ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1453, ΕΛΛΑΔΑ 2014

image

Γράϕει ο Νίκος Χειλαδάκης

 Η Κωνσταντινούπολη έπεσε το 1453 από διπλή προδοσία. Από την μια την πολέμησαν οι Έλληνες εξωμότες που είχαν προσχωρήσει στο Ισλάμ και στελέχωσαν τον στρατό του Μωάμεθ του Πορθητή και από την άλλη είχαμε την προδοσία της δυτικόϕιλης παράταξης που υπέσκαπτε το μέλλον της αυτοκρατορίας καθώς ήθελε να την παραδώσει στην εξουσία του Πάπα. Προηγουμένως οι παπικοί είχαν καταϕέρει το πρώτο μεγάλο χτύπημα για την κατάλυση της ανατολικής

αυτοκρατορίας με τις Σταυροϕορίες και την άγρια λεηλασία της Κωνσταντινούπολης όταν την κατέλαβαν το 1204.

 

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια παρόμοια με άλλα βέβαια δεδομένα κατάσταση. Ένα προδοτικό πολιτικό κατεστημένο έχει παραδώσει την χώρα στην κυριαρχία της Δύσης και έχει καταρρακώσει τον ελληνικό λαό στέλνοντας χιλιάδες στην αυτοκτονία, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό και καταστρέϕοντας την εθνική οικονομία. Από την άλλη ο εξ’ ανατολών κίνδυνος συνεχώς μεγαλώνει και η τουρκική προκλητικότητα αναβαθμίζεται συνεχώς στον αέρα, στην θάλασσα, αλλά και στην στεριά, καθώς ολόκληρες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως η δυτική Θράκη αλλά και τα Δωδεκάνησα και ιδίως το Καστελόριζο, βρίσκονται πλέον υπό καθαρή αμϕισβήτηση της ελληνικής τους κυριαρχίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως η πολιτική ηγεσία έχει ουσιαστικά συμπλεύσει με την θρησκευτική ηγεσία για να διαλύσουν και να λεηλατήσουν ότι έχει απομείνει όρθιο από τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Τα τελευταία κατορθώματα της εκκλησιαστικής ηγεσίας είναι πλέον μια ϕανερή θρησκευτική αποστασία, παραβίαση όλων των κανόνων των Οικουμενικών Συνόδων με αποκορύϕωμα την τελευταία σκανδαλώδη συμπροσευχή του Πατριάρχη με τον αιρετικό νεοταξικό Πάπα της Ρώμης, που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα μασονικά συμϕέροντα μιας ληστρικής και διεστραμμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Οι τελευταίες εκλογές δυστυχώς έδειξαν πως συνεχίζεται ο   συνεχιζόμενος θανατηϕόρος κατήϕορος αυτής της χώρας. Από την μια είχαμε ένα δεδηλωμένο άθεο με νεοταξικές ιδέες που αντιδρά ακόμα και στην σκέψη ότι θα πρέπει, αν αύριο κληθεί να κυβερνήσει, να ορκιστεί στο σύνταγμα της ομοούσιας Αγίας Τριάδας. Από την άλλη είχαμε ένα τρομερό θεομπαίχτη, παλιό στέλεχος της λέσχης Μπίλεντεμπεργκ που δεν δίστασε να «πουλήσει» θρησκεία και Ορθοδοξία για να πλανέψει τους ψήϕους του «αγαθού» ποιμνίου με σκοπό να διαιωνίσει την ληστρική του εξουσία υπηρετώντας τα συμϕέροντα των ξένων μασονικών ευρωπαϊκών αϕεντάδων του. Πέραν από αυτούς τους δυο πρωταγωνιστές, είχαμε ένα κυκεώνα πολλών πολιτικών κομμάτων που το μόνο που εξέϕραζαν ήταν οι εγωιστικές ϕιλοδοξίες των διαϕόρων αρχηγών τους σύμϕωνα με το δόγμα, κάθε Έλληνας και ένα κόμμα. Έντεχνα δηλαδή, διαιρεί και βασίλευε!

 

Μέσα σε όλη αυτή την ζοϕερή κατάσταση αναρωτιέται, όποιος ακόμα κατάϕερε να έχει σώας τας ϕρένας και συνείδηση της πραγματικότητας, πως θα μπορέσει να σωθεί μια χώρα ξεπουλημένη, ένας λαός προδομένος και μια κοινωνία πλανεμένη στις σειρήνες της Νέας Τάξης Πραγμάτων, (με το χαρακτηριστικό σλόγκαν, Ωχ αδερϕέ τι με νοιάζει εμένα!). Η πολιτική(οί), απέτυχε(αν) και πρόδωσε(αν). Η ιεραρχία προσχώρησε στην αποστασία. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ποίμνιο που έχει τρομερή, αλλά σε ύπνωση δύναμη και αυτό το είχαν καταλάβει όσοι εξόντωσαν τον μακαριστό Χριστόδουλο. Είχαν τρομοκρατηθεί από την κινητικότητα του και την δύναμη του να ξεσηκώνει τον λαό.

 

Είναι γνωστό από την ιστορία μας, (που τώρα θα πρέπει να την ξεχάσουμε), πως πολλοί ιεράρχες στάθηκαν στις επάλξεις και έδωσαν ζωή στον ελληνισμό. Σήμερα ποιοι είναι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος της σεβασμιότητας τους ; Ποιοι θα σηκωθούν και θα σταθούν  στο ύψος τους να σταματήσει η νέα πτώση της Κωνσταντινούπολης ; γιατί αυτή την ϕορά η άλωση θα είναι οριστική, καθώς δεν θα είναι μόνο υλική, αλλά το πιο χειρότερο, θα είναι και πνευματική άλωση των σωμάτων και των καρδίων ημών των Ελλήνων! Αν υπάρχουν, καιρός να μας δείξουν πως είναι αληθινοί ποιμενάρχες και όχι υποκριτές ρασοϕόροι που κρύβονται πίσω από τους σύγχρονους εϕιάλτες του Ελληνισμού!

 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράϕος-Συγγραϕέας-Τουρκολόγος

72 thoughts on “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1453, ΕΛΛΑΔΑ 2014”

   1. Έτσι ε; Για φαντάσου… Σαν αύριο πριν μισή χιλιετηρίδα, μπήκαν στην πόλη οι οχτροί…
    Όχι ότι τους αφήσαμε και μπήκανε γιατί το ‘χαμε κάνει σκορποχώρι το μαγαζί, αλλά μπήκαν μόνοι τους γιατί ο Βυζαντινός Θεός του Δικέφαλου Αετού, μας δοκίμαζε (και μας δοκιμάζει ακόμα δηλαδής).

    Αλλά και σαν σε μισό χρόνο από τώρα, πριν 2014 χρόνια γεννήθηκε ο Χριστός! Αυτό τι σου λέει; Μ’ αρέσουν τα μεγέθη, δεν μπορώ να πω, τα μεγέθη είναι το πάθος μου.

    Μη σου πω ότι σαν αύριο και κάτι μέρες πριν, πριν 12,432 χρόνια καταποντίστηκε η Ατλαντίδα και πλημμύρισε η Αθήνα και χάθηκε το χρυσό άγαλμα της Αθηνάς. Που μας είχαν αφήσει οι Ελ σαν ένδειξη ανώτερης ράτσας (κανίς).

    Ρε τι τραβάμε με τους πυροβολημένους…

    Like

   2. clopycleft

    ποιός άνοιξε τήν Κερκόπορτα;
    Σέ ποιά γειτονιά ήταν η Κερκόπορτα;
    Ποιοί είχαν μεγάλα προνόμια στήν διάρκεια τής τουρκοκρατίας;
    Αυτοί πού έσφαζαν τούς Έλληνες στό πλευρό τών τούρκων.
    Αυτοί πού συνεχίζουν νά πίνουν τό αίμα τού Ελληνικού λαού.
    Αυτοί πού δέν πληρώνουν φόρους στό Ελληνικό δημόσιο.
    Οι αιώνιοι εχθροί τού Ελληνισμού.Οι αλάδωτοι.

    Like

 1. Ναι … ναι …
  διπλή προδοσία …
  οι εξωμότες και οι φιλοδυτικοί!

  Ενώ οι χιλιάδες καραορθόδοξων καλογέρων που είχαν σοβαρότερες ασχολίες όπως το φύλο των αγγέλων
  και ανθενωτικοί Πατριαρχες και ιερατείο που αφιόνιζαν το πόπολο με κάτι “Κρειτότερον εστιν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν”
  τους έσφαζε η τύχη της Πόλης και όχι τα δικά τους οφίτσια!

  Να το πω καθαρά και απερίφραστα;
  Οι πιό πατριώτες ήταν οι ενωτικοί!
  Και οι πραγματικοί προδότες οι ανθενωτικοί!

  Like

  1. ‘’Κερκυραίε’’ από την Αλβανία ….

   Χτυπούν οι καμπάνες πρακτορισκο…. Λίγα τα ψωμιά σας…..

