Tα ένοχα μυστικά της Κατοχής – Η περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (μέρος 3ο)

ΣΥΣΙΤΙΟ_ΣΤΟ_ΣΧΟΛΕΙΟ

του  Δημοσθένη Κούκουνα – ιστορικού συγγραφέα
(Διαβάστε εδώ το 1ο μέρος)

(Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος)
συνέχεια άρθρου

Θα σταθώ όμως σε μια άλλη περίπτωση, ενός ευφυούς και δραστήριου επιχειρηματία με τοπικό ορίζοντα, στη Δυτική Μακεδονία…Λεγόταν Γεώργιος Παπακωνσταντίνου και ίσως θα παρέμενε ασήμαντος αν ο συνονόματος εγγονός του δεν συνέπιπτε με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών να είναι εκείνος που έδεσε χειροπόδαρα την Ελλάδα τον Μάιο του 2010 με το απεχθές και επαχθές μνημόνιο.
Σήμερα είναι υπόλογος όχι γι’ αυτό. αλλά για τις αλλοιώσεις που επέφερε στην περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ». Ο παλαιός Γ Παπακωνσταντίνου στην προπολεμική περίοδο είχε αναπτύξει δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης με ιδιόκτητο αλευρόμυλο και ελαιοτριβείο. Ήταν πληροφορημένος ότι κάποιοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες είχαν ενδιαφερθεί για την περιοχή της Πτολεμαΐδας. όπου υπήρχαν πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη, και τα σχέδια τους να δημιουργήσουν μεγάλα λιγνιτωρυχεία εκεί ανατράπηκαν λόγω του πολέμου.
Εν τω μεταξύ με την Κατοχή έμαθε από Γερμανούς στρατιωτικούς ότι. καθώς η μόνη πηγή ενέργειας θα μπορούσε πλέον -λόγω των πολεμικών συνθηκών- να είναι ο λιγνίτης, θα ήταν έξυπνο να ασχοληθεί με τέτοια επιχείρηση. Αγόρασε τα χωράφια, στα οποία γνώριζε ότι υπήρχε λιγνίτης και η κατοχική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να του παραχωρήσει προνομιακή άδεια για την ίδρυση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλη την περιοχή.
Η ηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης ήταν πλέον μια πολύ κερδοφόρα οικογενειακή επιχείρηση για τον Γ Παπακωνσταντίνου και το τέλος της Κατοχής δεν μπορούσε να την ανατρέψει, ούτε οι μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις διανοήθηκαν να στερήσουν την περιοχή από ηλεκτρική ενέργεια. Αντίθετα, οι δύο γιοι του ο Μιχάλης και ο Στέλιος  συμμετείχαν στην επιχειρηματική προσπάθεια του αυτή τη φορά σε μια νέα βάση: Να πωλήσουν τη μονάδα της Πτολεμαΐδας όσο γινόταν ακριβότερα.
Με ομολογουμένως ευφυείς κινήσεις, η οικογένεια Παπακωνσταντίνου κράτησε μια σκληρή διαπραγματευτική στάση και μόνον όταν πήρε το τίμημα που θεωρούσε λογικό, το 1958, παρέδωσε τη λιγνιτοφόρο περιοχή στη ΔΕΗ. Ένας πρόσθετος όρος ήταν η πρόσληψη του Στέλιου Παπακωνσταντίνου ως στελέχους της ΔΕΗ. Διατηρήθηκε σε κρίσιμες διευθυντικές θέσεις μέχρι που εμφανίστηκε το δικτατορικό καθεστώς και τον απέλυσε.
 
Ο πρεσβύτερος αδελφός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, που είχε σπουδάσει νομικός στη Γερμανία και την Αγγλία και μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1954 ανέλαβε μαζί με τον Στέλιο τα ηνία της μικρής αλλά περιζήτητης επιχείρησης, προτίμησε να ασχοληθεί με την πολιτική. Στην Κατοχή είχε υπηρετήσει ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη, αλλά κατά την τελευταία κατοχική χρονιά συνδέθηκε με αντιστασιακούς. Παρά ταύτα τον συνόδευε το ψευδώνυμο «Μποτάκιας», λόγω της εμμονής του να φοράει γερμανικές μπότες μέσα από τα πολιτικά ρούχα του.
Πιο φανατικός ένας πρώτος εξάδελφος του ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου  φοιτητής της Νομικής, υπηρέτησε επίσης ως διερμηνέας και πράκτορας της Γκεστάπο στη Θεσσαλονίκη και αναμείχθηκε σε καταδόσεις Ελλήνων και Βρετανών -και όχι μόνο.
Η αρχική ενασχόληση του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου με την πολιτική είχε τοποθέτηση ακροδεξιά. Κατέβηκε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του αινιγματικού «μακεδονάρχη» Σωτηρίου Γκοτζαμάνη που επί Κατοχής είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών και εγκαίρως είχε διαφύγει στην Ιταλία πριν τελειώσει η Κατοχή. Εκεί. όπου είχε πολλούς δεσμούς από τα φοιτητικά του χρόνια, κρύφτηκε επί χρόνια φυγοδικώντας από την ελληνική δικαιοσύνη, που τον είχε καταδικάσει σε θάνατο. Στις αρχές της δεκαετίας 1950 επέτυχε να αμνηστευθεί και να του επιστραφεί η δημευθείσα περιουσία του (διασώζεται μεταξύ άλλων ένα σχετικό έγγραφο του προς τον τότε νεαρό υφυπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Μητσοτάκη).
Ο Γκοτζαμάνης επανήλθε στην Ελλάδα και τα πράγματα είχαν αλλάξει. Επιχείρησε να πολιτευθεί στις δημοτικές εκλογές του 1954 ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και συγκέντρωσε πολύ υψηλό ποσοστό, αλλά δεν εξελέγη.
Ένας εκ των πολύ φανατικών υποστηρικτών του ήταν ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου. που τον θεωρούσε τον «μεγαλύτερο ζώντα πολιτικό στην Ελλάδα». Μετά την εξαγορά του εργοστασίου της Πτολεμαΐδας και αφού είχε αποβιώσει ο Γκοτζαμάνης  μεταπήδησε πολιτικά στον κεντρώο χώρο, που πλέον άρχιζε βάσιμα να διεκδικεί την εξουσία. Αργότερα θα εκλεγεί επανειλημμένως βουλευτής και θα καταλάβει υπουργικά αξιώματα, ενώ μετά την πτώση της δικτατορίας θα προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία. Μη έχοντας άρρενες απογόνους, θα τον διαδεχθεί πολιτικά στην Κοζάνη ο ανιψιός του. ο γνωστός μας αρχιτέκτονας του «Μνημονίου» Γιώργος Παπακωνσταντίνου. ο οποίος σήμερα είναι υπόδικος για τη «Λίστα Λαγκάρντ» επειδή επιχείρησε να την αλλοιώσει για να μην είναι υπόλογες οι κόρες του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία της οικογένειας Παπακωνσταντίνου, που απέκτησε αμύθητο πλούτο από μια υπογραφή του Τσολάκογλου σε μια προνομιακή άδεια για τη δημιουργία ηλεκτρικού εργοστασίου στη μακρινή και ασήμαντη τότε Πτολεμαΐδα.

(συνεχίζεται)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CRASH

22 thoughts on “Tα ένοχα μυστικά της Κατοχής – Η περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (μέρος 3ο)”

  1. ο Μιχαλης Παπακωνσταντινου

   ο μεθυστακας της ΝΔ και του δημοκρατικου ….τοξου

   ο υπουργος που παρουσιαζοταν στο γραφειο του με ενα μπουκαλι ουισκι στα χερια

   Like

   1. θειος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

    Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1961 με την Ένωση Κέντρου και εκλεγόταν συνεχώς ως το 1967

    . Στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου ήταν Υφυπουργός Αμύνης το 1964. Από το 1976 ως το 1977 ήταν γενικός γραμματέας της ΕΔΗΚ.

    Έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας το 1978 και από τότε εκλεγόταν βουλευτής συνεχώς.

    Χρημάτισε Υπουργός Γεωργίας, Δικαιοσύνης και εν συνεχεία Υπουργός Εξωτερικών από τις 7 Αυγούστου του 1992 ως τις 13 Οκτωβρίου 1993 στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    καραμαν-αληδων και παπανδρεων

    ενας με το ψευδωνυμο …Τζακ Ντανιελς, θα ειχε αυτο το βιογραφικο

    Like

 1. Προς κ. Κούκουνα

  Καλημέρα σας. Κάπου είχα διαβάσει στο παρελθόν, ότι το εργοστάσιο παραγωγής ηλ. ρεύματος προϋπήρχε της Κατοχής, και η οικογένεια Παπακωνσταντίνου το απέκτησε από τον προηγούμενο κάτοχο με τη βοήθεια των Γερμανών.

