικιοκρατικού” χαρακτήρα, όπως είχε η Αγγλία, και βέβαια χωρίς δικαίωμα ρωσικής ΑΟΖ ή άλλο τι σχετικό που νά είναι με οποιοδήποτε τρόπο εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού γενικότερα).
    Απλά οι Ρώσοι θά έχουν τεράστιο οικονομικό, στρατιωτικό, στρατηγικό καί γεωπολιτικό όφελος καί ασύγκριτο πλεονέκτημα καί όφελος αφού αφενός δεν θα πληρώνουν κανένα ενοίκιο για τη χρήση των βάσεων αυτών (για έστω 50 χρόνια), αφετέρου θα έχουν εκεί σημαντικότατες στρατιωτικές βάσεις με όλα τά επακόλουθα στρατηγικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα ελέγχου και δράσης στην εκεί περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στήν Μέση Ανατολή, απέναντι από τό Ισραήλ καί τή Συρία, τήν Αφρική και Αραβία (καί μάλιστα υπέρτερα των εποφθαλμιούντων Κινέζων πού και αυτοί θα ήθελαν πάρα πολύ νά έχουν όλα αυτά τά πλεονεκτήματα και τά ασύγκριτα στρατηγικά κάι γεωπολιτικά οφέλη στην περιοχή και την Ευρώπη γενικότερα. Αμοιβαίο λοιπόν το όφελος για Κύπρο και Ρωσία με μια τέτοια συμφωνία !!!

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s