   ‘’ακόμη και σε κόσμο που δεν έχει παρατηρήσει πως εκλογικοί αντιπρόσωποι της … άριας κάστας ήσαν άνθρωποι γεννηθέντες στην Αλβανία. Και δεν ήσαν Βορειοηπειρώτες …’’

   ‘’κερκυραίε’’ από την Αλβανία για σένα μιλάει και τη συμμορία σου……. Γι’ αυτό στις εκλογές είχες εξαφανιστεί πρακτορισκο της δεκάρας?????

   Σας πήρανε χαμπάρι αλβαναρια …….. και όταν και ο απλος κόσμος άρχισε να σας ’βλέπει’’ ετοιμαστείτε για
   ‘μεγάλα…….συχαρίκια…… Κολοκοτρωνέϊκα …….

   Αντε γιατί παραγνωριστήκαμε και ήρθε η ωρα να ‘’ χεστούμε ’’ ρωμαίικα ……..

   ”Καλημέρα Αδελφέ μου…”
   Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Μαΐου 28, 2014
   https://olympia.gr/2014/05/28/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%86%ce%ad-%ce%bc%ce%bf%cf%85/

   Like

   1. Η βλακεία δεν έχει όρια
    και εσύ μας αποδεικνύεις ότι δεν έχει ούτε η μαλακία!

    Εκφράσου ελεύθερα
    με ζώα σαν και σένα όπως βλέπεις δεν ασχολείται κανείς!

    Like

   2. ‘’Κερκυραίε’’ από την Αλβανία ….

    Στο ξαναλέω

    ‘’κερκυραίε’’ από την Αλβανία για σένα μιλάει και τη συμμορία σου……. Γι’ αυτό στις εκλογές είχες εξαφανιστεί πρακτορισκο της δεκάρας?????
    Σας πήρανε χαμπάρι αλβαναρια …….. και όταν και ο απλος κόσμος άρχισε να σας ’βλέπει’’ ετοιμαστείτε για
    ‘μεγάλα…….συχαρίκια…… Κολοκοτρωνέϊκα …….
    Αντε γιατί παραγνωριστήκαμε και ήρθε η ωρα να ‘’ χεστούμε ’’ ρωμαίικα ……..

    Δώσε βάση …..

    Like

   3. ’Κερκυραίε’’ από την Αλβανία ….

    Είσαι τόσο λυσσασμένος ανθέλληνας και αντίχριστος που η βλακεία σου δεν σε αφήνει να κρυφτείς…. αρα φαίνεσαι……

    Θα δεις ποιος είναι ο βλάκας και ποιος ο έξυπνος ….. Κυριακή κοντή γιορτή ………..

    Like

  2. αει πηδηξου αλβανικό παπαρι παθητικω τω τρόπω.
   Μαθε πρωτα ιστορια και μετα μιλα.

   και για αυτους που εχουν ορεξη για περισσότερα μια ματια στο http://www.romanity.org θα βρουν πολλά στοιχεια.
   Δες το και συ παπαρα να μαθεις λιγα στοιχεια για την ιστορια της φυλής σου.

   Like

   1. Ιστορία από παπαδοϊστολόγιο;
    Γαϊδουροκεφάλας θα είσαι
    όχι Κεφαλλονίτης!

    Like

   2. ενα απο τα προβληματα σου ειναι η ορθοδοξια, φυσικά στα παλια μας τα παπουτσια μην πω τιποτε αλλο. μαλακες υπηρχαν και θα υπαρχουν σε καθε εποχη, μην νοιωθεις ασχημα.

    Like

  3. Μπράβο αγαπητό olympia για το υπέροχο άρθρο !.
   Αγαπητέ Κερκυραίε, δυστυχώς ακόμα και να θέλανε οι καλόγεροι να ασχοληθούνε με το φύλο των αγγέλων δεν θα μπορούσαν όταν απ’ έξω από τις πύλες ακουγόντουσαν τα σπαθιά των οθομανών έτοιμα να τους σφάξουν άγρια, όπερ και εγένετο. Αυτοί θέλοντας και μη, ακόμα και να πολεμούσαν (που μπορεί και να το έκαναν) δεν θα μπορούσανε να γλυτώσουνε τις άγριες σφαγές που τους έκαναν και οι οποίοι δυστυχώς ήταν υπεράριθμοι. Ακόμα και αυτοί οι πατριάρχες και γενικά ο λαός είχε πάθει πολλές φορές στο παρελθόν από τους λατίνους που έκαναν στην Κωνσταντινούπολη. Οπότε σίγουρα, εάν ακόμα ήταν ενωτικοί με τους λατίνους και γλυτώνανε ας πούμε τις λεηλασίες και σφαγές από τους οθωμανούς, δεν θα γλυτώνανε καθόλου τις λεηλασίες και σφαγές από τους λατίνους, αυτό δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν το έχει αποδείξει η ιστορία.
   Ένα άλλο μεγάλο παράδειγμα, ότι οι πονηροί λατίνοι ήταν και είναι πιό επικίνδυνοι από τους χαζούς αλλά επικίνδυνους οθωμανούς, είναι και το παράδειγμα της “Μεγάλης Ελλάδος” που ήταν η νότιος Ιταλία με την Σικελία, όλα αυτά ήταν Ελληνικά μέρη. Τους είπαν μπορείτε (και καλά) να διατηρήσετε την εθνικότητα σας, και μόνο αρκει να υποταχθήτε στον ρωμαιοκαθολικισμό και στον Πάπα, αυτοί δέχθηκαν και εξαφανίσθηκαν και ως Ελληνικό Έθνος, και να τα αποτελέσματα! Το ίδιο θα είχε συμβεί εάν είμασταν ενωτικοί με τους ρωμαιοκαθολικούς, θα μας είχαν κάνει ιταλούς και ίσως “ρωμαίους” και όχι Έλληνες και ελληνορθόδοξους.
   Ενώ δυστυχώς βέβαια χωρίς να το θέλουμε και παρόλο που πολεμίσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε να νικήσουμε τους οθωμανούς τούρκους, όμως ευτυχώς επειδή αν και επικίνδυνοι, αλλά ηλίθιοι ευτυχώς δεν εξολόθρευσαν το έθνος μας όχι από “αγάπη”, αλλά επειδή ως ηλίθιοι που ήταν και το μόνο που ξέρανε ήτανε να κατακτούνε πόλεις και χωριά και τίποτα άλλο, μας είχαν μεγάλη ανάγκη να τους εξυπηρετούμε σε διάφορα θέματα, γνώσεις και εμπειρίες. Όμως με τον καιρό και ορισμένες άθελα τους “παραχωρήσεις”, καταφέραμε σιγά-σιγά και με θυσίες να απελευθερωθούμε απο τους τουρκους, πράγμα που ποτέ δεν θα γινόταν και δεν έγινε με τους ιταλούς ρωμαίους όταν είχαν κατακτήσει την αρχαία Ελλάδα, την Μεγάλη Ελλάδα, αλλά και όσα ελληνικά μέρη είχανε κατακτήσει, εξαφανίστηκε σχεδόν τελείως το ελληνικό στοιχείο, η γλώσσα και η ιστορια μας.

   Like

   1. Να δεχθώ ότι η στρατιωτική δύναμη των οθωμανών ήταν τόσο μεγαλύτερη που ούτως ή άλλως η τύχη ήταν προδιαγεγραμμένη;
    Να το δεχθω!
    Αλλά όχι ότι έγινε και ότι καλύτερα, ο “νυν υπερ πάντων αγών”, για να σωθεί η Πόλη και η Αυτοκρατορία!

    Για το μεγάλο κανόνι άλλωστε που αγόρασε ο Σουλτάνος από το Ούγγρο και γκρέμιζε τα τείχη από την απέναντι ακτή, πρώτα αποτάνθηκε ο Ουρβανός στον αυτοκράτορα
    αλλά οι ποντικαραίοι βυζαντινοί προύχοντες φύλαγαν τα πουγκιά τους και το έσκαγαν σαν λαγοί …

    Μην συγκρίνεις τον εξιταλισμό της Κάτω Ιταλίας για να προβλέψεις τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν είχε τον Πάπα σαν διοικητική κεφαλή της εκκλησίας
    Ο εξιταλισμός των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας οφείλεται στον ολοένα αυξανόμενη επικοισμό και επικράτηση ιταλικών πληθυσμών που τους αφομοίωσαν, ήταν ούτως ή άλλως προ πολλού μειονότητα
    και δεν έχει καμία σχέση με εκκλησιαστικά ζητήματα.

    Like

   2. Ο εξιταλισμός των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας οφείλεται στον ολοένα αυξανόμενη επικοισμό και επικράτηση ιταλικών πληθυσμών που τους αφομοίωσαν, ήταν ούτως ή άλλως προ πολλού μειονότητα

    Και όμως μέχρι επικράτησης του Μουσολίνι,η νότια Ιταλία είχε πολλές δεκάδες χιλιάδες ελληνόφωνους Γρεκανους,αλλά επί ημερών του φασίστα αυτού, η ομάδα αυτή των ελληνοφώνων υπέστη σοβαρή καταστροφή.Ευτυχώς όμως σε μερικά χωριά ακόμη επιβιώνει η διάλεκτος τους.

