Τα Θρησκευτικά στο δημοτικό σχολείο και η υπονόμευσή τους από το γλωσσικό μάθημα

Γράφει ο Δημητρης Νατσιος
Δάσκαλος, Κιλκίς

Θα μιλήσω από καρδίας, ως μάχιμος δάσκαλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διακονεί την παιδεία μας, την εκπαίδευση με την κιμωλία στο χέρι, εδώ και 23 χρόνια.
Άλλωστε, οι προλαλήσαντες, άγιοι Επίσκοποι, Γέροντες αγιορείτες, έγκριτοι καθηγητές και εισηγητές, κονιορτοποίησαν την δήθεν καινότητα των προγραμμάτων και κατέδειξαν την κενότητα των επιχειρημάτων τους. Όπως έλεγε και ο ποιητής: «Ουδέν καινόν, όλα κενά».
Καταρχάς θα κάνω μια μνημόσυνη αναφορά σε ένα από τα παλικάρια του
Γένους. Στις 13 Μαρτίου 1957, σαν σήμερα, απαγχονίζεται στη Λευκωσία της Κύπρου από τους Άγγλους κατακτητές ο ήρωας μαθητής, 18 μόλις χρονών, Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Και αυτός, όπως και όλοι οι μελλοθάνατοι αετοί της ΕΟΚΑ, όλοι τους νέα παιδιά, πριν οδηγηθούν στην αγχόνη έψαλλαν το «τῇ Ὑπερμάχῳ», τον Εθνικό μας Ύμνο ή το «Ὅτε κατῆλθες πρός τόν θάνατον».
Όλοι τους έπαιρναν ψευδώνυμα των αγωνιστών του ΄21 ή της αθάνατης κλεφτουριάς –«Ζήτρος» ήταν το ψευδώνυμο του Αυξεντίου- για να μην υφίστανται αντίποινα οι οικογένειές τους από τους «φίλους» μας Άγγλους.
Από πού τα γνώριζαν τα τροπάρια; Γιατί παρέπεμπαν στο ΄21; Μα από τα σχολεία τους, στα οποία διδάσκονταν την ορθόδοξη ελληνική πίστη και παράδοση, που ανατρέφει μάρτυρες και ήρωες, και όχι πανθρησκειακά δηλητήρια.
Στα παλιά βιβλία γλώσσας της Έκτης Δημοτικού -φέτος είμαι δάσκαλος Έκτης Δημοτικού στο Κιλκίς σε τάξη 25 παιδιών- υπήρχε ποίημα για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, το οποίο μάλιστα το έγραψε Δωδεκανήσιος ποιητής. Αναμεταδόθηκε μετά το θάνατο του Ευαγόρα από τον ραδιοσταθμό της Λευκωσίας ως δημοτικό τραγούδι. Διαβάζω τους τελευταίους στίχους:
«(…) χτυπάει κουδούνι, μπαίνουνε στη τάξη του ο καθένας,
μπαίνει και η πρώτη, άτακτη, και η τρίτη που διαβάζει,
μπαίνει και η πέμπτη αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα.
Παρόντες όλοι;
Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει.
Παρόντες, λέει ο δάσκαλος – και με φωνή που τρέμει:
Σήκω Ευαγόρα να μας πεις ελληνική ιστορία.
Ο δίπλα, ο πίσω και ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι
αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάνει,
να πέσουν με αναφιλητά.
Ετούτοι και όλη η τάξη.
Παλληκαρίδη άριστα, Βαγόρα πάντα πρώτος,
στους πρώτους πρώτος, άγγελε, πατρίδας δοξασμένης,
συ μέχρι χθες της μάνας σου ελπίδα και αποκούμπι
και του σχολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία.
Τα ’πε και απλώθηκε σιωπή, παν΄ στα κλαμένα νιάτα,
που μπρούμυτα γεμίζανε της τάξης τα θρανία,
έξω απ’ εκείνο τ’ αδειανό,
παντοτινά γεμάτο.».
Στα παλιότερα βιβλία το ποίημα αυτό υπήρχε, το διαβάζαμε οι δάσκαλοι και βγαίναμε με ψηλά το κεφάλι από την τάξη.
Το πέταξαν όμως έξω το 2006, που μπήκαν μέσα όλα τα κουρελουργήματα -η λέξη είναι του δάσκαλου μου, του Κώστα του Ζουράρι-. Και στη θέση του στην Έκτη Δημοτικού, τι αναγκαζόμαστε να διδάξουμε για τον ηρωισμό;
Ένα κείμενο με τίτλο: «Η Σόνια η γάτα»!
Είναι μια γάτα, η οποία, όταν πήρε φωτιά ένα σπίτι, νιαουρίζει, την ακούει η πυροσβεστική, έρχεται και σβήνει τη φωτιά και οι πυροσβέστες της αναγνωρίζουν την πρωτιά στο να έρθουν – και της αποδίδουν και παράσημα!
Aπό τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη πήγαμε στη Σόνια τη γάτα.
Αυτά συμβαίνουν στα σχολεία και εμείς μεμφόμαστε τα παιδιά: «Εμείς στα χρόνια σας είχαμε αξίες». «Και τι τις κάνατε;» μας απαντούν.
Τα παιδιά στην εξοπλιστική ηλικία του Δημοτικού Σχολείου μαθαίνουν όταν τους παρουσιάζουμε τις αξίες σαρκωμένες σε πρόσωπα, όχι ανούσιες θεωρητικολογίες: Δεν θα τους μιλήσω για την αγιότητα, θα τους δείξω τον Άγιο. Δεν θα τους μιλήσω για τον ηρωισμό, θα τους δείξω τον ήρωα. Όχι για την πραότητα, αλλά για τον πράο. Όχι για την αξιοπρέπεια, μα ποιος είναι ο αξιοπρεπής. Στην παράδοσή μας, εξάλλου, κάτι παρόμοιο δεν γίνεται για την ορθόδοξη αγιογραφία;
Έχουμε την εντύπωση ότι η έσχατη μάχη για το μέλλον της πατρίδας διεξάγεται μέσα στο Κοινοβούλιο ή στα έγκατα του Μαξίμου και των Βρυξελλών. Λάθος! Στα σχολεία, στις αίθουσες διδασκαλίας κρίνεται η τύχη του Γένους.
Αν επικρατήσει η ελληνοκτόνος παιδαγωγία και εκλείψει διά παντός η ελληνορθόδοξη παιδεία, «η ροδόχους ελπίδα του Έθνους» -του Καποδίστρια είναι η φράση- τότε ας τοιχοκολλήσουμε το αγγελτήριο θανάτου, πλησιάζει η ιστορική ευθανασία. Αν δεν απομείνει η ιστορική μαγιά του Μακρυγιάννη, τότε «κάλλιο να μην υπάρχει Έλλην στον κόσμον παρά να ατιμάζει το κατ’ εικόνα Θεού και ομοίωσιν υπάρχον ανδράποδον του αναίσθητου Τούρκου, ενώ πλάστηκε από τον Θεό ελεύθερος», όπως θεσπίζουν στις 5 Μαϊου του 1827 στην Τροιζήνα οι ελευθερωτές πατέρες μας. Και σίγουρα στη θέση του αναισθήτου Τούρκου μπορεί να μπουν και άλλα αναίσθητα και άπιστα θηρία, φανερά και νοητά, που μας εξανδραποδίζουν. Και το κακό γίνεται από τους ύπουλους, τους προβατόσχημους λύκους, που ζεσταίνουμε στο κόρφο μας και μαγαρίζουν παιδεία και παιδιά.
Το 1984 το ησύχιο και ταπεινό περιβόλι της Παναγίας μας, το σπουδαιότερο πνευματικό κέντρο της ανθρωπότητας, το Άγιον Όρος, επισημαίνει την ολέθρια πορεία της παιδείας, εν ονόματι κάποιου νεφελώδους προοδευτισμού, ψευδοπροοδευτισμού και αβασάνιστου εξευρωπαϊσμού, και ομιλεί απερίφραστα και ευθαρσώς για την αδίστακτη καταστροφή των εθνικών μας ριζών και για τον επελαύνοντα αντιχριστιανισμό και αφελληνισμό. Αντιγράφω το απόσπασμα: «Από πολλά χρόνια, τώρα, γίνεται συστηματική προσπάθεια, διαρκώς αυξανομένη, να πολεμηθεί η πίστις, να βγει από τα ελληνικά σχολεία ο Χριστός, να διαστρεβλωθεί η ιστορία μας, να ευτελιστεί η μεγάλη σημασία των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα που τόσο ζει ο λαός μας. Να παύσει η ορθόδοξη εκκλησία να είναι η ψυχή του Γένους μας, να καταντήσουν τα παιδιά μας εύκολη λεία κάθε νοητού ή φανερού θηρίου». Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι Αγιορείτες πατέρες.
Το πού έχει καταντήσει η παιδεία εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσεως ταυτότητας, το βλέπει κανείς στα πλείστα εν κρίσει σχολικά εγχειρίδια.
Δεν πρόκειται μόνο για το ελεεινό γλωσσικό ιδίωμα, στο οποίο είναι γραμμένα, για την προχειρότητα και ανεπάρκεια που τα χαρακτηρίζει. Πρόκειται κυρίως για τη ψυχική μιζέρια στην οποία καταδικάζουν το παιδί, τα πρότυπα που του προβάλλουν, δηλαδή ένα πληροφορημένο, υπολογιστικό, ανταγωνιστικό, καταθλιπτικό και συναισθηματικά νεκρό άνθρωπο και κυρίως, χωρίς τον Θεάνθρωπο, τη χαρά του κόσμου. Περισσεύει σε αυτά τα τρισάθλια βιβλία -και μιλάω κυρίως για της γλώσσας- η εκκλησιομαχία, η κατασυκοφάντηση και ο εμπαιγμός της αμωμήτου πιστεώς μας.
Έλεγε ένας παλιός επίσκοπος: «Αν δώσεις οδοντογλυφίδα σε έναν Νεοέλληνα, από αυτούς που το επίθετό τους έχει πρώτο συνθετικό –παπα, στα δόντια του θα ανακαλύψεις ψίχουλα από τα πρόσφορα που έφαγε και μεγάλωσε η οικογένειά του». Και υπάρχουν πολλοί με πρώτο συνθετικό το –παπα που κατέστρεψαν την πατρίδα.
Είναι γνωστό πως τρία σχολικά μαθήματα αποτελούν σκόλωπα τη σαρκί των ποικιλώνυμων εθνομάχων και γραικύλων της σήμερον: Η ιστορία, η γλώσσα και τα θρησκευτικά. Στην ιστορία τις είδαμε τις προκοπές τους, μέσω του ρεπούσειου άγους. Η γλώσσα δεινοπαθεί μέσω των βιβλίων -περιοδικών ποικίλης ύλης όπως απροκάλυπτα τα ονομάζω- και συνεχίζει να ταλαιπωρεί δασκάλους και να δηλητηριάζει τους μαθητές. Για το μάθημα των θρησκευτικών θέτουν ή θα θέσουν τεχνηέντως το ψευτοδίλημμα: ή καταργείται ή μετατρέπεται σε θρησκειολογικό χυλό.
Πριν αναφερθώ στα θρησκευτικά, μια ολιγόλογη παραπομπή στη γλώσσα. Ας μη λησμονούμε ότι στις δύο πρώτες και πολύ σημαντικές τάξεις του δημοτικού σχολείου δεν υπάρχει μάθημα θρησκευτικών, ούτε βιβλίο βέβαια. Άρα εναπόκειται στο δάσκαλο ή τη δασκάλα για το τι θα διδάξει.
Ο άγιος γέροντας Παΐσιος συμβούλευε δασκάλους με αναφορά στην πίστη και στην πατρίδα να παίρνουν πρώτη δημοτικού, γιατί σε αυτή την ηλικία εντυπώνονται ανεξίτηλα δια βίου οι γνώσεις στο νου των μαθητών.
Για παράδειγμα, στα παλιά Ανθολόγια, επαναλαμβάνω προ του 2006, το μάθημα με το οποίο υποδεχόταν το σχολείο τον μαθητή, ήταν ένα ωραίο δημοτικό, μια προσευχή: «πέφτω κάνω το σταυρό μου / και άγγελο έχω στο πλευρό μου, / δούλος του Θεού λογιούμαι / και κανέναν δεν φοβούμαι» και από κάτω το περίφημο «Φεγγαράκι μου λαμπρό».
Στα νέα Ανθολόγια, το μάθημα με το οποίο υποδεχόμαστε τους μαθητές με τίτλο «Πρώτη μέρα στο σχολείο», είναι μια δασκάλα εν ονόματι Γεωργία που λέει στους μαθητές της «δεν θα με λέτε κυρία, θα με λέτε Γεωργία» – όταν εμείς οι δάσκαλοι ξέρουμε ότι η μορφή αυτής της οικειότητας είναι η μητέρα της περιφρόνησης. Μάλιστα, λέει στους μαθητές της η δασκάλα «με τι πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα παιδιά;» και πετάγεται ένας μαθητής και λέει «με την τουαλέτα κυρία». Από τα ωραία ποιήματα του Γένους πήγαμε στις τουαλέτες.
Στο ίδιο Ανθολόγιο μαθαίνει ο μαθητής ότι δεν υπάρχουν Άγιοι της Εκκλησίας μας, αλλά ένας άγιος, ο άγιος φιλίας, ο Φιλάγιος στη σελίδα 107. Πουθενά στο δημοτικό σχολείο δεν υπάρχει ονομαστική γιορτή ή αναφορά σε έναν Άγιο της Εκκλησίας μας. Παντού γενέθλια και ανύπαρκτοι άγιοι. Διαβάζει ο μαθητής μια νερόβραστη προσευχή και όχι το «Πάτερ ἡμῶν», που το μαθαίνουμε από την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια μας στον κόσμο.
Στην πρώτη δημοτικού, επίσης, μαθαίνουν ένα χαζοχαρούμενο ψευτοποίημα με τίτλο «Το λαγουδάκι της Λαμπρής», για τον Άγιο Βασίλη που φέρνει μια γάτα δώρο στην οικογένεια του Ιβάν, που εγκατέλειψε τον τόπο της εξαιτίας μιας χιονοστιβάδας!
Ειδικά για το κοσμοσωτήριο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου, το πρωτάκι θα διαβάσει ποιήματα στο Ανθολόγιο όπως το «Ήρθε η πασχαλιά» με στίχους όπως: «ήρθε η πασχαλιά και τσουγκρίζει τα αυγά το μικρό παιδάκι», ενώ στο βιβλίο της γλώσσας ένα με τίτλο «Πασχαλινό», όπου συναντάς στίχους όπως «και μοσχοβολούν οι φούρνοι, τα τραπέζια κοκκινίζουν από τα κόκκινα αυγά» και ένα άλλο με τίτλο «Πασχαλινά κουλούρια» και στίχους: «το Πάσχα οι άνθρωποι έκαναν κουλούρια να μοιάζουν με πουλιά, ψάρια, ανθρωπάκια, τους έβαζαν μάτια και το στόμα, γαρύφαλα ή ξυλάκια». Στο βιβλίο Γλώσσα -το κρισιμότερο κατ’ εμέ βιβλίο, γιατί το πιάνουν καθημερινά οι μαθητές- στην πρώτη δημοτικού δεν υπάρχει ούτε ένα «Χριστός ανέστη».
Στο Ανθολόγιο της τρίτης – τετάρτης δημοτικού καλούνται οι μαθητές, παρακαλώ, να γράψουν ένα νανούρισμα για χταπόδια! Δεν έχει εμπνευστεί παγκοσμίως ποιητής από χταπόδια για να γράψει νανούρισμα!
Στα παλαιότερα βιβλία γλώσσας δημοτικού και γυμνασίου -προ του 2006 επαναλαμβάνω- υπήρχαν περίπου 35 δημοτικά τραγούδια. Τα έχω μετρήσει, έχω φυλλομετρήσει τα βιβλία. Τα πέταξαν όλα έξω και στη θέση τους έβαλαν συνταγές μαγειρικής! Ένα ή δύο μαθήματα έχουν παραμείνει μόνο. Έχουν πετάξει έξω το δημοτικό τραγούδι, στο οποίο, όπως έλεγε ο Πολίτης, «αποτυπώνεται ακραιφνής και ακίβδηλος ο εθνικός μας χαρακτήρ». Σε ένα παλιό βιβλίο του 1965, το οποίο έχει προλογίσει και ο Σίμων Καρράς, βρήκα ένα διαμάντι και σας το διαβάζω για το δημοτικό τραγούδι και την τεράστια σημασία του: «Συνήντησα εν Μικρά Ἀσία κώμην ἀριθμοῦσα μόλις εἴκοσι οἰκογενείας καί στερουμένη διδασκάλου καί ἱερέως. Καί ὄμως δεν ἔλιπον ἐξ’ αὐτῆς τά δημοτικά τραγούδια ἀναπληροῦντα παρά τῷ λαῷ τήν ἔλλειψην τοῦ σχολείου καί τῆς Ἐκκλησίας».
