Ο νεοφιλελεύθερος ΕΝΦΙΑ μετακυλύει τα βάρη των πλουσίων στους οικονομικά αδύνατους.

assets_LARGE_t_420_54398946Ο νεοφιλελεύθερος ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης, μετακυλύει το φόρο των μεγάλων ακίνητων περιουσιών σε βάρος των μικρών και μεσαίων περιουσιών, επιβαρύνοντας όλα τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ και με ενιαίο συντελεστή. Αντίθετα ένας ΦΜΑΠ, με απαλλαγή ενός αρχικού ποσού και προοδευτική κλίμακα φορολογίας από εκεί και πάνω (όπως εξάλλου προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ), θα επιβαρύνει περισσότερο τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, απαλλάσσοντας τις μικρομεσαίες και αναδιανέμοντας έτσι τον κοινωνικό πλούτο.

Στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ υπάρχει ο διπλανός πίνακας, ο οποίος αντιπαραθέτει τον αριθμό των Ελλήνων (5.569.336) που έχουν ακίνητη περιουσία εντός σχεδίου πόλεως και το ύψος αυτής της ακίνητης περιουσίας, η οποία ανέρχεται σε 520,5 δις περίπου, με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Αν στην περιουσία αυτή προστεθεί και αυτή που είναι εκτός σχεδίου, τότε η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων (μας λέει η εφημερίδα) αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ!!!

Η εφημερίδα μας λέει ακόμα ότι μόνο το 2% των Ελλήνων έχουν περιουσία (εντός σχεδίου) πάνω από 500.000 ευρώ. Αν σταθούμε μόνο σ’ αυτή τη διαπίστωση, τότε εύλογα θα σκεφτούμε, πως δεν έχει νόημα να περιμένουμε φορολογικά έσοδα μόνο από αυτό το 2%. Αν όμως έχει κάποιος την υπομονή να κάνει τις σχετικές πράξεις, τότε θα ανακαλύψει εμβρόντητος, ότι το 5% μόνο των ιδιοκτητών κατέχει το 1/3 του συνόλου της ακίνητης περιουσίας της χώρας (εντός σχεδίου), για αξία πάνω από 300.000 ευρώ. Για την ακρίβεια το 5% των ιδιοκτητών κατέχει το 33,08% της εντός σχεδίου ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα!!!

Επομένως, θα πρέπει να γίνει απαλλαγή για ατομική ακίνητη περιουσία μέχρι 300.000 ευρώ, κάτι που θα ανακουφίσει το 95% των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών και να υπάρξει προοδευτική φορολόγηση για την πάνω από αυτό το ποσό αξία. Συνυπολογίζοντας και την μεγάλη ακίνητη περιουσία εκτός σχεδίου, τότε μπορούν άνετα να εισπραχθούν περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο με μέσο προοδευτικό συντελεστή περί το 0,6% για ατομικές περιουσίες πάνω από 300.000 ευρώ. Αντίθετα τώρα με τον ΕΝΦΙΑ, επιβαρυνόμαστε όλοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ανεξαρτήτως αξίας με 0,4% περίπου από το πρώτο ευρώ.

Πέτρος Χασάπης

 

 

16 thoughts on “Ο νεοφιλελεύθερος ΕΝΦΙΑ μετακυλύει τα βάρη των πλουσίων στους οικονομικά αδύνατους.”

 1. ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΤΟ ΠΩΛΕΙΤΑΙ βμα ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΩΤΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΗΜΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;
  ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΑΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΩΛΕΙΤΑΙβμα ΠΑΣ ΦΥΛΑΚΗ.

  Like

  1. Εκκαθαριστές…

   Όταν ένα Κράτος φθάνει στο σημείο να αυτοπροσδιορίζεται ως καθαρός εισπρακτικός μηχανισμός χωρίς καμία παροχή απέναντι στους πολίτες του έχει ξεπεράσει το επίπεδο του αποικιοκρατικού κράτους και έχει περάσει στο επίπεδο του εκδικητικού κράτους. Θεωρεί ότι οι εχθροί του είναι οι ίδιοι πολίτες που το απαρτίζουν αλλά και ό,τι μέχρι σήμερα αποκτήθηκε με αίμα, και σωστά είχε ταυτότητα «Κοινό» (δηλαδή Δημόσιο), πωλείται άνευ αιτίας.

   Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα από την πλευρά των Εκδικητών που εξουσιάζουν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι μέρος ενός προγράμματος εξυγίανσης, ανάπτυξης και ευρωπαϊκού οράματος. Από την στιγμή που το ίδιο το Κράτος εισπράττει δύο αιώνες έμμεσους και άμεσους φόρους με μόνη υποχρέωση την υπεράσπιση της ζωής των πολιτών, την εστία των πολιτών, την απόδοση δικαιοσύνης στους πολίτες αλλά αντιθέτως τους έχει στερήσει αυτά τα τρία βασικά που ορίζουν το Κράτος, τότε παύει να είναι Κράτος ακόμα και αποικιακό.

   Δεν είναι θέμα καθεστώτος. Διότι ακόμα και από τα πολλά δικτατορικά καθεστώτα που πέρασαν από την χώρα θεωρούνταν εχθρός της πατρίδας αυτός που ιδεολογικά ήταν απέναντι, αλλά όχι αυτός που άνευ λόγου καταδικάζεται άνευ κατηγοριών. Ακόμα και στην περίπτωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η περιούσια του κάθε Έλληνα Οθωμανού πολίτη ήταν κάτω από την προστασία του Σουλτάνου. Αντίθετα, αυτό που διαδραματίζεται σήμερα στην Ελλάδα είναι πέρα από κάθε λογική και δεν υπάρχει σημείο σύγκρισης ακόμη και με τα πιο σκληρά καθεστωτικά πολιτεύματα. Άλλο να πας στην φυλακή και στο ξερονήσι για τις ιδέες σου και άλλο να πας φυλακή για τον επιβαλλόμενο και άνευ αιτίας πρόστιμο που σου επιβάλλει το Κράτος της Ελλάδας.

   Πραγματικά θα έπρεπε να δώσει μία απάντηση η κυβέρνηση σε ποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ο πολίτης να έχει μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα. Σε ποιο άλλο κράτος φορολογήσε ενώ σού έχει απαγορευτεί η εργασία και μπαίνεις φυλακή για χρέη στο Κράτος που σου επέβαλλε με το έτσι θέλω το ίδιο το Κράτος.

   Με την επικοινωνιακή «καραμέλα» ότι οι Έλληνες πήραν δάνεια και χρωστάνε κατάφεραν να επιβάλλουν ως μοναδική λύση αυτό το καθεστωτικό έκτρωμα που κυβερνά την χώρα από το 2009. Κατένειμαν αυθαιρέτως τα χρέη του Κράτους σε όλους τους πολίτες και κουνάνε τιμολόγια επί πιστώσει που κοπήκαν από τις διεθνείς τράπεζες και την Ε.Ε ως αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό όμως που πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας είναι ότι οι τράπεζες και η ΕΕ είναι οι δάσκαλοι όλων των μικροπολικάντιδων των χωριών της Ελλάδας. Ένα έργο αντικειμενικής αξίας 10,000 ευρώ, κοστολογείται για 100,000 ευρώ και στην τσέπη των λαμογιών μπαίνουν τουλάχιστον τα 90,000 ευρώ. Οι μεγάλοι δάσκαλοι αυτών των αισχρών πολιτικάντιδων-εργολάβων δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους Τραπεζίτες και Ευρωπαίους εταίρους. Έκοβαν τιμολόγια 300 δις ευρώ, στο Κράτος έμπαιναν 10 δις ευρώ, τα υπόλοιπα στις τσέπες των ίδιων των δανειστών και χρεώνουν τον δούλο Έλληνα με όλο το ποσό.

   Το ότι έφαγαν και οι διαχειριστές των χρημάτων στην Ελλάδα μαζί με τα κομματόσκυλά τους είναι γνωστό. Εδώ τρώνε οι «καλοί χριστιανοί» από την παραγγελία και αγορά κεριών στις εκκλησίες αιώνες τώρα. Αυτά είναι γνωστά, αλλά όλοι τους έτρωγαν ψίχουλα μπροστά στο φαγοπότι χρημάτων που έφαγαν οι δανειστές εις το όνομα της εξυγίανσης και εξευρωπαϊσμού της Ελλάδας.