    Like

   3. Ναι αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να είχαμε όμως ένα θετικό εθνικό παράδειγμα στην Ελληνική ιστορία από τις διάφορες καταλήψεις των ελληνικών περιοχών από τους λατίνους. 😦
    Όμως και εσύ τώρα το παραδέχθηκες ότι ο εξιταλισμός των Ελλήνων της κάτω Ιταλίας έγινε στον ολοένα αυξανόμενο επικοισμό ιταλικών πληθυσμών που τους αφομοίωσαν.
    Τό ίδιο θα κάνανε εάν είχε μείνει η Ελλάδα υπο Ιταλική κατοχή, θα γινόταν σίγουρα και στην Ελλάδα επικοισμός από τους υπεράριθμους Ιταλούς μην ξεχνάμε είναι και πάνω από 60 εκατομμύρια πληθυσμός και εμείς μόνο 8,5-10 εκατομμύρια (χωρίς τους μετανάστες). Αυτό σίγουρα θα είχε γίνει και σε εμάς εάν τότε μας είχε κυριέψει οι λατίνοι, ενώ ευτυχώς τουλάχιστον τώρα απελευθερωθήκαμε από τους ανίκανους τουρκους.

    Like

   4. Ο.k.man Powerup
    δεν έχουμε ένα θετικό εθνικό παράδειγμα στην Ελληνική ιστορία από τις διάφορες καταλήψεις των ελληνικών περιοχών από τους λατίνους;
    Με τι στοιχεία το ισχυρίζεσαι αυτό;
    Τα ιστορικά στοιχεία σε διαψεύδουν

    Δεν είχαμε κατοχή των Ιονίων νήσων ήδη λίγο μετά μετά την Β’ Σταυροφορία από Ιταλούς …
    και μάλιστα τα ισχυρότερα Βασίλεια και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι η άλλη Ελλάδα στους Οθωμανούς;
    Δεν διατηρήθηκε στο ακέραιο η εθνολογική σύσταση, η γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, η θρησκεία;
    Παρ’ ότι επίσημη γλώσσα ήταν η ιταλική και επίσημος θρησκευτικός ηγέτης ήταν ο Λατίνος αρχιεπίσκοπος;
    Και μιλάμε για ασήμαντη εδαφικά και πληθυσμιακά κατάκτηση!
    Υπάρχουν χτυπητά παραδείγματα που δεν καταλαβαίνω πως προσπερνάτε ή αγνοείτε!

    Θέλετε να κάνω μιά πρόβλεψη βάσει αυτού για το ποιά θα ήταν η εικόνα της Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα που γεννιούνταν τα έθνη-κράτη στην Ευρώπη;;
    Όλη η μείζων Ελλάδα της πρώην Αυτοκτατορίας σαν τα Επτάνησα της εποχής του Σολωμού!
    Και πιθανότατα με μεγαλύτερα βαλκανικά σύνορα!
    Σας φαίνεται μιά χειρότερη εξέλιξη από αυτήν που γνωρίσαμε;

    Για ρίχτε και μιά ματιά στην Ιστορία των Επτανήσων γιατί αγνοείτε πολλά!

    Like

   5. Να συμπληρώσω …
    όχι μόνον μεγαλύτερα βαλκανικά σύνορα
    αλλά και με Κωνσταντινούπολη πάντα Ελληνική
    και μάλλον καλό μέρος της Μικράς Ασίας!

    Like

   6. Και ίσως όχι μόνον αυτά Κερκυραίε , αλλά επιπλέον θα είχαμε και ένα κράτος πρότυπο,με χαμηλή ανεργία και αρκετά υψηλούς μισθούς τύπου Ελβετίας.Είπαμε η τουρκική κατάκτηση ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί,μιά και η Ελλάδα ΔΕΝ βίωσε την αναγέννηση,αλλά έκανε σημαία της τον τουρκικό σκοταδισμό.Οι τούρκοι σιγά σιγά αποχώρησαν από τα εδάφη της σημερινής Ελλάδας,αλλά άφησαν πίσω τους ελληνόφωνους που έχουν ως ιδανικά την κλεψιά , την λαμογιά,το αλισβερίσι,το βόλεμα και το λοιπό συναπάντημα,…..”πολιτιστική” κληρονομιά των τούρκων…!
    Καλύτερα θα ήμασταν αν είχαμε δεχτεί την επικυριαρχία των δυτικών και του Πάπα.

    Like

   7. Ακριβώς Ιωάννη
    η τουρκική κατάκτηση ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί
    κάποιοι όμως με την ανοησία τους φταίνε για αυτό
    και το παράδοξο είναι ότι τόσους αιώνες μετά έχουν τόσους υποστηρικτές
    και με το θράσσος μάλιστα να κουνάνε το δάχτυλο και να την βγαίνουν και από πάνω!

    Like

   8. Και να προσθέσω
    για τους οπαδούς της “καθαρότητας”
    φυλετικής και πολιτισμικής αλλά και περί της σωτηρίας του “έθνους” υπερευαίσθητους
    Πόσους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς χάσαμε επειδή εξισλαμίστηκαν-εκτουρκίστηκαν
    είτε στην Μικρά Ασία που μετά τους βρήκαμε και σαν εχθρούς κατά την Μικρασιατική εκστρατεία
    είτε στον Ελλαδικό χώρο που μετά εμείς οι ίδιοι υποχρεώθήκαμε να διώξουμε στην Τουρκία κατά την ανταλλαγή πληθυσμών;
    Οι Κρήτες μουσουλμάνοι έχουν ακόμα να διηγούνται …

    Ας το δούμε και από την άλλη
    αν κάποιο Έλληνες είχαν ασπασθεί εκουσίως τον καθολικισμό (σίγουρα πολύ λιγότεροι από όσους δια βίας εξισλαμίστηκαν)
    τι θα μας πείραζε σήμερα;
    Τι πειράζει τους Κερκυραίους που υπάρχουν καθολικοί που δεν είναι ούτε καν ελληνικής καταγωγής, είναι όλοι Μαλτέζοι, και είναι πλήρως αποδεκτοί, ισότιμοι και αφομοιωμένοι;

    Like

   9. Σημείωση:
    τους Μαλτέζους στην Κέρκυρα (μια κοινότητα περίπου 2-2,5 χιλιάδων σήμερα)
    δεν τους έφεραν οι Ιταλοί για να κάνουν εθνολογική αλλίωση
    τους έφεραν οι Άγγλοι σαν μαστόρους των Ανακτόρων που είναι από Μαλτέζικη πέτρα
    και σαν προχωρημένους αγρότες για να διδάξουν και στους Κερκυραίους την ανεπτυγμένη κηπουρική τέχνη που κατείχαν!

    Οι Βενετοί αντιστρόφως, όταν η ύπαιθρος άδειασε από την φοβερή τουρκική επιδρομή του 1537
    με σφαγές και αιχμαλωσίες για τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής
    αναπλήρωσαν τον πληθυσμό από Κρήτη, νησιά τους Αιγαίου και Πελοπόννησο όπου είχαν κτήσεις και καταλαμβάνονταν σταδιακά από τους οθωμανούς.
    Επανελλήνισαν δηλαδή το νησί!

    Like

   10. Οι λεηλασίες και οι σφαγές που διέπραξαν οι δυτικοί στην Κπολη και στον υπόλοιπο Ελληνικό χώρο είναι ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ…. η καταπίεση που υπέστησαν σε οικονομικό, θρησκευτικό και γλωσσικό, επίσης, για αυτό και η δυσπιστία… για αυτό και το μίσος, από το 1204 και μετα η αυτοκρατορία πήγε στην ενταντική…..θέλει μελέτη του ιστορικού υπόβαθρου των αιώνων που προηγήθηκαν για να το καταλάβεις…για αυτό και το “Κρειτότερον εστιν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν”, τους είχαν σιχαθεί τους Λατίνους με τις διάφορες ραδιουργίες τους…. αν εσείς διαλέγετε τον δυτικό νταβα μόνο και για να πείτε την μ@λακια σας με γεια σας με χαράς…

    Like

   11. Εκ της εκβάσεως κρίνονται ασφαλώς τα πράγματα!
    Αν νομίζεις ότι χάσαμε εμείς στο δυτικό νταβά
    και κέρδισες εσύ υπό το τουρκικόν φακιόλιον
    με γειά σου με χαρά σου
    και αγά εφέντι που αξίζει η αφεντιά σου!

