Ισχυρή και ανεξέλεγκτη – Πώς η Τρόικα παγίδεψε την Ελλάδα για να σώσει τις τράπεζες

τροικαΟ Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Harald Schuman ηγήθηκε ενός εκτενούς ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να ρίξει φως στα «σκοτεινά πλοκάμια» των ανθρώπων που βρέθηκαν πίσω από την τρόικα.

Ο Harald Schuman περιηγήθηκε στη χώρα μας περιγράφοντας την αγριότητα με την οποία επιβλήθηκε το μνημόνιο. Σχολιάζει το γεγονός πως παρακάμφθηκαν ευρωπαϊκές συνθήκες και εθνικά κοινοβούλια για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα λιτότητας που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της φτώχειας και ψάχνει τις λεπτομέρειες πίσω από τις συμφωνίες.

Το ντοκιμαντέρ είναι στα γαλλικά και στα γερμανικά. Εμείς, σας παρουσιάζουμε το περιεχόμενο που αφορά τη χώρα μας.

Ένα χρέος μη βιώσιμο

Μιλώντας με τον σημερινό υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος τότε δεν είχε ακόμη εκλεγεί σημείωσε το παράλογο της μη αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Δημιούργησαν ένα μόνιμα και μη βιώσιμο χρέος. Δεν ήταν θεωρία συνωμοσίας. Ο Γιούνκερ είχε αναφέρει πως γνωρίζουμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν ξέρουμε πως θα επανεκλεγούμε στη συνέχεια» ανέφερε ο Έλληνας οικονομολόγος. «Όλες οι κυβερνήσεις μεταξύ το 2008-2010, συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές υποστήριζαν τον οικονομικό τομέα. Μέχρι τότε οι χώρες έλεγαν στους τραπεζίτες, σας αφήνουμε να κάνετε ότι θέλετε, αρκεί να μας επιστρέφετε ένα μέρος από τα χρήματα που κερδίζετε για να χρηματοδοτήσουμε το κράτος. Όταν ξέσπασε η κρίση οι κυβερνήσεις δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα, ούτε το ηθικό σθένος να αντιμετωπίσουν τους τραπεζίτες»

Πρόγραμμα σωτηρίας ξένων τραπεζών

Το ντοκιμαντέρ συνέχισε την έρευνα στην Αμερική και τα γραφεία του ΔΝΤ.  Μιλώντας με τον Πάολο Νογοθέρα Μπατίστα, Βραζιλιάνος, γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, αποκαλύπτει πως το ΔΝΤ γνώριζε πως το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. «Το ΔΝΤ δεν μπορούσε να δώσει οικονομική βοήθεια σε ένα κράτος, εφόσον το χρέος ήταν μη βιώσιμο. Τι έγινε; Αλλάξαμε τον κανονισμό, έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να παρέχει τη βοήθεια. Έμεινα έκπληκτος εκείνες τις ημέρες από την έλλειψη διαφάνειας όλη της διαδικασίας».

Αντίστοιχα ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ξεκάθαρα πως όλο το σχέδιο αφορούσε στη σωτηρία των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών και όχι του ελληνικού λαού. «Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δεν ήθελε να επιβάλει απώλεια κεφαλαίων στις γαλλικές τράπεζες, δεδομένου και του γεγονότος πως προσέβλεπε σε μια υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας. Από την πλευρά τους οι Γερμανοί τραπεζίτες έπεισαν την Άνγκελα Μέρκελ πως θα ήταν δραματικό να χάσουν κεφάλαια» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Έτσι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα σαν αυτή να είχε μόνο παροδικά προβλήματα.  Έτσι καταπάτησαν έναν από τους βασικούς κανόνες της συνθήκης του Μάαστριχ, τον κανόνα της μη διάσωσης. Αποφάσισαν να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα, όχι για να σώσουν τη χώρα, αλλά τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες».  Όπως σημειώνει το μέγεθος των απωλειών για τις τράπεζες σε άλλη περίπτωση θα ήταν 20 δισ ευρώ για τις γαλλικές και 17 δις για τις γερμανικές τράπεζες.

Από την πλευρά του ΔΝΤ μίλησε και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.  «Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν κάτι που έλλειπε από το σχέδιο. Οι Ευρωπαίοι επέβαλαν ένα δραστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, το οποίο ήταν πολύ σύντομο» ανέφερε και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ γνώριζε πολύ καλά πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και κυρίως ότι θα προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων:

«Αυτό το πρόγραμμα θα μειώσει δραστικά την αγοραστική δύναμη της χώρας, θα την βυθίσει σε άγρια ύφεση και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό» σημειώνει διαβάζοντας από την έκθεση του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει απλά πως θυσιάσαμε την Ελλάδα στο βωμό της παγκόσμιας οικονομίας» σημειώνει.

