Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης: «Αγαπώ πολύ τη γλώσσα μου την Ελληνίδα»

Σε μία περίοδο κρίσεως, επικρίσεως και κατακρίσεως, πτώσεων, καταπτώσεων, επιπτώσεων και εκπτώσεων, ζάλης, παραζάλης, πάλης κι αιθάλης πάσχει η μοναδική λαλιά μας, η εγχώρια πλούσια γλώσσα. Μαζί της μπορείς να πεις και να εκφράσεις τα πιο δύσκολα, τα πιο κούφια, τα πιο υψηλά. Όπως λέει o ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, η ελληνική γλώσσα είναι η πιο παλιά και η …πιο πλούσια του κόσμου.
Στα ελληνικά μπορείς να εκφράσεις τα πιο λεπτά, τα πιο τέλεια νοήματα της θεολογίας, της φιλοσοφίας, της ποιήσεως. Να αποδώσεις ιδέες, στοχασμούς, σκέψεις, έννοιες, μεγάλες, ευγενικές, ιερές και ωραίες. Η ελληνική γλώσσα εκφράζει περίτεχνα το μεράκι, τον καημό, τον πόθο του τεχνίτη, του καλλιτέχνη, του ήρωα, του αγίου. Συντίθεται η αρχοντιά και η ταπεινότητα, η μεγαλοπρέπεια και η σεμνότητα, η φιλοκαλία. Η χαρμολύπη, η νηφαλιότητα, ο γλυκασμός και η λύτρωση. Δεν είναι εφάμαρτη υπερηφάνεια η αγάπη της γλώσσας μας, της πατρίδος μας, της πονεμένης και προδομένης. Προδόθηκε και η γλώσσα από συνεχείς ξενικούς όρους, που δυστυχώς καθιερώνονται στα παιδιά. Το ύδωρ, ο άρτος, ο ουρανός και η θάλασσα ονομάζονται εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια το ίδιο. Όπως τα έλεγε ο Όμηρος. Η γλώσσα μεταφέρει νόημα, ιστορία, ήθος και χάρη.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να εκφράζεις με τη γλώσσα σου όλες τις σκέψεις σου. Δυστυχώς οι Νεοέλληνες δεν διαβάζουν και γι’αυτό η γλώσσα τους είναι πολύ φτωχή. Οι νέοι μας πάσχουν από φοβερή λεξιπενία. Η πάλη με τη γλώσσα είναι άγνωστη ακόμη και σε ειδήμονες. Η τέλεια έκφραση θέλει βαθιά γνώση της γλώσσας, κρίση, λίχνισμα, μελέτη, ορθή επιλογή. Λόγια παχιά, στομφώδη, βερμπαλιστικά, βαρύγδουπα, δεν αγγίζουν τις καρδιές. Στα εξήντα μου χρόνια έγραψα και είπα πολλά. Δεν γκρινιάζω αν ήταν όλα καλά, προσπάθησα όμως να είναι σωστά ελληνικά. Αγαπώ τη γλώσσα μου. Δεν έμαθα άλλη γλώσσα. Δεν έμαθα ούτε γραφομηχανή ούτε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ήθελα να τη γράφω στη γλώσσα μου, να ορθογραφώ, να καθαρογράφω, να αγγίζω το μελάνι. Δεν μπορώ να πω ότι δεν αγαπώ να μιλώ και να γράφω. Έχω γράψει χιλιάδες χιλιάδων σελίδες. Αγαπώ πολύ τη γλώσσα μου την Ελληνίδα. Και μάλιστα την πολυτονική γλώσσα.
Η αγάπη στη γλώσσα είναι ιερή. Πιστεύω στη δύναμη της γλώσσας. Μπορεί να επηρεάζει, να κρίνει, να σχολιάζει, να νουθετεί θετικά και ωφέλιμα. Όσο ακόμη ζήσω, δεν θα πάψω να μιλώ και να γράφω. Όσο θα ’χω τα λογικά μου. Εμένα αυτή είναι η δουλειά μου. Μεροκαματιάρης του λόγου. Μην, παρακαλώ, παραποιείτε τη γλώσσα μας, μη τη νοθεύετε και μη τη λησμονάτε. Με τη γλώσσα δεν επικοινωνούμε απλά για να συνεννοηθούμε, αλλά ενώνουμε τις ψυχές μας. Χαίρομαι που μιλώ και γράφω. Συγχωρέστε με. Ευχαριστώ που με διαβάζετε και μου γράφετε. Η γλώσσα είναι σταυρός πολύτιμο φυλαχτό, βάλσαμο και αγιονέρι.

Μοναχός Μωϋσής Αγιορείτης.

http://www.paterikiorthodoxia.com/2014/06/agapo-poly-tin-glossa-mou-tin-ellinida.html

17 thoughts on “Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης: «Αγαπώ πολύ τη γλώσσα μου την Ελληνίδα»”

 1. Τί μπορεῖ νά σχολιάσει κανείς σέ τέτοια γραφόμενα. Σέβας ἀπέραντο!

  Like

  1. ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ .ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΗ ΘΑ ΞΥΠΝΑΓΕ ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ .Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΗ ΜΕ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΕΣ ΚΕΛΕΜΠΙΕΣ!

   Like

  2. Αυτος ο αγιορειτης Μωυσης απο το πολυ διαβασμα της Παλαιας Διαθηκης επομενο ειναι να παρει ονομα καποιου θαυματοποιου της Π.Δ.???

   Like

  3. Δηλαδή μόνο όσοι έχουν “Ελληνικά” ονόματα έχουν δικαίωμα να αγαπούν την Ελληνική γλώσσα; Διάβασες ποτέ γραπτά τού γέροντα;
   Αν δεν υπήρχε αυτή “η φυλή με τα γένια και τίς κελεμπίες”, σε βλέπω να μιλούσες τίποτα Τουρκικά ή Ιταλο-Γερμανικά στήν καλύτερη.
   Τι λογικές και τι θησαυρός γνώσεων είναι αυτός, αμόρφωτα πορωμένα ταλιμπανάκια μου;

   Like

   1. Υπάρχει ένας μύθος των χριστιανών απολογητών πως δήθεν ο χριστιανισμός βοήθησε να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα.

    Μια κραυγαλέα απόδειξη πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο είναι η δημιουργία του αλφάβητου για την σλάβικη γλώσσα από τον Κύριλλο, γύρω στα 863μχ κατ’ εντολήν του Πατριάρχη Φωτίου. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς να μεταδοθεί ακριβώς όπως είναι το ελληνικό αλφάβητο, παρ’όλα αυτά ο Κύριλλος δημιούργησε ένα διαφορετικό, στο οποίο πρόσθεσε πολλά γράμματα από το εβραϊκό, μερικά από τα οποία είναι τα A,B,V,G,K,P,S,R,Sch. Εφόσον κόπτεστε κύριοι απολογητές για την ελληνική σας γλώσσα, πως δεν ντρέπεστε που ενώ είχατε την ευκαιρία να μεταδώσετε τα ελληνικά εσείς επιλέξατε μια νέα γλώσσα;

    Το δεύτερο παραμύθι σχετικά με την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού είναι ο ανύπαρκτος θεσμός του “κρυφού σχολειού”.

    Η τουρκική εξουσία δεν απαγόρευε τη λειτουργία σχολείων, ώστε να πρέπει να είναι κρυφά. Τα προνόμια του Πατριαρχείου ήταν πολλά και σπουδαία, αφού μπορούσαν οι ραγιάδες να έχουν αυτοδιοίκηση. Έτσι σιγά σιγά η τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού γέμισαν σχολεία και ξεκίνησε η εκπαιδευτική αναμόρφωση και πνευματική ανάπτυξη της χώρας.

    Ο εκπαιδευτικός αναβρασμός προκάλεσε αναστάτωση στην Εκκλησία, που θεωρούσε τη μόρφωση βλαβερή. Το Πατριαρχείο αντέδρασε συστηματικά στην αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο. Δεν επιθυμούσε με κανένα τρόπο να διδάσκονται στα σχολεία τα ανώτερα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες και τα φιλοσοφικά μαθήματα. Γι’αυτό όχι μόνο αποδοκίμαζε τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, μα και τα απαγόρευε. Υποστήριζε πως τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν το Ψαλτήρι (τους ψαλμούς του Δαβίδ) και την Οκτώηχο. Πολλούς Έλληνες του εξωτερικού και εσωτερικού τους χαρακτήρισε άθεους. Ο συγγραφέας της “Ελληνικής Νομαρχίας” εκτός των άλλων τονίζει, πως στα παλιά χρόνια- στα χρόνια του Ρήγα Βελεστινλή και πιο πριν- δεν τολμούσαν στα σχολεία να προφέρουν τη λέξη ελευθερία, γιατί φοβούνταν τους παπάδες.

