Σαν σήμερα ο Γλέζος και ο Σάντας κατέβασαν την βέβηλη σημαία απο την Ακρόπολη. Πως περιέγραφε ο Απόστολος Σάντας τον παλλαϊκο ξεσηκωμό κατά των εισβολέων.

Σαν σήμερα, το 1941, δύο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας ταπείνωσαν τους Ναζί
«Κατά την νύκτα της 30ής προς 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και συνεργοί αυτών θα τιμωρηθούν διά της ποινής του θανάτου».
Μια επέτειος πιο επίκαιρη από ποτέ για την Ελλάδα, καθώς σαν σήμερα πριν 73 χρόνια οι φοιτητές τότε Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία στις 30 Μαΐου 1941.

Ξημερώματα της 30ης Μαΐου 1941 και δύο 19χρονοι νέοι σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο και κατευθύνονται προς τον Παρθενώνα με στόχο να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία του Γ’ Ράιχ.

Είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.

Οι δύο φοιτητές πηγαίνουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διαβάζουν ό,τι σχετικό υπάρχει με τον Ιερό Βράχο: τις σπηλιές, τις τρύπες και κάθε λογής χάρτες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλαμβάνονται ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Όταν θα κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο, θα αφήσουν επίτηδες επάνω στον ιστό τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα για να μην κατηγορηθούν οι Έλληνες φύλακες.
Ακολουθεί η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Απόστολος Σάντας, που έφυγε από τη ζωή το 2011, στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα του Στέλιου Κούλογλου:

Θέλω να σας ρωτήσω πού βρισκόσασταν και πόσων χρονών ήσασταν όταν ξέσπασε ο πόλεμος;

Με ρωτήσατε πού βρισκόμουν, πόσων χρονών ήμουν όταν ξέσπασε ο πόλεμος, δηλαδή την 28η Οκτωβρίου. Μόλις είχαμε τελειώσει τον περασμένο χρόνο το Γυμνάσιο, το 4ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών στο οποίο πήγαινα μαζί με τον Μανόλη Γλέζο και είχαμε δώσει, πέρασε το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο δώσαμε εγώ στα Νομικά, ο Μανόλης Γλέζος στην Ανωτάτη Εμπορική και κάτι άλλοι συμμαθητές μας σε άλλες Ανώτατες Σχολές. Εγώ είχα μπει στα Νομικά του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Μανόλης είχε μπει στην Ανωτάτη Εμπορική. Και περιμέναμε να αρχίσουν τα μαθήματα. Στις 28 Οκτωβρίου λοιπόν, που ήταν ημέρα Δευτέρα, ξαφνικά ακούστηκαν το πρωί, πρωί σειρήνες οι οποίες σειρήνες είχαν τοποθετηθεί για την προστασία του πληθυσμού σε αντιαεροπορική ας πούμε άμυνα επειδή επέκειτο πόλεμος, να προφυλαχθεί ο πληθυσμός σε τίποτα καταφύγια κτλ., είχαν γίνει και ορισμένα μαθήματα πολύ σωστά, διότι επέκειτο βομβαρδισμός από αεροπλάνα εχθρικά.

Θα ήθελα να μου περιγράψετε το κλίμα πριν την 28η Οκτωβρίου. Μου λέτε ότι μύριζε πόλεμος, ήταν κάτι που πλανιόταν;
Η γενική κατάσταση βρισκόταν στην Ευρώπη ως εξής: Υπήρχε η Συμμαχία η λεγόμενη του Αξονα, η οποία απετελείτο από τη ναζιστική Γερμανία, από τη φασιστική Ιταλία και από τη μιλιταριστική Ιαπωνία, στην Απω Ανατολή. Απέναντί της ήταν οι διάφορες λεγόμενες «δημοκρατίες δυτικές», οι οποίες ήταν η Αγγλία, επικεφαλής η Αγγλία, η Γαλλία και ορισμένες κτήσεις τους. Η υπόλοιπη Ευρώπη βρισκόταν στην εξής κατάσταση: Υπήρχαν 4 με 5 χώρες οι οποίες ήταν ουδέτερες, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Σουηδία, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που δεν είχαν καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα, δηλαδή Ουγγαρία, Αυστρία, Βουλγαρία ήταν σύμμαχοι με τους Γερμανούς και υπήρχε η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα που δεν είχαν καταληφθεί.

Οι Ιταλοί είχαν καταλάβει την Αλβανία και είχαν τα στρατεύματά τους κατέβει στα σύνορα τα αλβανικά με τα ελληνικά. Το καλοκαίρι που πέρασε, στις 15 Αυγούστου, ένα καταδρομικό πλοίο πολεμικό το μονο που είχε η Ελλάδα και άξιζε τον κόπο , εκτός από έναν μικρό στόλο, είχε πάει στην Τήνο για τη γιορτή της Παναγίας, να αποτίσει τιμή.

Το πλοίο αυτό βυθίστηκε από τορπίλη αγνώστου υποβρυχίου το οποίο όμως όλοι ξέρανε ότι πρέπει να ήταν ιταλικό. Εν τω μεταξύ στα σύνορα Αλβανίας – Ελλάδος, τα ιταλικά στρατεύματα δημιουργούσαν συνέχεια επεισόδια. Και έτσι ο κόσμος είχε καταλάβει ότι οι Ιταλοί είχαν σκοπό να επιτεθούν στην Ελλάδα. Τώρα πώς θα γινόταν αυτό κτλ. δεν ήξερε κανένας αλλά υπήρχε διάχυτο αυτό το συναίσθημα. Έτσι ο κόσμος, ιδιαίτερα όταν έγινε ο τορπιλισμός με αυτό τον άτιμο τρόπο σε ένα λιμάνι το οποίο να είναι αραγμένο και να τορπιλιστεί ύπουλα, αυτό είχε αγανακτήσει τον κόσμο και υπήρχε ένα αίσθημα αδικίας, υπήρχε ένα τέτοιο διάχυτο αίσθημα, και ο κόσμος είχε αγανακτήσει.

Έτσι λοιπόν, όταν χτύπησαν οι σειρήνες τη Δευτέρα το πρωί της 29ης Οκτωβρίου, ο κόσμος όλος βγήκε στα μπαλκόνια, στα παράθυρα και ρώτησε τι συμβαίνει. Τα ραδιόφωνα λοιπόν, έγινε εκπομπή και είπαν ότι οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται από την πρωί σήμερα στις ελληνικές δυνάμεις και άρχισε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Όπως λοιπόν όλοι οι άλλοι, κι εγώ ήμουν στο σπίτι μου και βγήκα κι εγώ μαζί με τη μάνα μου, τον πατέρα μου και την αδερφή μου στο μπαλκόνι να δούμε τι γίνεται. Ζούσα εκεί κοντά στην οδό Κολωνού, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, λίγο πιο κάτω από το Ωδείο Αθηνών τότε, στην οδό Πειραιώς.

Και είδαμε τότε, πράγμα το οποίο μου έκανε κατάπληξη κι εμένα και στους άλλους, είδαμε τους νέους άντρες τους Έλληνες οι οποίοι χωρίς να σκεφτούν ούτε στιγμή να τρέχουν να ανεβαίνουν στα τραμ και στα φορτηγά αυτοκίνητα και στα λεωφορεία για να προχωρήσουν επάνω να φτάσουν στα έμπεδα στο Γουδί, όπου ήταν τα στρατιωτικά έμπεδα, να οπλισθούν, να καταταγούν στο στρατό για να πάνε να πολεμήσουν. Να πολεμήσουν τους Ιταλούς οι οποίοι άδικα επιτίθενται στην πατρίδα τους. Το θέμα είναι ότι ολόκληρη η Ευρώπη η οποία ήταν ήδη κάτω από τις μπότες της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης της Βέρμαχτ του γερμανικού στρατού που ήταν μηχανοκίνητος και τρομερός στρατός και ολόκληρη η Ευρώπη ήταν τρομοκρατημένη. Ήταν κάτι πολύ μεγάλο και μεγαλειώδες να βλέπεις τους Έλληνες νέους ανθρώπους να τρέχουν να πάνε να πολεμήσουν ποιον; Έναν μεγάλο ιταλικό στρατό ο οποίος ήταν περισσότερο εκπαιδευμένος, περισσότερο εμπλουτισμένος με πυροβολικό, με τεθωρακισμένα και με μεγάλη αεροπορία, να πολεμήσουν.

Δηλαδή μια συστάδα ανθρώπων να πολεμήσει ..
Ναι, έναν από τους συμμάχους της τρομερής αυτής συμμαχίας του Aξονα. Η οποία αυτή τη στιγμή είχε δημιουργήσει κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία ήταν τρομοκρατημένη. Έτσι λοιπόν απεδείχθη ότι μια μικρή χώρα, ο λαός μιας μικρής χώρας που έχει μέσα του βαθιά ριζωμένο το αίσθημα της αξιοπρέπειας, της τιμής, της ανδρειοσύνης, δε γονατίζει μπροστά σε κανέναν δυνάστη όσο δυνατός και να είναι αυτός.

Οπότε ήσαστε λοιπόν φοιτητής την 28η Οκτωβρίου. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις, ποιες είναι οι πρώτες συζητήσεις που κάνατε;
Οι πρώτες σκέψεις ήταν, και εγώ και κάτι συμμαθητές μου και φίλοι μου από το Γυμνάσιο, πρώτος και καλύτερος ο Μανόλης ο Γλέζος, ήταν να ζητήσουμε να πάμε εθελοντές στο στρατό, στον ελληνικό στρατό να πάμε στο μέτωπο να πολεμήσουμε. Εγώ ήμουν 18 προς τα 19, 18 ετών. Είχα μπει στα 18 δηλαδή και προχωρούσα προς τα 19 και έτσι δε μας δεχτήκανε στο στρατό. Διότι δεν υπήρχε λόγος προς το παρόν ας πούμε, δεν είχαν κάνει πανστρατιά.

Οπότε, μετά από αυτή την άρνηση;
Μαζευόμαστε όλοι μαζί, συζητάγαμε. Ο ελληνικός στρατός άρχισε να έχει επιτυχίες, ο οποίος όχι μόνο αναχαίτισε τις επιθέσεις των Ιταλών οι οποίοι Ιταλοί είχαν βάλει στο μέτωπο ακριβώς εκείνο από το οποίο επετέθησαν, λίγο παραπάνω από το Μέτσοβο, είχαν βάλει την καλύτερή τους μεραρχία, αφού προετοιμάσανε λοιπόν το έδαφος με Πυροβολικό και με Αεροπορία και χτυπήσανε ορισμένες πόλεις, την Πάτρα κτλ., επιτέθηκαν και οι δικοί μας. Απέναντί τους υπήρχε ένα σύνταγμα με συνταγματάρχη τον Δαβάκη ο οποίος με πολύ δημοκρατικό τρόπο κάλεσε τους Αξιωματικούς του συντάγματος και τους είπε τα εξής, όπως μάθαμε εκ των υστέρων δηλαδή: Ότι «έχω λάβει διαταγές, εάν οι δυνάμεις οι οποίες επιτίθενται είναι μεγαλύτερες από μας και δε μπορούμε να κρατήσουμε το μέτωπο, να υποχωρήσω τακτικά. Εγώ όμως δεν προτίθεμαι να υποχωρήσω. Όποιος Αξιωματικός νομίζει ότι δεν είναι οικογενειάρχης και δε μπορεί να σταθεί εδώ μέχρις ενός, μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να προσβληθεί κανείς».

Ομόφωνα όλοι οι Αξιωματικοί είπαν «όχι, θα μείνουμε όλοι εδώ». Το είπαν και στους άντρες και όταν άρχισε η ιταλική επίθεση, όχι μόνο αναχαιτίσανε την ιταλική επίθεση, αλλά μετά από λίγες μέρες αρχίσανε να επιτίθενται και άρχισαν οι νίκες του ελληνικού στρατού οπότε ο κόσμος ήταν πολύ ενθουσιασμένος, χτυπάγανε οι καμπάνες, έβγαινε έξω ο κόσμος όλος και ζητωκραύγαζε, οι γυναίκες πλέκανε εν τω μεταξύ γιατί είχε αρχίσει το κρύο, ο ελληνικός στρατός έπαιρνε τις πόλεις της βορείου Ηπείρου τη μία μετά την άλλη εκδιώκοντας τα ιταλικά στρατεύματα και αυτή η δουλειά γινόταν επί έξι περίπου μήνες.

Εσείς στην Αθήνα μαθαίνατε για αυτές τις νίκες;
Μαθαίναμε, ενθουσιαζόμαστε, ήμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει.Στους έξι μήνες όμως αρχίζουν τα κακά. Ναι. Φτάνουμε λοιπόν στις 6 Απριλίου. Οι Ιταλοί παρά τις επιθέσεις η μία μετά την άλλη κτλ, ο Μουσολίνι αναγκάζεται να αντικαταστήσει τους αρχιστράτηγους τους Ιταλούς δυο φορές, έρχεται ο ίδιος στην Αλβανία, διατάζει όταν άρχισε ο Μάρτιος, δηλαδή η άνοιξη, διατάζει μια γενική επίθεση η οποία και αυτή αποτυχαίνει και βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση οπότε τελειώνει ο Μάρτιος και αρχίζει ο Απρίλιος. Οι Γερμανοί, το γερμανικό στρατηγείο της Βέρμαχτ, αφού βλέπει ότι οι Ιταλοί δεν είναι δυνατό να κατανικήσουν τους Έλληνες, των οποίων Ελλήνων οι νίκες αυτές εναντίον ενός υπέρτερου ιταλικού στρατού που κομπορρημονούσε ο Μουσολίνι ότι έχει 8 εκατομμύρια λόγχες με μεγάλη Αεροπορία μετά τη γερμανική, η μεγαλύτερη Αεροπορία στην Ευρώπη, με στόλο της Μεσογείου ο οποίος ήταν μεγαλύτερος και από το στόχο που είχε η Αγγλία στη Μεσόγειο την οποία Μεσόγειο οι Ιταλοί τη λέγανε «Μάρε Νόστρουμ», δηλαδή «δική μας θάλασσα».

Αυτές λοιπόν οι νίκες των Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι Έλληνες στρατιώτες πολεμώντας σε πολύ αντίξοες συνθήκες με τρομερό χειμώνα επάνω στα βουνά της Πίνδου σε απόκρυμνες κορφές που ακόμη δε μπορούσαν να φτάσουν ούτε τα μουλάρια και ένα διάστημα οι γυναίκες της 8ης Μεραρχίας της Ηπείρου των οποίων οι άντρες πολεμούσαν εκεί επειδή παίρνανε και βάζανε στην πλάτη τους πυρομαχικά και ψωμί και τυρί και ελιές, ξηρά τροφή να πάνε στους άντρες τους να τους δώσουν πυρομαχικά για να πολεμήσουν και ένα κομμάτι ψωμί για να φάνε, οι νίκες λοιπόν αυτών των Ελλήνων στρατιωτών είχαν κάνει εντύπωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Και παντού τα ραδιόφωνα, διότι τότε υπήρχαν μόνο ραδιόφωνα, τα ραδιόφωνα των συμμάχων αλλά και των άλλων χωρών, λέγανε διάφορα ενθουσιώδη σχόλια για τις νίκες αυτές του ηρωικού ελληνικού στρατού. Έτσι λοιπόν οι Γερμανοί, το γερμανικό στρατηγείο είδε ότι οι Ιταλοί δε μπορούν να κάνουν τίποτε και έτσι έδωσε διαταγή ο επικεφαλής, ο Χίτλερ στον Φον Λιστ, στο στρατάρχη φον Λιστ της 12ηςστρατιάς, να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ο Φον Λιστ πέρασε μέσα από τη Βουλγαρία η οποία ήταν σύμμαχος των Γερμανών και επίσης ζήτησαν από το βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας να περάσουν και από κει, ο οποίος βασιλιάς μαζί με το επιτελείο των στρατηγών του, ήταν σύμμαχοι, είχαν κάνει συμμαχία με τους Γερμανούς. Όμως ο γιουγκοσλαβικός λαός εξανέστη εναντίον αυτής της συμμαχίας και επαναστάτησε. Και τότε έδωσε εντολή ο Χίτλερ στη γερμανική Αεροπορία να καταστρέψει την πρωτεύουσας της Γιουγκοσλαβίας, το Βελιγράδι, το οποίο και κατεστράφη. Και αμέσως επιτεθήκανε στη Γιουγκοσλαβία και στις 6 Απριλίου επιτεθήκανε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, σε εκείνο το σημείο υπήρχε μια γραμμή με οχυρωματικά έργα και οι Έλληνες οι οποίοι ήταν κλεισμένοι στα στρατιωτικά τμήματα του ελληνικού στρατού που ήταν κλεισμένα σε αυτά τα οχυρά, πολεμήσανε πολύ ηρωικά, σε σημείο που οι Γερμανοί Αξιωματικοί όταν τελικά παραδόθηκαν αυτά τα οχυρά, παρουσιάσανε όπλα και χαιρετίσανε τους Έλληνες μαχητές. Ξέχασα να σας πω ότι κατά το εξάμηνο των μαχών στο αλβανικό μέτωπο, ο ελληνικός στρατός άφησε περίπου 15.000 νεκρούς και περίπου 40.000 τραυματίες, ανάπηρους και με μεγάλα κρυοπαγήματα κυρίως.
Οι Γερμανοί λοιπόν, αφού χτυπήσανε με την Αεροπορία και με τρομερό πυροβολικό και με τεθωρακισμένα τα οχυρά αυτά, τα παρακάμψανε και σε τρεις μέρες είχαν καταλάβει τη Θεσσαλονίκη.

Από κει και πέρα υπήρχαν στα στενά, στη μέση εκεί ακριβώς που υπάρχουν στη Στερεά Ελλάδα, υπήρχαν ορισμένα τμήματα του ελληνικού στρατού, αλλά ο ελληνικός στρατός βρισκόταν ανάμεσα σε δυο μέτωπα. Έτσι λοιπόν, υπήρχαν και ορισμένα, λίγα αγγλικά και αυστραλέζικα στρατεύματα και μάλιστα από αυτούς μόνο οι Αυστραλέζοι και οι Νεοζηλανδοί πολεμήσανε πιο πολύ, και φυσικά το μέτωπο είχε καταρρεύσει τελείως. Υπήρχαν Έλληνες στρατηγοί οι οποίοι με επικεφαλής έναν Τσολάκογλου ο οποίος μετά έγινε και Πρωθυπουργός ένα διάστημα κατοχικός, οι οποίοι ήταν και γερμανόφιλοι, διότι είχαν σπουδάσει στη Γερμανική Ακαδημία Πολέμου όπως και ο Μεταξάς και παρά το γεγονός ότι εδώ είχαμε παρεμφερές πολίτευμα αντίγραφο του φασιστικού ιταλικού πολιτεύματος, παρόλα αυτά αυτοί υπογράψανε λοιπόν την παράδοση, έκαναν ανακωχή και υπογράψανε την παράδοση του ελληνικού στρατού και οι Γερμανοί κατέβαιναν πλέον δρομέως προς την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα.

Στις 27 Απριλίου φτάσανε με επικεφαλής ένα τμήμα της 12ης στρατιάς με Διοικητή το στρατηγό Φον Στούμε, φτάσανε στην Κηφισιά σε ένα μέρος που τους υπέδειξαν οι Έλληνες εκεί, ένα καφενείο που λεγόταν «Παρθενών» στην Κηφισιά, όπου τους περίμεναν ο Νομάρχης Αθηνών, ο Δήμαρχος Αθηνών ο οποίος ήταν ο Πλυτάς, ο Δήμαρχος Πειραιώς τον οποίο δε θυμάμαι πώς λεγόταν και ο Διοικητής της στρατιωτικής φρουράς Αθηνών, ο Φρούραρχος δηλαδή, ο στρατηγός Καβράκος, Έλληνας στρατηγός, οι οποίοι είχαν κηρύξει την Αθήνα ανοχύρωτη πόλη και παραδώσανε τα λεγόμενα κλειδιά της πόλεως στο στρατηγό Φον Στούμε ο οποίος έστειλε μια φάλαγγα με δυο τεθωρακισμένα επικεφαλής, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κτλ. προς την Αθήνα, με σκοπό να περάσουν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, να φτάσουν στο σημείο της Ακροπόλεως, να ανεβούν στην Ακρόπολη των Αθηνών και να βάλουν την πολεμική τους σημαία εκεί. Πράγμα το οποίο έγινε. Ένας Υπολοχαγός μαζί με έναν Ανθυπολοχαγό επικεφαλής ο οποίος είχε τυλιγμένη την πολεμική τους σημαία, μια τεράστια σημαία την οποία θα δείτε εδώ που έχει η φωτογραφία, και ανεβήκανε και στον ιστό το μεγάλο που υπήρχε στο μπελβεντέρε, στο στρογγυλό αυτό, ανεβήκανε και βάλανε τη σημαία.

Ήταν δηλαδή η σημαία σύμβολο κυριαρχίας;
Κυριαρχίας των γερμανικών στρατευμάτων που καταλάβανε την Ελλάδα. Δίπλα, παρακάτω, σε έναν μικρό ιστό, βάλανε μια μικρή ελληνική σημαία, δήθεν για να τιμήσουν ας πούμε κτλ. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι πρώτα πρώτα, την τελευταία στιγμή όταν παρεδόθη η πόλις πάνω στην Κηφισιά στις 11 η ώρα το πρωί, για τελευταία φορά μίλησε ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών και ο εκφωνητής ο τότε ο οποίος ήταν γνωστός, δε θυμάμαι το όνομά του, είναι γραμμένος, είπε «Έλληνες, αυτή είναι η τελευταία φορά που ακούτε τη φωνή της ελεύθερης Ελλάδος, σε λίγο ο σταθμός αυτός δε θα είναι ελληνικός, θα είναι γερμανικός, και θα ακούτε γερμανικά και ιταλικά νέα. Γεια σας, ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η Ελλάδα» Αυτή ήταν η ιστορία. Εκείνο όμως το οποίο έχει σημασία είναι ότι όταν περνούσε η φάλαγγα αυτή η τεθωρακισμένη η οποία προχωρούσε να περάσει τη Βασιλίσσης Σοφίας, Κηφισίας, Βασιλίσσης Σοφίας κτλ. για να φτάσει στην Ακρόπολη, ούτε ένας Έλληνας δεν υπήρχε στο δρόμο. Δηλαδή πέρναγε η πομπή αυτή σε έρημους δρόμους. Ακόμη και τα παραθυρόφυλλα ήταν κλειστά και μέσα από τις γρίλιες παρακολουθούσε ο κόσμος, γιατί τότε όλα τα σπίτια ήταν μονοκατοικίες και δίπατα σπίτια και είχαν παράθυρα, μπαλκόνια κτλ. Και παρακολουθούσαν τους Γερμανούς που περνάγανε, αλλά χωρίς ούτε ένας Έλληνας αν βρεθεί στο δρόμο, εκτός βέβαια από ορισμένους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό έχει σημασία.