Η Γερμανία άνθισε λόγω της οικονομίας του χρέους

Στο φιλμ μιλά και ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, τονίζοντας πως η Γερμανία κέρδισε από την οικονομία χρέους στις χώρες του Νότου. «Η Γερμανία λέει πως επανήλθε στην ευημερία, μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από ένα πρόγραμμα λιτότητας. Γιατί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και άλλες χώρες.

Μόνο που η γερμανική οικονομία άνθισε πατώντας πάνω στην οικονομία χρέους που δημιουργήθηκε σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία. Τώρα η Γερμανία λέει στους Ισπανούς κάντε όπως κάναμε εμείς, αλλά εμείς δεν θα φερθούμε όπως εσείς»

Η υγεία σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας

Η κάμερα περιπλανιέται στα ελληνικά νοσοκομεία και κάνει αναφορά στην καταστροφική επιβολή περικοπών στην υγεία στο 6% του ΑΕΠ, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό είναι 10%. 3εκατ. Έλληνες μετά από τις κινήσεις της τότε κυβέρνησης δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην υγεία.

Στην κάμερα μιλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που τότε ήταν υπουργός Υγείας με μια δήλωση πραγματικά σοκαριστική.

Ο Έλληνας πολιτικός εξηγεί στον συγγραφέα πως τα χρήματα είναι αυτά, όσο η Ελλάδα είναι σε κρίση. Σε ερώτηση για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα υγείας, όταν το υπουργείο προχωρά σε μείωση προσωπικού απάντησε. «Είναι απλό. Πριν δούλευαν τρεις ώρες την ημέρας και τώρα δουλεύουν επτά».

Πολύ απλοϊκή εξήγηση για να περιγράψει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, περιγράφει ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ και αναφέρθηκε στη βοήθεια σε υλικό και προσωπικό από χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, βοήθεια και αλληλεγγύη που αρνήθηκε στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις τους.

Για το ζήτημα της υγείας ο Γιώργος Βήχας, γιατρός και διευθυντής της εθελοντικής κλινικής του Ελληνικού αναφέρει πως «το σύστημα υγείας στην Ελλάδα ήθελε σίγουρα αναμόρφωση, όχι όμως ισοπέδωση που αποτέλεσε και την καταστροφή του. Δεν διορθώσαμε αυτά που έπρεπε, αλλά καταστρέψαμε και ότι θετικό υπήρχε. Και σήμερα η χώρα μου δεν έχει ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας».

Η ευρωβουλή για την Τρόικα

Η Elisa Fereira, ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών, ειδική στη δραστηριότητα της Τρόικα, αναφέρεται σε αυτήν ως τερατούργημα: «Αυτό το τέρας που δημιουργήσαμε, η Τρόικα, δεν έχει καμία σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Αντίστοιχα ο Φιλίπ Λάμπερτς, ευρωβουλευτής της ομάδας των Πράσινων σημείωσε πως «η λιτότητα σκοτώνει κυριολεκτικά». «Είναι εύκολο για έναν τεχνοκράτη να ζητήσει περικοπές στην υγεία. Όταν όμως το θέμα μεταφέρεται στα εθνικά κοινοβούλια ή στο ευρωκοινοβούλιο τότε είναι πολύ πιο λεπτό πολιτικά» εξηγεί.

Το ντοκιμαντέρ κάνει μια πιο σύντομη αναφορά στις απαιτήσεις της Τρόικα στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία που οδήγησαν σε εξαντλητικές περικοπές μισθών και δυσθεώρητη ανεργία.

Ο Harald Schuman ρωτάει στη συνέχεια τη Veronica Nilsson  της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων σχετικά με την αυτονομία της τρόικας. «Η Κομισιόν πρέπει να σέβεται τη δημοκρατία και τα εργασιακά δικαιώματα επί ίσοις όροις για όλη την Ευρώπη», λέει η Nilsson.

Από τη δική της μεριά, η Λούκα Κατσέλη που υπήρξε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο 2009-2010 και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το 2010-2011, σημειώνει:

«Είχαμε ενστάσεις αλλά δεν έγιναν σεβαστές». Στους οκτώ μήνες που ήταν υπουργός επί κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου κατάφερε να περάσει τον ομώνυμο νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ήταν 2010, στο ξεκίνημα της κρίσης.

