Δ. Λιαντίνης: Οι χαώδεις διαφορές του Έλληνα με τον «Ελληνοέλληνα»

liantinis-topΟ «Ελληνοέλληνας»
Όλα καλά και περίκαλα τά ‘χουμε με την πατρίδα. Με το έθνος, την ιστορία μας, και τους «αρχαίους ημών πρόγονοι».
Μόνο που ξεχάσαμε ένα. Πως εμείς οι νέοι με τους αρχαίους έλληνες έχουμε τόσα κοινά, όσα ο χασαποσφαγέας με τις κορδέλες, και η μοδίστρα με τα κριάρια.
Κι από την άλλη φουσκώνουμε και κορδώνουμε, και ταρτουφίζουμε για «τσι γενναίοι προγονοί» σαν τι;
Όπως εκείνος ο τράγος του Σικελιανού- που εσήκωνε το απανω χείλι του, εβέλαζε μαρκαλιστικά, και οσφραινότανε όλο το δείλι την αρμύρα στη θάλασσα της Κινέττας. Αλλίμονο. Η δάφνη κατεμαράνθη.
Έτσι δεν εψιθύριζε ο Σολωμός στο Διάλογο κλαίγοντας; Η δάφνη κατεμαράνθη… Όταν είσαι μέσα στο μάτι του κυκλώνα, είναι δύσκολο νά ‘χεις εικόνα για τα γύρω σου. Και ζώντας μέσα στη χώρα δεν έχουμε εικόνα για τη σημερινή Ελλάδα.

Αρχές του 1993 έγινε μια εκδήλωση στο Παρίσι από έλληνες καλλιτέχνες για την ασβολερή Κύπρο. Εκείνο το θαλασσοφίλητο νησί. Εκεί, ένας δημοσιογράφος ερώτησε τρεις τέσσερες έγκριτους έλληνες που ζουν μόνιμα στη Γαλλία μια ερώτηση καίρια: «Για ειπέτε μου, τους είπε, εσείς που όντας μακρυά από την Ελλάδα βλέπετε με άλλο μάτι, το αληθινό του νοσταλγού και του πάσχοντα. Με το μάτι του Οδυσσέα. Τι γνώμη έχει το παγκόσμιο κοινό για τη σύγχρονη Ελλάδα; Τη βλέπει τάχατες και τη νομίζει όπως εμείς εκεί κάτου στο Κακοσάλεσι και την Αθήνα;»

Η απόκριση που του δώσανε και οι τέσσερες ξαναζωντάνεψε, τίμιε αναγνώστη, τις σπαθιές που δίνανε οι ντελήδες του Κιουταχή στη μάχη του Ανάλατου. Όταν πια είχε πέσει ο τρανός Καραϊσκάκης.: «Ποια Ελλάδα, μακάριε άνθρωπε», του είπανε. «Μιλάς για ίσκιους στη συννεφιά. Και για σύννεφα στην αιθρία. Για τον έξω κόσμο Ελλάδα δεν υπάρχει. Κανείς δε την ξέρει, κανείς δεν τη μελετάει, κανείς δεν τη συλλογάται. Δεν άκουσες το παλιό μοιρολόι;

«Κλάψε με, μάνα, κλάψε με, Και πεθαμένο γράψε με»…
Άκουσε λοιπόν, και μάθε το. Και κει που θα γυρίσεις, να το ειπείς και να το μολογήσεις. Η Ελλάδα είναι σβησμένη από τον κατάλογο των εθνών. Αν στείλει κάποτε στους ξένους κανένα παράπονο ή κανένα παρακαλετό, το συζητούν πέντε δέκα άνθρωποι της διπλωματίας σε κάποιο γραφείο, και παίρνουνε την απόφαση, όπως εμείς παραγγέλνουμε καφέ στο καφενείο και στα μπιλιάρδα.»

Αυτή είναι η εικόνα που έχουνε οι ξένοι για την Ελλάδα. Κι ο σουλτάνος το γομάρι δεν ξέρει τι του γίνεται. Έτσι δεν είπε ο πασάς της Σκόντρας, όταν ακούστηκε ότι οι ραγιάδες σηκωθήκανε στο Μοριά; Τώρα γυρίστηκε η τάξη. Σουλτάνος είναι ο έλληνας πολιτικός.

Λάβε τη σύγχρονη Ελλάδα σαν ποσότητα και σαν ποιότητα, για να μιλήσουμε με «κατηγορίες». Κι έλα να μας περιγράφεις τι βλέπεις. Σαν ποσότητα πρώτα. Αν αντικρύσουμε τον πληθυσμό της γης σε κλίμακα μικρογραφική ένα προς πέντε εκατομμύρια, 1: 5 χ ΙΟ6, θα βρούμε πως ο πληθυσμός του πλανήτη μας είναι ένα χωριό από χίλιους κατοίκους. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους χίλιους οι έλληνες είμαστε δύο άνθρωποι, που τρεκλοπατάμε και αρκουδίζουμε μέσα στο πλήθος. Ζαλισμένοι και φουκαράδες ξετρέχουνε να συναντηθούν μεταξύ τους. Αν τα καταφέρουν να μη σκυλοφαγωθούν, ζητούν να συνεννοηθούν με τους άλλους. Σε μια γλώσσα που δε μιλιέται, και σε μια γραφή που δε διαβάζεται. Λίγο μουστάκι, λίγο πρικοιόύλι, χρώμα τέτζερη αγάνωτου, ζουνάρι, βέλεσι, φούντα, κι αμάν αμάν. Σερβιτόροι και αγωγιάτες όλοι μας. Και κακοί σαράφηδες του μάρμαρου, του ήλιου, και της θάλασσας.

Σαν ποιότητα ύστερα. Είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα. Με μια ιστορία που ο ίδιος τη νομίζει λαμπρή. Και απορεί, πώς και δεν πέφτουν οι ξένοι ξεροί μπροστά στο μεγαλείο της. Οι ξένοι όμως, σαν συλλογιούνται την ελληνική ιστορία, την αρχαία εννοώ, γιατί για τη νέα δεν έχουν ακούσει, και βάλουν απέναντι της εμάς τους νεοέλληνες, φέρνουν στο μυαλό τους άλλες παραστάσεις. Φέρνουν στο μυαλό τους κάποιους καμηλιέρηδες που περπατούν στο Καρνάκ και στη Γκίζα. Τι σχέση ημπορεί νά ‘χουν, συλλογιούνται, ετούτοι οι φελλάχοι του Μισιριού σήμερα με τους αρχαίους Φαραώ, και το βασιλικό ήθος των πυραμίδων τους;

Την ίδια σχέση βρίσκουν οι ξένοι στους σημερινούς έλληνες με τους αρχαίους. Οι θεωρίες των διάφορων Φαλμε-ράυερ έχουν περάσει στους φράγκους. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι τους αποσβολώσαμε με τους ιστορικούς, τους γλωσσολόγους, και τους λαογράφους μας. Λάθος. Κρύβουμε το κεφάλι με το λιανό μας δάχτυλο. Και βέβαια. Πώς μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο μέγας γλωσσολόγος Γ. Χατζιδάκις έλεγε αυτά που έλεγε, -ορθά- κι από την άλλη έβριζε το Σολωμό μας αγράμματο, και τη γλώσσα του σκύβαλα και μαλλιαρά μαλλιά;

Σχέση με τους αρχαίους έλληνες έχουμε εμείς, λένε οι γάλλοι, οι εγγλέζοι και οι γερμανοί. Εμείς, που τους ανακαλύψαμε, τους αναστυλώσαμε, τους εξηγήσαμε. Για τους ευρωπαίους οι νεοέλληνες είμαστε μια δράκα ανθρώπων απρόσωπη, ανάμεσα σε βαλκανιλίκι, τουρκο-λογιά και αράπηδες. Είμαστε οι «ορτοντόξ»…

Με το ρούσικο τυπικό στη γραφή, με τους κουμπέδες και τους τρούλλους πάνω από τα σπίτια των χωριών μας, με ακτινογραφίες σωμάτων και σκουληκόμορφες φιγούρες αγίων στους τοίχους των εκκλησιών. Οι ευρωπαίοι βλέπουνε τους πολιτικούς μας να ψηφίζουν στη Βουλή να μπει το «ορθόδοξος» στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, κατά τη διαταγή των παπάδων, και κοιτάνε ανακατωμένοι και ναυτιάζοντας κατά το θεοκρατικό Ιράν και τους Αγιατολάχους. Τέτοιοι οι βουλευτές μας, ακόμη και της Αριστεράς. «Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί εκατάστρεψαν το έθνος». Έτσι γράφει ο Παπαδιαμάντης.

Θέλεις νά ‘χεις πιστή την εικόνα του νεοέλληνα; Λάβε το ράσο του γύπα και του κόρακα. Λάβε τις ασπιδωτές κοιλιές των ιερέων, το καλυμμαύκι Μακαρίου Β’ της Κύπρου. Και τα γένεια τα καλογερικά, που κρύβουν το πρόσωπο, καθώς άκοσμοι αγκαθεροί φράχτες τους αγρούς. Και τις κουκουλωμένες καλόγριες, την άλλη έκδοση του φερετζέ της τούρκισσας, και έχεις το νεοέλληνα φωτογραφία στον τοίχο. Απέναντι σε τούτη τη μελανή και γανιασμένη φοβέρα, φέρε την εικόνα του αρχαίου έλληνα, για να μετρήσεις τη διαφορά.