Αυτό το οποίο ήταν κάτι ανατριχιαστικό, το οποίο βέβαια το προσέξανε οι Γερμανοί και το αναφέρανε κατόπιν σε ορισμένες ανακοινώσεις τις οποίες είχαν κάνει. Ενώ ας πούμε στις άλλες χώρες που ήταν πια ήδη υπό κατοχή τους επευφημούσαν, είχε κόσμο στο δρόμο.. Αυτό που έχει σημασία και μας είχε κάνει τεράστια εντύπωση ήταν ότι από τις συζητήσεις που κάναμε την άλλη μέρα μεταξύ μας όλη η παρέα ας πούμε, ανεβήκαμε επάνω στο κέντρο, στο Ζάππειο και μάθαμε ότι όταν πέρναγε αυτή η τεθωρακισμένη φάλαγγα των Γερμανών για να φτάσει να περάσει μέσα από τους κεντρικούς δρόμους να φτάσει στην Ακρόπολη να βάλει την πολεμική τους σημαία, ούτε ένας Έλληνας δεν είχε βγει στους δρόμους για να δει έστω από περιέργεια τους Γερμανούς οι οποίοι ήταν μπαρουτοκαπνισμένοι με τα κράνη, όπως ήταν, πολεμιστές, μαύροι, σου δίνανε την εντύπωση του πολεμιστή ας πούμε και προχωρούσανε. Αλλά μέσα από τις γρίλιες, με κλεισμένα παράθυρα τους παρακολουθούσαν και δεν υπήρχε κανένας στο δρόμο εκτός βέβαια από δικούς τους ανθρώπους, την Αστυνομία κτλ.

Αυτό λοιπόν έχει σημασία διότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης, στις περισσότερες από αυτές, από ό,τι μάθαμε, σε ορισμένες φωνάζανε στα Γερμανικά, ζητωκραυγάζανε κιόλας τους Γερμανούς, τους θεωρούσαν ελευθερωτές. Σε άλλες δε χώρες όχι μόνο είχαν συμβιβαστεί μαζί τους κτλ. αλλά είχαν αρχίσει και τους εξυπηρετούσαν, τους βοηθούσαν κτλ. Εδώ όμως δεν έγιναν αυτά τα πράγματα, στην Ελλάδα. Πάμε λοιπόν στην επόμενη μέρα.

Τι συζητάτε στην παρέα σας πέρα από αυτό; Την επόμενη μέρα, οι Γερμανοί από ό,τι είδαμε, περάσαμε πάνω από την οδό Πανεπιστημίου, ανεβήκαμε και φτάσαμε στο Σύνταγμα και από εκεί στο Ζάππειο. Εκεί μαζευόταν όλη η παρέα, το φοιτηταριό, οι νεαροί της Αθήνας, τότε ήμαστε και λίγος πληθυσμός και ήξερε ο ένας τον άλλον κτλ.; τρόπος του λέγειν δηλαδή. Οι Γερμανοί είχαν αρχίσει, πρώτα, πρώτα βγάλανε τα αντιαεροπορικά τους, τα κινητά αεροπορικά τους σε αυτοκίνητα πάνω και τεθωρακισμένα και περίμεναν γιατί πίστευαν ότι οι Εγγλέζοι θα στείλουν τα αεροπλάνα να βομβαρδίσουν. Και είχαν βάλει παντού, ακόμα και στην Ακρόπολη είχαν βάλει αντιαεροπορικά τα οποία είδαμε μετά όταν ανεβήκαμε επάνω να δούμε για άλλα πράγματα. Και βλέπαμε τους Γερμανούς στρατιώτες λοιπόν εκεί γύρω, παντού δε όπου στέκονταν βάζανε σημαίες για να δείξουν στα δικά τους αεροπλάνα τα οποία περνάγανε επάνω και βομβαρδίζανε στον Πειραιά το λιμάνι, πλοία τα οποία προσπαθούσαν να πάρουν Εγγλέζους να φύγουν για τη Μέση Ανατολή κτλ., για να βλέπουν πού ήταν τα γερμανικά οχήματα, να μη βομβαρδίσουν εκεί.

Έτσι λοιπόν αρχίσαμε και συζητούσαμε μεταξύ μας τα παιδιά τι γίνεται, τι θα κάνουμε, τι θα γίνει κτλ. Αυτή ήταν η κατάσταση. Εν τω μεταξύ υπήρχε ένα ψυχολογικό κενό και στον πληθυσμό αλλά και σε εμάς ιδιαίτερα τους νέους, που είναι το πιο ευαίσθητο σημείο ενός λαού και μάλιστα ηρωικού λαού, ότι το ψυχολογικό κενό το οποίο είχε δημιουργηθεί από την εξής οξύμωρη έννοια

: Ότι ενώ μέχρι προχθές ολόκληρη η Ελλάδα ήταν ενθουσιασμένη διότι τα παιδιά της, τα Ελληνόπουλα νικούσαν έναν καλύτερα εξοπλισμένο και πολυπληθέστερο εχθρικό στρατό ο οποίος μέχρι τότε μαζί με τους συμμάχους του ήταν αήττητος, και σε μια στιγμή μέσα βρέθηκα από νικητής ηττημένος. Και όχι μόνο ηττημένος, αλλά και κατακτημένος. Υπήρχε λοιπόν ένα αίσθημα αδικίας, αγανάκτησης, λύπης, πικρίας και πόνου. Εν τω μεταξύ οι Γερμανοί είχαν αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες και από ό,τι μαθαίναμε και από τις εφημερίδες είχαν αρχίσει της επιχειρήσεις δια θαλάσσης για να καταλάβουν την Κρήτη. Είδαμε την αποτυχία, είδαμε ότι βουλιάξανε και πλοία όχι μόνο των Γερμανών αλλά και των Εγγλέζων, πολεμικά πλοία από την Αεροπορία τη γερμανική και γινόταν μάχη στη Μεσόγειο. Ξέραμε λοιπόν ότι έτσι θα αρχίσει η μάχη της Κρήτης.

Και κατά τις 20 του μηνός περίπου, 19, 20 του μηνός, δε θυμάμαι ακριβώς, άρχισε η επίθεση με αλεξιπτωτιστές, με βομβαρδισμούς και εν συνεχεία με αλεξιπτωτιστές, από ό,τι μαθαίναμε δηλαδή και από το BBC. Εν τω μεταξύ οι Γερμανοί είχαν απαγορεύσει κάθε εκπομπή ξένη κτλ., είχαν κάνει προειδοποιήσεις ότι εάν τα αισθήματα του ελληνικού πληθυσμού δεν είναι φιλικά προς τους Γερμανούς στρατιώτες, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα κτλ. Μια μέρα που ήμαστε πάλι όλοι μαζί εκεί επάνω στο Ζάππειο και μιλούσαμε, ήταν λιακάδα, η μάχη της Κρήτης εξελισσόταν και κοιτάζαμε προς την Ακρόπολη και βλέπαμε αυτή την τεράστια πολεμική σημαία επάνω στην Ακρόπολη. Σε μια στιγμή ο Μανόλης ο οποίος ήταν στραμμένος προς την Ακρόπολη μου λέει: «Λάκη κοίταξε εκεί επάνω, κοίταξε να δεις τι γίνεται εκεί πάνω». Κοιτάω λοιπόν, βλέπω τη σημαία. Εν τω μεταξύ είχαμε συζητήσει ιδιαίτερα με το Μανόλη με τον οποίο ήμαστε πιο συνδεδεμένοι, είχαμε συζητήσει ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.

Αλλά τι να κάνουμε;

Το να πειράξουμε έναν Γερμανό στρατιώτη να του αρπάξουμε το πιστόλι κτλ. θα μας σκοτώνανε επί τόπου και θα ήταν ένα απλό συμβάν, δηλαδή με το να χτυπήσουμε έναν Γερμανό στρατιώτη δεν έβγαινε τίποτα, δεν είχε σημασία συμβολική που να πειράξει τους Γερμανούς, εμείς θέλαμε να κάνουμε κάτι που να πειράξει τους Γερμανούς, κάτι που είχε σχέση με ιδεαλισμό. Και μόλις μου είπε ο Μανόλης και γύρισα και κοίταξα, όπως ήταν έτσι με τον ήλιο επάνω και είδα τη σβάστιγγα διότι είχε αέρα και κυμάτιζε η σημαία τους, η οποία ήταν μια τεράστια σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και πάνω αριστερά είχε τον γοτθικό στρατό του Κάιζερ, του Α Παγκοσμίου Πολέμου, του λέω «ναι, έχεις δίκιο, αυτό είναι, αυτό πρέπει να τους κάνουμε εάν μπορούμε».

Από κει και πέρα, αμέσως μετά φύγαμε, ξεχωρίσαμε από τους άλλους και αρχίσαμε να συζητάμε εντατικά τι θα κάνουμε και πώς θα το μεθοδεύσουμε. Η πρώτη λοιπόν σκέψη ήταν να πάμε στην εγκυκλοπαίδεια, γιατί ήμαστε άνθρωποι μορφωμένοι και βιβλιοφάγοι. Και πήγαμε στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, ανοίξαμε την εγκυκλοπαίδεια στη λέξη «Ακρόπολις» και πήραμε όλα τα σχεδιαγράμματα και διαβάσαμε τα πάντα. Είδαμε λοιπόν την ιστορία, πότε γκρεμιστήκανε, πότε ξαναφτιαχτήκανε, πότε την καταλάβανε οι Τούρκοι, πότε οι Έλληνες, πότε έτσι, πότε αλλιώς.

Καταλήξαμε λοιπόν στο σημείο ότι το μόνο μέρος στο οποίο υπήρχε μια ρωγμή, το μέρος αυτό, η σπηλιά της Ανάγνου το οποίο είχε μια ρωγμή από ένα βάθρο που ήταν στο βορινό μέρος του Ερεχθείου μέχρι κάτω και από ένα σημείο και μετά είχε ένα ξεροπήγαδο εις το οποίο κατά τη μυθολογία ήταν το άνδρο, η φωλιά του Εριχθόνιου, ο οποίος ήταν ο ιερός όφις της Αθηνάς, ο φύλακας της Ακρόπολης, ήταν αυτός που φύλαγε τους ιερούς ναούς της Ακρόπολης, αυτό το φίδι που έχει στην ασπίδα της η θεά Αθηνά, και ο οποίος κατά τη μυθολογία οι ιέρειες των ναών του ρίχνανε μελόπιτες μια φορά το μήνα για να διατηρείται, να τρώει και να φυλάει τα ιερά. Αυτό ήταν μια μεγάλη ρωγμή η οποία είχε ένα άνοιγμα όμως στη βορινή πλευρά προς τη μεριά των Αέρηδων, τη βορινή πλευρά. Το θέμα ήταν ότι από το βάθρο, από τη οπή που είχε στη βορινή πλευρά στο τείχος της Ακροπόλεως μέχρι επάνω οπυ ήταν το βάθρο στη βάση του Ερεχθείου, εάν μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι εκεί.

Είχαμε δει λοιπόν ότι εκεί είχαν κάνει ανασκαφές οι Γάλλοι αρχαιολόγοι. Πήγαμε λοιπόν και αρχίσαμε να κάνουμε κατόπτευση το απογευματάκι. Είχε ένα αλσύλιο, δεντράκια, από έξω ένα συρματόπλεγμα με μια πόρτα και επάνω ήταν ο τοίχος. Σε μια στιγμή είχαμε μια ξύλινη παλιά πόρτα σα σανίδες, η οποία ήταν κλεισμένη επάνω σε ένα μέρος του βράχου. Και καταλάβαμε ότι εκεί υπήρχε μια οπή.

Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε την ίδια μέρα, καθίσαμε εκεί, είχε ένα καφενεδάκι στον περίγυρο της Ακρόπολης, παρακάτω είναι και μια εκκλησία που λέγεται «η Σταύρωση του Χριστού», κάπως έτσι, και πήγαμε λοιπόν εκεί, καθίσαμε, πέρασε η ώρα, πηδήξαμε τα συρματοπλέγματα, ανεβήκαμε μέσα από τα δέντρα και φτάσαμε στην πόρτα αυτή. Εκεί είδαμε ότι υπάρχει ένα λουκέτο σκουριασμένο το οποίο προσπαθήσαμε και του βγάλαμε τις στρόφιγγες, ανοίξαμε την πόρτα και είδαμε μια οπή. Δεν είχαμε όμως μαζί μας φανάρι για να δούμε, μέσα ήταν σκοτάδι, υπήρχαν και κάτι νυχτερίδες κτλ., την κλείσαμε πάλι την πόρτα, φύγαμε και πήγαμε την άλλη μέρα πάλι αργά το βράδυ.

Δηλαδή η κυκλοφορία είχε απαγορευθεί από τις 11 μέχρι το πρωί στις 6. Πήγαμε λοιπόν από τις 9, μπήκαμε, αυτή τη φορά είχαμε κι ένα μικρό φανάρι και ρίξαμε μέσα και είδαμε στη δεξιά μεριά, πράγματι υπήρχε ένα πλάτωμα με πέτρες και χώματα κι αυτά, και παραπέρα ήταν η οπή που ήταν το ξεροπήγαδο. Δεξιά όμως στο βράχο επάνω είχε μαδέρια, το οποίο ήταν το ένα έτσι, το άλλο έτσι και ανεβαίνανε προς τα πάνω. Αυτά τα μαδέρια είχαν μείνει από τις ανασκαφές τις οποίες είχαν κάνει οι Αρχαιολόγοι. Δεν ξέραμε όμως αν κρατάνε τα μαδέρια. Έτσι λοιπόν ανεβήκαμε στα πρώτα μαδέρια να δούμε αν κρατάνε. Και είδαμε ότι κρατάνε το βάρος μας. Μετά φύγαμε, κλείσαμε πάλι την πόρτα και την Κυριακή, την επόμενη Κυριακή, μετά τρεις μέρες δηλαδή, ανεβήκαμε επάνω στην Ακρόπολη ως επισκέπτες, ότι πάμε να δούμε την Ακρόπολη.

Πήγαμε λοιπόν, πήγαμε σιγά σιγά όταν δε μας παρακολουθούσε κανένας προς το Ερεχθείο, πήγαμε προς τα κάτω και είδαμε το βάθρο, τα σκαλιά που κατεβαίνουν και είδαμε την οπή πάλι. Πήγαμε λοιπόν εκεί, κατεβήκαμε στα σκαλιά σιγά, σιγά και κοιτάξαμε και είδαμε ότι τα μαδέρια αυτά ήταν μισό μέτρα από το τελευταίο σκαλί. Και είδαμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι εκεί. Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε ότι από εκεί θα ανέβουμε. Το θέμα είναι ότι μπροστά από το στρογγυλό το μπελβεντέρε που επάνω στον μεγάλο αυτό ιστό υπήρχε η γερμανική πολεμική σημαία, για το κάτω υπήρχε μια σκοπιά ξύλινη η οποία έμπαινε ο σκοπός όταν έβρεχε ή είχε άσχημο καιρό.

Εν τω μεταξύ στα Προπύλαια κάτω, εκεί που βγάζουν τα εισιτήρια κτλ., εκεί ήταν ο στρατωνισμός της διμοιρίας που φύλαγε τη σημαία. Υπήρχε μια διμοιρία Γερμανών στρατιωτών. Ολόκληρη διμοιρία φύλαγε τη σημαία.Ολόκληρη διμοιρία βέβαια είχαν, γιατί είδαμε πολλούς, δεν ξέραμε πόσοι είναι. Μετά κατεβήκαμε και φύγαμε.

Εν τω μεταξύ μέρες είχαν περάσει και στις 29 του μηνός το βράδυ αργά, βγάλανε ανακοίνωση οι Γερμανοί και την άλλη μέρα το πρωί βγήκαν και εφημερίδες, αλλά από το ραδιόφωνο έκαναν ανακοίνωση ότι η μάχη της Κρήτης έληξε με νίκη των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων της Βέρμαχτ κτλ. και έλεγαν διάφορα μέτρα, ότι έγιναν εγκλήματα κατά των Γερμανών, τα δικά τους κτλ. Αμέσως ήρθε ο Μανόλης και μου χτύπησε την πόρτα, βγήκα έξω, μου λέει «Λάκη πρέπει να πάμε, πότε να πάμε;» Του λέω «να πάμε αύριο. Απόψε δε μπορούμε να πάμε, έχει περάσει η ώρα» ήταν 10 και κάτι η ώρα. Μου λέει «εντάξει».Αυτός του οποίου την κηδεία θα πάμε σήμερα στις 5 η ώρα, ήταν ο τρίτος άνθρωπος, ο Αντώνης ο Μοσχοβάκης, ο οποίος είχαμε σκοπό να του πούμε αν μπορεί να έρθει μαζί μας. Τελικά δεν έγινε αυτό το πράγμα και πήγαμε μόνοι μας την άλλη μέρα.

Να σας ρωτήσω: Ενώ ήσασταν μεγάλη παρέα και ενώ βρισκόσασταν κάθε απόγευμα στο Ζάππειο και σε αυτή την περιοχή, εσείς τα είπατε αυτά τα σχέδιά σας σε κάποιον άλλον; Πώς τηρήσατε δηλαδή αυτή τη συνωμοτικότητα που απαιτείτο;
Πρώτα, πρώτα αυτό ήταν ένα εγχείρημα επειδή εμείς ήμαστε γνώστες της συμβολικής σημασίας που θα είχε για το γερμανικό στρατό ο οποίος ήταν ένας στρατός περήφανος και υπερφίαλος ας πούμε και πολύ βάρβαρος, και ήταν και πολεμιστής, ότι η προσβολή αυτή στη σημαία τους ήταν μεγάλη προσβολή, γιατί όπως ξέρουμε η σημαία είναι το σύμβολο. Στη μάχη όταν σκοτωθεί ο στρατιώτης που κρατάει τη σημαία όταν γίνεται επίθεση, αμέσως την παίρνει άλλος κτλ. και η σημαία πρέπει να είναι πάντα ψηλά.

Επειδή ξέραμε ότι ήταν θανάσιμο αυτό, εάν λοιπόν τα καταφέρναμε ξέραμε ότι οι Γερμανοί αν μας πιάσουν καταρχήν θα μας σκοτώσουν. Και μάλιστα καλύτερα ήταν να σκοτωθούμε μόνοι μας γιατί θα μας βασανίζανε κιόλας. Αλλά δε μπορούσαμε να εμπιστευθούμε σε κανέναν. Όμως για το ζήτημα του συνωμοτισμού που λες, αυτό το μεταξύ μας, αυτό είχε προϊστορία διότι όπως είπα προηγουμένως εμείς είχαμε βγάλει το 4ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών όπου υπήρχαν δυο συμμαθητές μας, ο ένας ήταν από την Αίγυπτο, ελληνικής καταγωγής που είχε έρθει για να βγάλει το Γυμνάσιο εδώ και να σπουδάσει Νομικά, και ο άλλος ήταν από τη Δωδεκάνησο, από τη Ρόδο και είχε έρθει εδώ, τον στείλανε οι γονείς του για να σπουδάσει Ελληνικά.

Αυτός λοιπόν μας διηγείτο την κατοχή των Ιταλών στη Δωδεκάνησο που οι Ιταλοί προσπαθούσαν να εξιταλίσουν τα ελληνόπουλα εκεί και απαγορεύανε, βάζανε ως κύρια γλώσσα την Ιταλική στα σχολεία κτλ. Επειδή λοιπόν το καθεστώς εδώ όπως σας είπα ήταν και κάνω μια παρέκβαση τώρα αντίγραφο του καθεστώτος του φασιστικού της Ιταλίας και είχε δημιουργήσει και νεολαία που χαιρέταγε κατά αυτό τον τρόπο, με το χέρι τεταμένο κτλ. αλά Ιταλία, εν τω μεταξύ οι πατεράδες μας εμάς ήταν άνθρωποι δημοκρατικοί διότι ήταν με το Βενιζέλο τότε κτλ., είχαμε δημιουργήσει μια κατάσταση, δηλαδή λέγαμε διάφορα, ένα είδος νεαρών δημοκρατικών ας πούμε ενάντια στο καθεστώς.

Ακόμη μας πιέζανε και με τις διάφορες συγκεντρώσεις τις οποίες κάνανε με τη νεολαία, μας υποχρέωναν να φοράμε μια μπλε στολή, να χαιρετάμε έτσι, να πηγαίνουμε στις παρελάσεις, πράγματα τα οποία εμείς δεν τα θέλαμε, οι νέοι άνθρωποι ας πούμε, και ήμαστε εναντίον αυτής της κατάστασης. Υπήρχε λοιπόν ένα είδος τέτοιου συνωμοτισμού, δηλαδή είχε δημιουργηθεί η κατάσταση. Τώρα λοιπόν που βρισκόμαστε και στα δύσκολα, σε καταστάσεις πολεμικές πλέον και ξέραμε τι σημασία συμβολική θα είχε η προσβολή αυτή εναντίον των Γερμανών, γι αυτό προσπαθούσαμε.

Τώρα το γιατί οι δυο μας; Γιατί έτσι, ταιριάζαμε με το Μανόλη, έχουμε την ίδια ιδιοσυγκρασία, ήμαστε λιγάκι διαφορετικοί σε άλλα πράγματα, αλλά στο ζήτημα του θάρρους ας το πούμε, της παλικαριάς, της ανδρειοσύνης κτλ. ήμαστε ίδιοι, δεν υπήρχε δηλαδή περίπτωση να λυγίσουμε με τίποτα. Και αυτό ήταν αυθόρμητο, δεν το κάναμε διότι κάναμε τον παλικαρά. Μάλιστα εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι όταν μάθανε μετά τον πόλεμο οι άλλοι συμμαθητές μας που ζούσαν ακόμη, γιατί ορισμένοι σκοτωθήκανε κι αυτοί στον πόλεμο, όταν μάθανε τα δυο παιδιά αυτά γιατί ήμαστε από τα πιο ήσυχα παιδιά της τάξης ήταν αυτά που έκαναν αυτό το κατόρθωμα, έμειναν έκπληκτοι.

Και εκτός από αυτό, εμείς κάναμε το κατόρθωμα και μετά πήγαμε στην Αντίσταση. Και μείνανε με το στόμα ανοιχτό, «μα αυτοί; Αυτοί δεν είναι ούτε καυγατζήδες ούτε τίποτα». Να φανταστείς δεν καπνίζαμε κιόλας, οι άλλοι καπνίζανε κιόλας κρυφά. Εμείς τότε δεν καπνίζαμε κιόλας. Ήσασταν καλά παιδιά… Ναι. Είχαμε λοιπόν μια προδιάθεση για αυτό. Αποφασίσαμε λοιπόν με το Μανόλη να πάμε την άλλη μέρα και πήγαμε. Πραγματικά μπήκαμε μέσα, ανεβήκαμε, βγήκαμε επάνω από το τελευταίο μαδέρι, κατορθώσαμε και φτάσαμε, ανεβήκαμε. Είχε ένα τέταρτο σελήνης και υπήρχε ησυχία, ηρεμία. Το θέμα ήταν τώρα εάν ο σκοπός ήταν μέσα ή έξω από τη σκοπιά.

Εν τω μεταξύ ακούγαμε χάχανα κτλ. από κάτω, γιορτάζανε για την Κρήτη, τη νίκη της Κρήτης. Επειδή ήταν σκοτάδι και νύχτα, αυτοί γλεντάγανε και ακουγόταν πολύ. Για να δούμε λοιπόν αν υπήρχε σκοπός μέσα χωριστήκαμε, ο ένας πήγε από τη μεριά του Παρθενώνα κι ο άλλος από την άλλη και πετάγαμε πέτρες, ούτως ώστε αν είναι μέσα στη σκοπιά να βγει να δει τι είναι.

Είδαμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει σκοπός.
Και τότε ανεβήκαμε επάνω από τα σκαλιά, λύσαμε το συρματόσκοινο και προσπαθήσαμε να την κατεβάσουμε. Αυτή η σημαία είχε τρία μεγάλα σύρματα τα οποία είχαν στρόφιγγες από έξω από το βράχο και κρατάγανε τη σημαία η οποία όταν είχε αέρα, ήταν μια τεράστια σημαία έτρεμε όλος ο ιστός. Η σημαία λοιπόν κατέβαινε μέχρι το τελευταίο, εκεί στον κόμβο που ήταν τα τρία σύρματα, και από εκεί δεν κατέβαινε. Φτάναμε μέχρι εκεί, σκαρφαλώναμε, την πιάναμε, την τραβάγαμε, τίποτα. Ο μόνος τρόπος για να κατεβεί η σημαία ήταν να ανοίξουν τα τρία σύρματα, όπως είναι στο γαϊτανάκι. Ο μόνος τρόπος λοιπόν ήταν ή θα φεύγαμε και θα την αφήναμε έτσι, ή θα έπρεπε να βγάλουμε τα σύρματα. Και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό.