Το δημοτικό τραγούδι αναπλήρωνε την Εκκλησία και το σχολείο. Το πέταξαν έξω.
Στη σελίδα 89 σε ένα μάθημα πέμπτης – έκτης δημοτικού που λέγεται «Θεατρική αγωγή» ξέρετε τι λέει; Καλούνται οι μαθητές να υποδυθούν το δαιμόνιο. Σήμερα, γράφει, «είστε δαιμόνιο»!
Στο ίδιο Ανθολόγιο -για να δείτε πως ακυρώνεται το μάθημα των θρησκευτικών μέσω του βιβλίου Γλώσσας-, στο κείμενο «ο Νορντίν στην εκκλησία», διαβάζει ο δάσκαλος ενώπιον των μαθητών του, ότι «ο Νορντίν πήγε σε μια εκκλησία του χριστιανού Αλλάχ», προβληματικός ο όρος, «και όλο το μεσημέρι τα κουβέντιαζε με τη γιαγιά του και δεν μπορούσε να χωνέψει γιατί οι χριστιανοί κάνουν τέτοιες ζωγραφιές» και -ακούστε Παναγιώτατε- «τι άσχημοι γέροι ήταν αυτοί με τις γενειάδες στους τοίχους;». Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι άσχημοι γέροι με μακριές γενειάδες!
Σε άλλο σημείο αναφέρεται κείμενο με τίτλο: «Τότε που πήγαμε βόλτα τον Επιτάφιο». Ο Επιτάφιος δεν πάει βόλτα, το ποδήλατο πάει βόλτα. Και στο τέλος, προσέξτε παρακαλώ, για την κατανυκτικότατη ακολουθία της Εκκλησίας μας: «Όταν φτάσαμε στην εκκλησία ξανά, οι άντρες σήκωσαν τον Επιτάφιο πάλι ψηλά από την πόρτα και περάσαμε από κάτω όπως το περνά περνά η μέλισσα»!
Πέμπτη δημοτικού -δεν τα διδάσκω βέβαια τα βιβλία- στο αφιέρωμα για τα Χριστούγεννα το κεντρικό κείμενο ήταν «Η Φρικαντέλα η μάγισσα, που μισούσε τα κάλαντα», που είναι για Νηπιαγωγεία. Εκεί, πάνε τα παιδιά να πουν τα κάλαντα στη μάγισσα και βγαίνει στο μπαλκόνι και μπήγει τις φωνές: «Σκασμός σκουπιδόπαιδα, αν δεν σταματήσετε να λέτε τα κάλαντα θα το μετανιώσετε πικρά». Μπορεί ο δάσκαλος με στοιχειώδη πνευματική εντιμότητα να σταθεί ενώπιον των μαθητών του και να πει τέτοια φράση: «σκασμός σκουπιδόπαιδα»; Μάλιστα, στη θέση του υπήρχε «Το ευλογημένο μαντρί» του Κόντογλου, ένα από τα ωραιότερα και τα πιο αγαπητά στα παιδιά κείμενα για τα Χριστούγεννα, για τον Άγιο Βασίλη: το πέταξαν έξω και έβαλαν στη θέση του το «Η Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα».
Και το επόμενο κείμενο μιλάει για τα Χριστούγεννα στον κόσμο, όπου, αφού περιηγείται σε κάποιες χώρες, μιλάει για τα Θεοφάνεια. Ακούστε για τα Θεοφάνεια τι έχει γράψει: «Στη χώρα μας ρίχνουμε το Σταυρό στη θάλασσα για να τον πιάσει ο γρηγορότερος και καλύτερος κολυμβητής». Είναι αγώνας, κολύμβησης, δηλαδή, τα Θεοφάνεια. Δεν είναι η φανέρωση της Αγίας Τριάδας, δεν είναι η βάπτιση του Σωτήρος Χριστού.
Η θρησκειολογία και ο Οικουμενισμός έχουν περάσει και στα βιβλία της Γλώσσας. Έκτη δημοτικού: «Τα θρησκεύματα του κόσμου».
Κάπου εδώ στην παράσταση εμφανίζεται στριμωγμένος ο Χριστιανισμός. Ένας σταυρός που παραπέμπει σε αυτόν που φορούσαν οι ναζί, ένα αυγό ούτε καν κόκκινο, στη μέση ο Ινδουισμός, όλα τα θρησκεύματα, ενώ είναι προβληματική και η περιγραφή, αφού σε όλα τα θρησκεύματα χρησιμοποιεί χρόνο ενεστώτα, «ο Μωάμεθ είναι, ο Βούδας είναι», και για τον Χριστό λέει: «Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν ο Υιός του Θεού». Γιατί γίνεται αυτή η αναφορά με αυτό τον τρόπο; Δεν είναι δηλαδή ο Υιός του Θεού; Δεν είναι ὁ ἦν, ὁ ὦν και ο ἐρχόμενος ο Κύριος; Και γιατί εδώ, ενώ απευθύνονται σε βαπτισμένα ελληνόπουλα, βάζουν στη μέση τον Ινδουισμό; Τι εμπειρίες έχει για τον Ινδουισμό ένα παιδί της έκτης δημοτικού;
Στην πρώτη γυμνασίου -γιατί χτυπιέται και η ηθική των παιδιών- έχουμε κείμενο στη σελίδα 16 του τετραδίου εργασιών με τίτλο «Οσάκις», που σημαίνει όσες φορές, στο οποίο περιγράφεται ο δεσμός εικοσιπεντάχρονου άντρα με δεκατετράχρονη μαθήτρια. Επαναλαμβάνω. Σελίδα 16, τετράδιο εργασιών, πρώτη γυμνασίου. Το βδελυρότατο των αμαρτημάτων και των εγκλημάτων, η παιδεραστία, διδάσκεται ως μάθημα: τα έχει φτιάξει η Αλέκα, μια μαθήτρια της τάξης, με τον Σάκη τον ηλεκτρολόγο και βγαίνει ραντεβού μήνες τώρα μαζί του. Και ακολουθούν από πίσω και οι άλλες μαθήτριες, που αντιγράφουν και μιμούνται και παίρνουν μαθήματα!
Στην τρίτη γυμνασίου, ενδεικτικά πάντα, θα διαβάσω δυο τρεις φράσεις από ένα κείμενο με τίτλο «Παραπλανητικά», που μάλιστα εμπνέουν πολύ κόσμο πάνω σε νέους σκοπούς: «Αυτού του μήνα οι συμπτώσεις θα ενισχύσουν τις ερωτικές σας σχέσεις» γράφεται σε δεκαπεντάχρονα παιδιά, με υπογραφή «Κώστας Λεφάκης». Τα τσιράκια του διαβόλου, όπως ονομάζονται οι αστρολόγοι, έχουν θέση στα βιβλία.
Πού είναι ο Μαβίλης, ο ήρωας ποιητής, να διδάξει ο δάσκαλος τον ηρωισμό; Που είναι ο Κάλβος, ο Σολωμός, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Βρεττάκος, ο Ρίτσος, οι μεγάλοι μάστοροι του ελληνικού λόγου; Δεν υπάρχουν. Θα βρούμε όμως μέσα τον Λεφάκη.
Το ίδιο θέλουν να κάνουν και στο μάθημα των θρησκευτικών. «Πάλιν Ἠρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράσσεται». Πώς μπορεί, επαναλαμβάνω, δάσκαλος Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος να διδάξει σε επτάχρονα και οχτάχρονα παιδιά αυτά που θα διαβάσω παρακάτω;
Τα διαβάζω και καπνίζουν τα μάτια μου από οργή. Ο Αριστοτέλης έλεγε «οἱ μή ὀργιζόμενοι, ἐφ’ οἶς δεῖ, ἠλίθιοι δοκούντες εἶναι». Πρέπει να αφήσουμε την επανάσταση του καναπέ και να σταματήσουν οι νέοι να ξεθυμαίνουν μέσω του διαδικτύου. Εδώ θέλει επανάσταση. Και ο καθένας ας την εννοήσει όπως θέλει. Εθνική επανάσταση.
Θεματική ενότητα στην τρίτη δημοτικού: Καλούμαι εγώ, ο δάσκαλος, να διδάξω για την Κυριακή εκτός από τη Θεία Λειτουργία και σύμβολα θρησκειών: σταυρός, ιχθύς, άμπελος, σβάστιγκα. Θα διδάξουμε και τον τρόπο διδασκαλίας του Βούδα, όλα ισότιμα και ισόκυρα.
Στην ενότητα «Η χαρά της γιορτής για τα Χριστούγεννα», από το βιβλίο της τρίτης δημοτικού, αναφέρεται στη γιορτή των Χριστουγέννων και -άκουσον άκουσον- «στη γέννηση του Χριστού στο κοράνι». Ντρέπομαι και να τα αναφέρω. Πώς μπορώ εγώ σαν δάσκαλος να σταθώ σε επτάχρονα παιδιά και να κάνω τέτοια πράγματα; Αυτοακυρώνομαι.
«Γιορτές θρησκειών του κόσμου»: «Ρος Ασάνα, το τέλος του Ραμαντάν στους Μουσουλμάνους, Ινδουιστές, φωτιές, χρωματιστά νερά, σκόνη». Προφανώς αυτοί που τα έγραψαν δεν έχουν ιδέα από δημοτικό σχολείο. Δεν έχουν πατήσει ποτέ σε σχολική τάξη. Δεν ξέρουν την ηλικία αυτή των παιδιών. Δεν ξέρουν τα ενδιαφέροντά τους. Δεν ξέρουν πόσο κρίσιμη είναι αυτή η ηλικία. Και πειραματίζονται.
Τετάρτη δημοτικού, ενότητα «Όταν οι άνθρωποι προσεύχονται». Αφού κάνουμε για την πρωινή προσευχή στο σχολείο, από κάτω πάλι η ουρά, η θρησκειολογία: «Προσευχές απ’ όλο τον κόσμο», πώς προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι, οι Εβραίοι και λοιπά. Ο πολύτιμος χρόνος των θρησκευτικών σπαταλιέται στην τετάρτη δημοτικού για να μάθουν τα παιδιά μας πώς προσεύχονται οι Ινδουιστές.
Τετάρτη δημοτικού, ενότητα «Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί». Τα ονόματά μας, η ιστορία των επωνύμων και των ονομάτων μας. Αφού αναφέρει το βάπτισμα και το χρίσμα των Ορθοδόξων, πάει στο βάπτισμα και το χρίσμα των Ρωμαιοκαθολικών, τις τελετές ενηλικίωσης στις θρησκείες του κόσμου, Μουσουλμάνους, γιορτές του κόσμου κτλ.
Στην πέμπτη δημοτικού -δεν επιμένω πολύ σε αυτά, έχουν ειπωθεί ήδη-, στην ενότητα «Μαθητές και Δάσκαλοι», ο Ιησούς διδάσκεται ως δάσκαλος και, όπως ειπώθηκε, μεταξύ των άλλων δασκάλων αναφέρονται και ο Μωάμεθ και ο Κομφούκιος και ο Βούδας, όλοι Άγιοι!
Στην έκτη δημοτικού, στην οποία διδάσκω φέτος, πάλι για τους αγίους ανθρώπους: «άγιοι άνθρωποι στις θρησκείες του κόσμου, Βούδας, Κομφούκιος, Μωάμεθ, Βισνού, Δαλάι Λάμα, Γκάντι και πολλά άλλα πρόσωπα ιστορικά ή μυθικά». Είναι βλασφημία, νομίζω, να αποδίδεται αγιότητα σε άλλα πρόσωπα εκτός από τον Χριστό και τους Αγίους της Εκκλησίας μας.
Δεν θα επεκταθώ άλλο. Προσωπικά δηλώνω ότι αν -ο μη γένοιτο- περάσουν τα προγράμματα αυτά δεν θα τα διδάξω. Οδηγός μου και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και στο μάθημα της γλώσσας και στο βιβλίο ιστορίας, είναι η φράση του Μακρυγιάννη: «Όταν μου πειράζουν πατρίδα και θρησκεία, θα μιλήσω θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν». Δε φοβόμαστε οι περισσότεροι δάσκαλοι, «οὐ γὰρ ἔδωκεν ἡμῖν ὁ Θεὸς πνεῦμα δειλίας, ἀλλὰ δυνάμεως», «Δειλία ἐστὶν ἐκτροπὴ πίστεως», λέει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος.
Κάθε Παρασκευή, κατά παράβαση των άνωθεν εντολών, τελευταία ώρα βάζω ευαγγελικές περικοπές, μάθημα το οποίο έχει καταργηθεί. Τα παιδιά με ευλάβεια παρακολουθούν το Ευαγγέλιο. Θέλει Χριστό το σχολείο. Όταν φεύγει ο Χριστός μπαίνουν οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι. Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι.
Στη Γλώσσα, διδάσκω κείμενα των μεγάλων λογοτεχνών μας και όχι συνταγές μαγειρικής. Δεν το λέω για καύχηση. «Ἕν οἶδα ὅτι οὐδέν εἰμί». Πιστεύω στον Χριστό, αγαπώ την πατρίδα μου, και ας είναι και φτωχή. Όταν φτωχή είναι η μάνα μας δεν τη φτύνουμε, την παίρνουμε στην αγκαλιά μας.
Παναγιώτατε, σεβαστοί Πατέρες,
Το ζητούμενο ή μάλλον το ποθούμενο σήμερα είναι πώς θα φτιάξουμε νέο σχολείο, όχι βέβαια σαν αυτό που βιώνουμε, των άθεων γραμμάτων, «που υφαίνουν το σάβανο του Γένους μας», όπως έλεγε ο Παπουλάκος. Θέλουμε νέο, αλλά ρωμαίικο σχολείο, δηλαδή σχολείο λευτεριάς, γιατί ρωμαίικο αυτό σημαίνει, ελευθερία. Όταν ο πατρο-Κοσμάς έλεγε ότι αυτό μια μέρα θα γίνει ρωμαίικο τι εννοούσε; Ότι θα ελευθερωθεί. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πήγαν κάποιοι δάσκαλοι στον άγιο γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη και τον ρώτησαν: «Γέροντα πώς θα διδάσκουμε; Πώς θα μιλάμε στα παιδιά;» Και εκείνος έλεγε: «Θέλεις να διδάξεις, θέλεις να μιλήσεις; πιάσε από το χέρι τον Άγιο Νεκτάριο και κουβάλα τον μέσα στα θρανία, μέσα στην αίθουσα. Με τον Άγιο Νεκτάριο να διδάξεις. Διδάσκει εκείνος και ο Χριστός και όχι εσύ τα παιδιά».
Όσοι, λοιπόν, δάσκαλοι πιστεύουν στον Χριστό -και είναι πολλοί οι δάσκαλοι αυτοί, αλλά δεν ακούγουνται, γιατί μόνο το κακό έχει κουδουνάκια και ακούγεται- ας πιάσουν από το χέρι τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και αυτός θα διδάξει τους μαθητές ότι «ψυχή και Χριστός μας χρειάζεται».
Ας πιάσουν από το χέρι τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον ελευθερωτή μας, να ακούσουν οι μαθητές το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», στους νενέκους της σήμερον, γιατί η οικονομία του Θεού μας απελευθέρωσε -και το καριοφίλι του Νικηταρά και του Μπότσαρη- και η οικονομία των σημερινών ανίκανων κυβερνητών μάς ξαναβυθίζει στη σκλαβιά.
Να πιάσει από το χέρι ο δάσκαλος ο φιλότιμος, ο Ρωμηός, τη μάνα τη Ρωμηά, την Κύπρια, τη μάνα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που όταν οι Άγγλοι της είπαν να πείσει το παιδί της να προδώσει και να γλιτώσει, απάντησε: «Εγώ δεν εγέννησα παιδίν να τον λαλούν προδότη. Χαλάλι της πατρίδας μου το αίμα του παιδιού μου». Και ας πιάσει, τέλος, το Μακρυγιάννη, τον πατριδοφύλακα στρατηγό, να μας διδάξει όλους μας πως οφείλουμε στην εκκλησία μας χάρη και ότι πρέπει το μάθημα να παραμείνει ορθόδοξο χριστιανικό, γιατί «τον Χριστό φοβόμαστε και αυτή η θρησκεία μάς ελευθέρωσε και βγήκαμε εις την κοινωνία του κόσμου».

Εισήγηση που παρουσιάστηκε στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποίησε η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, στις 12-13 Μαρτίου 2013 και περιλαμβάνεται στον τόμο πρακτικών που εξέδωσε η Μητρόπολη στις 20 Ιουνίου 2014

80 thoughts on “Τα Θρησκευτικά στο δημοτικό σχολείο και η υπονόμευσή τους από το γλωσσικό μάθημα”

 1. ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ
  ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ

  Like

 2. Το έχουμε πει εκατοντάδες φορές
  το Δημοτικό (Δημόσιο!) Σχολείο δεν οφείλει ρόλο υποχρεωτικού Κατηχητικού καμιάς θρησκείας-δόγματος!

  Κάτι Νατσιοί και λοιποί παραπονούμενοι
  ας βάλουν το χέρι στην τσέπη να ιδρύσουν Κατηχητικά να πηγαίνει όποιος θέλει!
  Και να διοχετεύσουν εκεί όση φλόγα και ενέργεια θέλουν!

  Like

  1. Προφανώς δεν (θέλεις να) γνωρίζεις ότι ένας άξονας της ταυτότητάς μας είναι η Ορθοδοξία — η οποία είναι εκφράζεται και στο Σύνταγμα της ελεύθερης Ελλάδας, μετα το 1821.
   Η αρνητική προς της θρησκεία μας, άθεη νοοτροπία έχει λίγο να κάνει με Έλληνες, και την συμμερίζονται αυτοί που συνειδητά αποποιούνται της ταυτότητάς μας για φαντασιακά συστήματα, όπως οι κομμουνιστές, οι φασίστες και οι Ναζί, όλοι εκ των οποίων τραυμάτισαν τον τόπο μας. Με γειά σου και χαρά σου . . .

   Like

   1. Τι είναι ταυτότητά μου (μας) δεν περιμένω κανέναν νταβατζή να μου(μας) ορίζει!
    Το Σύνταγμα της Ελλάδας μιλάει για ανεξιθρησκεία,
    δεν μιλάει για καμία δικτατορία κανενός θρησκεύματος-δόγματος!

    Όσο για το τι είναι Έλληνας, και πάλι δεν αναγνωρίζω κανέναν νταβατζή Ελληνισμού
    ούτε πιό ΄Έλληνα από μένα να μου το ορίζει!
    Πολύ τον αμανέ πήρατε ψηλά μερικοί και δεν καταλαβαίνω με τι εφόδια!
    Όταν μόνο παπαγαλίζετε ότι σας είπαν
    και κατορθώνετε να γίνεστε μόνον καταγέλαστοι!
    Αλλά θέλετε και να νουθετείτε άλλους!

    Like

   2. Είναι σαφές ότι είσαι αδιάβαστος και αμόρφωτος — η ταυτότητά μας βασίζεται σε ότι κληρονομήσαμε από την αρχαία μας και Χριστιανική γραμματεία ήταν λόγω των σχολών του μεσαίωνα, εκ των οποίων οι πιό πολλές ήταν της Εκκλησίας. Γνωρίζεις για την Ελληνομάθεια των Πατέρων, ή την καταγραφή αρχαίων κειμένων από τον Φώτιο τον Πατριαρχη (9ο αιώνα), ή για την βασική φιλολογική εργασία για τον Όμηρο από τον Αρχιεπισκόπο Ευστάθιο Θεσσ/νίκης (12ο αιώνα);
    [Να είμαστε ακριβείς, κληρονομήσαμε τα 98.5% όλων των αρχαίων κειμένων από τους Ορθοδόξους προπάτορές μας — εάν δεν υπήρχαν αυτοί εσύ σήμερα θα ομιλούσες Τούρκικα ή κάποια άλλη βαρβαρική γλώσσα]
    Είναι σαφές ότι εσύ περιέπεσες υπό την επιρροή των Δυτικών, οι οποίοι επολέμησαν την θρησκεία μας μέσω του ¨Διαφωτισμού,” και τα παιδιά του, τους Σοσιαληστές (sic), Κομμουνιστές, Φασίστες και Ναζί — αυτή είναι η παρέα σου …
    Επαναλαμβάνω, ότι διάβασε λίγο (όχι πολύ …) για να μάθεις κάτι για την ιστορία μας, και όχι μέσω Δυτικόφερτων μεσαζόντων.
    Δεν ομιλεί κανείς για δικτατορία — ίσως εκτός εσού, διότι ο τρόπος που σκέπτεσαι και η έκφρασή σου αντικατροπτρίζει ολοκληρωτικές τάσεις — αλήθεια, είσαι κομμουνιστής, φασίστας ή Ναζιστής;
    Πάντως η σκέψη σου αυτού του είδους της επιρροές αντικατοπτρίζει, και όχι τον Ελληνισμό . . .

    Like

   3. Το κήρυγμα εκεί που σε παίρνει!
    Όχι σε μένα!
    Γιατί … αν και αδιάβαστος και αμόρφωτος όπως λες …
    θα σε κάνω ρόμπα και δεν θα ξέρεις που να κρυφτείς!
    Άντε τώρα …
    οι υπερφίαλοι παπαγάλοι της συφοράς θα μας πουν και αδιάβαστους και αμόρφωτους!
    Αυτό είναι ακριβώς που πολεμάω
    τι είναι γνώση και μόρφωση να το ορίζουν κάτι σαν και σένα!

    Like

   4. Κερκυραίος.
    Δυο φορές πήγα στην εκκλησιά και με άσχημες αναμνήσεις. Την πρώτη με βγάλαν Γιώργο και την δεύτερη με πάντρεψαν. Δεν μπορείς όμως να σβηνεις μονοκοντυλιά τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αν δεν τα δέχεσαι, τουλάχιστον σεβάσου τα. Εκτός αν δεν έχεις πρόβλημα με την παγκοσμιοποίηση και το “Χασάν” στα βιβλία του νηπιαγωγείου.

    Like

   5. Είναι σαφές, ιδιαίτερα μετά τις απειλές που εκτοξεύεις, ότι είσαι ένας πνευματικός πίθηκος, ο Σουήφτ θα σε αποκαλούσε Γιαχού (που πετάει κόπραινα ο ένας στον άλλο, αυτό είναι διάλογος…) — αλλά ίσως χρειάζεσαι και να δεις ψυχίατρο (θα δεις, θα αισθάνεσαι καλύτερα μετά από την ένεση …)
    Πάντως δεν μας απήντησες, είσαι κομμούνι, φασιστόμουτρο ή Ναζί της ΧΑ;

    Like

   6. Γιώργο,
    δεν μιλάω για κανένα σβήσιμο ηθών και εθίμων, να τα ξεχωρίζουμε!
    Να μη σου πω πόσα ήθη και έθιμα, ψιλοανόητα πολλές φορές ακολουθώ και στηρίζω και εγώ!
    Με το σκεπτικό ότι αυτά δίνουν αφορμή εις το “συνέρχεσθαι” και στην κοινωνική έκφραση μιάς κοινωνίας,
    που αυτά έχει και μόνο με αυτά μπορεί να βαδίσει τώρα!

    Δεν μιλάμε όμως για αυτό
    όπως δεν μιλάμε για καμία απαγόρευση δράσης και διάδοσης ιδεών
    μιλάμε για τον απερίφραστο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ μιάς κοσμοθεωρίας-κοσμοαντίληψης
    που χωρίς καμιά τσίπα και αφού έχει εκμαυλίσει συνειδήσεις και τσακίσει αντιστάσεις από πολλού
    αξιώνει την απαρέγκλιτη πρακτική εφαρμογή του ΦΑΣΙΣΜΟΥ του!
    Με υποχρεωτική και θεσμοθετημένη πλύση εγκεφάλου από τα πιό ανώριμα και τρυφερά χρόνια του ανθρώπου!
    Είναι τόσο σατανικό στην σύλληψη όσο και η υποχρεωτική νηπιοβάπτιση! (“Πεφωτισμένη” σύλληψη του … Αγίου … Θεοδοσίου, αν θυμάμαι καλά! Του αιμοσταγή αυτοκράτορα ντε!)
    Και δεν έχουν καμιά τσίπα πάνω τους!

    Like

   7. @Κερκυραίος
    Το να αντιτάξεις την πολυπολυτισμικότητα απέναντι στον μουσουλμανικό φανατισμό είναι δοκιμασμένο και με γνωστά αποτελέσματα στην Ευρώπη με γκετοποιήσεις και εθνοτικές και στο μέλλον πολιτικές αλλαγές. Κανένας δεν είπε για πλύση εγκέφαλου αλλά δες την επέμβαση που κάνουν υπέρ των μουσουλμάνων στα σχολικά βιβλία. Αν αυτό δεν είναι προσπάθεια αλλαγής σε ήθη και έθιμα δεν ξέρω τι είναι. Εδώ λέμε όπως σου παίζουνε χορεύεις.
    Όσο καθαρές και τίμιες προθέσεις να έχεις δεν κάνουν καθαρό και τίμιο τον απέναντί σου. Και αν παρατηρήσεις πότε, πως, που και από ποιους ξεκίνησε το όλο θέμα μόνο συνωμοσία που δεν είναι.

    Like

  2. ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΕΝΟΧΛΕΙ “ΜΕΡΙΚΟΥΣ” Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!

   ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ! ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΝ ΟΜΩΣ….

   ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ!

   Like

   1. Δεν προσπαθεί κανένας να σε αποκόψει από τίποτα
    ότι γουστάρεις με γειά σου με χαρά σου!
    Όση “ελληνορθοδοξία” θέλεις, κανείς δεν σε ενόχλησε!
    Δικτατορία όμως όσων γουστάρεις εσύ πάνω στους άλλους
    και με το στανιό κατήχηση-προπαγάνδα
    ξέχασέ το!

    Like

   2. ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΟΡΩΝ!

    ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ) ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (..ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΣ!) ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΕΙΝΑΙ Η ΡΗΤΗ ΣΟΥ ΔΙΑΤΑΓΗ: “ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ”!

    ΓΙΑ ΞΕΚΑΒΑΛΗΣΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΣΟΥ!

    Like

   3. Ας γίνει δημοψήφισμα, σε μια χώρα που σε δηλώνουν Χ.Ο. έτσι απλά επειδή οι γονείς σου είχαν την φαεινή ιδέα να σε βαφτίσουν με το έτσι θέλω έχουν ωριμάσει οι καιροί. Σε μια δημοκρατική χώρα μιλάμε ακόμη για το αν θα πρέπει οι ιερείς να τρέφονται από το δημόσιο ή για το αν τότε το 2001 έπρεπε να φύγει επιτέλους το θρήσκευμα από τις ταυτότητες σε ένα κατ´ευφημισμόν κοσμικό κράτος, με παπάδες παντού ακόμη και στον στρατό και εικονοστάσια σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία. Τώρα είναι επιτέλους η ώρα να γίνουν αυτά τα πράγματα, έπρεπε να έρθει η χρεωκοπία για να επαναπροσδιορίσουμε την θέση μας.

    Like

   4. Κατηγορείς εμένα για διαστρέβλωση
    όταν δεν έχεις καν ιδέα της έννοιας των όρων!
    Καμιά πλειοψηφία όσο και συντριπτική δεν έχει το δικαίωμα να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ασπασμό της ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ της σε καμιά μειοψηφία
    έχει δικαίωμα μόνο να παίρνει αποφάσεις (να “κυβερνά”) και μάλιστα παίρνοντας πάντα υπ’ όψιν τις απόψεις της μειοψηφίας
    και κάθε μειοψηφία έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται να γίνει πλειοψηφία!

    Στοιχειώδεις αρχές ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για την οποία δεν έχεις ιδέα, όπως και οι περισσότεροι!
    Εσύ σαν άσχετος την καταλαβαίνεις σαν ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ!
    Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σε ακολουθήσουμε!

    Like

   5. ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ!

    ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ!

    ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ “ΟΜΟΙΟΙ” ΣΟΥ “ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ” ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΙΣ ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΙΕΣ-ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙ “ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ”!

    Like

   6. Παιδί πεντε-έξι χρονών και ξέρει αν είναι … θα σου δηλώσει αν είναι χριστιανός ορθόδοξος ή όχι ;
    Φυσικά και είναι, έτσι το βάφτισαν πριν καν αρχίσει να μιλάει, χέστηκαν για την … προσωπικότητά του … και την ελεύθερη βούλησή του!
    Μα για μαλάκες θα περάσεις εσύ εμάς;
    Υποκρίταροι και ψευταράδες!
    Απατεώνες!
    Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ σας δεν κρύβεται όσο και να μασκαρεύεστε!

    Like

   7. ΡΕ. “ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΕ”-ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΗ, ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ;;;

    ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

    ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΠΛΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!

    ΤΙ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ-ΣΟΦΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ;

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΣΥ ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΤΟ ΕΞΑΧΡΟΝΟ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΤΙ ΩΡΑ ΘΑ ΓΥΡΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ…

    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙΣ;;;

    ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΠΟΥΛΑΣ ΤΙΣ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΣΟΥ;

    Like

   8. Είπαμε, ο εν λόγω πίθηκος έχει επηρεασθεί από “ιδέες” του Διαφωτισμού, αποτύπωση Γερμαινών ή Φράγκικων ιδεών περί ενός ιδιότυπου “Ελληνισμού” αλλά βασικά μίλαει για πράγματα που δεν γνωρίζει, αλλά είναι έτοιμος να επιβάλλει, ακόμη και βίαια, είναι κατά πάσα πιθανότητα Ναζί — είναι χαμένος, και εύχεται κανείς να το καταλάβει και να επισκεφθεί ψυχίατρο το συντομώτερο … πάντως Έλληνας δεν, αυτό είναι βέβαιο

    Like

   9. Α!
    Και εσύ γιατί κόπτεσαι για την υποχρεωτική κατήχηση στο σχολείο τότε;
    Μήπως υπάρχουν γονείς σαν και μένα … να περιμαζέψετε τα “απολωλότα πρόβατα” παιδιά;

    Like

   10. ΡΕ, ΦΡΑΓΚΟΛΕΒΑΝΤΙΝΕ, ΑΝ ΕΣΥ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!

    (ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ…) ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ!

    ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑ ΑΠΟΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ;;;

    ΜΗΠΩΣ, ΤΕΛΙΚΑ, ΑΥΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ;;;

    Like

   11. Για δες που απόκτησα και τον ελληνομετρητή μου
    στον υπερμορφωμένο Γιάννη Ζωγράφο!
    Τον … αντι-Διαφωτιστή!
    Καλόγερος του μεσαιωνικού σκοταδισμού να υποθέσω;

    Σταμάτα να γίνεσαι κι άλλο ρεντίκολο ρε!
    Και πίστευε ότι θέλεις, αλλά κουμάντο σε κάτι σαν και σένα στην μόρφωση των παιδιών μας … αυτό μας έλλειπε!
    Η αμορφωσιά και η προπέτεια σας μόνο για κλωτσιές στον κώλο είναι!

    Like

   12. Νίκο, είσαι τελείως γκάου, τελείωσε η συζήτηση!
    Το είπα και παραπάνω πρώτο-πρώτο, ξεμπακιστήτε και πληρώστε κατηχητικά αν γουστάρετε
    κανείς δεν σας αποκόπτει από τίποτα
    το ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ είναι υποχρεωμένο εκ του ρόλου του να κάνει αυτό που εσείς γουστάρετε!
    Εγώ δεν επιβάλλω σε κανένα τίποτα
    και μήν κρίνεις εξ’ ιδίων τα αλλότρια!
    Και αν δεν καταλαβαίνεις τι λέω, δεν είναι ευθύνη δική μου !
    Τέλος!

    Like

   13. ΕΙΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ!

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ “ΟΜΟΙΟΙ” ΣΟΥ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ! ΟΧΙ ΜΙΑΣ ΚΑΣΤΑΣ ΔΗΘΕΝ-“ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΩΝ” ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ….

    Like

   14. Όχι, καθόλου δεν συμφωνήσαμε!
    Γιατί εγώ ΔΕΝ προσδιορίζω τον ρόλο του Σχολείου
    αποδέχομαι αυτόν που καταστατικά έχει
    να παρέχει ΓΝΩΣΗ στα παιδιά και να εκπαιδεύει στην ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ!
    ΚΑΘΕ είδους γνώση, υποκείμενη σε ΚΑΘΕ κριτική!
    Αυτό μόνο διαμορφώνει ελεύθερες προσωπικότητες και υπεύθυνους πολίτες!

    Εσύ και οι όμοιοι σου θέλετε το Σχολείο που διαδίδει μόνο προπαγάνδα σε σας αρεστή
    το Σχολείο που έχει εκτραπεί του στόχου του δυστυχώς, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις σας μέχρι τώρα
    το σχολείο που κάνει πειθήνιους υπηκόους και χρήσιμους σκλάβους σε καθεστωτικές ιδεολογίες!
    Εγώ καθόλου δεν μίλησα για κάτι τέτοιο που να ικανοποιεί εμένα!

    Δεν έχουμε καθόλου κοινή αντίληψη!
    Και στο ξαναείπα!
    Μήν κρίνεις εξ’ ιδίων τα αλλότρια!
    Ο κόσμος είναι πιό πλατύς και διαφορετικός από την γειτονιά σου!

    Like

   15. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

    ΓΙΑ ΨΑΞΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΛΕΕΙ! (ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΑΞΙΕΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ…)

    ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΔΕ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ “ΠΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ”

    ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙΣ “ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ”!….

    Like

   16. Στο είπα και παραπάνω
    δεν ξέρεις ούτε καν καλά Ελληνικά, κάνοντας αχταρμά τις έννοιες!
    Όπως και με τα δικαιώματα της πλειοψηφίας!
    Επικρατούσα θρησκεία σημαίνει απλά ότι είναι η κυριότερη!
    Δεν σημαίνει με τίποτα δικαίωμα της θρησκείας αυτής στην δικτατορική επιβολή και στο καπέλλωμα των πάντων!
    Είναι ανώφελο, δεν συνεννοούμαστε!
    Είπα τέλος παραπάνω, θα το εφαρμόσω τώρα.
    Πάω άλλωστε για μισό υπνάκο … χτύπησε τώρα το κουδούνι!

    Like

   17. ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!

    ‘Αρθρο 16

    1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.

    2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες

    ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;;;

    Like

   18. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις εσύ,
    ότι σου δίνει το δικαίωμα για νταβατζηλίκι επί πάντων!

    Υ.Γ. Παραπάνω μιλώντας για τον ρόλο του Σχολείου
    έγραψα “το Σχολείο που έχει εκτραπεί του στόχου του δυστυχώς, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις σας μέχρι τώρα”
    και υπερασπίστηκα τον ρόλο του Σχολείου
    όπως διεθνώς έχει κατοχυρωθεί στις πιό προηγμένες Ευρωπαϊκές κοινωνίες (και όχι μόνο)!
    Αν εσείς έχετε πρότυπο την ταλιμπανική παιδεία των μουσουλμανικών χωρών
    να μας το διευκρινήσετε!

    Like

   19. ΚΑΛΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΑ! ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν’ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ….

    “ΓΑΡΓΑΡΑ” ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!….

    Like

 3. Και νέο σχολείο πρέπει να φτιάξουμε, Νατσιέ Δάσκαλε της καρδιάς μας και καινούριους πολιτικούς και καινούριους δασκάλους και καινούρια μυαλά για μας και καινούριους τρόπους σκέψης.

  Το 18χρονο παλληκαρόπουλο της Κύπρου μας, μ΄όλους τους άλλους ήρωες της φυλής μας θάναι πάντα “παρόντες” να μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει ν΄ακολουθήσουμε.
  Ο,τι κι αν κάνουν οι απάτριδες δεν μπορούν να σβύσουν την Ιστορία. Μπορούν να την κρύβουν όσο τους έχουμε δώσει το δικαίωμα να το κάνουν.
  Και πάλι, χάρη σε σένα και πολλούς άλλους δασκάλους μας τα παιδάκια θα μαθαίνουν και στο χαλεπό σήμερα τι σημαίνει Ελληνας, πώς υπερασπίστηκαν τούτο το χώμα γενιές και γενιές Ελλήνων, αυτές που τιμώνται στον Αγνωστο Στρατιώτη – τα παιδιά του λαού μας ανά τους αιώνες – αλλά κι εκείνους που τ΄ανδραγαθήματά τους έχουν γίνει θρύλος.
  Που τραγουδήθηκαν από έναν Ομηρο, από το δημοτικό μας τραγούδι, από λαϊκούς ποιητές σαν τον Δωδεκανήσιο δημιουργό του ύμνου στον τιτάνα Ευαγόρα.

  Τα πρότυπα που δίνουν σήμερα στα παιδιά μας είναι οι καταγέλαστοι τύποι των πρωινο-μεσημεριανών, ο Χάρι Πότερ με τις αφύσικες δυνάμεις, αντι-ηρωικές και αποπροσανατολιστικές, οι γκολτζήδες του μουντιάλ, οι πορνοστάρ, οι σωματικώς δυνατοί που καταδυναστεύουν τον αδύνατο, οι καλλιτέχνες που συνήθως είναι βυθισμένοι στα τεχνητά οράματα των ναρκωτικών.

  Αυτόν τον κόσμο, τον ψεύτικο κι εγκληματικό , πρέπει να τον γκρεμίσουμε. Κι όσο γίνεται πιο γρήγορα.
  Για τον Λεωνίδα μας και τους 300, τον Κολοκοτρώνη και το Νικηταρά που πέθανε ζητιάνος αλλά δεν άρθρωσε πικρό λόγο για την Πατρίδα, για τους αφανείς ήρωες της Κατοχής, για το αστέρι της Κύπρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τους δεκάδες ομοίους του, για μας που διψάμε χρόνια τώρα για λίγο Ηθος και Εντιμότητα χωρίς να τα βρίσκουμε, παρά τις απελπισμένες προσπάθειές μας.

  Like

 4. Εάν θέλουμε η νέα γενιά να είναι απεγκλωβισμένη από δόγματα και γαλουχημένη σε ιδανικά, τα μαθήματα της αληθινής ιστορίας και γλώσσας μας είναι απαραίτητα.
  Το θέμα της θρησκείας είναι καλύτερα να το προσεγγίζουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν και θα μπορούν να ενημερωθούν χωρίς προκαταλήψεις και θέσφατα, και θα έχουν πάρει μυρωδιά της ζωής.

  Like

 5. Αγαπητέ Διδάσκαλε κ. Νάτσιε, μήπως πρέπει νά φορέσης τό ράσσο?Θά είναι καλλίτερα, νομίζω, υπό αυτήν σου τήν ιδιότητα νά διαπαιδαγωγής παιδικές ψυχές μέ σκοτεινές καί αναπόδεικτες αντιλήψεις. Οι θρησκείες δέν έχουν θέσιν σέ καμμία εκπαιδευτική βαθμίδα ,παρά μόνον στά βιβλία τής ιστορίας ως ειδικά κεφάλαια.

  Like

   1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, ΒΡΕ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟ, ΣΗΜΙΤΙΚΟ, “ΔΗΘΕΝ”-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΡΙ!

    Like

   2. χαχαχαχαχαχααχ καλά μετά τα electronics, combinatronics, statistics, physics, mathematics έχουμε τα theosofistics. Απατεώνες δογματικοί με αληθοφανή επιχειρήματα αφού ξεκινούν από ένα ψευδές και ανυπόστατο δόγμα για να αποδείξουν το ψέμα και που είσαι False\rightarrow False είναι αληθής στην λογική.

    Like

   3. ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΡΕ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟ, ΗΜΙΜΑΘΕΣ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΡΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑI ΒΑΣΙΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩN ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ!…

    ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΡΟΜΠΟΤΑΚΙ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ GADGETS ΤΗΣ MICROSOFT…..

    Like

   4. Απεχθάνομαι τα προϊόντα της μικρο-μαλακής εταιρίας και ότι έχει να κάνει με γκάτζετ ή δαγκωμένο μήλο. Η θεολογία δεν είναι επιστήμη τον πισινό σας να χτυπάτε κάτω, δεν στηρίζεται ούτε σε λογικά επιχειρήματα ούτε σε πειραματική επαλήθευση ούτε σε παρατήρηση.

    Like

 6. Ὅλα τὰ τῆς Ὀρθοδοξίας εἶναι ὅπως πρέπει.

  Ὅποιος τὰ ἀλλάξει θὰ θέλη τὴν καταστροφὴ τοῦ Ἔθνους μας.

  Σὲ ἕνα σημεῖο πρέπει μόνο νὰ γίνη μιὰ διόρθωσι·
  νὰ ἀπο-Ἰουδαϊσθῆ.
  Εἶναι πλέον θρησκεία τῶν Ἑλλήνων καὶ ὄχι Ἰουδαϊκὴ αἴρεσις.

  Τὸ πῶς θὰ γίνη αὐτὸ;
  Οἱ Ἱερεῖς τὸ γνωρίζουν καλλίτερα ἀπὸ τὸν καθένα.

  Like

  1. Είπαμε …
   έχεις κληρονομικά το χάρισμα της αυθεντίας!
   Η γιαγιά σου και η μάνα σου στο είπαν και αυτό;

   Θέλεις και απο-Ιουδαϊσμό τρομάρα σου!

   Like

   1. Γιαυτο χρειαζονται τα ξερονησια και οι τοποι εξοριας…..
    Οταν καποιος στα πρηζει πολυ να το στελνεις για διακοπες να ησυχαζεις.
    Εσενα παντως σε εχω ΓΡΑΜΜΕΝΟ
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΕΤΑ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΑΛΤΑ ΠΗΔΗΞΟΥ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ….

    Like

   2. Λες και χέστηκα εγώ για κάτι μαλάκες σαν και σένα!
    Περαστικός ήσουν, ούτε σε είδε ούτε σε ξέρει κανείς και ούτε θέλει να σε μάθει … χάσου στον βόθρο σου
    είσαι περίττωμα αυτής της κοινωνίας! !

    Like

   3. τι εγινε μωρη …βλαχοπουλου ;;;;

    αγριεψες ;;;

    σου πηραν το μεροκαματο ;

    τι σου καναν αυτοι οι …………κακοι ανθρωποι, αγορινα μου ;;;;

    ελα στο θειο

    Like

   4. Η Φρικαντέλα η μάγισσα, που μισούσε τα κάλαντα
    =

    κερκυραια ηταν …..Η Φρικαντέλα
    τριγυρναει εδω στο σαιτ

    Like

   5. Πάντως άρχισες να απαντάς την παραπάνω μου ερώτηση: είσαι αντι-Σημίτης, το οποίο σημαίνει απόκλιση Ναζι, ένα είδος Γιαχού (βλ. Ταξίδια του Γκιούλιβερ, για να καταλάβεις καλύτερα την εθνική σου ταυτότητα, πίθηκε) — να δούμε τι θα μας πει και ο ψυχίατρος όμως . . .

    Like

   6. Για πες μας κύριε Γιάννη Ζωγράφε
    ποιός αποδεικνύει τώρα αμορφωσιά και αγραμματοσύνη;
    Με το που στριμώχτηκες (μόνο μιά στάλα!) και η αστοιχειωσύνη σου δεν σου προσφέρει κανένα επιχείρημα, άρχισες τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και τις χυδαιότητες για να σωθείς!
    Λες και δεν σας ξέρω εγώ γαμώ το κέρατό σας μέσα
    θέλετε να κάνετε και τους νταβατζήδες στην Παιδεία!
    Ηλίθιοι αλλαζόνες!
    Ξεγάνωτοι τενεκέδες
    που θα έχετε εσείς λόγο στην μόρφωση του παιδιού μου και όχι εγώ!

    Like

   7. Προκαταρτική εκτίμηση: Σχιζοφραίνεια . . . είναι για λύπη

    Like

  2. Εἶναι πλέον θρησκεία τῶν Ἑλλήνων καὶ ὄχι Ἰουδαϊκὴ αἴρεσις.

   Έχεις δίκιο σε αυτό η Κορίννα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αναπτύχθηκε ο χριστιανισμός μέσα στην λογική των “κοινών” των ελλήνων εξ ου και εκφράστηκε με όρους Ορθοδοξίας και όχι ατομοκεντρικής/προτεσταντικής ή δεσποτικής/παπικής μετάλλαξης.
   Από την Εκκλησία του δήμου στις λεγόμενες “κοινότητες” (αν και αδόκιμος ο όρος) και όχι φυσικά με τα χαρακτηριστικά του σιωνισμού (βλ. ακόμα και εβραίους διανοούμενους όπως ο Τσόμσκι που θίγουν αυτά τα ζητήματα) ή την παρεκτροπή του σε φονταμενταλιστικά προτάγματα και εκδηλώσεις.

   Like

   1. Kατάλαβες πόσο…παν – ἄσχετος είσαι καί μόνο ἀπό τά λίγα πού…”ἐγραψες” ἤ νά σέ στείλω γιά φροντιστήρια καί σένα καί τήν παραπάνω πατ – σαβουρό – γρια σέ καμμιά…πενηνταριά Ἕλληνες Πατέρες;

    Ἄ;
    Ἄ ρέ…ἄδιάβαστε καί ἄσχετε…P.O.;

    Like

   2. υπέροχος.. υγ.μην δίνεις σημασία σε κακιωμένους, κατσιασμένους καλλικάντζαρους.Μίλα με
    όσους είναι, η θέλουν να γίνουν ζωντανοί.Σε μερικούς αρέσει να είναι πτώματα, μην έχοντας άλλο τρόπο να ξεχωρίσουν.Χρησιμοποίησε τους ως “βαράκια” στην ασκηση της υπομονής καί της αταραξίας, στην οποία, είμαι εντελώς βέβαία, θα φτάσεις γρήγορα. Εύχομαι τόσο εύστοχος όλες τις φορές.

    Like

   3. “Χρησιμοποίησε τους ως “βαράκια” στην ασκηση της υπομονής καί της αταραξίας, στην οποία, είμαι εντελώς βέβαία, θα φτάσεις γρήγορα.”

    Θα κάνω ό, τι μπορώ γιατί αξίζει τον κόπο, θα το προσπαθήσω πάντως.

    Like

   4. Ἔτσι μπράβο…
    Ὅταν είσαι παντελῶς…ἄσχετος, μόκο καί…
    …”σκάψιμο”.

    Ἄντε καλό ξημέρωμα καί..προσοχή σέ τέτοια…”θεματάκια” ὅταν είμαι ἐδῶ τριγύρω, γιατί θά γίνει πάλι τοῦ…HRM τό κάγκελλο, σάν τήν ἄλλη φορά πού πῆγες νά παραστήσεις τόν ξύπνιο καί πῆγες…ἄπατος.

    Like

  3. Τι χαζομάρες διαβάζω εδώ στο olympia.gr τελικάααα!!
   Συγνώμη αλλά ποία η γνώμη της κυρίας για τον Μωυσή που έλαβε τις δέκα εντολές από τον Κύριο??Να τον “αποβάλλουμε” από την επίσημη ημών πίστη??Οι άγιοι ημών πατέρες Αβραάμ , Ισάακ και Ιακώβ,ο Ιωσήφ και οι άλλοι εκ Ισραήλ,να μην έχουν σχέση με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη??
   Μα όποιος δεν αποδέχεται ΚΑΙ την Παλαιά Διαθήκη , συγνώμη αλλά δεν είναι χριστιανός,αλλά κάποιος πλανεμένος και αρχαιόπληκτος παγανιστής!!

   ΥΓ
   Ποία η γνώμη της κυρίας για την ιερά μονή της Αγίας Αικατερίνης του θεοβάδιστου Όρους,του Σινά δηλαδή,την οποία Μονή και σέβονται ακόμη και οι Εβραίοι μαζί με τους μουσουλμάνους??

   Like

   1. Μήν ἀνησυχεῖς…

    Ἀμόλυσε τό μελάνι τῶν…Τσάμπερλεν καί…Ρόζενμπεργκ ἡ γνωστή…ΝΑΖΙστο – κουρούνα καί ὁ…”ἄλλος”, ὁ…ψαγμένος ἔτρεξε να κάνει…τσουλῆθρα…

    Νά τά στείλω καί τά δύο γιά τίποτε…ἰδιαίτερα σέ…Ἅγιο Γρηγόριο Παλαμᾶ γιά…ἀρχή ἤ νά τά…λυπηθῶ;

    Νά τό…ἀναβάλω, ἔ;
    Καλῶς…
    …Χ.Α.ιντα night.

    Like

   2. Μη ζοχαδιάζεσαι ρε Μιχαλάκη!
    Αφού έμαθε θρησκευτικά στου Μπουμπούκου το μαγαζί!
    (Έκανε και την καθηγήτρια λέει εκεί πέρα!)

    Αν εσύ τσαντίζεσαι …
    εγώ που έχω χεστεί στα γέλια;

    Like

   3. Πολύ γέλιο, τι λες, πλάκα κάνεις;
    Αφού φαίνεται από χιλιόμετρα πόσο χαλαροί δείχνετε και νηφάλιοι.
    Τέρατα ψυχραιμίας και πάνω απ’ όλα πανέξυπνοι και συγκροτημένοι. Με αρμονία λόγου και συμπεριφοράς, με εκπληκτικό ειρμό και …πρωτοτυπία!

    Αφού αναρωτιέμαι πως και δεν έχω ακόμα εντρυφήσει στα μυστικά μονοπάτια της γνώσης με τόση συναναστροφή με τους αϊνστάνηδες του ιστολογίου.

    Που να τα πάρω τα παλιογράμματα…
    Δεν είχα δασκάλους σαν τον Μιχαήλ, τους κερκυραίους, και λοιπούς να διαπρέψω και να διευρύνω τους ορίζοντές μου.
    Έμεινα στάσιμος στα καθηγητάκια της σειράς…

    Άντε καληνύχτα και ξεκουραστείτε λίγο, με τόση διαφώτιση που μας μεταδώσατε σήμερα θα καούν οι λυχνίες στα προβολάκια.
    Αύριο πάλι συνεχίζετε το διδακτικό σας “εργόχειρο”.

    Like

 7. Πιστεύω ότι όντως πρέπει να σταματήσουν να διδάσκονται αυτές οι αηδίες που προσφέρει το ελληνικό παιδαγωγικό σύστημα, αλλά πρέπει επίσης κάποιοι στενόμυαλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν μόνο ορθόδοξοι έλληνες. Το ίδιο λάθος κάνουμε και με την μουσουλμανική μειονότητα και μετά γκρινιάζουμε που έχει γεμίσει η Θράκη τούρκους…

  Like

  1. Όχι μόνο αυτό, άλλοι μαθαίνουν στα παιδιά τους σύγχρονα πράγματα “προγραμματισμό-μηχανική κτλ” από το δημοτικό και εμείς εδώ τους κάνουμε πλύση εγκεφάλου με θαύματα, υπερφυσικές αντιλήψεις κτλ

   Like

  2. Δες τι κάναν οι Σκοπιανοι στα παιδιά τους μέσα σε πόσα χρόνια με την ιστορία, και τι διδάσκουν οι μουλάδες στη μέση ανατολή. Γιατί εμείς πρέπει να είμαστε οι μόνοι που θα χάσουν την ταυτότητα τους και την επίσημη θρησκεία τους; Είμαστε καμιά πενηνταριά εκατομμύρια και έχουμε μεγάλα περιθώρια; Κανένας δεν βλέπει τι είναι από πίσω;

   Like

   1. Και επειδή ένα χειρότερο (μην πω τρισχειρότερο) κράτος κάνει αυτά που λες στα παιδιά του πρέπει να τα μεγαλώσουμε και εμείς στην υπανάπτυξη και την καταπίεση, ποια Σκόπια ρε ποιοι μουλάδες δεκαετίες πίσω είναι αυτά τα κράτη, με κανέναν καλύτερο θα συγκριθούμε ποτέ;