    Like

   12. Και ποια είναι η έκβαση των πράγματων για να χουμε καλό ερώτημα;;; ήταν η λατινοκρατία παιδική χαρά;;; το ότι κάνανε κάποιες κινήσεις ηταν μόνο και μόνο για να διευκολύνονται στην οικονομική απομύζηση και εκμετάλλευση των πληθυσμών… δεν είναι απαραίτητα και φιλελληνισμός… και οι Οθωμανοί κάναν κάποια έργα στις αρχες της επικυριαρχίας τους μόνο και μόνο για την διευκόλυνση των σκοπών τους… δεν σημαίνει αυτό φιλελληνισμό…. μην κρίνεις βάσει των αντιορθόδοξων πεποιθήσεων σου….
    Το τουρκικόν φακιόλιον του Νοταρά δεν ειπώθηκε από φιλοτουρκισμό…. αλλά από αποστροφή για τα κάθε είδους εγκλήματα που είχε διαπράξει η δύση κατ’ εξακουλούθηση τους προηγούμενους αιώνες…
    Αν εσυ αρέσκεσαι στο να χεις νταβάδες πάνω από το κεφάλι σου…είναι δικό σου θεμα… κάποιοι μας είπαν ότι το μνημόνιο είναι ευκαιρία… κάτι τέτοιο μου θυμίζεις…

    υ.γ Ρίξε καμία ματιά σε κανέναν Ρανσιμαν δεν είναι κακό….

    Like

   13. Ούτε για φιλελληνισμό μίλησα ούτε για ευμάρεια!
    Απλή σύγκριση της συνολικής κατάστασης των Επτανήσων αρχές του 19ου αιώνα
    και της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας!
    Αν θεωρείς την δεύτερη κατάσταση καλύτερη
    με γειά σου με χαρά σου!

    Like

   14. Και λάβε υπ’ όψιν σου ότι τα Επτάνησα υπήρξαν πάντα καταφύγιο κατατρεγμένων Ελλήνων από την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα
    μεταξύ αυτών και ο Κολοκοτρώνης ο Ν. Μπότσαρης κλπ.

    Το αντίστροφο ουδέποτε συνέβη!

    Like

   15. Ο Κολοκοτρώνης και ο Μπότσαρης δεν πήγαν στα Βενετοκρατούμενα Επτάνησα του 15ου αι. Το 19ο αι το καθεστώς αλλάζει διακόσιες φορές…. έχουμε την Επτάνησο πολιτεία το πρώτο ελληνικό κράτος… και την εναλλάγη Γαλλίας και Αγγλίας με βάση τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια των Μ Δυνάμεων σε σχέση με την Οθωμανική αυτοκρατορία
    Το θέμα μου δεν είναι αυτό… ουτε αμφισβήτησα την προσφορά των Επτανήσων στον αγώνα…. Εγω σου μίλησα για λατινοκρατία, για το 1204, για τις σφαγές, τις λεηλασίες, τον οικονομικό στραγγαλισμό κτλ κτλ,αυτά είχαν στο μυαλό τους άνθρωποι και για αυτό είπαν όλα αυτά…. ο νταβάς είναι νταβάς… είτε φοράει καλύπτρα… είτε φακιόλι

    Like

   16. Και κάτι τελευταίο…. το 1453 οι Δυτικοί και να θέλανε δεν μπορούσαν να βοηθήσουν…. αυτό που πραγματικά ήθελαν με την ένωση ήταν να πατήσουν το πόδι τους στον αυχένα της πεθαμένης αυτοκρατορίας

    Like

   17. Ειδαμε ποσο μας βοηθησαν σημερα οι Δυτικοι, που πηγαμε μαζι τους “ανηκομεν εις την Δυσην”
    Μονο για προτεκτορατο, για εκμεταλευση και για σκλαβους μας εχουν.
    Το 1821 απλως αλαξαμε κατακτητη. Και γιναμε ψωροκωσταινα

    Like

   18. Για ποιό νταβά μιλάς;
    Δεν νομίζω εκ μέρους του Πάπα και των Δυτικών να ετέθη ποτέ θέμα στρατιωτικής κυριαρχίας και κατάκτησης με την έννοια που την έκαναν οι Οθωμανοί και ήδη καλά γνώριζαν.
    Οι δυτικοί δεν είχαν κανέναν στρατό να απειλεί την Αυτοκρατορία και να τίθεται θέμα παράδοσης στον έναν ή στον άλλον κατακτητή.

    Οι απαιτήσεις του Πάπα ήταν περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα ηθικής επικράτησης και πολιτικής αναγνώρισης σαν πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη θεωρώντας “brand name” την ονομασία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που κληρονομικώ δικαιώματι είχε αυτός
    και τα θρησκευτικά ζητήματα υπάκουαν και αυτά σε αυτην την λογική και όχι σε θέματα πίστης.
    .
    Ούτε θέμα κατάκτησης ετίθετο συνεπώς ούτε θέμα “αλλαξοπιστίας” αλλά απλώς ηγεμονίας!

    Αλλά δυστυχώς όταν η θρησκευτική ιδεοληψία και φανατισμός ανακατεύεται στην πολιτική και γίνεται μείζον πολιτικό πρόταγμα
    θα κερδίζει η θρησκεία και θα χάνει η πολιτική!

    Τελικά επικράτησε η αλλαζονική υπερηφάνεια μιας αδύναμης αυτοκρατορίας σε μεγάλη παρακμή από καιρό και με κύριο “εθνικό” πρόταγμα τα δικά της θρησκευτικά πρωτεία
    το αποτέλεσμα γνωστό …

    Όσο για το αν θα μπορούσε η δύση να συμβάλλει αποφασιστικά στην επικράτηση έναντι των εισβολέων φυσικά και θα μπορούσε!
    Πρώτον γιατί οι διαπραγματεύσεις με τους δυτικούς γινόταν ήδη από καιρό και επί προηγουμένων αυτοκρατόρων
    εάν επικρατούσε συνεπώς μιά ομόθυμη ή έστω σαφώς πλειοψηφούσα τάση σύγκλισης,
    θα έδινε αυτοπεποίθηση και σιγουριά στους ισχυρότερους και αξιολογότερους Βυζαντινούς που ήδη είχαν αρχίσει να την εγκαταλείπουν αποδυναμώνοντάς της διαρκώς, να συμβάλλουν στην προσπάθεια τόσο οικονομικά όσο και ηθικά και να παραμείνει η Αυτοκρατορία ισχυρότερη
    αλλά ακόμα και την ύστατη στιγμή που ο Κωνσταντίνος έψαχνε απεγνωσμένα πόρους
    οι πλούσιοι δεν θα κοίταζαν να φυλάξουν τα πουγκιά τους για να το σκάσουν!

    Συνεπώς και ίδια μεγαλύτερη οικονομική δύναμη θα διέθετε η Αυτοκρατορία
    και αν χρειαζόταν οικονομική συνδρομή της δύσης θα ήταν μικρότερη και πιό εφικτή
    και θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί από αυτούς τα κανόνια του Ουρβανού για παράδειγμα
    αλλά και με μιά στρατιωτική ενίσχυση που σίγουρα οι δυτικοί θα έστελναν
    το αποτέλεσμα της Ιστορίας θα ήταν τελείως διαφορετικό!

    Κέρδισε ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία και έχασε η Ιστορία!
    Αυτό νομίζω είναι το μήνυμα της σημερινής επετείου!

    Κατά τα άλλα κάποιοι ίδιοι ακριβώς βλάκες
    θα κάνουν σήμερα επετειακά αφιερώματα
    με τις ίδιες ακριβώς μπούρδες
    και θα ονειρεύονται συλείτουργα στην Αγιά Σοφιά!
    Ακριβώς τα αντίγραφα όσων ευθύνονται που χάθηκε η Πόλη!
    Λαός της πλάκας …

    Like

   19. Δεν ετέθη θέμα ποτε θέμα στρατιωτικής κυριαρχίας;;;;…. Την στρατιωτική κυριαρχία των δυτικών…. την γνωρίσανε και την παραγνωρίσανε….όχι μόνο το 1204 οπου αφανίσανε την Κπολη και μοιράσανε την αυτοκρατορία…. αλλά και από πιο πρίν από την εποχή των Κομνηνών….(το χιλιοεπαναλαμβάνω!!!!!!!!!!!) με τις ατέρμονες βυζαντινορμανδικές συγκρούσεις…. μετα με της βυζαντινοβενετικές σχέσεις…. την άλωση της Θεσσαλονίκης
    Μη κρίνεις με βάση τις αντιορθόδοξες πεποιθήσεις σου και με βάση σημερινά δεδομένα…… υπήρχανε έννοιες που για τους ανθρώπους της εποχής ήταν στην πρώτη γραμμή, η ρωμαϊκοτητα, ο ελληνισμός, η Ορθοδοξία…. είναι σημαντικές έννοιες που εμπλέκονται στην πολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα της εποχής…. η άλωση του 1453 και οι ενωτικοι – ανθενωτικοί δεν προκύψανε μια ανοιξιάτικη ημέρα….. υπάρχει ιστορικό υπόβαθρο αιώνων

    Like

   20. Δεν κρίνω βάσει πεποιθήσεων και ιδίως θρησκευτικών γιατί κατ’ αρχήν δεν έχω!
    Η ορθόδοξη ή όποια άλλη θρησκευτική ανάγνωση της Ιστορίας όμως είναι εξ’ ορισμού μονοχρωματική και με παρωπίδες.