    Ο Φιλήμων στο έργο του “Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως”, τόμος Γ’, κεφάλαιο κβ’ αποκαλεί το κρυφό σχολειό “παχυλόν ψεύδος”. Ο Σπυρίδων Τρικούπης στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τόμος Α’ σελίδα 229 το χαρακτηρίζει “μέγα ψεύδος”. Ο Ιωάννης Βλαχογιάννης, που αγωνίστηκε με πάθος να θεμελιώσει την αρχειακή έρευνα στην ιστορία του ’21, αναφέρει: “Δεν υπάρχει καμία ιστορική μαρτυρία, που να βεβαιώνει την ύπαρξη κρυφού σχολειού”. Ο Φίνλεϋ στην “ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως”, τόμος Α’,σελ.217 λέει: “τούτο (το κρυφό σχολειό) δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια”. Ένας κληρικός ο Νεόφυτος Βάμβας, στην “Ιστορία του Ελληνικού Έθνους” , τόμος ΙΒ,σελ 308, μας πληροφορεί: “Είτε από αδιαφορία είτε ως αρχή, η Υψηλή Πύλη ποτέ δεν εναντιώθηκε στην αναγέννηση των γραμμάτων στην Ελλάδα. Οι πιο πραγματικοί εχθροί ήσαν οι προκαταλήψεις και η αδιαφορία του πανίσχυρου κλήρου. Φυσικά και υπήρξαν περίοδοι που απαγορεύονταν η ύπαρξη σχολείων όμως ήταν ανά περιοχές και για κάποια χρόνια, πράγμα που δεν δικαιολογεί την υστερία των απολογητών με τον δήθεν διαδεδομένο θεσμό που υποτίθεται πως γλύτωσαν τον ελληνικό πολιτισμό.

    Η Ελλάδα και η ελληνική γλώσσα υπήρχαν και μεγαλούργησαν χιλιετίες πριν την ορθοδοξία και δεν της χρωστούν τίποτε. Είναι φυσικό για τους πολιτισμούς να γνωρίζουν την ύφεση και την παρακμή. Πάντοτε όμως έρχεται ένα νέο κύμα ανάπτυξης κι αυτό θα έλθει ξανά μετά την κατάργηση της ορθοδοξίας.

    ______________________

    Like

   2. ΑΛΚΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ 1,! ποσο μα ποσο αληθειες λες,! οι τυφλοποντικας ομως ,παντα θα εχει το κεφαλι του βαθεια μεσα στο χωμα.!!!

    Like

 2. Οι κάτοχοι πανάρχαιων μυστικών εκατέρωθεν ( Ελλάς ν Βαβυλών ) ανέπτυξαν διακριτές γλώσσα & “γλώσσα” απευθυνόμενα σε ξεχωριστά ακροατήρια.

  Προϊοντος του χρόνου εισήχθησαν τα εγ-χει(οι)ρίδια (manual) απευθυνόμενα σε μετ-αλλαγμένα είδη τα οποία εγκάλιασαν ως θεό-στ-αλτ-ες τις εντολές

  & επιταγές αυτών. Ως αποτέλεσμα η δυνατότητα ακόμη και “ταχυδρομικής” επι-κοινωνίας μεταξύ προσώπου φορέα συγκεκριμένων αρχαίων αποσκευών,

  & οργάνου εγχει(οι)ριδίου, καθίσταται ακατόρθωτος ( εξαιρείται πιθανή Θεία επέμβαση )

  Like

  1. Το ετος 396 μχ καταστρεφουν τον Ναο που ηταν αφιερωμενος για τα ελευσινια μυστηρια γιατι.?
   Το ετος 415 μχ η διασημη βιβλιοθηκη της Αλεξανδριας = σταχτες, + δολοφονια της ιερειας,! γιατι.?
   Το ετος 394 μχ δολοφονουν στο Ναο της Αιγυπτου αφιερομενο στην θεα Ισιδα, τον τελευταιο ιερεα που ειχε γνωση της ιερογλυφικης γραφης,! γιατι,? κ.τ.λ.!!!
   Μηπως το μισος για το ελευθερο αρχαιο ελληνικο πνευμα ειχε φθασει στο σημειο της παραφροσυνης.???