Πήγαμε λοιπόν και σιγά, σιγά, κατορθώσαμε και ξεμπλέξαμε τα σύρματα αλλά εν τω μεταξύ είχε περάσει μιάμιση ώρα και είχε περάσει η κυκλοφορία, είχε φτάσει 00.30 η ώρα και στο τέλος κατέβηκε η σημαία, την κόψαμε με ένα μαχαιράκι που είχα εγώ, κόψαμε από ένα κομμάτι από τον αγκυλωτό σταυρό, το βάλαμε στον κόρφο μας και τη μαζέψαμε κι έγινε ένας μπόγος τέτοιος, τον οποίο μπόγο όμως δε μπορούσαμε πλέον να τον πάρουμε μαζί μας που θα φεύγαμε, διότι πώς θα τον παίρναμε μαζί μας; Θα μας βλέπανε. Πού να τον πάμε; Και σκεφτήκαμε ότι το μόνο μέρος που μπορούσαμε να το πάμε είναι κάτω στο ξεροπήγαδο να το ρίξουμε και μάλιστα κάναμε και καλαμπούρι για να το φυλάει ο Εριχθόνιος.

Αφήσαμε εν τω μεταξύ, για να δείτε ότι ήμαστε πολύ ώριμοι για την ηλικία μας τότε, επειδή ξέραμε ότι οι Γερμανοί είναι μεθοδικός λαός και είναι άνθρωποι της λεπτομέρειας και μεθοδικοί, βάλαμε τα αποτυπώματά μας και ο ένας και ο άλλος επάνω στον ιστό της σημαίας. Άσε που σκαρφαλώνοντας προηγουμένως οπωσδήποτε θα υπήρχαν τα αποτυπώματα. Αυτό όμως έσωσε τους φύλακες και τους αρχαιολόγους της Ακροπόλεως, τους οποίους τους συλλάβανε όλους την άλλη μέρα. Αλλά επειδή ήταν τέτοιοι ακριβώς, καλέσανε και τον έλληνα Εισαγγελέα των Πρωτοδικών τότε ο οποίος λεγόταν Μικρουλέας. Ο δε γιος του τώρα είναι και αυτός δικηγόρος και τον βρήκαμε μετά όταν κάναμε μια εκπομπή τότε με τον συχωρεμένο το Φρέντυ Γερμανό, ο Φρέντυ τον βρήκε το γιο του τότε Εισαγγελέα, ο οποίος μάλιστα προσπαθούσε να σαμποτάρει όσο μπορούσε.

Οι Γερμανοί όμως ανακριτές ήταν τυπικοί, είδαν ότι τα αποτυπώματα δεν ταιριάζανε και αφού τους κρατήσανε τους φύλακες και τους αρχαιολόγους, τους αφήσανε. Τους δικούς τους όμως τους τουφεκίσανε. Φεύγουμε λοιπόν, κατεβαίνουμε, ρίχνουμε τη σημαία, ρίχνουμε από πάνω πέτρες και χώματα, ανοίγουμε την πόρτα και φεύγουμε. Και πάμε τώρα τοίχο, τοίχο, είναι η ώρα 1.30, τοίχο, τοίχο περνάμε από την Αδριανού κάτω, πάμε Μητροπόλεως, μόλις μπαίνουμε στην πλατεία που είναι η Μητρόπολη, εκεί αριστερά, ήταν ένα Ταμείο Δημόσιο και το φύλαγε ένας Αστυφύλακας.
Και ξαφνικά όπως περπατάγαμε τοίχο, τοίχο, στο φανάρι με το πιστόλι μας λέει «ψηλά τα χέρια, ποιοι είσαστε;»

Αλλά ελληνικά. Είδαμε λοιπόν ότι είναι Έλληνας. Τον είδαμε μετά, ήρθε κοντά, είδαμε ότι είναι Αστυφύλακας. Εγώ ευτυχώς είχα την ταυτότητα της Νομικής στην τσέπη μου. Ο Μανόλης δεν είχε τίποτα. Βγάζω λοιπόν την ταυτότητα, «ποιοι είσαστε;» μας λέει. Του λέμε «είμαστε φοιτητές και είχαμε πάει σε ένα γλέντι και πέρασε η ώρα και τώρα επειδή οι δικοί μας ανησυχούν, πάμε..» Λέει, «καλά, δεν ξέρετε ότι οι Γερμανοί, οι Γερμανοί θα σας σκοτώσουν. Στο δρόμο τέτοια ώρα; Πού είναι τα σπίτια σας;» «Εδώ κοντά είναι, παρακάτω». «Μπορείτε να πάτε; Προσέξτε καλά. Για να δω». Τους κάνω έτσι λοιπόν, δεν την πήρε την ταυτότητα, είδε όμως τη λέξη «Πανεπιστήμιο» και μου λέει «καλά, εντάξει, φύγετε και να προσέχετε άλλη φορά» κτλ.

Αυτός ο άνθρωπος μάθαμε εκ των υστέρων, τότε που κάναμε την εκπομπή με το Φρέντυ Γερμανό ο οποίος ήταν πολύ τρομερός δημοσιογράφος, ψάξανε να βρουν τι έγινε. Αυτός ήταν πατριώτης. Αυτός είχε πεθάνει εν τω μεταξύ και βρήκαν τη γυναίκα του στη Σαλαμίνα, η οποία είπε, και το είπαμε αυτό στην εκπομπή που κάναμε.

stokokkino.gr
avantipopolo.gr

170 σκέψεις σχετικά με το “Σαν σήμερα ο Γλέζος και ο Σάντας κατέβασαν την βέβηλη σημαία απο την Ακρόπολη. Πως περιέγραφε ο Απόστολος Σάντας τον παλλαϊκο ξεσηκωμό κατά των εισβολέων.”

  1. Αλεκο,μου επιτρεπεις;

   —————————–

   ΕΛΑ ΑΛΕΚΟ είπε
   Μαΐου 30, 2014 στις 8:59 πμ

   ΕΛΑ ΑΛΕΚΟ είπε
   Μαΐου 30, 2014 στις 12:20 πμ

   ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ

   Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1985, όπου η ΕΔΑ αποφάσισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Γλέζος εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών.

   Το 1984 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

   Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1985 εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιώς επίσης με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και πάλι μέσω της συνεργασίας της ΕΔΑ με το ΠΑΣΟΚ.
   ========

   πασοκαρα τριολε ο γλεζος ο μανωλο

   Μου αρέσει!

  1. Και επίσης για προσπάθησε να κατεβάσεις από τα βράχια της ακρόπολης, νύχτα χωρίς φωτισμό, ένα πανί όγκου μισού κυβικού μέτρου. Μόνο εάν ήσουν εσύ, με κάποιο ελικόπτερο θα το έκανες αυτό. Ο ήρωας Γλέζος, τον Παπούλια μου θυμίζει, ήρωες και οι δυο, αντιστασιακοί…

   Μου αρέσει!

  2. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σήμερα και αυτοί που μισούν το Μανώλη Γλέζο. Φυσικά δεν είναι άλλοι από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δικαιολογημένα θα λέγαμε, γιατί δεν ήταν άλλη παρά η δική τους σημαία αυτή που κατέβασε από το βράχο της Ακρόπολης.

   Εκτός από τη Χρυσή Αυγή, όμως, τον μισεί και η χρυσαυγίτικη συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του φάσματος που επεκτείνεται από τη δεξιά μέχρι την άκρα δεξιά. Και αυτό προφανώς από φθόνο, γιατί αυτός ο ιδεολογικός χώρος δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ηρωικό ή έστω θετικό στα χρόνια της Κατοχής, παρά μόνο συνεργασίες με τους Γερμανούς κατακτητές, ήτοι δωσίλογους, χαφιέδες, προδότες και μαυραγορίτες. Γι αυτό άλλωστε και προσπαθούν με διάφορες ευφάνταστες θεωρίες να διαψεύσουν αυτό το γεγονός, με κύριο επιχείρημα ότι «δεν υπήρχε σημαία να κατεβάσουν», επειδή «οι σημαίες υποστέλλονται πριν τη δύση του ήλιου». Παρ’ όλη τη στρατολατρεία τους, ομως, ξεχνούν, ή μάλλον θέλουν να ξεχνούν, ότι σε καιρό πολέμου η σημαία του κατακτητή δεν υποστέλλεται ποτέ. Εκτός αυτού, όλοι οι κακόβουλοι ισχυρισμοί των σημερινών αμφισβητιών διαψεύδονται περίτρανα από δημοσιεύματα του δωσιλογικού τύπου της Κατοχής.
   Ιδού, για παράδειγμα, τι έγραφαν τότε οι εφημερίδες του ΔΟΛ «Ελεύθερον Βήμα» και «Αθηναϊκά Νέα» (σήμερα «Το Βήμα» και «Τα Νέα»), όπως και η «Βραδυνή»:

   Μου αρέσει!

   1. Είσαι για τον Poiu τελικά….

    Οι εφημερίδες που αναφέρεις γιατί το κάνεις; Για να γελάσουν κάποιοι ακόμη περισσότερο;;;;;;

    Το Βήμα πάντως με ημερομηνία 1 Ιουνίου 1941 έχει ανακοίνωση της γερμανικής διοίκησης η οποία αναφέρει ότι η σημαία υπεξερέθη και όχι ότι υπεστάλη.
    Οι Γερμανοί πήραν δακτυλικά αποτυπώματα από τον ιστό. Ο Γλέζος αλλά και ο Σάντας συνελήφθησαν τουλάχιστον 2-3 φορές από τους Γερμανούς. Δεν έγινε πιστοποίηση;;;
    Δοκίμασες να ανέβεις τον βράχο το βράδυ και να κατέβεις κουβαλώντας ένα πανί με το μέγεθος του δωματίου σου;;;

    Ο Γλέζος με δική του συνέντευξη το ’45 στον Ριζοσπάστη ανέλαβε την «ευθύνη» της πράξεως του….. Δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει την αλήθεια των λεγομένων του. Απλά μας το είπε.
    Είναι κακό κάποιος να αμφισβητήσει τα λόγια του;;;;;

    ΟΤΙ σου λέω είναι από έρευνες διάφορων ανθρώπων – δημοσιογράφων – φορέων ΠΡΙΝ ΙΔΡΥΘΕΙ η Χρυσή Αυγή.

    Γιατί όλα να τα συνδέετε ορισμένοι με αυτήν;;;;; Αναρωτιέμαι εγώ ο ΜΗ ψηφοφόρος της.

    Ακόμη μια ερώτηση, Γιατί πριν το 1941 δεν είχαμε καμία δράση του ΚΚΕ εναντίων των κατακτητών;;;; ΒΡΕΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

    Μου αρέσει!

   2. ΠαπΆρη, πίστευε και μη ερεύνα, έτσι; ‘Οχι λοιπόν, εγώ δε θα πάρω.
    Το πιο σημαντικό το είπε ο Νίκος πιο πάνω, για πες μου είναι ή δεν είναι η ΧΑ το μόνο κόμμα που μιλάει για το κατοχικό δάνειο και μας λέει μάλιστα ότι στη διάσκεψη των Παρισίων έβγαλαν απόφαση ότι είναι, σημερινά λεφτά, πάνω από 100 δις. Για υπολόγισε, μαζί με τους τόκους, πόσο είναι τώρα;
    Άσε μας ρε Σαλονικιέ, η ΧΑ μας φταίει για όλα.

    Μου αρέσει!

   3. Τι θα μουλεγες ρε καραγκιοζΆρη, όπου και αν δω το όνομά σου, 1000 σχόλια την ημέρα, όλο με ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ ασχολείσαι.
    ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ, ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ, ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ, πες και τίποτε άλλο. Α ξέχασα μιλάς και για την Ουρανία, ρε τράβα από εδώ ρε που θα ασχοληθείς γενικά και με κάτι άλλο εσύ. Για πες μας, τι σου έχουν κάνει οι Έλληνες εσένα; Τι σου έκαναν οι εθνικιστές; Βρε μήπως είσαι αλβανΆκι;

    Μου αρέσει!

   4. πονηροκουτόχορτο το κυμάτιζε, κυμάτιζε, κυμάτιζε ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΕΣ? «υπεξηρέθη η κυματίζουσα Γερμανική σημαία» γράφει η ανακοίνωση των Γερμανών.Εκτός κι αν εννοούσαν ότι την είχαν κατεβάσει καί την πήγαν στα.. κύματα! τέλειο όνομα έχεις, ταιριαχτό

    Μου αρέσει!

 1. Διά τήν κοπέλλα πού θυσιάστηκε δέν γίνεται κουβέντα. Θά ἦταν φρόνιμο ἔστω καί τήν ὕστατη στιγμή ὁ κ. Γλέζος νά ἀποκαταστίση τήν μνήμη της.

  Μου αρέσει!

  1. Φίλε, θύμισέ μου για ποιά κοπέλλα λές.. Μόνο τον στρατιώτη Κ.Κουκίδη γνωρίζω, αν δεν είναι βέβαια ανύπαρκτο περιστατικό, αλλα και τον υπαρκτό ήρωα Ν.Σουκατζίδη.

   Μου αρέσει!

   1. Κάποια στιγμή ανακατεύτηκε και μια γυναίκα στην ιστορία που βοήθησε στο να κλαπεί η σημαία από το φυλάκιο. Δεν ταίριαζε όμως με αυτό που θέλαν να πλασάρουν και την εγκατέλειψαν στην … μέση της διαδρομής….

    Κώστας Κουκίδης ή Κουκκίδης δεν υπήρξε. Το όνομα δεν ταυτοποιήθηκε με υπαρκτό πρόσωπο. Το γεγονός όμως της αυτοκτονίας ενός Έλληνα μάλλον συνέβη. Χωρίς βεβαιότητα αλλά με στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι έγινε.

    Μου αρέσει!

   2. Ευχαριστώ φίλε, τώρα διάβασα τα σχόλια παρακάτω και κατάλαβα την κοπέλλα που εννοούν. Σε παλιότερη ανάγνωση που είχα κάνει αναφερόταν η κοπέλλα σε μιά δυό γραμμές κάπως υποτιμητικά και δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία. Πολύ πιθανόν να ήταν η πρώτη ηρωίδα της τιμητικής αυτής για τη χώρα πράξης αλλα έμεινε ανώνυμη στην αφάνεια.

    Μου αρέσει!

 2. Και γιατι επι τοσα ετη ο γλεζοα δεν αβαφερε ποτε το παραμικρο για τον λακη????

  ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΛΟΓΟΝ ΔΕΝ ΕΥΡΕΘΗΚΕ Η ΣΗΜΑΙΑ????

  Από: http://www.olympia.gr [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Αποστολή: Friday, May 30, 2014 9:08 AM
  Προς: civi2000@otenet.gr
  Θέμα: [Νέο άρθρο] Σαν σήμερα ο Γλέζος και ο Σάντας κατέβασαν την βέβηλη σημαία απο την Ακρόπολη. Πως περιέγραφε ο Απόστολος Σάντας τον παλλαϊκο ξεσηκωμό κατά των εισβολέων οι ήρωες.

  olympiada posted: » Σαν σήμερα, το 1941, δύο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας ταπείνωσαν τους Ναζί «Κατά την νύκτα της 30ής προς 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυσ»

  Μου αρέσει!

 3. Mε το χέρι στην καρδιά όλοι σας και γνωρίζοντας την διαδρομή του γέροντα [βιολογικά] Μανώλη, συγκρίνεται η δημοκρατικότητα του με αυτή των κυβερνώντων ;;;;;;;;;
  Ανοίχτε τα μάτια σας να δείτε πόσους σταυρούς πήρε χωρίς να προβάλετε από τα μμε και σεβαστείτε ότι τον τίμησε ο λαός ως σημαία ενάντια στην εχθρική γερμανική ευρώπη.

  Μου αρέσει!

  1. Ευχαριστούμε τον Σύριζα που έσπρωξε προβοκατόρικα τον παππού να γίνει ευρωβουλευτής και έκοψαν τον Χουντή που είχε μια απο τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωβουλή. Αυτό τα λέει όλα.

   Μου αρέσει!

   1. Ο Ελληνας Μ.ΓΛΕΖΟΣ έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει 1 χρόνο στην ευρωβουλή με αποκλειστικό σκοπό το θέμα των αποζημιώσεων της κατοχής , μετά θα παραχωρήσει την θέση του σε επιλαχόντα, εύχομαι να είναι ο αξιότιμος κ. Χουντής.
    Αυτό τα λέει όλα !

    Μου αρέσει!

   2. Μ’ αρέσει που υπάρχουν ακόμη Έλληνες που πιστεύουν ότι θα πάρουν αποζημίωση από τους κατακτητές τους…… πιο βλάκας πεθαίνεις……..

    O ‘’κυριος’’ Γλέζος δηλωσε σε συνέντευξη του στην «Ελευθεροτυπία» στις 10/05/14: «Ναι» σε συνεργασία με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αν μετανιώσουν- Ακόμη και με αυτοδυναμία δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας!

    Ο κύριος Γιάννης Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ που στις 26/03/14 είπε:
    «Εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα ήθελα να διαβεβαιώσετε τον γερμανικό λαό ότι θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης» επεσήμανε. Δηλαδή έδωσε τα διαπιστευτήρια του στους Γερμανούς…..δηλαδή στους συνεργάτες των Σιωνιστών που επιβάλουν τη Νεα Τάξη Πραγμάτων και τον στραγγαλισμό της Ελλάδας μας ….

    Μου αρέσει!

   3. Ο δικός σου έλεγε κάτι χάιλ χίτλερ στο περιοδικό ΄ο αγών΄, γιατί πήγες τόσο μακρυά ;;;
    Εννοεί την εκκλησία του δήμου , το πρώτο πολίτευμα δημοκρατίας των Αρχαίων Προγόνων μας και παρακαταθήκη μας .
    Αν κάποιος μέσα στο συριζα επιθυμεί να γίνει το πολίτευμα αμεσοδημοκρατικό , αυτός είναι ο Μανώλης.
    Ρωτάω ξανά αλλά απάντηση δεν παίρνω , υπάρχει κάποιος πιό δημοκράτης από τους κυβερνώντες ;

    Μου αρέσει!

   4. Πύκτη επί της ουσίας…. Άσε την παπαρολογία.

    Πρώτα απαντάς και μετά ερωτάς και αναφέρεις τις δικές σου απόψεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα με κάνεις να δώσω το δίκιο στους άλλους….

    Μου αρέσει!

   5. Κουτόχορτο απάντησα στον εθνικιστή και σε αυτό που γράφει, ανοιξε λίγο τα μάτια σου …γιά τα χαιλ χιτλερ τσιμουδιά !
    Ο άλλος λέει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αποζημιώσεις από τους κατακτητές, οι υπόλοποι πήραν τότε μόνο εμείς μείναμε στην απέξω….να αναζητήσεις ποιοί δικοί μας δεν θέλουν, άλλα αν τους διαγράψουμε χρέος από οποιαδήποτε διεκδήκιση πετύχουμε θα φωνάζει πάλι ;;;
    Μετά ρωτάω ποιός είναι πιο δημοκράτης απο τους δικούς μας κυβερνώντες από τον Μανώλη και μου λέτε γιά τον Εμβέρ Χότζα…εννοείται εκτός από αυτόν , ήταν ο καλύτερος κυβερνήτης της Ελλάδας ….μετά θέλεις και να απαντήσω !
    Το δίκαιο το βλέπουν όσοι έχουν αίσθημα δικαίου και δώστο όπου θέλεις

    Μου αρέσει!

  2. Πύκτης

   Πόσους σταυροὺς πῆρε;
   Καλὰ μᾶς δουλεύεις;
   Μόλις πῆ τὸ κόμμα ψηφίστε τὸν τάδε ,πᾶνε ὅλοι μπουλουκηδόν.

   Δημοκρατικὸς;
   Πόσο δημοκρατικὸς μπορεῖ νὰ εἶναι ἕνας ὑμνητής Ἀλβανοῦ δικτάτορα;

   Ὥς πρὸς τὴν σημαία τώρα.

   Γιατὶ νὰ τὸ συζητᾶμε;
   ᾿Απόδειξις πρέπει νὰ ὑπάρχη καὶ αὐτὴ εἶναι ἡ ἴδια ἡ σημαία.

   Ἄν ἐγώ εἶχα κάνει κάτι τέτοιο θὰ εἶχα φυλάξει τὴν σημαία σὰν τρόπαιο καὶ μετὰ τὴν λῆξι τοῦ πολέμου θὰ τὴν εἶχα νὰ τὴν δείχνω.

   Ποῦ λοιπὸν εἶναι ἡ σημαία ΟΕΟ;

   Υ.Γ
   Ὁ πατέρας μου εἶχε φυλάξει ἕνα γερμανικὸ κράνος γιὰ νὰ τὸ δεὶξη στὰ παιδιά του μετὰ τὴν λήξι τῆς κατοχῆς καὶ τὸ εἴχαμε μέχρι τὸ 1956,αὐτὸς δὲν φύλαξε τὴν σημαία;

   Μου αρέσει!

   1. Μάαααλιστα!

    Είπε το κόμμα …

    και στο κόμμα της αξιοκρατίας και του πατριωτισμού χωρία κομματική εντολή
    βγήκε δημοτική σύμβουλος πρώτη σε σταυρούς η παγκοσμίως αναγνωρισμένη προσωπικότητα
    η μπεμπούλα του αφέντη
    γιατί είχε πάθει ανορεξία που μόνο μπαμπάς, μαμά και γκόμενος είναι «αιρετοί»
    όχι σαν κάτι άλλους
    που βγάζουν πρώτο σε σταυρούς τον άγνωστο στον θυρωρό της πολυκατοικίας του Γλέζο!

    Δημοκρατικός;
    όχι βέβαια όσο μπορεί να είναι ένας που έχει γράψει δεκάδες άρθρα-ύμνους για τον Χίτλερ
    κραυγάζει χαιρετἀει και πηθικίζει σαν τον Χίτλερ
    και δεν χάνει ευκαιρία να υβρίσει την δημοκρατία!

    Ὥς πρὸς τὴν σημαία τώρα.

    Γιατὶ νὰ τὸ συζητᾶμε;
    Πετάμε άφθονη λάσπη και σκατά και όποιον πάρει ο χάρος!

    Άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα ελεινού υποκειμένου
    όπως περιγράφω εδώ παρακάτω:

    -https://olympia.gr/2014/05/30/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B2%CE%B1/comment-page-1/#comment-1692327

    Μου αρέσει!

  3. συνηθισμένες μπούρδες από τους αριστερούληδες. Καιροσκόπος ο γλέζος αντι να ζει για την ιδεολογία του έζησε και πλουσιοπάροχα μάλιστα ΑΠΟ την ιδεοληψία του. Μαγκιά του άλλωστε στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις …

   Μου αρέσει!

 4. Αν η σημαία δεν είχε κλαπεί με οποιονδήποτε τρόπο, δεν θα το ανέφεραν όλες οι εφημερίδες της εποχής τις αμέσως επόμενως ημέρες. Τελεία.

  Προσέξτε κάποιοι μήπως μέσα στον κομματικό φανατισμό σας καταλήξετε άθελά σας στην ίδια πλευρά με εκείνους που προσπαθούν να μειώσουν κάθε ηρωική μορφή της ελληνικής ιστορίας, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η αντίσταση των Ελλήνων σε οποιονδήποτε κατακτητή ανά τους αιώνες υπήρξε ένας αστικός μύθος αφού όλα κυλούσαν μέλι-γάλα μεταξύ τους.

