Κοινωνική Καταστροφή και Καθεστωτικές Μεθοδεύσεις

kibτου Σταύρου Λυγερού
Μπορεί οι Σαμαράς και Βενιζέλος να επιδίδονται σε επικοινωνιακές ασκή­σεις αισιοδοξίας, αλλά η πραγματικότητα δεν επιτρέπει ακόμα και στους δεδηλωμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να «αγορά­σουν» την κυβερνητική προπαγάνδα. Η κρίση έχει προσλάβει διαστάσεις οικο­νομικής και κοινωνικής καταστροφής Οι στατιστικές μόνο εν μέρει καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής αυτής.
Δίπλα στο ενάμισι εκατομμύριο ανέρ­γων που ωθείται στην εξαθλίωση είναι και το ενάμισι εκατομμύριο εργαζομένων που έχουν μήνες να πληρωθούν. Αλλά και όσοι έχουν ακόμα εισόδημα το βλέπουν συνεχώς να συρρικνώνεται Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι λόγω των αλλεπάλ­ληλων περικοπών, ενώ το πλήθος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύ­θερων επαγγελματιών λόγω της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου τους. Την ίδια περίοδο, οι φορολογικές υποχρεώσεις εκτοξεύονται, καθιστώντας το διαθέσιμο εισόδημα περισσότερο ή λιγότερο ανε­παρκές για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης.
Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις η κυ­βέρνηση Σαμαρά έχει στρέψει τη συντρι­πτική πλειονότητα των πολιτών εναντίον της. Για να δημιουργήσει αντιπερισπα­σμό, επιχειρεί να μετατρέψει τα καυτά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα σε αντι­κείμενο διένεξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, επιχειρεί προπαγανδιστικά να τον εμφανίσει όχι ως αντίπαλο κόμμα με διαφορετική ιδεολογία και πολιτική, αλλά σαν κόμμα περιορισμένης νομιμότητας, σαν κόμμα που έχει το ένα πόδι εντός του συνταγματικού τόξου και το άλλο εκτός.
Στιγματίζοντας -με την αμέριστη βοήθεια των κατεστημένων ΜΜΕ- τον ΣΥΡΙΖΑ κυ­ρίως ότι υποθάλπει ή, τουλάχιστον, ανέχε­ται τη βία όταν έχει αριστερό πρόσημο, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου μετατρέ­πουν τις θεμιτές στη δημοκρατία ιδεολο­γικοπολιτικές διαφορές σε καθεστωτικού χαρακτήρα αναμέτρηση. Κατ’ επέκτασιν, καλλιεργούν την εντύπωση ότι είναι επι­κίνδυνο για τη χώρα να αναλάβει τη διακυβέρνηση η Αριστερά.
Μπορεί να μην το λένε ρητά, αλλά στην πράξη αμφισβητούν τη θεμελιώδη και σταθεροποιητική αρχή της εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία. Στην πραγματικό­τητα, ο ισχυρισμός ότι το Μνημόνιο είναι μονόδρομος υποδηλώνει ότι είναι επίσης μονόδρομος η παραμονή της «παράταξης του Μνημονίου» στην εξουσία. Πρόκειται για βαθιά επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό, ο οποίος υπονομεύει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος και, βεβαίως, καλλιεργεί με άλλη μορφή το μετεμφυλιακό διχασμό της κοινωνίας.
Το ιδεολογικό όπλο της κυβέρνησης είναι το δόγμα «νόμος και τάξη». Αναμφίβολα, οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις. Δεν είναι, ωστόσο, θεόπεμπτοι. Στον κοινοβουλευτισμό αντανακλούν το συσχετισμό δυνάμεων και τις κοινωνικοπολιτικές ισορροπίες Οι ισορροπίες αυτές είναι δυναμικές και μεταβάλλονται. Εξ ου και οι κοινωνίες διαπερνώνται από πολλών ειδών αντιθέσεις οι οποίες παράγουν πολι­τικές πιέσεις και κινήματα.
Η κυβέρνηση Σαμαρά οχυρώνεται πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της. Από θεσμικής απόψεως αυτή η πλειοψη­φία είναι μηχανισμός πολιτικής νομιμο­ποίησης. Πολιτικά, όμως εγείρονται δύο προβλήματα:
•     Πρώτον, το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012 διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την προεκλογική επαγγελία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
•     Δεύτερον, δεν είναι πάντα δεδομένο ότι μια αιρετή κυβέρνηση είναι σε θέση να απορροφήσει τις κοινωνικές εντάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Ιδιαιτέρως σε περιβάλλον οξύτατης οικονομικοκοινωνικής κρίσης. Σε τέτοιες οδικές συνθήκες μαζικής κοινωνικής κα­ταστροφής οι πολίτες δεν εκφράζονται πολιτικά μόνο ως ψηφοφόροι. Και, βε­βαίως η κυβέρνηση χάνει την αναγκαία αξιοπιστία για να επιβάλει το σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων.
Στην Ελλάδα οι παραδοσιακοί πυλώνες του πολιτικού συστήματος έχουν σε με­γάλο βαθμό καταρρεύσει. Το ΠΑΣΟΚ του 44% κινείται πλέον σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό. Εάν η ΝΔ καταφέρνει ακόμα να διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό (αρκετά μικρότερο του 30%), αυτό οφείλεται κυρί­ως στο γεγονός ότι θεωρείται το τελευταίο ανάχωμα στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό το λόγο συσπειρώνονται πολιτικοεκλογικά γύρω της όχι μόνο παραδοσιακοί δεξιοί, αλλά και εύπορα κοινωνικά στρώ­ματα που φοβούνται ότι, εάν σχηματίσει κυβέρνηση η Αριστερά, θα προκληθεί ρήξη με την Ευρωζώνη και κατ’επέκτασιν χάος.
Το δίδαγμα της Ιστορίας είναι ότι όποτε ασκείται μαζικά οικονομική βία αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εκδηλώνεται κοινωνική αντίδραση. Η οι­κονομική βία μπορεί να μην διώκεται ποι­νικά, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο καταστρεπτική για την κοινωνία. Όταν, μάλιστα, οι πολίτες δεν βλέπουν διέξοδο εντός του πολιτικού συστήματος η αντί­δρασή τους είναι συνήθως βίαιη. Η πείρα έχει αποδείξει ότι όταν το κοινωνικό τοπίο είναι εύφλεκτο, η επίδειξη πυγμής και η μο­νοδιάστατη καταστολή είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσουν σαν πυροκροτητής.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

