Η Ευρώπη των λαών πιέζει την Ευρώπη των Τραπεζιτών

 solidaires-du-peuple-grec

«Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα.
Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.» – Νίκος Καζαντζάκης

Αυγερινός Χατζηχρυσός
twitter @avgerinosx

 

Η Ευρώπη των λαών ξύπνησε. Την προηγούμενη Τετάρτη αλλα και την Δευτέρα κατά την διάρκεια του επόμενου Eurogroup, οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες πλατείες όλων των Ευρωπαϊκών πόλεων, όχι μόνον για την Ελληνες, αλλά για όλους του πολίτες της ηπείρου.

Κάτι άλλαξε η νέα Ελληνική Συγκυβέρνηση, κάτι άλλαξε στην Ιστορία, μια ρωγμή στο τσιμεντένιο τοίχο των Τραπεζόδουλων πολιτικών μετά από τόσα χρόνια τεχνητής κρίσης. Αυτό που πριν τις 25 Ιανουαρίου φάνταζε απίθανο, τώρα είναι πιθανό κι αυτό που αποκαλούσαν ως «μονόδρομο», τώρα είναι απλά ένας παράδρομος, με πολλές καλύτερες κατευθύνσεις.

Δεν κερδίσαμε ακόμη τίποτα χειροπιαστό, ούτε θα τα κερδίσουμε όλα σε μια μέρα, ούτε είναι αυτός ο σκοπός, Σκοπός είναι πρώτα να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο και να καταλάβουν οι πολίτες ότι τίποτα δεν είναι «μονόδρομος», όλα είναι απλά «επιλογές».
Εως τώρα οι Τραπεζίτες κι οι Αγορές φρόντιζαν τις Τράπεζες και τις Αγορές, μέχρι που αποδείχθηκε, ότι η δήθεν «αυτορύθμιση» της απληστίας τους ήταν απλά ένα ακόμη νεοφιλελεύθερο παραμύθι.

Η συζήτηση που άνοιξε και πάλι χάρη στους Ελληνες στην Ευρώπη, είναι συζήτηση ουσίας για το μέλλον της Ευρώπης ή μάλλον για το μη-μέλλον της Ευρώπης, έτσι όπως είναι δομημένο μέχρι σήμερα.

Οπως φάνηκε κατά την κρίση, δεν ήταν η έλλειψη πόρων, αλλά η κατανομή αυτών των πόρων. Για την Ελλάδα εν μέσω κρίσης «βρέθηκαν» δισεκατομμύρια για να σωθούν οι Τράπεζες που τελικά δεν σώθηκαν μεν, αλλά έμεινε ένα ακόμη μεγαλύτερο χρέος στους πολίτες δε και τέλος τα οικονομικά προβλήματα παρέμειναν και μάλιστα ακόμη χειρότερα από την ημέρα υπογραφής του μνημονίου.

Συμπέρασμα. Το πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησης που διεξάγεται σήμερα, είναι αν η οικονομία της αγοράς η μοναδική εναλλακτική λύση και αν η αγορά θα πρέπει να καθορίζει τις βασικές επιλογές στην κατανομή των μη επαρκών πόρων και σε ποιος θα κατανέμεται το εθνικό εισόδημα, η επαναφορά της πολιτικής βάζει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια τον άνθρωπο πάνω από την μη-οικονομία.

Ολοι χάσαμε στην Κρίση και πολλοί παραιτήθηκαν πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει ελπίδα, η πλύση εγκεφάλου από τα «δημοσιογραφικα» πεμπτοφαλαγγίτικα συγκροτήματα έκανε «καλή» δουλειά, τώρα η αρχή έγινε πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους.

Δεν θα είναι ευκολο, θα είναι πιο δύσκολο γιατί δεν θα παραδοθούν αμαχητί, αλλά δεν είναι πια αδύνατον. Αν κάτι φοβούνται πιο πολύ κι από ατομική βόμβα, είναι να βλέπουν τους «ψηφοφόρους» τους στους δρόμους και στις πλατείες αφυπνισμένους.

Η Ελλάδα έγινε απο παράδειγμα τιμωρίας, εγινε σε μερικές μέρες παράδειγμα επανάσταση σε Πορτογαλία και Ισπανία που κι εκεί οι πολίτες τους ζητούν από Ραχοι και Κοέλιο να χαλαρώσουν την λιτότητα.

Οι απληστοι ξέραναν την γη μας αλλά ξέχασαν οτι στον ξερό τον κάμπο μια σπίθα αρκεί.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ της Κυριακής 15 Φεβρουαρίου 2015

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ της Κυριακής 15 Φεβρουαρίου 2015

7 σκέψεις σχετικά με το “Η Ευρώπη των λαών πιέζει την Ευρώπη των Τραπεζιτών”

 1. Για όσους δεν το κατάλαβαν το λέει μέχρι και ο Πρετεντέρης: Δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι το ίδιο πράγμα!

  Ο Πρετεντέρης είναι ο πιο γνωστός παπαγάλος του Μνημονίου και του συστήματος και συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του προς όφελος των εργοδοτών του. Τις τελευταίες μέρες η νέα συγκυβέρνηση των ΣΑΝΕΛ αθετώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις και την νωπή λαϊκή εντολή έκανε μνημονιακή στροφή 180 μοιρών, καθώς αυτό είχε συμφωνηθεί με τους διεθνείς τοκογλύφους.

