olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΡΕΝΟΣ ηρακλή ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ:*

Posted by olympiada στο Μαρτίου 9, 2014

Ρένος‘ Γράφει η Κουκουλᾶ ‘Αργυρῶ

’Σημασία δεν έχει αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο.

  Σημασία δεν έχει ούτε καν αν υπάρχει ποτήρι.

  Σημασία έχει μόνο πόσο διψασμένος είσαι’’

Τον Ρένο επεδίωξα να τον γνωρίσω »αυτοπροσώπως»  το 1996, όπως έχω κατά διαστήματα επιδιώξει να γνωρίσω από κοντά πολλούς αξιόλογους ανθρώπους,  πού ο ήχος κι ο απόηχος της αξίας τους έφτασε  ἀπό στόμα σε στόμα κι ως τ΄αφτιά μου.

Πρωτοάκουσα, για τον Ρένο ,φοιτήτρια ακόμα, στα τέλη τοῦ 70, ἀπό τον ὀδοντίατρο πού πήγαινα ! Μου διάβαζε  γραφτά του ενώ περιμέναμε κι οι δυο να με πιάσει η ένεση.Τις περισσότερες φορές

όμως ,τον έπιανε ο οίστρος  στην ανάγνωση και θυμόταν να πιάσει τον τροχό  όταν, ήδη,  είχε παρέλθει η επίδραση της αναισθησίας. Συνέχιζε να μου διαβάζει  μέχρι  να έρθει -΄όσες φορές δέν είχε έρθει -ο επόμενος πελάτης κι ανανεώναμε το δικό μου ραντεβού για άλλη μέρα διότι δέν γινόταν να μου κάνει δυο απανωτές ενέσεις.

Αυτή η δουλειά γινότανε περίπου  μισό χρόνο. Πηγαινοερχόμουνα από το Κέντρο της Αθήνας στο Μοσχάτο για να σφραγίσω 2-3 δόντια και να μου  διαβάσει ο οδοντίατρος,  κοντά 2 βιβλία του Ρένου πού μελετούσε εκείνον τον καιρό. Στο τέλος έλεγα κι εγώ  πως αντί για οδοντιατρείο πήγαινα  στον »φιλολογικό όμιλο Παρνασσοῦ» προκειμένου να φτιάσω τα δόντια μου.

imagesΚαθιέρωσα δε  πώς ΄΄όταν πρωτοάκουσα κείμενα τού Ρένου Αποστολίδη είχα μείνει  με το στόμα ανοικτό για περίπου ένα 6μηνο» ! Αργότερα, που το είπα και στον  ίδιο  είχε κάνει το σχόλιο »αυτό μην το λες παραέξω διότι είναι διφορούμενο κι ίσως σου δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα»!

Ο Ρένος, πέρα ἀπ΄ὅλα τ’ άλλα ἤ  ακριβώς για ὅλ΄αὐτά  τα άλλα που διέθετε,  ήταν πέρα- για- πέρα κι αὐτό πού λέμε »ὡραῖος τῦπος» .Πολύ ωραίος τύπος ,μάλιστα! Καταπληκτική αίσθηση χιούμορ πού την  ισορροπούσε εντελώς πρωτότυπα κι ἀφοπλιστικά  μεταξύ  ακραίας πρόκλησης και  φυσικότατης απλότητας. Είχε μονίμως ενσωματωμένο  σ΄ ό,τι σκεφτόταν να πει, έναν Ἀριστοφάνη κι έναν Σουρή.

Το 1999 ξεκινήσαμε μια αρκετά μεγάλη ομάδα κυρίως γυναικών να πηγαίνομε σπίτι του  για να μας κάνει μαθήματά πάνω στον Ηράκλειτο βάσει των σημειώσεων τού Diels . Ξεκινώντας,  πάντα,  μας ἀποκαλούσε »μάγισσες΄΄ και ποτέ δεν καταλάβαμε αν μας δούλευε, πόσο μας δούλευε, αν τόλεγε για να ακούσει σχόλια ή επιφωνήματα και  ν΄αρπάξει ευκαιρία ή να γελάσει  ή απλώς ἀν τ΄ἀρεσε μόνο η λέξη  και  θα την έλεγε έτσι κι αλλιώς  στην εκκίνηση ενός μαθήματος , ανεξαρτήτως »μαθητιώσας νεολαίας»! Όταν ξεθαρέψαμε κι αρχίσαμε τις  ερωτήσεις και τούς »νεοελληνικούς στοχασμούς» το μάθημα μεταπηδούσε στιγμιαία σε κωμωδία ελληνικού κινηματογράφου, με τον Ρένο να βρυχάται ΄΄Ηράκλειτο  σας αναλύω κι όχι τού Κουτρούλη τον γάμο».

