Η Παμμακεδονική Ένωση για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορειανατολικών Νησιών του Αιγαίου

Serving Hellenism Since 1947

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1947

Pan-Macedonian Association, Inc., U.S.A.

                                                                                        Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών

                                                                                                                                    NEW ENGLAND DISTRICT

www.macedonia.info

                                                             Υψηλής Ποιότητας Εκδήλωση στο Μαλιώτιο Κέντρο στη Βοστόνη από το Κυβερνείο Νέας Αγγλίας της Παμμακεδονικής Ένωσης για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορειανατολικών Νησιών του Αιγαίου

 

Η Κυβερνήτης Συλλόγων της περιοχής Νέας Αγγλίας Ροδή Βασιλειάδη Μητκώνη, η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Νίνα Γκατζούλη, με τη συνεργασία των προέδρων των Μακεδονικών τμημάτων και συλλόγων Νέας Αγγλίας διοργάνωσαν στις 12 Οκτωβρίου στο Μαλιώτιο Κέντρο στην περιοχή Βοστόνης, μουσικοποιητική βραδιά με τραγούδια και ποίηση της εποποιίας 1912 και ’13, τιμώντας αυτούς που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορειοανατολικών νησιών του Αιγαίου

 Η κ. Μητκώνη  άνοιξε το πρόγραμμα καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ενώ ο αφηγητής κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, κάτω από την αιγίδα του Δρ. Παναγιώτη Λιαρόπουλου, έδωσε μια μικρή ιστορική περίληψη των γεγονότων του ’12 και ’13. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από το μουσικό σχήμα Greek Music Ensemble το οποίο διηύθυνε ο Δρ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος. Ανδρική δε χορωδία σε Βυζαντινό στυλ συμπλήρωσε το καταπληκτικό αυτό πρόγραμμα, ενώ ο κ. Αντωνόπουλος που διηύθυνε τη χορωδία, έκανε παρεμβάσεις με ποίηση και στίχους που αντανακλούσαν στα ιστορικά γεγονότα της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.  

 Η εκδήλωση άρχισε με το τραγούδι  Το 912 το οποίο περιγράφει την αγωνία, αλλά και την αποφασιστικότητα της μάνας που ξεπροβοδά το γιο που θα παει να πολεμήσει γιατί η Πατρίδα τον καλεί, ενώ αυτός φιλά την εικόνα της Παναγιάς που κρατά η μάνα και της υπόσχεται πως θα γυρίσει νικητής. Ο πόνος του ξεπροβοδίσματος της μάνας προς τον στρατιώτη γιο περιγράφηκε όχι μόνον από τους στίχους του τραγουδιού, αλλά και από την εικόνα που μεταφέρθηκε στους θεατές αποτυπωμένη από την οθόνη του power point που επιμελήθηκε ο κ. Βασίλειος Γκατζούλης με φωτογραφίες και σκηνές της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.

 Τα τραγούδια του ’12 και ’13 είχαν μια πικροχαρούμενη χροιά συνοδευόμενα από εθνική περηφάνια, συναισθήματα που αντανακλούσαν στον απανταχού ελληνισμό εκείνης της εποχής. Το ριζίτικο τραγούδι η Κρήτη Μαυροντύθηκε που αποδόθηκε από την ανδρική χορωδία τόσο υπέροχα, αντανακλά όχι μόνον τη συμπαράσταση όλου του ελληνισμού για την απελευθέρωση ελληνικών περιοχών, αλλά και την απώλεια της ελληνικής νεολαίας. Τα ίδια συναισθήματα ένιωσαν οι θεατές ακούγοντας την κρυστάλλινη φωνή της κ. Παναγιώτας Χαλουλάκου να τραγουδά το χαμό των Μακεδονομάχων Γαρέφη και Μητρούση που και οι δυο έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν τη Μακεδονία. Ο κ. Στέλιος Καραμηνάς, με συνοδεία το κλαρίνο του κ. Mal Barsamian, έφερε στη μνήμη μας τον «ήρωα των ηρώων», όπως τον αποκάλεσε ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, τον Ταγματάρχη του Ευζωνικού Ιωάννη Βελισσαρίου, που πολέμησε τόσο ανδρεία στη μάχη του Μπιζανιού, όπου απελευθερώθηκαν τα Γιάννενα, αλλά έπεσε ηρωικά στη μάχη της Τζουμαγιάς μαζί με πολλούς εύζωνες. Τα δυο τραγούδια που αναφέρθηκαν στο θωρηκτό «Αβέρωφ» αντικατόπτρισαν την υπερηφάνεια του ελληνισμού για τις νίκες των Ελλήνων σε στεριά και θάλασσα και την απελευθέρωση ελληνικών περιοχών.