40 σκέψεις σχετικά με το “Κοινωνική Καταστροφή και Καθεστωτικές Μεθοδεύσεις”

 1. στην δημοσκοπηση του Ζουγκλα με σταθμισμενο δειγμα,ο ΣΥΡΙΖΑ εχει διαρροες,της ταξεως του 20%.

  η Ν.Δ.,37%.

  προς την Χ.Α,ενω αυτη ειναι πρωτο κομμα,με αυξημενα ποσοστα,απο την προηγουμενη δημοσκοπηση….

  Μου αρέσει!

 2. Ότι και να κάνουν εκλογές τον Μάιο θα γίνουν.

  Αν κάνουν και το θεμελιώδες λάθος να παίξουν με την νομιμότητα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ τότε τα τσουτσέκια της ΜΕΡΚΕΛ θα εξαερωθούν.

  Μου αρέσει!

 3. Πάντοτε έτσι συμπεριφέρονται τα καθεστώτα όταν χάνουν την γή κάτω από τα πόδια τους.
  Μην μπορώντας να στηρίξουν τον εαυτό τους και το έργο τους
  ψάχνουν στηρίγματα στην απαξίωση του αντιπάλου και γαία πυρί μιχθήτω
  όπως και στην εποχή της Γαλλικής επανάστασης π.χ.
  με sans culottes-ξεβράκωτους και άρα ανυπόληπτους … το χάος …
  έψαχναν οι άρχοντες να δώσουν νόημα στην αναγκαιότητα της ύπαρξής τους.
  Ταϊζοντας όμως μόνο με ανασφάλεια και φόβο τον κόσμο
  δεν πέτυχε ποτέ τίποτα κανείς!

  Ξεχνούν τα κλασσικά
  «ο βρεγμένος την βροχή δεν φοβάται»
  και δεν φοβάται μην χάσει αυτός που δεν έχει τίποτα πλέον να χάσει!

  Μου αρέσει!

  1. πρωτη φορα που συμφωνω απολυτως μαζι σου.

   για αυτο και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνει με την Νεα Δημοκρατια και διωκουν την Χ.Α.,καταλυοντας το Συνταγμα και την Δημοκρατικη Νομιμοτητα.

   ο Συνταγματικος Κουβας,που ελεγα…

   Μου αρέσει!

  2. Τις δεξιές-δεξιές διαρροές τους
   πάνε να τις τυλίξουν σε μιά κόλλα χαρτί
   θα αποδειχθεί και κατά πόσον αυτό είναι αποτελεσματικό
   σε μια κόλλα χαρτί εύκολα τυλίγεις μια ανόητη ηγεσία που έχει δώσει πατήματα
   δεν σημαίνει ότι τυλίγεις όμως και όλο τον κόσμο που σου φεύγει

   Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη όμως δεν τυλίγεται σε μια κόλλα χαρτί
   ούτε καν στις κραυγές και τα μελάνια στρατιών παπαγάλων
   ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα μόνο από έναν μπορεί να ηττηθεί … από τον ΣΥΡΙΖΑ!
   Όσο θα αποτελεί εναλλακτική με ελπίδα δεν έχει να τον απειλεί κανέναν!

   Μου αρέσει!

   1. αντικαθεστωτικος και επαναστατης δεν γινεσαι ,διοτι ο Χρυσανθος Λαζαριδης,της Β.Πανελλαδικης ,συντροφι του Τσιπρα και του καθε Ορφανου του Τσαουσεσκου,πεταει μια μπαρουφα ,περι δυο ακρων,ταχατες,ωστε να δωσει ευσημα αγωνιστικα(ξερει αυτος,του Πουλυτεχνειου ειναι),στα συντροφια,ενω ολοι μαζι,καταλυουν την Δημοκρατια,καταδιωκοντας ενα κομμα,την Χ.Α.,που απειλει να τους παρει την εξουσια(της κουταλας).

    ουτε γιατι ενας κατα τα αλλα,αξιοσεβαστος Αριστερος,σαν τον Λυγερο,παραβλεπει αυτο που ονομαζεται Δικαστικο και Συνταγματικο πραξικοπημα,και τις διωξεις εν ηδη πογκρομ,(δολοφονιες,τρομοκρατικες ενεργειες,βομβιστικες ενεργεις,τρομοκρατηση των υποστηρικτων τους,ολοκληρωτικες μορφες λογου και συμπεριφορας,απο ολα τα θεσμικα κεντρα (και παρακεντρα) )και να μας τσαμπουναει τα λογια του ανωθεν Συντροφου Χρυσανθου,ως πολιτικες διωξεις.

    πολιτικες διωξεις ,που;;;
    Στην ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ;;;;

    Ελεος,ειπαμε ναι στην Προπαγανδα,αλλα καποιοι το παραξεφτυλισαν…

    δευτερη γενια του Πουλυτεχνειου,ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.

    Μου αρέσει!

 4. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ και ολα τα αλλα ειναι λεπτομερειες ασημαντες για τους χαχολους,απο την χρυση αυγη μεχρι τον συριζα και για να διαιωνιζουμε ενα καθεστως πολιτικης αλητειας κληρονομικο δικαιω.Ροκανιζουμε το κλαδι που καθομαστε=
  ——————————-
  Ακυρωση της σύμβασης για την προμήθεια φορτηγών της Εθνικής Φρουράς από την ΕΛΒΟ
  Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου ακύρωσε τη σύμβαση προϋπολογισμού €38 εκατ. για την προμήθεια 309 φορτηγών γενικής χρήσης από την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης των παραδόσεων. Η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής €7 εκατ. και η επιβολή ρητρών καθυστέρησης για την εκπρόθεσμη παράδοση 37 οχημάτων στην Εθνική Φρουρά στερούν πολύτιμα κεφάλαια από την ΕΛΒΟ, το έργο της οποίας περιορίζεται σε δύο προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: α) το πρόγραμμα ανακατασκευής 77 ρυμουλκών αρματοφορέων Oshkosh M911 (ύψους €7,2 εκατ.) και β) το πρόγραμμα προμήθειας ανταλλακτικών οχημάτων MS 240GD (ύψους €5,5 εκατ.). Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΕΛΒΟ προσέφυγε στα ελλαδικά δικαστήρια, αιτούμενη την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Άμυνας για διακοπή της σύμβασης και την αναστολή εκτέλεσης της απαίτησης για κατάπτωση των εγγυητικών…..
  h–p://strategyreports.wordpress.com/2013/12/20/%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%BF/

  Μου αρέσει!

  1. Να συμμεριστώ την οργή σου
   αλλά πως ΕΜΕΙΣ διαιωνίζουμε ένα καθεστώς πολιτικής αλητείας;
   Ψηφίσαμε ποτέ κανέναν ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ κόμματος για να κάνει τέτοια χάλια;
   Δώσαμε εμείς τέτοιαν εντολή σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ πολιτικό;
   Και αν κάποιοι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ που ψηφίσαμε αποδείχτηκαν ικανοί για τέτοια χάλια
   σημαίνει πως όποιον και αν ψηφίσουμε μόνο τέτοια χάλια μπορεί να φέρει;
   Ε, τότε τι το συζητάμε …
   δεν υπάρχει ελπίς
   να μη χαλιόμαστε άλλο
   πάμε για ψάρεμα και στα αποτέτοια μας!
   Τα πράγματα για να γίνουν δεν αρκεί να καταγγέλεις
   πρέπει να ΘΕΛΕΙΣ και να ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ να γίνουν!
   Και να ξαναπροσπαθείς και να πιέζεις!
   Με την πλήρη άρνηση και απαξίωση δεν φτιάχτηκε ποτέ τίποτα!

   Μου αρέσει!

   1. «όποιον και αν ψηφίσουμε μόνο τέτοια χάλια μπορεί να φέρει»
    Ακριβως! Ακριβεστατα!Ολοι περνανε απο πρωταρχικη εγκριση (απο «κριτες» και οποιος διαφυγει λογω καποιου «κατορθωματος» που ξεσηκωνει τους χαχολους, αυτος μυειται (διαφθειρεται) στην διαδρομη,διαφορετικα εξοντωνεται κοινωνικα και περιθωριοποιειται.
    «Ε, τότε τι το συζητάμε …
    δεν υπάρχει ελπίς
    να μη χαλιόμαστε άλλο
    πάμε για ψάρεμα και στα αποτέτοια μας!»
    Ακριβεστατα και το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι αυτο που εγραψες.
    «..πρέπει να ΘΕΛΕΙΣ και να ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ»
    Ετσι λες εσυ,αλλα διαφορετικα σε αντιμετωπιζουν οι αποφασιζοντες και οχι εσυ και το δουλικο που ψηφισες περνωντας το για ανθρωπο.Ρομαντικε.
    «Με την πλήρη άρνηση και απαξίωση»
    Ειναι η ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ να αρνεισαι το κατασκευασμενο παιχνιδι και να τους φτυνεις πισω στα μουτρα τους την χλεπα που σου πλασσαρουν για πολιτικους.Η ενασχοληση σου με τα αφεντικα και τα σαπακια τους σημαινει αποδοχη του σικε παιχνιδιου και τοτε δεν σφιγγουν οι κωλοι τους αλλα στα ιδιαιτερα τους σε χλευαζουν και απο πανω σαν μοναδικο κοροιδο στα σεναρια και αποφασεις τους.Παρον ημουνα και το ακουσα.Τελος!