  Οι πράξεις πατριωτισμού δεν ακυρώνονται από την κομματική ταυτότητα.

  Μου αρέσει!

  1. Άλλο όμως να είχε κλαπεί πχ απο μια πόρνη για να την κάνει ύφασμα και κάποιοι να έμαθαν την ιστορία και να την είπαν αλλιώς και άλλο μια ηρωική πράξη απο νεαρούς ακροδεξιούς της εποχής και της νεολαίας του Μεταξά.

   Μου αρέσει!

   1. Άλλο για ποιον;
    Ποιον θα βόλευε η αλλαγή του συμβολισμού μιας τέτοιας πράξης: τους Έλληνες ή τους εκάστοτε κατακτητές;
    Ή μήπως μας ενδιαφέρει περισσότερο να ικανοποιηθούν τα κομματικά στερέοτυπα που έχουμε στο μυαλό μας από το να υπάρχουν ηρωικά πρότυπα στη χώρα;

    Πρέπει να είμαστε η μοναδική περίπτωση χώρας που πασχίζουμε -με ή χωρίς στοιχεία- να αναθεωρήσουμε οι ίδιοι την ιστορία μας επί το λιγότερο ηρωικό. Και μπροστά στους μικροκομματισμούς και τις ιδεοληψίες μας, δεν σκεπτόμαστε καν τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής.

    Μου αρέσει!

   2. Ποιές συνέπειες; Έχω απο Λεωνίδα μέχρι Παλαιολόγο και απο Μπικάκη μέχρι Βλαχάκο. Δεν έχω ανάγκη απο κατέβασμα σημαιών σε ώρες που είχαν υποσταλεί για να διατηρείται στο δεκαπλάσιο η ανθελληνική προπαγάνδα της Εθνομηδενιστικής Αριστεράς. Ούτε απο γενιές του Πολυτεχνείου που δεν αντιστάθηκαν στη Χούντα (που είχε αποσυρθεί μήνες πριν) αλλά στις εκλογές που θα γίνονταν. Κάποια στιγμή επιτέλους να τελειώνουμε με τα ψέμματα. Και για να στο πω πιο απλά στην οικογένεια μου έχω ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΥΣ που ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ και δεν έτρεχαν για συντάξεις και βουλευτιλίκια. Αρκετά…

    Μου αρέσει!

   3. Φίλε, τα τελευταία χρόνια ακούγεται από ποικίλες πλευρές το ίδιο μήνυμα. Σου λένε πως κανένας από όσους πίστευε ο λαός ως ήρωες στο πρόφατο παρελθόν δεν υπήρξε ήρωας. Σου λένε πως δεν αποτελείς πολιτιστική συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων, αλλά ότι φύτρωσες ξαφνικά το 1830 με μηδέν πολιτισμό. Σου λένε ότι γεννήθηκες ραγιάς και δεν πρέπει να νιώθεις άσχημα αν παραμείνεις έτσι, γιατί μια χαρά τα περνούσαν οι Έλληνες με τους εκάστοτε κατακτητές και ουδέποτε αντιστάθηκαν ούτε υπέστησαν κάποια δίωξη.

    Λίγη σημασία έχει αν το παραπάνω μήνυμα εκπέμπεται από την εθνομηδενιστική αριστερά ή από κάποιον άλλον πολιτικό χώρο. Άλλωστε, κάθε χώρος προσπαθεί να γκρεμίσει τα πρότυπα του άλλου υποστηρίζοντας ότι τάχα έτσι προσφέρει στην ιστορική αλήθεια και ξεστραβώνει το λαό.

    Τώρα αν εσύ δεν καταλαβαίνεις τις συνέπειες αυτής της ιστορικής αναθεώρησης, συνέχισε να φωνάζεις ότι η γερμανική σημαία δεν εκλάπη ποτέ γιατί δεν σου αρέσει το μούτρο ή οι ιδέες του Γλέζου, ότι στο Πολυτεχνείο δεν έγινε απολύτως τίποτα ή ό,τι άλλο σου έρχεται.
    Και το ίδιο προφανώς θα συνεχίσουν να κάνουν και άλλοι σε άλλους χώρους που ακούνε τις λέξεις «πατρίδα» και «πολιτιστική ταυτότητα» και νιώθουν τέτοια αποστροφή που προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν υπήρξαν ποτέ ούτε καν ως έννοιες.

    Μετά όμως μην αναρωτιέστε γιατί στην Ελλάδα ο πατριωτισμός πεθαίνει.

    Μου αρέσει!

 5. Πιστεύω ότι οι γερμανοί θα είχαν εκτελέσει τη μισή Αθήνα αν πράγματι είχε συμβεί κάτι τέτοιο.Στη συνέντευξη με το Φρέντυ Γερμανό φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στην ιστορία τους.Γενικά σε κάθε πόλεμο υπάρχουν τέτοιες ιστορίες που σκοπό έχουν να τονώσουν το ηθικό του λαού οπότε δεν έχει σημασία πλέον

  Μου αρέσει!

 6. «Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τα φρένας που υπεξήρεσαν εν ώρα νυχτός τη γερμανικήν σημαίαν την ώρα που αυτή εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως παραπλεύρως της δικής μας ελληνικής σημαίας.Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Έλληνες που αγαπούν το Έθνος των»…
  “Βραδυνή”, της 32ας Μαϊου 1941.

  Μου αρέσει!

   1. Φίλε σωστά, ειναι λάθος η ημερομηνία
    στο άρθρο πάνω πάνω,
    στο κυρίως θέμα το διορθώνει η πηγή,
    η εφημερίδες τότε το έγραψαν στις 2-6-1941
    και ήταν η Βραδυνή,
    τα Αθηναϊκά Νέα, και το Ελεύθερο Βήμα

    Μου αρέσει!

 7. ΩΡΙΣΜΕΝΟΙ,ΑΔΙΚΑ,ΕΧΕΤΕ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΛΕΖΟΣ Η» ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ
  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΩΛΟΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
  1ος ΓΛΕΖΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΩΛΟΓΕΡΜΑΝΩΝ.
  2ος ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ «ΔΙΠΑΤΑ» Η»
  ΙΣΩΓΕΙΑ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» ΕΝΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΣ «ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» ΘΑ ΓΕΜΙΖΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΡΙΠΑΤΑ ΚΑΙ
  ΑΝΩ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΗΔΙΑΣ ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ
  ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΤΡΩΝ ΧΡΗΜΑ.
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΔΑΥΤΟΥ ΤΟΥ «ΕΘΝΑΡΧΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» Ο ΑΛΛΟΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» Ο ΒΟΥΔΑΣ ΤΗΣ
  ΡΑΦΗΝΑΣ.
  3ος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ—–ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ
  ΝΑ ΠΕΣΕΤΕ ΕΞΩ.
  ΤΩΡΑ Η ΑΛΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η «ΝΤΟΡΕΤΑ» ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΛΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ
  ΤΟΥ «ΑΓΩΝΙΣΤΗ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΖΟ-
  ΜΑΚΑΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ. ΡΕ ΟΥΣΤ!!!!!!!!!
  4ος Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ
  ΠΟΝΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ.
  Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΗΣ Ο ΤΩΝΗΣ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΣ ΠΟΛΑΝΙΣΤΗΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΓΡΗΑ
  ΓΚΙΟΣΣΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΚΑΤΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
  5ος ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΡΕΟΥ ΓΕΡΟΥ Ο ΚΟΙΝΩΣ ΓΑΠ????
  ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ????
  Ο ΓΛΕΖΟΣ Η» Ο ΒΟΥΔΑΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ,Η» ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ,Η» Ο ΤΩΝΗΣ Ο ΠΟΛΑΝ,
  Η» Ο ΓΑΠ?????????????
  6ος ΟΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΠΟΡΔΗΣ,ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΤΩΝ
  ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΝΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΣΚΑΣΕΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

   1. @ Γαματαρ
    ΑΝΤΕ ΜΙΚΡΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΝΑ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΣΤΗΝ
    ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΑΚΟΥΣ ΤΟΥΣ
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΣΟΥ.
    ΟΥΤΕ ΣΦΕΝΤΟΝΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΝΟΥΒΡΑΡΕΙΣ
    ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΟΠΛΟ ΣΕ ΩΡΑ ΑΝΑΓΚΗΣ.

    Μου αρέσει!

 8. Ηταν μια ταπεινωτική για τους κατακτητές και συμβολικά μια ηρωική κίνηση από νέους της εποχής.Αυτό που ενοχλεί και φθηναίνει την ιστορία είναι(εν αντιθέσει με τον σεμνό Α.Σάντα),η επένδυσή της στην πολιτική καριέρα του Μ.Γλέζου.

  Μου αρέσει!

  1. Ακριβώς! Ο ένας από τους δυο εξαργύρωνε »ακατάπαυστα» την ηρωική του πράξη με περατζάδες στα κόμματα… όταν ό άλλος έμενε αφανής…
   Οι γνωρίζοντες του χώρου έχουν να λένε για τον οπορτουνισμό του »σοφού Νέστωρα της Πολιτικής» (μετά τον Κύρκο κόνομησε αυτός τον τίτλο!)

   Όλοι οι γηραλέοι όμως ήρωες ας έχουν υπόψη τους ότι
   ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ!
   Και ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους που φλομώνουν έναν χειμαζόμενο λαό με υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα…!

   Τέσπα,
   παιδιά μην σκίζεστε! Όλα αυτά για τη διέκδικηση του κατοχικού είναι στάχτη στα μάτια του κοσμάκη!
   Γιατί;;

   Γιατί, άπαξ και υπογράφηκε η ΔΑΝΕΙΑΚΗ με την Τροϊκα ΜΠΗΚΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ!
   Είναι ρητός όρος της δανειακής να μην απαιτηθεί ποτέ αποζημίωση! Όταν λέμε δεμένους χειροπόδαρα το εννοούμε! Και πού να διαβάσατε και άλλους όρους να ΦΡΙΞΕΤΕ για το ΕΣΧΑΤΟ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟ των δικών μας που ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗ!

   Το θέμα όμως είναι ότι κανείς δεν ΜΙΛΑΕΙ από τα κυνοβουλευτικά κόμματα (εκτός του ΚΚΕ) για ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ!! Άρα, τί παίζει;;; Τί άλλο, από ΕΜΠΑΙΓΜΟ!
   Όσο δεν λένε καθαρά και ξάστερα ότι θα καταργήσουμε τη δανειακή (όλοι, συριζαίοι, χρυσαυγίτες κλπ.) σας δουλεύουν υφάδι- στημόνι (για να αποφύγω την κοινοτοπία!) ότι θα ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ή ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!! Τί »άμεσα απαιτητό» και κουραφέξαλα όταν έχεις παραδώσει και το βρακί που φοράς ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ, ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ!
   Πόσο μάλλον με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που ολόκληρη η Κρατική Υπόσταση Ελλάδα έχει περάσει πλέον σε αυτόν! Η χώρα έχει χάσει τη ΝΟΜΙΚΗ της ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ λέμε, ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!!

   Τώρα τα λοιπά, ότι τίθεται το θέμα του δανείου και των αποζημιώσεων κάθε φορά που έρχεται ο Γερμανός επικυριάρχος στο προτεκτοράτο του και αυτός απαντά ότι »ας μην το βάλουμε στη συζήτηση ή δεν είμαι αρμόδιος ν’ απαντήσω» είναι καμπανάκια μπας και το πόπολο ξυπνήσει, γιατί οι δωσίλογοι είναι δεμένοι χειροποδαρα! Έχουν εκχωρήσει τα πάντα λέμε! Πότε θα το πάρουμε ΕΙΔΗΣΗ;;;;

   ΨΑΞΤΕ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ, μπας και καταλάβουμε τι μας συμβαίνει κι ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ!

   Πατρίδα ή Θάνατος!

   Μου αρέσει!

 9. Αρθρο σταλινικης προπαγανδας που παει ΣΥΝΝΕΦΟ…….

  «… Είδαμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει σκοπός. – (ναι;; και που ηχαν παει γαι νανι;;)
  Και τότε ανεβήκαμε επάνω από τα σκαλιά, λύσαμε το συρματόσκοινο και προσπαθήσαμε να την κατεβάσουμε. Αυτή η σημαία είχε τρία μεγάλα σύρματα τα οποία είχαν στρόφιγγες από έξω από το βράχο και κρατάγανε τη σημαία η οποία όταν είχε αέρα, ήταν μια τεράστια σημαία έτρεμε όλος ο ιστός. Η σημαία λοιπόν κατέβαινε μέχρι το τελευταίο, εκεί στον κόμβο που ήταν τα τρία σύρματα, και από εκεί δεν κατέβαινε. Φτάναμε μέχρι εκεί, σκαρφαλώναμε, την πιάναμε, την τραβάγαμε, τίποτα. Ο μόνος τρόπος για να κατεβεί η σημαία ήταν να ανοίξουν τα τρία σύρματα, όπως είναι στο γαϊτανάκι. Ο μόνος τρόπος λοιπόν ήταν ή θα φεύγαμε και θα την αφήναμε έτσι, ή θα έπρεπε να βγάλουμε τα σύρματα. Και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό.

  Πήγαμε λοιπόν και σιγά, σιγά, κατορθώσαμε και ξεμπλέξαμε τα σύρματα αλλά εν τω μεταξύ είχε περάσει μιάμιση ώρα και είχε περάσει η κυκλοφορία, -(ποια ‘κυκλοφορια’ των τουριστων και ξεναγων, ή απο τους γερμανους στρατιωτες, δεν το ηξερα πως η φρουροι ‘κυκλοφορου’ πανε και για ψωνια δηλαδη;;)…». Βρε δεν ντρεποσαστε να κοροϊδευεται τον Ελληνικο Λαο;; Οπως με την καλλιτεχνικη εικονα μιας κοπελας στο σαμπουαν, την λεγομενη ‘Ηλενια’ που την αρπαξαν οι κακοι χουντικοι και χαθηκε ;;
  Δειτε τα χαλια σας ρε μπολσεβικοι -http://4.bp.blogspot.com/-zXTLZqLvhGY/TsOmzvxYhiI/AAAAAAAAPUI/BZh9TydAuq4/s320/ilenia.jpg

  Ακου κατεβασε την χιτλερικη σημαια……πω πω πω δουλεμα….και για να εχουμε καλο ερωτημα, η στρατιωτικη φρουρα των γερμανων που ηταν;; επιναν snaps;; Η μηπως σε ενα στρατοκρατουμενο χωρο οπως η Αθηνα τοτε, ο κατακτητης δεν φιλαει την δικια του Σημαια οπου και να την εχει υψωσει;;

  Και ενα αλλο μικρο ερωτημα….αλλα καλυτερα αστο δεν χρειαζεται με δευτερη σκεψη κατανοω την συγχυση στα μυαλα των αστρατευτων μπολσεβικων, εδω στην ελληνοφωνη σοβιετια που οραματιζονται να κτισουν…..πηγα να ρωτησω που στην υφηλιο, μετα την δυση του ηλιου κοιματιζει σημαια απο στρατιωτικο καθεστως;; Αλλα οπως ηδη δηλωσε σας κατανοω……το μυαλο σας δεν παει στα αυτονοητα…..Ηρθε ωρα να καλεσετε κανουρια συσκεψη στην γιαφκα σας μαζι με λιγο ‘αλμπανικο’ να πανε τα φαρμακια κατω…..ΒΛΑΚΕΣ!!

  Τιποτα αλλο ξεκαρδιστικο μπορει να κατεβασει η φαια ουσια των ιδεολογων ταλιμπαν;; Εχετε καταντησει διασκεδαση!!

  «…Σαν σήμερα, το 1941, δύο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας ταπείνωσαν τους Ναζί …». Λαθος, ταπεινωσαν, με τετοιες μπουρδες, την νοημοσυνη του Ελληνικου Λαου….ΒΛΑΚΕΣ!!

  Μου αρέσει!

   1. Να’σαι καλα Ιασων,

    Η αποδομηση του συστηματος ΤΟΥΣ, με δωρακι, τα εγκεφαλικα στους ανθελληνες…..ζητω συγνωμη, αλλα αυτος ειναι ο σκοπος.
    Ναι πραγματι, ειμαι κακουργος…χαχαχαχαχα

    Μου αρέσει!

 10. Εντάξει το καταλάβαμε
  μας τα έχετε πει χιλιάδες φορές!
  Απατεώνας και μαίμού ήρωας ο Γλέζος!
  Άκου αριστερός ήρωας και πατριώτης!

  Αδερφάρα ο Κλάρας
  δωσίλογος ο Λαμπράκης
  πράκτορας των αμερικάνων ο Θοδωράκης …

  Το εμπεδώσαμε!
  Ήρωες και πατριώτες βγάζει μόνο η ακροδεξιά!

  Χίτες-ταγματασφαλίτες-γερμανοτσολιάδες και ρουφιάνοι της καρφίτσας
  τιμήθηκαν όλοι από την ελληνική εθνικοφροσύνη για τις εξέχουσες … πατριωτικές τους υπηρεσίες!
  Από αύριο όλοι προσκύνημα στον ταφό του Μπουραντά!

  Μου αρέσει!

  1. Τι παραιτησις ειναι αυτη;
   Θυμαμαι πριν καιρο…..οποτε ειχαμε επετειο αυτων των παραμυθιων να μας την πεφτετε μιλιουνια τα σαγιαν!
   Καλοπερνουσαμε τοτε!
   Τωρα…σιωπη!
   Ακομα κι απο σενα…το σαγιαν της χρονιας!

   Μου αρέσει!

  2. Μη παρερμηνευεις την αντιπαθεια που εχουμε σε ΕΝΑΝ (Γλεζο), που υποστηριξε τους σφαγεις των Ελληνων….βλ. χοτζα, σταλιν.
   «.. Άκου αριστερός ήρωας και πατριώτης! ..».
   Και βεβαια υπαρχουν Εθνικοφρονες Ελληνες με μαρξιστικη/κομουνιστικη ιδεολογια….. Ομως ο Γλεζος ΣΑΣ, ΔΕΝ συγκαταλεγεται σε αυτην την κοινοτητα/ομαδα ανθρωπων…..

   Απο τις πραξης του και το ελλιπεις ηθος του ειναι ενας τυχοδιωκτης….πριν μερικους μηνες απο την ενταξη του στην τοτε ΕΠΟΝ, ηταν μεχρι που ειχε καταργηθει η ΕΟΝ, σφοδρος υποστηρικτης, φαλαγγιτης του Ι. Μεταξα.
   Ο ιδιος και ο Θεοδωρακης ξερουν να χαιρετουν, οπως με το καθεστως του Ιωαννη Μεταξα…..

   Απο Ι. Μεταξα και ΕΟΝ στην ΕΠΟΝ. Τι ωραια πραγματα, εε;;

   Ο ΑΝΕΜΟΠΟΡΟΣ – ΦΑΛΑΓΓΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΟΝ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, Ο ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ…!!!

   υ.γ.
   Εδω συγχωρουμε τον Μικη λογο γεραματα η μνημη δεν το βοηθαει…
   Αποκαλει του χρυσαυγητες ‘ναζι’ διοτι χαιρετουν κατα την λογικη του, ‘ναζιστικα’. Δηλαδη κατα τον ιδιο τροπο που χαιρετουσε και ο ΙΔΙΟΣ ΔΙΠΛΑ σε συγκεντρωσεις μαζι με τον Μεταξα!!!
   Μαζι σε συκγεντρωση με τον Ιωαννη Μεταξα.
   -http://1.bp.blogspot.com/-vHofdkeEFj0/UJt9_hDtjEI/AAAAAAABntU/HACgk03Cqng/s400/eon%2B-%2Bmetaxas-theodwrakhs.jpg

   Μου αρέσει!

   1. Τι σχέση έχει ο γενικότερος απολογισμός της πορείας του Γλέζου, με ένα περιστατικό για το οποίο υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ;

    Απολύτως Κ Α Μ Μ Ι Α!

    Με το να ανανγωρίζουμε ότι κάποιος έκανε κάτι αξιέπαινο, δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε μαζί του πολιτικά, ούτε καν ότι τον έχουμε σε υψηλή υπόληψη.

    Αυτή η μανία που έχετε ορισμένοι να βγάζετε τον (όποιο) αντίπαλο δείγμα του… απόλυτου κακού, είναι πραγματικά εξωφρενική…

    Μου αρέσει!

   2. Βρωμερό φασισταριό
    ίδια απάντηση και σε σένα

    –https://olympia.gr/2014/05/30/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B2%CE%B1/comment-page-1/#comment-1691811

    Μου αρέσει!

   3. Ακη,

    Για εμενα αυτο ειναι υπερ αρκετο να τον θεωρω αυτον τον ανθρωπο εναν ανθελληνα και τυχοδιωκτη. Η απολυτη ΝΤΡΟΠΗ για την Ελλαδα………

    Ειμαι σιγουρος πως θα βρεις ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ εδιαφερον:
    » Ωστόσο, πέραν αυτού του φοβερού ψεύδους, ποιος είναι ο Μ. Γλέζος που κατηγορεί την Χρυσή Αυγή ως… αντεθνική; Ας δούμε κάποια σημεία από την… εθνική δράση του συντρόφου Γλέζου:

    Ν’ αρχίσουμε από τα πιο πρόσφατα και να πηγαίνουμε σιγά-σιγά προς τα πίσω. Κατ’ αρχάς, λοιπόν, παραθέτω την παρακάτω σχετικώς πρόσφατη είδηση:

    «Στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου της 6ης Σεπτεμβρίου του 2011, συζητήθηκε ο ορισμός ακριβούς θέσης στην περιοχή Θόλου Παροικιάς για την τοποθέτηση προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου κ. Μανόλης Γλέζος ψήφισε αρνητικά στην τοποθέτηση της προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου γιατί όπως είπε, “από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και πιο πριν του πατέρα του Φιλίππου καταργήθηκε η δημοκρατία. Αρνούμαστε λοιπόν την διαστρέβλωση της ιστορίας”».

    Πάμε πιο πίσω. Τον Απρίλιο του 1985, ο «πατριώτης» Γλέζος, βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ, παρέστη στην κηδεία του δημίου του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού Ενβέρ Χότζα. Μάλιστα, όπως εικονίζεται και σε σχετικό βίντεο, περνώντας μπροστά από το φέρετρο αυτού του απηνούς σφαγέα των Ελλήνων (και δικτάτορος, για να μην ξεχνιόμαστε…) σήκωσε την αριστερή γροθιά του στον χολερικό κομμουνιστικό χαιρετισμό, για να αποχαιρετήσει τον νεκρό «σύντροφο».

    Πάμε και πιο πίσω, στο 1963. Τότε που ο Μανώλης Γλέζος μετέβη στην «μαμά» Μόσχα για να παραλάβει το βραβείο Λένιν. Εκεί, έδωσε και μια συνέντευξη, ανταπόδοση προφανώς για το βραβείο του συφιλιδικού εγκληματία Λένιν που του έδωσαν οι Σοβιετικοί πάτρωνές του, στην οποία –όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων-ετάχθη υπέρ της «αυτόνομης Μακεδονίας», πιστός στην επαίσχυντη απόφαση της 5ης Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, του Ιανουαρίου του ’49.