  Το γεγονός πως αυτήν την κωλοτούμπα θέλουν οι Συριζαίοι να την περάσουν ως σκληρή διαπραγμάτευση δεν πείθει ούτε τους χαχόλους τους. Όταν μάλιστα ο ίδιος ο Πρετεντέρης φτάνει στο σημείο να τους υποστηρίζει λέγοντας ότι το πάνε καλά, αφού συνεχίζουν την ίδια μνημονιακή πολιτική, τα περαιτέρω σχόλια περιττεύουν.

  Δείτε τι γράφει σήμερα ο Πρετεντέρης: «Ειλικρινά η απορριπτική στάση της Γερμανίας στο ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος με εξέπληξε. Κι αρχίζω να προβληματίζομαι για τις επιδιώξεις τους. Διότι κατά τα άλλα (κι όπως προκύπτει σαφώς από το κείμενο της αίτησης) η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη λογική, τους όρους και τις προϋποθέσεις των δανειστών, όπως διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Έστω κι αν προσπαθεί να καταφύγει σε πιο ασαφή και νεφελώδη ορολογία για να πέσει στα μαλάκα – αλλά αυτά είναι υπεκφυγές συνήθως θεμιτές στην ευρωπαϊκή πρακτική.

  Επί της ουσίας, το αίτημα παράτασης ακολουθεί ακριβώς την ίδια διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει και ο Γκίκας Χαρδούβελης τον περασμένο Δεκέμβριο. Συνεπώς ό,τι ανανεώθηκε τότε, ανανεώνεται και τώρα – και όλοι ξέρουμε τι ανανεώθηκε τότε.

  Η συμφωνία που παρατείνεται θεωρείται «δεσμευτική». Ο έλεγχος θα συνεχίσει να ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ενώ «οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις διακόπηκαν» από τις εκλογές.
  Έτσι, οι ελληνικές Αρχές ζητούν τώρα την παράταση της συμφωνίας ώστε από κοινού να προχωρήσουν «στην επιτυχή ολοκλήρωση και αξιολόγηση» του προγράμματος ή της συμφωνίας ή «της τρέχουσας διευθέτησης» – πείτε το όπως θέλετε αλλά όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοούν».

  Και επειδή εμείς δεν τρώμε αμάσητα τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, δείτε τι εννοούν:

  Bankingnews: Παράταση δανειακής σύμβασης και Μνημόνιο είναι το ίδιο πράγμα!

  Τι θα επικυρωθεί στο μνημονιακό Eurogroup;

  Τεράστια κοροϊδία και κυβίστηση από τον Σύριζα: Κατατέθηκε η αίτηση παράτασης του Μνημονίου

  Μου αρέσει!

 2. Κύριε Αυγερινέ Χατζηχρυσέ λυπάμαι αλλά είστε εντελώς λάθος στις εκιτμήσεις σας. Είναι αρρώστεια πια αυτό το πράγμα, να καλούμαστε συνεχώς να αντιληφθούμε την πραγματικότητα με διεστραμμένο τρόπο.

  «Πάμε να ισορροπήσουμε την δημοκρατία με την ευρώπη. Η πολλή δημοκρατία βλάπτει την ευρώπη.»

  Τάδε έφη βαρουφάκης.

  Επίσης,

  «Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έφερε ξανά στο τραπέζι την ιδέα δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών θεσμών και ενός ενιαίου προϋπολογισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού νομίσματος, παρά την ανερχόμενη αντιδημοφιλία των Βρυξελλών σε πολλά κράτη μέλη.»

  «Η πρόταση του Γιούνκερ παρουσιάστηκε ως μέρος της διαδικασίας που είχε προτείνει τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την περαιτέρω ολοκλήρωση της ένταξης των κρατών μελών.»

  ΝΕΟΙ ΕΝΙΑΙΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
  ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  ΕΝΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ. ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  «Μιλήσαμε επίσης για τη βελτίωση της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν οι εθνικές οικονομίες πλήρως συμβατές με τη νομισματική ένωση. Για να συμβεί αυτό, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση στο εθνικό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.»

  O TΣΙΠΡΑΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ.

  Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει «πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησης» τη στιγμή που ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ.

  Δεν μπορεί να ισχύει επίσης η αλλαγή ρότας όπου ο άνθρωπος ξαφνικά επαναφέρεται πάνω από την μη-οικονομία, όταν ένας τεχνοκράτης σαν τον Ντράγκι της Γκόλντμαν Σακς, επιβάλλει σε όλη την ευρώπη, θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ.

  Κύριε Τσίπρα, γιατί δεν είπες την αλήθεια;
  *https://averoph.wordpress.com/2015/02/16/%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B5-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5/

  Αυτό που άλλαξε η νέα Ελληνική Κυβέρνηση ήταν ότι σήκωσε το ηθικό του Έλληνα ψηλά για να το αφήσει μετά να πέσει κάτω και να σκάσει σαν το καρπούζι. Λυπάμαι που το λέω.

  Μου αρέσει!

  1. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε τώρα κύριε Χατζηχρυσέ, τον λόγο για τον οποίο ολόκληρο το άρθρο σας είναι μία παραπλάνηση και τίποτε άλλο.
   Ειναι φρούδες ελπίδες που ξεγυμνώνονται μπροστά στην αλήθεια που μας απέκρυψε ο άνθρωπος με τον οποίο συγκυβερνάτε.

   Μου αρέσει!

 3. οι Τραπεζιτες..

  ειναι οι πραγματικοι αρχοντες του κοσμου…

  πιστευετε ..οτι θα …χασουν?

  ετσι να κοιμοσαστε…!

  ουτε που καταλαβατε λαοι..

  ποιος κανει κουμαντο πανω στη γη…

  και ας περασατε νεοελληνες ιδιως..

  5 χρονια κολασης…!

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s