    Μου αρέσει!

   2. Πολύ πεσσιμιστική θέση και στάση
    εγώ και για ψάρεμα πάω και σε σπηλιά μπορώ να ζήσω
    αλλά από επιλογή και όχι σαν απογοητευμένος αναχωρητής!

    Αυτό που λές σημαίνει στην ουσία
    σας χαρίζω ότι θα έπρεπε να μου ανήκει αλλά που το κάνατε κτήμα σας εσείς
    όχι, δεν θα κατηγορήσω τον εαυτό μου αν ηττηθεί
    θα τον κατηγορήσω αν φυγομαχήσει και τους τα χαρίσει!

    Λυπάμαι αλλά έχω άλλη αντίληψη και στάση
    δεν θα φύγω σαν διωγμένος ποντικός
    στο σικέ παιχνίδι τους θα μπαίνω ακόμα και για να αφήσω μια κουτσουλιά!
    Να μην το παίξουν σε νηφάλια μακαριότητα
    ή μήπως αν παραιτηθώ έχω τίποτα να κερδίσω και έχουν αυτοί να χάσουν;

    Μου αρέσει!

   3. 1ον Δεν ειναι «πεσσιμισμος» αλλα βαθυς γνωσιακος ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ
    2ονΟ Ρεαλισμος δεν ειναι ‘αναχωρητισμος’
    3ονΔεν χαριζω τιποτα διοτι δεν εχω και ο,τι και να διεκδικησεις εσυ απλα θα ειναι στο φαντασιακο σου κοσμο αυτο και εξωπραγματικο
    4ον Αυτος που τους περιφρονει και τους φτυνει δεν ειναι ‘βρεγμενος ποντικος’ αλλα η σταση του ειναι πιο παληκαρισια απο αυτον που εκλιπαρει «διεκδικωντας» εις ματην αποφαγια της εξουσιας,εκτος και αν ειναι ενας βλαξ γλοιωδης ,και αυτο ειναι που επιδιωκει η εξουσια,να σου παρει ακομα και την αξιοπρεπεια σου διοτι σε αυτον γτον τομεα δουλευει τα τελευταια χρονια στην χωρα μας.
    5ον στο σικε παιχνιδι υπηρξα παλαια και τους εφτυσα εγκαιρα και εφυγα.Αυτο που τους πονεσε ητανε ενα.οτι τους περιφρονησα και δεν εγινα υποτακτικος παλιατσος ελεγχομενος απο αυτους.
    και τελος μαθε να διαβαζεις με πολυ προσοχη αυτα που γραφω και σε εσενα αλλα απευθυνονται αλλου.

    Μου αρέσει!

   4. Δεν ξέρω τι εμπειρίες έχεις και γιατί ακριβώς μιλάς.
    Εγώ μιλάω για ΠΟΛΙΤΙΚΗ, τουτέστιν το κοινωνικό σκέλος της δραστηριότητας του ανθρώπου
    και των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ δικαιωμάτων μου (με ότι σημαίνει αυτό υπό στενή και ευρεία έννοια)
    δεν διατίθεμαι να παραιτηθώ!
    Ούτε με κανένα τρόπο σημαίνει συμμετοχή/συνεννοχή ή ακόμα και αφελή θυματοποίηση σε σικέ παιχνίδια!
    Αυτά!

    Μου αρέσει!

   5. Καλημέρα Στέργιο.Ούτε το ελαχιστο νοημα δεν εχει το να προσπαθεις να φερεις επιχειρηματα στην θεση του Κερκυραιου. ΟΛΗ η ιστορια της ανθρωποτητας συνηγορει ΥΠΕΡ του!!. Η δε Ελληνικη, κανει οσο πιο λοιωμα γινεται τα συμπερασματα και την γνωμη που εβγαλες απο τα προσωπικα σου βιωματα, – στα οποια προφανως σου εχουν ξεφυγει μεταβλητες! Αγαπητε μου αν ειχες δικιο εσυ, θα μεναμε ακομα σε σπηλιες, και θα σκοτωνες ζωα με ενα ροπαλο για να τραφείς εσυ και η οικογενεια σου. Ειναι εντελως απλα και καθαρα τα πραγματα, με τοσων χιλιετηρηδων γνωσεις να αποκομησουμε γνωση.

    Μου αρέσει!