Φέρε τις μορφές των νέων σωμάτων, τις ευσταλείς και τις διακριτές. Να ανεβαίνουν από την Ολυμπία και τους Δελφούς, καθώς λευκοί αργυρόηχοι κρότοι κυμβάλων. Τους ωραίους χιτώνες τους χειριδωτούς, και τα λευκά ιμάτια τα πτυχωτά και τα ποδήρη. Τα πέδιλα από δέρματα μαροκινά, αρμοσμένα στις δυνατές φτέρνες.

Φέρε την εικόνα που μας αφήσανε οι γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας. Οι κοντυλογραμμένες, με τις λεπτές ζώνες, τον κυανό κεφαλόδεσμο, και το ζαρκαδένιο τόνο του κορμιού. Οι ελληνίδες του Αργούς και της Ιωνίας, οι λινές και οι φαινομηρίδες. Τρέχουνε στα όρη μαζί με την Αταλάντη. Και κοιμούνται στα κοιμητήρια σαν την Κόρη του Ευθυδίκου.

Όλες και όλοι στηριγμένοι χαρούμενα σε κάποια μαρμάρινη στήλη, σ’ ένα λιτό κιονόκρανο, σε μια κρήνη λευκή της Αγοράς. Με περίγυρα τους ωραίους γεωμετρημένους ναούς, αναπαμένους στο φως και στην αιθρία. Άνθρωποι, και θεοί, και αγάλματα ένα.

Όλα ετούτα, για να συγκρίνεις την παλαιή και τη νέα Ελλάδα, να τα βάλεις και να τα παραβάλεις. Και στήσε τον Φράγκο από δίπλα, να τα κοιτάει και να τα αποτιμά. Με το δίκιο του θά ‘χει να σου ειπεί: «άλλο πράμα η μέρα και το φως, και άλλο η νύχτα και οι μαύροι βρυκολάκοι». Δε γίνεται να βάλεις στο ίδιο βάζο υάκινθους και βάτα.

Και κάπου θα αποσώσουν επιτιμητικά την κρίση τους:
– Ακούς αναίδεια; Να μας ζητούν κι από πάνω τα ελγίνεια μάρμαρα. Ποιοι μωρέ; Οι χριστιανοχομεΐνηδες;

Αλλά είναι καιρός από τις ασκήσεις επί χάρτου να περάσουμε στα πεδία των επιχειρήσεων. Να κοιτάξουμε την πυρκαγιά που αποτεφρώνει το σπιτάκι μας. Γιατί είμαστε σβησμένοι από τον κατάλογο των εθνών; Γιατί η Μακεδονία γίνεται Σκόπια, η Κύπρος γίνεται τουρκιά, το Αιγαίο διεκδικιέται ως το mare nostrum των Οθωμανών; Γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πρόσφατα στην Αθήνα, ότι είμαστε μια επαρχία του παλιού οθωμανικού κράτους, που αποσχίσθηκε και πρέπει να μας ξανα-προσαρτήσουν; Γιατί ο Μπερίσα της Αλβανίας έχει να λέει πως οι έλληνες κάνουν διπλωματία που έρχεται από το Μεσαίωνα και τους παπάδες; Γιατί ο Αλέξανδρος βαφτίζεται Ισκεντέρ, και ο Όμηρος Ομέρ Βρυώνης; Γιατί οι διακόσιες χιλιάδες έλληνες της Πόλης γίνανε χίλιοι, και οι τούρκοι της Δυτικής Θράκης θρασομανούν, και γίνουνται όγκος κακοήθης που ετοιμάζει μεταστάσεις;

Γιατί δύο από τους πιο σημαντικούς ποιητές μας, ο μέτριος Σεφέρης κι ο μεγάλος Καβάφης, καταγράφουνται στις διεθνείς ανθολογίες και τους ποιητικούς καταλόγους μισό έλληνες μισό τούρκοι; Γιατί όλα τα αυτονόητα εθνικά μας δίκαια ευρωπαίοι και αλβανοί, βούλγαροι και εβραίοι, ορθόδοξοι και ρούσοι, τούρκοι και βουσμανοαμερικανοί τα βλέπουν σαν ανόητες και μίζερες προκλήσεις, σαν υλακές και κλεφτοεπαιτείες; Ποια τύφλωση μας φέρνει να μη βλέπουμε ότι στα μάτια των ξένων εκαταντήσαμε πάλι οι παλαιοί εκείνοι γραικολιγούρηδες; Οι esurientes graeculi του Γιουβενάλη και του Κικέρωνα;

Το πράγμα έχει και περιγραφή και ερμηνεία. Μέσα στη χώρα, μέσα στην παιδεία δηλαδή και την παράδοση μας, εμείς περνάμε τους εαυτούς μας λιοντάρια, εκεί που οι έξω από τη χώρα μας βλέπουνε ποντίκια. Θαρρούμε πως είμαστε τα παιδόγγονα του Αριστοτέλη και του Αλέξανδρου. Οι ξένοι όμως σε μας βλέπουνε τις μούμιες που βρεθήκανε σε κάποια ασήμαντα Μασταβά. Γιατί; Τα διότι είναι πολλά. Όλα όμως συρρέουν σε μια κοίτη. Σε μια απλή εξίσωση με δύο όρους και ένα ίσον. Είναι ότι: νεοέλληνες ίσον ελληνοεβραίοι.

Αν εφαρμόσουμε αυτή την εξίσωση στα πράγματα, θα μας δώσει δύο γινόμενα. Το πρώτο είναι ότι ζούμε σε εθνική πόλωση. Το δεύτερο, ακολουθία του πρώτου, ότι ζούμε χωρίς εθνική ταυτότητα. Ότι οι νεοέλληνες είμαστε ελληνοεβραίοι σημαίνει το εξής: ενώ λέμε και φωνάζουμε και κηρύχνουμε ότι είμαστε έλληνες, στην ουσία κινιόμαστε και υπάρχουμε και μιλάμε σα να είμαστε εβραίοι. Αυτή είναι η αντίφαση. Είναι η σύγκρουση και η αντινομία που παράγει την πόλωση. Και η πόλωση στην πράξη γίνεται απώλεια της εθνικής ταυτότητας. Και το τελευταίο τούτο σημαίνει πολλά. Στην πιο απλή διατύπωση, σημαίνει νά ‘σαι τουρκόγυφτας, και να ζητάς να σε βλέπουν οι άλλοι πρίγκιπα. Σημαίνει νά ‘σαι η μούμια των Μασταβά, και να ζητάς από τους ευρωπαίους να σε βλέπουν ιδιοκτήτη της Ακρόπολης. Σημαίνει να σε θωρείς λιοντάρι, και οι ξένοι να σε λογαριάζουνε πόντικα. Απώλεια της εθνικής ταυτότητας είναι να σε βλέπουν οι άλλοι αρκουδόρεμα, και συ να τους φωνάζεις πως ντε και καλά είσαι η Ολυμπία. Και ύστερα να τους ζητάς Ολυμπιακούς αγώνες στην καλογρέζα. Χλευαστικό του καλογριά.

Είναι μεγάλη ιστορία να πιαστώ να σε πείσω, ότι οι νεοέλληνες από τους αρχαίους έχουμε μόνο το τομάρι που κρέμεται στο τσιγκέλι του σφαγέα, θέλει κότσια το πράμα. Θέλει καιρό και κόπο. Θέλει σκύψιμο μέσα μας, και σκάψιμο βαθύ. Και κυρίως αυτό: θέλει το μεγάλο πόνο.

Θα σε καλέσω όμως σ’ έναν απλό περίπατο. Θα κάνουμε ένα πείραμα, που λένε οι φυσικοί. Για νά ‘χουμε αποτέλεσμα έμπεδο. Και η γνώση που θα κερδίσουμε νά ‘ναι σίγουρη. Θα επιχειρήσουμε μια στατιστική έρευνα. Θα διατρέξουμε τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη. Θα ρωτήσουμε νεοέλληνες απ’ όλες τις τάξεις και όλα τα επίπεδα. Γυναίκες και άντρες, γερόντους και παιδιά, αγράμματους και επιστήμονες, φτωχούς και πλούσιους να μας ειπούν τι γνωρίζουν για την αρχαία Ελλάδα. Ζητούμε μια γνώση σοβαρή και υποψιασμένη. Όχι φολκλόρ και γραφικότητες. Όχι δηλαδή ο Ηρακλής μωρό έπνιξε τα φίδια· ότι ο Αρχιμήδης εχάραζε κύκλους στην άμμο- ούτε τάν ή επί τάς, μέτρον άριστον και τον Μινώταυρος στην Κρήτη. Αλλα να μας ειπούνε, δηλαδή, αν έχουνε ακουστά τα ονόματα Εμπεδοκλής, Αναξίμανδρος, Αριστόξενος ο Ταραντίνος, Διογένης Λαέρτιος, Αγελάδας, Λεύκιππος, Πυθαγόρας ο Ρηγίνος, Πυθέας.

Να μας ειπούνε, πόσοι φιλόλογοι, έξω από τα σχολικά κολυβογράμματα, έχουν διαβάσει στο πρωτότυπο τρεις διάλογους του Πλάτωνα, δύο Νεμεόνικους του Πινδάρου, την Ωδή στην αρετή του Αριστοτέλη, έναν Ομηρικό Ύμνο. Να μας πουν αν ξέρουν ότι στη διάλεξη του για την αρετή ο Πλάτων έκαμε στους ακροατές του ένα μάθημα γεωμετρίας, ότι η Ακρόπολη των Αθηνών είναι δωρικό, και όχι ιωνικό καλλιτέχνημα, ότι η διδασκαλία τραγωδίας στο θέατρο ήταν κήρυγμα από άμβωνος, ότι η θρησκεία των ελλήνων ήταν αισθητική προσέγγιση των φυσικών φαινομένων.