    Και επανλαμβάνω,
    τα ιστορικά λάθη πληρώνονται με τραγωδίες της Ιστοριας!
    Και ηγέτες πραγματικοί είναι αυτοί που μπορεσαν να αρθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων
    και όχι να παρασύρονται από εμπεδωμένες προκαταλήψεις.
    Δεν είναι τυχαίο που πιό “ψαγμένοι” και “πονηρεμένοι” ως γνώστες καταστάσεων και πραγμάτων
    όπως το αρχοντολόϊ, τιτλούχοι, οφικιάριοι, διπλωμάτες και το σύνολο της διανόησης
    διέφευγαν μαζικά για την δύση βάζοντας στην άκρη τέτοιες προκαταλήψεις
    και έμειναν να κάνουν κουμάντο οι φανατικοί καλόγεροι-ιερατείο με το πόπολο που ποδηγετούσαν

    Like

   21. Και η αντιορθόδοξη ανάγνωση της Ιστορίας είναι μονοχρωματική…. δεν ήταν οι ενωτικοί οι διανοουμενοι …. και οι ανθενωτικοί οι ”αγράμματοι” καλογεροπαπαδες… υπήρχαν και στις ανθενωτικούς διανοούμενοι….
    Η δε Κπολη …. από το 1261 και μετά…. ήταν ένα φάντασμα (όπως και τα εναπομείναντα κομμάτια)…. η αυτοκρατορία ταλαιπωρήθηκε από εμφυλίους και δυναστικές έριδες και ουσιαστικά αυτό έδωσε το τελειωτικό χτύπημα…. Και όμως μέσα σ’ αυτά τα ερείπια δημιουργήθηκε η ιπαλαιολόγεια αναγέννηση….τέκνα της οποίας υπήρξαν και φιλοδυτικοί και όχι…. τέκνο της οποίας ήταν και ο Πχήθων που αν και μη χριστιανός στην σύνοδο της Φερράρας αντιτάχθηκε στην ένωση…. παρ’ ολο που στην Δύση τον θαυμάζανε

    Like

   22. Συζήτηση τέλος!
    Δεν μπορέι να γίνει πλέον!
    Τι θα πει αντιορθόδοξη;
    Οτιδήποτε δεν υποτάσσεται στην ορθόδοξη εκδοχή;;

    Σου λέω ότι δεν με ενδιαφέρει καμία θρησκευτική οπτική και σκοπιμότητα και συ πάλι μανία να χρωματίσεις θρησκευτικά με ένα ανόητο “αντιορθόδοξη”
    Λέγε το όπως θέλεις, δεν με ενδιαφέρει
    αλλά σε συζήτηση με δογματικούς δεν θα κάτσω να σπαταληθώ!

    Like

   23. Νικηφόρε συγνώμη για την παρέμβαση,αλλά πιστεύεις ότι οι Επτανήσιοι,άρα και οι Κερκυραίοι,απομακρύνθηκαν από την Ορθόδοξη παράδοσή τους και…… “φραγκέψαν”,επειδή υποτάχθηκαν για εκατονταετίες στους δυτικούς,τον καιρό που σε όλην την υπόλοιπη Ελλάδα,επικρατούσε η Οθωμανική κατοχή που στάθηκε τροχοπεδη στην ανέλιξη του λαού μας?

    Και δεν λέω για τον συγκεκριμένο Κερκυραίο που δεν τον λες και τόσο θρήσκο,και δικαίωμα του…

    Like

   24. Και αφού μόνο με μανιχαϊστικά δίπολα του τύπου “πας μη μεθ’ ημών, καθ’ ημων” μπορείς να λειτουργείς
    να σου διευκρινήσω τότε ότι είμαι αντιορθόδοξος και αντικαθολικός και αντιπροτεστάντης και αντιμουσουλμάνος και αντιβουδιστής και αντιβραχμανιστής και αντιανιμιστής και αντιπαγανιστής και αντιδωδεκαθεϊστής …
    σου φτάνει;

    Like

   25. Ιωάννη,
    επειδή περί των Ιστορικών των Επτανήσων υπάρχει πλήρης άγνοια
    δεν διδάσκεται τίποτε και πουθενά
    και ακόμα και εμείς τα μαθαίνουμε από προσωπική πρωτοβουλία και ενδιαφέρον
    και μάλιστα σε ώριμη ηλικία που μπορούυμε να κατανοοούμε και κρίνουμε καλύτερα
    να σε πληροφορήσω ότι επί Βενετοκρατίας οι όποιες “διώξεις” της ορθοδοξίας ήταν μόνο διοικητικού τύπου
    για παράδειγμα επίσημα θρησκευτικός ηγέτης και διοικητικά αρμόδιος για όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα ήταν ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος
    ενώ καταργήθηκε εντελώς η θέση ορθοδόξου επισκόπου (σκόπιμη συμβολική υποβάθμιση)
    όμως οι ορθόδοξοι ήταν υπαρκτοί και η συντριπτική πλειοψηφία
    υπήρχε λοιπόν ηγεσία των ορθοδόξων, πνευματική αλλά και διοικητική και επίσημα αναγνωρισμένη από 33 “πρωτοπαπάδες” (υπό την υψηλή διοικητική εποπτεία του Λατίνου Αρχιεπισκόπου)
    επικεφαλής των οποίων ήταν ο “Μέγας Πρωτόπαπας”, ουσιαστικά τελών χρέη επισκόπου.
    Αυτά ως προς τα διοικητικά.
    Από κει και πέρα οι ορθόδοξοι σαν πιστοί, δεν είχαν καμία ανάμιξη και επιρροή από τους Λατίνους ακολουθούντες συμπαγώς όπως είναι φυσικό τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες
    και δεν υπήρχαν περιθώρια να “φραγκέψει” η ορθοδοξία!
    Ή ήσουν καθολικός και καθολικά κατηχημένος
    ή ορθόδοξος και ορθόδοξα κατηχημένος (που σιγά την διαφορά δηλαδή!) ,

    “Αλλαξοπιστία” ήταν μόνον εκούσια και κατά σπάνιες περιπτώσεις
    κυρίως για προσωπικούς λόγους που είχαν στόχο αναρρίχηση σε υψηλά πολιτικά αξιώματα.
    Μέχρι εκεί!

    Κάνοντας έναν απολογισμό σήμερα
    μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία “φραγκεμένη” ορθοδοξία πλην μόνον σε κάποιους τύπους (εκκλησιαστική μουσική με δυτικότροπες επιρροές και χρήση αρμονίου σαν εκκλησιαστικό όργανο, εικονογραφία σαφώς δυτικής τέχνης παράλληλα με την Βυζαντινή της Κρητικής Σχολής που μετακόμισε στα Επτάνησα μετά την πτώση της Κρήτης, αρχιτεκτονική και διάκοσμος ναών κλπ.
    Κατα τα άλλα, όποιος είναι πιστός ορθόδοξος δεν διαφέρει σε τιποτα από τους άλλους ορθοδόξους.

    Like

   26. Αντιορθόδοξη θα πει ότι κρίνεις το συναίσθημα και την ψυχολογία και τα διλήμματα των ανθρώπων της εποχής με βάση τά αντι-πιστέυω σου…. θα πει ότι σου λέω για σφαγές λεηλασίες και αλώσεις και εμμένεις στο να λες για Θρησκευτικούς φανατισμούς και μισαλλοδοξίες
    Δεν ξέρω ποσα αντι είσαι……ούτε και με ενδιαφέρουν τα πιστέυω σου…. πίστευε οπου θέλεις…ότι θέλεις…. το να κρίνεις το ιστόρικοκοινωνικό υπόβαθρο μιας εποχής βάσει των αντι – πεποιθήσεων σου και των αγκυλώσεων σου…. δεν σε κάνει ούτε πιο αντικειμενικό…. ούτε πιο μάγκα…. και αν εγώ έβαλα δίπολα… εσύ εστρώσες μονόδρομους….