   6. Σεβαστη και η δικη σου αποψη.Οι εμπειριες απο ομαδες ανθρωπων περαν του…οριζοντος της αντιληπτικοτητας σου («βιωματα» για εσενα και το λεκτικο σου) που ομως δυστυχως για εσενα δεν μπορουσαν να ειναι δικες σου ,διαφορετικα θα διαβαζες καλυτερα και θα κατανοουσες οτι οταν δεν κατανοεις κατι η λυση η καλυτερη ειναι η σιωπη.(Πυθαγορας).
    ΥΓ
    Οσον αφορα τα ροπαλα το ιδιο και σημερα μεταξυ ομαδων μια απο τις οποιες,κατα δικη σου δηλωση,ειναι και αυτα με την κοκκινη σημαια του επαγγελματια «συνειδητου πολιτη» που εχει στο ροπλα την κοκκινη σημαια για καμουφλαζ.

    Μου αρέσει!

   7. Τις παλιές καλές εποχές γνώριζες ότι αν δεν δήλωνες κομμουνιστής, θα ‘μενες με το πουλί στο χέρι. Οι κομμουνιστές γαμούσαν καλά· κι ακόμη καλύτερα όσοι είχαν μια ταυτότητα στην τσέπη, ή κάτι που αποδείκνυε τη βαθιά σχέση με το Κόμμα. Από τις ένδοξες φοιτητές εποχές, ως και τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες.

    Οι υπόλοιποι δεν έμεναν κι εντελώς μπακούρια, αλλά ακόμη κι από τις φάτσες των περισσοτέρων προβεβλημένων αντικομμουνιστών του σήμερα καταλαβαίνεις ότι μεταξύ δεύτερου και τρίτου έτους στο πανεπιστήμιο, η μαλακία είχε πάει σύννεφο.

    Η μόδα είχε τα τυχερά της, είχε όμως και τις αναποδιές της. Πολλά από τα “απολειφάδια” που περιέγραψε προχθές ο σύντροφος Κουτσούμπας, όσοι διαγράφηκαν δηλαδή από το κόμμα ή σηκώθηκαν κι έφυγαν, γαμούσαν καλύτερα από τους άλλους. Σε σώμα και μυαλό.

    Αυτό βέβαια δεν μπορεί να περιγραφεί λεπτομερώς -καθώς δεν έχουν γίνει γνωστές από το Κόμμα οι σεξουαλικές τους επιδόσεις- όμως φαινόταν ακόμη κι απ’ τη φάτσα. Ήταν ανοιχτοί και χαρούμενοι άνθρωποι. Όχι κομπλεξικοί και δυσκοίλιοι.

    Το Κόμμα έβγαλε κι αρκετούς που μάλλον απογοητεύτηκαν απ’ τη φήμη του καλού γαμηστρώνα, μιας και βρώμαγαν από απόσταση ότι δεν ήταν απλά “οπορτουνιστές” ή “πρακτορες”, όπως αρέσει να λέει η ηγεσία του Κόμματος, αλλά δεν μπορούσαν να σταυρώσουν γαμήσι. Όσο κι αν το πάλευαν, δεν το ‘χαν. Το παράπονο της μαλακίας ήταν γραμμένο στο μέτωπό τους.

    Κακά τα ψέμματα. Ο παραδοσιακός λαϊκός αγώνας είχε και τα καλύτερα πηδήματα. Είναι ασύγκριτη η αίσθηση της επαναστατικής ιδρωτίλας το ’60, ’70 και το ’80. Πώς να το κάνουμε τώρα, από το “πρώτος στα μαθήματα, πρώτος στον αγώνα”, δεν έλειπε και το “πρώτος στον τσιμπουκομαραθώνιο”.

    Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν χυδαίο. Ποίηση, τραγούδι, Ρίτσος, Θεοδωράκης, παλμός, συνθήματα και σεξ. Μαζί με φτηνό κρασί και καλή παρέα, που άναβε και ξάναβε τα βράδια. Γιατί δεν ήθελε και πολύ να γίνει το καλό.

    Δυστυχώς, με τα χρόνια τα γαμήσια λιγοστέψαν. Όλο και περισσότεροι κομμουνιστές έφυγαν. Όχι γιατί βαρέθηκαν να γαμάνε, αλλά γιατί καταλάβαιναν ότι το Κόμμα κατακλυζόταν από αγάμητους· στο πουλί, το μουνί, και -κυρίως- το μυαλό.

    Τα κόμπλεξ της αγαμησιάς πότισαν πουρί τον εγκέφαλο και γέμισαν τον κόσμο “απολειφάδια”, τα οποία στο χωριό μου τα λένε “χοντράδια” που βγαίνουν λίγο πριν τ’ αρχίδια γίνουν μπλε.

    Αρκεί να δεις σήμερα αυτήν την αγαμησιά στο μάτι, κι αμέσως καταλαβαίνεις ότι άνθρωπος που δεν έχει γευτεί την πραγματική χαρά της ζωής, όχι επανάσταση, αλλά ούτε ένα ταψί γεμιστά δεν μπορεί να φτιάξει.