    Like

   2. Δεκαετίες πίσω και δίπλα στο σπιτι σου είναι και δεν ήρθαν σαν τουρίστες. Κάτσε στη Lua σου και άσε την assembly για τους ποιο πεπειραμένους. Εκτός αν δεν έχεις πρόβλημα και εσύ να λες στα παιδιά σου “Ήμασταν από μια χώρα που λεγόταν Ελλάδα…”

    Like

 8. ΞΕΣΑΛΩΣΑΤΕ ΧΑΖΑΡΟΣΗΜΙΤΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΣΑΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΥ ΑΛΛΑ ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΣΠΑΣΕΤΕ ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ

  Like

 9. Συγχαρητηρια πολλα στον αγωνιστη δασκαλο με οραμα, με ιδεωδη. Πηγαινετε σε ενα οποιοδηποτε δημοτικο σχολειο και παρακολουθηστε τις δασκαλες: θα φριξετε απο την ασχετοσυνη τους, η ζωη τους περιοριζεται σε μακιγιαζ, νυχια, βολτα, καφε. Στις 8 το πρωι η συντριπτικη πλειοψηφια τους παρουσιαζεται στις σχολικες αυλες με εμφανιση μπουζουκλερι (τουλαχιστο ετσι συμβαινει στη μικρη επαρχιακη πολη που ζω). Ειναι ολες αθεες η χλιαρες “τυπικα” Χριστιανες, με ενα τσιγαρακι στο χερι, ενω τα παιδακια πλακωνονται στο ξυλο μπροστα τους, τα παρακολουθουν ασκαρδαμυκτι (πιθανον να στοιχηματιζουν για τον νικητη). Βριζουν εντος και εκτος αιθουσας, ενω οι φιρματες τους τσαντουλες κουδουνιζουν την ωρα του μαθηματος και αυτες πρεπει να απαντησουν στο αι φον. Σε σοβαρα προβληματα σχολικης βιας και παρενοχλησης το παιζουν αθωες περιστερες, δηλωνουν αγνοια και φυσικα επικρατει ατιμωρησια για τους υπευθυνους των επεισοδιων. Σε μητερα που ειχε αγανακτησει απο συμμαθητη του γιου της ο οποιος συστηματικα και απροκαλυπτα τον κοροιδευε, τον ενοχλουσε, τον χτυπουσε, η διευθυντρια ειπε οτι φταιει το παιδι-θυμα γιατι ειναι ευαισθητο. Μην αναζητατε τα αιτια της σχολικης βιας αλλου, η ατιμωρησια και η αδιαφορια το εκθρεφουν.Μακαρι τα παιδια μου να συναντουσαν στο σχολικο τους περιβαλλον Δασκαλους σαν τον Νατσιο, θα ημουν ησυχη. Στελνουμε τα παιδια μας στα σχολεια οχι μονο για να παρουν τις απαραιτητες γνωσεις, αλλα για να δουν μπροστα τους το ηθος, τις αξιες, τα ιδανικα, πραγματα ξεχασμενα, παρωχημενα πιθανον για καποιους.

  Like

  1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΥΧΤΟΠΟΥΛΙ.
   ΠΑΝΑΞΙΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ,ΟΜΩΣ ΣΟΥ ΔΙΕΦΥΓΕ ΚΑΤΙ:
   ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ “ΜΠΟΥΖΟΥΚΛΕΡΙ” ΑΜΦΙΕΣΗ,ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ,
   ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΧΑΛΙ…
   ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ’ ΜΠΕΡΝΤΕ…ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΠΑΖΑ…
   ΠΡΩΙΝΟ ΘΕΑΜΑ ΝΑ ΣΟΥ ΓΥΡΝΑΝΕ Τ’ ΑΝΤΕΡΑ.

   ΕΧΩ ΔΕ,ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΑΠΟΡΙΑ:
   ΑΠΟ ΤΙ ΩΡΑ ΞΥΠΝΑΝΕ ΚΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ;

   Like

 10. Το έθνος είναι συνείδηση κοινωνίας.
  Εκφράζεται αυτό ή μάλλον αντανακλάται πολιτισμικά,πολιτιστικά, εθιμικά, με όρους συλλογικού βίου
  Και η κοινωνία -θεωρητικά τουλάχιστον- βάσει καταστατικού χάρτη ορίζει την συλλογική της ζωή (λαϊκή κυριαρχία).

  Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με τους όρους της ανεξιθρησκείας (δεν θυμάμαι να …μάζεψε κανένα παιδί με το ζόρι η Θεολόγος μέχρι πριν καμιά δεκαριά και κάτι χρόνια που πήγαινα σχολείο -δεν ξέρω αν κάτι άλλαξε τώρα- μέσα στην αίθουσα για να του κάνει κατήχηση), μπορεί ο καθένας να πιστεύει όπου θέλει ή να μην πιστεύει καν.

  Όταν
  (αν και με εργώδεις προσπάθειες πχ δημογραφική γήρανση, εκπατρισμός των νέων ανθρώπων, ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, ανεργία, υπογεννητικότητα /φροντίζει επ’ αυτού το σύστημα της κομματοκρατίας και των ολιγαρχικών συμμοριών)
  πλειοψηφήσουν οι απόψεις των λομπιστών, των εγχώριων και εξωχώριων ομάδων πίεσης και των διατακτών τους, καταργήστε και τα θρησκευτικά και την ιστορία (άλλωστε ήδη φροντίζουν οι γνωστοί κύκλοι γι’ αυτό) και την μνήμη και την ταυτότητα και όλα…

  Και κάντε οι γραικύλοι πολύχρωμα πάρτι ή μοιράζετε επιδόματα σε παιδεραστές εν αγνοία(;) σας ή ό, τι άλλο γουστάρετε…

  Like

  1. Λαϊκή κυριαρχία με τον θρησκευτικό ολοκληρωτισμό ένα πράγμα!
   Άιντε-άιντε … σου το παίζουν και παραμορφωμένοι!

   Καλό σκούξιμο κατά τα λοιπά για από άμβωνος ομιλία
   αλλά εδώ είναι Ολυμπία και δεν έχει μόνο κοινό με ανοιχτό το στόμα!

   Like

 11. Ελεος Θεέ μου, έχοντας κατοχυρώσει την ομορφιά, την ελευθερία πού δίνει η Χριστιανική Ορθοδοξία, μερικοί μας μιλούν, κοπανώντας μας στη μούρη, την ελευθερία τού σκοταδιού της ασυδοσίας.Σαν να κάθεσαι μέσα σε ένα ολοκάθαρο δωμάτιο καί να κάνεις διάλεξη υπερ της βρωμιάς. Εν τω μεταξύ ξεχασαν την βασική αρχή της δημοκρατίας ,την πλειοψηφία, οί δημοκρατικοί, βεβαίως…!, σχολιαστές, αποκαλώντας φασίστες όσους δεν θέλουν το Ελληνικό σχολείο να καταντήσει όπως το θέλει η συντριπτική μειοψηφία.”Δημοκρατικό” αναποδογύρισμα.

  Like

  1. Αννα , αφες αυτοις …………..

   σκουζουν οπως η αλεπου, με την κομμενη ουρα

   Like

 12. Χριστιανισμός. Η θρησκεία της ιδιωτείας

  Ολόκληρη η λατρεία του χριστιανισμού στηρίζεται στις ακατάσχετες υποδείξεις και προσταγές των πιστών προς τον θεό τους!

  Εάν αφαιρέσει κανείς τους ρηματικούς τύπους της προστακτικής από «την τάξιν προσευχών και ακολουθιών της ορθοδόξου Εκκλησίας, πάντων των αγίων και πασών των εορτών, κινητών και ακινήτων», τότε θα διαπιστώσει ότι αυτό που απομένει είναι ένα ολοστρόγγυλο τίποτα.

  Μια συμπεριφορά απέναντι σ’ έναν θεό ο οποίος αντιμετωπίζεται σαν να μη διαθέτει ούτε δράμι μυαλό! Την στιγμή που οι ίδιοι οι πιστοί ισχυρίζονται τα περί θείας πρόνοιας. Ότι τα πάντα προνοεί ο θεός τους κι ότι ούτε ένα φυλλαράκι δεν γίνεται να πέσει, από το οποιοδήποτε δένδρο ή φυτό, δίχως την θέληση του θεού τους.

  Ο βαθμός της αναίδειας των πιστών απέναντι στον θεό τους είναι όντως απίστευτος! Και βεβαίως άλλο πράγμα είναι να παρακαλάς τον θεό σου για κάτι που το επιθυμείς και του το ζητάς, κι εντελώς άλλο είναι να του υποδεικνύεις συνεχώς το τι πρέπει να κάνει και το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, από τα ποιο απλά μέχρι τα πιο περίπλοκα και σύνθετα ζητήματα.

  Ιδού οι αποδείξεις για την άθλια και ελεεινή συμπεριφορά των πιστών απέναντι στον τέλεια συμπεριφερόμενο θεό τους. Αυτού του θεού που «τα πάντα εν σοφία εποίησε» κι ο οποίος προνοεί τέλεια για το οτιδήποτε. Όπως, ας πούμε, να μην αφήνει κανένα παιδί να πεθαίνει από την πείνα, να μην σκοτώνονται οι πιστοί του κατά χιλιάδες σε πολέμους, να μη βασανίζουν οι ίδιοι συνανθρώπους τους κλπ.:

  ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΕΚΔΗΜΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ. Περιέχων «…πασαν την τάξιν προσευχών και ακολουθιών της ορθοδόξου Εκκλησίας, πάντων των αγίων και πασών των εορτών, κινητών και ακινήτων». Εκδ. «ΑΣΤΗΡ».

  Από την πρώτη σελίδα, στο «Βασιλεύ ουράνιε»: … ελθέ…. σκήνωσον … καθάρισον … σώσον… Εάν αφαιρέσει κανείς τις προστακτικές τότε αυτό που απομένει είναι ένα αλαμπουρνέζικο κείμενο.

  Βρε αθεόφοβε χριστιανέ, όλ’ αυτά που προστάζεις στον θεό σου (προσέξτε ότι δεν λέει σε παρακαλώ ελθέ, ή σε παρακαλώ σκήνωσον …) αυτός δεν τα κάνει έτσι κι αλλιώς μόνος του; Κι αν δεν τα κάνει, όλ’ αυτά τότε τι ρόλο παίζει η θεία πρόνοιά του;

  Στην ίδια σελίδα (σελίδα μικρούλα και με μεγάλα γράμματα) ελέησον (τρις). Και ξανά ελέησον και ιλάσθητι. Στις 1300 σελίδες αυτού του βιβλίου δεν υπάρχει καμμιά που να μην αναγράφει καμμιά δεκαριά προστακτικές. Για να είμαι ακριβοδίκαιος, που και που, πάντως πολύ αραιά, πέφτει και κανένα ικετεύομεν.

  Όπως και να το κάνουμε, σ’ όλη την λατρεία η προστακτική του πιστού προς τον θεό του, δια της οποίας του υποδεικνύει το τι, το πότε και το πώς πρέπει να ενεργεί, είναι πρωταρχικό στοιχείο. Και παρ’ όλη αυτή τη κραυγαλέα και σταθερή συμπεριφορά, ο ίδιος ο πιστός κλωτσάει σαν το μουλάρι, μόλις του αναφέρεις την άποψη ότι οι άνθρωποι κάνουν τους θεούς κι όχι το αντίστροφο!

  Και προσέξτε παρακαλώ ότι στο ρεπερτόριο των προστακτικών περιλαμβάνονται όλων των ειδών οι υποδείξεις, οι οποίες μπορούν να απευθυνθούν προς θεό ή άνθρωπο. Π.χ. στην τρίτη ευχή (στην οποία εντελώς τυχαία πέφτω τώρα, σελ. 21), η προστακτική αναφέρεται κάθε τρεις λέξεις: … πρόσδεξαι, ίθυνον, αγίασον, άγνισον, διόρθωσον, κάθαρον, ρύσαι, τείχισον.