   Τι θέλει λοιπόν αυτό το υβριδικό νέο «ελληνικό» Κράτος;
   Πολύ απλά να ξεφορτωθεί τους πολίτες του. Είναι ένα νέου είδους εκκαθαριστής σαν αυτούς που έστελναν τα διεθνή κοράκια σε χώρες υπό χρεοκοπία. Στην Ελλάδα τα κοράκια που κάνουν αυτή την δουλειά δεν είναι άλλοι από την εκλεγμένη εξουσία.
   Κάνουν ολική εκκαθάριση τόσο της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, όσο και της δημοσίας περιουσίας που αγοράστηκε, όχι από τα ευρωπαϊκά δάνεια αλλά από τους φόρους των ίδιων των πολιτών.
   Ο κάθε ένας από εμάς είναι σε μια λίστα στα χέρια του κάθε εκλεγμένου εκκαθαριστή.

   Οι λίστες αυτές ξεκινούν από τους Καλλικρατικούς Δήμους και φθάνουν μέχρι το Μαξίμου και από το Μαξίμου φθάνει στην έδρα της Ε.Ε. Ό,τι και να κάνει ο πολίτης, ό,τι και να ψηφίσει ο πολίτης, ό,τι και να πληρώσει ο πολίτης ένα μόνο έχει σίγουρο.

   Μία ταμπέλα 100 χρόνια μετά που θα λέει: «Εδώ κάποτε ζούσε μία φυλή, που λεγόταν Έλληνες».

   Like

 2. Tώρα τι να πω, κύριε κρεοπώλα μας;

  Να το πώ γκαντεμιά; Άγνοια να το πώ; Στρίβειν διά του αρραβώνος; Σουτάρισμα της μπάλας, στην εξέδρα;

  Στρώσιμο χαλιού γιά τους επερχόμενους, να το πώ; Βλέπω το δέντρο και αγνοώ το δάσος; Διαλ(ι)έγετε

  και παίρνετε. Faites vos Joeux και rien ne va plus. Βάλτε τώρα, που γυρίζει. Γιά περάστεεεεεεε…….

  Γιά αντισυνατγματικότητα του δημευτικού ΕΝΦΙΑ, δεν είδα να κάνετε λόγο. Σωστά; Σωστά……

  Σέβας, anyway.

  Like

  1. Οι δικηγόροι το μόνο που …… είδαν ήταν να ενημερώσουν για το ευεργέτημα της πενίας όσων δεν μπορούν να πληρώσουν δικηγόρο σε υποθέσεις σαν του ΕΝΦΙΑ.
   Κουφάλες μέχρι πάτο

   Like

 3. Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων δεν είναι 1 τρις ευρώ.
  Είναι οι όγκοι και τα δηλωμένα τετρ. μέτρα ως είδος και όχι ως “αξία”.

  Και οι καταθέσεις δεν είναι 150 δις.
  Είναι οι απαιτήσεις των καταθετών με ομαλή τραβηκτική.

  Και τα μεταχ. αυτοκίνητα δεν έχουν την ίδια αξία όταν όλα οδεύουν (κακή ώρα) στις μάντρες για πώληση.

  Και η εργασία δεν έχει την ίδια απαίτηση αμοιβής με 1,5 εκ. ανέργους και άλλους τοσους επήλυδες.

  Ένα σπίτι πωλείται όταν υπάρχει ζήτηση, όχι μόνο προσφορά. Εάν όλοι μαζί προσφέρουν τα σπίτια τους κλπ προς πώληση οι τιμές εξαχνώνονται.
  Το ίδιο συμβαίνει και με τον χρυσό, την προσφορά αγαθών, μετοχών, ομολόγων κοκ.

  Με ταυτόχρονα εξαναγκασμένη ομαδόν προσφορά προς πώληση, λόγω φόρων, των ελληνικών ακινήτων, οι τιμές όλης της χώρας απαξιώνονται… καταστροφή κεφαλαίου, που είπε πρωιμώτατα η… συντρόφισσα.