    Την εποχή εκείνη της προδοτικής αποφάσεως (1949), ο Γλέζος ήτο καταδικασμένος δις εις θάνατον με το Γ΄ Ψήφισμα και αδικήματα περί τύπου. Ο Γλέζος ισχυρίζεται ψευδώς πως είχε καταδικασθεί για την… συμμετοχή του στην «εθνική αντίσταση». Ιδού, όμως, τι προέβλεπε το Γ΄ Ψήφισμα «περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους»:

    «Όστις θέλων να απόσπαση εν μέρος της Επικρατείας ή να ευκολύνει τα προς το τέλος τείνοντα σχέδια συνώμοσεν εντός του κράτους ή συνεννοήθη με ξένους ή διήγειρε στάσιν ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας, ή μετέσχεν είς αυτάς, τιμωρείται με θάνατον». Ο Γλέζος ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, το οποίο είχε σκοπό την απόσπαση μέρους της ελληνικής επικρατείας -της Μακεδονίας και της Θράκης- για να παραδώσει την μεν Μακεδονία στον Τίτο, την δε Θράκη στους Βουλγάρους. Γι’ αυτό κατεδικάσθη. Όσοι αποκήρυσσαν τον κομμουνισμό (π.χ. Μίκης Θεοδωράκης κ.α. πολλοί) αφήνονταν ελεύθεροι…

    Δυστυχώς, όμως, και την εποχή εκείνη δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι. Έτσι, οι ποινές του Γλέζου μετατράπηκαν σε ισόβια και αφέθη ελεύθερος τον Ιούλιο του 1954, επί κυβερνήσεως Αλέξανδρου Παπάγου.

    Το 1958 συνελήφθη μαζί με συνεργάτες του, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της ΕΣΣΔ. Η σύλληψή του κινητοποίησε την ΕΣΣΔ, που προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία δια του τότε προέδρου του Ανωτάτου Σοβιέτ, αρχιεγκληματία Βοροσίλωφ. Μάλιστα, λίγον καιρό αργότερα τα σοβιετικά ταχυδρομεία ετύπωσαν γραμματόσημο με την μορφή του Γλέζου (μια καλή ιδέα είναι να επανατυπωθούν εκείνα τα γραμματόσημα, για να μπορούμε να τον «τιμούμε» δια εμπτυσμού…). Τελικώς, το 1959 κατεδικάσθη σε 5ετή φυλάκιση, την οποία δεν εξέτισε, καθώς αποφυλακίσθηκε το 1962.

    Κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου, συνελήφθη εκ νέου, αλλά όλως περιέργως αφέθη ελεύθερος το 1971. Λέγεται, πως η απελευθέρωσίς του ήταν ένας εκ των όρων που είχαν θέσει οι Σοβιετικοί στην επαναστατική κυβέρνηση για την επίτευξη μιας επικερδούς κατά τα άλλα εμπορικής συμφωνίας.

    Αυτός είναι ο βίος και η πολιτεία του ανθρώπου που χαρακτηρίζει την Χρυσή Αυγή «αντεθνικό» κόμμα! Τα συμπεράσματα δικά σας!».

    υ.γ.
    Ακη, ο προσωπικος συναισθηματισμος του καθενος ΔΕΝ με ενδιαφερει. Ουτε να ωραιοποιησω την αληθεια, ειναι κατι που μου προκαλει αηδια.
    Ειπαμε, οτι ειιναι αληθινο ειναι και Εθνικο. Οτι ειναι ψεμα ειναι ανθελληνικο!!

    Το εχω επαναλαβει αμετρητες φορες. Το ανθελληνικο και ξενοδουλο συστημα της μεταπολιτευση ΣΑΣ, σημ: σε ΟΛΟ το συνταγματικο κουβα/ντενεκε ΣΑΣ, θα υποστει ολικη ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ.
    Αυτος ειναι ο σκοπος και εμεις ειμαστε οι πρωτεργατες σε αυτο το εργο……προκαταβολικα ζητω συγνωμη για τα εγκεφαλικα που ερχονται!!!

    Μου αρέσει!

   4. Αγαπητέ Eksothen, με τον Γλέζο μας χωρίζει πολιτική άβυσσος. Αλλά, όπως λέει και ο Ιωάννης, καλό είναι να μην κρίνουμε μονόπλευρα μια πολιτική προσωπικότητα και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρούμε ότι, ακόμα και ο χειρότερος, είναι εκ προιμίου ένοχος ή λάθος σε όποιο θέμα προκύψει.

    Τα υπόλοιπα που λες για τη ΧΑ, θα τα απαντήσω με μια «αντισυμβατική» πρόβλεψη: η ΧΑ έπιασε «ταβάνι» και θα αρχίσει να ξεφουσκώνει προς τα παραδοσιακά ποσοστά της, μετά την διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών που είχε καλλιεαργήσει στις τάξεις των οπαδών και των φίλων της.

    Με άλλα λόγια, τα ποσοστά 20%, 30% και 40% δεν ήλθαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, απελευθερώνοντας πολλές ψήφους πολιτών που πίστευαν ότι η… «ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ» είναι κοντά. Ακόμα και εάν η οικονομία δεν δείξει έντονα σημάδια ανάκαμψης τους επόμενους 6-9 μήνες, οι πολίτες αυτοί θα στραφούν προς άλλες κατευθύνσεις για την τιμωρία ή την αλλαγή της κυβέρνησης.

    Μου αρέσει!

   5. Ναι Άκη, έτσι είναι, η ΧΑ έπιασε ταβάνι, μόνο που ο πολίτης αναρωτιέται:
    Γιατί δεν έχουμε κηρύξει ακόμα ΑΟΖ και δεν έχουμε ξεκινήσει εξορύξεις;
    Γιατί αγοράζουμε τα πάντα (από αεροπλάνα και βαπόρια, μέχρι πετρέλαιο, ακόμα και φυσικό αέριο) σε διπλάσια τιμή από ότι άλλες χώρες; (αποκλείεται να πέφτουν μίζες)
    Γιατί δεν έχουμε απαιτήσει ακόμα το κατοχικό δάνειο (συνδέεται με το προηγούμενο, Siemens κλπ);
    Γιατί δεν έχουμε πλέον διατροφική αυτάρκεια;
    Γιατί χρεωνόμαστε εμείς την “ανακεφαλοποίηση” των ιδιωτικών τραπεζών;
    Γιατί δεν κάνουμε λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους;
    Γιατί δεν ελέγχουμε (και δεν φορολογούμε) τις οφσόρ εταιρίες;
    Γιατί δεν έχουμε ελέγξει τις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου κλπ) ή την προέλευση των χρημάτων που εμβάστηκαν προς το εξωτερικό;
    Γιατί δεν κλείνουμε τους κλέφτες φυλακή και να κατάσχουμε την περιουσία τους; (βρήκαμε τον ένοχο για όλα τον Άκη, αλήθεια την περιουσία του την βρήκαμε, την ψάχνουμε έστω;)
    Γιατί να εφαρμόζουμε μόνο το έσχες (και αυτό ό,τι μας δηλώσουν) και όχι το πόθεν;
    Γιατί ισχύει ακόμα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;
    Γιατί δεν ακυρώνουμε (καταγγέλλουμε) Δουβλίνο 2 (και τώρα 3).
    Α, για όλα αυτά θα μας δώσουν απαντήσεις οι «σωτήρες» μας, που θα μας «σώσουν» τους επόμενους 6-9 μήνες.
    Αλήθεια, γιατί δεν τα έκαναν μέχρι τώρα;

    Μου αρέσει!

   6. Ας κοιτάξει στον καθρέφτη ο πολίτης για να δει ποιους εκλέγει όλ ααυτά τα χρόνια και σε τι αρκείται. Θα βρει όλες τις απαντήσεις.

    Το έχω πει πολλές φορές: αν το 2010 αντί για μνημόνιο μας έλεγαν «πάρτε ένα 10% αύξηση στους μισθούς και φέρτε μερικά νησάκια, τα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ και μερικά άλλα», με δημοψήφισμα, αναλογίσου τι απόφαση θα περνούσε.

    Πέραν τούτου, τα ερωτήματά σου είναι μαξιμαλιστικά και δεν υλοποιούνται από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά μάλιστα από μια χρεωκοπημένη χώρα.

    Μου αρέσει!

  3. 1. Ο Γλέζος ήταν φανατικός υποστηρικτής του δικτάτορα Μεταξά που φυλάκιζε τους κομμουνιστες.
   Αργότερα έγινε θαυμαστής του σφαγέα Χότζα.
   2. Ο Κλάρας πέρα απο gay (δεν μας νοιαζει αυτό), ήταν πλαστογράφος, κλεφτάκος και μικροαπατεών και αργότερα έγινε και δηλωσίας. Το ίδιο το ΚΚΕ τον διέγραψε και δεν τον έχει αποκαταστήσει πολιτικά αλλά μόνον ιστορικά.
   3. Ο Μίκης πέρασε απο Μεταξά, ΚΚΕ, επισκέψεις στις ΗΠΑ, Καραμανλής ή τανκς, ΚΚΕ, Μητσοτάκη, χαιρετούρες και φωτογραφίσεις με Ερντογάν και ΓΑΠ.

   Μου αρέσει!

 11. Η κλοπή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη είναι γεγονός της εποχής και σώζονται διάφορα πρωτοσέλιδα εφημερίδων που την αναφέρουν.

  Δεδομένου, μάλιστα, ότι ουδέποτε κάποιος άλλος ισχυρίστηκε πως έκανε τη συγκεκριμένη πράξη, αντί να φαντασιωνόμαστε θεωρίες συνωμοσίας και να… αποδεικνύουμε πως ΔΕΝ ήταν δυνατόν να κλαπεί η σημαία, μπορούμε να αποδεχτούμε την αφήγηση του περιστατικού από τους Μ. Γλέζο και Α. Σάντα. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε με την πολιτική διαδρομή του Γλέζου, ούτε μας κάνει… Αριστερούς η αναγνώριση της αλήθειας.

  Στοιχειώδης λογική…

  Μου αρέσει!

  1. Στοιχειώδης, πράγματι: διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας από την κλοπή της σημαίας, όπου το περιστατικό αναφέρεται μέσα σε οργίλη ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, κάθε λογικός άνθρωπος βγάζει το συμπέρασμα που ανέφερα.

   Μου αρέσει!

  2. Ακη,
   εγω εχω διαβασει για μια δημοσιευση,σε εφημεριδα της εποχης,για «κλοπη υλικου».

   υποθετω οτι εσυ θα εχεις και τις εφημεριδες της εποχης,που γραφουν για το κατεβασμα της σημαιας.

   Μου αρέσει!

   1. Κρύφτην ποντικομούρη σου μωρή!
    «κλοπή υλικου» …
    ναι πως …
    κλέψανε την σημαία να ράψουν ένα συνολάκι!

    Το γερμανικό ανακοινωθέν για το κατέβασμα της σημαίας
    «Κατά την νύχτα της 30ής προς 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι
    και συνεργοί αυτών θα τιμωρηθούν δια της ποινής του θανάτου»
    .
    Θα πνιγείτε από το δηλητήριό σας!

    Μου αρέσει!

   2. Κερκυραιε, εκτος απο ασεβεια σε αλλους σχολιαστες θα μπορουσες τουλαχιστον να φανερωσεις και καμια πηγη σε αυτο που ισχυριζεσαι;;

    Ή μονο ο μισογυνισμος εχει χωρο στα σχολια σου;;

    Μου αρέσει!

   3. Εγώ ποτέ δεν πετάω μπαρούφες
    και λάσπη στον αέρα σαν και σας

    -http://farosthermaikou.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html
    -http://papaioannou-giannis.net/wp-content/uploads/2012/10/cf83ceb7cebcceb1ceafceb1.png
    -http://tofistiki.files.wordpress.com/2013/05/proinostypos01061941-small1.jpg
    -http://1.bp.blogspot.com/-slnxStVC_9U/U4hXoSALd3I/AAAAAAAACX0/sFAY21BCxv8/s1600/glezos_4_ath_nea_2-6-1941.jpg

    Μου αρέσει!

   4. Κατι δεν παει καλα με την ιστορια….περιεχει ατασθαλιες εαν τις συγκρινει κανεις…
    παραδειγμα:
    » Από το σημείο αυτό η εφημερίδα συνεχίζει την εξιστόρηση σε τρίτο πρόσωπο:
    «Άρχισαν τότε μία επικίνδυνη δουλειά. Με μεγάλη υπομονή και θαυμαστή ψυχραιμία, έσπασαν μία-μία τις τρεις σιδερένιες στρόφιγγες που συγκρατούσαν στο έδαφος τα συρματόσχοινα υποστηρίξεως του ιστού. Τα ελευθέρωσαν, τα ξεμπέρδεψαν και το σύμβολο του φασισμού γλιστρώντας έπεσε στα χέρια τους. (μα ιδιοι δηλωνουν πως σκαρφαλωσαν στον στυλο της σημαιας γαι να την κατεβασουν…αρα τι στεκει;;)
    …../……
    «Η επιχείρηση κράτησε μία ώρα και ένα τέταρτο.». «. Οι ιδιοι εχουν δηλωσει πως κρατησε πανω απο 1 ωρα και μιση….και κατι αλλο, οι φρουροι ΠΟΥ ΗΤΑΝ;;

    Γιατι εαν υποθεσουμε πως υπηρχε επαρση σημαιας πανω στον στυλο στην Ακροπολη, μετα την δυση του ηλιου πραγμα αδυνατο, και επειδη ξερουμε πως σε εμπολεμους καιρους οπως στην κατοχικη Αθηνα, η σημαια φρουρειτε. που ηταν οι φρουροι;; Εκανα οργια, οπως λενε μερικοι;;

    Το γεγονος, της πορειας του Εμμανουηλ Γλεζου με τον τυχοδιωκτισμο του, την μη προσφορα του στο Ελληνικο Εθνος εκτος εαν προσφορα λεγεται να ειναι συντακτης στην Εφημεριδα της ΕΟΝ και μετα να ειναι συντακτης στην κομουνιστικη εφημεριδα ‘αυγη’ τοτε. Εαν η προσηλωση του στην μαμα σοβιετια που τον τιμησανε και με γραμματοσημο, αναρωτιεμαι τι επρεπε να ειχε πραξει για να δικαιουται τετοια τιμη απο την ΕΣΣΔ, χμμ;;.
    Και βεβαια η προδοτικη σταση του με το να συμπαραστεκεται στον Χοτζα εχοντας υποψιν τους διωγμους και τους φονους απο το καθεστως του Χοτζα σε Ελληνες Βορειο Ηπειρωτες………

    sorry, σε εναν προδοτη δεν εχω καμια συμπαθεια μονο Εθνικη εχθρα!! Οπως λενε και στο χωριο μου κκακο χκυλι ψοφο δεν εχει……ακομα μαζι μας ειναι!!

    Μου αρέσει!

   5. Φωτεινή, όντως διαθέτω ολοσέλιδα ανάτυπα πρωτοσέλιδων της εποχής και εκεί το έχω διαβάσει ο ίδιος. Κυκλοφορούν διάφορες τέτοιες συλλογές στα βιβλιοπωλεία, αν το ψάξεις.

    Ο Κερκυραίος κακώς (πολύ κακώς) χρησιμοποιεί υβριστικό ύφος, αλλά έχει δίκιο. Η σημαία όντως εκλάπη, όπως έγραψα εξ αρχής. Δεν υπάρχει ιστορική αμφιβολία περί τούτου.

    Μου αρέσει!

   6. Ακη,βγαλτες,διοτι ,κανεις, μεχρι τωρα, ΔΕΝ εχει πει οτι διαθετει εφημεριδες της εποχης.

    να τελειωνει αυτη η ιστορια.

    *παραμενει ,ομως, αυτο που λεω εγω.
    οτι διοριστηκε το 1941,δημοτικος υπαλληλος,στους ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥς ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ.

    εσενα αυτο δεν σε προβληματιζει;

    Μου αρέσει!

   7. Κυκλοφορεί για πάνω από εξήντα χρόνια σαν «ήρωας» κάποιος, ο οποίος δεν ήταν καν στο τυπικό επίπεδο συνεπής απέναντι στην πατρίδα του.

    Γιατί το λέμε αυτό; …

    Γιατί, αν το ψάξει κάποιος για τον Γλέζο, όχι απλά δεν πρέπει να τον θεωρεί «ήρωα», αλλά κοινό λιποτάκτη …

    Δειλό λιποτάκτη που απείχε στον υπέρτατο αγώνα, που έδωσαν από κοινού όλοι οι Έλληνες.

    Ποιος «ήρωας»; …Αυτός δεν πήγε καν στο μέτωπο της Αλβανίας, όπως πήγαν όλοι οι Έλληνες …

    Γεννημένος στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 είναι.

    Η γενική επιστράτευση του 1940 έγινε στις 28 Οκτωβρίου …Κλειστά δεκαοκτώ είχε ο Γλέζος …

    Γιατί δεν πήγε φαντάρος; …Τ

    ον άφησαν να «ωριμάσει»; …

    Γιατί απορρίφθηκε, λόγω ηλικίας, όπως γράφει στο βιογραφικό του;…
    =

    χεχεχεχ ο …………υδροχοος που οταν βριζει την ΧΑ.
    τον θεωρειτε εγκυρο

    ………….βαζει ΑΠΟΡΙΕΣ

    Μου αρέσει!

   8. Πολεμούσε ο κατά επτά χρόνια νεώτερός του «ήρωας» Παπούλιας τούς Γερμανούς

    και ο «ήρωας» Γλέζος μάζευε τα «άπλυτά» τους από τους ιστούς;
    ========

    χαχαχαχαχαχαχα………………..ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ

    Μου αρέσει!

   9. Βρε ζώον Νκ
    μάθε να διαβάζεις και λίγο
    αντί να πυροβολείς συνέχεια μαλακίες …

    Αμέσως από κάτω στο 16
    απάντηση στον Θεσαλό και με έντονα γράμματα, σχόλιο 1:20 μμ.

    Ή είσαι πιό κρετίνος και από όσο νόμιζα;

    Μου αρέσει!

   10. Φωτεινή, δεν είπα ότι διαθέτω εφημερίδες της εποχής. Είπα ότι διαθέτω ολοσέλιδα ανάτυπα πρωτοσέλιδων της εποχής.

    Τα εξώφυλλα είναι τα ίδαι με τα link που σου παρέθεσε ο Κερκυραίος. Για παράδειγμα, ο τίτλος του «Ελεύθερου Βήματος» της επόμενης ημέρας.

    Ξεκολλάτε από τις ιδεοληψίες σας – το περιστατικό συνέβη, πώς να το κάνουμε!

    Μου αρέσει!

 12. Πάντως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλοι φωνάζουν «κλείστε τα γερόντια στο σπίτι να μην ψηφίσουν» αλλά ο πρώτος σε σταυρούς είναι πιο γέρος από τα γερόντια.

  Μου αρέσει!

 13. Ακομα το φυσαν και δεν κρυωνει οι Γερμανοι!!!…
  Ο «ηρωας» Γλεζος αντι να παει στο μετωπο να πολεμησει οντας 19 χρονων γιδι, πηγε με ασπρο κοστουμι να παρει τη σημαια απο την ακροπολη!!!….
  Γιδια…….

  Μου αρέσει!

  1. Ναι, και με κάμερες επίσης…

   Και οι εφημερίδες που βγήκαν την επόμενη ημέρα, ψέμματα έλεγαν και αυτές, για να γίνει ο Γλέζος βουλευτής, μερικές δεκαετίες μετά.

   Μα πώς είναι δυνατόν να τα πιστεύετε αυτά; Πραγματικά, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;

   Μου αρέσει!

  2. Γιδοκατσαπλιά με βλαχοκούδουνο
   έχω ξανααπαντήσει σε αυτήν την χυδαιότητά σου
   αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα τραγο@ρχίδι …

   θα σου τρίψω πάλι λοιπόν κοπριά στα μούτρα

   Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 ………………..
   Το 1939 δημιούργησε μια αντιφασιστική ομάδα νεολαίας ενάντια στην Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου και τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά ………………………
   Στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ζήτησε να ενταχθεί στον Ελληνικό στρατό στο αλβανικό μέτωπο, αλλά απορρίφθηκε επειδή ήταν μικρότερος από την ηλικία στράτευσης………………..
   (Βικι)

   Με την κήρυξη του πολέμου δηλαδή μόλις είχε κλείσει τα 18!
   Και από τα επίσημα αρχεία του ΓΕΣ
   -http://www.army.gr/files/File/ISTORIA%20MAIN%20PAGE/Main6d.pdf

   Τα στρατολογικά θέματα ρυθμίστηκαν νομοθετικά, για πρώτη φορά κατά τη
   μεταπολεμική περίοδο, το 1928. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές η στράτευση ορίστηκε
   να γίνεται στο 21ο έτος της ηλικίας και οι στρατιωτικές υποχρεώσεις διαρκούσαν μέχρι
   το 55ο έτος, ενώ ο χρόνος θητείας ορίστηκε σε δεκαοκτώ μήνες.
   ……………………
   Τέλος, το Νοέμβριο 1940, επιτράπηκε η κατάταξη εθελοντών οπλιτών
   κατά τη διάρκεια του πολέμου,
   οι οποίοι είχαν συμπληρώσει το 20ό έτος αλλά δεν είχαν
   υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους και δεν είχαν κληθεί να υπηρετήσουν με την κλάση
   τους ή ήταν ξένοι υπήκοοι, Έλληνες όμως το γένος.

   Γιδοκοπριά
   μή ξαναβγείς από την στάνη σου
   βρωμίζεις τον τόπο όλο!

   Μου αρέσει!

   1. Ποσοι Γερμανοι στρατιωτες εκτελεστηκαν που τους αρπαξαν τη σημαια δυο κοστουματοι ρε Αλβανε??
    Ψαξε στα γερμανικα αρχεια μαλακοπιτουρα ουτσεκα…
    Και ασχολησου με τα αλβανικα δρωμενα βρωμιαρη.
    Το οτι εχεις αδεια παραμονης δε σημαινει οτι θα ακουμε το βοθρο σου.
    Στην τρυπα σου καφρε..

    Μου αρέσει!

   2. γιατι δεν συνεχιζεις το βιογραφικο;

    διοριστηκε,(μετα το κατεβασμα της σημαιας), δημοτικος υπαλληλος,στους ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ.

    συνελληφθη,(απο τους Γερμανους) και αφεθη ελευθερος,λογω…φυματιωσης..

    το ιδιο και αργοτερα.
    συνεληφθη και ξνα-αφεθηκε ελευθερος,οχι απο τους Γερμανους,αυτην την φορα…

    Μου αρέσει!

   3. Κρύφτην ποντικομούρη σου είπα!

    Που θα αφήνει υπονοούμενα και κάθε φρικιό που ούτε η κυλόττα του δεν έχει ταλαιπωρηθεί στο ελάχιστο!

    Μου αρέσει!

   4. υπαλληλος των Γερμανων,ηταν ο Γλεζος,την περιοδο της κατοχης,δηλαδη;

    γιατι γραφει η Βικιπαιδεια,οτι ηταν ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ,στους ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ απο τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ.

    Μου αρέσει!

  3. Αληθεια η «υποστολη» γιατι δε χρεωνεται στο Μεταξα αντι του συλλογου Μπεναρογια εφοσον ο «ηρωας» ακομα τοτε ηταν ενεργο μελος της ΕΟΝ ρε γιδια????

   Μου αρέσει!

   1. Δεν έχει σημασία πού χρεώνεται η υποστολή.

    Σημασία έχει ότι συνέβη και ότι ουδείς άλλος έχει ποτέ ισχυριστεί ότι το έκανε.

    Από εκεί και πέρα, πράγματι δεν υπήρχαν κάμερες στο περιστατικό, για να σωθεί το βίντεο…

    Μου αρέσει!

