P.Krugman : «Ολο και πιο επικίνδυνο το παιχνίδι Αθήνας – Βερολίνου»

paul krugman

Περισσότερο συμβολική και λιγότερο ουσίας χαρακτηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν την κίνηση της ΕΚΤ να μην δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει, όσο μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη.

«Η κίνηση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα είναι, όπως αποδεικνύεται, περισσότερο συμβολική και λιγότερο ουσίας. Παρόλα αυτά, είναι φανερό πως η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει. Και είναι μια στιγμή της αλήθειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και, συγκεκριμένα, για την κεντρική τράπεζα, η οποία ίσως σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει για ποιον εργάζεται», γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος στο νέο του άρθρο στη New York Times.
Ο γνωστός οικονομολόγος συνοψίζει την τρέχουσα κατάσταση με τον ακόλουθο διάλογο:

-Γερμανία προς Ελλάδα: Ωραίο τραπεζικό σύστημα έχετε. Κρίμα θα ήταν αν κάτι του συνέβαινε.

-Ελλάδα προς Γερμανία: Α ναι; Λοιπόν, δεν θα ήταν πολύ ωραίο να δούμε την καλή κι ωραία Ευρωπαϊκή μας Ένωση να γίνεται συντρίμμια».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι εξελίξεις υποδηλώνουν μια «πολύ επικίνδυνη αντιπαράθεση, η οποία δεν εντάσσεται στα πλαίσια της διπλωματίας, ως συνήθως».

Αντίθετα, την παρομοιάζει ως εξής: δύο φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικές ύλες που τρέχουν σε αντίθετη κατεύθυνση πάνω σε έναν στενό ορεινό δρόμο. Και τα δύο είναι απρόθυμα να κάνουν στην άκρη. Μένει να δούμε ποιος οδηγός θα κάνει πρώτος την «κότα», γράφει ο Κρούγκμαν στο άρθρο του με τίτλο «A Game of Chicken».

Τι θα γίνει όμως αν οι Γερμανοί δεν συνειδητοποιήσουν ποτέ τη ζημιά που έχει προκαλέσει η λιτότητα, αναρωτιέται ο Κρούγκμαν, καταλήγοντας.

«Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ελπίζουμε ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει θέση και δηλώνει ότι ο σωστός ρόλος της είναι να κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει την οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης – όχι να ενεργεί ως συλλέκτης χρέους της Γερμανίας».

11 σκέψεις σχετικά με το “P.Krugman : «Ολο και πιο επικίνδυνο το παιχνίδι Αθήνας – Βερολίνου»”

 1. Είναι το περίφημο «ατύχημα» που και καλά όλοι απεύχονται. Ακούω και την Κάτια τη Μακρή-«Η αξιοπρέπεια δεν τρώγεται» να μας λέει ότι εμείς θα σκοτωθούμε ενώ οι Ευρωπαίοι απλά θα τραυματιστούν.
  Πρώτον: Ότι έχουν πει οι Γέροντες θα γίνει!
  Δεύτερον:Τίποτα δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει φέτος το ατύχημα αλλά αν γίνει θα είναι καλοκαίρι. Μετά έρχονται τα «ωραία» μεταφορικά και κυριολεκτικά!
  Τρίτον: Οι Ευρωπαίοι όχι απλά θα τραυματιστούν αλλά δε θα μείνει στο τέλος κολυμπηθρόξυλο από ευρώ, δολάριο και συναφή σιωνιστικά νομίσματα!

  Μου αρέσει!

 2. το χοντρό παιχνίδι του «φθηνού» Βερολίνου ……….

  Οι ΗΠΑ του χρέους των 20 τρις, που ελέγχονται από το εβραϊκό λόμπυ έχουν το «ελεύθερο» μέσω της ιδιωτικής FED να κόβουνε πολύχρωμο χαρτάκι και να το ….. εξάγουνε, εξάγοντας όμως κααι την οικονομική τους κρίση …….