   Like

   1. Από το 60- 313 μ.Χ, εξόντωσαν 11 εκατομμύρια χριστιανών μαρτύρων, πολλοί από από τους οποίους ήταν Έλληνες!
    Γιατί;;;
    Μήπως ο φόβος των δουλοκτητών για το φως της αλήθειας του Χριστού και η προοπτική απελευθέρωσης των δούλων, τους είχε κάψει τις φλάτζες ;;
    Γιατί;;;

    Like

   2. Δλδ,? οι χριστιανοι τα εχουν κανει ολα για αντιποινα,! σε μια θρησκεια αλληλεγγυης.? Και η συνυπαρξις ηταν αγνωστη λεξη για τους χριστιανους.?
    Οι ρωμαιοι ομως ποιους ειχαν για καθοδηγητες (προστατες).???

    Like

   3. Μιλάς΄για “αλληλεγγύη”, όταν εσύ δεν μπορείς να την δώσεις;
    Τι επιχείρημα είναι αυτό; Για θύματα ψάχνεις;
    Άλλωστε κανείς δεν είπε ότι μπορεί να μην υπήρξαν και κάποιες ακρότητες εκ μέρους των ζηλωτών Χριστιανών, για κάποια χρόνια. Αλλά, για σκέψου τι είχαν περάσει επί 2,5 αιώνεςι. Άνθρωποι είναι όλοι με πάθη και ελαττώματα. Αυτό που με εξοργίζει συνήθως σε αυτές τις αναφορές, είναι το γεγονός πως οι δωδεκαθεϊστές το παίζουν δήθεν κακοποιημένες παρθένες, ενώ στην πραγματικότητα την εποχή εκείνη, ήταν λύκοι που χαίρονταν να βλέπουν τους χριστιανούς στις αρένες και σίγουρα είχαν κάνει περισσότερο κακό στους χριστιανούς, από όση εκείνοι σε αυτούς.
    όταν μιλάμε για αυτά να τα λέμε όλα, νομίζω

    Like

   4. Αγαπητε φιλε ΑΠΕΛΛΗΣ,! και το εννοω αυτο,! ο 21ος αιωνας μας εχει πολυ απλοχειρα προσφερει τοσο υψηλη τεχνολογια.!
    Που θα ειναι αδυνατον αυτους τους δωδεκα θεους να μην τους χαρακτηριζεις εξωγηινους, δλδ UFO ς.???
    Ο χαρακτηρισμος * δωδεκαθειστης * λοιπον,! ηταν τελειος για το 3ον αιωνα Π.Χ. οχι ομως για τον 21ον αιωνα Μ.Χ.???

    Like

 3. ΓΕΡΟΝΤΕΣ………………ΚΡΑΤΗΣΤΕ!
  ΣΕ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΑΣ….
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΤΕ….

  Like

 4. Γέροντα γράφε:

  Η Αληθινή Ζεύξις (Αιώνιο Συμβόλαιο) Μεταξύ των Ενάρετων Εμπνευσμένων Τέκνων του Θυσιασμένου Σωκράτη & των Υιών του Εσταυρωμένου δεν δύναται

  να λυθεί ή καταλυθεί απο καμία δύναμη πλήν Δημιουργού. Καμία δύναμη στον κόσμο, ουδέν καταφύγιο, ουδένα καμουφλάζ ή παρενδυσια την Ημέρα της

  Κρίσης θα σταθεί ικανό να ξετρυπώσει & να αποδώσει έκαστον στο πραγματικό σρατόπεδο που υπηρέτησε στην ζωή του ασχέτως οποιασδήποτε πρόφασης

  ή προβαλλόμενης αιτιολογίας. Καμία προβαλλόμενη αιτιολογία αυτή καθ’ αυτήν δεν θα αποτελέσει αθωωτικό πόρισμα… παρά ζυγιζόμενο ελαφρυντικό κατα

  την διαδικασία της εξέτασης ποιόν υπηρέτησες Μαμωνά ή Κύριον ;;;;; Εφιστάται διατήρηση Ανοικτού πνεύματος ως προς τους ακολούθους εκάστου

  στρατοπέδου, βρίθουν παρενδυσιών αμφότερα κατά “άλλοι έχουν το όνομα καί άλλοι την χάρη”, δύναται να υπάρξουν μεταγραφές της προτελευταίας

  ή τελευταίας στιγμής, ευρείας ή περιορισμένης εκτάσεως ή αντιστοίχως εκατέρωθεν αποσκιρτήσεις, υπερβαίνουσες τις αντιληπτικές ή ελεγκτικές

  ικανότητες κοινών θνητών ανεξαιρέτως “βοήθειας μεταφυσικού κοινού”, πλήν ιδίου Δημιουργού.

  Αναμονή εν διαρκή επιφυλακή υψίστου επιπέδου.

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s