  Με εξαφανισμένη την ρευστότητα και με ταυτόχρονη εισπρακτική στόχευση, σε όλο το μέγεθος της ακιν. περ, είναι σαν να σκοπεύουμε εσκεμμένα στην απαξίωσή της.
  Στην απαξίωση δηλ του μόνου εσωτερικού ενεργητικού παράγοντα που διαθέτουμε, παντελώς άτοπον. Το ίδιο και με την δημοσια περιουσία που συμπαρασύρεται.

  Λογικώτερη θα ήταν η σε είδος βαθμηδόν καταβολή, που με ετήσια μερίδια θα περιήρχετο αθροιστικά στο ταμείο, σε κάποιο προσφερόμενο από τον οφειλέτη ακίνητο.

  Πλέον δικαιότερη όμως θα ήταν η προβλεπόμενη υπέρ του δημοσίου συμφέροντος (άλλη συζήτηση αυτή για το πιό είναι) απαλλοτρίωση συμφωνημένων ακινήτων, με μελλοντικό συμψηφισμό αλληλόχρεου λογαριασμού.

  Έτσι αποδεκτικά λειτουργεί ένα αξιοσέβαστο στο εσωτερικό του (τουλάχιστον) κράτος.

  .

  Like

 4. Δηλαδή ρε άνθρωπε λες ότι αυτοί που έχουν μια περιουσία πάνω από 300.000 και μπορεί να πληρώσουν από 3.000 η 4.000 και 5.000 χιλιάδες φόρο ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Ρε πας καλά, ρωτάς τι εισόδημα έχει αυτός ο άνθρωπος η μόνο βλέπεις τα ακίνητα και τα τούβλα τα κάνεις χρήμα.
  Ρε το εισόδημα να φορολογηθει.
  Όχι τα τούβλα.
  Ένας που έχει ένα σπίτι 100 τετραγωνικά θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, κιαν έχει εισόδημα από εργασία 15 η 20 χιλιαρικα θα πληρώσει και φόρο εισοδήματος 3000 χιλιαρικα. Και όλα αυτά χωρίς να βάλει κάποιο κεφάλαιο.
  Ένας που έχει περιουσία έως 600.000 χιλιάδες θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα τούβλα 4.000 ευρώ και αν από αυτα έχει και εισόδημα 15 .000 η 20.000 θα πληρώσει για φόρο εισοδήματος άλλες 4.000 χιλιάδες. Και θα έχει βάλει και κεφάλαιο και εργασία για να τα συντηρεί αυτά.
  Υπάρχει καμία σύγκριση ;
  Ο συριζα μιλά για αφορολογητη περιουσία 400.000 χιλιάδων και με μικρότερους συντελεστές, και μικρότερα αντικειμενικές από τις σημερινές τιμές. Αν είναι να βάλετε περισσότερους φόρους από την δεξιά δεν θα μείνει κανείς με ιδιοκτησία πάνω από 200.000 στην Ελλάδα.
  Στην Γερμανία κύριε Χασαπη το αφορολογητο είναι 700.000 κατά άτομο και εκεί έχουν χαμηλοτερους συντελεστές και μικρότερη ανεργία με μεγαλύτερους μισθούς.

  Like

 5. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΤΕ Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΗΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΜΙΖΕΣ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΗ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ Η ΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΟΤΑΝ ΣΟΥ ΔΕΣΜΕΥΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΑΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΙΑ ΔΕΝΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  Like

 6. Έχω βαρεθεί να ακούω τους “ειδικούς” καθηγηταράδες στα κανάλια να κάνουν δηλώσεις για αντισυνταγματικότητα και να περιμένουν απ τον κ.Γιάννη τον περιπτερά να κινηθεί νομικά.
  Μπήκατε και σεις στη λίστα για ευχέλαιο.

  Like

 7. ποτε θα σταματησει η προπαγανδα του νεοφιλελευθερου τερατος,για να καλυπτει την διεφθαρμενη ΣΟΒΙΕΤΙΑ,των κομματοσκυλων;

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s