renos_monogrammaΔεν σκεφτήκαμε να  μαγνητοφωνήσομε εκείνα τα μαθήματα ενηλίκων με τις εκπληκτικές παραδόσεις του Ρένου αλλά και τις  μοναδικές του ατάκες. Κάποιες ήταν τόσο έτοιμα ανέκδοτα πού τις κράτησα ως σημειώσεις και η πατίνα τοῦ χρόνου αποδεικνύει πώς καλά έκανα:

»-κύριε Ρένο να προσθέσω κάτι?»

»-άντε να δούμε.Γιατί εσύ όσες φορές έχεις ζητήσει να προσθέσεις τελικά πάντα αφαιρείσαι και αφαιρείς κι αυτά πού έχω πει κι εγώ »

Ρένο μου, ξέρεις τι πιστεύω ἐγώ?»

-»δέν μ΄ἐνδιαφέρει Μαρία μου διότι δέν κάνομε θρησκευτικά τώρα»

-‘’κ.Ρένο,μα κι ο Αριστοτέλης,λέει ὅτι….’’

-΄΄Καλά κάνει και λέει ὅ,τι θέλει ο Αριστοτέλης.Αμα γίνεις κι εσύ  Αριστοτέλης να λές ό,τι θέλεις.Για την ώρα δεν είσαι’’

‘’- Μετά τον  Ηράκλειτο θα κάνωμε και Ευριπίδη;’’

‘’-Ὄχι, διότι δεν υπάρχει λόγος να χάσω κι εγώ  την ώρα μου ασχολούμενος με γυναικεία θέματα όπως εκείνος’’.

Είπαμε: ..και πολύ ωραίος τύπος ! Με  ενσωματωμένο Αριστοφάνη και Σουρή  !  Απαξάπαντος!

Υπήρχαν κι οι εμφανίσεις του  στην τηλεόραση εκείνη την εποχή.Πέρναμε την επομένη τηλέφωνα, του  λέγαμε,συγχαίραμε,προτείναμε  για την άλλη φορά, μεταφέραμε σχόλια γνωστών,καμαρώναμε και καμαρώνομε και σήμερα πού τις ξανακούμε στο  youtube εκείνες τίς εκπομπές με τις δυναμιτικές αναλύσεις του. Ζωηρές δηλώσεις εφ΄όλης της ύλης.Πολιτικοί  ανασκολωπισμοί ήθελε δεν ήθελε το τηλεοπτικό κατεστημένο διότι η ρητορική ετοιμότητα του Ρένου ανέβαζε τις ακροαματικότητες.Δεινός χειριστής της ελληνικής νοηματικής.Μάλλον , ο δεινότερος  πού γνώρισε η ελληνική τηλεθέαση. Ήταν  θέλανε δέν θέλανε η προσωποποίηση τῆς γλώσσας που κόκαλα δέν είχε και κόκαλα τσάκιζε, χωρίς περιστροφές, απνευστί.Διανοούμενος του τουφεκιού  κι όχι της πάρλας. Στόν ἐμφύλιο ἀρνήθηκε ,στρατιώτης  του εθνικού στρατού ών, νά ρίξει έστω καί μία τουφεκιά εναντίον των »αντιπάλων» του έθνους.Απείθεια πλήρης κι εντελώςπροσωπική. ‘’Η γραφίδα κι η οβίδα είναι από το ἴδιο μέταλο’’ ἐλεγε ο Μέγας Ναπολέων κι ο Ρένος Αποστολίδης έδωσε μια πλήρη εφαρμογή επ΄αυτού : Προτίμησε νά τόν καταγράψει τον  εμφύλιο με ενάργεια,  τήν ώρα που συνέβαινε  κι είναι το  ντοκουμέντο-λάφυρο  εκείνης της εποχής ,για να πιστέψωμε τι συνέβη , η »Πυραμίδα 67».

Το  ταραγμένο,με παρόμοιους με σήμερα όρους, 1964 είχε μπει στη Βουλή επί κεφαλής διαδηλωτών. Στην λεγόμενη ‘’μεταπολίτευσι’’ το  »Καραμανλής ἤ τανκς θα υπερασπιζόταν  στα κανάλια; Όχι βέβαια! Διανοούμενος του τουφεκιού  κι όχι της πάρλας , ήταν ως το τέλος κι από την αρχή.Τήν κριτική πού δημοσίως παρέθεσε στα  αρχείο Καραμανλή , έκανε πολλούς να ξανασκεφτοῦν τον τεχνιτό όρο  ΄΄εθνάρχης’’     που του απεδόθη.

Όταν το Μάρτιο του 2004 πήγα στην κηδεία του  σκεφτόμουνα ότι τελικά ο Μάρτης θα θυμίζει κυριότατα-πού έλεγε  κι ο ίδιος- Ρένο  μιας και γεννήθηκε 2 Μαρτίου  και πέθανε 10 Μαρτίου στα 80 του. Μετά  την  μη χριστιανική ταφή του -κατά παραγγελία του έγινε σεβαστή η  απέχθειά του στα παπαδαριά και δεν ακολουθήθηκε ουδεμία νεκρώσιμος ακολουθία-  έγραψα στο ημερολόγιό μου »τα γραφτά κι οι αναμνήσεις θα μείνουν και θα βοηθούν, οι βλάκες όμως δέν θα ξαναβρούν εύκολα τέτοιο δυνατό Προσκρούστη να τρέμουν»!

Συμπληρώθηκε μια δεκαετία από τότε και τα γεγονότα εξελίχθηκαν τόσο ραγδαία με επίκεντρο τα θέματα που κουβεντιάζαμε όλη η παρέα με τις »μάγισσες΄΄ και τον Ρένο ή με τον Ρένο στο τηλέφωνο, πού αν δεν υπήρχαν   τόσο τα κείμενά του όσο κι οι μαγνητοφωνημένες τηλεοπτικές εκπομπές του ανεβασμένες στο youtube  δύσκολα θα ξεχώριζα, κι εγώ,   κατά πού τραβάνε σήμερα προς Ελλάδα.

Και όπως τα τελευταία 4 χρόνια παραμένει μόνιμη σκιά το » ντου»  στη Βουλή, από τήν πλευρά των πολιτών,  δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να σκεφτώ αν θα ξανάμπαινε στο Κοινοβούλιο, κι αυτήν την φορά τι θάκανε; Στά 90 του  θα πίστευε ότι δικαιούται να ξαναμπεί  στην Βουλή  αυτός ο σταθερά υπέρμαχος  της αυτοδιάθεσης του προσώπου, που δύσκολα χαριζότανε και στον ίδιο τον διάολό του;

Κι όπως πλησιάζουν πάλι εκλογές κι οι έλληνες βομβαρδίζονται με τις νέες ‘’επιλογές’’ οι  διαπιστώσεις του ἐπαληθεύονται και γίνονται  ἀδήρητες παραινέσεις :

  »’ Η γνώμη σας κι η ψήφος σας, σας γυρεύεται γιά να επενδυθούν οι αυθαιρεσίες αυτών που θα σας κυβερνήσουν αύριο. Καί τις επενδύετε, δυστυχώς , Ε σ ε ί ς !
Εσείς στήνετε τις μάσκες τους. Τις οποἰες ,κατόπιν, τις παίρνετε για πρόσωπά τους.
Αυτός που ρήξατε κι αυτός που ανεβάσατε είναι ίδιοι.
Αυτό που ρήξατε κι αυτό που ανεβάσατε είναι το ίδιο. Β λ ά κ ε ς !
Γιατί η βάση φταίει για τους πολιτικούς της΄΄

Ο Ρένος ,για πολλούς που τον γνώριζαν έχει αρχίσει να παίρνει  περίπου μυθώδεις διαστάσεις, όπως κάθε άνθρωπος που εγκαίρως και πλήρως  σ΄εξοπλίζει με πράγματα που τελικά χρειάζεσαι, για να νοιώσεις τον εαυτό σου δικό σου  , όταν, όπως σήμερα,  όλοι κι όλα προσπαθούν να στον καταργήσουν.Τα κείμενά του κι οι δηλώσεις του  αποπνέουν  μια εκπληκτική διαύγεια για το πόσο σημαντική είναι »η κίνηση εντός των τειχών» του εαυτού μας. Όμως κακά τα ψέμματα : Οι βλάκες, οι ‘’ημιαγράμματοι’’ ,όπως τους έλεγε,  που σήμερα ξεσαλώνουν περίπου ανενόχλητοι ,με την υποστήριξη των οπαδών τους, θα είχαν καταπιεί την γλώσσα τους κι ίσως κάποιοι να είχαν βγάλει και τον σκασμό, ειδικώς  στον χώρο της Παιδείας , ἀν ο Ρένος ζούσε ακόμα.

Αλλά   σαν σήμερα πέθανε.

_________________________

*για πλήρη αναφορά στο  βιογραφικό , τις τηλεοπτικές του εκπομπές  και  το  έργο του υπάρχει η ιστοσελίδα  www.renosapostolidis.gr

 και για πλήρη ενημέρωση  των τηλεοπτικων του εμφανίσεων  στο youtube  :Ρένος Αποστολίδης

38 Σχόλια to “ΡΕΝΟΣ ηρακλή ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ:*”

 1. […] Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο […]

  Μου αρέσει!

 2. βασιλης said

  Μου αρέσει!

 3. ΣΑΡΑΝΤΗΣ said

  ¨ Μετά την μη χριστιανική ταφή του -κατά παραγγελία του έγινε σεβαστή η απέχθειά του στα παπαδαριά και δεν ακολουθήθηκε ουδεμία νεκρώσιμος ακολουθία- έγραψα στο ημερολόγιό μου ”τα γραφτά κι οι αναμνήσεις θα μείνουν και θα βοηθούν, οι βλάκες όμως δέν θα ξαναβρούν εύκολα τέτοιο δυνατό Προσκρούστη να τρέμου픨¨
  Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΡΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ που στην βιωτή του την γήινη την στερήθηκε

  Μου αρέσει!

  • stergdoc said

   1000+1(+)
   υγ
   ειναι η ανωτατη τιμη αυτο το νουμερο που δινω
   υγ 2
   Ανεπαναληπτη η προσωπικοτητα αυτη,εντιμη/δυνατη/με γνωση.Μισηθηκε απο τα πολιτικα κουρελια της χωρας αυτης/αγαπηθηκε απο οποιον μπορουσε να σκεφτει.Ενας ΑΡΧΗΓΟΣ!Στην κυριολεξια LEADER! Πνευματικος Ηγετης!

   Μου αρέσει!

  • Σάκης said

   Και γιατί πρέπει να ακουστεί πως δεν έκανε χριστιανική ταφή; Αν κάποιος είναι συνειδητοποιημένος δεν χρειάζεται να το φωνάζει. Προσωπικά δεν βλέπω τι σπουδαίο έκανε αυτός ο άνθρωπος. Αν αυτός θεωρείται σπουδαία προσωπικότητα τότε ο Καβάφης τι ήταν; Θεός;

   Μου αρέσει!

 4. Diogenis said

  «μα δεν ξυπνάει ο λαός μας και να πάψει να αυτοσυγχωριέται…»

  Μου αρέσει!

  • Κάποιος said

   Δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι, τι θα έλεγε σήμερα για αυτή του την συνέντευξη ο Αποστολίδης, εάν είχε ζήσει να την καμαρώσει βουλευτίνα.

   Άσχετο, τίποτα δεν κατάλαβε η χαζά από όσα της είχε πει…

   Μου αρέσει!

   • Diogenis said

    Χα χα… ποιός την έκανε βουλευτίνα? Ακριβώς τα ίδια θα έλεγε ο Ρένος…

    Μου αρέσει!

   • Κάποιος said

    Με αυτό που έγραψα αγαπητέ Διογένη, ήθελα να πω αλλά δεν εκφράστηκα καλά, πως θα ήθελα να τον άκουγα σήμερα τι θα έσερνε της δημοσιογράφας. Τι θα έλεγε για την ίδια δηλαδή, όχι για αυτά που είπε. Αλλά από την άλλη, σωστή η απάντηση σου. Γιατί να ασχοληθεί με την χαζά; Ότι εμείς φταίμε θα έλεγε.

    Μου αρέσει!

 5. nikst said

  Οντως χειριζοταν αριστα την ελληνικη γλωσσα.Αυτο δεν σημαινει απαραιτητως οτι οι αποψεις του ησαν ολες σωστες.Ωστοσο ακουγοντας τετοιους ανθρωπους μαθαινεις να σκεφτεσαι και να κρινεις.

  Μου αρέσει!

 6. χαζος! said

  εξαιρετος οπως κ ο αειμνηστος ο Βασιλης Ραφαηλιδης. δεν υπαρχουν τετοιες πεννες πια. φτωχεια!

  Μου αρέσει!

  • ARIS said

   ΣΩΣΤΑ ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΤΟ ΝΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ 64 ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ?

   Μου αρέσει!

   • ΣΠΥΡΟΣ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ said

    Συναγωνιστά…εξήγησέ μας….

    Μου αρέσει!

   • Κάποιος said

    Με αφορμή τα παραπάνω βίντεο, κάθισα και είδα ένα μεγάλο βίντεό του στο YouTube που μιλάει για το αρχείο καραμανλή. Δεν έχω καμία γνώση περί του «ντου» του ’64 ούτε για τα γεγονότα εκείνα, ωστόσο ο Αποστολίδης αναφέρει μια σκηνή σχετική, ίσως εσένα σου απαντήσει Άρη. Δυστυχώς δε θυμάμαι σε ποιο σημείο ακριβώς για να μη το δεις όλο αν δε σε ενδιαφέρει, αν και, θα συνιστούσα να το δουν όλοι.

    Μου αρέσει!

   • stergdoc said

    «Δεν έχω καμία γνώση περί του “ντου” του ’64 ούτε για τα γεγονότα »
    To «ντου» στην βουλη το 1964 εγινε με διαδηλωτες και επικεφαλης τον Ρενο οταν μετα την αυθαιρεσια του παλατιου να ρειξει μια κυβερνηση που ασχετα τι ητανε ειχε μολις εκλεγει απο τον λαο.Την εποχη εκεινη με πρωτο τον δοσιλογο μητσοτακη ειχανε αρχισει οι εξαγορες βουλευτων απο το παλατι και τους περιξ αυτο ,κανονικα με μεγαλα χρηματικα ποσα για να αποστατησουν απο την ενωση κεντρου και να σχηματισουν μια δοσιλογη κυβερνηση του παλατιου.ακολουθησαν οι Νοβας,Τσιριμωκος (πρωην υπουργος των βουνων!!!!) κλπ μα σχηματιζουν κυβερνηση παρανομη,Η μποχα την εποχη εκεινη ητανε ανυποφορη και ο λαος εβραζε.Ειχε προηγηθει η δολοφονια του Λαμπρακη και οι εκλογες που οδηγησαν τον καραμανλη να φυγει στη γαλλια.Ειχε εντομεταξυ ερθει και ο ανδρεας παπανδρεου απο ΗΠΑ και ειχε σχηματισει την συμμορια του «ΑΣΠΙΔΑ» με στρατιωτικους.Τοτε εισεβαλλε στην βουλη ο Ρενος,πλακωσαν και βουλευτες στο ξυλο που θελησαν οι βρωμιαρηδες να υπερασπιστουνε τον οικο ανοχης τους οπου δουλευαν σαν πορνες.
    υγ
    η προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι ολα αυτα μαζι με τα προηγουμενα (μεγαλη ιστορια)εγιναν απο μυστικες υπηρεσιες για να ετοιμαστει η χουντα εν οψει του σιγουρα ερχομενου πρωτου αραβο-ισραηλινου πολεμου και τα αεροδρομια της ελλαδας χρειαζονταν για ανεφοδιασμο/πλαγιοκοπησεις οπως και εγινε.Ο Ρενος οσο ηξερε τοτε και οχι σε βαθος μεγαλυτερο εδρασε σαν ενας αγανακτησμενος ανθρωπος που ειχε πνιγει απο την πολιτικη δυσωδια.

    Μου αρέσει!

   • Κάποιος said

    Σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου Stergdoc. Βέβαια έχω πολλές «άγνωστες λέξεις» (είμαι ανιστόρητος δηλαδή), αλλά κρατάω την ουσία αυτών που γράφεις. Επί της ευκαιρίας, μιας και αναφέρεσαι στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο, θα σου πω ότι συμφωνείτε με τον Αποστολίδη, το λέει και εκείνος στο βίντεο που έδωσα.

    Μου αρέσει!

   • stergdoc said

    ποιες ειναι οι «αγνωστες» λεξεις?

    Μου αρέσει!

   • Κάποιος said

    Άσε το Stergdoc, ξεφεύγουμε από τα πλαίσια και της ανάρτησης αλλά και του blog. Από που να το πιάσω και που να το αφήσω. Στην ουσία από τα όσα αναφέρεις, τρία ονόματα έχω ακούσει και γνωρίζω τα όσα γνωρίζω, τα γράφω με τη σειρά που εμφανίζονται: μητσοτάκη, καραμανλή, παπανδρέου. Λυπηρό ε; Σε ευχαριστώ ειλικρινά πάντως για την καλή σου πρόθεση να μου εξηγήσεις, αλλά θα καταντούσαμε να κάνουμε μαθήματα ιστορίας δι’ αλληλογραφίας. Και του χρόνου σου θα έκανα κατάχρηση, αλλά και του χώρου. Μπορεί κάποια στιγμή να καθίσω να βρω μια άκρη διαβάζοντας για όλα ετούτα, αλλά από την άλλη δε στο κρύβω, θα προτιμούσα να διαβάσω Ελύτη.