    Δες τι λέει ενας δογματικός
    Υπήρχαν όμως και στοχαστικοί
    πολιτικοί οι οποίοι αμφέβαλλαν για τα οφέλη της ένωσης. Πολλοί από αυτούς υπολόγιζαν εύλογα ότι η
    Δύση ποτέ δεν θα είχε τη δυνατότητα ή τη διάθεση να στείλει βοήθεια τόσο αποτελεσματική ώστε να
    αναχαιτίσει την εξαίρετα οργανωμένη στρατιωτική δύναμη των Τούρκων. Άλλοι, ειδικά μεταξύ των
    εκκλησιαστικών ανδρών, φοβούνταν ότι η ένωση απλά θα οδηγούσε σε περαιτέρω σχίσμα. Οι
    Έλληνες, οι οποίοι είχαν αγωνιστεί τόσο καιρό να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους παρά τους
    διωγμούς των Φράγκων ηγεμόνων, δεν θα αισθάνονταν ότι είχαν προδοθεί;Όλο και περισσότεροι
    Έλληνες έπεφταν κάτω από το ζυγό των Τούρκων και ο σύνδεσμός τους με την Κωνσταντινούπολη
    μπορούσε να διατηρηθεί μόνο μέσω της Εκκλησίας. Εάν το πατριαρχείο αναλάμβανε δεσμεύσεις
    απέναντι στη Δύση, αυτές οι ενορίες θα το ακολουθούσαν; Οι επικυρίαρχοί τους ασφαλώς δεν θα το
    ενέκριναν. Οι Ορθόδοξοι του Καυκάσου, του Δούναβη και της Ρωσίας θα ήταν έτοιμοι να
    ακολουθήσουν;……(STEVEN RUNCIMAN – Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ)

    Like

 2. Κορυφαίο κείμενο κύριε Χειλαδάκη…….

  Ερέθισε και τους Αλβανούς πράκτορες που ζουν στην Ελλάδα…..

  Άρχισε η θηλιά να σφίγγει….. είναι ορατοί πλέον…… και αρα αναλώσιμοι……

  Like

 3. Οἱ ἑνωτικοὶ καλλίτεροι;

  Πόση ἄγνοια τοῦ 1204 ὑπάρχει.

  Οἱ καταραμένοι δυτικοὶ,φράγκοι καὶ λοιπά κατακάθια ἐξήντλησαν τόσο τὸ Βυζάντιο ποὺ ἡ πτῶσις τῆς Βασιλεύουσας ἦταν πλέον ἀναπόφευκτη.

  Οἱ πολιτισμένοι χριστιανοὶ τῆς Δύσεως ποὺ ἔκαιγαν ἀρχαῖα χειρόγραφα γιὰ νὰ ψήσουν κρέατα καὶ ἀφόδευαν πάνω στὴν Ἁγία Τράπεζα·οἱ …..Χριστιανοί.

  Τό ἴδιο σιχαμένοι καὶ “πολιτισμένοι” σήμερα.

  Like

  1. Είσαι τελείως αδιάβαστη και άξια για τουρκικόν οντά
   δες παραπάνω Μαΐου 28, 2014 στις 8:58 μμ!

   Like

   1. Σε ποίαν απευθύνεσαι?Δηλώνει ελληνίδα,αλλά στα μυαλά είναι τουρκάλα η Κόριννα.

    Like

 4. Διαχρονικά στήν ἱστορική πορεία τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ὅταν αὐτός ἐκτροχιάζεται, ὁ Θεός χρησιμοποιεῖ τούς ἐχθρούς του γιά νά…παιδαγωγίσουν τά…παιδιά του…
  Καί τότε, ὅπως καί τώρα…
  Πανομοιότυπα…

  Ἄς ἀνακαλέσω ἀπό τό…μακρυνό μου παρελθόν μιά έξαιρετική ἀνάρτηση πού ἀνέβασε κάποια…Μελένια:

  ……………………..

  [..] Θρηνητική εξομολόγησις επί των ερειπίων της Πόλεως του πρώτου μετά την Άλωση Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γενναδίου

  Το 1822 εις την Ιεράν Μονήν Κοιμήσεως Θεοτόκου Μετεώρων ο μακαρίτης επίσκοπος Πατρών Νικηφόρος Καλογεράς μεταξύ των άλλων εύρε και πολύτιμον χειρόγραφον περιέχον την εξομολόγησιν του Γενναδίου , του πρώτου μετά την άλωσιν πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

  Ο Γεννάδιος, ζήσας τα προ και μετά την άλωσιν δραματικά γεγονότα, εγνώριζεν όσον ολίγοι την ηθικήν και θρησκευτικήν κατάστασιν των χρόνων εκείνων και εν τη εξομολογήσει του, ως άλλος Ιερεμίας, θρηνών επί των ερειπίων της πόλεως, ο πατριώτης ιεράρχης λέγει τα εξής :

  « Κύριε !… Πανταχού διεσπάρημεν. Όνειδος προκείμεθα ου γείτοσι μόνον, αλλά και πάσιν ανθρώποις. Μυκτηρισμός και χλευασμός τοις κύκλω ημών εγενόμεθα. Παράδειγμα συμφοράς εις τον ανθρώπινον κατέστημεν βίον. Και ίνα τι , Κύριε, ταύτα συνεχώρησας εφ’ ημίν ;

  Ίνα τι ο θυμός σου εφ’ ημάς εξεκαύθη ; …Διεφθάρημεν και εβδελύχθημεν εν τοις ημών επιτηδεύμασι. Πάντες εξεκλίναμεν , άμα ηχρειώθημεν. Ταις εορταις σου ητιμάσαμεν. Της δόξης σου κατεφρονήσαμεν. Τα σώματα ημών τοις πάθεσιν εξεδώκαμεν. Τας ψυχάς ημών τοις σώμασιν προσηλώσαμεν.

  Αι δεξιαί ημών δεξιαί αδικίας εγένοντο. Αι γλώσσαι ημών εβλασφήμησαν κατά των αγίων σου. Χείλη ημών δόλια εν τη καρδία και εν καρδία ελάλησαν κακά. Μάταια ελάλησεν έκαστος προς τον πλησίον αυτού. Ωμνύομεν τοις πλησίον ημίν και ηθετούμεν. Το αργύριον ημών επί τόκω παρείχομεν και επ’ αθώων ελαμβάνομεν δώρα. Δικαιοσύνην και κρίσιν εβδελυξάμεθα. Οι ζυγοί ημών άνισοι. Το αργύριον ημών αδόκιμον.

  Έκαστος την κακίαν του πλησίον αυτού ελογιζόμεθα εν ταις καρδίαις ημών. Οι ποιμένες ηπατώμεν τον λαόν του Θεού και τας τρίβους αυτού εταράττομεν και εν αρετής σχήματι πονηρίαν εδιδάσκομεν. Οι άρχοντες ηπειθούμεν τοις νόμοις σου, κοινωνοί κλεπτών, αγαπώντες δώρα, διώκοντες ανταπόδομα, ορφανοίς ου κρίνοντες και κρίσιν χηρών ου προσέχοντες.Απλώς ειπείν παρασυνεβλήθημεν τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθημεν αυτοίς.

  Συ δε , Κύριε, εμακροθύμεις, ηνείχου, έμενες, ίνα ποιήσωμεν οψέ σταφυλήν, και ημείς αεί εποιούμεν ακάνθας ….Έσειες την γην, και ετρυφώμεν. Ηπείλεις και ουκ εφροντίζομεν. Εδίδασκες, και ουκ εβουλόμεθα συνιέναι του αγαθύναι. Εκέλευες μετανοείν, και ου προσείχομεν , ουδ’ επολιτευόμεθα , καθώς ενετείλω ημίν , ίνα ευ ημίν γένηται , αλλ’ εν τω βάθει των πειρασμών και της απειλής της εγκαταλείψεώς σου τοις λειψάνοις της αναιδείας ημών επεξήλθομεν , καθώς εποιήσαμεν βουλήν και ου δια Κυρίου. Και δια τούτο τοις κρημνοίς της αβουλίας περιεπέσαμεν.

  Ομολογούμεν ταύτα , Θεέ , Βασιλεύ ουράνιε. Ουκ αρνούμεθα. Ομολογούμεν ,ότι εγενόμεθα σοι εις πλησμονήν, και δια τούτο ουκέτι αφήκας τας αμαρτίας ημών. Και ότε τας χείρας ημών εξετείνομεν προς σε, απέστρεφες τους οφθαλμούς σου αφ’ ημών…Πως αν εδέξω χείρας αίματος πλήρεις ;

  Πως αν ήκουσας χειλέων βλασφημούντων ομού και αινούντων σε ; Πως έμελλες φείδεσθαι της τοσαύτης ανελπίστου και αμετανοήτου πωρώσεως ; Ουκούν ευλογητός ει, Κύριε ο Θεός ημών, και δεδοξασμένον το όνομά σου εις τους αιώνας. Δίκαιος ει επί πάσιν οις εποίησας ημίν, εν αληθινή κρίσει εποίησας. » [..]
  ………………………………………………………..

  Κατανοητόν;
  …”Κατανοητόν”.

  Καμμία…ἀντίρρησις;
  …”Καμμία”.

  Ἔτσι μπράβο…
  Μόκο καί περισυλλογή…
  …Περισυλλογή καί ΜΟΚΟ:

  ΥΓ. Βέβαια ἐμεῖς οἱ Μακεδόνες οἱ…”δέν ξανάγινε” Ἑλληναράδες, οἱ…μή χέ…μακεδονομάχοι τοῦ κώλου, ὁ μακεδονικός Ποντιακός καί Μικρασιατικός Ἑλληνισμος, οἱ…φραπεδόμαγκες, οἱ…κλαρινοκιμπάρηδες ντέ τῆς…μισή ὀκά τσίπουρο “ἄνευ” καί μιά…τυροκαφτερή στό 4, ψηφίζουμε Μπουτάρηδες καί Τζιτζικωσταίους καί Παυλίδηδες καί λοιπά τσατσο – λιμά καί ὀσφυο – κόλακες τῆς Τουρκιᾶς καί “αὐτώνε” πού τούς διαφεντεύουν…
  Σχωρέστε μας ὅτι…
  …”οὐ γάρ γνῶμεν ΤΙ…γαμω – ποιούμεν”.

