Tα ένοχα μυστικά της Κατοχής – ‘Ιδια επώνυμα τότε, ίδια επώνυμα και σήμερα στην εποχή του μνημονίου! (μέρος 2ο)

sisitiaτου  Δημοσθένη Κούκουνα – ιστορικού συγγραφέα
(Διαβάστε το 1ο μέρος)
συνέχεια άρθρου

Αλλά ας έρθουμε στην πραγματική οικονομία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η ελληνική οικονομία καταποντίσθηκε. Υπέστη μια άνευ προηγουμένου καταλήστευση εκ μέρους των κατακτητών, ώστε η επισιτιστική ανεπάρκεια να οδηγήσει στην τραγική πείνα. Ταυτόχρονα γιγαντωνόταν η μαύρη αγορά.
Αν κάποιος θα είχε την υπομονή να εντρυφήσει στους καταδικασμένους από τα αγορανομικά δικαστήρια της κατοχικής περιόδου, τι έπραξαν και γιατί καταδικάστηκαν, θα έφριττε για τους νεόκοπους «επιχειρηματίες» που θησαύρισαν…  Και το θέμα δεν ήταν μόνον οικονομικό, αλλά είχε να κάνει με την εξαπάτηση των αγοραστών, όσων δηλαδή κατάφερναν να βρουν ρευστό για να αγοράσουν σε τιμές μαύρης αγοράς τρόφιμα. Κατά κανόνα αυτά τα τρόφιμα ήταν νοθευμένα με απίθανες αναμείξεις, εντελώς ακατάλληλα για βρώση.
Και όμως… Όλοι αυτοί οι ασυνείδητοι εκμεταλλευτές επιβίωσαν της Κατοχής, έχοντας δημιουργήσει τεράστιες μαυραγορίτικες περιουσίες.
Παράπλευρα σε αυτούς τους γλοιώδεις και κυνικούς μαυραγορίτες υπήρχαν και οι εργολάβοι μηχανικοί και οι προμηθευτές των στρατιωτικών αρχών Κατοχής. Αυτοί αναλάμβαναν «νόμιμα», κάθε άλλο παρά ηθικά όμως, διάφορα οχυρωματικά έργα για την προστασία των κατοχικών στρατευμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις αναθέσεις τις έπαιρναν απευθείας από τους Γερμανούς, χωρίς κανέναν έστω υποτυπώδη μειοδοτικό διαγωνισμό. Τιμολογούσαν κατά βούληση και αρκούσε η μονογραφή ενός Γερμανού ή Ιταλού αξιωματικού για να προσκομίσουν και να εισπράξουν το τιμολόγιο τους από την Τράπεζα της Ελλάδος. Χωρίς καμιά άλλη διαδικασία δημόσιου λογιστικού κ.ο.κ.
Απέκτησαν τεράστιες περιουσίες όλοι αυτοί. Υπάρχει ένας κατάλογος των οικονομικών μεγαλοδωσιλόγων, που απέκτησαν τεράστιες περιουσίες. Ένας εξ αυτών, που αρχικά προμήθευε το αγκαθωτό συρματόπλεγμα για να περιφρουρούνται οι φυλακές και τα στρατόπεδα των Γερμανών, αλλά στη συνέχεια προμήθευε και κάθε είδους οικοδομικό υλικό, ήταν η εταιρεία της οικογένειας Αγγελοπούλου. Οι γνωστοί αδελφοί Αγγελόπουλοι, ένας εκ των οποίων έγινε υπουργός του ΕΑΜ, ένας άλλος δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» και ένας τρίτος μέγας ευεργέτης του Πατριαρχείου. Χωρίς την περιουσία αυτή είναι αμφίβολο τι καριέρα θα είχε κάνει η υπερφίαλη Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου.
Για όσους ξενίζονται από την ύπαρξη δωσίλογων που συνεργάστηκαν με το ΕΑΜ. δεν έχουν παρά να το ερευνήσουν. Και σε επίπεδο οικονομικού δωσιλογισμού. όπως ο μηχανικός Δοανίδης ή ο εκπαιδευτικός Παπαμαύρος.
Ένας άλλος τέτοιος οικονομικός μεγαλοδωσίλόγος είχε εβραϊκή καταγωγή (ας μην απορεί αναγνώστης αν υπήρξαν και Εβραίοι δωσίλογοι- η δίωξη τους στην Ελλάδα άρχισε το 1943)… Λεγόταν Λάζαρος ή Λεωνίδας Ροζενστάιν ή Ροζάκης και ο γιος του διέπρεψε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ έγινε γνωστός ως πανεπιστημιακός καθηγητής και στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη.
Η περίπτωση Ροζάκη-Ροζενστάιν έχει μια ιδιαιτερότητα που ανάγεται στον αρχικό προβληματισμό μας περί οικογενειακής ευθύνης.
Μεταπολεμικά η ελληνική πολιτεία πήρε τη απόφαση, στο πλαίσιο της τιμωρίας των οικονομικών δωσίλογων, να εξορίσει σε νησιά του Αιγαίο ορισμένους απ’ αυτούς. Και προφανώς για να τιμωρήσει μαζί και τις οικογένειες τους που στο διαστημα της Κατοχής δεν πείνασαν όπως όλοι οι άλλοι  απλοί πολίτες, τους έστειλε οικογενειακώς. (Μια συγκυριακή λεπτομέρεια: Η κυβερνητική απόφαση για το πρωτοφανές αυτό μέτρο ανακοινώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1946 από τον υπουργό Σταμάτη Μερκούρη, πατέρα τη Μελίνας και αδελφό του ιδρυτή του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος). Βεβαίως και υπήρξαν πολλοί άλλοι συνεργάτες των κατακτητών που διέλαθαν και απέφυγαν την τιμωρία. Ίσως επειδή ήταν πιο προνοητικοί από τους πολλούς και εγκαίρως κατάλαβαν ότι η Γερμανία δεν επρόκειτο να κερδίσει τον πόλεμο.
Ένας απ’ αυτούς, ο πολιτικός μηχανικός Μιχαήλ Αβέρωφ (αδελφός του γνωστού πολιτικού κέρδισε τεράστια ποσά από τη συνεργασία του με τον κατακτητή στην κατασκευή οχυρωματικών έργων, αλλά είχε την πρόνοια από ένα ορισμένο χρονικό σημείο και ύστερα να συνεργασθεί με τους Συμμάχους. Άλλοι, όπως ο εφοπλιστής Βερνίκος, δεν είχε κανένα ενδοιασμό να πολιτευθεί μεταπολεμικά. Πολλές οι περιπτώσεις, που όμως δεν έχουν τόσο ιστορικό όσο και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον

(συνεχίζεται)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CRASH

17 thoughts on “Tα ένοχα μυστικά της Κατοχής – ‘Ιδια επώνυμα τότε, ίδια επώνυμα και σήμερα στην εποχή του μνημονίου! (μέρος 2ο)”

 1. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο η Γιάννα, δείχνει να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να χτίσει ένα μίνι μιντιακό Όμιλο, κεντροαριστερής κατεύθυνσης. Ως γνωστόν, τόσο η ίδια, όσο και ο γιος της, δείχνουν να βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναζητεί (εκτός των άλλων) και στηρίγματα στον μιντιακό χώρο. Η Γιάννα που ποτέ δεν χώνεψε την αποτυχία του εγχειρήματος στον «Ελεύθερο Τύπο» δείχνει παρά την διαφωνία του συζύγου της, Θόδωρου Αγγελόπουλου, διάθεση να επενδύσει εκ νέου στα media. Κάποιοι, λένε, ότι ήδη έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας με γνωστό επιχειρηματία των media, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι θα ήθελε να φτιάξει το πρώτο «web» συγκρότημα στη χώρα.

  Like

 2. Έπεσα από τά σύννεφα.
  Εβραίοι δωσίλογοι καί συνεργάτες τών γερμανών;
  Πάει χάλασε κοσμος.
  Δηλαδή τώρα θέλετε νά μέ κάνετε νά πιστέψω καί αυτά
  πού λένε οι κακιές γλώσες γιά τήν
  συνεργασία τού σόρος μέ τούς ναζί στήν Ουγγαρία;

  Like

  1. εδώ παίζει και ο χίτλερ να ήταν κάνα εξώγαμο εβραιόπουλο… μη μου πεις ότι σου μοιάζει για άρειος γιατί θα ρίξω πολύ γέλιο…σε εβραίους δωσίλογους θα κολλήσουμε,σίγουρα και θα υπήρχαν, για το χρήμα όλα γίνονται…

   Like

  1. 2 σχολιαστές είχατε γράψει, ούτως η άλλως, Η.μιόναΠ.απαρολογούσαΑ.λλαλάζουσα

   Like

 3. “Για όσους ξενίζονται από την ύπαρξη δωσίλογων που συνεργάστηκαν με το ΕΑΜ. δεν έχουν παρά να το ερευνήσουν.”
  πλάκα μας κάνεις κύριε κούκουνα εσύ είσαι ο ιστορικός συγγραφέας και ερευνητής,εσύ πρέπει για κάθε όνομα που αναφέρεις να προσκομίζεις και τα αντίστοιχα στοιχεία αλλιώς μπορεί κάποιος να σας κατηγορήσει ως έναν κοινό συκοφάντη…αναμένουμε
  πχ όσον αφορά τον λαμπράκη τα στοιχεία μάλλον είναι ανεπαρκή για να μην πω απλώς συκοφαντίες…
  εκτός αν τα ανάφέρετε στο βιβλίο σας και πρέπει να το αγοράσουμε για να μάθουμε και εμείς τα στοιχεία…που αυτό είναι άλλο θέμα

  Like

 4. Χαχαχα….χαχολοι…..
  οχι….δεν φταιτε εσεις…..
  τα…παιδια του….ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ….φταινε….!!!!

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s