    Μου αρέσει!

   • ΣΠΥΡΟΣ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ said

    Θερμά ευχαριστώ,γιά τό ιστορικό τού Ρένου,βίντεο,βρήκα τό ζητούμενο έτους 1964 στό 34,16..όμως ο ΡΕΝΟΣ συγκλονιστικός,περιγραφικότατος,απολαυστικός,δέν σέ αφήνει ,σέ κρατά θεατή αποδόμησης τού
    άθλιου θρύλου γιά τόν τάχα εθνάρχη καραμανλή,ώς μασκαρά πολιτικού,πρωθυπουργό τών Ελλήνων ελέω επιθυμίας τού γλοιωδέστατου ευταξία….συνήθεια μέχρι καί σήμερα εφαρμοζόμενη, αν κανείς ρίξει τή
    ματιά του καί σ’αυτή τή βουλή..

    Θρηνεί κανείς αναλογιζόμενος τήν απώλεια τού ανδρός ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ,επειδή τό κάθε πρετεντέριο μειράκιο,θά αποχωρούσε ακόμη καί στή θέαση τού ΡΕΝΟΥ…

    ΤΕΡΑΣΤΙΑ ή προσφορά τού ΟΛΥΜΠΙΑ όταν αναφέρεται σέ ογκόλιθους τής Ελληνικής διανόησης…ΤΕΡΑΣΤΙΑ..!!!

    Μου αρέσει!

   • Στέλιος said

    Eπειδή σ΄αυτό το τόπο είμαστε λίγοι και λίγα μένουν κρυφά, ο «ογκόλιθος» (όπως γλαφυρά τον αναφέρει άνωθεν σχολιαστής), κάθησε στ΄αυγά του στη κατοχή, δεν έριξε ούτε μιά τουφεκιά στον εμφύλιο, συστρατεύτηκε με τον μαρκεζίνη, αλλά ευρέθει σε ιερή αγανάκτηση όταν είσέβαλε στη βουλή φωνάζοντας υπέρ του καραμανλή (όντας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του δεξιού Πλυτά)… Προφανώς δεν είχε ακούσει για οργανώσεις όπως «καρφίτσα», ΕΚΑ, κυανή φάλαγξ κλπ… Ο ιδιοφυής λοιπόν αυτός εργάτης των γραμμάτων, θεωρούσε τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο και άλλους της γενιάς του 30, λίγους και ανεπαρκείς!
    Στην επταετία, δεν πήρε θέση μεν, αλλά έκανε συμφωνίες δε…
    Αποθεώστε λοιπόν τον συγκλονιστικό διανοούμενό σας! Εμείςπου θαυμάζουμε τους «ανεπαρκείς» ποιητές, δεν θα πάρουμε… Κι΄όπως είπα Θεός ‘σχωρέστον…

    Μου αρέσει!

   • ΣΠΥΡΟΣ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ said

    Στελάρα,ευχαριστούμε γιά τό ηχητικό…μήπως όμως κάπου σφάλεις..???…δηλαδή …ό ΟΝΤΩΣ ογκόλιθος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ…πουθενά ,στό άνωθεν βίντεο,ΔΕΝ αναφέρεται υπέρ τού κωφού καραμανλή..αντίθετα μέ
    εξαιρετικά συστηματικό τρόπο αποδεικνύει τήν αθλιότητα τού δικηγορίσκου,εκ Σερρών,πού έγινε,ελέω οπισθίων ευταξία,πρωθυπουργός…

    Θά ήσουν πειστικότερος,εάν αυτά πού τού καταμαρτυρείς,τού Ρένου,τά αποδείκνυες καί μέ ντοκουμέντα…μέχρι τότε,όσα γράφεις τελούν υπό αίρεσιν…

    Μου αρέσει!