   2. Γιδοκοπριά

    Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 ………………..
    Το 1939 δημιούργησε μια αντιφασιστική ομάδα νεολαίας ενάντια στην Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου και τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά

    Ενεργό μέλος της ΕΟΝ;
    Μεταξύ 1936-39;
    14-17 χρονών δηλαδή;

    Δεν είσαι μόνο τραγο@ρχίδι
    είσια και σκατομαλάκας!

    Μου αρέσει!

   3. Απεναντίας, εμφανίζεται το 1939 να είναι μέλος αντιφασιστικής ομάδας, ενάντια στην δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Προφανώς γιατί θα χαλάσει την εικόνα του σωστού και ιδεολόγου κομμουνιστή, πολέμιου των μοναρχοφασιστικών καθεστώτων, πάνω στην οποία έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η ένταξη στην ΕΟΝ, ήταν εκ των πραγμάτων, ουσιαστικά υποχρεωτική (τυπικά όχι) κι αυτό έχει αρκετή δόση αλήθειας. Μόνο που ο Γλέζος, δεν φαίνεται να είναι είναι ένα αδρανές και παθητικό μέλος της ΕΟΝ. Αντιθέτως μάλιστα… Αρκετά διαφωτιστικό (αν και κάπως υπερτονισμένο), είναι ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή» (12 Δεκεμβρίου 1958), το οποίο συνοδεύεται κι από μια φωτογραφία του Μανώλη Γλέζου, ως αεροπόρου της ΕΟΝ.

    -http://www.pare-dose.net/blog/images/2010/04/3602/Glezos-EON-Apogevmatini-12-12-1958.jpg

    ===

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΒΗΝΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΥΤΟ;

    ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΓΛΕΖΑΚΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΣ ;;;;;;;;;;;;;

    Μου αρέσει!

   4. Ο «εθνικός ήρως» της Ε.Δ.Α
    Ο σημερινός δυναμικός κομμουνιστής, ο διάδοχος του Ζαχαριάδη και του Γκρόζου, ήταν κατά την περίοδον της δικτατορίας Μεταξά, στέλεχος της ΕΟΝ, φαλαγγίτης εκλεκτός!

    Συγκεκριμένως μόλις ιδρύθη η Ε.Ο.Ν., ο Γλέζος έσπευσεν εκ των πρώτων να καταταγή ως εθελοντής

    . Είχε μάλιστα προκαλέσει τόσην εντύπωσιν η πειθαρχία και ο φανατισμός που επέδειξεν ως φαλαγγίτης, ώστε επελέγη διά να εκπαιδευθή εις το ανεμοπορικό τμήμα της Νεολαίας.

    Ας σημειωθεί ότι η επιλογή διά την Ανεμοπορία της Ε.Ο.Ν. εβασίζετο σε αυστηρά κριτήρια, δεδομένου ότι οι εκπαιδευόμενοι επρόκειτο να αποτελέσουν στελέχη της ελληνικής αεροπορίας.

    ΖΗΤΩ Ο ΕΟΝΙΤΗΣ ΓΛΕΖΑΚΟΣ

    Μου αρέσει!

 14. Και σήμερα ο ίδιος άνθρωπος είναι έτοιμος να κάνει κυβέρνηση με τους δωσίλογους και τους απογόνους τους καθώς και με το τέταρτο Ράιχ που είναι φυσικά η συνέχεια του τρίτου Ράιχ που ‘’αντιτάχθηκε’’ ο κύριος Γλέζος….

  Σημερα όμως ?

  O ‘’κυριος’’ Γλέζος δηλωσε σε συνέντευξη του στην «Ελευθεροτυπία» στις 10/05/14: «Ναι» σε συνεργασία με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αν μετανιώσουν- Ακόμη και με αυτοδυναμία δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας!

  Μου αρέσει!

  1. Οι συνεργασίες στην πολιτική είναι συχνά αναγκαστικές.

   Εσύ δηλαδή πιστεύεις ότι υπάρχει πολιτικός αρχηγός που δεν προτιμάει να πάρει 50% και 200 έδρες; Απλώς, όταν γίνονται εκλογές και αντί… αυτοδυναμίας παίρνει 50 ή 100 προτιμά να ρίξει τα μούτρα του, παρά να μείνει έξω από την κυβέρνηση.

   Ή μήπως υπάρχει εναλλακτική λύση; Δηλαδή, να κάνουμε 100 συνεχόμενες εκλογές κάθε φορά, μέχρι να βγει αυτοδύναμο κάποιο κόμμα;

   Μου αρέσει!

   1. Τελικα δε σε ρωτησα…..
    Πως και δεν εξατμιστηκε η ΧΑ….4% με τασεις εξαφανιζολ εδινες.
    Και πουσαι…..καλοκαιρι!
    Τωρα που οι μισοι της ψηφοφοροι ψαχνουν εποχιακη δουλεια στην επαρχια.
    Καλο θα ειναι οι «δειμοκρατες» που υπερασπιζεσαι με σθενος να κανουν….Ιουλιο βουλευτικες….θα τριβεις τα ματια σου αν τις κανουν φθινιπωρο!

    Υγ…διδαξου απο τα συνεταιρια σου…τα κομμουνια!
    Ο καλπικος τενεκες σπαιντερμαν εχει ξεφτιλιστει τοσο εδω μεσα που τα βλεπεις…δεν κοτανε!
    Δε θελω να παθεις το ιδιο….
    Υγ2 Ψαχνω στον τυπο…αυτο που σου λειπει!

    Μου αρέσει!

   2. Ορίστε; Έδινα 4%; Μάλλον με μπερδεύεις με άλλον!

    Ανέμενα μέχρι χαμηλό διψήφιο (δηλαδή, λίγο πάνω από 10%), μόνο και μόνο λόγω του βλακώδους τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την ΧΑ. Αλλιώς, θα ήταν αρκετά κάτω από το 9% που πήρε.

    Μετά από αυτό το 9%, όμως, κατέρρευσε ο μύθος περί… 20% και 30% που καλλιεργούσαν μεταξύ τους οι οπαδοί της ΧΑ, οπότε απελευθερώθηκαν ψήφοι που πήγαιναν εκεί με την ψευδαίσθηση ότι σύντομα γίνεται… κυβέρνηση και θα… ξεβρωμίσει την Ελλάδα.

    Θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα και πόσο θα ξεφουσκώσει περαιτέρω το 9%. Περίμενε 1-2 εκλογικές αναμετρήσεις ακόμα…

    Μου αρέσει!

   3. Χμ!
    Σαν ναχει δίκιο ο Άκης
    πιό δύσκολο να ξεφουσκώσει το Ποτάμι παρά η ΧΑ!

    Στην δεξιά πάντα ιδρύονταν κομματα δυσαρέσκειας προς την ΝΔ
    Να θυμίσω την ΠΟΛ.ΑΝ με 8,7% στις ευρωεκλογές του 1994;
    Να θυμίσω την ΔΗΑΝΑ με 2,79% στις ίδιες ευρωεκλογές;
    Να θυμίσω το ΚΕΠ του Αβραμόπουλου που στις πρώτες δημοσκοπήσεις κατέγραφε ποσοστά που έφθαναν μέχρι και στο 24%;.
    Να δούμε τώρα το ΛΑΟΣ από 7,15% στις ευρωεκλογές του 2009;
    ή τους ΑΝ.ΕΛΛ πως γρήγορα ξεφούσκωσαν από ένα πρόσφατο 10,6%;

    Γιατί ψήφισε ο κόσμος ΧΑ μαζικά, γοητεύτηκε από την ιδεολογία και τις πολιτικές θέσεις;
    Νομίζει ο αγαπούλας ότι ο εθνικοσοσιαλισμός καλπάζει και δικαιώνεται;
    Ψήφος αγανάκτησης και εκδίκησης είναι κυρίως
    αλλά μην ξεχνάμε ότι οι δεξιοί την παράταξη την έχουν θρησκεία!
    Λίγο να τους κωλοπιάσει η ΝΔ και θα δείτε για πόσο η ΧΑ γίνεται ΛΑΟΣ ….
    και χρυσή αυγή προ κρίσης!

    Μου αρέσει!

   4. Κερκυραίος είπε
    Μαΐου 30, 2014 στις 3:20 μμ

    Χμ!
    Σαν ναχει δίκιο ο Άκης
    πιό δύσκολο να ξεφουσκώσει το Ποτάμι παρά η ΧΑ!

    =====

    Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ νουδουλο-τσυριζα…….ΑΡΧΙΣΕ
    απο το σαιτ της Ολυμπιας
    χεχεχεχεχεχε

    Μου αρέσει!

   5. Ακη….
    Κοφτα τα σαπια!
    Αντρες ειμαστε!
    Και μην επιμενεις σε χαζομαρες… παλι τα ιδια χαζα λες…. μετα παλι θα κανεις τραλαλα…
    ..λογικα σου εξηγησα που βρισκονται πολλοι συμπαθουντες!
    Θα συνεχισω να ψαχνω στις αγγελιες…αυτο που δεν διαθετεις!

    Μου αρέσει!

   6. Επαναλαμβάνω, επειδή (αυτονόητα) γνωρίζω πολύ καλά τις απόψεις μου: ΟΥΔΕΠΟΤΕ «προέβλεψα» 4% – αντιθέτως, γύρω στο 10% περίμενα σε αυτές τις εκλογές και μάλιστα έχω λοιδωρηθεί από τους ομοϊδεάτες σου που περίμεναν… 20άρια και 30άρια. Η δε διατύπωσή μου ήταν συχνα «χαμηλό διψήφιο ποσοστό» ως μέγιστο, οπότε μπορείς να την βρεις εύκολα.

    Αν έχεις δικό μου σχόλιο για 4%, βάλτο να το συζητήσουμε ευχαρίστως. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει, τουλάχιστον όπως το παρουσιάζεις.

    Μου αρέσει!

   7. Άκη και Κερκυραίε, έγραψα δεκάδες φορές τους λόγους που όχι μόνο δε θα ξεφουσκώσει, αλλά το τελείως αντίθετο, στις επόμενες εθνικές θα πάει στο 15% και όταν περάσει ο τυφώνας ΣΥΡΙΖΑ στο 30%.
    Θα το γράψω και μια τελευταία, αναρωτηθείτε λοιπόν:
    Γιατί δεν έχουμε κηρύξει ακόμα ΑΟΖ και δεν έχουμε ξεκινήσει εξορύξεις;
    Γιατί αγοράζουμε τα πάντα (από αεροπλάνα και βαπόρια, μέχρι πετρέλαιο, ακόμα και φυσικό αέριο) σε διπλάσια τιμή από ότι άλλες χώρες; (αποκλείεται να πέφτουν μίζες)
    Γιατί δεν έχουμε απαιτήσει ακόμα το κατοχικό δάνειο (συνδέεται με το προηγούμενο, Siemens κλπ);
    Γιατί δεν έχουμε πλέον διατροφική αυτάρκεια;
    Γιατί χρεωνόμαστε εμείς την “ανακεφαλοποίηση” των ιδιωτικών τραπεζών;
    Γιατί δεν κάνουμε λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους;
    Γιατί δεν ελέγχουμε (και δεν φορολογούμε) τις οφσόρ εταιρίες;
    Γιατί δεν έχουμε ελέγξει τις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου κλπ) ή την προέλευση των χρημάτων που εμβάστηκαν προς το εξωτερικό;
    Γιατί δεν κλείνουμε τους κλέφτες φυλακή και να κατάσχουμε την περιουσία τους; (βρήκαμε τον ένοχο για όλα τον Άκη, αλήθεια την περιουσία του την βρήκαμε, την ψάχνουμε έστω;)
    Γιατί να εφαρμόζουμε μόνο το έσχες (και αυτό ό,τι μας δηλώσουν) και όχι το πόθεν;
    Γιατί ισχύει ακόμα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;
    Γιατί δεν ακυρώνουμε (καταγγέλλουμε) Δουβλίνο 2 (και τώρα 3);
    Υπάρχει περίπτωση κάποιος που θα σκεφτεί τα παραπάνω, κάποιος νοήμων, να ξαναψηφίσει αυτούς (ΠΑΣΟΚ -ΝΔούλα) και τα παράγωγά τους (ΔΗΜΑΡ, ποτάμια, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ);

    Μου αρέσει!

   8. Kι άλλοι κάνανε μεγάλα όνειρα
    και έμειναν με τον πούλο στο χέρι!

    Εάν νομίζεις ότι αυτά που ρωτάς
    μπορούν να στα κάνουν πραγματικότητα κάτι ουαγκαμπούγκες τύπου Κασιδιάρη, Παναγιώταρου. Λαγού, Καιάδα, Μἰχου, Ηλιόπουλου, Γρέγου κλπ.
    πάρε και έναν εκδοροσφαγέα να σου φτιάξει σύστημα υγείας!

    Μου αρέσει!

   9. Πέτρο, η ΧΑ δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο κόμμα που θέτει τέτοια μαξιμαλιστικά αιτήματα.

    Ουδείς την ψηφίζει για όλα αυτά, όπως δεν την ψήφιζε πριν ξεσπάσει η κρίση, μολονότι τις ίδιες (ή παρόμοιες) θέσεις είχε. Ο μόνος λόγος που παίρνει ψήφους, είναι η οργή προλεταριοποιημένων στρωμάτων του πληθυσμού – και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό νέων παιδιών.

    Με τέτοιο κριτήριο επιλογής, το κόμμα είναι δευτερεύον και αργά ή γρήγορα οι πολίτες αυτοί θα στραφούν αλλού – είτε επειδή ο θυμός θα παρέλθει, είτε επειδή θα θέλει αποτελέσματα και το 9% δεν μπορεί να τα δώσει.

    Η αντίστροφη μέτρηση για την ΧΑ ξεκίνησε και αυτό θα φανεί καθαρά στις επόμενες εκλογές…

    Μου αρέσει!

 15. Αλήθεια είναι το ότι η σημαία κατέβηκε. Δεν είμαι βέβαιη για το αν έγινε ακριβώς έτσι. Εγώ ξέρω ότι φυλάγαν τσίλιες κι αλλοι νέοι. Κ χαίρομαι που έγινε αναφορά σε ακόμα δύο ήρωες αφανείς όμως. Ο ένας εκ των δύο (Αιγύπτιος ελληνικής καταγωγής) ήταν ο Γεώργιος Λάμπης, παππούς μου. Οταν μου διηγόταν την εμπειρεία του δεν μπορούσε να μου λεει ψέμματα. Κ το σημαδι από την σφαίρα που τον διαπέρασε μας το έδειχνε περήφανος.

  Μου αρέσει!

  1. Γεώργιος Λαμπής. Γεννημένος στο Κάιρο το 1920. Ποτέ δεν ζήτησε αναγνώριση. Το ότι ο κύριος Σάντας κάνει αναφορά στον άνθρωπο από την Αίγυπτο τόσα χρόνια μετά, αποδεικνύει ότι ο παππούς μου δεν μου λεγε παραμύθια κ ότι όντως η επιχείρηση «υποστολή σημαίας» έλαβε χώρα με κάποιο τρόπο χωρα.

   Μου αρέσει!

 16. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σήμερα και αυτοί που μισούν το Μανώλη Γλέζο. Φυσικά δεν είναι άλλοι από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δικαιολογημένα θα λέγαμε, γιατί δεν ήταν άλλη παρά η δική τους σημαία αυτή που κατέβασε από το βράχο της Ακρόπολης.

  Εκτός από τη Χρυσή Αυγή, όμως, τον μισεί και η χρυσαυγίτικη συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του φάσματος που επεκτείνεται από τη δεξιά μέχρι την άκρα δεξιά. Και αυτό προφανώς από φθόνο, γιατί αυτός ο ιδεολογικός χώρος δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ηρωικό ή έστω θετικό στα χρόνια της Κατοχής, παρά μόνο συνεργασίες με τους Γερμανούς κατακτητές, ήτοι δωσίλογους, χαφιέδες, προδότες και μαυραγορίτες. Γι αυτό άλλωστε και προσπαθούν με διάφορες ευφάνταστες θεωρίες να διαψεύσουν αυτό το γεγονός, με κύριο επιχείρημα ότι «δεν υπήρχε σημαία να κατεβάσουν», επειδή «οι σημαίες υποστέλλονται πριν τη δύση του ήλιου». Παρ’ όλη τη στρατολατρεία τους, ομως, ξεχνούν, ή μάλλον θέλουν να ξεχνούν, ότι σε καιρό πολέμου η σημαία του κατακτητή δεν υποστέλλεται ποτέ. Εκτός αυτού, όλοι οι κακόβουλοι ισχυρισμοί των σημερινών αμφισβητιών διαψεύδονται περίτρανα από δημοσιεύματα του δωσιλογικού τύπου της Κατοχής.
  Ιδού, για παράδειγμα, τι έγραφαν τότε οι εφημερίδες του ΔΟΛ «Ελεύθερον Βήμα» και «Αθηναϊκά Νέα» (σήμερα «Το Βήμα» και «Τα Νέα»), όπως και η «Βραδυνή»:

  Μου αρέσει!

  1. Ήρωες έχουν όλες οι παρατάξεις και είναι ασέβεια προς το αίμα τους να καπηλεύεται κατ’ απολειστικότητα τον ηρωισμό του λαού οποιαδήποτε παράταξη.

   Το περιστατικό με τη σημαία είναι προφανώς αληθινό, όπως αναφέρει και ο τύπος της εποχής.

   Μου αρέσει!

   1. ποιος τυπος;

    βαλε ΠΗΓΗ,Ακη,να λυθουν και οι οποιες υποψιες ,για τους δυσπιστους.

    εγω εχω διαβασει,οτι αναφερθηκε στον τυπο της εποχης,οτι «εκλαπη υλικο»..

    Μου αρέσει!

   2. Τρίτο ερωτηματικό:

    Οι Γερμανοί, εξερευνώντας την υπόθεση, φρόντισαν και πήραν δακτυλικά αποτυπώματα κι από τον ιστό.

    Ο Γλέζος, κατά δήλωσή του, συνελήφθη αργότερα, για κάποιους άλλους λόγους, τρεις φορές από τους Ναζί.

    Αν υπήρχε ταυτοποίηση, δεν θα είχε κατηγορηθεί και εκτελεστεί ο Γλέζος για την υποστολή της γερμανικής σημαίας;

    Κατά δήλωση βέβαια του Σάντα, στην πρώτη του συνέντευξη, οι Γερμανοί τους συνέλαβαν και τους δυο έξι μήνες μετά το συμβάν, όταν προσπάθησαν να διαφύγουν στην Αίγυπτο.

    Παρέλειψαν όμως, όπως υποστήριξε, να τους πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα, παρ’ ότι τους καταδίκασαν σε δύο χρόνια φυλάκιση***. Πράγματι περίεργο για τους -όπως προαναφέρθηκε- τυπικότατους Γερμανούς και ειδικά για τρεις συνεχόμενες φορές.

    Εκτός κι αν τις άλλες δυο φορές, πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και πολύ απλά δεν ταυτοποιήθηκαν…

    Αργότερα, υπήρξε μια αντίφαση στα λεγόμενα των δυο πρωταγωνιστών (που για κάποιο χρονικό διάστημα δεν μιλούσαν μεταξύ τους), καθώς ο καθένας απ’ αυτούς υποστήριζε ότι ήταν αυτός που κατέβασε τη σημαία. Στο τέλος όμως επικράτησε η εκδοχή του Γλέζου (ελέω της εμπλοκής του στην πολιτική, όπως υποστηρίζουν πολλοί) κι ο Σάντας αναγκάστηκε να συμπλεύσει μ’ αυτή, αν και ερωτώμενος τηρούσε μια «ουδέτερη» θέση, λέγοντας ότι «δεν έχει σημασία ποιος απ’ τους δυο κατέβασε τη σημαία».

    Στην πρώτη τους συνέντευξη πάντως, υποστήριξαν και οι δύο, ότι η σημαία έπεσε μόνη της από το τράνταγμα του ιστού.

    Μου αρέσει!

   3. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι ο ίδιος ο Γερμανός φρούραρχος φέρεται να επιβεβαιώνει -χρόνια αργότερα- σε Έλληνα στρατηγό που ερεύνησε το θέμα, πως η σημαία υπεστάλη σύμφωνα με το στρατιωτικό τυπικό και στην συνέχεια εκλάπη.

    *** Ο Γλέζος υποστήριξε ότι και τις τρεις φορές που συνελήφθη απ’ του Γερμανούς κατόρθωσε να δραπετεύσει.

    Σύμφωνα όμως με τον Σάντα, την πρώτη φορά που τους συνέλαβαν και τους καταδίκασαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για απόπειρα διαφυγής, οι Γερμανοί τους αποφυλάκισαν λόγω χάρης που δόθηκε στους ελαφροποινίτες, με αφορμή τα γενέθλια του Χίτλερ.

    Μου αρέσει!

   4. Οποιοδήποτε Αρχή (Αστυνομία, δικαστήρια κ.λπ.) εάν σήμερα είχαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τότε

    (τα μοναδικά στοιχεία ήταν οι συνεντεύξεις του μεν Γλέζου στον Ριζοσπάστη στις 25/03/45 [

    η εφημερίδα έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι και οι δυο μέλη του ΚΚΕ, παρ’ ότι την χρονική περίοδο που έλαβε χώρα το συμβάν,

    ο Γλέζος ήταν μέλος της ΕΟΝ του Μεταξά]

    και του δε Σάντα στην Ελευθερία την ίδια μέρα [τι διαβολική σύμπτωσις…]),

    απ’ ευθείας θα έβγαζαν πόρισμα, ότι δεν μπορούν να στηριχθούν σε δηλώσεις, αντί στοιχείων (το καλύτερο στοιχείο, θα ήταν φυσικά η ίδια η σημαία*).

    ========

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΗΡΩΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΛΕΖΟΣ- αν το εκανε–

    ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΟΤΑΝ…………. ήταν μέλος της ΕΟΝ του Μεταξά

    χεχεχεχεχε

    Μου αρέσει!

   5. Ο Γλέζος μπορεί να ήταν μέλος της ΕΟΝ ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού οργανισμού, αλλά τα πρωτοσέλιδα υπάρχουν.

    Φωτεινή, μπορείς να διαβάσεις σχετική απάντησή μου και τις πηγές που αναζητάς πιο πάνω. Αλλά και στο Internet τις βρίσκεις, με απλή αναζήτηση.

    Μου αρέσει!

   6. (τα μοναδικά στοιχεία ήταν οι συνεντεύξεις του μεν Γλέζου στον Ριζοσπάστη στις 25/03/45

    βρε, το Αλεκακι…
    συνεντευξη στον εαυτο του,δωσε…;

    διευθυντης, στον Ριζοσπαστη. δεν ηταν το 1945;;;

    Μου αρέσει!

   7. Ακη,σου απαντησα και πιο πανω.

    βγαλτα,διοτι κανεις μεχρι τωρα,δεν εχει βγαλει εφημεριδες της εποχης.
    απο οσο ξερω εγω,τουλαχιστον.

    αυτο που λεει πιο πανω ο Ελα Αλεκο,ειναι ψεμα,δηλαδη;

    Μου αρέσει!

  2. Οι Χρυσαυγίτες της εποχής πολέμησαν εναντίον των ΓΕρμανών σε αντίθεση με τους Αριστερούς που ήταν σύμμαχοι των Ναζί μέχρι και το 1942. Οι Ναζί απελευθέρωσαν τα μέλη του ΚΚΕ απο τις φυλακές. Χέρι, χέρι πήγαιναν. Μην παραποιείς πασίγνωστα ιστορικά γεγονότα.

   Μου αρέσει!

   1. Μέχρι τον Ιούνιο του 1941 (και από το 1939) υπήρξε όντως συμμαχία ναζί και κομμουνιστών, που μαζί εισέβαλαν στην ανατολική Ευρώπη.