Δε νομίζω, αναγνώστη μου, ότι σε όλα αυτά τα επίπεδα η έρευνα μας θα δώσει ποσοστά γνώσης και κατοχής σε βάθος του κλασικού κόσμου από τους νεοέλληνες που να υπερβαίνουν τους δύο στους χίλιους.
Τι φωνάζουμε τότε, και φουσκώνουμε, και χτυπάμε το κούτελο στο μάρμαρο ότι είμαστε έλληνες; Για το θεό δηλαδή. Παράκρουση και παραφροσύνη…

Θα μου ειπείτε:
– Μήπως και οι ευρωπαίοι γνωρίζουν σε τέτοιο βάθος την αρχαία Ελλάδα;

Θα σας ειπώ:
-Όχι. Αλλά οι ευρωπαίοι δεν καυχιούνται ότι είναι έλληνες, όπως εμείς. Καυχιούνται ότι είναι γάλλοι, και ιταλοί, και βέλγοι.

Γιατί αυτό είναι στην ουσία της η αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι τα πασουμάκια του Ηρακλή στο παλάτι της Ομφάλης. Ούτε ο Οδυσσέας με το παλούκι του στη σπηλιά του Κύκλωπα. Η αρχαία Ελλάδα είναι ένας πολιτισμός ασύγκριτος. Μια κοσμοθεωρία πλήρης. Ένας τρόπος ζωής ολοκληρωμένος και τέλειος. Είναι η πιο κοντά στη φύση και στη φυσική αϊδιότητα κοινωνία, που έσωσε να δημιουργήσει ο άνθρωπος. Δεν είναι τυχαίο που λέξεις ελληνικές, όπως μουσική, θέατρο, οργασμός, φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική, δημοκρατία, γεωμετρία, πολιτική, περάσανε σε όλες τις γλώσσες των εθνών του OHE σήμερα. Και με τις λέξεις αυτές ζουν και δηλώνουν τις βαθύτερες ουσίες του ανθρώπινου βίου τα δισεκατομμύρια του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο, που όχι μόνο ο πλανήτης αλλά και ο ουρανός, το σύμπαν ολόκληρο είναι κατάσπαρτο με τις ελληνικές λέξεις και με τα ελληνικά γράμματα που ονομάζουν διεθνώς τους αστερισμούς, και τους φωτεινότερους αστέρες του κάθε αστερισμού. Κοίτα πρόχειρα το εξώφυλλο της «Γκέμμας».

Όχι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εκείνο που είναι τυχαίο, είναι πως ο λαός που κατοικεί σήμερα στη χώρα που παλαιά την εκατοίκησαν οι έλληνες, ονομάζουνται έλληνες. Η έρευνα μας έδειξε ότι μόνο έλληνες δεν είναι. Γιατί τους έλληνες ούτε τους βλέπουν ούτε τους γνωρίζουν.

Από το Ελληνικό ερχόμαστε στό Εβραίικο. Ερωτάμε το ίδιο στατιστικό δείγμα, το ευρύ και το πλήρες, αν έχουν ακουστά τα ονόματα Μωϋσής, Αβραάμ, Ησαΐας, Ηλίας με το άρμα, Νώε, Βαφτιστής, Εύα η πρωτόπλαστη, Ιώβ, ο Δαναήλ στο λάκκο, η Σάρα που γέννησε με εξωσωματική. Και όχι μόνο τα ονόματα, αλλά και τις πράξεις ή τις αξίες που εκφράζουν αυτά τα ονόματα.

Υπάρχει γριά στην επικράτεια που να μην τους ξεύρει τούτους τους εβραίους; Δεν υπάρχει ούτε γριά, ούτε ορνιθοκλόπος στις Σποράδες, ούτε κλεφτογιδάς στην Κρήτη. Εδώ τα ποσοστά αντιστρέφουνται. Στους χίλιους νεοέλληνες τα ναι γίνουνται ενιακόσια τόσα, και τα όχι δύο. Και δεν ξεύρουν μόνο τα ονόματα, αλλά είναι έτοιμοι να σου κάνουν αναλύσεις στην ουνιβερσιτά και στην ακαντέμια για τις ηθικές και άλλες αξίες που εκφράζει το κάθε όνομα.

Μ’ ένα λόγο, ο μέγας και ο βαθύς εβραίικος πολιτισμός -δεν ειρωνεύομαι, κυριολεκτώ- μέσα από τη χριστιανική του μετάλλαξη, κι αυτή πια δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε βαθιά, πέρασε ως το μυελό των οστών και στη διπλή σπείρα του DNA όλων των νεοελλήνων. Ένα μόνο δε γνωρίζουν. Ότι ο σπουδαίος αυτός πολιτισμός είναι εντελώς αντίθετος με τον πολιτισμό της κλασικής Ελλάδας. Το αρνί και ο λύκος. Ο πάμφωτος ναός της Αφαίας στην Αίγινα, και το μονύδριο της αγίας Ελεούσας στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, με την αγράμματη καλόγρια που κυνηγά τις έγκυες και τις λεχώνες, γιατί ‘ναι μαγαρισμένες, λέει.

Έλληνες θα ειπεί δύο και δύο τέσσερα στη γη. Όχι δύο και δύο είκοσι δύο στον ουρανό.
Έλληνες θα ειπεί να τελείς στους νεκρούς τις χοές της Ηλέκτρας. Όχι κεριά στους νεκρόλακκους, και δηνάρια στο σακούλι του τουρκόπαπα.
Έλληνες θα ειπεί να προσκυνάς τακτικά στους Δελφούς το «γνώθι σαντόν». Όχι να κάνεις την εξομολόγηση στους αγράμματους πνευματικούς και στους μαύρους ψυχοσώστες.
Έλληνες θα ειπεί να σταθείς μπροστά στη στήλη του Κεραμεικού και να διαβάσεις το επιτύμβιο: «στάθί και οϊκτιρον». Σταμάτα, και δάκρυσε· γιατί δε ζω πιά. Κι όχι να σκαλίζεις πάνω σε σταυρούς κορακίστικα λόγια και νοήματα: προσδοκώ ανάσταση νεκρών.
Έλληνες θα ειπεί το πρωί να γελάς σαν παιδί. Το μεσημέρι να κουβεντιάζεις φρόνιμα. Και το δείλι να δακρύζεις περήφανα. Κι όχι το πρωί να κάνεις μετάνοιες στα τούβλα. Το μεσημέρι να γίνεσαι φοροφυγάς στο κράτος και επίτροπος στην ενορία σου. Και το βράδυ να κρύβεσαι στην κώχη του φόβου σου, και να ολολύζεις σα βερέμης.

Ακόμη κι ο Ελύτης, καθώς εγέρασε, τό ‘ριξε στους αγγέλους και στα σουδάρια. Τι απογοήτεψη…

Έλληνες θα ειπεί όσο ζεις, να δοξάζεις με τους γείτονες τον ήλιο και τον άνθρωπο. Και να παλεύεις με τους συντρόφους τη γη και τη θάλασσα. Και σαν πεθάνεις, να μαζεύουνται οι φίλοι γύρω από τη μνήμη σου, να πίνουνε παλιό κρασί, και να σε τραγουδάνε:

Τρεις αντρειωμένοι εβούλησαν να βγουν από τον Άδη,
Ένας το Μάη θέλει να βγει κι άλλος τον Αλωνάρη,
Κι ο Δήμος τ’ αγια-Δημητριού ν’ ανοίξει γιοματάρι.

Μια λυγερή τους άκουσε, γυρεύει να την πάρουν.
Κόρη, βροντούν τ’ ασήμια σου, το φελλοκάλιγό σου,
και τα χρυσά γιορντάνια σου, θα μας ακούσει ο Χάρος.

Δημήτρης Λιαντίνης
(Αποσπάσματα απο το βιβλίο του «ΓΚΕΜΜΑ»)

L1 από ellinikoarxeio.com

79 σκέψεις σχετικά με το “Δ. Λιαντίνης: Οι χαώδεις διαφορές του Έλληνα με τον «Ελληνοέλληνα»”

 1. Ζήτω οι γάλλοι που είναι γάλλοι και καυχιούνται γι’ αυτό, Ζήτω οι ιταλοί που είναι ιταλοί και καυχιούνται γι’ αυτό, Ζήτω και οι βέλγοι που είναι βέλγοι και καυχιούνται γι’ αυτό. Μα το Δία.
  Την επόμενη δημοσιεύστε Νίκο Δήμου, από το «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας».
  Πάντως ο δάσκαλος έδειξε το δρόμο, καλά πάμε αποδεκατιζόμαστε μόνοι μας πηδώντας από τα μπαλκόνια, δε χρειάζεται να γίνει νέα εισβολή και να τρέχουμε στα βουνά να πολεμήσουμε – σιγά την ιστορία και το πράγμα δηλαδή – σε λίγο θα απαλλάξουμε από την ελεεινή παρουσία μας – οι τουρκογυφτοεβραίοι εμείς – τον καταπληκτικό αυτό κόσμο που οι ευρ(ωπ)αίοι έχτισαν με τις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων (και όλες τις κατάλαβαν οι μπαγάσηδες).