  Like

  1. Πολύ αργά για δάκρυα μαλάκα
   δεν του είπε αυτός που κατέγραψε την “Θρηνητικήν εξομολόγησιν”;

   Αντε μπράβο …
   μας κλαιγότανε κιόλας σαν την παρθενίτσα που δεν έφταιξε σε τίποτα!

   Και σε είχα και λίγο για ξύπνιο ρε Μιχαλάκη!

   Like

   1. Ὅπως καί νά τό δεῖς, ἤ…”ὅπως”, ἡ ἀλήθεια πού κομίζει δέν ἐπιδέχεται παραμικρῆς ἀμφισβήτησης…
    …Περισυλλογή.
    (Γιά μένα τό λέω καί ὁ καθείς κατά συνείδησιν).

    Καλό μας ξημέρωμα.

    Like

 5. Το θέμα είναι σοβαρό και μπορεί να ερευνηθεί μόνο με ιστορικά στοιχεία και επιχειρήματα και όχι κατάρες,βρισιές και θρησκοληψίες.
  Όπως σε όλα εφαρμόζουμε και εδώ απλά το Cui bono

  Ποια πλευρά κέρδισε και ποια έχασε με την κατάληψη από τον Μωάμεθ???
  Και μην ξεχνάμε ότι η ιστορία αρχίζει αιώνες πριν από την νίκη του Αρπ Ασλάν.

  Like

  1. Πάντως ολο το αρχοντολόϊ, οι οφικιάριοι και οι άνθρωποι των Γραμμάτων την έκαναν για Ιταλία χωρίς διλήμματα
   ο Γεώργιος Φραντζής στην Κέρκυρα κατέφυγε να εξιστορήσει και τα γεγονότα
   και άφησαν το ρημαδοπόπολο που πάντα πληρώνει την νύφη να φορέσει το τουρκικόν φακιόλιον…

   Like

   1. Για να μην αναφέρουμε κάτι αρχόντους που μια χαρά συνεργάστηκαν με τους τούρκους π.χ. Εβρένος (υποτιθέται ότι ο στρατηγός εβρέν , ο αρχιπραξικοπηματίας του 1980 ήταν απόγονος του) .
    Βέβαια είναι ισώς παρακινδυμένο να εικάζουμε πως θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί διαφορετικά η Ιστορία (και θα μπορούσα να αναφέρω τουλάχιστον ενα ΣΟΒΑΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ο όποιος θεώρουσε αχρήστο αυτό το είδος πνευματικής ενασχολήσης αν και θα πρεπει να παραδέχθω ότι έχει ενδιαφέρον) Στην περιπτώση μας ‘όμως αν και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι “Δυτικοί” δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα σε μισαλλοδόξια απο τους οθώμανους π.χ. Παπάς Παύλος Δ! “να συμπεριφέρεστε στους σχημαστικούς Έλληνες οπως αρμόζει σε σκύλους” η υποθέση των Κερκυραίου-Ιωάννη Ειρηνοποιού έχει στοιχεία υπερ της καθώς στην Ιστορία οι “Λατίνοι” επικυρίαρχοι σταδιάκα απορροφήθηκαν γλώσσικα/πολιτισμικά απο τον ντόπιο Ελληνικό πληθυσμο π.χ. το “Χρονίκον του Μορεώς” στο οποίο ‘ένας “γάσμουλος” οποίος θεωρούσε τον ευατό του “φράγκο” κατέγραψε την κάτακτηση του Μοριά απο τούς “Φράγκούς”…στα Εληνικά (και μάλιστα το “Χρόνικο” θεώρειται απο τις πήγες που δείχνουν πώς ητάν τα Ελληνικά τα οποιά μιλούσαν στον Υστέρο Μεσαιώνα) ενω κάτι τέτοιο δηλάδη αφομοιώση ΔΕΝ έγινε με τους τουρκούς. Αντίθετα οι τούρκοι επικυράρχοι μέσω του ισλάμ αφομοιώσαν τους Έλληνες.Επιπλέον σε αυτόν που έγείρει το φάσμα ενός “Ιταλικού αποικισμού” η απάντηση είναι ότι πρώτα από ολα δεν υπήρχε πολτικά “Ιταλία” αυτήν την περίοδο και αρα οι διάφορες ιταλικές πολείς δεν θα μπορούσαν να επαναλάβουν στην κυρίως Ελλάδα αυτό που έγίνε στην Σικέλια καθώς δεν είχαν το ανθρώπινο δυναμικό για κάτι ΄τέτοιο οπώς δείχνουν και τα γεγονότα στα Επτάνησα στα οποία ΔΕΝ έγινε “Ιταλικός” αποικισμός..Επιπλέον ο εντόνος ανταγωνισμός ανάμεσα στις Ιταλικές πόλεις (στην περίοχη μας μας ενδιάφερει ο ανταγωνισμός άναμεσα στην Βένετια και στην Γένουα) θα επετρέπε στους Ελλήνες είτε ήταν”Βυζάντινοι” ηταν ανήκαν σε μια “μεταβυζάντινη” ηγεμονια να στρέψουν μια πόλη ενάντιον μιάς άλλης προς ίδιον ωφέλος ή ακόμα να εκμεταλεύτουν το “ενδάφέρον” άλλων “Δυτικών”΄δυνάμεων π.χ. Γάλλια ή ακόμα και “Αραγώνια” (στην πραγμάτικότα Καταλώνια καθώς η πρωτεύουσα της και το οικονομικό της κέντρο ήταν…η Βαρκελώνη).Ακόμα και μια πνευμάτική επικυρίαρχια του πάπα ΄ρώμης δεν είναι απαραίτητο ότι θα ήταν μόνιμη οπώς ΔΕΝ ήταν μόνιμη η κύριαρχια της ρώμαιοκαθολικής Εκκλήδιας στην Β. Ευρώπη.Πιθάνον ένα Ελληνικό αντιστοίχο της “μεταρύθμίσης” θα αποκαθιστούσε την Ορθοδόξια για αναλόγους λόγους οι οποίοι επέτρεψαν στην επικράτηση της “μεταρυθμίσης στην Β. Ευρώπη (πρώτο-εθνικσμός με την συγχρόνη ΄έννοια του όρου) …Εξάλλου ας μου επιτράπει να πιστεύω ότι ΔΕΝ είναι τύχαιο το γεγόνος ότι στην Εύρωπη με εξαίρεση την Βρετάνια και την Ιρλανδία (αν και η περιπτώση της Ιρλάνδίας είναι πολύ συνθέτη για αναλύθει εδώ επαρκώς ) οι χώρες οι οποίες είναι ρωμαιοκαθολικές στο θρησκευμα δημιουργηθήκαν στα εδάφη τα οποία ανήκαν στην “Δυτική” Ρωμαική Αυτοκρατόρια”
    Βεβαία ολά αυτα που γράφουμε δεν είναι παρα υποθέσεις η ορθότητα ή όχι των οποιών δεν μπορεί να αποδειχτεί….

    Like

   2. Κύριε Χρήστο
    να υπενθυμίσω κατ’ αρχην ότι στην πραγματικότητα το σχίσμα την μακρυνή εποχή εκείνη τουλάχιστον, δεν αφορούσε ουσιώδεις διαφορές σε θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά περισσότερο τα “πρωτεία” μεταξύ των δύο πόλων εξουσίας της εκκλησίας, καθαρά κοσμικό θέμα δηλαδή!
    Οι δογματικές διάφορές μάλλον επινοήθηκαν για να δικαιολογήσουν την διαμάχη αυτή
    που εμάς στο κάτω-κάτω δεν έπρεπε να αφορά!

    Ασφαλώς και είναι παρακινδυνευμένο και μάλλον άτοπο να προσπαθείς να μεντέψεις τον ρου της Ιστοριας
    ακόμα και εάν ένα ήσσονος σημασίας γεγονός είχε διαφορετική εξέλιξη
    είναι σαν αυτό που λένε ότι το πέταγμα μιάς πεταλούδας στην Καλιφόρνια μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στην Ιαπωνία
    ή είναι σαν να κλείνεις συγκεκριμένα γεγονότα της ιστορίας σε ένα “κλειστό σύστημα” του πειραματικού εργαστηρίου και να προσδιορίζεις τις διαδικασίες εξέλιξης ενός φαινομένου
    η αλήθεια είναι ότι αν αλλιώς ειχαν εξελιχθεί τα πράγματα το 1453
    θα ήταν μάλλον εντελώς διαφορετική η Ιστορία της Ευρώπης και όχι μόνον
    και ο κόσμος μας σήμερα εντελώς διαφορετικός!
    Καλύτερος ή χειρότερος δεν ξέρω, αλλά πάντως διαφορετικός!

