Και η Λευκωσία στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στην κόντρα με την ΕΕ για την Ουκρανία

20581555_US_EU_JPEG_0cb86.limghandlerNetakias

Εντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση προκάλεσε και στη Λευκωσία η σύνταξη δήλωσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για προτεινόμενες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν.

Η τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης ακολουθεί ανάλογη της ελληνικής, που εκφράστηκε την Τρίτη με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά της πρωτοβουλίας της επιτρόπου Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» για την ουκρανική κρίση, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης διατύπωσε τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την ίδια, όσο και η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού Δημήτριος Τζανακόπουλος τόνισε:

«Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας.
Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κ. Μογκερίνι, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».

Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η Κύπρος διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε ως δήλωση των 28 αρχηγών κρατών, κοινοποιήθηκε σε ένα μόνο άτομο κάθε κράτους-μέλους, αντί σε τρία, όπως γινόταν έως σήμερα, ενώ δόθηκε ελάχιστος χρόνος, δηλαδή μόλις τρεις ώρες, για να υποβληθούν σχόλια.

Είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και αύριο στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωρωσικές σχέσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε την εκτίμηση ότι λόγω της αντίδρασης πολλών κρατών-μελών το κείμενο δεν πρόκειται να υιοθετηθεί. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θεωρεί πως ο ορθός τρόπος για επίλυση της Ρωσοουκρανικής κρίσης είναι εκείνος της διπλωματίας και όχι η επιβολή κυρώσεων

13 σκέψεις σχετικά με το “Και η Λευκωσία στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στην κόντρα με την ΕΕ για την Ουκρανία”

 1. δε μπορεί, θα υπάρχει κάποια κρυφή αντζέντα από πίσω..
  πρώτος πρέσβης ο Ρώσσος, δεύτερος ο Κινέζος
  οι Αμερικανοί μείναν με το πλι στο χέρι.. κάτι τρέχει!

  Μου αρέσει!

 2. Οι έλληνες που δεν είναι ιδιοκτησία κανενός κόμματος είναι ελεύθεροι.

  Οι ελεύθεροι έλληνες καταδικάσανε τους προδότες και τους δωσίλογους, περιμένουν εξεταστικές επιτροπές για το μνημόνιο, λογισμικό έλεγχο του χρέους, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξυγίανση της δικαιοσύνης …………..
  Οι έλληνες που δεν είναι κομματόσκυλα θα επικροτήσουν τις θετικές προσπάθειες της κυβέρνησης και θα είναι απέναντί της στα πιθανά παραπατήματα.

  Ο τρόπος που εκφράσθηκε ο υπουργός εξωτερικών είναι ο αυτονόητος για το συμφέρον και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.

  Χαίρομαι επίσης για την αξιοπρεπή στάση που κράτησε στο θέμα αυτό και η Κύπρος μας.

  Μου αρέσει!

  1. Ο τρόπος που φερθηκε ο ΥΠΕΞ δεν είναι αυτονόητος. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτονόητα, όλοι θεωρούν την δική τους άποψη αυτονόητη.

   Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το ονομά τους. Αυτή ήταν η μόνη σωστή και μόνη εθνικά συμφέρουσα για το λαό.

   Θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι σ αυτή την τεράστια αλλαγή εξωτερικής πολιτικής, με σαφή κατεύθυνση προς το εθνικό συμφέρον.

   Παρακαλούνται όλοι οι πληρωμένοι πράκτορες σ αυτη τη κρίσιμη στιγμή, να αναλογιστούν τη ζημιά που κάνουν στο Λαό αλλά και στο Εθνος.

   Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s