Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΣΥΡΙΑΣΒρυξέλλες Πορφύρης Δ/Σταφυλά Π

Ιστορική διακήρυξη του ποιμενάρχη Λουκά

O Eλληνορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Δαμασκού και Πατριαρχικός τοποτηρητής κ.Λουκάς – Khoury  μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πήρε την δύσκολη απόφαση που από καιρό περίμεναν οι νεαροί χριστιανοί της Συρίας. Ανταποκρινόμενος στα εύλογα αιτήματα της νεολαίας για ένοπλη δράση  στον πόλεμο της Συρίας, εκτός από την κατάταξη στο στρατό, καλεί όχι μόνο τους στρατεύσιμους  ηλικιακά αλλά και κάθε χριστιανό να πάρει τα όπλα:

“Κάθε χριστιανός ικανός να φέρει όπλο οφείλει να το κάνει για την υπεράσπιση της Συρίας καθώς και των εκκλησιών και των μονών που βανδαλίζονται από τις ένοπλες ομάδες.”…“οι ίδιοι οι νέοι απαιτούν να αναληφθεί δράση για ν’ αναχαιτισθούν οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι χριστιανικές περιοχές. Η συστηματική στοχοποίηση των χριστιανικών κοινοτήτων προσβλέπει στην αλλοίωση, νόθευση της πολιτισμικής ταυτότητας και της διαχρονικής ιστορικής παρουσίας του χριστιανισμού στη συριακή γη”.
Ο δεσπότης δήλωσε στην εφημερίδα ” Zaman ” σχετικά με την δραματική κατάσταση στην Μααλούλα και την απαγωγή των 12 μοναχών:
“Στην αρχή, με την συμμετοχή πολλών εκτοπισμένων κατοίκων της Μααλούλα κάναμε δέηση  για την απελευθέρωση των μοναχών και την ενίσχυση των προσφύγων κατοίκων της περιοχής.Τους  καθησύχασα ότι εμείς οι χριστιανοί δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια γιατί πολλοί νέοι μας ζητούν να παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα και είναι πρωτίστως  δική τους επιθυμία να αναληφθεί δράση άμεσα. Περιμένουμε οδηγίες από το Πατριαρχείο. Θα περιμενούμε δύο ημέρες και έπειτα θα κινήσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες αφού οι νέοι μας είναι έτοιμοι και με το δάκτυλο στην σκανδάλη για να υπερασπιστούν την χώρα τους και την σωματική τους ακεραιότητα. Θα πολεμήσουν για αυτούς που απήχθησαν ,για τα σπίτια τους που καταστράφηκαν. Οι χριστιανοί είναι άνθρωποι της ειρήνης και της προσευχής αλλά φαίνεται ότι ως σήμερα κανείς δεν εκτίμησε αυτήν την στάση τους.”
αρχιεπίσκοπος Λουκάς Στο επίμονο ερώτημα του δημοσιογράφου αν αυτή του η δήλωση αποτελεί ένα κάλεσμα της χριστιανικής νεολαίας για να πάρει τα όπλα, ο επίσκοπος ψύχραιμος και αποφασιστικός επανέλαβε την αταλάντευτη θέση του:
“Ασφαλώς και πρόκειται για ένα κάλεσμα στα όπλα. Καλώ όλους τους νέους άνδρες που είναι σε θέση να κρατήσουν ένα όπλο, να το πράξουν.”
Eπανερχόμενος στην υπόθεση της πρόσφατης απαγωγής δήλωσε ότι οι μοναχές επικοινώνησαν και μαζί του τηλεφωνικά και τον διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους.Επισημαίνει στη συνέχεια ότι “μιλούν καθ’ υπαγόρευση των απαγωγέων και ότι οι δηλώσεις  τους είναι προιόν εξαναγκασμού.Ταυτόχρονα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την απελευθέρωσή τους που ελπίζουμε ότι θα ευδοκιμήσουν.”
Στην δήλωση -διάγγελμά του ο δεσπότης τόνισε ότι οι χριστιανοί δεν θα εγκαταλείψουν την γη τους και υποστήριξε ότι Ισλάμ και Χριστιανισμός συνυπάρχουν ειρηνικά για 1600 χρόνια σ’ αυτόν τον τόπο. Κάλεσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον διεθνή παράγοντα να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στις χώρες που εξοπλίζουν και επανδρώνουν με ανθρώπινο δυναμικό τους αντάρτες και να συνδράμουν προς την κατεύθυνση της επιβίωσης του συριακού έθνους. Δήλωσε απερίφραστα ότι οι χριστιανοί δεν διακατέχονται από φόβο και ότι ο κύριος σκοπός της στοχοποίησης των εκκλησιών είναι η νόθευση της πολιτισμικής παράδοσης και ιστορικής παρουσίας του χριστιανισμού. Διευκρίνισε ότι οι αντάρτες αποσκοπούν στην πλήρη εκκένωση της Συρίας από τους χριστιανούς αλλά και από κάθε πολίτη που δεν τους υποστηρίζει. Απαρίθμησε σε 40 τους ναούς που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή.
Στην χειμαρώδη δήλωσή του δεν παρέλειψε να καταγγείλει μια “διεθνή συνωμοσία εις βάρος της χώρας του” και ότι τόσο “οι αποκαλούμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και τα Ηνωμένα Έθνη και οι λοιποί Διεθνείς Οργανισμοί τηρούν μεροληπτική στάση κατά του συριακού κράτους αφού κατηγορούν μονομερώς την συριακή κυβέρνηση αντί ν’ αναλάβουν δράση ως όφειλαν για να σταματήσει η εισροή πολεμοφοδίων στους αντάρτες”. Επισημαίνει ότι αυτοί οι αντάρτες δεν ξέρουν ούτε τη γλώσσα του λαού που πολεμούν.
Αυτή η διακήρυξη του  αρχιεπισκόπου Δαμασκού αποτελεί το πρώτο δημόσιο κάλεσμα από χείλη επίσημου αξιωματούχου χριστιανικής εκκλησίας προς επιστράτευση της χριστιανικής νεολαίας  για την αντιμετώπιση των ξενόφερτων τζιχαντιστών που λεηλατούν, απαγάγουν, βιάζουν, ακρωτηριάζουν, αποκεφαλίζουν, βεβηλώνουν και σκορπίζουν τον όλεθρο στο διάβα τους.

