ΣΗΜΕΡΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ… ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ;

Ξαφνικά πλημμυρίσαμε Δημοκρατία!

Την Κυριακή των δημοτικών εκλογών, σε διάφορους δήμους, ξαφνικά οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε μια ακόμη κάλπη (από το κάλπικο), για να ψηφίσουν, άκουσον-άκουσον αν συμφωνούν ή όχι να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Για να το πούμε με απλά λόγια μπαίνει στο τραπέζι η συζήτηση κατά
πόσο συμφέρει στον Ελληνικό Λαό να ξεπουλήσει ένα ακόμα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό.
Φαίνεται ότι τα τομάρια που κυβερνούν σήμερα τη χώρα, θεωρούν το νερό του τόπου μας κληρονομιά από τον παππού τους και ότι μπορούν να το διαπραγματευτούν με το αζημίωτο. Σκοπός τους είναι να το εκχωρήσουν στους αδίστακτους δανειστές τραπεζίτες και ότι στο διάολο είναι, που λυμαίνονται σήμερα τον τόπο μας και οδηγούν το Λαό μας στη γενοκτονία και τον αφανισμό.
Η τακτική τους είναι γνωστή, το ίδιο εφαρμόσανε για την ιδιωτικοποίηση και άλλων κοινωνικών αγαθών υγεία, πανεπιστήμια, ενέργεια, εθνική άμυνα και ο κατάλογος είναι μακρύς. Όλα ξεκινούν σαν μια αθώα ιδέα κάποιου σφουγγοκωλάριου τύπου «Γεωργιάδη» που κατά καιρούς επανέρχεται, για να αιωρείται αυτή η βρωμιά στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Μόλις δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (σοκ και δέος) αρχίζει μια πιο σοβαρή συζήτηση πάνω στην ιδέα, από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τους λακέδες τους, δημοσιογραφίσκους τύπου «Πρετεντέρη». Δηλαδή, αφού πρώτα σου κλέψουν τη δουλειά, την αξιοπρέπεια, την περιουσία και σε φέρουν στα γόνατα τότε θα είσαι έτοιμος να ξεπουλήσεις ακόμα και το νερό.
Και μέχρι εδώ τα πράγματα θα ήταν διαχειρίσιμα.
Όμως το κακό είναι ότι υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης παρακαλώ, που αντί να πουν ένα ξερό ΟΧΙ και να αρνηθούν κάθε συμμετοχή σε συζήτηση που αφορά το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών, θεωρούν «επαναστατιλίκι» να μπουν στη διαδικασία της συζήτησης έως και των δημοψηφισμάτων. Μας κάνει εντύπωση ότι μόνο για κάτι τέτοια ζητήματα θυμούνται τα δημοψηφίσματα, ΟΛΟΙ. Ουσιαστικά κουβαλάνε νερό στο μύλο των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους.
Η θέση μας είναι η κάθετη άρνηση της συμμετοχής σε τέτοιου είδους, με το συμπάθειο, δημοψηφίσματα που εθίζουν το Λαό να παγιδεύεται από νεοφιλελεύθερους και δήθεν επαναστατικούς τακτικισμούς. Είναι προτιμότερο να τους αφήνουμε να κουβεντιάζουνε και να σχεδιάζουνε μόνοι τους, δοσίλογοι και δανειστές, με την πλήρη απουσία του Ελληνικού Λαού. Είναι ορατό και το τυρί και η φάκα. Είναι πολιτικά καθυστερημένοι αυτοί που ζητούν δημοψήφισμα για το αυτονόητο.
Στο δημοψήφισμα παρωδία βεβαίως τα αποτελέσματα θα είναι συντριπτικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αλλά ο νικητής θα είναι αυτός που κατόρθωσε και έβαλε στο τραπέζι προς συζήτηση ένα τέτοιο ξεπούλημα ενώ ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει κοινωνικές ομάδες από το κυρίαρχο ζήτημα που πηγάζουν όλα τα σημερινά προβλήματα:
ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
http://www.okppa.wordpress.com

29 σκέψεις σχετικά με το “ΣΗΜΕΡΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ… ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ;”

 1. Ο ίδιος ο χερ Φουχτελ, λοιπόν, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δημάρχων που τον συναντούσαν κρυφά και σχεδίαζαν από κοινού το ξεπούλημα των βασικών αρμοδιοτήτων των Δήμων.

  Ελληνο-γερμανική συνεργασία με ονοματεπώνυμο

  Η λίστα των δημάρχων και λοιπών αιρετών που συναντήθηκαν, με τον Γερμανό ανθύπατο χερ Φούχτελ, σύμφωνα με το δημοσίευμα:

  δήμαρχος Πάτρας Ιωάννης Δημαράς,
  δήμαρχος Βέροιας Χαρά Ουσουλτζόγλου,
  δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,
  δήμαρχος Νάξου Εμμανουήλ Μαργαρίτης,
  δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης,
  δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης,
  δήμαρχος Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης,
  δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας,
  δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης,
  δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης,
  δήμαρχος Κέρκυρας Ιωάννης Τρεπεκλής,
  δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
  Επίσης
  Φάμελος Σωκράτης, εκπρόσωπος του Δήμου Θέρμης,
  Αντώνογλου-Κασαβέτης Γεώργιος δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου,
  Μπότση Σταυρούλα δήμαρχος Σουλίου,
  Βρυζίδου Παρασκευή δήμαρχος Εορδαίας,
  -http://www.makeleio.gr/?p=88891

  Μου αρέσει!