  Έτσι παίρνει ρευστό και η «κραταιά» γερμανία ………

  Το χρήμα θέλουνε να το «εξάγουνε», είπαμε έτσι εξάγουνε και την κρίση τους και ανάγκάζουνε τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να δανειστούνε ρευστό, υποθηκεύοντας όμως την δημόσια περιουσία και την ιδιωτική τους, με όργανο το ….. ΔΝΤ….

  οι συμμορίτες σιωνοαμερικανογερμανοναζί έχουνε την τράπουλα σημαδεμένη ……….. δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτούς ….

  Η γερμανία είναι το δεκανίκι των ΓΗΠΑ, διότι έτσι μεταφέρουνε το οικονομικό τους πρόβλημα και αυτή που γεμίζουν τις τσέπες τους και πίνουν το αίμα των λαών είναι οι τραπεζιτοτοκογλύφοι.

  Μου αρέσει!

 3. Οι Γερμανοί μολονότι παραμένουν Ναζιστές με τα μυαλά καρφωμένα ακόμη στο 1939, αδυνατούν να καταλάβουν ότι Ελληνες παραμένουν ανυπότακτοι με τα μυαλά στο 1941.

  Μερικοί όψιμοι Γερμανοτσολιάδες (οι κότες) βρίσκονται ήδη στον πολιτικό σκουπιδοτενεκέ.

  Μου αρέσει!

 4. ‘Οταν έγραφα εδώ στο Ολυμπία στις αρχές του 2011 ότι κάθε «κατεργάρης στον πάγκο του»..

  […] Τα μέτρα που παίρνουν,πάντοτε,δεν είναι για την θεραπεία αλλά για να εξαθλιώσουν περισσότερο τους λαούς.

  Οι άνθρωποι που δουλεύουν και παράγουν πραγματικό πλούτο,με αυτό το μεγαλειώδες σε σύλληψη κόλπο παραδίνονται και εξαφανίζονται για να ζήσουν οι Σάϊλοκ και τα Βαμπίρ.

  Με αυτόν τον τρόπο,αφού με τον ίδιο ιό θα κολλήσουν και τα άλλα κράτη (ή με κάποιες μικρές παραλαγές) θα «χρεοκοπήσει» η μισή Ευρωζώνη με τη μορφή του Ντόμινο.Μαθηματικώς σίγουρο…

  Βέβαια θα μου πείς,Νομισματική Ενωση ήτανε, δεν προχώρησε ποτέ σε Πολιτική οντότητα.Εχουνε δημιουργηθεί και διαλυθεί δεκάδες άλλες στο παρελθόν…στην Σκανδιναβία το 1921,στην Γιουγκοσλαβία το 1991,η Λατινική Νομισματική Ενωση το 1914 κτλ….Δεν υπήρξε ποτέ πραγματική Πολιτική Ενωση…στο φινάλε,φινάλε, ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του,πίσω στα εθνικά νομίσματα.

  Φτού και απ΄την αρχή αλλά θα την γλυτώσουμε, θα ζήσουμε…

  Είναι όμως εφικτό αυτό το 2011? Και αν Ναί, πόσο θα κοστίσει ? Ποιοί θα πληρώσουν πάλι,τελικώς,το πείραμα της ΟΝΕ ?….Οι λαοί ? οι πολιτικοί ? οι Τράπεζες ?οι Κερδοσκόποι ? ας μην επεκταθούμε,τεράστιο το θέμα.[…]

  https://olympia.gr/2011/01/12/global-debt/

  …εννοούσα αυτή τη φάση που περνάει ακριβώς τώρα η Ελλάδα μας.
  Γιατί το πράγμα φαινόταν ήδη από τα τέλη του 2009.’Οχι για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη γενικότερα.
  Το ευρώ θα διαλυθεί.Όχι γιατί το θέλει η Ελλάδα.Αλλά γιατί η Γερμανία έκανε τη μπάζα της…
  Ενώθηκε το Ανατολικό με το Δυτικό τμήμα,ΠΛΗΡΩΣΑΝ οι υπόλοιποι «εταίροι» για αυτό…και σε λίγο άντε γειά…
  Οι Γερμανοί, είμαι σίγουρος ότι ήδη ετοιμάζονται…

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s