  Δεν γνωρίζω ποιός ήταν ο προηγούμενος κάτοχος. Το άρθρο σας σε αυτό το σημείο είναι αρκετά ασαφές. Το σίγουρο είναι οτι οι Γερμανοί, εν μέσω πολέμου, δεν είχαν λόγο να επενδύσουν πόρους για κατασκευή εργοστάσιου ηλεκτροπαραγωγής σε μια ασήμαντη ( με τα δικά τους κριτήρια) επαρχιακή πολή της Ελλάδας.

  Like

 2. Άλλη μία ανάρτηση γιά τούς δωσίλογους ,τούς μαυραγορίτες καί τούς συνεργάτες τών ναζί,μέ ονόματα καί πολιτικές πεποιθήσεις ,πού αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί καί όχι μόνο τού συνταγματικού τόξου είναι απόγονοι αυτών.

  Καί φυσικά καί σήμερα θά απουσιάζουν όλοι αυτοί πού ουρλιάζουν περί ναζί καί χίτλερ καί πού έχουν αδειάσειστα στοιχεία ότι οι Χρυσαυγίτες είναι απόγονοι αυτών.

  Καί εχθές μέ στοιχεία σέ άλλο άρθο αναφέρθηκε ότι στήν Ελλάδα ακόμη καί εβραίοι ήταν συνεργάτες τών γερμανών.

  Η απουσία σας κύριοι δημοκράτες τού συνταγματικού τόξου είναι καί πάλι κραυγαλέα.

  Like

  1. Χουντοχιτλεροναζίστοχρυσαυγίτισα “Πολλοί λυπούμεθα επί ταίς αμαρτίαις, τας δε αιτίας αυτών ηδέως καταδεχόμεθα” Αγιος Ιωάννης της κλίμακος. Πρώτον “ξεχνάς” ότι ο αγαπημένος σου καπιταλισμός παράγει λύκους, δεύτερον έχεις χωρίσει τούς ανθρώπους σε άσπρο καί μαύρο.Οποιον δεν είναι τελείως δικός σου τον βαφτίζεις… αριστερό!, καί πρέπει εγώ, η οποία αγωνίζομαι γιά μία μη εκμεταλευτική εξουσιαστική κοινωνία πού παράγει εκμεταλευτές, μπερδεμένους, να απολογηθώ για κάθε Ιούδα πού διαμόρφωσε η κοινωνία πού σε ευχαριστεί, καί πού μέσα στην τρέλλα του αποφάσισε να παραστήσει τον Απόστολο, Δεσπότη ,δάσκαλο, μάνα, πατέρα, κομμουνιστή.Σού τα έχουμε απαντήσει, πάλιν καί πολλάκις, αλλά αφού δεν είσαι διατεθειμένη να κάνεις τον κόπο να σκεφτείς πέρα από την πρώτη επιφανειακή εικόνα ” ιατρεύσαμεν την Βαβυλώνα καί ούκ ιάθη” . “Αιρετικόν ‘ανθρωπον μετά πρώτην καί δευτέραν νουθεσίαν παραιτού” Απόστολος των Εθνών Παύλος! Ο προστάτης Αγιός σου πού γιόρταζε χτές να σε βοηθήσει.

   Like

   1. Κατ’ αρχάς επί τού θέματος έχει νά πής κάτι αξιόλογο χωρίς νά ανακατεύης αγίους ;
    Καί δεύτερον, μπορείς νά γράψης μία παράγραφο η οποία νά γίνεται κατανοητή καί νά μή χρειαζόμαστε διερμηνέα γιά νά καταλάβουμε τί γράφεις;
    Μέ λίγα λόγια, μπορείς νά κόψης τίς αρλούμπες καί νά γράψης κάτι πού νά έχη νόημα ;