  Μου αρέσει!

  1. Γι’αυτο λοιπον χρειαζομαστε Σπαρτιατικη θεληση λιτοτητα και θυσια, σε ατομικο και συλλογικο επιπεδο και εαν χρειαστει την Σπαρτιατικη σπαθα.

   Μονο ετσι σιγουρευεις το δικαιο σου. Θουκυδιδης.

   Μου αρέσει!

 2. Ο Λιαντίνης, παρά τό γεγονός ὄτι λατρευε τόν Αρχαιον Ελληνικόν Πολιτισμό ἥ σκοπίμως ἀγνοεῖ μεγάλο μέρος τῆς ἀρχαῖας ἰστορίας, ἥ ἔχει πλημελεῖς γνώσεις τῆς ἀρχαῖας ἰστορίας. Ας δοῦμε μερικά ἀπο αυτά ποῦ ἔχει πεῖ. « Όλα τα έχουν πει οι Έλληνες , αλλά ο κόσμος πολλούς αιώνες τώρα, ακολουθεί τις υλιστικές αντιλήψεις της εβραϊκής κοσμοθεωρίας. Το χρήμα, οι εβραϊογενείς θρησκείες, (Χριστιανισμός, Ι…ουδαϊσμός, Ισλάμ), τα απάνθρωπα ‘’ου μοιχεύσεις’’ οι αριθμοί, η ιδιοκτησία. Και κατά συνέπεια η διαίρεση των ανθρώπων. Και όπου υπάρχει διαίρεση υπάρχει σύγκρουση.
  Η άλλη αντίπαλη κοσμοθεωρία , η ζωή με κέντρο τον άνθρωπο και την τέχνη, η ελληνική δηλαδή δεν υφίσταται, σήμερα.» Τό νά χαρακτηρίζη τήν εντολή «ού μοιχεύσεις» ἀπάνθρωπή μᾶς κάνει να διερωτώμεθα γιά πολλά πράγματα.Αλλά ἐπειδή κήδομαι τῆς μνήμης του, δέν θά προβῶ σε σχόλια.
  Ὄπως παρατηροῦμε, ἠ ἐντολή «ου μοιχεύσεις» θεωρεῖται Εβραϊκη ἐντολή. Ὄμως ἐαν εῖχε μελετήσει τήν ἰστορία προσεκτικώτερα, θά εῖχε διαπιστώσει ὀτι αυτή καί ὄλες οἰ ἐντολές, εῖναι τά δέκα πρῶτα Δελφικά Παραγγέλματα. Η κοινωνικότητα της Εβραϊκής κοινωνίας ορίζεται με τους εξής νόμους: Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης. Ου φονεύσεις. Ου μοιχεύσεις. Ου κλέψεις. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή. Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί.Πιό συγκεκριμένα:
  Το «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου» αντιστοιχεί στο Δελφικό «Γονείς σέβου», να σέβεσαι τους γονείς σου. Το «ου φονεύσεις» αντιστοιχεί στο ««φόνου απέχου». Να μη φονεύσεις. Το «ου μοιχεύσεις» αντιστοιχεί στο «γάμους κράτει». Να σέβεσαι, να κρατάς το γάμο σου. Το «ου κλέψεις» αντιστοιχεί στο «δικαίως κτω». Να αποκτάς δίκαια. Το «ου ψευδομαρτυρήσεις» αντιστοιχεί στο «όρκω μη χρω». Να μην ορκίζεσαι. Το «ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί» αντιστοιχεί στο ««κτώμενος ήδου». Να ευχαριστιόμαστε με αυτά που αποκτάμε.
  Επίσης, ή περιγραφή τοῦ πῶς εμφανίσθη ὁ Θεός στόν Μωισή εῖναι ὀ ίδιος ὄπως τόν περιγράφει ο Ερμῆς ὁ Τρισμέγιστος. «ἐννοίας μοί ποτε γενομένης περὶ τῶν ὄντων καὶ μετεωρισθείσης μοι τῆς διανοίας σφόδρᾳ, κατασχεθεισῶν μου τῶν σωματικῶν αἰσθήσεων, καθάπερ οἱ ὕπνῳ βεβαρημένοι ἐκ κόρου τροφῆς ἢ ἐκ κόπου σώματος, ἔδοξά τινα ὑπερμεγέθη μέτρῳ ἀπεριορίστῳ τυγχάνοντα καλεῖν μου τὸ ὄνομα καὶ λέγοντά μοι, Τί βούλει ἀκοῦσαι καὶ θεάσασθαι, καὶ νοήσας μαθεῖν καὶ γνῶναι; ―φημὶ ἐγώ, Σὺ γὰρ τίς εἶ; ―Ἐγὼ μέν, φησίν, εἰμὶ ὁ Ποιμάνδρης, ὁ τῆς αὐθεντίας νοῦς· οἶδα ὃ βούλει, καὶ σύνειμί σοι πανταχοῦ. ―φημὶ ἐγώ, Μαθεῖν θέλω τὰ ὄντα καὶ νοῆσαι τὴν τούτων φύσιν καὶ γνῶναι τὸν Θεόν· πῶς, ἔφην, ἀκοῦσαι βούλομαι. ―φησὶν ἐμοὶ πάλιν, Ἔχε νῷ σῷ ὅσα θέλεις μαθεῖν, κἀγώ σε διδάξω. τοῦτο εἰπὼν ἠλλάγη τῇ ἰδέᾳ, καὶ εὐθέως πάντα μοι ἤνοικτο ῥοπῇ, καὶ ὁρῶ θέαν ἀόριστον, φῶς δὲ πάντα γεγενημένα, εὔδιόν τε καὶ ἱλαρόν, καὶ ἠράσθην ἰδών. καὶ μετ᾽ ὀλίγον σκότος κατωφερὲς ἦν, ἐν μέρει γεγενημένον, φοβερόν τε καὶ στυγνόν, σκολιῶς ἐσπειραμένον, ὡς ‹ὄφει› εἰκάσαι με· εἶτα μεταβαλλόμενον τὸ σκότος εἰς ὑγράν τινα φύσιν, ἀφάτως τεταραγμένην καὶ καπνὸν ἀποδιδοῦσαν, ὡς ἀπὸ πυρός, καί τινα ἦχον ἀποτελοῦσαν ἀνεκλάλητον γοώδη· εἶτα βοὴ ἐξ αὐτῆς ἀσυνάρθρως ἐξεπέμπετο, ὡς εἰκάσαι φωνῇ πυρός,
  Επίσης ἄς δοῦμε κάτι ἄλλο ποῦ εῖπε σε μιάν ἐκδήλωση στήν Μάνη καί τό ὄποῖον ἔρχεται σε ευθεῖαν σύγκρουσι καί σε πλήρη ἀντίφασι μέ τίς προτροπές του ὄτι θά πρέπη να ἐντρυφοῦμε στήν φιλοσοφία τοῦ θανάτου ἀλλά καί μέ ἐκεῖνο τό ὀποῖον διέπραξε ὁ ἴδιος. «…θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε πάντα επίγνωση ότι η ζωή μας είναι μοναδική, άλλη δεν υπάρχει, και ότι ο θάνατος παραμονεύει ανά πάσα στιγμή .Για όλους μας.
  Γι αυτό κυρίως, οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν να μην μείνουν μετριότητες και υποχείρια άλλων στη ζωή τους, αλλά να εξελιχτούν, να την χαίρονται, πετώντας από πάνω τους κάθε είδους εξουσία».Αυτὀ εῖναι δεκτικό πολλῶν ἐρμηνειῶν καί δέν θά ἤθελα να ἀσχοληθῶ μέ αύτές τῶρα.
  Στήν ἐκδήλωσι ποῦ ἀφέρθηκα πιό πάνω εἶπε ἐπίσης τά ἐξῆς. «Σε ότι αφορά την χώρα μας ,έχουμε τάχιστα χρέος να υπερβούμε την κομματική φαγωμάρα και να αλλάξουμε ριζικά τους εαυτούς μας και το κράτος μας, μέσω της παιδείας, για να ξαναφέρουμε την ελληνική κοσμοθεωρία. Να μεταβάλουμε το έθνος μας σε μια ανίκητη σύγχρονη Σπάρτη. Γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συμπληγάδες που κλείνουν ταχύτατα γύρω μας. Το αποτυχημένο μεταπολιτευτικό σύστημα, η υποκρισία της ‘’ελίτ’’, η διαλυμένη παιδεία , η απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων, η εθνοκτόνος Αθήνα και τα παγκόσμια συμφέροντα, θα μας αφανίσουν, αν δεν ξυπνήσουμε. Όπως έγινε και στο Βυζάντιο
  Η Μάνη ήταν πάντοτε ο θεματοφύλακας της ελευθερίας της Ελλάδος. Πάντα αυτός ο άγονος, παράξενος αλλά γεμάτος φως, τόπος, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού. Ίσως και τώρα ξανάρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Γιατί κάπου βαθιά μέσα μας, υπάρχουν κρυμμένοι οι Έλληνες. Και περιμένουν..…» Ας τὰ συγκρίνομε ὄμως με τα κάτωθι πού ἐχει ἐκφράσει ἄλλη φορά.
  «Λάβε τη σύγχρονη Ελλάδα σαν ποσότητα και σαν ποιότητα, για να μιλήσουμε με «κατηγορίες». Κι έλα να μας περιγράφεις τι βλέπεις. Σαν ποσότητα πρώτα. Αν αντικρύσουμε τον πληθυσμό της γης σε κλίμακα μικρογραφική ένα προς πέντε εκατομμύρια, 1: 5 χ ΙΟ6, θα βρούμε πως ο πληθυσμός του πλανήτη μας είναι ένα χωριό από χίλιους κατοίκους. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους χίλιους οι έλληνες είμαστε δύο άνθρωποι, που τρεκλοπατάμε και αρκουδίζουμε μέσα στο πλήθος. Ζαλισμένοι και φουκαράδες ξετρέχουνε να συναντηθούν μεταξύ τους. Αν τα καταφέρουν να μη σκυλοφαγωθούν, ζητούν να συνεννοηθούν με τους άλλους. Σε μια γλώσσα που δε μιλιέται, και σε μια γραφή που δε διαβάζεται. Λίγο μουστάκι, λίγο πρικοιόύλι, χρώμα τέτζερη αγάνωτου, ζουνάρι, βέλεσι, φούντα, κι αμάν αμάν. Σερβιτόροι και αγωγιάτες όλοι μας. Και κακοί σαράφηδες του μάρμαρου, του ήλιου, και της θάλασσας.
  Σαν ποιότητα ύστερα. Είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα. Με μια ιστορία που ο ίδιος τη νομίζει λαμπρή. Και απορεί, πώς και δεν πέφτουν οι ξένοι ξεροί μπροστά στο μεγαλείο της. Οι ξένοι όμως, σαν συλλογιούνται την ελληνική ιστορία, την αρχαία εννοώ, γιατί για τη νέα δεν έχουν ακούσει, και βάλουν απέναντι της εμάς τους νεοέλληνες, φέρνουν στο μυαλό τους άλλες παραστάσεις.» Γιατί τήν μια φορά ἐκφράζει θαυμασμό και πίστη στίς δευνάμεις καί ἰκανότητες τοῦ Ελληνισμοῦ καί τήν ἄλλη καταλαμβάνεται ἀπο ἀνθελληνικό μένος; Μήπως ὁ Λιαντίνης ἤταν ἀνισσόροπος;