«Οι διατυπώσεις μου σε σχέση με τις αντίστοιχες που μας πρότειναν, ήταν διαφορετικές», επισημαίνει.

Ο κ. Μανιτάκης διορίστηκε στις 17 Μαΐου 2012  υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου. Στις 21 Ιουνίου, μετά από πρόταση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

«Δεκατρείς μήνες που ήμουν υπουργός το μέλημα μου ήταν πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα», λέει στην κάμερα του Arte.

«Ο Τόμσεν ήταν ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής. Συνέχεια αισθανόμουν ότι η χώρα μου ταπεινωνόταν. Ένα βράδυ είχαμε συνομιλήσει στις 23.00 η ώρα και μου είχε πει. «Από εσένα εξαρτάται αν η χώρα σου θα πάρει 8 δισ. ευρώ για τη δόση». Ο φόβος. Αυτό καλλιεργούσαν. Και την υποταγή. Δε μου έδινε την εντύπωση ότι συνομιλεί με έναν υπουργό μιας κυρίαρχης χώρας. Ότι με σέβεται. Μου μιλούσε σαν να ήμουν εκπρόσωπος μιας χώρας που δεν ήταν απλός οφειλέτης, αλλά μια φαυλοκρατική χώρα. Μια χώρα τεμπέληδων. Εγώ πιστεύω ότι ο Τόμσεν το είχε πάρει προσωπικά και ήθελε να πάρει εκδίκηση».

«Μια τέτοια συμπεριφορά δεν θα ήταν αποδεκτή στις ΗΠΑ», σχολιάζει ο συγγραφέας και παρουσιαστής Harald Schuman.

Στη συνέχεια τοποθετείται σχετικά εκ νέου ο Πάολο Νογοθέρα Μπατίστα. «Ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν η γραφειοκρατία. Η τρόικα όμως πήγε στην Ελλάδα και έστησε ένα ολόκληρο πρόγραμμα διακυβέρνησης, ολότελα δικό της. Η λειτουργία αυτή είναι συνολικό πρόβλημα της Ευρώπης. Η γραφειοκρατία υπάρχει διεθνώς και είναι πρόβλημα. Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα αλλά είναι θέμα της χώρας και πρέπει να το επιλύσει με τη βοήθεια των Βρυξελλών».

Μιλώντας για τη λίστα Λαγκάρντ

Ο όρος «λίστα Λαγκάρντ» οφείλεται στην τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρέδωσε την εν λόγω λίστα στο ελληνικό κράτος τον Οκτώβρη του 2010, γεγονός που επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 παραμονές Χριστουγέννων.

Η λίστα μπήκε στα ντουλάπια της κυβέρνησης και το 2012 ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τα ΜΜΕ.

Για το θέμα τοποθετείται στο ντοκιμαντέρ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η λίστα Λαγκάρντ όπως την ονομάζουμε ήρθε στη χώρα το 2010. Μιλάμε για 2.062 συνολικά ονόματα. Τον Γενάρη του 2014, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ μας είπε ότι είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μόλις σε έξι. Είναι απαράδεκτο αυτό. Αδιανόητο αποτέλεσμα που όμως εξηγείται γιατί μέσα στη λίστα αυτή βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς τους και μια σειρά προσώπων που συνδέονται με αυτό που συνιστά το σύστημα διαπλοκής στην Ελλάδα του σήμερα», σημειώνει η πρόεδρος της Βουλής.

Ακολουθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ

ο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γνωστό ως ΤΑΙΠΕΔ ή HRADF ιδρύθηκε με το νόμο 3986/2011. Σύμφωνα με το καταστατικό του, σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ (άρθρο 4 καταστατικού του) είναι η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και περιουσιακών στοιχείων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ όπως ορίζεται στην §1 του άρθρου 5 του ν. 3986/2011.

1. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο και κατά προτίμηση, με:

α) Πώληση.

β) Σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων δικαιωμάτων οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας.

γ) Μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων οποιασδήποτε φύσης επί αυτών.

δ) Εκμίσθωση.

ε) Παραχώρηση της χρήσης ή της εκμετάλλευσής τους.

στ) Ανάθεση της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων.

ζ) Εισφορά τους σε ανώνυμες εταιρείες και στη συνέχεια πώληση των μετοχών που προκύπτουν.

η) Τιτλοποίηση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από τον επιχειρηματικό ή μη χαρακτήρα τους, σύμφωνα με τα άρθρα 10, 11 και 14 του ν. 3156/2003.