    Οστόσω και με τα τότε δεδομένα αλλά και ιδίως με τα δεδομένα που έχουμε από όσα γνωρίζουμε ότι ακολούθγἦσαν
    η θέση ““Κρειτότερον εστιν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν”
    υπήρξε λογικά κρετίνικη και συναισθηματικά υστερόβουλη και με τα τότε δεδομένα
    και ιστορικά αποδεδειγμένη καταστροφική!

    Αν όμως προσπαθήσω να δώ την εξέλιξη πραγμάτων μέσα από ένα “κλειστό σύστημα” με μόνο τις σχέσεις Ιταλία-Βυζάντιο-Οθωμανοί να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους
    προσωπικά θα προτιμούσα και την ακραία περίπτωση να είμαι σήμερα καθολικού θρησκεύματος Έλληνας στην Ελλάδα παρά Τούρκος ως εξισλαμισθείς πρώην Έλληνας και στην Τουρκία!
    Κοιτάμε πολύ την πάρτη μας να απομονώνουμε ως κατόρθωμα και να κομπάζουμε σήμερα για την ορθοξία μας ως διασωθέντες του εξισλαμισμού
    ξεχνώντας πρώτον την αθλιότητα και τα μαρτύρια που τράβηξαν γεννιές και γεννιές παππούδων μας λόγω οθωμανικής κατάκτησης
    και δεύτερον και κυριότερον την ανθρωπιστική-εθνική καταστροφή πολύ μεγάλου κομματιού του ιστορικού Ελληνισμού!
    Δεν νομίζω ότι οι θυσίες αυτές άξιζαν το σημερινό αποτέλεσμα του νεο-έλληνα
    από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς!!

    Like

   3. Να το πω και αλλιώς επιγραμματικά
    Επιβίωσε η ορθοδοξία και χαθήκανε οι Έλληνες και ο Ελληνισμός!
    Και κάποιους τότε το 1453 ενδιέφερε το πρώτο και όχι το δεύτερο!

    Ο καθένας ας κρίνει και ας επανατοποθετηθεί αν άξιζε το τίμημα!

    Like

 6. ναζιστικες επέτειοι που μόνο οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής μαζί με χιλιάδες νεοναζιστές πολίτες και τους νεοναζιστές στρατηγούς ευρωβουλευτές θα τιμήσουν αύριο το απόγευμα έξω από την Μητρόπολη κοντά στο άγαλμα του νεοναζί Παλαιολόγου σε μια νεοναζιστική τελετή κουνώντας νεοναζιστικά λάβαρα με τον δικέφαλο σε μια νεοναζιστική φρενίτιδα που δεν θα μεταδοθεί από τα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΑΛΙΑ…..

  Like

 7. Αμα πηγες στον “Νικο”,θα ‘κουγες απο δαυτον εναν στιχο,γεματο νοημα,ο οποιος εξηγει με υπογραμμισεις “σος”,κατα τα ειωθοτα των μαθητων,ο,τι συνεβη,επι Αλωσεως και “λυνει”,επιπροσθετως,το ζητημα γυρω απο το αν η λεξη “διακα” ειναι το χαιδευτικο του διακου.Καλα,ο “Δαφερος”,ειναι ο “γονος” του Δαφερμου και ειναι “κοτα” οποιος φοβαται να το ομολογησει και τον περιμενει η “γωνια” για τιμωρια του που ο “Θανος” τον περασε σε γνωσεις γεωγραφιας.
  Αφου,εδω,η “Τανια” που λιγο ελειψε να πει “Ανδια” τις Ανδεις,τον εφαγε λαχανο και προκαλεσε την “πτωση” του στα ταρταρα της ανυποληψιας.
  Ακομη και τα “Ληδια”,τα παιδια της Λυδιας που ντρεπονταν για τη μανα τους και εκαναν “η” το “υ” ξερουν την “Αια”,τη γυναικα του Αιαντα,διοτι θυμουνται τα παιχνιδια τους στ’ “αλωνια”,μεσα σε “ορια”,διχως να λησμονουν τις σχολικες υποχρεωσεις τους.

  Like

 8. Ολοι μας έχουμε παραξενευτεί από το πόσο δεν καταλαβαίνουμε πως ήρθαν τα γηρατεια στην έμφάνισή μας, καί όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει ότι κάθε μέρα πού μας έφτασε εως αυτά ΜΟΙΑΖΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ με την προηγούμενη. Το ίδιο συμβαίνει καί με τα ρούχα μας.
  Η διαφορά τού Μωαμεθανισμού με τον Χριστιανισμό, τον Ορθόδοξο, ήταν τόσο μεγάλη, πού μόνον κάτω από τρομερή πίεση θα πήγαινε κάποιος προς αυτόν, απόδειξη η πραγματικότητα.Πρός τούς αιρετικούς θα προσχωρούσε ΠΟΛΥ μεγάλο ποσοστό, θα υπέκυπταν καί υπό ελαφρά πίεση.Πόσω μάλλον πού θα ήταν σκληρή, έστω καί με το ύπουλο δυτικό γάντι.Το ” καλιον φακιόλιο Τουρκικόν, παρά καλύπτραν Παπικήν” υπήρξε σοφό.Θα είμαστε κι εμείς σήμερα Λατίνοι.Χειρότερα κι από εφιάλτης.λχΕστω ότι μπορεί κάποιος να έχει αμφιβολίες αν είναι εφικτό το απλό να νερό να ευλογηθεί καί να γίνει αγίασμα.Αν όμως κάποιοι σε αυτό πού οί ιδιοι θεωρούν αγιασμό ..βάζουν αλάτι γιά να μην ..χαλάσει? Εδιωξαν την χάρι τού Θεού, τα έχασαν όλα.

  Like

  1. Πως φαίνεσαι από χιλιόμετρα χανουμάκι του οντά!
   Τυπικό δείγμα της ιστορικής αλλοτρίωσης του Έλληνα!

   Like

   1. Bρε Κερκυραίε την έχεις εν ζωή την μητέρα σου?Μακάρι να την έχεις.

    Πως τελικά κατάλαβα τι υποκείμενο είναι αυτή η ΆΘΛΙΑ κυράτσα , ελεεινή και ύπουλη κατά πολύ χειρότερη από κάποιες …πολυτονικές που τουλάχιστον ένα δείγμα αξιοπρέπειας ,έχουν και δεν υβρίζουν αγαπημένα πρόσωπα ανθρώπων που ίσως και να μην βρίσκονται στη ζωή!Μας το παίζει μετά και Ορθόδοξη η βρωμερή αυτή ψυχή.

    Like

  2. Να φανταστείς Κερκυραίε, μάλλον εσύ αποδεικνύεσαι καλύτερος χριστιανός από μερικά υποκείμενα εδώ μέσα.

   Like

   1. Ιωάννη,
    οι περισσότεροι έχουν την αυταπάτη ότι η χριστιανική ομολογία και τα σταυροκοπήματα είναι αρκετά να τους κάνους είδος “ανώτερου” ανθρώπου
    κάτι σαν να λέμε “ψωνίζω τελειότητα”
    και ξεχνούν να κάνουν αυτοκριτική και αυτογνωσία
    ούτε καταβάλουν προσπάθειες αυτοβελτίωσης.

    Ο δύσκολος δρόμος αλλά μόνος πραγματικά ωφέλιμος
    είναι αυτός που αναλαμβάνεις την πλήρη ευθύνη του εαυτού σου εσύ
    μέσα από αδιάκοπη αμφισβήτηση και ψάξιμο!
    Και δεν ψωνίζεις έτοιμα από σουπερ μάρκετ
    αλλά κατακτάς με τον κόπο σου!

    Like

   2. Κερκυραίε ακριβώς αυτό εννοώ!!Εσύ,όπως έχω διαπιστώσει, που δεν δηλώνεις χριστιανός, δείχνεις εικόνα καλύτερου ανθρώπου από πολλούς μοχθηρούς και υποκριτές εδώ μέσα, που χουν το απίστευτο θράσσος να παριστάνουν τους ευσεβείς Ορθόδοξους για να τους πούνε και μπράβο.

    Like

  1. ………………………………………………….

   Κέρδισε ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία και έχασε η Ιστορία!
   Αυτό νομίζω είναι το μήνυμα της σημερινής επετείου!

   Κατά τα άλλα κάποιοι ίδιοι ακριβώς βλάκες
   θα κάνουν σήμερα επετειακά αφιερώματα
   με τις ίδιες ακριβώς μπούρδες
   και θα ονειρεύονται συλείτουργα στην Αγιά Σοφιά!
   Ακριβώς τα αντίγραφα όσων ευθύνονται που χάθηκε η Πόλη!
   Λαός της πλάκας …

   -https://olympia.gr/2014/05/28/%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-1453%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1-2014/comment-page-1/#comment-1687478

   Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s