  Μου αρέσει!

  1. Γιατι μπλεκεις, την Χριστιανικη Πιστη με την Αρχαια Ελλαδα, γιατι ερμηνευεις την Αρχαια Ελλαδα ως ιστορικο κοινωνικο πολιτικο γεγονος με το βλεμμα της Χριστιανικης κοσμοθεωριας και τα Χριστιανικα ηθη και Πιστευω;;
   Μονο σε ενα θεολογικο και φιλολογικο επιπεδο μπορει να γινει μια περιορισμενη μαλιστα, προσεγγιση/συγκριση και ερμηνεια για την ζωη τις αξιες και τα ηθη του Αρχαιου Ελληνικου πολιτισμου, ο οποιος δεν ηταν χρονικα ομοιογενες, υπηρχαν οι ακμες και οι παρακμες στις Ελληνικες Πολιτειες σε διαφορες χρονικες περιοδους και σε διαφορα γεωγραφικα μερη/τοποθεσιες στον τοτε Αρχαιο κοσμο.

   Αρα τι επιδιωκεις να επισημανεις;; Πως ο Χριστιανισμος ειναι ανωτερος του Ελληνικου πολιτισμου;; Η ο Ελληνικος πολιτισμος ειναι ανωτερος της Χριστιανοσυνης;; Εαν επιδιωκεις να αποδειξεις η να συγκρινεις ενα απο τα δυο ενδεχομενα, τοτε φιλε υπονομευεις την νοημοσυνη σου.

   Κατα την γνωμη μου ενας διορατικος αναλυτης με το ματι οχι μονο της διανοησης αλλα και της ψυχης θα καταληξη στο αποτελεσμα πως, πλαισιωνουν/συνοδευουν. Ο Αρχαιος Ελληνικος πολιτισμος και η Ελληνικη Γραμματεια με την ανεπαναληπτη Ελληνικη Γλωσσα ειναι η εξηγηση των διδαχων του Κυριου.

   Μου αρέσει!

  2. Ἀγαπητέ, ἄλλο τά παραγγέλματα νά εἶναι προτροπή γιά συνειδητή στάση ζωῆς καί ἄλλο νά ἀποτελοῦν νόμους μέ κυρώσεις ἀκόμη καί κατά τῆς ζωῆς (λιθοβολισμοί μοιχαλίδων, ἀπόπειρα καύσης τῆς Θάμαρ κτλ). Ἄν δέν μπορῆς νά κατανοήσης τό ἐλεύθερον καί τό ἀνελεύθερον τῆς ἑλληνικῆς καί τῆς ἑβραϊκῆς κοσμοθέασης ἀντίστοιχα, τότε εἶναι κατανοητό γιατί ἀναρρωτιέσαι ἄν ἦταν ὁ Λιαντίνης ἀνισόρροπος.

   Μου αρέσει!

  3. Κ.Νικολακάκο ΄και γιατί στα παιδιά μας μαθαίνουμε τα ου του Μωυσέως και ουχί τις προτροπές για ενάρετη ζωή των δελφικών παραγγελμάτων .
   Πράγματι όποιος άνθρωπος σε αυτό τον τόπο μας θυμίζει κάποιες πικρές αλήθειες είναι ανισσόροπος
   Πάντως αν ζούσε ο μέγας αυτός ανήρ θα έπαιρνες την απαντησή σου για τον απρεπή σου χαρακτηρισμό .

   Μου αρέσει!

 3. Αυτο το εργο και διαλεξη του συγχωρεμενος Λιαντινης, ειναι κατα την γνωμη μου, ενα απο τις πιο σπουδαιες διαλεξης σε ενα θεμα για το Ελληνικο Γενος που εχει την μεγαλυτερη σημασια για το τι εστι Ελληνικο Γενος……Ειναι και μια απαντηση στην χολιγουντιανη μορφη, την μικυ μαους εκδοση, του χολιγουντ το τι ειναι ΣΠΑΡΤΗ, που ειναι το δευτερο πιο σπουδαιο σε σημασια και αξια το τι ειναι Ελληνικο Γενος. Το πρωτο κομματι του Ελληνισμου ειναι οι Θρακεις/Θρακιωτες……Χωρις αυτα τα δυο φυλλα(που εχουν Δωριεις συγγενεια) μπορει και να μην ειχαμε την συνεχεια της αρχαιας Ελλαδα εως το σημερα.
  Η Σπαρτη οι Λακεδαιμονιοι……ο ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΒΡΑΧΟΣ, πρεπει ΟΛΗ η σημερινη γεωγραφικη ευρωπη και ο λεγομενος δυτικος κοσμος και πρωτοι βεβαια εμεις οι απογονοι του Ελληνικου Γενους να υμνουμε την ΣΠΑΡΤΗ.

  «Το αληθινό πρόσωπο της αρχαίας Σπάρτης»

  Επρεπε να ‘φυγει’ απο την μεση ο καθηγητης και ΕΛΛΗΝΑΣ Λιαντινης…….

  Μου αρέσει!

 4. Επειδή ο Λιαντίνης προέβλεψε μεν (δεν ήταν ο μόνος), αλλά δεν ζη σήμερα για να απαντήσει σε… διαχειριστικού τύπου εμπράγματης εκκαθάρισης (πτωχευτικού δικαίου) ερωτήματα τότε…
  Ας συμπεριφερθούμε ως απλοί υλικοί κάτοχοι μιας εκ των 10 εκατ. μετοχών της επικράτειας που λέγεται ελληνικός χώρος και τον δικαιούμεθα (όπως οι Αλβανοί, οι Σκοπιανοί, οι Βούλγαροι κλπ τον δικό τους), ας φερθούμε με λογικά οικονομικά κριτήρια για να επιβιώσουμε και για τα… ἀυλα πνευματικά δικαιώματα, έκαστος εφ’ ω ετάχθη.
  Primum vivere, deinde philosophari.

  Μου αρέσει!

  1. Τι μεγάλος δάσκαλος ρε παιδιά;;;;
   Το άτομο έλεγε ότι δεν είμαστε Έλληνες , ότι είμαστε κάτι άλλο κι απλά χρησιμοποιούμε το όνομα του λαού που κάποτε έζησε σ’ αυτή τη χώρα αλλά δεν υπάρχει πια!!!
   Ό,τι λένε δηλαδή η Ρεπούση η Δραγώνα κι η Φραγκουδάκη!!!!
   Και τον λες μεγάλο δάσκαλο;;;
   Έχω μείνει κάγκελο!

   Μου αρέσει!

   1. Υπάρχει τεράστια διαφορά,πώς τό λέει ο καθένας….

    Ο δάσκαλος τό έλεγε από αγάπη,νοσταλγία,αληθινή επιθυμία γνώσης τού αρχαιοελληνικού τρόπου ζωής,πού εδίδασκε παντού..

    οι άλλοι πού αναφέρεις,είναι πληρωμένοι νά αποδομήσουν οτιδήποτε Ελληνοπρεπές…!!!!

    αυτή είναι ή αποψή μου,…

    Μου αρέσει!

   2. Σοφια,
    Εχεις δικαιο ετσι οπως το λες, αλλα ο Λιαντινης νομιζω ελεγε αυτα οχι ως αλλοιωση του Γενους, αλλα ηθελε να δειξει πως δεν ζουμε σημερα με την ουσια της ζωης, τις αρχες και την αντιληψη αυτων των προγονων μας, λες και δεν ειμαστε αυτοι.