    Τους κοιτάς και νομίζεις πως μπήκαν στην κλιμακτήριο από τα 12 και τα πουλιά τους μαράζωσαν απ’ την έκτη δημοτικού. Για τέτοια απελπισία μιλάμε. Τι κι αν προσπάθησαν να προβάλλουν τον γαμιά τον Νίβο μπας και σώσουν λίγο την κατάσταση. Τζίφος. Ούτε με το μπλε χαπάκι δεν γίνεται πλέον δουλειά. Γι’ αυτό στην πορεία ήρθε ο γαμιάς Ανδρέας και τον φάγανε βράδυ. Γιατί οι περισσότεροι ερωτευτήκανε τη χούφτα τους.

    Και κάπως έτσι κατέληξε η ιστορία μιας ένδοξης εποχής τρελού γαμησιού κι επανάστασης, η οποία ήρθε τώρα να βρει μπροστά της τα μαλακισμένα του παρελθόντος να παριστάνουν εκείνοι τους μεγάλους γαμιάδες.

    Κωλοκατάσταση, δηλαδή. Από τη μία οι παραδοσιακοί μαλάκες, κι από την άλλη οι απόγονοι της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων και της Τσιμινιέρας, που κατέληξαν να μισούν όποιον του σηκώνεται, κι όποια έχει περισσότερο από έναν οργασμό το χρόνο· κυριολεκτικά και μεταφορικά.
    h–p://networkedblogs.com/RP4Wq

    Μου αρέσει!

  1. Στεργακι,δες λιγο και το ενδεχομενο να μη βγαινει νοημα απο τα γραφομενα σου που μπορει,κιολας,να ειναι το αποσταγμα καμμιας Καστανεντικης εμπειριας η συνομιλιας με το υπερπεραν,αν κρινω απο την επιδοκιμασια του Μιχαηλ,του συνευδοκουντος στην προσπαθεια σου να μηδενισεις την αξια του πολιτικως «σκεπτεσθαι» και μην αιτιασαι τον εχοντα βιωματα με αγωνες για την καλυτερευση της κοινωνιας μας.

   Μου αρέσει!

   1. Αφτως ινε stergdocστοκακο ω αλοιτις πλαστωγραφως πατροικειος (ανδρεαδοις) ω σατανας εκσ εβωνιμον που αποιλι τοιν αγαποιμενει μας Ολιμπεια με 150 καμπσις ιμερισιως, ωταν ο Μιχαλωλιακος αιλθι εν τοι βασοιλεια του.
    Αφτως ω αλεοιτεις.

    Μου αρέσει!

 5. Μήν παρα – ΣΥΡΕΣΤΕ ἀπό…ἐπιδέξιους «κονδυλοφόρους»…

  Ἡ…ἐν – τεχνα «στοχευμένη» πολιτική προσέγγιση – «ἀνάλυση», ΜΑΚΡΥΑ ἀπό τόν…»ΣΤΟΧΟ», μόνο ἀπό …»χειραγωγούμενο πολιτικό…”παρορμητισμό” ἤ /καί…κυκλο – θυμικά “ἐρείσματα ΚΑΤΑ – ΝΟΗΣΗΣ» μπορεῖ νά γίνει…πιστευτή…
  Γιατί ΑΚΡΙΒΩΣ «ἐκεῖ»…
  …»στοχεύει».

  ……………………………………………..

  Μιχαήλ είπε (μεταξύ ἄλλων)

  Δεκεμβρίου 21, 2013 στις 11:43 πμ

  …»Τί διδαχθήκαμε δηλαδή ἀπό ὅσα…βιώσαμε, τί διδασκόμαστε ἀπό ὅσα βιώνουμε…
  Ὑπάρχουν, διαθέτουμε τίς γνώσεις, τήν ἐπάρκεια ἀνάλυσης τοῦ…ὀρυμαγδοῦ τῶν πληροφοριῶν, διεθνῶν ἀναλύσεων, μελετῶν, “ἀναλύσεων” κλπ κλπ, ἐχθρῶν καί…”φίλων”;
  Τελικά τά…χιλιόμετρα πού γράφει τό…ψυχολογικό “κοντέρ” τοῦ καθενός καί ὁ…”νοών νοείτω”, διασφαλίζει τό μίνιμουμ…ἐφόδιο τῆς μή ἐπανάληψης τῶν ἴδιων λαθῶν;
  Ἔχουμε τό γνῶθι σαυτόν, τῆς…ἀδυναμίας μας νά έπικεντρωνόμαστε στήν οὐσία καί νά μήν πέφτουμε στήν παγίδα τοῦ…ἐγωϊσμοῦ, μέ…ὀδυνηρά ἀπότοκο τήν ἐμμονή στό…λάθος;»

  Μου αρέσει!

   1. Στεργακι,μπορει ο Κερκυραιος να μιλα με πολιτικους ορους και σωστα σε σχεση με σενα,τον προτρεποντα,επ’ ωφελεια του καθεστωτος,την παθητικοτητα μας,για να αλωνιζουν οι ολετηρες,εκμεταλευομενοι την εκουσια παραχωρηση της διανοητικης λειτουργιας μας στους επικυριαρχους,αλλα εγω,αντεληφθην,εξαρχης,την τακτικη σου,σ’ εκοψα απο την κορφη ως τα νυχια,ξερω τι ρολο παιζεις και παρελκει,συνεπως,το θολωμα των νερων,εκ μερους σου.
    Οχι,τιποτε,αλλο,μα χρειαζεσαι ανεπαφη την ενεργεια σου για την αναλωσεις,οταν σε καλεσει το καθηκον της αλυσοπριονοδουλειας στα αλση της πρωτευουσας.