 Ευχαριστούμε τον Δρ. Παναγιώτη Λιαρόπουλο, τα μέλη του Greek Music Ensemble, καθώς και τα μέλη της ανδρικής χορωδίας για τη μουσικοποιητική αυτή βραδιά η οποία χαρακτηρίστηκε μαγευτική από τους συμμετέχοντες και «τέτοιες εκδηλώσεις επιβάλλεται να γίνονται για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε αυτούς που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία», τόνισε κάποιος από τους θαμώνες. Ο δε Δρ. Παπαγιάννης πρόσθεσε: «η περιοχή της Βοστόνης ποτέ δεν είδε τέτοιου είδους εκδηλώσεις σαν αυτήν και ούτε θα ξαναγίνει τέτοια εκδήλωση». Το ιστορικό μήνυμα προωθήθηκε και διδάχτηκε μέσω της υπέροχης ποίησης και μουσικής μιας ένδοξης ιστορικής εποχής που την αναβίωσε ο Δρ. Λιαρόπουλος και οι συνεργάτες του.

 Η κ. Γκατζούλη η οποία έκανε την έρευνα των τραγουδιών, της ποίησης και των ιστορικών γεγονότων της εποχής εκείνης, έκλεισε την εκδήλωση, ευχαριστώντας τους μουσικούς και προσφέροντας στο Δρ. Λιαρόπουλο και στον κ. Αντωνόπουλο το λεύκωμα που έκδωσε η ιστορική εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης για την επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και των ιστορικών γεγονότων, όπως περιγράφηκαν από την ίδια την εφημερίδα το ’12. Το ίδιο λεύκωμα προσφέρθηκε στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βοστόνης κ.κ. Μεθόδιο και στην Γενική Πρόξενο Ελλάδας στη Βοστόνη κ. Ιφιγένεια Καναρά που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο να προβληθεί και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Σας παρακαλούμε ελάτε σε επαφή με τον Δρ. Λιαρόπουλο στο pliaropoulos@berklee.edu

Δείτε: http://youtu.be/8NN2a4TOAUs

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η Παμμακεδονική Ένωση για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορειανατολικών Νησιών του Αιγαίου”

  1. Αυτα συμβαίνουν στην αλλοδαπή ενώ στην Ελλάδα απαγορεύονται μνήμες των ηρωικών πολέμων και το πως οι τότε Ελληνες εμαχοντο το για την πατρίδα μας την οποία απελευθέρωσαν και μεγάλωσαν με τα σημερινά μας σύνορα που οι σημερινοί κυβερνήτες θέλουν να την παραδώσουν με υπογραφές αφού πρώτα κατάντησαν την παιδεία να μην προσφέρει τίποτα στους μαθητές απο το ηρωικό παρελθόν. Στις 3 Δεκεμβρίου είναι η επέτειος του θρυλικού ΑΒΕΡΩΦ η ναυμαχία της Ελλης το Αβερωφ κυνήγησε τον τουρκικό στόλο στα Δαρδανελια μόνος, αυ το το γεγονός κανένα κανάλι η εφημεριδα δεν ανέφερε ποτε.

    Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s