    Ειμαι σιγουρος πως αυτο ηταν το νοημα σε μερικες διαλεξης του. Ηταν ψυχρα επικριτικος, ειχε το θαρρος να εκφραζεται με μια ωμοτητα. Λατρευε την Σπαρτη και τον τροπο ζωης και σκεψης τοτε, αυτο πρεπει να σου λεει τι ευθυ και ψυχρο λογο κατειχε.

    Εαν δεν το εχεις παρακολουθησει, ριξε μια ματια στην διαλεξη που κανει για την Σπαρτη πιο πανω – “Το αληθινό πρόσωπο της αρχαίας Σπάρτης” -. Εκει θα καταλαβεις μερικα πραγματα για τον χαρακτηρα του.

    Μου αρέσει!

   3. Δεν ξέρω τι εννοούσε, βλέπω τι έγραφε. Αυτό είναι κείμενό του ή όχι;
    Αν έγραφε αυτά αλλά ήθελε να πει κάτι άλλο τότε δεν καταλαβαίνω πού είναι η αξία του αν δεν είναι ικανός να βάλει δυο αράδες στη σειρά κι άλλα θέλει να πει αλλά άλλα λέει.
    Είναι δυνατόν να τον λιβανίζουμε και να εκστασιαζόμαστε για αυτά που δεν είπε αλλά ίσως τα εννοεί;

    Αν αυτά που γράφει είναι το νόημα που θέλει να δώσει τότε έχω δίκιο που τον κράζω.

    Εν ολίγοις ή που δεν ξέρει να γράφει ή που δεν ξέρει τι λέει.
    Εγώ λέω αυτό που αντιλαμβάνομαι.
    Αν δω κάτι άλλο που μου φανεί όντως φιλοσοφημένο και αλλάξω γνώμη θα το δηλώσω.
    Προς το παρόν δεν τον εκτιμώ καθόλου.

    Μου αρέσει!

   4. Τί ἀκριβῶς λέει, Σοφία, πού σέ ξενίζει; Λέει σαφέστατα ὅτι οἱ ξένοι δέν μᾶς βλέπουν ὡς ἕλληνες, διότι ἐμεῖς ἐν τῶ μεταξύ ζηλέψαμε τόν πολιτισμό τῶν Ἰουδαίων καί τῶν Χομεϊνήδων ,ἀσπαζόμενοι τήν Χριστιανική/Ἰουδαϊκή φιλοσοφία. (Σημείωση:Κατά τόν Λιαντίνη ἄλλο ἡ διδασκαλία τοῦ Ἰησοῦ καί ἄλλο ὁ Χριστιανισμός ὡς σύστημα ἐξουσίας τῶν ψυχῶν.) Προφανῶς δέν θέλεις νά κατανοἠσης…

    Μου αρέσει!

 5. ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ ΖΗΣ ΑΙΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ .ΕΙΘΕ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΞΗ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ Σ’ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΗ ΞΑΝΑ…………………………….

  Μου αρέσει!

  1. Αν οι Έλληνες που έμειναν σ´ αυτόν τον τόπο σκέφτονται όπως ο συγχωρεμένος Λιαντινης ότι αφορά στη ζωή και στο θάνατο, στο ηθικό και στο ανήθικο, τοτε φέξε μου και γλίστρησα.

   Μου αρέσει!

 6. Παραδοξως παρατηρω ατομα εδω μεσα να βαζουν πολλα μα παρα πολλα (+) η να γραφουν παπαριες,ισα για να δειξουν οτι ειναι ΑΥΤΟΙ και …οχι οι αλλοι…»απογονοι» ελληνων και με την μερια του Λιαντινη,ενω οταν λεγαμε τα ιδια ακριβως καποιοι σχολιαστες ,μας κανανε επιθεσεις αμετρητης βλακειας και ηληθιοτητας.Σαρδαναπαλοι!

  Μου αρέσει!

  1. Χε … χε …
   αυτοί είναι Έλληνες παντός καιρού
   λίγο μίνι για το μάτι λίγο μπουργκα για την τιμή
   λίγο Χατζηδάκι με το κολατσιό … κάργα γυφτο-σκυλάδικο να «την βρούμε»
   λίγο Λιαντίνη το πρωί … φούλ Παϊσιο από βραδυ …

   μην τους θίξεις τον … «Ελληνισμό» τους μοναχά!
   ….Τούρκοι!!!

   Μου αρέσει!

   1. χαχχααχαχχαχα…καπως ετσι αλλα τα αγαπας τα κοπροσκυλα.Τα φροντιζεις,τα συμβουλευεις,ελπιζεις να καταλαβουν,οπου παει.αν και την βλεπω χαμενη την υποθεση.5.000 π.χ. …περιπου.γιδια και γιδοβοσκοι.

    Μου αρέσει!

 7. Είναι απίστευτο πώς σ’ αυτήν την χώρα, αναγνωρίζονται ως καταπληκτικοί και »δασκαλοι» όσοι μιλάνε εναντίον της και εναντίον του λαού της.
  Αυτό το κνώδαλο ο λιαντίνης που συνέχεια ακούω να τον λιβανίζουν και να τον επαίρουν, δεν το έχω ακούσει ποτέ να λέει κάτι ουσιαστικό.
  Ο έρωτας κι ο θάνατος, ο θάνατος κι ο έρωτας, κι όταν του φυγε ο έρωτας αποφάσισε να πάει να πεθάνει κι η ηθική κι η μπούρδα κι οι πομφόλυγες…

  Συνέχεια άκουγα για τον «καθηγητή» κι όσα αποσπάσματα απ’ αυτά που έλεγε έχω ακούσει, υποκειμενική μου γνώμη βέβαια, αλλά μου φάνηκαν ατέρμωνες αερολογίες χωρίς ειρμό και νόημα.
  Φαντάσου να είσαι φοιτητής και να πρέπει να χάνεις τις ώρες σου για να ακούς έναν μαλάκα που κάνει την ψυχοθεραπεία του τρώγοντας τον χρόνο της ζωής σου χωρίς να σου παρέχει απολύτως τίποτα και αδειάζοντας πάνω σου επί ώρες τις ασυναρτησίες του και τις ιδεοληψίες του και να εξαρτάσαι απ΄ αυτόν για το αν θα πάρεις πτυχίο!

  Επιπλέον έχω ακούσει αυτό το κνώδαλο που περνιέται για μέγας να λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την γλώσσα και το αλφάβητό μας για να είμαστε ισότιμοι με τους ευρωπαίους.

  Όσο για την αθλιότητα ότι εμείς δεν είμαστε Έλληνες κι ότι κατοικούμε εκεί που κάποτε κατοικούσαν αυτοί… Λυπάμαι που δεν ζει για να του πω να μιλάει για το εαυτό του.

  Κάτι τέτοιοι άθλιοι είναι το βούτυρο στο ψωμί αυτών που ψάχνουν «ηθική» νομιμοποίηση να μας κλέψουν την χώρα μας.
  Το κόμπλεξ κατωτερότητας που τον έδερνε τον ανήγαγε σε επιστήμη και το πούλησε ως «φιλοσοφία», και έβγαζε και χρήμα!
  Πώς το λέει το τραγούδι…
  «σαμπρέλες λάστιχα μπάλες και φουσκωτά, απόψεις θέσεις υποσχέσεις και ιδέες, αν τις τρομπάρεις καταλλήλως μια σταλιά θα βρεις ανθρώπους να τους φαίνονται σπουδαίες»

  Ποιοι τον επέβαλαν αυτόν τον τρόμπα ως μέγα στοχαστή και φιλόσοφο;
  Πότε επιτέλους θα τελειώσει η τρομπολατρεία σ’ αυτήν την χώρα;

  Για ένα πράγμα συμφωνώ μαζί του. Ότι αποφάσισε ότι είναι καλλίτερο να μας απαλλάξει από την παρουσία του.

  Μου αρέσει!

   1. Μου αρέσει που την λες και κούκλα!Μία ..κούκλα με κάποια αυτοπεποίθηση που τα έχει καλά και με τον εαυτό της,ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση,να χρησιμοποιήσει τέτοια ελεεινή διάλεκτο,δημόσια για άνθρωπο που ΔΕΝ είναι πλέον ανάμεσα μας και που ΔΕΝ έκανε και κάποιο έγκλημα στην ζωή του όποιες απόψεις και αν είχε,για να χαρακτηρίζεται τόσο απαξιωτικά.Μην δίνει σημασία.

    Μου αρέσει!

   2. Κερκυραίος είπε
    Μαρτίου 13, 2014 στις 11:12 πμ

    Δεν κάνει κούκλα μου για σένα
    μιά Σχολή μονίμων υπαξιωματικών σου ‘ρχεται σίγουρα καλυτερα!
    —————————————-

    Σχολή μονίμων υπαξιωματικών………………ουτε εκει καταφερε να μπει

    ο κερκυραιος

    Μου αρέσει!

   3. Ιωάννης ο Peacemaker είπε
    Μαρτίου 13, 2014 στις 1:07 μμ

    Μου αρέσει που την λες και κούκλα!Μία ..κούκλα με κάποια αυτοπεποίθηση που τα έχει καλά και με τον εαυτό της,ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση,να χρησιμοποιήσει τέτοια ελεεινή διάλεκτο,

    ———————–

    γιαννακη , εσυ και ο κερκυραιος ….. που ειστε κουκλες
    τι διαλεκτο μιλατε-γραφετε ;;;;;;;;;;;

    Μου αρέσει!