   • Στέλιος said

    Για να καταλάβω Σπυρέττο, τι ακριβώς αμφισβητείς; Ότι υπήρξε υποστηρικτής του μαρκεζίνη; Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Πλυτά; Ότι εισέβαλε στη βουλή φωνάζων υπέρ του «εθνάρχη» (τον οποίον αργότερα απαρνήθηκε); Ότι απεκάλεσε ανεπαρκείς τους ποιητές της γενιάς του 30; Ότι κάθησε στ΄αυγά του στη κατοχή, στην επταετία και ότι αρνήθηκε να ρίξει έστω και μιά τουφεκιά στον εμφύλιο; Μα ο ίδιος τα γράφει (και επαίρεται κιόλας)! Όπως μάλιστα εμφαίνεται στο υπερφλύαρο βιντεάκι που ανέφερες, εκ των υστέρων και με πειραγμένα αρχεία, θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί τα πάντα!
    Δυστυχώς δεν έχω αρχειακό υλικό που να δείχνει τον reno furioso στη βουλή να φωνάζει «παπανδρέου παπατζή κουκουές είσαι κι΄εσύ», όπως -προφανώς- δεν έχω και αρχειακό υλικό από την αυτοκτονία του χίτλερ, την εκτέλεση του μπακογιάννη, τις ερωτικές στιγμές του μάο και την φυγάδευση του γιανούκοβιτς από την Ουκρανία!
    Είναι προφανές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις περί του συγχωρεμένου! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Στελάρας γράφεται με 2 λ!
    Αφιερωμένο:

    Μου αρέσει!

   • ARIS said

    ΣΤΕΛΙΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΙΠΤΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ Κ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΤΣΙ ΦΥΣΙΚΑ

    Μου αρέσει!

   • ΣΠΥΡΟΣ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ said

    Στελάρα,έχω τήν εδραία άποψη,ότι γράφεις γιά τόν αείμνηστο ΡΕΝΟ είναι ψευδή καί συκοφαντικά,εφόσον ΔΕΝ τά αποδεικνύεις…καί ΔΕΝ τά αποδεικνύεις επειδή είναι καί ψευδή καί συκοφαντικά…

    Μου αρέσει!

   • Στέλιος said

    Από ένα πρόχειρο σερφάρισμα…
    Αν ψάξω κι΄άλλο δηλαδή, τι θα βρώ;;;
    Lol!

    http://diki-goros.blogspot.gr/2013/09/success-story.html

    Μου αρέσει!

   • Lemmy said

    Στέλιο,η ημιμάθεια είναι χειρότερο της αμάθειας…ποσο μάλλον οταν αυτο συνδυάζεται με χολή!!
    Πραγματικά εδώ χρειάζεται να γράψω έναν τόμο για να αντικρούσω αυτά που γράφεις αλλά θα γράψω κάτι λίγα γιατί δεν αξίζει να δώσω περισσότερη σημασία!
    Καταρχήν διάβασε την «Πυραμίδα 67» και το «Κατηγορώ»!
    Απο εκεί και πέρα ας γράψω και εγώ τα δικά μου μιας και σίγουρα δεν θα διαβάσεις τα 2 βιβλία και δυστυχώς αυτά που γράφεις τα βλέπουν κι άλλοι…
    Το τι έκανε στην κατοχή δεν μπορείς να ξέρεις αλλά το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν έτρεξε στην Μέση Ανατολή μαζί με τα άλλα φυντάνια!Επίσης,αν ήξερες έστω και λίγο τους Αποστολίδιδες,θα ήξερες οτι ούτε με την αριστερά αλλά ούτε με την δεξιά τα πήγαιναν καλά γιατί τις θεωρούσαν ίδιες.
    Που ειναι το κακό στο οτι δεν έριξε τουφεκιά στον εμφύλιο;Αφού ήταν κατά και των δυο ιδεολογιών αλλά και κατά του εμφυλίου!!Ένα απόσπασμα απο την Πυραμίδα 67 γράφει «Όλοι ξέραμε οτι οι άλλοι είχαν δίκαιο!!…Σάμπως και αυτοί δεν πολεμούν για να φέρουν τους δικούς τους;»(κάπως έτσι το έγραψε)….μτφ «Όλοι ξέραμε οτι οι κομμουνιστές είχαν δίκαιο για το οτι θα έρθουν οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι!…Σάμπως και αυτοί δεν πολεμούσαν για να φέρουν τους Σοβιετικούς;»
    Τώρα γιατι κατέβηκε με Μαρκεζίνη,Πλυτά και για την εισβολή στην Βουλή;Υπάρχει εκπομπή που μιλάει για αυτά!Επίσης,στην εισβολή στην Βουλή,δεν φώναζε υπέρ του Καραμανλή αλλά «Προδότη Παπανδρέου,Καραμανλή,Παπανδρέου παπατζή»!
    Και πέρα απ όλα αυτά,μπαίνεις και στα χωράφια των ελληνικών γραμμάτων χωρίς να έχεις ιδέα για ποιον λόγο έλεγε τι κι γιατι!!!
    Τον Ρίτσο τον πρωτοεμφάνισε ο πατέρας του ο Ηρακλής και με τον Ρένο είχαν καλές σχέσεις!Όπως έλεγε ο Ρένος «Τον αγαπούσα τον Ρίτσο και με αγαπούσε και αυτός!»!!Με τον Ελύτη ήταν γνωστοί!Στην γενιά του 30 ασκούσε έντονη κριτική για λόγους που προφανώς δεν έχεις ψάξει…
    Ναι…οι συμφωνίες που έκανε στην χούντα ήταν να μην περνάνε λογοκρισία τα δημοσιεύματα του για να μπορεί να δημοσιεύει ποιήματα αριστερών όπως ο Χατζής!!!Η συνεργασία σταμάτησε οταν ο Ρένος δημοσίευσε απόσπασμα απο τον Α2 που έγραφε για έναν ομοφυλοφιλικό στρατιωτικό..Ο Λαδάς τον πήρε τηλέφωνο και του είπε οτι θα του γα***** την Παναγία και ο Βάρναλης του είπε οτι καλά τους έκανε!Επίσης,ο Ρένος ήταν αυτός που είχε ειδοποιήσει τον Μίκη για το οτι βγήκαν τάνκς το βράδυ του παρξικοπήματος μιας και ο Ρένος έτυχε να είναι έξω εκείνη την ώρα και να τα δεί!!