Πλαζ, τουριστικές περιοχές, πρώην αεροδρόμια, πωλήθηκαν σε τιμές ευκαιρίας, σημειώνει το ντοκιμαντέρ.

Λόγος γίνεται φυσικά για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Κύριος στόχος δεν είναι η διαπίστωση αν έχει διαπραχθεί ή όχι από τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα, λόγω του ύψους του ποσού, σε βαθμό κακουργήματος, γιατί αυτό αφορά αποκλειστικά το σκέλος της συμπεριφοράς του Ελληνικού Δημόσιου. Ζητούμενο είναι να μην προχωρήσει η κατάθεση της Σύμβασης Πώλησης για έγκριση από την ελληνική Βουλή, ώστε να μην συμπληρωθούν οι υπογραφές, που έχει ήδη βάλει το ΤΑΙΠΕΔ, με αυτές του Ελληνικού Δημοσίου».

Τα παραπάνω έλεγε η Νάντια Βαλαβάνη στις 20 Δεκεμβρίου του 2014.

«Υπάρχει μια ομάδα ελίτ που ληστεύει τη χώρα», λέει η Λούκα Κατσέλη στο Arte.

Ο Χρήστος Κορτζίδης δήμαρχος του καλλικρατικού δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, αναφέρει:

«Είναι εξευτελιστικό το τίμημα που θα εισπράξει το δημόσιο. Όλα γίνονται για το καλό των ελίτ».

Από τη δική του μεριά, ο Γιάννης Στουρνάρας σχολιάζει: «Τα ποσά των επενδύσεων στην περιοχή του Ελληνικού θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία συνολικά».

«Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας και έχουν γίνει ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο αλλά ακόμα υπάρχουν ερωτηματικά. Η απάντηση είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ διέπεται από τους ιδιωτικούς όρους της οικονομίας και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία», παρατηρεί ο κ. Κορτζίδης.

«Η τρόικα συμπράττει με την εγκληματική πολιτική σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των Ελλήνων πολιτών αλλά και σε βάρος των επόμενων γενεών», αναφέρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σταδιακά φτάνουμε στο σήμερα και στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Harald Schuman στο περιθώριο της συνάντησης του Έλληνα υπ. Οικ. με τον κ. Σόιμπλε είχε έναν σύντομο διάλογο με τον κ. Βαρουφάκη. «Η Ελλάδα είναι στην υψηλότερη θέση διαφθοράς αυτή τη στιγμή. Το πρόγραμμα μας στοχεύει στο να πατάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η οικονομική μας φιλοσοφία μεταρρυθμίσεων εντάσσεται στα πλαίσια της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και ζητάμε να μας σεβαστούν για να γυρίσουμε σελίδα».

Μέσα στην κρίση, στόχος ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διάσωση τους, σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

«Η λειτουργία της τρόικας παραβιάζει τις ελευθερίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος James Steward του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.

«Μιλάμε για έναν ιδεολογικό και πολιτικό έλεγχο που ορίζεται εκ των άνω».

«Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα χώρας όπου όλα έγιναν για να διασωθούν οι τράπεζες εις βάρος των πολιτών, με την «διοίκηση» της τρόικας να θέτει όρους», καταλήγει ο Harald Schuman, κλείνοντας το «Puissante et incontrôlée : la troïka».

Το κανάλι:

Το Arte είναι Γερμανογαλλικός τηλεοπτικός σταθμός με έδρα το Στρασβούργο. Ιδρύθηκε μετά από σύμβαση των δυο κρατών το 1992. Στόχος του είναι η προβολή Ευρωπαϊκών παραγωγών σε κινηματογράφο, ντοκιμαντέρ και σχόλιο. Παρότι το ποσοστό αγοράς του καναλιού δεν είναι μεγάλο, έχει μεγάλη επιρροή στη δημόσια γνώμη στις δυο χώρες.

Εκπέμπει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στα Γαλλικά και στα Γερμανικά. Οι εκπομπές πωλούνται και σε άλλα κανάλια.

Τράπεζα της Κύπρου: Έρευνα για την πώληση κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Σε έρευνα σχετικά με την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι το ΔΣ της ΚΤΚ αποφάσισε ομόφωνα την πλήρη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Τράπεζας. Η ανακοίνωση έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ.

Σε απάντηση πρόσφατων αναφορών στον Τύπο για τις έρευνες που διεξάγονται για το σκάνδαλο της οικονομίας και τα θέματα διακυβέρνησης και αναδιάρθρωσης της, η ΚΤΚ εξέδωσε ανακοίνωση τεσσάρων σημείων αναφορικά με τις αποφάσεις που έλαβε τόσο για το θέμα της έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ όσο και για την πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και για την αναδιοργάνωση του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη διεξάγεται έρευνα για την Έκτακτη Παροχή Ρευστότητας (ELA) ως έχει ανακοινωθεί στις 21 Νοεμβρίου 2014.

Αναφέρεται ακόμη ότι η ΚΤΚ έχει ήδη προχωρήσει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2014, στις διαδικασίες διεξαγωγής έρευνας σχετικά με την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το Μάρτιο 2013.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Group), φαίνεται πωςυποχρέωσαν τις τρεις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου το Μάρτιο του 2013, να πουλήσουν τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς – σε μία εξευτελιστική τιμή, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν κατά το ποσόν των 3,4 δις €.

42 thoughts on “Ισχυρή και ανεξέλεγκτη – Πώς η Τρόικα παγίδεψε την Ελλάδα για να σώσει τις τράπεζες”

 1. Ευρωζώνη: Τα σχεδια του Γιουνκερ για περαιτερω ομοσπονδιοποιηση της Ευρωπης και οι «αυτοκρατορικες βλεψεις» της Γερμανιας…

  https://projectantisystem.wordpress.com/2015/02/28/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%BA%CE%B5%CF%81-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B5/

  Like

  1. Υπεροχος ανθρωπος ο Αδωνης. Και ξερει και Πλατωνα! Να ενα πραδειγμα προς αποφυγην. για αυτο δεν μπορεις να πεισεις κανενα παιδι να εντρυφησει στην αρχαια ελληνικη γραμματαεια. Να μοιασω στο Γεωργιαδη? σου λεει και σε αφηνει συξυλο.

   Like

 2. Και όμως ….. παρόλα τα παραπάνω οι Μπαρουφακηδες – ουαου συνεχίζουν να συζητούν και να αναγνωρίζουν αυτά τα αίσχη της προδοσίας και της παρανομίας και μάλιστα να θέλουν να τα νομιμοποιήσουν με τη μορφή μακροχρόνιου δανείου και swaps όπως πολύ συχνά μας υπογραμμίζει ο υπερπολυτιμος σχολιαστής ‘’αρχάγγελος’’ ……

  Και όμως…. Οι ‘’υπνωτισμένοι νέο – αριστεροί επαναστάτες’’ έλληνες χτυπούν παλαμάκια και επευφημούν αυτούς τους πολιτικούς προδότες που συνεχίζουν το ‘’έργο’’ των προηγούμενων ……..

  Άβυσσος η ψυχή του ……. ‘’ανθρώπου’ ……

  Olympia Music Club ……. part of Soros international enterprises…… guaranteed fun

  Like

   1. Να βοηθήσω ποιους ? τους νέους προδότες ? όχι ευχαριστώ …. Δεν θα πάρω…… μαθαίνω γρήγορα……

    η επιλογή Παυλόπουλου δε σε δίδαξε τίποτα …….. ???? πρέπει να ματώσεις κι άλλο ? …… επιλογή σου ……. Όχι δική μου …..

    Τα γραμμένα μένουν …… και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό ……..

    Like

   2. τι λες βρέ;;εγώ είπα να βοηθήσεις τούς προδότες;;! το αντίθετο είπα.Οποιοι είναι προδότες να τούς αποκαλύψεις, αλλά όχι με κραυγές.Βασικά εκείνο πού χρειάζονται βοήθεια είναι τα υποψήφια θύματα.Ουρλιάζοντας θα βοηθήσεις;Τσυρίζοντας;☺

    Like

   3. Αννούλα μου , αν δε το έχεις καταλάβει ακόμη ο μόνος που ουρλιάζει είσαι εσύ και δεν έχω καταλάβει το λόγο…..

    Είναι το κόμμα πιο σημαντικό από τη πατρίδα? Πιο το σχόλιο σου για την επιλογή του μνημονικού Παυλόπουλου ? Ναι αυτού που ψήφισε τα μνημόνια που οδήγησαν τη χώρα στην υποδούλωση και τους έλληνες στις αυτοκτονίες …… που είναι ο σεβασμός σ’ αυτά τα θύματα ? με την επιβράβευση του δημίου τους σε πρόεδρο της δημοκρατίας ? για πες …. γιατί βλέπω ότι αποφεύγεις επιμελώς να απαντήσεις…. Την επικροτείς ? ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Για πες μου ακόμη πιστεύεις ότι το χρέος είναι “επαχθές” και “επονείδιστο” όπως δήλωναν προεκλογικά οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ ? και αν ναι πια είναι η άποψη σου τώρα που ο Μπαρουφακης πάει να το νομιμοποιήσει με τη μορφή αέναου χρέους στις επόμενες χιλιετίες ?. συμφωνείς ? έχεις καταλάβει η όχι τι πάει να γίνει ? ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ …..