  1. Μαυρίστε τους!
   Ο ίδιος ο Φούχτελ έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα των υποκριτών. Υποκριτές συνομιλούσατε κρυφά; δεν ντραπήκατε; τι περιμένατε από τους γερμανούς, προσωπικά οφέλη;
   Δεν διαβάζετε ιστορία τι παθαίνουν οι προδότες;

   Μου αρέσει!

 2. Να μπει σε δημοψήφισμα για τη Συνταγματική αναθεώρηση και η άμεση σύνδεση του κατώτατου μισθού με τους μισθούς βουλευτών και δικαστικών.

  Μου αρέσει!

 3. «Λέγω δ’ οίον δοκεί δημοκρατικόν μεν το κληρωτάς είναι τας αρχάς, το δ’ αιρετάς ολιγαρχικόν».
  [Δημοκρατικό είναι οι άρχοντες να αναδεικνύονται με κλήρωση, Ολιγαρχικό δε (να αναδεικνύονται) με εκλογή]
  Αριστοτέλης (Πολιτικά, Δ, 1294b, 8-9)

  Οι “Εκλογές” είναι ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ της “Δημοκρατίας” τους.

  Εάν θέλετε τη “Δημοκρατία” τους, μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτές….

  Μου αρέσει!

 4. Νεοφιλελεύθερος τακτικισμός το τοπικό δημοψήφισμα;
  Οι μόνοι που είναι εναντίον των δημοψηφισμάτων είναι τα ΑΚΡΑ. Το δημοψήφισμα είναι ίσως ο πιο «δημοκρατικός τακτικισμός» , να μιλήσω με την γραφίδα του αρθρογράφου.
  Προσωπικά καλώ τους συμπολίτες μου να πάνε και να ψηφίσουν και να βάλουν βουλοκέρι στα αυτιά τους σε αυτούς που θέλουν το αντίθετο.

  Μου αρέσει!

   1. Ναι!!!

    Μέσα στη Δημοκρατική Συνείδηση των Πολιτών της Πόλεως!!!

    Δοκίμασέ το στον Δήμο σου!

    Και ρίξε μια ματιά και στο 120 του Συντάγματος, ξεχνώντας για λίγο τους «Συνταγματολόγους»….

    Μου αρέσει!

 5. Το πρόβλημα δεν είναι το δημοψήφισμα. Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο δημοψήφισμα είναι αθεσμοθέτητο και επομένως άνευ αξίας.
  Το δημοψήφισμα μέσα σε ένα αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα (πολύ περισσότερο στο δικό μας που είναι στενά ολιγαρχικό και κλειστό) είναι η πιο άμεση έκφραση της λαϊκής βούλησης.
  Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο δημοψήφισμα είναι ότι δεν είναι θεσμοθετημένο και επομένως άνευ αξίας.
  Θα γίνει φυσικά μια καταγραφή της λαϊκής βούλησης, αλλά αφού δεν πρόκειται κανείς να το λάβει υπόψη του και το νερό τελικά θα πωληθεί, αν τα συγκεκριμένα συμφέροντα και μόνο το κρίνουν επικερδές, αυτό τελικά θα αποβεί σε βάρος της ιδέας της δημοκρατίας, γιατί θα απογοητεύσει περισσότερο τον κόσμο, που παρότι εκφράστηκε, δεν το έλαβε κανείς υπόψη..

  Μου αρέσει!

  1. Επομένως, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι όχι δημοψηφίσματα χωρίς καμία αξία, αλλά να αγωνιστούμε ώστε να επιβάλουμε στο πολιτικό κατεστημένο να υιοθετήσει συνταγματικά δεσμευτικά δημοψηφίσματα (γενικά και τοπικά) με λαϊκή πρωτοβουλία.

   Μου αρέσει!

 6. Kαι σε περιπτωση που το αποτελεσμα του δημοφησισματος -εστω και παρωδιας- ειναι αρνητικο γι αυτους, θα κανουνε νια ωραιοτατη νοθεια η θα το παρακαμψουν με αλλο τροπο…τα δημοψηφισματα λειτουργουν στις δημοκρατιες οχι στα καθεστωτα, ωστοσο μιας και μας πετανε το μπαλακι εστω και σκασμενο δωστε τους την απαντηση που πρεπει.

  Μου αρέσει!

 7. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πώληση της εταιρείας ύδρευσης αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), βρίσκεται στη Β’ φάση της πώλησής της. Δηλαδή περιμένουμε την υποβολή της οικονομικής προσφοράς από τις δύο κοινοπραξίες που έχουν προεπιλεγεί τον Μάιο του 2013 (ΑΚΤΩΡ και SUEZ από τη μια και όμιλος Αποστολόπουλου, ΤΕΡΝΑ και η κρατική εταιρία υδάτων του ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΚΟΡΟΤ από την άλλη). Η διαδικασία σύμφωνα με το σχέδιό τους προβλέπονταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Είναι γνωστό ότι ακόμη και αυτοί που διεκδικούν την εταιρεία, περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Φαντάζεστε να προσέλθει το 60-70% των πολιτών της Θεσσαλονίκης και να δηλώσουν με την ψήφο τους την αντίθεσή τους στην επαπειλούμενη πώληση? Ποια πολιτική δύναμη θα μπορούσε να πράξει τα αντίθετα? Ποιο οικονομικό συμφέρον θα επένδυε σε ένα τέτοιο εχθρικό περιβάλλον? Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θίγονται και τα κόμματα αφού το δημοψήφισμα το αποφάσισαν οι πολίτες, οι οργανώσεις των πολιτών της πόλης και όλοι ανεξαιρέτως οι δήμοι με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων! ΟΙ πολίτες αυτενεργούν, παίρνουν τις τύχες ενός θέματος που τους αφορά στα χέρια τους! Δεν είμαι βέβαιος ότι το βλέπουν με καλό μάτι όλες οι …. πολιτικές δυνάμεις! Όλα αυτά βέβαια δεν έπεσαν από τον ουρανό! Ο αγώνας για το νερό γίνεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 7 χρόνια από τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ και 3 χρόνια από τις οργανώσεις των πολιτών της πόλης. Αν δεν κάνουν τίποτε αυτή τη στιγμή οι πολίτες, απλά θα αποδεχτούν τα σχεδιασμένα από αυτούς που … καταγγέλλετε. Το δημοψήφισμα είναι απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Τέτοια κοινωνική σύμπνοια έχει χρόνια πολλά να δει ο τόπος! Η επιτυχία αυτού του δημοψηφίσματος θα έχει τεράστια επίδραση για την επιβολή ανάλογων δημοψηφισμάτων και για άλλα σημαντικά θέματα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η τελική τους ουσιαστική επίσημη θεσμοθέτηση (γιατί τυπικά έχουμε νόμο που προβλέπει δημοψηφίσματα τόσο τοπικά όσο και εθνικά). Γι αυτό μην … ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ μια σπουδαία κοινωνική ΕΞΕΓΕΡΣΗ! Συνταχθείτε στον αγώνα που κάνουν οι πολίτες που κάνουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης σήμερα, αύριο κάποιοι άλλοι. Αν το ΝΕΡΟ που είναι το στοιχείο της ζωής μας, δεν μπορέσει να κινητοποιήσει την κοινωνία και τους πολίτες, τότε δεν υπάρχει σωτηρία και για αυτό θα ευθυνόμαστε ΟΛΟΙ !

  Μου αρέσει!

 8. Παρακαλώ θερμά, όταν αναφέρεστε σε δημοψηφίσματα που προάγουν τη δημοκρατία να διευκρινίζετε ότι μιλούμε μόνο για δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών δηλαδή δημοψηφίσματα που προκαλούν μόνο οι πολίτες με συλλογή υπογραφών και που περιλαμβάνουν χρόνο διαβούλευσης ικανό για να αποφασίσει ο κόσμος τι θεωρεί σωστότερο. Μην ξεχνάμε ότι το ύψιστο σώμα στο πολίτευμα της δημοκρατίας είναι η συνέλευση πολιτών η οποία περιλαμβάνει διαβούλευση και ψηφοφορία. Τα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών (ΔΠΠ) είναι ο μετασχηματισμός της συνέλευσης πολιτών σε πολυπληθείς κοινωνίες όπου ο αριθμός των κατοίκων δεν επιτρέπει συγκέντρωση στον ίδιο χώρο. Όσοι επιδιώκουμε τη θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών θέλουμε επί της ουσίας να αναδειχθεί και να αναγνωρισθεί το δικαίωμα των πολιτών να έχουν τον τελευταίο λόγο στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης των πολιτικών θεωρούν σημαντική. Σχετικά με το νερό, επειδή οι κρατούντες προχωρούν ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων τα δημοψηφίσματα που ξέρω έχουν ανακλητικό χαρακτήρα ακριβώς για να καταδείξουν 1ον: ότι το πολιτικό προσωπικό ενεργεί συνειδητά ενάντια στη βούληση των πολιτών και 2ον: την ανάγκη θεσμοθέτησης συμμετοχικών διαδικασιών όπως τα ΔΠΠ που θα αποτελέσουν τα πρώτα βήματα μεταφοράς ισχύος στο σώμα των πολιτών, τα πρώτα βήματα για εγκαθίδρυση δημοκρατίας στη χώρα μας.

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s