Πέντε χρόνια μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο: Ο αγώνας συνεχίζεται

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥΘεοφάνης Μαλκίδης

Η 11η Μαρτίου 2010 αποτελεί μία σημαντική ημέρα για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μία σπουδαία ημερομηνία για τα εκατομμύρια θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Η απόφαση…

της ολομέλειας του Σουηδικού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει με ψήφους 131 υπέρ και 130 κατά, την Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων με την καθοριστική ψήφο της κουρδικής καταγωγής βουλευτού Gulan Αvci, αποτέλεσε μία μεγάλη επιτυχία, η οποία ήρθε σε μία δύσκολη περίοδο. Σε μία συγκυρία όπου το μόνο που λεγόταν και συνεχίζει να ακούγεται είναι αριθμοί. Στην ελληνική όμως παράδοση, υπάρχουν και οι λέξεις, που γίνονται  σύμβολα, αγώνες, ταυτότητα. Αυτή όπου όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης που κατέγραψε το δράμα των ξεριζωμένων Ελλήνων μετά τη Γενοκτονία, δίνει νόημα και μορφή σε μία άμορφη και άμυαλη απεραντοσύνη.

 Η απόφαση της Σουηδικής Βουλής την 11 Μαρτίου 2010 ήρθε μετά την απόφαση  του Μαίου του 2009, ότι από κοινού Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι θα προωθήσουν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στη Σουηδική Βουλή. Είμαι περήφανος γιατί στην εκδήλωση εκείνη στη Στοκχόλμη μίλησα μαζί με τους συναγωνιστές Κώστα Φραγγίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Στοκχόλμης “Εύξεινος Πόντος”, Vahagn Avedian , μέλος της Αρμενικής εθνικής επιτροπής Σουηδίας και τον Sabri Atman εκπρόσωπο των Ασσυρίων. Εκεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας διανεμήθηκε το βιβλίο μου, στην αγγλική γλώσσα, για τη Γενοκτονία.

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στη Στοκχόλμη και το αίτημα για την αναγνώριση, η πρωτοβουλία των βουλευτών του Αριστερού Κόμματος (Vänsterpartiet),Τάσου Σταφιλίδη, Hans Linde, και Fredrik Malm, ενώ στη συνέχεια υπήρξε πρωτοβουλία και του κόμματος των Πράσινων (Miljöpartiet), χωρίς όμως να περάσει από την Ολομέλεια. Λίγο αργότερα το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Σουηδίας, το Σοσιαλδημοκρατικό, κατά την ετήσια συνέλευση του, το Νοέμβριο του 2009 , είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ασσυρίων, των Ελλήνων και Αρμενίων.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας πήγε προς ψήφιση στο  Σουηδικό κοινοβούλιο και το αποτέλεσμα ήταν η επικράτηση της αλήθειας, έναντι της άρνησης και της προπαγάνδας.

Η αναγνώριση από τη Σουηδία έχει τεράστια αξία γνωρίζοντας τη θέση της  χώρας τόσο παγκόσμια όσο και ευρωπαϊκά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.  Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται και από ότι φαίνεται έχει και αποτέλεσμα. Ειδικά όταν προέρχεται από την δυναμική και έξω από συμφέροντα και λογικές Διασπορά και ανιδιοτελείς ανθρώπους. Ο αγώνας συνεχίζεται και παρότι έχει πολλά εμπόδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, θα είναι νικηφόρος!  

Ο Θ. Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαικών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

5 thoughts on “Πέντε χρόνια μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο: Ο αγώνας συνεχίζεται”

 1. Αυτή όπου όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης που κατέγραψε το δράμα των ξεριζωμένων Ελλήνων μετά τη Γενοκτονία,

  ——–

  ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Νίκος Καζαντζάκης……………του ΕΛΕΕΙΝΟΥ ελ.βενιζελου σας
  ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ………..ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ αναφορα στο γκρεκο

  ημαρτον ρε…….καλος ο Καζαντζακης σε ολα τα αλλα
  αλλα για τους Ποντιους ΕΔΡΑΣΕ ΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΙ του ελ.βενιζελου
  οπως ο στεργιαδης και ο σχης καθηνιωτης

  ΥΓ
  ΜΟΝΟ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
  καμαρι του Ποντου, εφτιαξε το Κεντρο Ποντιακων Μελετων και ισως ηταν ο μονος απο τα βρωμοπασοκοειδη ……………που πιστευε αυτα που ελεγε προεκλογικα το 81

  Like

 2. ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ {Δημοσιεύτηκε 18-4-2009 στην εφημερίδα «ΝΕΑ» από τον Φ.Π. }

  Τα άρθρα 1 & 2 της Συνθήκης των δικαιωμάτων του ανθρώπου περί γενοκτονίας , την
  θεσμοθετούν ως εξής :

  Γενοκτονία κατά τη διεθνή παραδοχή, υπάρχει όταν μια φυλετική ή θρησκευτική ομάδα διώκεται επειδή δεν ανήκει φυλετικώς ή θρησκευτικώς στην ίδια με αυτήν ομάδα . Η σχετική Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της «γενοκτονίας» διά του άρθρου {2}αναφέρει τα εξής :

  «Εις την παρούσα Σύμβαση , ως γενοκτονία νοείται οποιαδήποτε εκ των κατωτέρω πρά- ξεων ενεργουμένη με την πρόθεση ολικής ή μερικής καταστροφής ομάδος εθνολογικής , φυλετικής ή θρησκευτικής . Φόνος μελών της ομάδος, σοβαρή βλάβη της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητος των μελών αυτής , μέτρων αποβλεπόντων στην παρεμπόδιση των γεννήσεων στους κόλπους μιας ορισμένης ομάδος και αναγκαστική μεταφορά παίδων από τη μια ομάδα στην άλλη».

