olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Μ. Αλέξανδρος : Πώς ήταν η όψη και η σωματική του διάπλαση ;

Posted by olympiada on November 18, 2014

Η σωματική διάπλαση του Αλεξάνδρου δεν ήταν ανάλογη των επιτευγμάτων του. Σε αντιδιαστολή προς το Δαρείο και την οικογένειά του, που ήταν ψηλοί, εκείνος ήταν τόσο μικρόσωμος, ώστε η μητέρα του Δαρείου να νομίσει ότι βασιλιάς ήταν ο πιο σωματώδης Ηφαιστίων και ώστε να χρειαστεί ένα τραπεζάκι για τα πόδια του, που δεν έφταναν ως το πάτωμα, όταν στα Σούσα κάθισε στο θρόνο του Δαρείου.

Επίσης λέγεται ότι δεν ήξερε κολύμπι, ωστόσο τίποτα απ’ αυτά δεν τον εμπόδιζε να μάχεται με γενναιότητα στη πρώτη γραμμή. Στη μάχη της Χαιρώνειας σε ηλικία μόλις 18 ετών λέγεται ότι διέσπασε πρώτος τις γραμμές του Ιερού Λόχου των Θηβαίων, στη μάχη του Γρανικού βρισκόταν ακριβώς πίσω από το τμήμα παραπλάνησης και γύρω απ’ αυτόν έγινε η πιο πεισματική ιππομαχία. Γενικά πολεμούσε στις τάξεις της βασιλικής ίλης του εταιρικού ιππικού, αλλά όποτε η κατάσταση το απαίτησε, ηγήθηκε και άλλων στρατιωτικών τμημάτων. Όταν οι Τύριοι αιφνιδίασαν και αποσυντόνισαν τον κυπριακό στόλο, μπήκε σε μία πεντήρη και κατάφερε να τους απωθήσει. Μόλις προκλήθηκε το καθοριστικό ρήγμα στα τείχη της Τύρου, ήταν από τους πρώτους που τα πάτησαν. Στην πολιορκία των Σαγγάλων βλέποντας ότι το ιππικό δεν μπορούσε να υπερβεί τα εχθρικά κωλύματα, ξεπέζεψε και επιτέθηκε στους Καθαίους επικεφαλής της φάλαγγας.

Σύμφωνα με τον μαθητή του Αριστοτέλη, τον φιλόσοφο Αριστόξενο τον Ταραντίνο, ο Αλέξανδρος ήταν ακριβώς όπως τον απεικόνιζαν οι ανδριάντες του Λυσίππου, το κεφάλι του έγερνε ελαφρά προς τα αριστερά και το βλέμμα του ήταν υγρό. Η επιδερμίδα του ήταν λευκή, κι επειδή τονίζεται επαρκώς ότι ο Απελλής έκανε λάθος στον πίνακα, που τον απεικόνιζε κεραυνοφόρο σαν τον Δία, και ότι τον απέδωσε πολύ μελαχροινό, συμπεραίνουμε ότι ήταν χαρακτηριστικά λευκός. Επιπλέον είχε μία ελαφρά κοκκινωπή απόχρωση στο πρόσωπο και δεν είχε γενειάδα, ενώ σε αρκετές παραστάσεις, όπως στο διάσημο ψηφιδωτό της Πομπηίας, απεικονίζεται με χαρακτηριστική φαβορίτα. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι κι άλλοι εταίροι, περίπου συνομήλικοί του, όπως ο Ηφαιστίων, απεικονίζονται επίσης χωρίς γενειάδα. Διάφοροι βασιλείς της ελληνιστικής περιόδου εμφανίζονται κι αυτοί αγένειοι οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξανδρος εισήγαγε αυτήν την τάση, ενώ ως τη γενιά του Φιλίππου, τόσο στα ελληνικά κράτη όσο και στα βαρβαρικά, η γενειάδα ξεχώριζε τους άντρες από τα αγόρια.

http://ift.tt/1mWCqNh

http://ift.tt/1u8gMgN

10 Responses to “Μ. Αλέξανδρος : Πώς ήταν η όψη και η σωματική του διάπλαση ;”

 1. mnk said

  Όλοι οι μεγάλοι στρατηλάτες ήταν τάπες.

  Οι Γιαπωνέζοι αποδίδουν την ιδιαίτερη ευφυΐα τους στο ότι είναι κοντοί και οι νευρικές ωθήσεις έχουν μικρότερη διαδρομή να διανύσουν από και προς τον εγκέφαλο, άρα έχουν ταχύτερη ανταπόκριση.

  Ακόμα κι απ’ την καθημερινή πείρα διαπιστώνουμε πως οι κοντοί είναι διαόλου κάλτσες.

  😀

  Like

  • ARIS said

   ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΟΛΩΝ ΣΥΝΤΡ ΣΤΑΛΙΝ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΟΣ

   Like

   • mnk said

    Κι ο Ναπολέων κι ο Ιούλιος Καίσαρ…
    Ακόμα και τώρα, ένας κοντός τους χορεύει όλους στο ταψί.
    Διαόλου κάλτσες.

    Like

  • S@v1or said

   Όλοι οι κοντοί είναι κομπλεξικοί με αίσθημα κατωτερότητας.

   Like

  • μανος2626 said

   εγώ πάντως όσους υπερβολικά κοντούς έχω γνωρίσει(πολύ κοντούς όμως κατηγορίας πινέζας) είναι οι ποιο κομπλεξικοί και προβληματικοί άνθρωποι.κάτι σαν σκυλάκια τσιουάουα.όσο πιο μπασμένα τόσο πιο στριμμένα…….

   Like

   • mnk said

    Σου την έχει πέσει ποτέ τσιουάουα;
    πχχχχχ…

    Like

   • Τουρκαλβανός αντιφασίστας από την Νότια Φυσική Αλβανία (από την Γαύδο δηλαδή) said

    Όταν τους αντιμετωπίζεις με τέτοιο τρόπο, ως τάπες/πινέζες κτλ κτλ λογικό είναι να έχουν νεύρα. Παρόλα αυτά εγώ έχω δει ψυχάκιδες πολλών ειδών σωματότυπου, οπότε δεν σχετίζω ποτέ το ύψος με αρετές ή ελαττώματα.

    Like

 2. Αγγελος said

  Αν καταφέρετε να φτασετε ως τα αδυτα του Βατικανού θα σας λυθει κάθε απορια.Θα πρεπει όμως να ειστε……γαλαζοαίματοι.

  Like

 3. Βούλγαρης Χρήστος said

  Reblogged this on ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ.

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: