«Πόρτα» Τσίπρα στον Κουβέλη: Δεν μας αφορά ο διάλογος για την Κεντροαριστερά

τσιπραςκουβεληςΜε επιστολή απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αποσαφηνίζοντας ότι «δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητέ Φώτη,

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές επιλογές που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους έχουν μεταλλάξει θεμελιακά την ελληνική κοινωνία αλλά και το κράτος. Οι δέσμες μέτρων του μνημονιακού προγράμματος στηρίχτηκαν σε τρεις πυλώνες, την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την μείωση του μισθολογικού κόστους, την περικοπή δημοσίων δαπανών για παιδεία, υγεία, ασφάλιση και δημόσιες επενδύσεις και τέλος ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή υπό το βάρος ενός πρωτοφανούς για περίοδο δημοκρατίας εκβιασμού, τόσο από την τρόικα προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και από τις ελληνικές κυβερνήσεις προς τον ελληνικό λαό, η χώρα και οι θεσμοί της εισήλθαν σε μια ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης από τις θεσμικές εγγυήσεις του Συντάγματος. Το δημόσιο συμφέρον ταυτίστηκε με την υπακοή στις μνημονιακές κατευθύνσεις και νομιμοποίησε σειρά παραβιάσεων του Συντάγματος, των διεθνών εγγυήσεων των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ οδήγησε στον απόλυτο εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Στόχος των μνημονίων δεν ήταν και δεν είναι η αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους αλλά η εκ βάθρων αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη νεοφιλελεύθερη επιδίωξη για την πανταχού παρούσα αγορά. Για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την απόσυρση του δημοσίου από κάθε παραγωγική σφαίρα ώστε να διευρυνθεί η επικράτεια του εμπορεύματος και του κέρδους.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών έχουν γίνει εδώ και καιρό εμφανή στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία με την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει το ένα τρίτο του πληθυσμού και απειλεί πολύ περισσότερους αλλά και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 175% του ΑΕΠ. Η κατάσταση παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης να αποδείξει το αντίθετο δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως προετοιμάζονται νέα επαχθή μέτρα για την πλειοψηφία των πολιτών: Ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, πώληση αιγιαλών, νέες μειώσεις συντάξεων, συνέχιση του φοροκυνηγητού μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων. Κάθε μέρα που περνά η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην κοινωνική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την εκκίνηση της διαδικασίας για την συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, ριζοσπαστικής αριστερής και δημοκρατικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τόσο την κοινωνία, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες της όσο και τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη και δεσμεύονται να παλέψουν για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και του αυταρχισμού.

Οι δυνάμεις, όμως, της κεντροαριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανέχτηκαν, αποδέχτηκαν ή ακόμα και στήριξαν την μνημονιακή πολιτική. Η σύγκλιση τους με τον νεοφιλελευθερισμό αποδείχτηκε στρατηγική. Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που επιδιώκουμε να συμμετέχουν στον διάλογο για τη συγκρότηση ενός νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι η λύση προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατιά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με αυτή την έννοια αποσαφηνίζουμε ότι δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Η βάση του διαλόγου και της πολιτικής συνεννόησης είναι ένα πρόγραμμα αριστερής διεξόδου από την κρίση που οφείλει να περιλαμβάνει

1. Την πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.

2. Την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

3. Την εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ.

4. Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με την στήριξη παιδείας και υγείας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.

5. Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κοινωνικά κριτήρια.

6. Την αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος ανακατανομής των βαρών και με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του κεφαλαίου.

7. Την ενίσχυση της δημοκρατίας και την ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την πάταξη του πελατειακού κράτους και των κομματικών μηχανισμών.

8. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό.

9. Τέλος την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενίσχυση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων καθώς και την στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας ώστε η ανάπτυξη να στηριχτεί στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και όχι στα συντρίμμια θεσμών και εγγυήσεων.

Ταυτόχρονα με την εκκίνηση του πολιτικού και προγραμματικού διαλόγου είναι αναγκαία και η δημιουργία συσπειρώσεων σε κοινωνικό επίπεδο για την άμεση αγωνιστική αντιμετώπιση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Καμία προγραμματική ή πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη αν δεν συμβαδίζει με κοινωνικές πρωτοβουλίες δράσης και όσμωσης δυνάμεων που αποδέχονται την ανάγκη άμεσης ανατροπής της συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ. Το θέμα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η απλή μετατόπιση του άξονα ώστε να υλοποιηθεί ένα μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά η ριζική αλλαγή πορείας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Απαιτείται λοιπόν να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού, ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπής, που όχι μόνο θα κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα αναλάβει το ιστορικό έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα πρωτοστατήσει και θα αφιερώσει δυνάμεις, για την δημιουργίας μια πρωτότυπης προοδευτικής, αντιμνημονιακής, κοινωνικής συσπείρωσης. Μιας συσπείρωσης δυνάμεων, κινήσεων, συλλογικοτήτων και κοινωνικών φορέων που θα τροφοδοτήσει, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, με διαδικασίες συμμετοχής και εθελοντικής δράσης, ένα υπαρκτό, πλειοψηφικό και διάχυτο δυναμικό που ασφυκτιά από την αδυναμία έκφρασης και εκπροσώπησης. Αυτή η πρωτότυπη αντιμνημονιακή κοινωνική συσπείρωση θα συνδέεται με το εγχείρημα μιας νέας ριζοσπαστικής μεταπολίτευσης, με στόχους τη σωτηρία και την ανόρθωση, της κοινωνίας και της χώρας.

Αυτή η συμμαχία απευθύνεται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο σε όσους ενστερνίζονται αυτή την κατεύθυνση, μάχονται για την επικράτησή της και συμφωνούν σε ένα αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο, δημοκρατικό πρόγραμμα, που προτείνεται ως μόνο ικανό να σταματήσει τη καταστροφή και να δώσει ελπίδα στο κόσμο να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

7 thoughts on “«Πόρτα» Τσίπρα στον Κουβέλη: Δεν μας αφορά ο διάλογος για την Κεντροαριστερά”

 1. Κομματικό παπατζιλίκι ολκής:

  1. Αφού ο ρημάδ μας τέλεψε με 1%, το παιζουμε “ασυμβίβαστοι”

  2. Σε περίπτωση (που δεν… αλλά λέμε τώρα) ανάκαμψης, πουλάμε τρέλα και τα βρίσκουμε.

  Άλλωστε ποιος περίμενε ότι ο κυρ Φώτης που θα …απαγκιστρωνόταν από το μνημόνιο, μετεκλογικά θα μάλωνε με τους “κυβερνητικούς εταίρους” για το μοίρασμα κομματικών φέουδων με το σύστημα 4-2-1;;;

  Like

 2. ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΤΗΝ ΕΠΡΑΞΑΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΑΝ
  ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ (στην περίπτωσή μας Κουβέλης) ΟΥΔΕΙΣ

  Like

 3. Έλεος. Σε λίγο καιρό η έννοια της αριστεράς θα ταυτίζεται με αυτήν του πολιτικού αυτισμού.

  Εξελίσσεται πλέον σε ανίατη πολιτική ασθένεια.

  Η Αριστερά ξεπέρασε πλέον το στάδιο της “ωρίμανσης” και έχει αρχίσει να “σαπίζει” επικίνδυνα.

  Δεν υπάρχει αθλιότητα που να μην συμμετείχε η αριστερά με “ναι σε όλα” και ακόμα ψάχνει το “στίγμα” της.

  Δικό της “κάγκελο” έχει στα λιμάνια και αυτήν ακόμα αναζητεί την χαμένη ταυτότητά της.

  Ακόμα νομίζει ότι με ένα νέο σύνθημα ή μια έξυπνη δήλωση θα “εξωραίσει” το παρελθόν της όπως κάποιες “παρδαλές” επιδιώκουν να κάνουν με την “παρθενορραφή”.

  Δεν υπάρχει έγκλημα κατά του λαού και της κοινωνίας που να μην συμμετέχουν οι σημερινοί “φρέσκιοι” και “ορεξάτοι” για πολιτική “κουβέντα”.

  Αυτοί που συμμετείχαν σε όλους τους “εμπρησμούς” θέλουν να μας πείσουν πάνω στα “αποκαϊδια” ότι πρέπει να κάνουμε κουβέντα για το πως θα πρέπει να είναι ο κόσμος;

  Τώρα θα τα συζητήσουν όλα αυτά; Τώρα που τα έχουν ψηφίσει και έχουν δρομολογηθεί;

  Τι σημαίνει αυτό: “Η βάση του διαλόγου και της πολιτικής συνεννόησης είναι ένα πρόγραμμα αριστερής διεξόδου από την κρίση που οφείλει να περιλαμβάνει…μπλα, μπλα, μπλα και πάλι μπλα”.

  Που ζουν όλοι αυτοί;

  Ο κόσμος πλέον έχει χαθεί ……και με την “υπογραφή” της Αριστεράς.

  Η πατρίδα λεηλατείται……και με την σύμφωνη γνώμη της Αριστεράς.

  Η κοινωνία έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή κρίση ….με την συγκυβέρνηση της Αριστεράς.

  Τι μπορούν να πουν -για εκατομμυριοστή φορά- όλοι αυτοί και το οποίο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, να ενδιαφέρει τον κόσμο και να του δώσει μια ελπίδα;

  Όλα δείχνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σώσουν τα τομάρια τους.

  Να σώσουν κάτι από το “ηρωϊκό” παρελθόν της Αριστεράς για να βολέψουν και τα παιδιά τους.

  Μόνο η αυτοκριτική τους απέμεινε.

  Εκεί υπάρχει “χώρος” για κουβέντα”.

  Να συζητήσουν ότι για το πως θα σώσουν την χώρα αλλά για το που συνέβαλαν οι ίδιοι στο έγκλημα κατά της χώρας.

  Να συζητήσουν για την Αριστερά του σήμερα. Την πραγματική Αριστερά όμως και με πραγματικά δεδομένα.

  Να συζητήσουν για τα άπληστα “όρνια” της αριστεράς που βρέθηκαν με εκατομμύρια ευρώ καταθέσεων.

  Να συζητήσουν για την αριστερή Επίτροπο που ξεκίνησε πρώτη τον εκβιασμό του ευρώ..

  Να συζητήσουν για τους αριστερούς εγκληματίες που παρακαλάνε την δοσιλογική Βουλή να μην άρει την ασυλία τους προκειμένου να αποφύγουν την Δικαιοσύνη.

  Να συζητήσουν για τα θρασύμια που προτιμούν να είναι πλούσιοι επαναστάτες παρά φτωχοί μαλάκες.

  Να συζητήσουν και για τα “καρότα” που θέτουν σε νέα βάση την “ηθική” της Αριστεράς. Τα “καρότα” και τα κοκτέιλ ούρων που την “αγιογραφία” της Αριστεράς την πήγαν κατ’ ευθείαν στην “πορνογραφία”.

  Ποιος έδωσε την άδεια στον Σακελαρίδη να εμφανιστεί ως “αντιπρόσωπος” της Αριστεράς που δεν “εκβιάζεται” ακόμα και όταν πιάνεται με ένα καρότο στον κώλο του;

  Να υποθέσουμε ότι κανένας δεν γνώριζε τα βίτσια του. Ο ίδιος τα γνώριζε;

  Πως συμμετείχε σε μια εκλογική διαδικασία εκβιαζόμενος χωρίς να καταγγέλει τους εκβιαστές του;

  Έδωσε η Αριστερά την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και τον Βόλο στην διαπλοκή με τις “ανωμαλίες” της;

  Έδωσε η Αριστερά την Πελοπόννησο στον Μπόμπολα;

  Αυτά να συζητήσουν για να μάθουμε και εμείς ποιοι είναι αυτοί που μας συγκυβερνάνε.

  Ας κάνει μια πραγματική συζήτηση η Αριστερά για τα “έργα” της και ας το κλείσει επιτέλους το “μαγαζί”.

  Να τελειώνει και ο Τσίπρας επιτέλους το παραμύθι της Αριστεράς στην εξουσία. Η Αριστερά ήταν πάντα στην εξουσία γιατί χωρίς την συμμετοχή της τίποτε δεν θα είχε γίνει και ποτέ.

  Από το βρόμικο 89 του Φλωράκη και του Μητσοτάκη με την βοήθεια της Αριστεράς πήγε η διαπλοκή στο βρόμικο 2012 του Κουβέλη και του Σαμαρά.

  Συνάδερφοι Υπουργοί ήταν αυτοί οι δύο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πόσο ακόμα θέλουν να μας “δουλέψουν”;

  Like

 4. 2 ΟΒΡΕΟΙ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΝ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ, ΑΧ ΡΕ ΠΑΤΕΡΑ ΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s