   1. Δεν κοιτας ρε «Ιωάννης Ο Peacemaker » να μελετησεις εστω κατι και να γραψεις ενα σχολιο της προκοπης που ολημερις σαν την κουτσομπολα που απλωνει ρουχα τα βαζεις με τους αλλους και λες και την γνωμη σου ποιον συμπαθεις και ποιον…απαξιεις,λες και σε ρωτησε κανεις την γνωμη σου.Αντε γιατι εχεις αποτρελλαθει.Μονο τους αλλους παρακολουθας και ξεφωνιζεις.Εσυ τι προσφερεις?Αιντε παρα περα εχεις καταντησει ο μαιντανος της ολυμπια.Δεν καταλαβαινεις τι βουτια εχεις παρει απο την στιγμη που σε ξεκοτσαρησα απο τον …κοτσαδορο μου???Αρχιζω να σε λυπαμαι.Αιντε…

    Μου αρέσει!

 8. Ο Νικολακάκος (Λιαντίνης) είπε ορισμένες αλήθειες. Είχε εμμονές όμως εναντίον του Χριστιανισμού και είχε αγιοποιήσει την Αρχαία Ελλάδα. Η πραγματικότητα όμως είναι πως οι χιλιάδες θρησκείες που υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα και που άλλαζαν απο πόλη σε πόλη και εποχή σε εποχή είχαν σαπίσει. Ο Χριστιανισμός αποδείχθηκε ικανότερος ως θρησκεία και για αυτό επικράτησε παρόλοπου αρχικά σφάχτηκαν μαζικά πολλοί χριστιανοί. Βέβαια και ο Χριστιανισμός σήμερα έχει χαθεί και ζούμε σε μια καθαρά μεταχριστιανική εποχή. Για αυτό οτι λέει ο Λιαντίνης στο συγκεκριμένο θέμα είναιπαντελώς άκυρα. Τέλος, είναι ξεκάθαρο πως έπασχε απο κατάθλιψη.

  Μου αρέσει!

  1. Πόσοι σφαγιάσθηκαν για να γίνουν χριστιανοί? Ξέρεις ποιά θρησκεία έχει κάνει τις μεγαλύτερες σφαγές εν ονόματι της Αγάπης?….Αστο καλύτερα μην το ανακατώνεις το θέμα. Ο Λιαντίνης υπηρξε κορυφαία μορφή δυσνόητη στη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Φυσικά είχε κατάθλιψη απο αυτά που έβλεπε. Μην προσπαθείτε να εξηγήσετε τον Λιαντίνη με τις παρωπίδες του χριστιανοχομεινή…δεν γίνεται. Το άτομο ήταν σε άλλο επίπεδο.

   Μου αρέσει!

 9. Ειχε ενα καποιο δικιο ο Λιαντινης στην θεωρια του,βεβαιως,βεβαιως.
  Μολις φυσικα,επιβεβαιωθησαν τα γεγραμμενα του,ο καημενος αυτοκτονησε.
  Σ’αυτη την Χωρα,υπαρχουν πραγματι αρκετοι ΣαπιοΚέφαλοι που σφετεριζονται την κληρονομιά των Μεγίστων της Ιστοριας.
  Πριν απ’αυτον εδωσε τελος στην ζωη του για τον ιδιο λογο,κι ο Μέγας Περικλης Γιαννοπουλος.
  Το λαθος της αναλυσεως τους,ηταν πως απαιτουσαν απο το συνολο των κατοικων του Ελλαδικου Κρατιδιου,την εξιδανικευμενη Πνευματικη Ανωτεροτητα των Αρχαιων.
  Δεν διειδαν την ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ επιδραση επι της Ελλαδικης (και οχι Ελληνικης) Ψυχης,των κοινωνικως Βλακων.
  Της Μαυρης αυτης Αγελης των μιασμάτων της Κοινωνιας,που ως μια Θεϊκη τιμωρια,εσυσσωρευθησαν ασυστολως στην Ελληνικη Χερσονησο στους Νεους Χρονους.
  Τα εργαλεια για την κοινωνιολογικη αναλυση του φαινομένου του ξεδιαντροπου αυτου σφετερισμου,μας τα δινει ενας αλλος Ελλην:
  Ο Ευαγγελος Λεμπεσης.
  Αυτος ευτυχως δεν αυτοκτονησε βιολογικα.
  Αυτοκτονησε βεβαιως κοινωνικα αλλα και επαγγελματικα,προλαμβανοντας ευτυχως να μας ξεκαθαρισει με τον ακραιο ισως,αλλα κρυσταλινο λογο του,τα χαρακτηριστικα της συμπεριφορας αυτων των κατωτερων αλλα αμειλικτων πνευματικων όντων.
  Αντιλαμβανομαστε λοιπον,με την βοηθεια του,τον λογο της ¨αναχωρησεως¨ αυτων των των Ελληνων ευφυϊων απ’αυτην την Βλακωδη Κοινωνια:

  ¨ Καὶ ὅταν ἀκόμη ὁ βλάξ, ὑπὸ τὴν μορφὴν τοῦ ἐπιτηδείου ἢ τοῦ ἀπατεῶνος,ἐξαναγκασθῇ νὰ δώσῃ μάχην,θὰ δώσῃ αὐτὴν διὰ τῶν πνευματικῶς εὐκολοτέρων καὶ συνεπῶς τῶν ἀνηθικωτέρων «ὅπλων»:
  τοῦ ψεύδους, τῆς διαστροφῆς, τῆς ρᾳδιουργίας καὶ τῆς συκοφαντίας.

  Ἐξ οὗ ἕπεται τὸ ἀκλόνητον δόγμα: καὶ ἡ ἀνηθικότης εἶναι ἀποκλειστικὸν προνόμιον τῶν βλακῶν! ¨

  Αυτην την ανηθικοτητα δεν αντεξαν οι ανθρωποι.
  Αυτο τους εφαγε.

  ΥΓ
  Σημερα,σε μια κακιστη συγκυρια για την Ελλαδα,ελαχε να εχουν τα κουμαντα ανθρωποι ΓΝΩΣΤΕΣ του Κοινωνικου Διαφορισμου.
  Αυτη ισως να ειναι και η τελευταια ελπις των κατοικων της Ελληνικης Χερσονησου.
  Γιατι αυτοι ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ (προς λυπην των Υπανθρωπων αντιπαλων τους).
  Αυτοι ΔΡΟΥΝ.

  Μου αρέσει!

   1. Ρε Sterg οσες φορες και να τα πουμε,οσες φορες και να τα αναλυσουμε,τα ιδια συμπερασματα θα βγαζουμε.
    Δε βαριεσαι,ας αυτοκτονησουν οι Βλακες που μας διαβαζουν.
    Εγω δεν το βαζω κατω.

    Μου αρέσει!

  1. Προσυπογράφω το σχόλιο σου!
   Αλλά αυτό το υστερόγραφο τι τόθελες;
   Σαν να λεγες …
   και αφού σας ενημέρωσα και σας εξήγησα …
   προσχωρώ ενσυνειδήτως εις την τάξιν των Βλακών!

   Μου αρέσει!

   1. Ρε συ,ακομα δεν καταλαβες γιατι τα γραφω;

    ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΟΥ ΡΕ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΥ.
    ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΥ.
    ΔΕΝ Μ’ΑΡΕΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ¨ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΥΟΥΝ¨ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΕ.
    ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΡΥΨΙΝΟΕΣ.
    ΕΤΣΙ,ΔΗΛΩΝΩ ΕΥΘΑΡΣΩΣ (ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΑΚΡΑΙΩΣ) ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΟΥ.
    ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ,ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΩ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΟΥ.

    Επισης,μισω τους Βλακες ακριβως για την επιτηδευμενα ¨χλιαρη¨σταση ζωης τους,την κουτοπονηρια τους,την ατολμια τους,
    την ευκολια με την οποια,κρυπτομενοι,αλλαζουν τις μασκες τους.
    Τους μισω για την αεναη,φοβικη,αγωνιωδη όσο και εργωδη προσπαθεια τους να επιβιωσουν.
    Τους μισω με οποιο τιμημα.
    Τό ‘πιασες τωρα;

    Σημερα,σ’αυτην την χαοτικη στιγμη για την Κοινωνια μας,πραγματικα εναργεις,αληθινα τολμηροι,ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ και οχι οι στρογγυλακηδες του mainstream.
    Γιατι σημερα,mainstream,ειναι αυτοι που βριζουν,που αλλαλαζουν,που καταριουνται.
    Αυτοι ειναι οι πραγματικοι συντηρητικοι.
    Αυτοι ειναι που ενω για δεκαετιες εβριζαν την ¨κατασταση¨και το ¨συστημα¨που παρεπιπτοντως τους ταϊζε,τωρα που η γλυκια μας Ελλαδα ΑΛΛΑΖΕΙ,εστω βαμμενη με το αιμα των ταλαιπωρων Ελληνων,αναπολουν την Βρωμια και την Κόπρο
    ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΑΝ στις πλατες των επομενων γενεων.

    Πραγματικοι προοδευτικοι σημερα,ειναι οι Αταλαντευτοι,Ατρομητοι,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΩΤΕΡΟΙ,απο εμας που δεν βλεπουν την πραγματικοτητα μεσα απο τα,δικαιολογημενα μιζερα ισως,προσωπικα τους φιλτρα,αλλα απο μια προοπτικη ¨ανωθεν¨.
    Αυτοι λοιπον θα σωσουν τους αδυναμους.
    Αυτοι θα αντεξουν για λογαριασμο και των ναυαγιων της ζωης.
    Αυτοι θα γινουν η μαγιά για το αυριο.
    Αυτοι θα αισιοδοξησουν για το μελλον.
    Αυτοι θα πληρωσουν φορους.
    Αυτοι θα χασουν μερος του εισοδηματος τους για το καλο της Χωρας.
    Αυτοι θα δωσουν στα παιδια τους τα οπλα για την αυριανη νικη.
    Αυτοι θα στηριξουν αυτους που πρεπει,για να μην πανε οι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ χαμενες.

    Τελος,αυτοι θα αναλογισθουν πως η απωλεια της Δανεικης Σπαλομπριζολας που τους ενεχειρειασθη εκ των ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ τους,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΥΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ,για να κλαιγονται αυτοι σημερα λογω της (πραγματι τραγικης) ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ επιστροφης στην οικονομικη τους θεση του 2002.
    Καταλαβες λοιπον φιλε,ποιος ειναι Βλαξ και ποιος οχι;

    Μου αρέσει!

   2. Γλυκό…φεντεραλιστικό ἀγόρι…
    Γλυκό καί…προ – «οδευτικό» φεντεραλιστικό ἀγόρι…
    Γλυκό καί…μετα – προ – «οδευτικό» φεντεραλιστικό ἀγόρι…
    Κάτι σοῦ…διαφεύγει…
    «Κάτι» σοῦ διεφεύγει γλυκό καί μετα – προ – «οδευτικό» φεντεραλιστικό ἀγόρι…

    Ὅ,τι σέ δρόμο…ταχείας κυκλοφορίας, δέν βάζουμε…τάπητα γιά…σχολικές αὐλές…
    Κατανοητός;
    «Κατανοητός» γλυκό ἀγόρι;
    Γιά γατόνι τῆς…ἀπέναντι «ὄχθης» σ’ ἐχω…συγ – κόψει…
    …Ἄρα…»κατανοητός».

    Τό νού…σας τό λοιπόν…
    …στό…»κόσκινο».

    Μου αρέσει!

   3. Πραγματι ενιοτε μοι διαφευγει το μεγα του Μεγιστου Παραδειγμα:

    ¨ Ὁ βλὰξ ὁμοιάζει ἐνταῦθα τὸ ζῷον,τὸ ὁποῖον ἐξ ἐνστίκτου γνωρίζει νὰ διαφεύγῃ πάντα κίνδυνον,πλὴν ἀνωτέρας ὠμῆς βίας,εἰς τὴν ζούγκλαν,εἰσερχόμενον ὅμως εἰς κεντρικὴν ὁδὸν μεγαλουπόλεως,εὑρίσκεται αἰφνιδίως ὑπὸ τοὺς τροχοὺς αὐτοκινήτου.
    Τοῦτο εἶναι ἄγνωστος καὶ ἀκατανόητος εἰς αὐτὸ μηχανή,βασιζομένη βεβαίως κατὰ τελευταῖον λόγον εἰς τὸ ἔνστικτον τοῦ ἀνθρώπου,κατασκευασθεῖσα ὅμως διὰ τῆς διανοίας του.¨

    Ταπεινως αιτουμαι συγχωρησεως δια την εις εις την κεντρικην λεωφορον εκτροπην της περι των Βλακων συζητησεως.
    Δυναμαι υποσχεθω,οπως την επομενην φοραν επιδειξω περισσειαν φιλανθρωπίας.

    Μου αρέσει!

   4. Δίκερε
    μια χαρά ξέρεις να βλέπεις την Βλακεία των άλλων!
    Στον καθρέφτη αρνείσαι να κοιταχτείς!

    Αν για σένα «Πραγματικοι προοδευτικοι σημερα, οι Αταλαντευτοι,Ατρομητοι,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΩΤΕΡΟΙ»¨ και «ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ»
    είναι οι ΒενιζελοΣαμαράδες, Μπουμπουκοι, ΣτουρναροΚυριάκοι και ΧατζηδακοΜυταράκηδες ….
    στο λέω καθαρά …
    να χέσω μες στην εξυπνάδα σου!

    Προτιμώ να πάω με τους «Βλάκες»!

    Μου αρέσει!

   5. Ο δε των σχολικων αυλων ταπητας,παρα την ευφθαρσια του,σιγουρα παρεχει,εστω και παροδικως,καλλιτεραν αλλα και ασφαλεστέραν προσφυσιν.
    Εχω την πεποιθησιν,πως η διαφορα εγκειται ουχί εις το ειδος του ταπητος αλλα εις την ποιοτητα των κατα περιπτωσιν τοποθετουμένων ελαστικων.

    Μου αρέσει!

   6. Χαχαχα,ρε συ εχεις χεστει στο χεσιμο μιλαμε.
    Τι πραμα ειναι αυτο;
    Τεσπα,ο καθεις αναλαμβανει την ευθυνη των λογων του.
    Αυτη ειναι η ουσια,αυτο το ζητουμενο.
    Ο καθρεπτης του καθενος (στο web) ειναι τα λογια του,οι ιδεες του.
    Επειδη αυτα ειναι δε και γραπτα,μενουν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ να μας θυμιζουν την στιγμη.
    Εδω ειμαστε λοιπον και θα τα λεμε.
    Δεν παμε πουθενα.

    ΥΓ
    Οι Σαμαροβενιζελοι κλπ,ειναι αναλωσιμοι και ορισμενοι ισως προσκαιρης χρησιμοτητος.
    Η Ιστορια θα κρινει την υστεροφημια τους.
    Αυτο που μας ενδιαφερει ειναι αν,την δεδομενη στιγμη,και με δεδομενο το εργο τους,ειναι απλως οι καταλληλοτεροι για την Υποθεση μας.

    Μου αρέσει!

   7. Πῶς…ΔΕΝ «είναι»…
    Ἀπό…Μεκόροτ μέχρι…Νετάνυα σφάζουν…»χοιρινά»…
    Πατέ…γαλλιστί…
    …»Πηχτή» στά…Παφίτικα. 🙂

    (Ἔχεις πολύ…φροντιστήριο μπροστά σου σέ…λέω 🙂 ).

    Μου αρέσει!

   8. Και να σου πω και το τελευταίο
    αν σε μία ανάρτηση με τον Λιαντίνη, βρήκες αφορμή με ορθά κατ’ αρχήν θεμελιωμένα τερτίπια, να περάσεις ύπουλα κομματική προπαγάνδα
    σε κάνει από τους πιό επικίνδυνους ΒΛΑΚΕΣ!
    Ή γράφεις στρατολογημένος από τα υπόγεια της Συγγρού!

    Ούτε τα πιό ηλίθια και κατακραγμένα ΧΑφιεδοτρόλια δεν το τόλμησαν!

    Μου αρέσει!

  2. Αϊντε και ενα ¨τελευταιο¨ κι απο τον Μεγιστο:

   ¨…ἀπὸ τῆς ἀπόψεως τοῦ Βλακός, ἡ ἔνστικτος καχυποψία αὐτοῦ εἶναι τοιαύτη, ὥστε ἡ ὑπόκρισις τοῦ εὐφυοῦς ν᾿ ἀποβαίνῃ ματαία, ἡ δὲ πραγματικὴ εἰλικρίνεια αὐτοῦ νὰ ἐκλαμβάνεται ὡς ὑπόκρισις.
   Ὁ Βλὰξ ὡς πλησιέστερος πρὸς τὸ ζωϊκὸν βασίλειον, ἔχει τὴν ἔνστικτον καχυποψίαν οὕτω ἀνεπτυγμένην, ὥστε ν᾿ ἀδυνατῇ νὰ διαγνώσῃ ἢ νὰ ἐννοήση συλλογισμοὺς καὶ λογικοὺς ὑπολογισμοὺς τοῦ εὐφυοῦς, βασιζομένους ὄχι εἰς τὸ ἔνστικτον ἀλλὰ εἰς τὴν διάνοιαν.

   (Ἡ ἁπλὴ καχυποψία εἶναι ἄμυνα παθητικῆς φύσεως, καθ᾿ ὃ μὴ ἐνεργοῦσα ἐπὶ ἄλλων ἀτόμων.
   Ἡ πονηρία εἶναι ἄμυνα ἐνεργητικῆς φύσεως, διότι ἀποτελεῖ ἐγκεφαλικὴν ἐνέργειαν, σχηματισμὸν συλλογισμῶν καὶ συμπερασμάτων, ἀγόντων εἰς πράξεις («τὸν ἐγέλασε» κ.λπ.) καὶ συνεπῶς ἐνεργεῖ ἐπὶ ἄλλων ἀτόμων.
   Ἄσχετον τὸ ζήτημα τῆς βλακώδους ποιότητος τῶν συλλογισμῶν καὶ συμπερασμάτων …ἐν συνδυασμῷ μὲ στοιχεῖα κατωτάτης πνευματικῆς ὑποστάθμης (ψεῦδος, ρᾳδιουργία, συκοφαντία.)¨

   ΥΓ
   ¨…ἡ δὲ πραγματικὴ εἰλικρίνεια αὐτοῦ (τοῦ εὐφυοῦς),νὰ ἐκλαμβάνεται ὡς ὑπόκρισις¨

   Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s