    Σε ενδιαφέρει η πατρίδα η μήπως είσαι απλά οπαδός κόμματος που υποστηρίζει την ‘’ομάδα’’ του από χόμπι ?? Γιατί αν σ’ ενδιαφέρει η πατρίδα είναι προφανές ότι η επιλογή της σύγκρουσης με τους προδότες είναι μονόδρομος ……

    Like

   4. Πάνανδρε έχω σχολιάσει αρνητικά γιά την επιλογή Παυλόπουλου( “”πω πω τι κεραμίδα ήταν αυτή” αν θυμάμαι καλά).Με ενόχλησε εξαιρετικά πού ενώ δεν είσαι όλη την ώρα στην Ο, πού σημαίνει καλλιστα θα μπορούσες να σκεφτείς ότι ίσως σού διέφυγε το σχόλιό μου, εσύ θεωρείς δεδομένο, καί με εγκαλείς γιατί δεν έγραψα.Οχι διότι προσβλήθηκα, αλλά διότι δεν ΠΕΡΙΜΕΝΑ τέτοια απερισκεψία.
    ΦΥΣΙΚΑ το χρέος είναι επαχθές καί επονείδιστο.
    Οσο γιά την επιλογή Βαρουφάκη είναι αυτή πού θά επέλεγα κι εγώ αν ήμουν στην θέση του.Αλλά ίσως θα ήμουν περισσότερο ειλικρινής προεκλογικά γιά το ασύμβατο ευρώ καί μνημονίων, αν καί τον τελευταίο 1,5 μήνα άρχισα να αμφιβάλω παρατηρώντας το ευρωκόλημα τού λαού μας.Είδες τι ποσοστό πήραν όσοι μίλησαν πιό καθαρά.Ακόμα καί το Σχέδιο Β, πού ακριβώς γιά να μην τρομάξει νο κόσμος δεν μιλαγε γιά έξοδο από ΕΕ (πλην σποραδικά),την οποία ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ βλέπαμε ως ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητη, η υπαινικτικά (” σε αυτην την περίπτωση νά γίνει δημοψήφισμα”)πάτωσε.
    Δεδομένης λοιπόν της ΔΙΠΛΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ τού λαού, δλδ ΝΑΙ ευρώ, ΟΧΙ μνημόνια δεν βλέπω άλλη επιλογή.Αυτή η επιλογή πάντως θα επιτρέψει ανάπτυξη, δλδ έσοδα γιά τον λαό καί το κράτος.
    ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ χρειάζεται, καί πλέον μπορούν, να είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣΤΑΤΟΙ γιά το τι σημαίνει ευρώ, Ε.Ε., οπότε αυτή η επιλογή να αλλάξει.υγ.συγγνώμη σήμερα είδα το σχόλιό σου, γι αυτό καθυστέρησα να απαντήσω.

    Like

   5. Άννα μου πιθανώς δεν έχεις καταλάβει ότι ο Μπαρουφακης με τις ενέργειες του νομιμοποιεί το χρέος οπότε η θεωρία του ‘’επαχθούς και επονείδιστου’’ χρέους πάει περίπατο……
    –http://zcode-gr.blogspot.gr/2015_02_01_archive.html

    Όσο για τον Παυλόπουλο τι να σχολιάσει κανείς? Δηλαδή μου λες ότι δεν συμφωνείς με την επιλογή του αλλά ότι έγινε έγινε…. Ε αυτό ακριβώς είναι που έχει τη χώρα στο γκρεμό…. Αυτή η χαλαρή αντιμετώπιση των πολιτών στις συνεχιζόμενες προδοσίες των πολιτικών…..

    Τι διαφορά δηλαδή έχει η επιλογή Παυλόπουλου από μια παρόμοιε επιλογή από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις που τοποθετούσαν δωσίλογους της κατοχής στη βουλή και σε καίρια δημόσια αξιώματα ?

    Έτσι κάνετε εσείς ‘’επαναστάσεις’’? συμμαχώντας με δοσίλογους ? τι σοι επαναστάσεις είναι πάλι αυτές ? Εκτός όμως από αυτό πως μπορείτε να κοιτάτε στα μάτια τις οικογένειες των συμπολιτών μας που έχασαν κάποιο δικό τους πρόσωπο από την απόγνωση που έφερε το μνημόνιο ? πως είναι δυνατόν να σκeφτεστε έτσι ?