    Μου αρέσει!

   2. «εκουσια παραχωρηση της διανοητικης λειτουργιας μας «(Θ.333)
    Ποιας ειπες????λαπας εχει γινει ο εγκεφαλος σου απο τα σοκ.Για ποια λειτουργια μιλας ρε φυτο.Μονο το αντανακλαστικο για κατουρημα σου εμεινε και αυτο δεν το προλαβαινεις.Το αλλο για χεσ….αλλη φορα θα στο αναλυσω.

    Μου αρέσει!

 6. ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  Επειδή έπιασε τον υιό Σαμαρά να αντιγράφει!
  21/12/13 – 12:23
  5
  Την απόλυση της καθηγήτριας του Κολεγίου Αθηνών, η οποία έπιασε τον γιο του πρωθυπουργού να αντιγράφει, αποφάσισε το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

  Η εκπαιδευτικός, με 21 χρόνια υπηρεσίας, που είχε αξιολογηθεί θετικά από τη διοίκηση του σχολείου, βρέθηκε ξαφνικά στο δρόμο, λίγες μέρες αφότου συνέλαβε το παιδί του Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει, τον Ιούνιο του 2012, και ενώ είχαν προηγηθεί συνεχείς παρατηρήσεις και προειδοποιήσεις.

  Η εκπαιδευτικός κατέθεσε στη συνέχεια αγωγή κατά του κολεγίου, ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η απόλυση της, με την απόφαση να μην έχει εκδοθεί ακόμα ενώ έστω και με καθυστέρηση ενάμιση έτους,

  με την υπόθεση ασχολήθηκε και το ΚΥΣΔΕ, το οποίο αποφάσισε να μείνει η κατάσταση ως έχει, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να αποδείξουν ότι υφίσταται θέμα καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης εκ μέρους του Κολεγίου.

  Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωσε η ΟΙΕΛΕ, κάνοντας λόγο για «εκτέλεση» με άνωθεν εντολή της καθηγήτριας, ικανοποιώντας την αυταρχικότητα και την αλαζονεία του πρωθυπουργού και του αδερφού του, Αλέξανδρου Σαμαρά, προέδρου του Κολεγίου.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση:

  «Πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα το ΚΥΣΔΕ έκανε ένα πρώιμο δώρο στην πρωθυπουργική οικογένεια, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.

  Κατόπιν άνωθεν εντολών (;) και με παράνομη σύνθεση (την οποία είχαν αλλοιώσει, αποβάλλοντας τους αιρετούς της ΟΙΕΛΕ) οι τρεις διορισμένοι από τον Υπουργό Παιδείας δημόσιοι «λειτουργοί» – μέλη του ΚΥΣΔΕ αποφάσισαν να «εκτελέσουν» την εκπαιδευτικό Ευφροσύνη Μπουλούτα,

  απολύοντάς την με το πρόσχημα ότι «δεν είχαν αρκετά στοιχεία» για να αποδείξουν ότι υφίσταται θέμα καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης εκ μέρους της διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών.

  Με λίγα λόγια το ΚΥΣΔΕ θεωρεί πως μια εκπαιδευτικός με 21 έτη υπηρεσίας, που είχε αξιολογηθεί θετικά από τη διοίκηση του σχολείου, απολύθηκε «όλως τυχαίως» και επελέγη «συμπτωματικά» μέσα από εκατοντάδες συναδέλφους της προς απόλυση λίγες ημέρες αφού συνέλαβε τον υιό του πρωθυπουργού να αντιγράφει!

  Με την κυνικότητα επαγγελματιών τα διορισμένα μέλη του ΚΥΣΔΕ δεν χρειάστηκαν πολύ ώρα για να ξεμπερδέψουν με την αποστολή τους. Απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες, τόσο το αίτημα της εκπαιδευτικού για αναβολή της διαδικασίας τη Δευτέρα,

  ώστε να παραστεί ο νομικός της εκπρόσωπος Γ. Κατρούγκαλος, όσο και τα αιτήματα εξαίρεσής τους που είχαν κατατεθεί και ανακοίνωσαν την κατάπτυστη απόφασή τους.

  Αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν οι ίδιοι, (ενώ είχαν αποφασίσει την αποβολή των «ενοχλητικών» της ΟΙΕΛΕ) για να ολοκληρώσουν το «θεάρεστο» έργο τους.

  Η απόφαση του ΚΥΣΔΕ έχει ιστορική σημασία και θα επιφέρει δραματικές συνέπειες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποτελεί κατ’ ουσίαν υπογραφή συμβολαίου θανάτου για χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και χαριστική πράξη για τους σχολάρχες.

  Με αυτόν τον τρόπο ανάβει το πράσινο φως σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης να απολύουν χωρίς έλεγχο όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που προτείνονται από τον ιδιοκτήτη ενός σχολείου προς απόλυση.