  Εκτός όμως από το τι πρέπει να κάνει ο θεός των χριστιανών, έχουμε και την νουθέτηση του θεού για το τι δεν πρέπει να κάνει!!! Αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχουμε τόσο να κάνουμε μ’ έναν θεό μωρό αλλά ότι σίγουρα έχουμε να κάνουμε με την απύθμενη μωρία των πιστών του. Βρε αθεόφοβε πιστέ, αφού ο θεό σου ορίζει τα πάντα, είναι προπαντός αλάθητος και τέλειος και δεν δίνει λόγο σε κανένα άλλο ον, από τι προσπαθείς να τον φυλάξεις; Να πώς του το λέει: (σελ. 253) «και μη εισέλθεις εις κρίσιν μετά του δούλου σου…». Μάλιστα τυγχάνει και ανυπόμονος: «ταχύ εισάκουσόν μου Κύριε…).

  Αυτά όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε άλλα που ντρέπονται ακόμα και άθεοι να σκεφτούν. Ο άθλιος πιστός ανθρωπάκος προστάζει τον θεό του να εγκληματήσει για χάρη του!: «… και εν τω ελέει σου εξολοθρεύσεις τους εχθρούς μου». Κι ακόμα χειρότερα: «και απολείς πάντας τους θλίβοντας την ψυχήν μου, ότι εγώ δούλος σου ειμί».

  Αυτό το σκουλήκι, ο δούλος του θεού, όπως το λέει ο ίδιος, προστάζει τον θεό του να απολέσει (καταστρέψει) αυτούς που τον στενοχωρούν! Κι όλες αυτές οι χυδαίες και ακατονόμαστες συμπεριφορές ψάλλονται στις θείες λειτουργίες της ορθοδοξίας. Κι ακόμα πιο χυδαίες και απάνθρωπες αξιώσεις των πιστών από τον θεό τους. Για ψύλλου πήδημα να απαιτούν από τον θεό να εξολοθρεύσει τους συνανθρώπους τους.

  Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς το προαναφερθέν βιβλίο για να θαυμάσει το ήθος της χριστιανικής λατρείας και το ήθος των πιστών της. Να φρίξει από το είδος της θρησκείας που φόρτωσαν οι πατέρες του χριστιανισμού στο ποίμνιό τους για να το εξευτελίζουν στον αιώνα τον άπαντα.

  Like

  1. Φίλε μου, αυτό που δεν καταλαβαίνεις και εσύ είναι ότι όσα ρητά και να πετάξει ο καθένας μας εδώ πέρα, η υπόθεση αυτή είναι καθαρά βιωματική.
   Μπορείς με χίλιους δύο τρόπους να αναλύσεις τα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα, την φύση, την ιστορία, το περιβάλλον.

   Αυτή εδώ η υπόθεση είναι υπόθεση ζωής, είναι κάτι που δεν σηκώνει θεωρητικούρες και ηθικές επεξεργασίες.
   Παίρνεις αποσπάσματα να μας πεις τι;

   Μπορείς να με πείσεις με ένα κουραστικό κείμενο να πάψω το βραδάκι πριν πέσω για ύπνο να κοιτάω την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας και να αντλώ κουράγιο;
   Να ξέρω ότι έχω τη καλοσύνη απέναντί μου, που μου λέει ότι παρά τα στραβά και τα λοξά μου, μπορώ να αλλάξω και να γίνω καλύτερος;

   Αυτό δεν αλλάζει φίλε και επειδή αυτή η υπόθεση δεν είναι λογική αλλά βιωματική, σπαταλάς χρόνο και φαιά ουσία.
   Δεν αγαπήσαμε οι Έλληνες (με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο) αλλά και λαοί ανά την οικουμένη το Ευαγγέλιο επειδή το δίδασκαν δημαγωγοί και λαοπλάνοι.

   Βλέπεις, ζεις, αντιλαμβάνεσαι και καταλαβαίνεις όταν κυλάει η μέρα ότι τόση παρηγοριά, δύναμη, ελπίδα, ανάταξη και προοπτική δεν θα βρεις πουθενά αλλού.
   Πόσω μάλλον σε τέτοιους δύσβατους καιρούς και με τόη αδικία δίπλα σου.

   Το άδικο λένε, δεν ευλογείται.
   Απλά λόγια, καθαρά κατευθείαν στην ψυχή σαν δροσιά…
   Ασύγκριτο και αδύνατο να περιγραφεί, φαινόμενο.

   Like

   1. Δηλαδή εάν δεν υήρχαν οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας (αλήθεια πως η θρησκεία είναι καθαρά βιωματική με εικόνες), δεν θα ήξερες ότι μπορείς να γίνεις καλύτερος;
    Δεν θα ήξερες ότι υπάρχει κακία αλλά και καλοσύνη γύρω σου;
    Δηλαδή δεν θα ήσουν άνθρωπος μέσα σε ανθρώπους;

    Like

   2. Δεν είναι παράξενο,
    άλλοι θέλουν βούρδουλα για να συμμορφωθούν σε κάτι
    άλλοι πρέπει κάποιος να τους το λέει τι είναι καλό και κακό
    και να τους το ζητάει επιτακτικά και να τους καθοδηγεί!
    Από μόνοι τους είναι ανίκανοι!

    Like

   3. @Άργος

    Μην μένεις στις εικόνες φίλε μου…
    Η φράση αυτή απεικονίζει ένα συναίσθημα το οποίο φυσικά και δεν απορρέει από τις εικόνες, αλλά τη γενική ευγνωμοσύνη που νιώθω για τη δύναμη, την συντροφιά, την ανατάξιμη ελπίδα και προοπτική που μου προσφέρει ακόμα και αν δεν το αξίζω,η πίστη, που όπως είπα είναι καθαρά βιωματική και δεν μπορεί να περγραφεί με λογικά επιχειρήματα.

    Like

   4. @Κερκυραίος

    Μην αγχώνεσαι “παλουκάρι” όπως και να’ χει εδώ και κάτι μήνες έλεγα μια να φύγω, πάλι επέστρεφα.
    Έφευγα… ξαναμανά πίσω.
    Ένεκα η διαστροφή βλέπεις αφού η συζήτηση και ο πολιτικός προβληματισμός όσο και για τα δρώμενα της κοινωνίας είναι συναρπαστικός στο δικό μου dna.

    Από την άλλη εδώ και λίγες μέρες ζυγίζω την κατάσταση ανάμεσα σε δύο βάρκες…

    Να αρχίσω ξανά τρέξιμο στον στίβο να κερδίσω σε χρόνο, πειθαρχία και φυσική κατάσταση;
    Ή να συνεχίσω το ίδιο βιολί με τον σχολιασμό σε ιστολόγια.

    Μπαίνω σε ένα άλλο ιστολόγιο και λέω… ας τα συνδυάσω.
    Μπαίνω και εδώ, και λέω αξίζει αλλά από την άλλη…
    Το να αλλάζω χολή με ανθρωπάκια δεν μου πάει και δεν με κάνει καλύτερο άνθρωπο.

    Οπότε χαρίζω σε εσάς τους φωστήρες το πεδίο ελεύθερο να λέτε τα δικά σας και κρατάω τη συνείδησή μου ήσυχη για τις παρεμβάσεις που έκανα, τουλάχιστον ως προς τον αυθορμητισμό και το ενδιαφέρον όχι για ομάδες και ομαδούλες, αλλά για τον συλλογικό συν-άνθρωπο, που τόσο σας ενοχλεί.

    Like

   5. ααα…

    Παρεμπιπτότνως.

    @ Άργος.

    Σε σχόλιο του παραπάνω αρθρογράφου, όπου είχα για μια ακόμη φορά “φουντώσει” και ανέπτυσσα τον σκεπτικισμό μου με επιχειρήματα, κάποιος μπουμπούκι με καμουφλαρισμένο νικ νέημ, είχε πει ότι ανήκω σε …κάποια ομάδα τύπου εαμ β’ και μάλιστα με είχε ταυτίσει με πολλά ονόματα (στο φοβερά ..ασυνεχές μυαλό του) με τους εξής:
    Ναύπλιος, Άργος (εσένα δηλαδή), Καίσαρα, Διογένη (;) αν δεν κάνω λάθος κλπ…

    Έτσι για να ξέρεις πόσο “δημιουργικά” αντιπαραβάλουν τα σχόλιά τους απέναντι στα δικά μου, όλοι αυτοί οι ξύπνιοι, οι ατελεύτητοι φωστήρες…
    Και τον λόγο για τον οποίω δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να ασχοληθώ επί της ουσίας μαζί τους.

    Like

   6. ΑΔΕΡΦΕ,ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥ
    ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,

    ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ (ΤΑ) ΘΡΕΦΕΙΣ.

    Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ρήξωσιν ὑμᾶς.

    ΤΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ (ΟΙ ΚΥΝΕΣ) ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ,
    ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ…

    ΚΑΙ ΤΟΥΤΑ ‘ΔΩ ΕΙΝΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΑ,ΤΑΓΜΕΝΑ,
    ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΜΕ ΤΗ “ΣΑΡΔΕΛΛΑ” ΤΟΥ,
    ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΤΑΓΚΑΛΟ
    (ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΞΟΥ ΕΠΙ ΤΡΙΑ) ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΙΣΤΡΟ
    ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ “ΘΡΕΨΕΙ”.

    ΦΤΥΣ’ ΤΟΥΣ (ΤΑ-ΤΟΝ) ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ
    ΚΑΙ ΑΣ΄ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ.

    ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ
    (ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ-ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ) ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ (ΤΑ) ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ “ΝΕΚΤΑΡ”…

    ΧΑΙΡΕ,ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ,ΠΑΝΤΟΤΕ.

    IC XC NIKA

    (ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ “ΔΑΙΜΟΝΙΣΟΥΝ”,
    ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ “ΔΟΣΗ” ΤΟΥΣ ΚΑΙ “ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΙ”).

    Like

   7. @Υποκειμενικός σχολιαστής

    Φίλε μου εμμένω στις εικόνες, διότι καλώς ή κακώς παραμένουν ένα μέσο είτε “υπενθύμισης” είτε αντίβαρο της απουσίας.
    Εάν δεν επιτελούσαν έναν σκοπό, απλα δεν θα υπήρχαν.
    Και το αναφέρω, όχι τόσο για εσένα ή και για κάποιους λίγους που έχουν μία προσέγγιση για την θρησκεία που ξεφεύγει από το απόλυτο θρησκευτικό δόγμα, αλλά για όσους ασπάζονται στην κυριολεξία τις εικόνες.

    Πραγματικά σου λέω όμως, στεναχωριέμαι όταν άνθρωποι αποστρέφονται την αυτογνωσία, και παραχωρούν την κρίση, στο εάν είναι άξιοι στην ζωή που κάνουν σε αυτόν τον κόσμο, σε έναν θεό που ερμηνεύεται από μία θρησκεία, και ιδιαίτερα από την στιγμή που η ίδια η θρησκεία τους έχει καθορίσει πως πρέπει να ζουν για να είναι άξιοι.
    Συμφωνώ ότι η πίστη είναι και βιωματική άρα δεν μπορεί να περιγραφεί με λογικά επιχειρήματα, αλλά εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι οι συνθήκες που βιώνεις μία κατάσταση που σε οδηγεί στην ενδυνάμωση της πίστης, εάν εξεταστούν με την λογική θα μπορούσαν ίσως να οδηγήσουν και σε άλλη κατάληξη.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s