Πηγή    daypressnews

17 thoughts on “Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ”

 1. ΜΠΡΑΒΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΒΕΝΤΙΣΣΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΓΝΩΣΕ ΕΞ’ΑΡΧΗΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ …

  ΚΑΙ ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΟΥΑΧΑΜΠΙΣΤΙΚΑ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ» ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΣ ΑΓΡΑΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ…

  Like

  1. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέει και ξεκάθαρος επίσης .. Μιλά για “ένοπλες ομάδες” , δεν τις χαρακτηρίζει δηλαδή θρησκευτικά και τονίζει πως στον τόπο του οι Χριστιανοί με τους Μουσουλμάνους ζουν μαζί εν ειρήνη επί 16 αιώνες και φυσικά θα συνεχίσουν να ζουν ..

   Εμείς είμαστε ολόψυχα στο πλευρό τους , όπως επίσης και κάθε πολιτισμένος άνθρωπος πάνω στην γη .. Οι υπόλοιποι ας σκεφτούν ξανά τον δρόμο που έχουν επιλέξει να βαδίσουν και ας συνειδητοποιήσουν έγκαιρα ( αν έχει μείνει ακόμα καιρός ) το που θα καταλήξουν αργά ή γρήγορα …

   Like

   1. Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών, πλην της αυτοάμυνας.

    Η Συρία μάλλον θα τη γλιτώσει από τον όλεθρο μιας αραβική «άνοιξης», αλλά θα περάσει καιρός μέχρι να αποκατασταθεί η εσωτερική ασφάλεια, συνεπώς μέχρι τότε κάθε μερίδα του πληθυσμού έχει δικαίωμα στην αυτοπροστασία, τουλάχιστον όπου δεν υπάρχει ακόμα σταθερή παρουσία του κυβερνητικού στρατού.

    Like

 2. τους ξευτηλισε ολους τους δηθεν υπερασπιστες της παγκοσμιας ειρηνης.των ανθρωπινων και κοινωνικων δικαιωματων !!!
  ειναι τωρα σειρα μας να φτυσουμε ολους αυτους που εχουν την δυναμη να παρουν δικαια θεση και να πραξουν αναλογως και δεν το κανουν !!!
  ειναι σειρα μας τωρα να απαξιωσουμε τους δικους μας ξευτηλες,που για να εχουν την ευνοια των βαρβαρων ευρωπαιων πηραν θεση εναντια στα δικαια των χριστιανων της Συριας αλλα και ολου του Συριακου Εθνους

  Like

 3. Να αναμένουμε κάποια δήλωση από τις ενταύθα λουλούδες ή θα δεν θα ακούσουμε απολύτως τίποτε ;

  Like

  1. Πολύ κακώς που δεν λένε τίποτα, αλλά δύσκολα μπορούμε να εμπλακούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη συγκεκριμένη σύρραξη.

   Like

 4. ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ,
  ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΟΙ Ή/ΚΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ
  ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΡΕ ΕΓΩΠΑΘΕΙΣ-ΕΓΩΙΣΤΑΡΟΙ,
  ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΦΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ;

  ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ
  ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΟ ΚΑΘΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ;…

  …ΑΝΤΕ ΡΕ “ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ” ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ.

  “KΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ” ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ.

  ΚΟΡΟΪΔΑ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ,ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
  ΤΑ ΕΘΝΗ ΞΥΠΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΑΝΕΛΕΗΤΑ.

  Ε Λ Λ Α C = Ι C X C = N I K Η

  Like

  1. KALLA 2 XRONIA TI PERIMENE,NA SFAXOUN 100,000 XL,GINEKOPEDA GIA NA XIPNISI H MIPOS TORA POU EXEI TO PANO XERI O ASAD PANE GIA KATI ALLO DILADI PERISOTERO MISOS METAXI XRISTIANON KAI MOUSOULMANON ,KAI XEKINISI KATI MEGALO STIN EVROPI GIA SKEFTITE LIGO PRIN XIROKROTISTE PERIMENOUN POS KAI POS GIA JIHAD .,

   Like

 5. α τελεια μονο αρχιεπισκοπος δεν είναι αυτος ο μαλακας.αυτα λεει ο θεος παρτε οπλα και να σκοτώνεται τον συναθρωπο σας μονο για τον πουτσο είναι ολοι τους σουρελες του κερατα

  Like

  1. οταν ειναι αναγκη και ο Θεος προτρεπει!!!
   πυρ ηλθα βαλειν επι της γης
   και οποιος δεν εχει μαχαιρι να παρει
   οπως και τα οπλα της επαναστασεως τα ευλογησε ο κληρος

   Like

   1. Επίτρεψέ μου να παρατηρήσω πως ο Θεός δεν προτρέπει και ότι το απόσπασμα της Καινής Διαθήκης που αναφέρεις δεν έχει τέτοιο νόημα.

    Αλλά έχεις δίκιο ότι την άμυνα την ευλογεί η Εκκλησία.

    Like

 6. Μπράβο του και πάλι μπράβο του!!! Μερικοί νομίζουν ότι οι χριστιανοί καθώς και διάφοροι Άγιοι πατέρες τους ήταν τίποτα χαλβάδες άκαπνοι και μόνιμα με γυρισμένη την πλάτη λόγο θρησκείας…
  Μέγα λάθος…. Πάμπολλοι οι Άγιοι πατέρες μας που ήταν πολεμιστές , όχι όμως του μίσους , αλλά του δικαίου και του Χριστού . Άγιος Κωνσταντίνος , Άγιος Μηνάς , Άγιος Γεώργιος , Άγιος Δημήτριος , Άγιος Φανούριος , Άγιος Αρτέμιος , Ο Άγιος Ιωάννης Βατατζής (ο μαρμαρωμένος βασιλιάς της Κωνσταντινούπολης) , ο Ταξιάρχης και τόσοι άλλοι γενναίοι είναι όλοι δικοί μας Χριστιανοί ορθόδοξοι ΗΡΩΕΣ
  Αλλά ακόμη και αυτοί που επέλεξαν να πεθάνουν και να γίνουν μάρτυρες, ενώ το γνώριζαν , ακόμη και με φρυχτά βασανιστήρια , με μόνο στόχο τους να διδάξουν το λόγο του θεού δεν είναι ήρωες ????? Χωρίς όπλο , χωρίς ασπίδα , χωρίς πανοπλία ….. μόνο με ένα σταυρό στα χέρια εναντίων ΟΛΩΝ….. δεν είναι ΗΡΩΕΣ????
  Ποιος είπε ότι ο Χριστός μας απαγορεύει την άμυνα για να προστατεύσουμε το δίκαιο , την οικογένεια μας , τη ζωή μας , τη πατρίδα μας η ακόμη και τον ίδιο το χριστιανισμό μας????
  Ετοιμαστείτε όλοι γιατί σύντομα θα κληθούμε να υπερασπιστούμε πατρίδα και πρέπει να τα έχουμε πολύ καθαρά όλα στο μυαλό μας για μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και σαν έθνος και σαν φυλή ενάντια στο πείσμα και το μίσος όλων των εχθρών μας εντός και εκτός Ελλάδας
  Και να είστε απολύτως σίγουροι ότι η νίκη θα είναι σίγουρα δική μας με τα όπλα μας ευλογημένα από τον ίδιο Θεό μας
  ΕΝΟΤΗΤΑ , ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ , ΠΙΣΤΗ , ΣΗΜΑΙΑ , ΧΡΙΣΤΟΣ , ΝΙΚΗ

  Like

 7. Καλα γιατι λετε μπράβο σε καποιον που θα επρεπε να καλεσει στα οπλα ολο το κοσμο απο την πρωτη μερα?
  Τι περιμενε δηλαδη?
  Για μενα ειναι ολοι τους πουλημενα τομαρια. Αλλωστε δια μεσω των αιωνων απεδειχτηκε περιτρανα ο ρολος της εκκλησιας. Υποτελεια και σκλαβια ηταν τα ζητουμενα
  Ξυπνηστε ραγιαδες και πολεμηστε χωρις να περιμενετε τα λαμογια να σας δωσουν το πρασινο φως

  Like

 8. Οι ορθόδοξοι παπαδες καλο θα ηταν να μην μιλάνε τοσο ανοιχτά γιαυτα τα πράγματα,γιατι τοτε,κανουν εαυτούς να φαίνονται σα τους φανατισμένους ισλαμοτετοιους!!!!
  Επισης προκαλούν τη τυχη τους..

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s