    Η συμμαχία αυτή διαλύθηκε τον Ιούνιο του 1941, όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση.

    Μου αρέσει!

 17. Για να ξεμπερδεύουμε η σημαία εκλάπη απο ένα μπαούλο απο μια πόρνη της εποχής που μέθυσε τους Γερμανούς. Για αυτό και τους εκτέλεσαν οι ίδιοι οι Γερμανοί. Οι Γλέζος και Σάντας ως μέλη της ακροδεξιάς νεολαίας του δικτάτορα Μεταξά μπαίνουν στην ιστορία αλλά με άλλο τρόπο.
  Όσον αφορά τώρα τους Γερμανούς ήταν συμμαχοι με το ΚΚΣΕ και φυσικά το ΚΚΕ. Οι Ναζί απελευθέρωσαν τους φυλακισμένους ΚΚΕδες. Οι μοναδικοί που πολέμησαν ήταν οι Έλληνες πατριώτες στα οχυρά. Εως τότε το ΚΚΕ μέσω του Ριζοσπάστη και της Αυγής καταδίκαζε την αμυντική προσπάθεια του Μεταξά καλώντας μας να παραδωθούμε όπως η Βουλγαρία. Παράλληλα τα μέλη του ΚΚΕ έριχναν σημειώματα στις τσέπες των φαντάρων που πήγαιναν στο μέτωπο με συνθήματα όπως «για ποιον πάτε να πολεμήσετε;».
  Το 1942 που επιτέθηκε ο Χίτλερ στον συμμαχο του τον Στάλιν το ΚΚΕ έκανε δολιοφθορές υπερ της μαμάς Ρωσίας και ταυτόχρονα δολοφονούσε οποιοδήποτε Έλληνα θεωρούσε πως θα στεκόταν εμπόδιο στη Χούντα που ετοίμαζαν. Κυρίως όμως η ψευτοαντίσταση γινόταν για να εκτελούν οι Γερμανοί Έλληνες αστούς αφού οι ΚΚΕδες είχαν ήδη ειδοποιηθεί και έφευγαν στα βουνά. Μόνο στη Μάνη την πάτησαν και εκτελέστηκαν αριστεροί στην Καισαριανή. Ταυτόχρονα επιτίθονταν σε οποιαδήποτε άλλη αντιστασιακή οργάνωση μπορούσε να υπάρξει.
  Σήμερα είμαστε στα χάλια που είμαστε εξαιτίας του ΚΚΕ αφού δολοφόνησαν την αφρόκρεμα όλης της Ελλάδας και λόγω του εμφυλίου χάσαμε τη Β. Ήπειρο και φυσικά έδωσαν την τέλεια αφορμή στους Αμερικανούς να μας κάνουν αποικία τους «σωζοντας μας» ενώ ο κόσμος ήδη είχε μοιραστεί.

  Μου αρέσει!

 18. Τελικά
  και σήμερα κατά την επέτειο του γεγονότος
  γεγονότος που η ηρωοποίηση Γλέζου είναι ήσσονος σημασίας
  και μείζονος είναι ότι σαν πράξη αγνώστων δραστών γέμισε υπερηφάνεια και θάρρος τότε τον Ελληνικό λαό …

  πλάκωσαν και σήμερα τα σκατοφασισταριά της «εθνικοφροσύνης» και του «πατριωτισμού»
  να βγάλουν όλο τον κομπλεξισμό τους
  και να χέσουν τον τόπο όλο
  με τις βρωμιές που βγάζουν τα βορβορώδη ένστικτα της βρώμικης ψυχἠς τους!

  Πάντα σιχαμένα βρωμερά σκουλήκια
  όπως τα γνώρισε η Ιστορία!

  Μου αρέσει!

   1. Μα …
    τι να σου πω …
    γνωρίζοντάς τους και βλέποντας με τι σκατά έχουμε να κάνουμε σήμερα τόσα χρόνια μετά
    και χωρίς να συντρέχουν οι ακραίες καταστάσεις του τότε …

    αρχίζω να βλέπω με άλλο μάτι την πηγάδα!
    Ξεβρώμισμα από τα σκατά!

    Μου αρέσει!

   2. Έχω κάποιες πληροφορίες ότι στην Πηγάδα Μελιγαλά,σφαγιάστηκαν μόνον δοσίλογοι γερμανοτσολιάδες που πριν είχαν μακελέψει κάποιες περιοχές.Είναι σωστές?

    Μου αρέσει!

   3. ο Μπελογιάννης ως «διαφωτιστής» και «κομισάριος», είχε λάβει μέρος στα περίφημα λαϊκά δικαστήρια του ΔΣΕ, όπου είναι γνωστόν πόσο «λαϊκά» ήταν και με ποιες διαδικασίες έβγαινε η «ετυμηγορία», που κατά κανόνα ήταν θάνατος.

    Ίσως οι θαυμαστές του Μπελογιάννη χάσουν λίγη απ΄την εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπό του, αν πληροφορηθούν ότι παραδίδοντας ο ίδιος μαθήματα «δικαιοσύνης» φρόντισε το 1948 να εκτελεστεί με συνοπτικές και πολύ «δημοκρατικές» διαδικασίες ο συνταγματάρχης του ΔΣΕ, Γιώργος Γιαννούλης.

    Ποιο ήταν το «αδίκημα» του Γιαννούλη;

    Αντιδρούσε στην «ανεξάρτητη Μακεδονία» και ήταν υπέρ μια συμβιβαστικής λύσης και του τερματισμού του εμφυλίου πολέμου.

    Ο Ζαχαριάδης που το πληροφορήθηκε αυτό, έστειλε μια επιστολή στον Μπελογιάννη, που τότε ήταν πολιτικός επίτροπος στην ταξιαρχία του Γιαννούλη, με την οποία του έδινε να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει. Παρατίθεται χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής

    =
    Τέτοιοι μαχητές, δείχνουν ότι σπάσανε, βοηθάνε το μοναρχοφασισμό, είναι προδότες του αγώνα του λαού, άχρηστοι και επικίνδυνοι.

    Διάλεξε τους πιο καλούς και χτύπα τη σαπίλα κατακέφαλα, να ξεριζώσεις τους τραμπουκισμούς και τις αυθαιρεσίες, να πάψουν οι λιποταξίες, και όποιος κάνει την προδοσία αυτή να πιάνεται και να καταδικάζεται δια βοής και να εκτελείται μπροστά στο λόχο…
    =

    Κι ο «δημοκράτης» και «φιλειρηνιστής» Μπελογιάννης έκανε ότι ακριβώς τον διέταξε το «μεγάλο αφεντικό»:

    Διέταξε την εκτέλεση του «προδότη» Γιαννούλη, στήνοντας ένα «δίκαιο» λαϊκό δικαστήριο, με την κατηγορία ότι…έχανε συνειδητά μάχες.

    ======

    συνταγματάρχης του ΔΣΕ, Γιώργος Γιαννούλης.
    ΠΑΕΙ ΑΥΤΟΣ

    Μου αρέσει!

   4. ARIS είπε
    Μαΐου 30, 2014 στις 4:23 μμ

    ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΟΥ ΛΕΩ
    ===

    -http://4.bp.blogspot.com/-dFk8gWdeUgE/UFZM5eT2mrI/AAAAAAAAPfs/SIIleAqzaaE/s1600/RRY.jpg

    θα σφαζεις και συ μικρα παιδια ρε ;;;;;;;;;

    4 ΕΤΩΝ ;;;;

    ΑΠΑΝΤΑ

    Μου αρέσει!

   5. Ιωάννη,
    δυστυχώς είναι ολόσωστες
    ταγματασφαλίτικα καθάρματα που είχαν ξεκληρίσει την περιοχή πλάϊ στους Γρμανούς ρίχτηκαν εκεί μέσα!

    -http://tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/i-mayri-pigada-toy-meligala
    -http://www.tsantiri.gr/themata/i-alithia-gia-tin-pigada-tou-meligala-tagmatasfalites-ke-prodotes-i-ektelesthentes/

    Μου αρέσει!

   6. «Σκότωναν φτωχές γυναικούλες γιατί έπλεναν ρούχα Ιταλών ή Γερμανών στρατιωτών.

    Θανάσιμο έγκλημα, επαίσχυντη αντιπατριωτική πράξη.

    Από πόσο πατριωτικό πάθος θα φλέγονταν αυτός ο λεβέντης για να σκοτώσει μια μάνα που έπλενε ρούχα για ένα κομμάτι ψωμί για τα παιδιά της.

    Σκότωσαν εργάτες γιατί δούλευαν σε γερμανικές επιχειρήσεις.

    Στους ομαδικούς τάφους που άνοιξαν στο Περιστέρι, μπροστά στην αντιπροσωπεία των αγγλικών εργατικών συνδικάτων όλα τα πτώματα φορούσαν μπαλωμένα κουρέλια και τα χέρια τους ήταν χέρια εργατών…

    Σκότωσαν γυναίκες γιατί από την πείνα ή για να σώσουν τα παιδιά τους δόθηκαν για μια πανιότα ή για μια κονσέρβα σε Ιταλούς ή Γερμανούς στρατιώτες…

    Χιλιάδες αθώοι ανύποπτοι άνθρωποι σφαγιάσθηκαν δίχως να ξέρουν γιατί, ούτε αυτοί ούτε εκείνοι που εν ψυχρώ τους εκτελούσαν.

    Ολόκληρες οικογένειες έχουν ξεκληριστεί με το πρόσχημα της συνεργασίας με τον εχθρό, ενώ στην πραγματικότητα κρύβονταν πίσω απ’ αυτά οικογενειακά ή προσωπικά μίση…

    Δρούσε ακόμα στις πόλεις για λογαριασμό του ΕΑΜ και η ΟΠΛΑ. Πρόκειται για τους φονιάδες που χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ στην Κατοχή…

    Αυτήν την ηρωική πλευρά του “Εθνικού Έπους”, ίσως από μετριοφροσύνη δεν την αναφέρουν στους πανηγυρισμούς της Εθνικής Αντίστασης!».

    (Άγις Στίνας, παλαιό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ)

    =========

    ΣΑΣ ξεφτυλισε ο αριστερος Άγις Στίνας, ΑΠΟΓΟΝΟΙ δολοφονικων τερατων

    Υ.Γ. Ο Άγις Στίνας, (με πραγματικό όνομα Σπύρος Πρίφτης) ήταν πολιτικό στέλεχος του ΚΚΕ και στη συνέχεια του τροτσκισμού και ιδεολόγος του ντεφαιτισμού.
    Στο τέλος της ζωής του ήταν κοντά στον αναρχισμό[1].

    Μου αρέσει!

   7. (Πρέπει να απαντήσω και στο απόλυτο ουγκανό του ιστολογίου τώρα…)

    Πάλι καλά που ένας μαλακοφασίστας επικαλείται τον ΥΠΕΡ-ΑΡΙΣΤΕΡΟ Άγι Στίνα!
    (Μόνο σε ότι μπορεί να κλέψει προς όφελος της φασιστικής του προπαγάνδας εννοείται)
    Και ευχαριστώ που μου τον μαθαίνει ένα πολιτικό νήπιο,
    δεν ξέρει βέβαια ότι ο Σπύρος Πρίφτης είναι από διπλανό χωριό με το δικό μου!

    Στην πηγάδα του Μελιγαλά αναφέρεται παραπάνω ο Πρίφτης;
    Ή θα μας μάθεις εσύ τώρα Ιστορία και τι συνέβη τότε

    Τα ξέρουμε πολύ καλύτερα από σένανε και όχι για να τα χρησιμοποιούμε για αισχρή προπαγάνδα
    και να κάνουμε χουλιγκανισμό πάνω σ’ αυτά
    αλλά για να κατανοούμε την τότε πραγματικότητα και να μαθαίνουμε και να διδασκόμαστε
    και από σωστά και από λάθη!

    Κατάλαβες αρχιβλάκα;
    Άει στα τσακίδια τώρα!

    Μου αρέσει!

   8. εσενα….περιμεναμε

    Άγις Στίνας

    Γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτύλας της Κέρκυρας το 1900. Άνηκε σε ευκατάστατη οικογένεια αλλά ξόδεψε την περιουσία του στην πολιτική του δράση.

    =======

    χεχεχεχεχεχε………….ευτυχως η Κερκυρα βγαζει και κανεναν σωστο

    και οχι μονο δενδιες και τσιρακια

    Μου αρέσει!

   9. Σεπτέμβριος 1944

    οι Γερμανοί φεύγουν κι ο αέρας της Ελευθερίας πνέει στην Πελοπόννησο, αλλά τα βάσανα δεν τελειώνουν!

    9 Σεπτεμβρίου 1944,

    οι κομμουνιστοσυμμορίτες επιτίθενται στη πόλη της Καλαμάτας με δύο Συντάγματα και χιλιάδες χωρικούς που επιστράτευσαν βιαίως.

    Μετά από μάχη συντρίβουν την άμυνα της πόλεως και καταλαμβάνουν την Καλαμάτα, σφάζοντας και ρημάζοντας!

    Μία μεγάλη φάλαγγα από πολεμιστές της Καλαμάτας και πολύς άμαχος πληθυσμός κατευθύνονται προς το Μελιγαλά, για να γλυτώσουν!

    Το πρωϊ της 13ης Σεπτεμβρίου 1944 αρχίζει η επίθεση των κομμουνιστοσυμμοριτών κατά του Μελιγαλά. Ο Μελιγαλάς αντιστέκεται! Οι Έλληνες πατριώτες, πολεμούν σαν λιοντάρια. Την επόμενη μέρα οι κομμουνιστές με προδοσία, κατορθώνουν και εισχωρούν στις γραμμές των αμυνομένων. Ο Μελιγαλάς πέφτει στα χέρια των εξαγριωμένων Ελασιτών κι ακολουθούν σκηνές φρίκης και ντροπής για το ανθρώπινο γένος.

    Σφάζονται 41 τραυματίες στο Νοσοκομείον κι όλο το ιατρικό προσωπικό. Γυναικόπαιδα και γέροι κομματιάζονται στους δρόμους, γυναίκες έγκυοι ξεκοιλιάζονται, κοπέλες βιάζονται κτηνωδώς. Κατεβάζουν την Ελληνική σημαία και στη θέση της, βάζουν ένα κόκκινο πανί. Φυλακίζονται όσοι απέμειναν ζωντανοί, τα γυναικόπαιδα κλείνονται χωρίς νερό και φαϊ σε διάφορα υπόγεια. 18 έγκριτοι Καλαματιανοί οδηγούνται στην Καλαμάτα, όπου τους κατακρεουργούν και τους κρεμούν στα πολύφωτα του Δημοτικού φωτισμού της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας.

    Στο τέλος όλοι οι φυλακισμένοι οδηγούνται δεμένοι, ανά τρείς, 2 χιλιόμετρα έξω απ’ το Μελιγαλά στη γνωστή πηγάδα, γυμνοί, ξυπόλητοι, νηστικοί, διψασμένοι, τραυματίες, ασθενείς, αναγκάζονται από τ’ ανθρωπόμορφα κτήνη, νά βαδίσουν. Όσοι δεν βαδίζουν γρήγορα οι κομμουνιστές τους σφάζουν επί τόπου. Όσοι είναι δεμένοι με το ίδιο καλώδιο, σφάζονται κι αυτοί. Όποιος τολμά να μιλήσει, σφάζεται αμέσως. Κατά μήκος της διαδρομής από το Μπεζεστένι, έχουν τοποθετηθεί κομμουνιστές και προκαλούν τό πλήθος φωνάζοντας:
    «Θάνατος – θάνατος – θάνατος».

    Στήν Πηγάδα οι δήμιοι, μεταφέρουν στα χείλη της Πηγάδας κάθε τριάδα και τους σφάζουν με μία μαχαιριά στήν κοιλιά ή την καρδιά το λαρύγγι και τους ρίχνουν μέσα στην πηγάδα μαζί με πολλούς ζωντανούς, μπροστά στα γεμάτα φρίκη κι αποτροπιασμό μάτια των συγγενών τους, που υποχρεώθησαν να παρακολουθήσουν τα βασανιστήρια και την σφαγή τους. Η ελευθερία της Ελλάδος πληρώνεται εδώ με πολύ Ελληνικό αίμα.

    Αυτό συνεχίζεται επί τρεις ολόκληρες μέρες, χωρίς διακοπή, μέχρις ότου δέν υπάρχουν άλλοι.
    Για πολλούς εφαρμόζεται αγριώτερος τρόπος. Με τσεκούρια και κλαδευτήρια τους κόπτουν χέρια και πόδια, αυτιά και μύτες. Ο πυθμένας της Πηγάδας κοχλάζει, τα έγκατα της γης αναταράσσονται και βοούν, οι σάρκες τών κρεουργηθέντων σφαδάζουν. Οι θρήνοι κι οι κραυγές γεμίζουν τον αέρα! Οί σφαγείς μένουν ατάραχοι και συνεχίζουν, συνεχίζουν, συνεχίζουν τό μακάβριον έργο τους.

    Το επίσημο κράτος μέχρι το 1974 τιμούσε και μετείχε στο τελούμενο μνημόσυνο. Μετά το 1974 απέχει από το να τιμά την μνήμην των αγρίως σφαγιασθέντων πατριωτών του Μελιγαλά. Οι συγγενείς όμως των θυμάτων κι ο Ελληνικός λαός περιφρονώντας την κρατική απαγόρευση και την κατάργηση του Μνημοσύνου, τιμούν την μνήμη των θυμάτων της κομμουνιστικής θηριωδίας.

    Μου αρέσει!

 19. Για δειτε και εδω …
  http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/05/310541.html

  Κε Γλέζο τι έγινε το κορίτσι που «τράβηξε» μακριά τους Γερμανούς για να «πάρεις» εσύ ΑΣΦΑΛΗΣ τη Γερμανική σημαία;Θα πεις ποτέ τίποτα γι’ αυτήν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΗΡΩΪΔΑ;

  Μου αρέσει!

 20. το μεγάλο ερώτημα που ταλαιπωρεί όλα αυτά τα χρόνια την Ελληνική κοινωνία …. ο Γλέζος ανέβηκε ή όχι στην Ακρόπολη, μέσω του Πανδρόσειου Άντρου ;;;;; την άρπαξαν την Ναζιστική σημαία ή όχι ;;;;;;

  δεν γνωρίζω πόσοι απο τους συνδαιτυμόνες έχουν εμπειρία απο Αλπινική αναρρίχηση ή έστω απο την απλή ανάβαση …. εμένα αυτό ήταν βιωματική μου εμπειρία απο παιδί ως αναρριχτής και χιονοδρόμος …. την εμπειρία της στρατιωτικής μου εκπαίδευσης δεν θα την περιλάβω για λόγους ρεαλισμού …..

  για να ανέβει κάποιος απο το Πανδρόσειο Άντρο κατά τις νυχτερινές ώρες, είναι άθλος ακόμα και ως σχέδιο …. δύσκολη περίπτωση αναρρίχησης που απαιτεί μελέτη και εφεδρείες για να πετύχει …… δύο άτομα δεν μπορούν να ανέβουν με την δέουσα απόκρυψη, ώστε να πετύχουν την κορυφή …..

  η φρουρά πάντα έκανε υποστολή συμβόλων … και γ’ αυτό είχαν ένα μικρό άγημα Ελλήνων ώστε να υποστέλλουν την Ελληνική σημαία, που ήταν στο ίδιο μέγεθος με την Ναζιστική και στο πλάι αυτής ….. προς τιμήν του φρουρού που αυτοκτόνησε βουτώντας απο το βράχο την μέρα και ώρα που τον κάλεσαν οι Ναζί να την κατεβάσει …..

  τα αρχεία έχουν αναζητηθεί και έχουν βρεθεί …. στα ημερολόγια συμβάντος δεν αναφέρεται κάτι περί υποστολής, αλλά περί αρπαγής …. δηλαδή κάποιος βρέθηκε στον ίδιο χώρο που φυλάσσονταν η σημαία και την άρπαξε …. την αφαίρεσε …. δηλαδή ο τοπικός νταβατζής πέρα και πάνω απο την φύση του εκμεταλλευτή, θα μπορούσε βάση πατριωτικών ελατηρίων όταν συνόδευε τις πόρνες που διασκέδαζαν την φρουρά, να υφαρπάξει την Ναζιστική σημαία, την ώρα που οι φρουρά έσπρωχνε την αχλαδιά …..

  υπάρχει μια έστω υπόνοια ότι ο Γλέζος ΔΕΝ κατέβασε το Ναζιστικό σύμβολο …. μα και βέβαια υπάρχει …. το μόνο που κατέβασε ο Γλέζος είναι το ηθικό του Ελληνικού λαού, μιας και συνεργάστηκε με μια ξένη δύναμη εναντίον των συμφερόντων του λαού του ….. συνεργάστηκε με τον κεντρικό ασύρματο της Μόσχας …..

  εάν τα λεγόμενα του Γλέζου είναι υπό αμφισβήτηση, να γίνει τώρα μια αίτηση στην αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να κατέβει εξιδανικευμένο προσωπικό σπηλαιολόγων στο ξερό πηγάδι που έριξαν οι ψευτοήρωες το Ναζιστικό σύμβολο …. ιδού ρόδος ιδού και το πήδημα ….. να πάμε να το βρούμε …… να λειτουργήσει η Ελληνική κοινωνία με ψυχραιμία και διάθεση αποκάλυψης …..

  Μου αρέσει!

   1. Αλέξανδρε ευχαριστώ. «υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως, κυματίζουσα, κυματίζουσα, κυματίζουσα, κυματίζουσα Γερμανική σημαία» χαιρετισμούς στον μπούκουρα χαζαύγουλα.Πάμε άλλη μία : » υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΣΑ Γερμανική σημαία».

    Μου αρέσει!

  1. Γεωδέτη κατά λάθος μπήκε στο σχόλιό σου η απάντησή μου στον Αλέξανδρο.Επ’ευκαιρία να σού πώ ότι είναι λάθος να ψάχνεις να βρείς τί μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος σε εξαιρετικές στιγμές μέσα από συνηθισμένες.Παίρνω παράδειγμα κι από τον εαυτό μου.Κι εγώ είχα τις αμφιβολίες μου, αλλά απ’ότι φαινεται την κατέβασαν. Εχω δεί από κοντά τον Γλέζο κι αισθάνθηκα σαν θείτσα μπροστά του, ενώ σχεδόν πάντα μού συμβαίνει το αντίστροφο.Εκπέμπει εξαιρετική ζωντάνια, καί ταυτοχρόνως ηρεμία.Οί κινήσεις του δε είναι εφηβικές.

   Μου αρέσει!

   1. ναι,εφηβος 92 ετων!(αφου πριν 73 χρονια ηταν 19)κατι σαν τον παπουλια ενα πραμα(αληθεια εκεινο το αθλιο υποκειμενο ποσον ετων ειναι?) ρε παμε καλα? που μου τον στειλατε και στην ευρωβουλη να μας εκπροσωπησει?

    Μου αρέσει!

 21. τι να πιστεψει κανεις? «…
  Είναι μια ιστορία με πολλά «παράξενα» εκείνη η νύχτα της 31ης Μαΐου 1941…που Σάντας και Γλέζος ανέβηκαν στην Ακρόπολη και «αφαίρεσαν τη σημαία των Γερμανών»…

  Προσπερνούμε – για την ώρα – το «ποιός» έκανε τον τακτικό σχεδιασμό εκείνης της νυχτερινής επιχείρησης…θα πούμε μόνον ότι ακόμη η Ευρωπαϊκή (μαζί και η Ελληνική) Αριστερά ήταν «φιλαράκια με τους Ναζί»…πχ 18/03/41 καλούσαν τον Ελληνικό Λαό να πάρει παράδειγμα από τον αδελφό λαό της Βουλγαρίας (οι οποίοι είχαν συνάψει συμμαχία με τον Χίτλερ)..