    Like

   2. Μα γι’ αυτο ψηφιζεις και συ,κυρια Αννα,ενα κομμα που οραματιζεται μια κοινωνια των πρωτων χριστιανικων αιωνων,αφου τηρεις την προτροπη της εκκλησιας να εναρμονιζεται ο λογος με την πραξη,ετσι,να ‘σαι,παντα,συνεπη και υποδεικνυουσα στους αλλους αυτα που,ηδη,τα υλοποιεις,ανα πασα στιγμη,με τα σχολια,με τις αντιδρασεις σου απεναντι στον συνομιλητη σου,συντελουμενης μιας πνευματικης πανηγυρης,οταν σκαει μυτη η παρεμβαση σου.
    Προσθεσε,καλου-κακου,εκει που καθεσαι κανα τραπεζακι,ακομη,πλαι στον υπολογιστη,για να χωρεσει η απεραντη βιβλιογραφια της γραμματειας μας,ολοενα αυξανομενη με την ανακηρυξη νεων Αγιων της πιστης μας,ωστε να μη στριμωχνεσαι αναμεσα στις στοιβες του υλικου σου.

    Like

  2. ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΠΑΥΕΤΕ ΝΑΣΤΕ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΑΛΗΤΑΡΑΔΩΝ ΧΙΤΩΝ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΔΩΝ ΚΤΛ ΑΠΛΑ Ο ΕΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΠΛΑ ΔΕ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΤΕ

   Like

   1. εσυ ψαχνε για κανα καλο……… Ζετορ (ανατολικου μπλοκ ετσι….σ΄εφτιαξα τωρα)
    εχει πολλα χωραφια η Β΄

    Like

 3. Βασιλική επειδή είσαι ανεπίδεκτη μαθήσεως δεν τα κατάλαβες.Φράσεις με πάνω από μία δύο λέξεις δένουν το μυαλό σου κόμπο.Ακου οι ΨαλμοΊ του Δαυίδ … ΤΑΛΜΟΥΔ!!

  Like

 4. επι ΠΑΣΟΚ το οικόπεδο ιδιοκτησίας Παπακωνσταντινου στο κέντρο της Πτολεμαιδας (θέσει παλιού εργοστασίου)πουλήθηκε στο ΙΚΑ έναντι 1 δις δρχ…Σήμερα είναι γκαράζ ..ξεχάστηκε η ανέγερση πολυιατριου που προορίζονταν

  Like

 5. Τιμη στον ιστορικο και εκδοτη της πραγματικης Δεξιας Δημοσθενη Κουκουνα.
  Καλο βεβαια θα ηταν να μην τον διαβαζετε μονον στο διαδικτυο αλλα να αγοραζετε και κανενα βιβλιο του αφου καταδικασατε το περιοδικο του σε αφανιση.
  Ακουτε τζαμπατζηδες;
  Το συγκεκριμενο βιβλιο του,ΠΟΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΖΩΗΣ,το απεκτησα ΜΟΛΙΣ ΕΚΔΟΘΗΚΕ.
  Και νιωθω τιμη γι’αυτο.
  Δωστε κανα φραγκο λοιπον στους αξιους κι αφηστε τα σαλια με ξενες πλατες…

  Like

 6. Από όλα τα παραπάνω που διάβασα δεν βγαίνει πουθενά το συμπέρασμα ότι η οικογένεια παπα/ντίνου έχει κάνει κάτι μεμπτό. Δηλαδή ψάχνετε για πρόβατα; Για να δούμε τι γράφεις: Ο άνθρωπος αγόρασε καθόλα νόμιμα μια περιοχή<>. και την μετέτρεψε σε χρυσορυχείο, σωστα; Και έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες η και χιλιάδες κόσμο, Δεν τον κατηγορείς πουθενά για πράκτορα, παρά για μπότες γερμανικές που φορούσε, που αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Και μετά μας γράφεις ότι και καλά μοσχοπουλήσανε την επιχείρησή τους στο κράτος. α) Πρώτα από όλα όσο και να την πουλήσανε, καλά κάνανε, δικιά σου επιχείρηση θα σου πούνε πόσο θα την πουλήσεις; και στο κάτω κάτω έτοιμη την πήρανε οι άλλοι. Γιατί δεν ήτανε πιο έτοιμο το κράτος να φτιάξει δικιά του; β) Από τα γραφόμενα εμένα μου δείχνει μάλλον το αντίθετο, ότι το κράτος πίεσε και κέρδισε στην αγοραπωλησία. γ) Τα γραφόμενά σου δεν έχουν καθόλου αριθμούς, άρα πως να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιος κέρδισε η όχι απο όλη αυτην την συνναλαγη; Το να ρίχνω λάσπη στον ανεμιστήρα είναι το πιο εύκολο. ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s