    Μου αρέσει!

 7. Στέλιος said

  Εντάξει, είχε μεγάλες γνώσεις!
  Και λοιπόν;
  Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, υπάρχουν πάμπολλοι φιλοσοφημένοι φαφλατάδες…
  Είχε εκφράσει κάποια ιδέα που θα χρησίμευε σα λύση στο πολιτικό μας πρόβλημα;
  Έχει ενδιαφέρον να καυτηριάζεις τα στραβά, αλλά αυτό το κάνουν και οι επιθεωρήσεις…
  Και δεν διάλεξε τυχαία τον Ηράκλειτο, γιατί ο -όντως μεγάλος- φιλόσοφος, είπε το «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν»!
  Όταν όμως του ζήτησαν να νομοθετήσει, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια! Σου λέει εγώ θα βγάλω το φίδι από τη τρύπα!
  Αμ’ μάγκα μου, άμα το παίζεις επαίων, πρέπει να έχεις και πρόταση!
  Τέλος πάντων, Θεός’σχωρέστον!

  Μου αρέσει!

 8. […] olympia […]

  Μου αρέσει!

 9. Κώστας Ν. said

  Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι την εποχή του εμφυλίου, που η επιβολή θανατικής ποινής ήταν πολύ εύκολη, αυτή η εγωπαθής φούσκα αρνήθηκε -έτσι απλά- να ρίξει έστω και μια τουφεκιά …και μετά έζησε για να καμαρώνει !!!! Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μικρό ψάξιμο, εκείνες τις φοβερές μέρες οι αντίπαλοι εκτελούσαν ανελέητα ακόμα και «τα δικά τους παιδιά» για τέτοιου είδους ζητήματα. Για παράδειγμα, αν θυμάμαι καλά, η επιτροπή αξιωματικών που επέβαλε τον Παπάγο ως αρχιστράτηγο, αξίωσε την άμεση εκτέλεση γόνου της αθηναικής αριστοκρατίας που προσπάθησε να αποφύγει τη στράτευση. Το πιθανότερο είναι ότι στο στρατό -όπου καμιά φορά κρίνουν σωστά- αντιλήφθηκαν ότι ο περί ου ο λόγος ήταν πολύ κατάλληλος για να καθαρίζει κοπριές μουλαριών – άρα μάλλον δεν είχε τη δυνατότητα να πυροβολήσει είτε ήθελε είτε όχι ……….

  Μου αρέσει!

 10. ΓΔ said

  Από παλιά ο Ρένος είχε δηλώσει ότι δεν ξαναέκανε εισβολή στη βουλή

  «Να βρείτε τη δύναμη να την κάνετε ο καθένας μόνος του δίχως ανάγκη για ήρωες»

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: