ΝΥΤ : Ο P.Krugman εγκρίνει την πρόταση Βαρουφάκη «Δεν μπορώ να σκεφτώ επιχείρημα για να απορρίψουν την πρόταση»

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση», υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν

«Ποιος είναι παράλογος τώρα» αναρωτιέται ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφερόμενος στην πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη για το χρέος, χωρίς σε αυτή να υπάρχει το κούρεμα.
Όπως σημειώνει στο blog του στους New York Times , η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για ανταλλαγή χρέους είναι απολύτως λογική και δεν μπορεί να σκεφτεί με ποιο επιχείρημα οι Γερμανοί μπορεί να την απορρίψουν χωρίς συζήτηση.
Όπως επισημαίνει, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη.
«O Γιάννης Βαρουφάκης λέει πως δεν ενδιαφέρεται ται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ» γράφει ο κ. Κρούγμαν
«Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση», υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν.
Αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση ακόμα και αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες.
Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει.
«Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές» καταλήγει.

11 σκέψεις σχετικά με το “ΝΥΤ : Ο P.Krugman εγκρίνει την πρόταση Βαρουφάκη «Δεν μπορώ να σκεφτώ επιχείρημα για να απορρίψουν την πρόταση»”

  1. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη , κατάλαβες άσχετο λαμόγιο που θες να κάνεις και προπαγάνδα ..??

   ======================

   Ο Δημ. Αντωνίου εξηγεί γιατί η πρόταση Βαρουφάκη ισοδυναμεί με «κούρεμα»

   http://www.triklopodia.gr/o-dim-antoniou-exigi-giati-protasi-varoufaki-isodinami-kourema/

   Με ανάρτησή του στο Facebook ο Δημήτριος Αντωνίου, ο γιατρός από τη Χαλκίδα που έγινε πανελληνίως γνωστός όταν μήνυσε τους πολιτικούς για εσχάτη προδοσία, ενώ αργότερα τον είδαμε στο Σύνταγμα να βγάζει πύρινους λόγους στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων, υποστηρίζει την πρόταση Γιάνη Βαρουφάκη και εξηγεί γιατί:

   ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ! Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ:

   1) Η πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ECB (51 δισ. στο άρτιο) με άλλα «χωρίς ημερομηνία λήξης» (και συμβολικό επιτόκιο π.χ. 0.01%) είναι «κρυφό», αλλά ουσιαστικό και ισοδύναμο με ένα ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους, χωρίς να επιβαρύνει ταυτόχρονα τον ισολογισμό της ECB (με αποτέλεσμα ανάπτυξη και «τίμημα» στοιχειώδη και υγιή αύξηση του πληθωρισμού). Με ένα αστερίσκο. Να μην πληρώνουμε ασφάλιστρα κινδύνου στην ECB, τα οποία θα συμψηφίζονται με τα κέρδη που δικαιούμαστε από τν ECB από τις εργασίες της (φετινά κέρδη στην Ελλάδα 1.9 δισ !).

   2) Τα ομόλογα που έχουν οι χώρες της ΕΕ (193 δισ.) το καλύτερο που ΘΑ μπορούσαμε να πετύχουμε είναι να τα εξοφλούμε με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που οι χώρες αυτές δανείζονται για να μας δανείσουν τα χρήματα αυτά. Είναι κι αυτό ένα είναι «κρυφό», αλλά ουσιαστικό και ισοδύναμο με ένα ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους,

   3) Εάν καταφέρουμε να μεταβιβάσουμε τα 50 δισ. της ανακεφ/σης των τραπεζών, που έχουν καταγραφεί ως «δημόσιο χρέος» στον ESM, τότε, τελικά ΔΕΝ χρωστάμε τίποτα !

   Σε κάθε περίπτωση το θέμα του Χρέους ΛΥΘΗΚΕ !! (αυτά τα είχαμε προτείνει από το 2012 στην μελέτη μας «Grexit…» και στα βιβλία μου, αλλά ποιός μας άκουγε?…έστω και τώρα νοιώθουμε ότι εκπληρώσαμε το καθήκον μας στην ιστορία-βλ. την μελέτη μου Grexit παρακάτω).

   (*) Τα «ομόλογα χωρίς λήξη», στα οποία δεν αποπληρώνεται ποτέ το κεφάλαιο εκδόθηκαν για πρώτη φορά από το βρετανικό θησαυροφυλάκιο το 1814, επί Ναπολεόντιων πολέμων και συνήθως έχουν σταθερό κουπόνι επιτοκίου σε ετήσια βάση.

   Μου αρέσει!

   1. Μαλιστα λοπον !

    Καποιος γιατρος !!! Αντωνιου μας εξηγει πως ο Βαρουφακης θα μας σωσει…….και τι λεει:

    »Τα «ομόλογα χωρίς λήξη», στα οποία δεν αποπληρώνεται ποτέ το κεφάλαιο εκδόθηκαν για πρώτη φορά από το βρετανικό θησαυροφυλάκιο το 1814, επί Ναπολεόντιων πολέμων και συνήθως έχουν σταθερό κουπόνι επιτοκίου σε ετήσια βάση.»

    Τα ιδια δανεια που πηραμε και το 1825

    Τα δανεια του αγωνα….

    ……που τα πληρωναμε για 150 χρονια

    Αχ κακομοιρη Ελλαδα …..παλι στα ιδια χερια επεσες

    Μου αρέσει!

 1. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ $ΥΡΙΖΑΙΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΑΧΘΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ;;

  ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ;;

  ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΔΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΣΕΓΓΟΝΑ ΣΑΣ

  Μου αρέσει!

 2. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

  ΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΤΡΙΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ
  ΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ.

  ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ.

  ΟΙ ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ 70% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΠΑΧΘΕΣ, ΤΥΛΙΞΑΝ ΤΟΥΣ ΔΝΤΔΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΛΛΑ ΧΑΡΤΙ, ΒΕΛΤΙΩΣΑΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ.

  Μου αρέσει!

 3. …;Oτι και να πείτε το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι είναι και πολύ Μακάκες ,είναι κάτι πέραν πάσης αμφιβολίας!…Γιατί δεν εξηγείται το γεγονός,ότι άφησαν τους νικητές πολέμου να τους φορτώσουν την επί ΔΥΟ φορές,καταστροφέα τους στην ηγεσία της Ηπείρου τους!..Αλλωστε το:»Δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού»!….Και απ’ότι φαίνεται πάμε και για…Τρις!

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s