  Αρα, εύλογα υποθέτουμε πως, εκείνες τις ημέρες ο «Γλέζος και η νυχτερινή του παρέα» θα πρέπει να έφαγαν πολύ, μα πάρα πολύ βρισίδι από τους τότε «ηγέτες της Ελληνικής Αριστεράς» για την «βδελυρή» τους πράξη να φέρουν τους «φίλους Γερμανούς» σε τόσο δύσκολη θέση με την απονενοημένη ενέργειά τους να αφαιρέσουν τη σημαία…κάτι σαν τα μπινελίκια που έχωναν στον Γρίβα και στην ΕΟΚΑ όταν το ’55 πήραν τα όπλα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες στην Κύπρο…

  Μετά, τα πράγματα άλλαξαν…για την ακρίβεια, τον Ιούνιο του ’41, όταν οι Ναζί επιτέθηκαν στη Σοβιετική Ένωση, άρχισε ν’ αλλάζει «γραμμή» και η Ελληνική Αριστερά…και παρ’ όλα αυτά, τους πήρε σχεδόν μέσα του ’42 για να αρχίσουν να «εχθρεύονται» τους «πρώην φίλους» Γερμανούς…

  Κάπου εκεί μετακόμισε κι ο Γλέζος από την Μεταξική Νεολαία (ΕΟΝ) στην Αριστερά (ΕΠΟΝ)…και είπε να πάρει μαζί και την «δράση» του…δηλαδή, εκείνη που ΑΛΛΟΙ επεξεργάστηκαν, ΑΛΛΟΙ έφεραν (τα άκρως επικίνδυνα τμήματά της) εις πέρας και άλλοι «καπηλεύτηκαν»…μεταξύ αυτών και όλοι εκείνοι που τον καιρό που αυτά (τα «έκτροπα») συνέβαιναν αυτοί τα κατηγορούσαν και τα έβριζαν…

  Αρκετά μ’ αυτά όμως…περισσότερα σε άλλο άρθρο…

  Θα μείνουμε στο «πως» κατάφεραν οι δύο πιτσιρικάδες και έφτασαν στο σεντούκι με την σημαία
  (είπαμε: καμία στρατιωτική σημαία στον κόσμο δεν επικρέμαται σε ιστό μετά την Δύση του ήλιου, κατανοητόν; Όχι και την αποκαθήλωσε λοιπόν απ’ τον ιστό κόβοντας τα ατσάλινα συρματόσκοινα μιας δεκάμετρης σημαίας με τα δόντια, έτσι; Μην τρελλαθούμε κιόλας. Το σεντούκι άνοιξαν και έκοψαν ένα κομμάτι της σημαίας)…

  Πως μπήκανε λοιπόν με τόση ασφάλεια και πως προσέγγισαν το στόχο;

  Κάτω από τη μύτη των Γερμανών; Όπως λένε και οι μυριάδες «στημένες αρθρογραφίες» τους;

  Ε, κύριε Γλέζο; Πως φτάσατε ως εκεί;

  Θα μιλήσεις καμιά φορά; Η «Σκιά» της Νεκρής που θυσιάστηκε ΓΙΑ ΣΕΝΑ εκείνη την νύχτα δεν βάρυνε ποτέ με τύψεις την άθεη ψυχή σου;

  Μήπως «κάποια κοπέλα τράβηξε όλη την Γερμανική Φρουρά» σε απόσταση ασφαλείας από το «ντουλάπι της σημαίας»; Και για την ακρίβεια, «μόνον μ’ έναν τρόπο» θα μπορούσε να τους «τραβήξει και να τους κρατήσει καθηλωμένους», ε;

  Ε, κύριε Γλέζο;

  Με «ποιόν τρόπο» μια γυναίκα μπορεί να «τρελάνει» και να «κρατήσει» ένα τσούρμο αφιονισμένων ανδρών;

  Στους γονείς της αλήθεια τι είπες μετά κύριε Γλέζο; Κάντε υπομονή και μια μέρα η Πατρίδα θα την δικαιώσει;

  Πιο μετά, όταν τέλειωσε ο πόλεμος τι τους είπες;

  Όταν είδαν πως ουδείς ήξερε για την θυσία της κόρης τους και πως όλη την δόξα (μαζί και την σύνταξη Εθνικής Αντίστασης) την πήρες εσύ, τι σου είπανε και τι τους είπες;

  Nothing personal darling. That’ s Politics?

  ΟΚ…τέλος ο πρόλογος…κάποιοι απο εσάς εκεί έξω αρχίσατε μάλλον να «ψιλοεκνευρίζεστε» επειδή κάποιος πάει να αποκαθηλώσει το ιερόν σας (ψευδο)τέρας, οπότε άντε ας το πάρει το Ποτάμι…

  Τι λέτε βρε γκαρντάσια, πάμε να δούμε τα (επίσημα) Πρακτικά της Βουλής της 23ης/12/1958;

  Καθώς, αν λένε ψέμματα τα Πρακτικά, τότε ψέμματα είναι και τα παραπάνω και αστήρικτες οι όποιες εικασίες. Και σε τέτοια περίπτωση εγώ δηλώνω δημόσια ότι θα τα πάρω όλα πίσω. Και θα ζητήσω και δημόσια συγγνώμη. Αν όμως είναι αλήθεια; Ο Γλέζος θα ζητήσει εξίσου δημόσια συγγνώμη για όλο αυτό το αίσχος και από την Ψυχή της Νεκρής Ηρωΐδας και από τον Ελληνικό Λαό;

  Πρόκειται για «Αποσπάσματα εκ των επισήμων πρακτικών των συζητήσεων εις την Βουλήν επί της επερωτήσεως «δια παράνομον δίωξιν των πολιτικών αντιπάλων της Κυβερνήσεως» 02/12/58 – 23/01/59. Η επερώτηση κατετέθη από την τότε ΕΔΑ.

  Και περιέχουν αγορεύσεις κ.κ. Υπουργών – Βουλευτών…

  Στο ζουμί λοιπόν…ξεκινάει ο Μανιαδάκης…ναι, ο γνωστός Μανιαδάκης…πως λέμε Hoover για τις ΗΠΑ εκείνη πάνω κάτω την εποχή; Ε, ένα τέτοιο πράγμα για την Ελλάδα για πολλά χρόνια. Οι πληροφορίες του πλούσιες και εγκυρότατες…Ο Άρχοντας των Ψιθύρων σε όρους Game of Thrones….

  Και προφανώς όλο και «κάτι θα κατέθεσε συνοδευτικά με τις ομιλίες του» εκείνες τις μέρες, ε; Θα τα ψάξει κανείς; Μπααα….Αρκεστείτε λοιπόν σ’ αυτά τα ολίγα:

  Κ. Μανιαδάκης: «Επειδή όλοι σας αναφέρεστε συνεχώς μόνον στον Γλέζον, επιθυμώ να σας ερωτήσω: το Κ.Κ., το οποίον γνωρίζει να κάμνει ανακρίσεις και έρευνες και να ολοκληρώνει υποθέσεις σαν της Ακροπόλεως ησχολήθη ποτέ με την ολοκλήρωσιν της πράγματι υπερόχου αυτής πράξεως της Ακροπόλεως;

  Εάν ναι, τότε θα έπρεπε να είχεν αποκαλύψει ότι πλην του Γλέζου μετείχεν και ο Σάντας, ο οποίος μάλιστα ήταν το κύριον πρόσωπον.

  Αλλά, πέραν αυτών των δύο υπάρχει εις την πράξιν αυτήν την Ακροπόλεως και ΗΡΩΪΣ η οποία όμως περιέργως παρέμεινεν άγνωστος και η οποία παρέσυρε την Γερμανικήν Φρουρά να παραμελήσει το καθήκον της, εξ’ ου και η Γερμανική εκείνη Φρουρά ετιμωρήθη δια τυφεκισμού».

  Η. Μπρεδήμας: «Γνωρίζω ότι ο Γλέζος είχε καταδικασθή εις θάνατον υπό της Ελληνικής Πολιτείας και δια την δράσιν του και τα κατορθώματά του κατά την κατοχήν αφέθη ελεύθερος. Το γεγονός αποτελεί την επίσημον αναγνώρισιν της Πολιτείας περί της εθνικής δράσεως του Μ. Γλέζου ως εθνικού ήρωος».

  Α. Μπριλλάκης: «Κύριε Μανιαδάκη, σας αρνούμεθα το δικαίωμα να αμφισβητήσητε σεις τον πατριωτισμόν οιουδήποτε».

  Κ. Μανιαδάκης: «Επαναλαμβάνω, ότι εις την πράγματι υπέροχον δι’ εκείνας τας στιγμάς της Κατοχής πράξιν του κατεβάσματος της Γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολιν, πλην του Γλέζου μετείχε και άλλος και προ παντός μετείχε ΜΙΑ ΗΡΩΪΣ».

  Α. Μπριλλάκης: «Δεν έχετε το δικαίωμα σεις ειδικώς να ασχολήσθε περί του πατριωτισμού, διότι όταν οι άλλοι ηγωνίζοντο, σεις παραμένατε εις την Αργεντινήν…» (θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι. Ομιλεί μη ακουόμενος).

  Κ. Μανιαδάκης: «Κύριε Μπριλλάκη η υπέροχος πράξις της Ακροπόλεως με συνεκίνησε βαθύτατα ευρισκόμενος τότε εις το εξωτερικόν. Αλλά, λέγω, ότι πλην του Γλέζου, τον οποίο ΕΠΙΜΟΝΩΣ ΣΕΙΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ως ΜΟΝΑΔΙΚΟΝ ήρωα μετέσχε και ο Σάντας ο οποίος παρέμεινεν άγνωστος εις το πολύν κοινόν και ο οποίος ευρίσκεται σήμερον εις τον Καναδάν, εργαζόμενος σκληρά δια να ζήσει και χωρίς να τον ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ή να τον ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ως ήρωα και πέραν αυτού, επαναλαμβάνω, ΥΠΑΡΧΕΙ και ΗΡΩΪΣ, η οποία παρέμεινε και παραμένη τελείως άγνωστος».

  Α. Μπριλλάκης: «Το χρονικόν της Ακροπόλεως το έγραψεν ο δημοσιογράφος Γατόπουλος εις «εθνικόφρονα» εφημερίδα και ανέφερεν ο Γατόπουλος τον Γλέζον και τον Σιάνταν. Αυτά τα στοιχεία τα οποία εγράφησαν και από δεξιόν δημοσιογράφον είναι παραδεκτά και σεβόμεθα πάντα που όπως ο Μ. Γλέζος προέβη εις ηρωϊκάς πράξεις».

  Κ. Μανιαδάκης: «Έχω εις χείρας μου ολόκληρον την αναφοράν Γλέζου. Δεν ομιλώ εκ του προχείρου…»

  …………

  Ώπα! Κάνε κράτει εδώ…

  Δηλαδή, ο κος Γλέζος είχε υποβάλλει «κάπου σε κάποια Υπηρεσία» «μια επίσημη αναφορά», στην οποία αποκάλυπτε την «κρίσιμη συμμετοχή κάποιας ηρωϊκής Ελληνίδας που τους άνοιξε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ το δρόμο με δική της αυτοθυσία προκειμένου αυτοί να εκτελέσουν ΑΚΙΝΔΥΝΑ την αποστολή τους»…

  Την οποία αναφορά ο Μανιαδάκης είχε στην κατοχή του και – λογικά υποθέτουμε – για να επέμεινε ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ στο παραπάνω θέμα, θα πρέπει να την κατέθεσε και στην Βουλή συνοδευτικά στον παραπάνω διάλογο.

  Σωστά;

  Ε, λοιπόν, μήπως κάποιοι – πολλοί και διάφοροι, πχ ΜΜΕ, Βουλευτές, Ιστορικοί, Δικαστικοί, Ακαδημία Αθηνών, Κόμματα, Οργανώσεις Δικαιωμάτων Γυναίκας, η οικογένεια της Ηρωϊκής Θανούσας Μάρτυρος κλπ κλπ – λέω λοιπόν, μήπως κάποιοι θα έπρεπε να αναζητήσουν αυτή την αναφορά του κυρίου Γλέζου για να μάθει ο Ελληνικός Λαός ΠΟΙΑ είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΗΡΩΪΔΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ;

  Ναι, εντάξει, να τιμά ο Ελληνικός Λαός τον Ήρωα της Ακροπόλεως της 31ης Μαΐου 1941, αλλά τον «γνήσιο Ήρωα», σωστά;

  Πως τον αποκάλεσε ο Ντε Γκωλ το Γλέζο; «Ο πρώτος Παρτιζάνος της Ευρώπης»;

  Εάν είναι αλήθεια όλα τα παραπάνω, τότε άλλη είναι η Ηρωίδα και Πρώτη Αντάρτισσα της Ευρώπης και ΑΛΛΟΣ ΚΑΠΗΛΕΥΤΗΚΕ τον τίτλο…σωστά κύριε Γλέζο;

  Μπορείτε βεβαίως, μια και είστε άνω των 90 και λογικά θα πρέπει να έχετε και κάποιες αναλαμπές τύψεων μέσα σας, να αναφέρετε εσείς δημόσια τα περιστατικά, σωστά;

  Θα πρέπει να την γνωρίζατε από πριν, έτσι;
  Το πρόσωπό της το θυμάστε καμιά φορά κύριε Γλέζο;

  Πόσον ετών ήταν το ηρωϊκό εκείνο «άγνωστο/αφανές» (επειδή έτσι το θελήσατε τόσες δεκαετίες) κορίτσι; Σαν κι εσάς πάνω κάτω; Είκοσι;

  Και πήγε θαρραλέα να αντιμετωπίσει μόνο του, πόσους Γερμανούς κύριε Γλέζο;

  Πόση ήταν η φρουρά; 10; 20; 30;

  Κύριε Γλέζο, σκεφτήκατε άραγε ποτέ με «ποιόν τρόπο» θα τους «τραβούσε την προσοχή»; Δεν μπορεί να μην το σκεφτήκατε, ε;

  Μόνον ένας τρόπος υπήρχε, σωστά;

  Αναρωτηθήκατε άραγε ποτέ πως είναι να βιάζεται μια γυναίκα από περίπου 30 λυσσασμένους άντρες (στρατιώτες, πεινασμένους, εξαγριωμένους βετεράνους γαρ), από δύο τουλάχιστον φορές από τον καθένα, κατά φύσιν και παρά φύσιν;

  Το φέρατε άραγε ποτέ στο νου σας όλα αυτά τα χρόνια;

  Για να μην σας πήρε μάλιστα κανείς είδηση εκείνη τη Νύχτα, υποθέτουμε πως θα πρέπει η Ηρωϊκή εκείνη Κοπέλα να έπνιξε τόσο καλά την αηδία και τους πόνους της και να έπαιξε τόσο μα τόσο καλά το ρόλο της, αν και με τόσους πολλούς άντρες που εσείς οι δύο δεν κινδυνέψατε ΚΑΘΟΛΟΥ…

  Και πως το τιμήσατε αυτό κύριε Γλέζο;

  Η ηρωΐδα αυτή θα πρέπει κατά την διάρκεια της αυτοκτονικής ηρωϊκής αποστολής της να αιμορραγούσε θανάσιμα.

  Εκείνα τα Γερμανικά σκυλιά θα πρέπει να απολάμβαναν αυτό ακριβώς. Το Αίμα και τον Πόνο της.

  Κι αυτή ήξερε πως για να προλάβετε εσείς να εκτελέσετε την αποστολή σας και να φύγετε θα έπρεπε ν’ αντέξει πολύ…πάρα πολύ…πάρα πάρα πολύ…όσο κι αν οι πόνοι και το σοκ της ξέσκιζαν τα σωθικά….

  Μέχρι που, πιθανότατα κατέρρευσε το κορίτσι…για ΣΑΣ…

  Αν μάλιστα άντεξε, τότε είναι διπλά ηρωΐδα κύριε Γλέζο…γιατί, κατόπιν, όταν οι Γερμανοί θα διαπίστωσαν την αφαίρεση της σημαίας τους, ναι μεν εκτέλεσαν την Φρουρά, τους δικούς τους, αλλά εσείς τι πιστεύετε; Ότι εκτέλεσαν και το αιμόφυρτο κορίτσι;

  Όχι βέβαια…Σαδιστές ήταν τα SS…ηλίθιοι όχι…

  Θα πρέπει, η άμοιρη η κοπέλα να πέρασε μέσα στην οδύνη της, τους πόνους και την αδυναμία της ακόμη χειρότερα και περισσότερα βασανιστήρια κατόπιν για να μιλήσει και να σας αποκαλύψει…

  Κι αν δεν κατέρρευσε, αν δεν άφησε την τελευταία της πνοή πάνω στα βασανιστήρια, τότε αν και μισοπεθαμένη θα την εκτέλεσαν κατόπιν με εξίσου οδυνηρό και βασανιστικό τρόπο…μυστικά, για να μην δημιουργήσουν μια «Μάρτυρα», μια «Ηρωΐδα» που θα ξεσήκωνε τα πλήθη σε όλη την Ευρώπη….τη στιγμή που ακόμη δεν είχε ξεκινήσει το αντάρτικο πουθενά..

  Για να μην σας συνέλαβαν κύριε Γλέζο, σημαίνει ότι το ηρωϊκό εκείνο κορίτσι, αν και μισοπεθαμένο ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ…

  Κι εσείς πως τάχα την ΤΙΜΗΣΑΤΕ κύριε Γλέζο;

  Αλλά ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκέπασε…

  Ή το γερμανικό μπετόν τέλος πάντων εκεί που την παραχώσανε χωρίς καν κηδεία για να μην την βρει ποτέ κανείς…

  Ας μην σκάει εκεί που βρίσκεται…οι συναγωνιστές της την ΤΙΜΗΣΑΝ δεόντως μετά θάνατον, ε, κύριε Γλέζο;

  Κι εσείς και αυτός ο Λαός, ε; Και οι κατοπινοί σύντροφοί σας….και ιδίως οι ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΕΣ σας, ε;

  Και οι κυβερνήσεις και η Ακαδημία Αθηνών και οι πάντες….

  Να, εκεί είναι τα πρακτικά…23/12/1958 έγινε η καταγγελία…

  Γιατί άραγε ΚΑΝΕΙΣ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ; Ούτε εσείς, ούτε κανείς άλλος…

  Γιατί ούτε ο εθνικόφρων τύπος της εποχής αναφέρει τίποτα;

  Γιατί οι τότε σύντροφοί σας στον παραπάνω διάλογο αρνούνται να «αναφερθούν στο συγκεκριμένο θέμα» παρά το φέρνουν γύρω γύρω προσπαθώντας να το προσπεράσουν;

  Γιατί ο ίδιος ο Μανιαδάκης τ’ αφήνει τελικά;

  Μήπως ήταν μια «προειδοποίηση κάποιων κέντρων» προς εσάς κύριε Γλέζο;

  Ποιά «κέντρα» και «τι είδους προειδοποίηση» ήταν εκείνη;

  Μήπως κάτι στο στυλ «θα παραμείνεις Ήρωας για όσο εμείς θα το θελήσουμε, οπότε πρόσεξε καλά»;

  Προφανώς, για να μην «έδωσαν συνέχεια» στο θέμα της «αποκάλυψης της Ηρωΐδας» μάλλον «συμμορφωθήκατε» κύριε Γλέζο…σε «τι συμμορφωθήκατε» άραγε;

  Και ήξεραν άραγε οι τότε σύντροφοί σας «τι ήταν εκείνο στο οποίο συμμορφωθήκατε»;

  Αυτό δίνει τροφή, όπως καταλαβαίνετε για άλλα σενάρια κύριε Γλέζο…αλλά αυτά σε επόμενο άρθρο…

  Γεγονός για την ώρα παραμένει ένα…

  Είναι γλυκειά η δόξα, ε κύριε Γλέζο;

  Ιδίως όταν είσαι Άθεος, τότε στα 90+ σου δεν έχεις και Μεταφυσικές αναστολές για μετά θάνατον προβλήματα στην Ψυχή σου…

  Σε ποιά ψυχή να πιστεύει ένας Άθεος;

  Ας πρόσεχε, στην τελική εκείνο το κορίτσι…να μην ήταν «ευκολόπιστη» σε θέματα Ηρωϊσμών και να μην θυσιάζονταν για δύο τύπους που θα την ξεχνούσαν μετά και θα έπαιρναν αυτοί ΟΛΗ την δόξα…η οποία και ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΕ βεβαίως…

  Εκτός κι αν έτρεξε άλλο σενάριο για το καϋμένο το κορίτσι…

  Να επέζησε, να έφυγε αιμόφυρτη από την Ακρόπολη μετά τον ομαδικό βιασμό της και να την αναζήτησαν κατόπιν οι Γκεσταπίτες για να την συλλάβουν…

  Λογικά, για να την δέχτηκαν οι Γερμανοί της Φρουράς Ακροπόλεως μέσα στο θάλαμό τους θα πρέπει να την γνώριζαν από πριν. Άρα, ήξεραν και τον κύκλο της και ποιούς και που να την αναζητήσουν. Εύκολα θα έφταναν και στην οικογένειά της.

  Σε μια τέτοια περίπτωση, οπωσδήποτε «κάποιοι» θα ανησύχησαν μήπως στην ανάκριση και στα βασανιστήρια «σπάσει» η κοπέλα…

  Κάποιοι λοιπόν «την έφαγαν»; Κι αυτήν και την οικογένειά της;

  Ή τους/την φυγάδευσαν, γλίτωσε προσωρινά για να την φάνε αργότερα «κάποιοι άλλοι» των «νέων κύκλων» σας;

  Καθόλου απίθανο σενάριο. Άλλωστε, στα Δεκεμβριανά η ΟΠΛΑ εξόντωσε μέγα πλήθος γυναικών με την κατηγορία των «συνεργατιδών των Γερμανών», σωστά;

  Εξάλλου και ηρωΐδα να ήταν μια γυναίκα εκείνες τις ημέρες τι θα έβγαινε να πει κατόπιν; Πως «χρησιμοποίησε τα ερωτικά της κάλλη» για αντιπερισπασμό στους Γερμανούς» μέχρις ότου οι άντρες ολοκληρώσουν μια άλλη επιχείρηση»;

  Αυτές οι «ηρωΐδες της κατοχής» ήταν προφανώς «χαμένες από χέρι».

  Εγκατελειμμένες από χέρι κι απ’ όλους.

  Λοιπόν; Τι έγινε με την Ηρωϊκή Ελληνίδα της Ακρόπολης κύριε Γλέζο;

  Μόνον εσείς γνωρίζετε…θα μιλήσετε άραγε έστω και τώρα; ή θα πάρετε τα μυστικά μαζί σας;

  Γυναίκες της Αριστεράς να τον χαίρεστε τον Αγωνιστή σας…τον «Ηρωϊκό Υπερασπιστή» σας…φτύστε τον κιόλας μην σας τον ματιάσουν…το παράδειγμά του δείχνει ξεκάθαρα τι σας περιμένει στο μέλλον από τον Ουμανισμό και τον Αγωνιστικό Πολιτισμό που εκπροσωπούν τέτοιοι άνθρωποι… «τέτοιοι Ήρωες»…

  Γιώργος Ανεστόπουλος»

  Μου αρέσει!

 22. ΤΕΛΙΚΑ ΟΡΕ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΛΠΗΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΛΕΖΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ?.
  ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ 41 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ.
  ΕΔΩ ΛΕΝΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ 41 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ,ΚΑΤΗΓΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΑΝ.
  ΒΡΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΥ ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΣΤΕ..ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ.

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s