    Like

  1. Πρόσεχε μη λερωθείς.
   Ωραία τα λες, καλός στο ποίημα.
   Έλα Τετάρτη να πληρωθείς
   να σου σκάσουμε το χρήμα.

   Μην αργήσεις κι έλα ντουγρού
   μην ντυθείς σαν το Γκούφη
   κερνάμε καφέ στη Συγγρού
   ή τσαι αν θες, επί της Τρικούπη.

   Αν και δεν υπάρχει μία
   για σένα θα είναι ανοιχτά τα ταμεία.
   ξέρουμε ότι μας εκτιμάς
   το χαρτί (νόμισμα) πώς το προτιμάς;

   Το μέγκα απ το κακό του σκάει
   που διάλεξες εμάς του ΣΚΑΪ
   υπενθύμιση να μην ξεχάσεις
   πέρνα από μας και δεν θα χάσεις.

   Like

   1. ποιητή Φανφάρα από τον Περισσό , όταν έχεις να πεις κάτι με επιχειρήματα και όχι μπουρδολογιες σαν αυτές που αραδιάζεις έλα να το σχολιάσουμε…

    μέχρι τότε οι εξυπνακισμοι του δημοτικού σχολείου είναι προφανές ότι θα βρουν γόνιμο έδαφος σε αναγνώστες ανάλογης ηλικίας και νοητικής ανάπτυξης

    επί της ουσίας είναι προφανές ότι δεν έχεις απολύτως τίποτα να πεις , και προφανώς δεν καταλαβαίνεις για να το σχολιάσεις , όποτε καλύτερα να σου αφιερώσω ένα τραγουδάκι από αυτά που μπορείς να καταλάβεις……

    Like

  2. … ο υπερπολυτιμος σχολιαστής ‘’αρχάγγελος’’ ……

   Σου τρέχουν τα σάλια και να έχεις κοντρόλ
   σκουπίσου αν δεν είσαι εκείνου το τρολλ.

   Like

   1. Μέχρι να φτάσεις πνευματικά στο σημείο να μπορείς να διαβάσεις τον αρχάγγελο το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πετάς χαρταετό , και μάλιστα πολύχρωμο , καθώς είναι προφανές ότι δεν είσαι ικανός να καταλάβεις πιο σοβαρά θέματα…..

    Σου συνιστώ να το κάνεις σε πεδιάδα και μέρα ηλιόλουστη καθώς σε έχω ικανό να δοκιμάσεις με βροχή και σε πυκνή βλάστηση όπου μπερδεύονται εύκολα τα ….. βούρλα με τα χαπατα…..

    Άντε βρε….. καλά ‘’πετάγματα’’

    Like

 3. δρακουλοπατατάκι, σαμαρωμενΑΚΗ, ζουρλούτσικο καί λοιπά πηλιωγούσικα ραγιαδάκια, ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ να σχολιάσετε 🐣🐤🐥🐣🐤🐥🐣🐤🐥🐣🐤🐥🐦🐥🐤🐣🐦🐥🐤🐣🐣🐤🐥

  Like

  1. Συντροφισσα….
   Ειλικρινα τωρα…..κατι σοβαρο σου συμβαινει!
   Τρελες μαστορευεις…..μοιαζει φρικτα με εντονο σοκ…. πρωιμο αυτισμο….
   Υποψιαζομαι….πως υποψιαζεσαι…..οτι ο εβραιομασονικος θιασος σε δουλευει.

   Δες το παντως σαν τριπλετα πατσα….
   Κοιλια….ο χοντρελας Καμμενος!
   Κεφαλι….ο υιος του Σορος Μαμρα!
   Ποδι….ο Καθυστεριος Τσιπρας…

   Βαλε σκορδακι…και καλες ορεξεις!
   Πουσαι…ποτε δεν ξεχναμε…το ξυδι!

   Like

   1. Ο πρώην βουλευτής Σπύρος Γαληνός εξελέγη γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2013 21:55 |

    με αυτον ……….κατεβαινε στις εκλογες
    αυτος που καταγγελεις

    Like

  1. Παυλα (-),! εσυ μαλλον εισαι τις παλαιας σχολης,? που παντα λεει, οπως τα βρισκω (στην γεννηση μου) ετσι και θα τ΄αφησω (οταν πεθανω).?
   Δλδ,? δεν θα προσθεσεις (αναπτυξη) στην προοδο του πολιτισμου,! τιποτα μονο φραπε & ξαπλα.???
   Αντε και ενα ασμα μηπως κατα λαθος και ξυπνησης.???

   Like

   1. .. για το ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ;;

    ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ;;
    TOTE , KΑΛΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΜΕ ΦΡΑΠΕ ΚΑΙ ΞΑΠΛΑ , ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΙΆ ΟΠΩΣ ΕΣΕΝΑ ,

    ΠΡΟΣΘΕΣΑΝΕ ΚΑΙ IPHONE ME APPS , ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΕΜΠΕΛΙΑ !!

    ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ , ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΗΘΩΡΙΖΕΙΣ !!

    > ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ , ΑΥΤΟ ΝΑ ΄΄ΚΟΙΤΑΣ !!

    .. συνεννοηθήκαμε ;;

    Like

   2. ΑΝ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΥΑΛΑ , ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΠΑΡΕΑ , ΚΙ ΜΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΚΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ

    ..ΠΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΠΟΤΡΔΕΛΟΤΣΑΡΚ .. τωρα με την κριση ,

    μπορεί να βρείτε και ΚΑΛΟ και ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ ..

    Like

   3. .. Κατάλαβεs Μάκηη ;;

    Τι λέει το ΆΡΘΡΟ 9Α του Ελληνικού Συντάγματος:

    Άρθρο 9Α: [ Προστασία προσωπικών δεδομένων]

    “Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από την συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με Ηλεκτρονικά Μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί όπως ο νόμος ορίζει.”

    Τι λέει το ΑΡΘΡΟ 8 Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων Ανθρώπου:

    Άρθρο 8: [Δικαίωμα σεβασμού της Ιδιωτικής και Οικογενειακής ζωής.] {Σελίδα 11}

    “1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα σεβασμού της Ιδιωτικής και Οικογενειακής του ζωής, της κατοικίας του και της αλληλογραφίας του.

    2. Κατά την ενάσκηση αυτού του δικαιώματος δεν επιτρέπεται παρέμβαση δημόσια αρχής, παρά μόνον εφόσον είναι σύμφωνη με το νόμο και είναι αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας ασφάλειας ή οικονομική ευημερίας της χώρας. Για την αποτροπή των εκτροπών ή του εγκλήματος, για την προστασία της υγείας ή των ηθών, ή για την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθερία όλων.”

    .. τα άρθρα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας !!

    Like

   4. Paul Nuttall λεβεντης,! και ο Nigel Farage,! (UKIPK) ακομη καλυτερος,!!! λοιπον,! Nigel Farage for president of the EU.???

    Like

 4. Ιανουαρίου 22, 2015 at 11:31 μμ

  Η αριστερή παρένθεση και το κόμμα-μπαλαντέρ

  Η προσπάθεια να μην εκλεγεί με αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, και άρα να διευκολυνθούν τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» αφορά και όλα τα μικρότερα κόμματα που συνωστίζονται για να αποτελέσουν κυβερνητικούς εταίρους – περίπου στο ρόλο που έπαιξε η ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση.
  Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το Ποτάμι, με τους ΑΝΕΛΛ, ή ακόμη χειρότερα με το νέο κόμμα Παπανδρέου, είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί ένα σοβαρό αποκούμπι του συστήματος, τόσο για να προασπίσει τα συμφέροντα του, όσο και για να μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφορο χρόνο.

  ….γραμμενα, γενικως

  Like

  1. Α ΡΕ ΑΛΕΚΕ ΠΟΥΝΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΕΠΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥΤΑΝ ΤΟΤΕ ΡΕ

   Like

  2. Καταβρώμισε η Ο από τα ΑΝ πού αμέσως μετά χρησιμοποιούνται ως… δεδομένα από καί καταδικάζουν ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.
   δες την γλύκα :
   “ΑΝ ο Κασιδιάρης πυροβολήσει τον πακιστανομούρη φυρερίσκο, κι ΑΝ η Ουρανία δεν τον πυροβολήσει (τον κλασίδα), καί ΑΝ μετά γίνει αρχηγός της Ναζιστικής νύχτας, αυτό σημαίνει ότι είχε συνεργό την ουρανία καί ίσως καί την μαμά της.Κι ΑΝ μετά παντρευτούν αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μαφία.Κι ΑΝ η δικαιοσύνη δεν αντιδράσει, κλπ κλπ

   Like

 5. Ο¨Άδωνης έφτασε στό σκοπό πού ανέλαβε την ……..διάλιση τού συστήματος υγείας!!!

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s