  Είναι γεγονός ότι ο όρος «γενοκτονία» καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. στις 8 -12 – 1948, κατόπιν εισήγησης του διακεκριμένου Πολωνοεβραίου νομικού «Ραφαέλ Λέμκιν», αφού είχεν ήδη συντελεσθεί το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

  Αυτή η ανυπαρξία του όρου «γενοκτονία» δεν εμπόδισε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία «Χένρι Μοργκεντάου» όστις σε τηλεγράφημά του στις 20 Ιουλίου 1915 προς την κυβέρνησή του κατήγγειλλε την «εκστρατεία εξόντωσης μιάς φυλής» {Campaine of rase extermination}.

  Επίσης ο σημαντικός Βρετανός ιστορικός αυτής της εποχής «Αρνολντ Τόϊνμπι» {1889 – 1975} αφιερώνει ολόκληρο βιβλίο με τίτλο : «Οι Αρμενικές Φρικαλεότητες . Η δολοφονία ενός Εθνους». { The Armenian Atrocities . The Murder of Nation}. Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωρισθεί από πολλά κράτη και κοινοβούλια . Μεταξύ αυτών και το ελληνικό κοινοβούλιο. {25-4-1996} και της Κύπρου {29-4-1982}. Το δε ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις {18-6-1987}.

  Σύμφωνα με το διεθνή νόμο η Ελλάδα έχει υποστεί όχι μία αλλά πολλές φορές γενοκτονία από την Τουρκία . Αυτό που συνέβη στον Ελληνισμό της Μ. Ασίας από το 1914 – 1923, είναι το τέταρτο κρούσμα ολικής γενοκτονίας μαζί με αυτά της εξαφάνισης των γηγενών ινδιάνων κατοίκων της Αμερικής των Αρμενίων και των Ελλήνων από τους Τούρκους και των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία .

  Στις 13 Αυγούστου 1923, ο Μουσταφά Κεμάλ που από αυτή την πράξη του έλαβε και τον τίτλο του Ατατούρκ {πατέρας των Τούρκων}, δήλωσε με υπερηφάνεια και ανείπωτη χαρά στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα τα εξής : «Επιτέλους ξεριζώσαμε τους Ελληνες της Μικράς Ασίας».

  Και πράγματι με τους συνεργάτες του «Τopal Osman και τον Nouredin Pacha» οργάνωσαν αυτή την αποτρόπαια γενοκτονία . Ο ίδιος δε διέταξε και πρωτοστάτησε στην πυρκαγιά και τη σφαγή των κατοίκων της Σμύρνης. Εξέδωσε δέ διαταγή για τη σύλληψη και την εκτέλεση όλων των ανδρών από δέκα έξι έως πενήντα ετών. Και δυστυχώς κάποιοι… προοδευτικοί εκπαιδευτικοί, αλλά και πολιτικοί ενεργώντες κατ’ εντολή των Αμερικανών που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα της Τουρκίας , είχαν το θράσος να αναφέρουν αυτή την ειδεχθή μαζική δολοφονία ως…. «Συνωστισμό» !

  Αιώνια κατάρα θα τους βαρύνει . Αν δεν κάνω λάθος ήρχισεν ήδη η θεία τιμωρία !… Από που κι’ ως πού οι Ελληνες επίσημοι που πηγαίνουν επισήμως στην Τουρκία , καταθέτουν στεφάνια στη μνήμη αυτού του εξολοθευτή του Ελληνισμού ;

  Στη συνέχεια και επειδή οι Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και η Διεθνής κοινή γνώμη δεν την καταδίκασαν, η Τουρκία απεθρασύνθη και έπραξε τα ίδια το 1955, εναντίον των ολίγων απομεινάντων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης , καθώς και των υπηρετούντων στο κλιμάκιο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη Ελλήνων αξιωματικών. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση του τότε ασθενούντος βαρέως στρατάρχη Παπάγου, δεν ηδυνήθη να αντιδράσει . Επίσης το ΝΑΤΟ δεν προστάτεψε τους Ελληνες αξιωματικούς , ούτε καταδίκασε την Τουρκία γι’ αυτό το πογκρόμ .

  Ετσι ανενόχλητη και ατιμώρητη η Τουρκία έκανε τα ίδια το 1974 στην Κύπρο και συνεχίζει να ασελγεί σε βάρος των χριστιανικών λαών και του Διεθνούς Δικαίου ατιμωρητί ! Τώρα έχουν σειρά οι Κούρδοι , και κατόπιν πάλι οι Ελληνες ! 18-4-2009 Φ.Π.

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s