  Αποφάσισαν μόνοι τους ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν!!!!

  Η απόφαση του εκτελεστικού αποσπάσματος του ΚΥΣΔΕ ήταν η χαριστική βολή, όχι μόνο σε μια γενναία εκπαιδευτικό που απολύθηκε, επειδή έπραξε το χρέος της, αλλά για ολόκληρη την εκπαίδευση.

  Θυσιάζει στο βωμό της αναλγησίας, της αλαζονείας και της αυταρχικότητας του πρωθυπουργού και του αδελφού του, Προέδρου του Κολλεγίου, μια εργαζόμενη, πετώντας την στον Καιάδα της εξαθλίωσης. Αποδεικνύει ότι κάποιοι θεσμοί στη χώρα δεν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τους νόμους, αλλά με βάση το δίκαιο του ισχυρού.

  Η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να αφήσει έτσι την υπόθεση. Θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό και ένδικο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της παράνομης σύνθεσης του ΚΥΣΔΕ.

  Η δικαιοσύνη και οι θεσμοί που λειτουργούν ακόμη σ’ αυτό τον τόπο θα δώσουν την απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η πολιτική και οικονομική ισχύς τους επιτρέπουν να βιάζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και τα δημόσια αγαθά».

  Τμήμα ειδήσεων defenceent.gr

  Μου αρέσει!

 7. Απαραιτητο ειναι το καθε τι, σωστο, λαθος, η ανεπαρκες, που κανουν προσωπα ισχυος, πνευματικα,πολιτικα,θεσμικα να μην το βλεπουμε σαν να απευθυνεται αποκλειστικως σε ενηλικες, εναντι των οποιων, οσο σοβαρο και να ειναι, εχει περιορισμενη ισχυ, ΑΛΛΑ να ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΩς ΑΥΤΟ – ιδιαιτερως στην συνεχη επαναληψη του- λειτουργει στην παιδαγωγιση των παιδιων μας, και κατ’επεκταση ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ η οποια μελλοντικα θα χτιστει απο αυτα τα – κατεστραμμενα συνειδησιακα- παιδια. Ειναι εντελως γελοιο να πιστεψουμε οτι ειναι αποκλειστικως μια πραξη εγωιστικης αντεκδικησης, και να μην δουμε οτι ειναι ενα επεισοδειο ενος ολοκληρωμενου σχεδιου να γινουν τα παιδια γεννιτσαροι, κι οχι ελευθεροι ανθρωποι. Ελατε στην θεση ενος εφηβου,ενος 8χρονου, δειτε προς πια θεση τον σπρωχνει υπογειως.. υγ αν δε συνυπολογιστει η εξηγηση του «διπλου δεσμου» ως αιτιοπαθογενειας της σχιζοφρενειας, τα πραγματα ειναι πολυ σοβαρα. Διπλος δεσμος ειναι η ψυχικη παγιδα που δημιουργειται μετα απο ταυτοχρονη εντολη, απο προσωπο ισχυος, να ακολουθησει ενα παιδι δυο αντικρουομενες θεσεις, π.χ. να ειναι ταυτοχρονως ηθικος και ανηθικος, δουλευταρας και τεμπελης, εντιμος και λαμογιο, ταπεινος και αλαζονας.

  Μου αρέσει!

  1. Ξερεις,καλα,Στεργακι τα καθεκαστα των λειτουργιων μου,γιατι εχεις δεχθει πατοκορφα τη γλυκα των εκκρισεων μου,ως προχειρο και ευρυχωρο,αν υπολογισουμε τις διαστασεις σου,σκουπιδοδοχειο,εν κινησει,μαλιστα, που αντικαθιστα,επαξιως,το αφοδευτηριο.Μα με το ρυθμο του κοτσανοπολυβολου σου,δεν προλαβαινω,παιδι μου,το κατουρημα απο τα γελια,αλλα,οπως βλεπω,μιλας,επισης,εξ ιδιας πειρας,για τον διπολικο δεσμο.
   Ναι,ο δικος σου δεσμος με τον Μιχαηλ,περιλαμβανει,το ανθρωπινο στοιχειο,το εναπομειναν,τελος παντων,με ολιγο απο κυτταροπλασμα εξωγηινιτιδας,δυο συστατικα σε μια τοσο ταιριαστη σχεση.

   Μου αρέσει!

  2. Στεργιε, αλλο διπολικη διαταραχη η οποια ανηκει στις οριακες διαταραχες- επιδεχεται ψυχαναλυσης-,μανιοκαταθλιψη στην καθομιλουμενη-αλλα οχι μονον-, κι αλλο διπλος δεσμος,ορος της αντιψυχιατρικης ( Ρ.Λαιγκ, Λακαν κλπ} για την-πλεον αποδεκτη, αλλα οχι αποδεδειγμενη- αιτιοπαθογενεια της σχιζοφρενειας, που οριακη διαταραχη σιγουρα δεν ειναι, αλλα ειναι η πιο ακραια.Κανεις ψυχαναλυτης δεν αναλαμβανει σχιζοφρενη.Παρα μονον η μεγιστη Φρανσουαζ Ντολτο

   Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s