Ο πατριωτισμός είναι το μετάλλιο της Αριστεράς

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ, συγγραφέα

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γέννημα θρέμμα της οικονομικής κρίσης και εξαιρετικά ενδιαφέρον free press «Η Πατησίων ζει», ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «105,5 Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, απαντά στη μονολεκτική ερώτηση της Λίνας Καμπούρογλου, «Πατριωτισμός;», τα εξής: «Το μετάλλιο της Αριστεράς! Δεν ξέρω γιατί η Αριστερά κατεβάζει το κεφάλι και δεν το συζητάει».

Λοιπόν, έχω ακριβώς την ίδια απορία. Για ποιο λόγο ένα κομμάτι (μεγάλο ή μικρό, δεν ξέρω) της Αριστεράς δείχνει τόση αμηχανία, τόση παγωμάρα, κάποτε ακόμη και απέχθεια, απέναντι στην έννοια του πατριωτισμού; Γιατί φτάσαμε στο σημείο να ντρεπόμαστε να προφέρουμε τη λέξη «πατρίδα»; Και επιπλέον, γιατί θα πρέπει να παραχωρήσουμε τις πολύτιμες αυτές έννοιες στη Δεξιά, και
πολύ περισσότερο στην Ακροδεξιά, όπως η Χρυσή Αυγή;

Ας θυμηθούμε ότι στο παρελθόν, δηλαδή στη διάρκεια του Εμφυλίου και έως τη χούντα των συνταγματαρχών, η Δεξιά κατηγορούσε γι’ αυτό ακριβώς την κομμουνιστική Αριστερά, ότι δηλαδή επρόκειτο για απάτριδες που προσπαθούσαν να προσδέσουν τη χώρα μας στο άρμα των Σοβιετικών, και ότι η κρυφή και ανομολόγητη επιδίωξη και προσδοκία τους ήταν να γίνουμε τμήμα ή εξάρτημα στο λεγόμενο τότε Σιδηρούν Παραπέτασμα. Και η Αριστερά προσπαθούσε, με κάθε τρόπο, να το αρνηθεί και να αποδείξει το αντίθετο, εφ’ όσον ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία ήταν, και είναι, μετωπικός στόχος της.

Ηταν τα χρόνια εκείνα που στους κόλπους της Αριστεράς έκανε θραύση ο διεθνισμός, κι εκεί πατούσε η Δεξιά για να προσάψει στους κομμουνιστές την κατηγορία που προανέφερα. Σήμερα, όμως, με την παγκοσμιοποίηση, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο πατριωτισμός αποτελεί ίσως το ύστατο εμπόδιο, το ύστατο ανάχωμα, απέναντι στην παγκοσμιοποίηση (κι αν όχι το ύστατο, τουλάχιστον ένα από τα πιο δραστικά). Και είναι σίγουρο ότι, σήμερα πια, ούτε και ο πιο επιδέξιος ακροβάτης δεν θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και υπέρ του πατριωτισμού και υπέρ της παγκοσμιοποίησης.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ερώτημα παραμένει. Γιατί θα πρέπει η Αριστερά να δίνει την έννοια του πατριωτισμού βορά στη Χρυσή Αυγή; Γιατί να αφήνει να εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη έννοια οι εθνικιστές; Εθνικισμός είναι να πιστεύεις ότι η χώρα σου (να πάλι η επιφυλακτικότητα να πει κάποιος τη λέξη «πατρίδα») είναι ανώτερη από τις άλλες χώρες, ή ότι ο λαός σου είναι ανώτερος από τους άλλους λαούς, ή απλώς ότι έχει χαρακτηριστικά τέτοια που τον καθιστούν ανώτερο.

Να αγαπάς, όμως, τον τόπο που γεννήθηκες, είναι αυτονόητο, κατ’ αρχάς. Τι να αγαπάς δηλαδή, το πουθενά; Κανένας δεν έχει γεννηθεί στη μέση του πουθενά. Είναι ποτέ δυνατόν, όλα όσα έμαθες και συνήθισες, τη γλώσσα, την κουλτούρα και τα ήθη και τα έθιμα με τα οποία μεγάλωσες, να μην τα αγαπάς; Είναι σαν να απεχθάνεσαι, ή ακόμη και σαν να μισείς, τον εαυτό σου!

Οχι, αυτή την έννοια του πατριωτισμού, όπως την εξήγησα μόλις, δεν τη δίνω δώρο στους δεξιούς, τους εθνικιστές, τους φασίστες. Προτιμώ να την κρατήσω για μένα. Αρκετά παγκοσμιοποιημένοι είμαστε ήδη όλοι μας, με τα ξένα βιβλία, τις ταινίες, τη μουσική, τα έργα ζωγραφικής και τα υπόλοιπα που έχουν κάνει κατοχή στις ψυχές μας τα τελευταία χρόνια, εξαλείφοντας σχεδόν οτιδήποτε γηγενές. Δεν χρειάζεται να χάσουμε και τα ελάχιστα στοιχεία εθνικής ταυτότητας που μας έχουν απομείνει.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, εάν συζητήσεις λίγο περισσότερο με όσους ενοχλούνται και αποδοκιμάζουν την έννοια του πατριωτισμού, νεοφιλελεύθερους ή Αριστερούς, ανακαλύπτεις ότι όλο και κάποια άλλη χώρα, όλο και κάποιον άλλο πολιτισμό θαυμάζουν και υπολήπτονται. Βρίσκονται δηλαδή σε μια σχιζοφρενική κατάσταση όπου θαυμάζουν και ασπάζονται στοιχεία ξένα, αλλά απεχθάνονται ή αποστρέφονται τα δικά μας.

Εάν δεν υπήρχε μια τόσο σαφής πολιτική διάσταση στο όλο θέμα, και το διαπραγματευόμασταν με όρους αποκλειστικά ψυχολογικούς ή ψυχιατρικούς, θα λέγαμε ότι οι προαναφερθέντες χρήζουν θεραπείας. Επειδή, όμως, ο πατριωτισμός είναι πρωτίστως ένα πολιτικό ζήτημα, και επειδή ακριβώς στις μέρες μας ένα αριστερό κόμμα έχει καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε λίγο ίσως κληθεί να κυβερνήσει, ας μείνουμε στην αναγκαιότητα να ξεσκονίσει επιτέλους η Αριστερά το μετάλλιό της, που με τόσους κόπους και θυσίες έχει κατακτήσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – AVANTIPOPOLO.GR

93 σκέψεις σχετικά με το “Ο πατριωτισμός είναι το μετάλλιο της Αριστεράς”

 1. Βαγγέλη γράψε καναπαιδικό μυθιστόρημα, γιατί σύμφωνα με το ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:
  Ο Εθνικισμός είναι πολιτική ιδεολογία που υποστηρίζει την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τη διατήρηση της ταυτότητας αυτής και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών των ατόμων ενός έθνους.
  Έθνος είναι το σύνολο ανθρώπων που μοιράζονται κοινά γνωρίσματα όπως φυλή, γλώσσα, θρήσκευμα, κοινή ιστορία – πολιτισμό, γεωγραφική καταγωγή και έχουν εθνική συνείδηση.
  Τί δεν κατάλαβες;

  Μου αρέσει!

  1. Και να φανταστείς ότι ο Εθνικισμός (όπως ο Φιλελευθερισμός) όταν δημιουργήθηκε αντιστοιχούσε στην «Αριστερά» σε αντιδιαστολή με τους αντιδραστικούς φιλομοναρχικούς της «Δεξιάς».

   Μου αρέσει!

 2. Τι αηδίες είναι αυτες που διαβάζω

  τι αριστερά και δεξιά και τον κακό σου τον καιρό ΡΕ

  Σου είπε κανείς ότι θέλουμε να είμαστε ή αριστεροί η δεξιοί και μαλακίες;;;

  ΟΧΙ ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΩΟΙ

  ΑΝΤΕ ΒΛΑΚΕΣ ΗΛΙΘΙΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

  Μου αρέσει!

 3. Ο αριστερός ΓΑΠ παράλαβει το μετάλλιο του πατριωτισμού του από τους Γερμανούς της ντόιτσε μπανκ. Οι συριζαίοι από τους σκοπιανούς και απο τους τουρκούς, οι ΚΚΕδες από τα νησία Κέυμαν κι οι ΔΗΜΑΡες από το ΚΙΣ.

  Μου αρέσει!

 4. Και περί πατριωτισμού όποιος ντρέπεται να φύγει από εδώ, να πάει να ζήσει
  όπου στο διάολο θέλει

  Εδώ κατοικούν Έλληνες από τα βάθη των αιώνων, είμαστε Έλληνες είμαστε πατριώτες
  έχουμε τα ελατώματά μας, έχουμε και τα προτερήματά μας κι όποιοι θα ζούν εδώ θα ακολουθούν
  και τους κανόνες μας. (οχι βέβαια αυτούς του παρόντος, αλλά αυτές που θα βάλουμε εμείς οι
  Έλληνες σε λίγο μόλις διώξουμε φασίστες σαμαρο βενιζελο φώτηδες και φασίστες ηλίθιους ναζιστές

  ΚΑΘΑΡΣΗ

  Μου αρέσει!

   1. Οπως προσφερεται το σαπιο σημερινο πολιτικο σκηνικο στην Ελλαδα, η απαντηση ειναι ΤΙΠΟΤΑ.
    Το οικοδομημα αυτο θελει γκρεμισμα και ξαναστησιμο εξ αρχης σε υγειεις βασεις και αρχες. ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΧΗ απο τις καλπικες καλπες.

    Οσο για την αριστερα η την αριστεριζουσα δεξια αυτα τα εξαμβλωματα ειναι εκφραζεις του ιδιου εθνομηδενιστικου παγκοσμιου συστηματος που εχει επιβληθει ανα τον κοσμο.

    Απο την συλληψη μεχρι την πρακτικη τους πολιτικη εφαρμογη ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΠΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗΣ.

    Οσο για τον αρθρογραφο, ειναι και αυτος για τα μπαζα…..ποιος σου ειπε ρε χαιβανι οτι το να ειναι καποιος υπερ του εθνους του (Εθνικιστης) πρεπει εξ ορισμου να απαξιωνει τα αλλα εθνη???

    ΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΗΣ
    ουγκ

    Μου αρέσει!

   2. @ Antiepanastatis

    Αγαπητε θα συμφωνησω μαζι σου,κατ αρχην,

    Κατοπιν θα σκευθω, οπως σκεπτοταν η γιαγια (που μετρουσε με τα δακτυλα μεν, αλλα δεν επεφτε εξω δε.)
    Βασει των εκλογικων καταλογων, τους οποιους ΔΕΝ αλλαζουν κανοντας τον αδαη (για να μην πω χαζο)
    Υπαρχουν, ποσοι ψηφοφοροι ? 8. 9 ,10 μυρια ??Αντε να πουμε 8.

    Λοιπον βαση αυτου του απατεωνιστικου, εκλογικου νομου που υπαρχει,
    Ποσοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ?? Για να θεωρηθουν ΑΚΥΡΕΣ οι εκλογες ??

    Κανε λοιπον τους λογαριασμους, απο εδω και κατω μονος σου, και θα καταλαβεις…
    Ολοκληρωτικη αποχη εν Ελλαδι, ( Με το μορφωτικο επιπεδο,και την φιλοσοφια «ΟΠΑΔΟΥ»)
    ΔΕΝ πραγματοποιηται…

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ…

    Οποιος ΔΕΝ ψηφισει, ριξει λευκο, Η, ακυρο, Στην πραξη Η ψηφος του ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ + 50.
    Για μενα η συμβουλη που δινω στον εαυτο μου ειναι :
    Ψηφιζω ενα καμμα εναντιων του ΣΑΠΙΟΥ κατεστημενου, το οποιο εχει πιθανοτητες να περασει το 3%

    Ποιο θα ειναι αυτο, αφηνω τον καθενα να ψηφισει βαση των ιδεων που πιστευει.

    Απο την αλλη μερια αυτο τον καιρο, υπαρχει η κινηση ΣΩΡΡΑ.
    Κατι που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κομμα,χρωμα,δογμα..

    Υπαρχει λοιπον το «ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ» …

    Αναζητησε το, μελετησε το, και αν συμφωνεις ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΟ.

    Μου αρέσει!

 5. Δυστυχως η αριστερα σαν κομμα ΔΕΝ δημιουργηθηκε απο Ελληνες Που αγαπουσαν την Ελλαδα.

  Εν συνεχεια αν και ξεκινησε σαν κινημα εργατων,
  καπελωθηκε απο εξω,
  Και για πολλα χρονια φερεται και αγεται, κατα το στενο συμφερον των «Απ εξω».
  Μεχρι που διεφθαρησαν οι «απ εξω» και εμεινε στα κρυα του λουτρου το ..μητρικο κομμαααα.

  Ειχαν μια χρυση ευκαιρια να στριψουν τιμονι, σημερα μπορει και να κυβερνουσαν…
  Φροντισαν αλλοι ομως, να τους ξανακαπελωσουν…πριν συμβουν τετοιου ειδους ..εξελιξεις..

  Ο κοσμος απογοητευθηκε…

  Εν τω μεταξυ Μεταπολεμικα σαν κομμα η ΕΔΑ καλα πηγαινε, Εγινε ΚΚΕ με τον ΚΩΣΤΑ μας,
  Και σιγα σιγα αρχισε να ..παχαινει..
  Το παχος ως γνωστον δεν κανει καλο…
  Κακο κανει, και καταληξαμε στον συριζα…

  Οτι ειναι καπελομενο το μαγαζι νωρις το καταλαβαμε…

  Κατι που πολλοι ΔΕΝ καταλαβαν, για το γ@μημενο το πασοκ…

  Μου αρέσει!

  1. Νκ δι-εθνισμος ειναι η ισοτιμη με σεβασμο συνεργασια μεταξυ των εθνων.Νυσταζω.Θα διαβασω αυριο την απαντηση σου.Ευχαριστω για τον Παλαμα..ειμαστε οι σκυλοι που φυλανε την πατριδα, ας μην γινουμε λυκοι που κατασπαραζουν ο ενας τον αλλον. Βαβελ. υγ απαιτω..μια πληρη και καλη δλδ εντελως τεκμηριωμενη, παθιασμενη, αλλα και ψυχραιμη απαντηση.Καλη νυχτα.

   Μου αρέσει!

  1. ΑνΕΛΛηνιστε, η καταληξη στο @αμηθειτε ειναι ε κι οχι αι.Εγω το εχω πει, καποιοι σαν και σενα χρειαζονται την υπαρξη υπεροπλισμενων εξωγηινων που θα εξαερωσουν ολη τη γη εν ονοματι ολιγων ηλιθιων.Ο Εφιαλτης σε ποια φυλη ανηκε? των ..Βησιγοτθων?

   Μου αρέσει!

 6. Οταν είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ δεν χρειάζεται να κολλήσεις δίπλα άλλη μία λέξη όπως αριστερός, δεξιός, εθνικιστής , εθνιστής, κομμουνιστής και δεν ξέρω ΄γω τι άλλο
  Δηλαδή πόσο μυαλό έχετε να καταλάβετε αυτήν την μοναδκή λέξη ΕΛΛΗΝΑΣ και να μην κολλήσετε άλλη δίπλα της , για να νιώσετε το μεγαλείο της
  Δεν φέρουμε αυτό το όνομα από τα βάθη της ιστορίας με ιδεολογίες και κόμματα, πότε θα το καταλάβετε αυτό ότι μας διχάζουν γιά να μην θυμόμαστε ποιοί είμαστε και να μην ενωθούμε
  Πες είμαι σκέτο ΕΛΛΗΝΑΣ και θα νιώσεις τι θα πει ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

  Μου αρέσει!

  1. Κι ομως…Οταν διοργανωνει συγκεντρωση πολιτικο κομμα της Αριστερας,αν μη τι αλλο υπαρχει προσελευση αρα πολιτικη ανταποκριση.Σημερα στην συγκεντρωση των εφεδρων,πατριωτικη συγκεντρωση,δεν υπηρξε ανταποκριση.Βεβαια δεν υπαρχει συγκριση απο επικοινωνιακης και οργανωτικης πλευρας.Δεν ειναι ομως αυτο δικαιολογια,να παρευρεθουν μονον 300 ατομα,καθε φυλλου και ηλικιας.

   Μου αρέσει!

   1. Εχεις απόλυτο δίκιο Γρηγόρη, τους έχουν μάθει την λέξη πατριώτης να την συνοδεύουν με ιδεολογίες και κόμματα και να τα αποτελέσματα …..κομμάτια μας έχουν κάνει τα κόμματα

    Μου αρέσει!

 7. Πολύ σωστή η φωνή του Ραπτόπουλου. Όχι απαραίτητα γιατί λέει κάτι τρομερά τεκμηριωμένο ή γιατί έχει δίκιο, αλλά καιρό είχε να ακουστεί ένας πνευματικός άνθρωπος που μίλησε για πατρίδα. Συνήθως το θεωρούν ντροπή.

  Πολύ πιο σωστή από κάτι φωνακλάδες τύπου Τατσόπουλου, Χωμενίδη ή πολιτισμένες τύπου Διβάνη, Τριανταφύλλου.

  Μου αρέσει!

   1. Πιο πολύ μ’ εντυπωσίασε το γεγονός ότι όρθωσε ανάστημα κατά κάποιον τρόπο απέναντι σε συγκεκριμένο μπλοκ πνευματικών (…) ταγών. Γιατί οπωσδήποτε το να μη συμφωνείς είναι δικαίωμά σου που ο όποιος Τατσόπουλος θα υπερασπίζεται μέχρι θανάτου αλλά κατά τα άλλα θα σε φάει το μαύρο το σκοτάδι πριν απ’ αυτόν.

    Προφανώς επικηρυγμένος πια ο Ραπτόπουλος στους χώρους της αριστεράς – πλην Καραμπελιά, Παπανικολάου βέβαια και λοιπόν φωτεινών εξαιρέσεων…

    Μου αρέσει!

   2. Και όχι μόνο αυτά αγαπητέ, με τα οποία επίσης συμφωνώ, αλλά και το γεγονός ότι κατάλαβε ποιοι είναι αυτοί οι ‘πνευματικοί» ταγοί και γιατί, αν και μετριότατοι συγγραφείς στις περισσότερες περιπτώσεις, απολάμβαναν και απολαμβάνουν την εύνοια του συστήματος ως αγαπημένα του παιδιά…
    Ο Βαγγέλης είναι προσωπικός μου φίλος και καλός συγγραφέας. Και πολύ χαίρομαι που επιτέλους ξεδιάλυνε τα πράγματα. Η κρίση τελικά θα ανοίξει όλων μας τα μάτια και πολλές μάσκες θα πέσουν, καθώς θα αναθεωρούμε πρόσωπα και καταστάσεις…

    Χάρηκα για το διάλογο μας..

    Μου αρέσει!

   3. Ψάχνω τον Εργένη, αλλά τουλάχιστον στην επαρχιακή πόλη από την οποία κατάγομαι μου είπαν ότι έχει εξαντληθεί.

    Γενικότερα, τον εκτίμησα ακόμη περισσότερο όταν έμαθα ότι ήταν στον κύκλο του Κοτζιά, τον οποίον θεωρώ τίμιο λογοτέχνη – το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να τον κατατάξουν και ότι ενοχλούσε εξίσου δεξιούς και αριστερούς είναι φυσικά προς τιμήν του.

    Όπως φυσικά προς τιμήν του Ραπτόπουλου είναι το ότι δεν ακούγεται καθόλου τώρα που ζούμε τις τελευταίες ημέρες των x-files.

    Αν και έχω διαβάσει μόνο ένα του βιβλίο, θα επεκτείνω οπωσδήποτε!

    Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς αφού είναι φίλος σας!

    Μου αρέσει!

 8. Ουάου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία και να αποκαλεί τα Ίμια Καρντάκ και τους Αλεβίτες,Πομάκους και Μουσουλμάνους Ρομά της Θράκης ως Τούρκους. Ρε δε γ@μ ρουφιάνοι που 6-7 χρόνια που συμμετέχω σε συζητήσεις στο διαδίκτυο αντιμετωπίζω τον ανθελληνισμό σας. Μαζί με των Τούρκων και των Σκοπινών κοινό μέτωπο.

  Μου αρέσει!

 9. Εδώ είσαστε πουλάκια μου φασιστοκλωσσημένα;
  Έχω ράμματα για τη γούνα σας … θα επανέλθω!

  Αλλά επί του θέματος τώρα:

  Λοιπόν, έχω ακριβώς την ίδια απορία. Για ποιο λόγο ένα κομμάτι (μεγάλο ή μικρό, δεν ξέρω) της Αριστεράς δείχνει τόση αμηχανία, τόση παγωμάρα, κάποτε ακόμη και απέχθεια, απέναντι στην έννοια του πατριωτισμού; Γιατί φτάσαμε στο σημείο να ντρεπόμαστε να προφέρουμε τη λέξη «πατρίδα»; Και επιπλέον, γιατί θα πρέπει να παραχωρήσουμε τις πολύτιμες αυτές έννοιες στη Δεξιά, και
  πολύ περισσότερο στην Ακροδεξιά, όπως η Χρυσή Αυγή;

  Ώστε δεν ξέρεις την απλή απάντηση κ.Ραπτόπουλε;
  Γιατί η έννοια της πατρίδας και του πατριωτισμού κύλησε βαθειά στον βούρκο ήδη από την κατοχή και τον εμφύλιο
  Γιατί την έκαναν λάβαρό τους οι νικητές-νταβατζήδες της και την εκπορνεύουν 70 χρόνια τώρα!
  Γιατί σήμερα σκυλεύεται πιό χυδαία από ποτέ από κάτι νεόκοπους «υπερπατριώτες», εγγόνια των χιτών-γερμανοτσολιάδων-ταγματασφαλητών!

  Γιατί δεν μιλάνε σήμερα οι αριστεροί για πατρίδα και πατριωτισμό;
  Μα για να μην τα εκπορνεύσουν κι άλλο κ. Ραπτόπουλε!
  Λάθος τους; Ίσως!
  Δεν παραχώρησαν όμως αυτοί το λάβαρο! Τους το πηραν και το εκχυδάϊσαν!
  Σε σημείο να ντρέπεσαι για το πως κατάντησαν αυτές οι έννοιες, να ντρέπεσαι και να τις προφέρεις!
  Και από σεβασμό στην δική σου έννοια γι αυτές να τις κρατάς όσο πιό πολύ βαθειά κρυμμένες μέσα στην ψυχή σου!
  Για να διαφυλάξεις κάτι από την ιερότητά τους!

  Μου αρέσει!

  1. Ακόμα δεν έχει ανοίξει ο φάκελος της Κατοχής και του Εμφυλίου. Δίκες δωσιλόγων δεν έγιναν. Θα ανοίξουν όμως και τότε θα δούμε ποιοί υπέγραφαν σύμφωνα ανταλλαγής όπλων και εδαφών με την διευκόλυνση των Ναζί να φύγουν ασφαλείς από τη χώρα, ποιοί πολέμησαν στο πλάι αλβανοτσαμικών SS εναντίων Ελλήνων ανταρτών στην Κατοχή και ποιοί πολέμησαν για να δοθούν εδάφη της Ελλάδας στη Γιουγκοσλαβία. Θα βγουν όλα να τα μάθουν οι Έλληνες. Όταν θα μάθουν θα γκρεμίσουν με τα χέρια τους τα ψευτομνημεία των πραγματικών δωσίλογων.

   Μου αρέσει!

   1. Που είναι αυτός ο φάκελος κρυμμένος;
    Γιατί εγώ δεν τον έχω ακουστά αλλά ξέρω ότι η ιστορία έχει καταγραφεί!
    Και μάλιστα κυρίως υπό την υψηλή εποπτεία των νικητών!
    Για να μιλάς για κάποια πράγματα, έχεις εσύ κάποια ιδέα του τι περιέχει αυτός ο καλά κρυμμένος φάκελος;

    Μου αρέσει!

 10. ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ………

  ΛΟΙΠΟΝ «ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ……..ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ,ΔΕΞΙΟΣ ,ΚΕΝΤΡΩΟΣ ,ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΦΥΛΟΣ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ……..

  ΔΙΟΤΙ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ» ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ «Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ»………

  ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΩΣ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ» ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ -ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ……….

  ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ-ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ» ,ΠΟΥ ΕΦΗΥΡΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ……….ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΟΜΑΙΜΟΝ , ΤΟ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΝ,ΤΟ ΟΜΟΤΡΟΠΟΝ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ……..

  ΑΥΤΟΣ Ο «ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ,ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ,ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ…………ΕΙΝΑΙ Ο «ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ ,ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΧΛΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΩΝ…….

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ «ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ……..

  ΓΙ’ΑΥΤΟ Η ΛΕΞΗ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΗ ,ΕΝΩ ΟΡΟΙ ΟΠΩΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ Η ΦΥΛΕΤΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ……

  ΔΙΟΤΙ Η ΛΕΞΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΕΜΕΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΕΘΝΟΣ ,ΕΧΕΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΜΑΙΜΟΝ………ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ……..

  Μου αρέσει!

 11. Κερκυραιε εισαι αδιαβαστος.Παιδες δεξιοι μη τσιμπατε.Εγω αριστεροτατη ειμαι, αλλα, φιλη η αριστερα, φιλτερα η πατριδα, φιλτατη η αληθεια.Υπαρχουν σημεια στους κλασσικους της αριστερας που αφηνουν καποιες ας τις πουμε ευκαιριες ωστε ο καθε κομπλεξικος που ειχε γιαγια Ρουμανα ( απο τον πατερα του),Βουλγαρα ( απο την μανα του) προγιαγια Κινεζα και παει λεγοντας,να τα μεταφρασει κατα πως τον βολευει.Βαλε και καμποσους κωλομαλακες που δηλωνουν το αντιθετο απ’ο,τι οι πολλοι για να ξεχωρισουν-επειδη προφανως νοιωθουν μαλλον αορατοι- κι ηρθε κι εδεσε το γλυκο.Λοιπον επειδη το παραβαρυναμε το πραγμα, και για να γελασετε λιγο, θα σας διηγηθω τι εγραψε ενας τυπος σε μια μικρη αριστερη εφημεριδουλα,-Ανατροπη την λεγανε-συνδεοντας το με αυτο που γραφει ο Ραυτοπουλος για τους κοπανους που δηλωνουν -ειτε ως δεξιοι κοσμοπολιτες πχ Παπαχελας,Βαρδινογιαννης κλπ.-ειπε και ο Δικερως κοσμοπολιτη τον …Οδυσσεα!!-, ειτε ως «διεθνιστες» της πυρας, «αριστεροι». Εγραφε λοιπον οτι μερικοι «αριστεροι» θαυμαζουν τα επιτευγματα μερικων λαικων αριστερων κυβερνησεων της Λ.Αμερικης και το πως καταφεραν να σεβαστουν τον εθνικο τους πολιτισμικο πλουτο.Και πως δειχνουν τον θαυμασμο τους? μα τρωγοντας τορτιγιας, φορωντας περουβιανα σκουφακια, και οργανωνοντας recistans ( αν το εγραψα καλα, λατινικα η οτιδηποτε δεν θα μαθω πριν μαθω καλα την δικη μου γλωσσα δλδ Ελληνικα). Παντως μεγα γεγονος ειναι οτι, ασχετως του τι εγραφαν η τι πιστευαν ο κλασικοι, ποταμια αιματος για την πατριδα τους εχυσαν οι απλοι αριστεροι.Πατριωτες, οχι αστεια.Εγω οταν λιγοψυχω τρια πραγματα θυμαμαι και γινομαι παλι φλογα. α.την μανα μου που και νερο να πηγαινα να πιω μου ελεγε οτι οι Σπαρτιατισες λεγανε στα παιδια τους «η ταν η επι τας» β.» εγω ειμι η ζωη και η Αναστασις» γ.την κομμουνιστρια Ηλεκτρα Αποστολου που οταν την βασανιζαν οι Γερμανοι για να τους πει το ονομα της εκεινη απαντουσε » Ελληνιδα!», κι οταν ρωτουσαν «με ποιους συνεργαζεσαι?» απαντουσε «με τους Ελληνες». Τι θαρρος, τι ομορφια!!.

  Μου αρέσει!

  1. Καποια σοβαρά προβλήματα κατανόησης πρέπει να έχεις!
   Αυτά που γράφεις αποπάνω, να τα πάρω σαν κριτική προς εμένα;
   Δεν καταλαβαίνω!
   Εκτός από πρακτοράκος είμαι τώρα και αδιαβαστος λες!
   Αρχίζεις να βάζεις το μυαλό σου σε μία τάξη και να ξεκινήσεις από την αρχή εξηγώντας μου γιατί και σε τι είμαι αδιάβαστος;
   Γιατί, μα τον Μανιτού, σαν παραλήρημα εγώ εκλαμβάνω το παραπάνω!

   Μου αρέσει!

   1. Εσύ τα νταηλίκια σου και τις αμπελοφιλοσοφίες σου εδώ

    https://olympia.gr/2013/10/06/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF/#comment-1347726

    Να δεις τι καιρό κάνει εκεί και αν σε σηκώνει εσένανε το κλίμα!

    Μου αρέσει!

   2. Κοιτα Κερκυραιε απο την στιγμη που παρελειψες πραγματα, τρεις επιλογες ειχα. α.να σε θεωρησω αδιαβαστο β.να σε θεωρησω χαζο,οτι δλδ τα διαβασες μεν αλλα δεν τα καταλαβες δε γ. ψευτη.οτι τα ειχε και διαβασει και καταλαβει,αλλα σκοπιμως μας τα αποκρυπτεις, κανοντας οτι δεν υπαρχουν.Αντι να με ευχαριστησεις μου τα ψελνεις.

    Μου αρέσει!

   3. Σε πονανε τα σχολια αυτων που σε αντιμετωπιζουν….
    Και εδω που τα ΄λεμε, ΔΕΝ ειναι και λιγοι εδω μεσα…

    Κατα τη γνωμη μου παντως, εκεινο που σε ποναει περισσοτερο,ειναι το αδιαμφισβητητο γεγονος:
    Οτι, «ΔΕΝ περνανε πλεον οι ιδεες που ..σερβιρεις»
    Και ξερεις γιατι ? διοτι ο κοσμος της κρινει ΑΝΤΕΘΝΙΚΕΣ.

    Κυρια γραμμη αμυνης σου….
    Η «χρησαυγη» εκανε το 2 ΠΠ…..
    Γελαμε..

    Γιαυτο σου λεω οι διακοπες ειναι οτι πρεπει….

    Πολυ φιλικα…
    ΑΝΕΜΟΣ

    Μου αρέσει!

   4. Εσύ ποντικαρά εδώ να πας να πουλήσεις την μαγκιά σου και τη εξυπνάδα σου!
    και όλοι οι ποντικαράδες σαν και σένα! ΔΕΝ ειναι και λιγοι εδω μεσα…

    h ttp://olympia.gr/2013/10/06/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF/#comment-1347726

    Μου αρέσει!

   5. Αννα μου άστο καλύτερα, δεν είναι δυνατόν να συνεννοηθούμε!
    Τα κείμενά σου
    α) Δεν είναι καθόλου κατανοητά, τουλάχιστον από μένα
    β) Πηδάς από δω και από κει, χωρίς ειρμό, χωρίς να εστιάζεις κάπου και με λογική συνέχεια
    γ) Δεν διαβάζονται!
    Ένας ορυμαγδός λέξεων που κουράζει και σε διώχνει από την πρωτη γραμμή!
    Κάνε τουλάχιστον μιά στοιχειώδη παραγραφοποίηση, ξεχώρισε λίγο τις φράσεις, είναι σαν να προσπαθούμε να διαβάσουμε αρχαία στήλη!

    Και ούτε κατάλαβα πάλι τι θέλεις να πεις παραπάνω με τα α.β.γ.
    Μα τον Αλλαχ, δεν μπορώ να σε πιάσω!

    Μου αρέσει!

   6. Γιαυτο σου λεω βρε…μεγαλε, επειδη ΔΕΝ ειναι λιγοι εδω μεσα…
    Πηγαινε διακοπες να …ηρεμησεις…
    Και μη βγαινεις εξω, διοτι εξω ειναι ,,,περισσοτεροι…
    Μη με κανεις να ασχολουμαι, μαζι σου με σκοπο να σε…σωσω….
    Κινδυνευεις απο ….εγκεφαλικο… 😛

    Μου αρέσει!

   7. Όσοι και να είσαστε, ένα κοπάδι ορνίθια είσαστε,
    είμαι εντελώς μόνος μου τώρα εναντίον σχεδόν όλων και όπου χρειάζετε να αποδέιξετε ότι έχετε ένα γραμμάριο … καρύδια
    χανόσαστε σαν τις σκιαγμένες κοτούλες
    και οι πιό … θαρραλέες… σαν και σένα
    πάνε να κακαρίσουν την βλακεία τους από άλλο κλωνί!

    Άμε στο καλό ρε μπούλη!

    Μου αρέσει!

 12. Διγενη λες παπαριες. Δεν μενουμε στον Αρη.Μονον κατοικο του Αρη μπορεις να ξεγελασεις με προφανεστατα ψεματα. Εδω μενουμε παιδακι μου, καταλαβαινουμε.Κοπανοι δεν ειμαστε κακε μου.

  Μου αρέσει!

  1. ΚΑΛΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΛΕΩ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ , ΠΕΣ ΕΣΥ ΤΙΣ ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ……..

   ΠΕΣ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΜΙΛΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ……….

   ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ» ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ?…….ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ «ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ?……ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ?……

   ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ,Ο ΟΡΟΣ «ΕΛΛΗΝ» (ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ) ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΟ Η ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ…………ΕΛΛΗΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ,ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ……

   ΟΠΟΤΕ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ-ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ, ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ………….ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΜΕΝΕΙ?……….

   ΕΝΑΣ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟΣ ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ …….ΟΤΙ ΑΡΜΟΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ……

   ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΠΑΝΟΣ ,ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ……ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ» ΣΟΥ ,ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ……….

   ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΛΟΓΙΚΗ ,ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ -ΝΑΖΙΣΤΕΣ-ΦΥΛΕΤΙΣΤΕΣ………

   Μου αρέσει!

   1. Ακου Διγενη, στην κατασταση που περναμε θεωρω περιπου προδοτη οποιον δεν συζηταει απολυτως εντιμα, αλλα βαζει τρικλοποδιες.Πρωτη και τελευταια φορα που στο παραβλεπω.Εφεξης, αν συνεχισεις, θα σε αγνοω επιδεικτικα.Δεν ειπα πουθενα οτι θαυμαζω γενικως την αρχαια Σπαρτη.Πουθενα, και το ξερεις, αλλα κανεις οτι δεν καταλαβαινεις για να επικρατησεις μεσω της ακυρωσεως μου με την ρετσινια της αντιφασκουσας, αρα αναξιοπιστης. Παντως θαυμαζω σε πολλα τον πολιτισμο της αρχαιας Σπαρτης, αν και προς μεγαλη μου ντροπη ομολογω, δεν τον εχω μελετησει επαρκως. Η καταγωγη μου- πριν 4 γενιες πισω-ειναι απο κει και εχω κατεντυπωσιαστει , κι απο αλλους που εχω συναντησει, με ποση δυναμη περνανε ακομα μερικα αξια στοιχεια που ειχαν, και που εχουν για μενα μεγαλη σημασια.Πρωτον ειναι μαχητικοι.Ειναι αριστοκρατες, αλλα οχι με τον γελοιο λορδικο τροπο.Σεβονται και θεωρουν ισοτιμες τις γυναικες ( φαινο-μηριδες τις αποκαλουσαν καυστικα οι αρχαιες Αθηναιες).Ακομα και σε 1500 χρονια να εχουν γενικως τον σεβασμο που απολαμβαναν οι γυναικες στο σοι μου θα ειμαι πολυ ευχαριστημενη.Εχουν οργανωτικοτητα, οχι ομως με τον προβατισιο, μηχανιστικο, τυφλοσουρτικο τροπο των βορειοΕυρωπαιων.Ο λογος τους ειναι συμβολαιο.Και μερικα αλλα ακομα.Δεν ειμαι καθολου κοσμοπολιτισα.Μισω τους κοσμοπολιτες.Κι ουτε βεβαιως ειμαι φιλελευθερη.Κομμουνιστρια και διεθνιστρια ειμαι. Οσο για το ομαιμον, κανε εξεταση dna και ελα να τα πουμε.Φυσικα και δεν θεωρω, κανεις δεν θεωρει, Ελληνα η Πορτογαλο οποιον μενει εδω και 4 μηνες στην Ελλαδα η την Πορτογαλια. Αστεια πραγματα. Κι επειτα αλλο υπηκοος αλλο ιθαγενης.Υπηκοος σημαινει να υπακους στους νομους του κρατους που μενεις. Ιθαγενης ειναι απο το ιθυς=αληθινος + γενος. Κι εκει πανω καταλαβαινω παρα πολυ καλα την Σοφια που λεει οτι τις λεξεις μας και τα συμβολα μας δεν τα χαριζουμε για τιποτε σε κανεναν.Γιατι ειδες οτι προσπαθησαν, νομιζοντας μας αστοιχειωτους, να περασουν την εννοια ιθαγενης σαν να εχει την ιδια εννοια με το υπηκοος,για να μας μπερδευουν με σκοπο να μας κουμανταρουν. ΥΓ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ αντιεπιστημονικο να κρινεις καποιον με τα σημερινα κριτηρια,ενω εζησε 2.500 χιλ χρονια πριν.Με τον ιδιο τροπο καποιοι ακυρωνουν την αρχαια Αθηνα λογω…δουλων που καταργηθηκαν 3000 χρονια μετα με το διαταγμα των Μεδιολνων ( 321 μΧ) απο τον Μ.Κωνσαταντινο. Τα ξαναλεμε.

    Μου αρέσει!

  2. Σωστα τα λεει ο Διγενης, αγαπητη Αννα.
   Η λεξη πατριωτης, μπορει να εχει ΜΟΝΟ μια σωστη εννοια και οχι να ερμηνευεται κατα το δοκουν.

   Πατριωτης ειναι κατα την κλασικη αρχεγονη αντιληψη του Ελληνα. Το ομοαιμο, το ομοθρησκο, το ομογονο το ομοτροπο. Ο ορος Εθνος καθοριζει τι εστι Πατριωτης και οχι ο αυτοπροσδιωρισμος του καθε τυχοσπαρτου.
   Σημασια ειναι εαν μοιραζομαστε τα ιδια. Δηλαδη για να το θεω πιο επίκαιρα, πακιστανικο, γυφτικο, αφγανικο, και οτι αλλο διποδο ‘πατριωτης’ ΠΟΤΕ ΔΕΝ θα γινει ουτε θα επιτρεψουμε ποτε να γινει. Αυτο ειναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ !

   Να ξερεις πως τετοιες ερμηνειες περι πατριωτισμου που εκφραζεις, δλδ τον αυτοπροσδιορισμο του πατριωτισμου, εχουν ουμανιστικες ριζες. Μη επιτρεπτο, αγαπητη Αννα.
   Εδω Ελλαδα.
   Ουτε η πολυφυλετικη και πολυπολιτισμικη ΗΠΑ ουτε οι Ενωμενες Πολιτειες της Ευρωπης.

   Τα διποδα στο σπιτι τους και εμεις εδω, στην Ελλας.

   Μου αρέσει!

   1. eksothen δεν ειμαι της Ρεπουσιας κοσμοπολιτικης, ευρωλιγουρικης ψευδοαριστερας, και φυσικα δεν πιστευω σε αυτοπροσδιορισμους.Αλλη φορα ,αν θες, θα πουμε ακομα περισσοτερα για το πως νοιωθω την λεξη πατριδα.Μονον δυο λογια εδω.Ειναι αυτη που μου εδωσε αυτα που εχω.Με εκανε ανθρωπο.Πως να μην την αγαπω?

    Μου αρέσει!

  3. Που αποκτήσατε αυτήν την …. βαθέσταστην και …. παχέστατην …. φιλοσοφική θεωρηση ωρέ παλουκάρια;
   Σε ποιόν πυρήνα σας… δίνουν τόσο χοντρά ντοκτορά φιλοσοφίας;

   Για λύστε μου κάτι αποριούλες μωρέ εθνικουλες …
   – Εσείς όποιον βάζετε στο κόμμα σας, του κάνετε ανάλυση αίματος μήπως έχει γύφτικο, τούρκικο, αρβανίτικο, σλαύϊκο, αρμένικο, οβραίϊκο, πειρατικό ή ότι άλλο αίμα;
   – Εσείς στο κόμμα σας είστε ομόθρησκοι με σατανιστές και δωδεκαθεϊστές και χριστιανομάχους που μπουλουκηδόν έχετε μαζέψει εκεί μέσα;
   – Εσείς σαν ομότροπον τι εννοείτε;Την αγελαία συμπεριφορά κατά τους χρυσαυγίτικους τρόπους καλής συμπεριφοράς και ευγενείας; Όσους δηλαδή πάνω-κάτω είναι Κασιδιάρηδες και Παναγιώταροι;

   Για ξεκινήστε ωρε παλουκάρια από αυτά τα στοιχειώδη και μετά με χώνετε μες τα βαθειά νερά της εμβριθεστάτης σας φιλοσοφίας!

   Μου αρέσει!

   1. ΚΟΙΤΑ ΕΣΥ ΤΡΑΒΑΣ ΚΟΛΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ……Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ,ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ……ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΑΥΡΙΟ ΟΧΙ…….ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ………

    ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ,ΟΠΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΣΕΝΑ………..

    ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΟΥΤΕ ΠΥΡΗΝΕΣ ,ΟΥΤΕ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ……….ΟΠΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΕΣΥ….

    ΜΠΟΡΕΙ ΕΣΕΝΑ ΕΙΔΙΚΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ………ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ,ΟΥΤΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟ……

    ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ …..ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ » Ο ΑΝΤΙ-ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ ZEEV STERNHELL………Ο ΟΠΟΙΟΣ ZEEV STERNHELL ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ ,ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙΣ)…….

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ,ΑΥΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ ΣΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ………ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ…….ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ Η ΦΥΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΟ……

    ΠΡΟΣΜΕΙΞΕΙΣ (ΛΙΓΕΣ Η ΠΟΛΛΕΣ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ…….ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΜΕΙΞΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ…….

    ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΡΟΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ,ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΑΦΕΛΗΣ ,ΕΙΤΕ ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ ,ΕΙΤΕ ΣΤΗΜΕΝΟΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΗΣ……

    Μου αρέσει!

   2. Καλό κήρυγμα μου έκανες, σου πήρε τόση ώρα!
    Αφιέρωσε τώρα και δύο λεπτά να απαντήσεις ευθέως στα ερωτήματά μου, έστω και όχι εκ μέρους της χρυσαυγής αλλά αυτό που νομίζεις εσύ όταν μας έκανες πιό πάνω ανάλυση – καθοδήγηση!
    Χωρίς τις από πάνω σάλτσες και χωρίς τα γνωστά βαρετά στερεότυπα του κώλου όπως ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ και ΣΤΗΜΕΝΟΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΗΣ……!!!!

    Μου αρέσει!

 13. Οποίος αλήθεια θέλει να μάθει τι ειναι αριστερα δεξιά και λοιπές άλλες αμπελοφιλοσοφιες ας παρακολούθηση την προδοτικη πορεία των μαντρίων που τις πρεσβευουν .
  Οπως λένε οι φίλοι ανωτέρω , είμαστε Ελληνες .
  Όλοι όσοι πίστεψαν τους υιους του ψεύδους , έβλαψαν την Πατριδα τους .
  Οι Σοφοί μας , είπαν με κάθε λεπτομέρεια τι ειναι ορθον .ποιο πολίτευμα αρμόζει σε Ελληνες .
  Αλλά πολλοί διάβασαν Υπανθρωπων θεώρηματα και έφαγαν το δηλητήριασμενο τυρακι .
  Επιστροφή στους Ελληνες Σοφους και καλή λευτεριά .
  Η Πατριδα θα Ελευθερωθεί .
  Θα πετάξει στον Καιαδα ,ολα τα φιλοσοφιματα της ανομίας και μαζί ΟΛΟΥΣ όσους τα πίστεψαν .
  Νομοτελειακά .

  Μου αρέσει!

  1. Τελεια αναλυση και θεση.
   Κανενα απο αυτα τα σαπια φρουτα, δηθεν ιδεολογιες, εκφραζουν τον Ελληνα και τις Ελληνικες μας αξιες.
   Μα το χειροτερο ειναι πως ΟΛΑ αυτα τα σαπια ειναι εισαγομενα, για την δικια μας καταναλωση. Σαν τους λωτους που εφαγαν οι συντροφοι του Οδυσσεα, ετσι και εμεις για να αποχαυνωθουμε.

   Αχχ αθανατε Ομηρε, η αξια σου ειναι ανεκτιμητη.

   Τι θα πει ‘δεξιος’ ή αριστερος σε εναν Ισοκρατη, σε εναν Θουκυδιδη;; Σε εναν Κολοκοτρωνη;; Σε εναν Αριστοτελη;; Θα μας χλευαζανε ως ξεπεσμενους παρακατιανους, που εχουμε καταντησει. Και δικιο θα ειχαν.

   Μου αρέσει!

  2. Ωρε παλουκάρια! ‘Νταξ’!
   Αριστεροί-δεξιοί είμαστε για τον Καιάδα σαν πρόβατα που πήγαν πίσω από Υπανθρωπων θεωρήματα.

   Και για πείτε μου τώρα!
   Το ορθόν που εξήγησαν με κάθε λεπτομέρεια οι Σοφοί μας , το ορθόν πολίτευμα που αρμόζει σε Ελληνες κατά τους Σοφούς μας,
   είναι ο ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ;;;;;;;;;;;;;;

   Μου αρέσει!

   1. Γατε…….
    Αυτο ειναι…..προσωρινα μεχρι να αποταχθουν και απελα θουν οι λαθροι, οι «νοικοκυρηδες» με τις ποδιτσες (αυτες με τον διαβητη και το G εννοω) και κυριως τα περιτμημενα αφεντικα….
    Μετα θα ειμαστε μονο εθνος….α..θα χουμε και σοσιαλιστικη κυβερνηση ….
    Χιτλερ…..και καλη μας μερα…»χρειαζομαστε μια κυβερνηση εθνικη αλλα και σοσιαλιστικη μεχρι το κοκκαλο της»…..

    Μου αρέσει!

   2. Καλά ρε αγαπούλα
    εσύ είσαι δηλωμένος και ορκισμένος χιτλερικός, δεν είχα αμφιβολίες για το ποιό είναι το όνειρό σου
    τα ενσταυλισμένα που βγήκαν όξω να μουγκανίσουν χαρωπά στο λιβάδι ρώτησα
    κι έκαναν κιόλας την μεγάλη ανακάλυψη του χόρτου, που δεν είναι λεει ο σανός που έτρωγαν ….
    να τα προσέχετε, είναι ατακτούλικα!
    Θέλουν να βοσκήσουν και στο λιβάδι της αρχαίας Σοφίας!
    Εξαιρετικά επικίνδυνο, θα τα χάσετε!

    Μου αρέσει!

   3. Οχι, η Αξιοκρατια. Αριστοτελης.

    Η σημερινη εφαρμογη της δηθεν δημ(ι)οκρατιας ή πλουτοκρατιας εαν θελεις, ΔΕΝ εχει καμια σχεση με την Αθηναϊκη Δημοκρατια πριν 2500χρονια. Σημερα ζουμε μια χουντα οχι μονο στην Ελλαδα, οπου την ‘βαπτιζουν’ ‘δημοκρατια’, γελαμε εδω.

    Μου αρέσει!

   4. Τον Αριστοτέλη άστονε και μην τον μαγαρίζεις!
    Δεν είναι παιχνίδι για παιδάκια, είναι επικίνδυνα μαχαίρια!
    Εσύ και ΕΣΕΙΣ τι δουλειά έχετε με τον Αριστοτέλη;
    Ο «Αριστοτελισμός», αν ξέρεις για τι μιλάς, έχει καμιά σχέση με τις ακροδεξιές ιδεολογίες; μήπως είναι και ο πρόδρομος του Εθνικοσοσιαλισμού;

    Μου αρέσει!

   5. Προς Κεκρυραιος,

    Εσυ παλικαρι μου φαινεσαι ικανος για διαλογο. Εχεις την ευγενια του διαλογου. Κανεις ερωτηση και οποια ειναι η απαντηση την αναιρεις χωρις αντιλογο και επιχειρηματα. Αντε στο καλο.

    Ο mr Dendias εισαι φιλαρακο;;

    Μου αρέσει!

   6. Προς κερκυραιος,

    Να το χαιρεσαι το νεκρο καθαρμα.
    Και κανεις εσυ διδaγματα στους αλλους περι φασισμου;;

    Να σε ρωτησω την περιβοητη μαντρα ξερεις κατα που πεφτει;;
    Αντε να την βρεις, παλικαρακι. Φαινεται πως τρωγεται ο πατος σου.

    Μου αρέσει!

 14. Θα συμφωνησω με τον κυριο Β. Ραπτοπουλου, με μια διαφωνια στο συγκεκριμενο σημειο. Γραφεις πως.

  «..Εθνικισμός είναι να πιστεύεις ότι η χώρα σου (να πάλι η επιφυλακτικότητα να πει κάποιος τη λέξη «πατρίδα») είναι ανώτερη από τις άλλες χώρες, ή ότι ο λαός σου είναι ανώτερος από τους άλλους λαούς, ή απλώς ότι έχει χαρακτηριστικά τέτοια που τον καθιστούν ανώτερο….»,
  παρολο που ενας πολιτης ενος Εθνους εχει καθε δικαιωμα να καυχιεται για το σπιτι του. Κανεις μεγαλος και ουσιωδες δεν εχει ισχυριστει κατι τετοιο, ενα ειδος μισαλλοδοξης ερμηνειας του Εθνικισμου.

  Παρενθεση:
  Ενα ευστοχο αρθρο με αυτην την εννοια, πως ειναι αδιανοητο κανεις να πιστευει πως το να εισαι αριστερος αυτοματως αναιρεις και τον ορο Εθνος. Αυτες τις αξιες την θεση που εχει στην καρδια την ιδιοσυγκρασια και ταυτιση απο τα γενοφασκια του ο Ελληνας. Βεβαια εδω εξαιρουνται οι διεθνιστες και πασης φυσεως ανθελληνες.

  Η προσωπικη μου θεση για το Εθνος ειναι πως μπορουμε, ο καθε ενας μας, να ακολουθουμε πολλα πιστευω και κοσμοθεωριες/ιδεολογιες. Αλλα ολα αυτα ειναι υποταγμενα σε μια υπερτατη ενοτητα και σκοπο, αυτη του Εθνους και η φιλοπατρια ειναι δειγμα σεβασμου αγαπης και καθήκον προς το Εθνος, απο τον πολιτη.

  Η διαφωνια.
  Πρωτον. Αναλυσε το λιγο πιο βαθια θα δεις πως αυτη η αντιληψη περι εξισωσης των Εθνων, οπως εσυ ερμηνευεις αφου κανενα δεν ειναι καλυτερο, υπαγεται στην ‘ιδεολογια’ ή καλυτερα στην νοσηρη μισανθρωπη ιδεα της παγκοσμιοποιησης. Που σκοπος της ειναι να πολτοποιηση τα παντα.

  Δευτερον. Εθνικισμος απεχει πολυ μακρια απο μια αλαζονικη επιδειξη μεγαλομανιας και αυαταρεσκειας, δλδ, καπως «..το δικο μου ειναι καλυτερο και πιο αξιο απο το δικο σου…», αυτα που λενε τα πιτσιρικια μεταξυ τους.
  Οχι. Εθνικισμος ειναι να σεβεσαι τα αλλα Εθνη και να προωθεις την επικρατηση των διαφορων μεταξυ των Εθνων, διοτι ετσι δλδ, η διαφορετικοτητα εμπλουτιζει την κοινη μας ανθρωπινη πορεια προς το μελλον.
  Παντοτε θα εχουμε να δωσουμε και να παρουμε και αυτο το παρε δωσε ΔΕΝ υφισταται οταν εχουμε ομοιογενοποιηθει και εστεροποιηθει (σαν το ανουσιο σημερινο γαλα), σε αντιληψεις, νοοτροπιες, ηθη και ιδεες.
  Εθνικισμος ειναι να αγαπας καλυτερα το δικο σου, ειναι να εκφραζεις λατρεια και αγαπη σε αυτο που ειναι απο τα σπλαχνα σου, ειναι ο ανιδιοτελες ερωτας προς την πηγη που σου διαμορφωσε τις αξιες που εχεις τωρα και εσυ απορροφησει.
  Ποιος γονεας δεν αγαπα περισσοτερο το δικο του σπλαχνο, δεν λατρευει τα παιδια του περισσοτερο;;
  Αυτο ομως δεν αναιρει να δειχνει αγαπη να αναγνωρισει την ιδιετεροτητα και ομορφια το ωραιο προς τα αλλα παιδια, ετσι δεν ειναι;;

  Πιο εντεχνα ευστοχα και ουσιωδες το εκφραζουν οι Μεγαλοι, τα κεφαλαια του Ελληνικου Πολιτισμου. Παρακαλω διαβασε αυτα τα λιγα πιο κατω, κυριε Βαγγελη:

  Ίων Δραγούμης: «Από στενός πατριώτης γίνομαι εθνικιστής με τη συνείδηση του έθνους μου κι όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια, από άτομο γίνομαι Άνρθωπος, θέλω να είμαι ωραίο δείγμα Έλληνος Ανθρώπου. Να σκοπός μιας ζωής!»

  (δωσε προσοχη στις ομοιοτητες με το σημερα σε αυτα που εμρηνευει ο μεγαλος αυτος Εθνικος μας ποιητης – τοτε κομουνισμος σημερα ναζισμος, το ιδιο προσωπο του ανθελληνισμου)
  Αποσπάσματα από τη διάλεξη του Στρατή Μυριβήλη Ο Κομμουνισμός και το Παιδομάζωμα (1948).
  “Κάθε φορά που μια μεγάλη χαρά ή μια θλίψη έρχεται να συνταράξει ως τις εθνικές του ρίζες ένα λαό, τα άτομα που τον αποτελούν αισθάνονται τη βιολογική ανάγκη να συμπλησιαστούν και να συνειδητοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν την ομαδική τους αλληλεγγύη. Το ίδιο γίνεται όταν ένας μεγάλος κίνδυνος σταθεί πάνω από το εθνικό σύνολο.
  Τότε κάθε άτομο υπακούει σε μια μυστική, κεντρομόλο δύναμη, που το σπρώχνει να συσπειρωθεί γύρω στην κοινή, την παλιά και αγαπημένη εθνική εστία. Το αποτέλεσμα είναι θαυμαστό. Το απομονωμένο άτομο αισθάνεται τότε μέσα του τη δύναμη της ομογένειας του συνόλου, ο καθένας γίνεται η συνισταμένη όλων των συγκλινουσών θελήσεων.

  Μου αρέσει!

  1. eksothen αυτο το ομορφο που περιγραφεις ειναι εθνισμος,κι οχι εθνικισμος,γιατι αν ειναι πως θα αποκαλεσεις καποιον που μισει και συχαινεται ( ανευ λογου και αιτιας φυσικα, γιατι αν υπαρχει λογος αλλαζει το πραγμα) τα αλλα εθνη?

   Μου αρέσει!

 15. (Λοιπόν, έχω ακριβώς την ίδια απορία……….Γιατί φτάσαμε στο σημείο

  να ντρεπόμαστε να προφέρουμε την λέξη ‘πατρίδα;’ )

  Κύριε Ραπτόπουλε, συζητάτε συχνά με αριστερούς;

  Κι αν ναί, εξακολουθείτε νά’χετε απορίες σχετικά με την προφορά

  της λέξης ‘πατρίδα’, εκ μέρους τους;

  Σέβας.

  Μου αρέσει!

  1. Εσύ ξέρεις πολλά!
   Να σε βάλουμε στην Αστυνομία στην έκδοση ταυτοτήτων!
   Θα ρωτάς «αριστερός ή δεξιός»;
   Και μόνο στους δεξιούς να βγάζεις Ελληνική ταυτότητα
   στους αριστερούς «Προσωρινή Κάρτα Διαμονής Αλλοδαπών μέχρι να έρθουμε στην Εξουσία»
   Να ξεκαθαρίζουν από τώρα τα πράγματα και να ξέρουμε όλοι ποιοί είναι οι Έλληνες και οι ανθέλληνες, ‘νταξ’;;;;
   Τουρμποελληνιδάρα μου εσύ!

   Μου αρέσει!

 16. Βλεπω πολυγραφοτατους σαν τον κερκυραιο τον ανεμο κλπ
  μηπως θα μπορουσατε να μου δωσετε τους ορισμους του
  αριστερου και του πατριωτη?
  απ΄οτι καταλαβαινω ο καθενας εχει σχηματισει ενα διαφορετικο πρωτυπο
  και μαλλον δεν ειναι κατανοητο απο τους υπολοιπους.
  Ας ξεκινησουμε απο τα βασικα.
  τι
  πως
  που
  γιατι
  μετα παμε και στην κερκιδα των φανατικων οπου βασιλευει το χαος
  (το διανοητικο εννοειται)

  Μου αρέσει!

  1. Τι είναι αριστερός δεν νομίζω να χρειάζεται επεξήγηση, αν έχεις ελάχιστη πολιτική παιδεία θα πρέπει να γνωρίζεις

   Ας πάμε όμως στο πολυσυζητούμενο και αμφισβητούμενο από πολλούς θέμα του πατριωτισμού.
   Ορισμούς θα βρείς στις εγκυκλοπαίδειες, θα ανακαλύψεις όμως ότι πάλι δεν λένε τίποτα!
   Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψεις τι πιό μύχιες σκέψεις, τα πιό βαθειά και απόκρυφα συναισθήματα που περιέχει αυτή η λέξη.

   Εγώ κατά δική μου προσέγγιση θα το συνδέσω με την έννοια της οικογένειας σαν αρχικό κύτταρο του πατριωτισμού.
   Τι σκέφεται, πως δρα, τι αισθάνεται και πως αφοσιώνεται κανείς το ξέρει μόνον ο ίδιος!
   Οι υπόλοιποι μόνον από κάποιες εξωτερικές εκφάνσεις, ιδίως ακραίες, μπορούν να βγάλουν κάποια επι μέρους συμπεράσματα!
   Και την οικογένειά σου την έχεις σημαία μέσα σου, δεν την διαλαλείς πουθενα και με τυμπανολρουσίες, δεν κοκορεύεσαι και κομπάζεις για το πόσο καλός οικογενειάρχης ή μέλος είσαι!
   Μόνον οι πολύ δικοι σου, που έχεις αυτή την στενή σχέση και σε ζουν καθημερινά, μπορούν να αντιληφθούν -αλλά ακόμα και αυτοί μερικώς!- την σκέψη σου, την προσφορά σου, τα αισθήματα και την αφοσίωσή σου!
   Όποιος το αντίθετο κάνει, περιφέρει την οικογένεια του δημοσίως ανεμίζοντάς την σαν μπαντιέρα, περιαυτολογεί και κομπορημονεί, και ιδίως διατείνεται ότι είναι ο καλύτερο όλων, τότε είναι σίγουρο ότι κάτι πολύ-πολύ σάπιο κρύβεται εκεί μέσα!

   Κάνε επέκταση τώρα της έννοιας της οικογένειας πρός την έννοια της πατρίδας
   και της προσφοράς και αφοσίωσης στην οικογένεια προς αυτήν του πατριωτισμού!.

   Σίγουρα ο καθένας έχει διαφορετική στάση, διαφορετικές δράσεις και αισθήματα, διαφορετική αντίληψη για το τι αποτελεί αφοσίωση και προσφορά.
   Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι δεν δικαιούται κανείς τσογλάναρος να έρχεται με βάση την μαλακία που δέρνει τον δικό του εγκέφαλο και να σου αμφισβητεί έως και να μηδενίζει τα δικά σου αισθήματα, την αφοσίωσή και την προσφορά σου στην δική σου οικογένεια-πατρίδα!

   Οι τσογλάναροι αυτοί είναι τόσο ηλίθιοι όσο αυτοί που νόμίζουν ότι έγιναν προσωπικότητες και σπουδαίοι γιατί φόρεσαν ένα μπλουζάκι Λακόστ!

   Μου αρέσει!

   1. Οι πραξεις ‘μιλανε’, αυτες εχουν ουσια και δηλωνουν την αξια του Πατριωτη. Οταν υπαρχει προσφορα και αφοσιωση δεν υπαρχει λογος να αμυνθει κανεις για τον Πατριωτισμο του.

    Οταν ομως η αφοσιωση και η οποια προσφορα ειναι υποκριτικη και ανουσια τοτε, δυστυχως για αυτον θα αμφισβητηθει ο Πατριωτισμος του.

    Παραδειγματος χαριν.
    Δεν γινεται να λεω πως ειμαι Πατριωτης αλλα να εχω αποφυγει το χρεος μου στις Ενοπλες Δυναμεις. Εσυ τι λες μπορω μετα να δηλωσω πως ειμαι Πατριωτης, οταν την εχω σκαμπουλαρει;;

    Μου αρέσει!

   2. Και για πες μας …
    αφού οι πράξεις «μιλάνε», τι έχεις κάνει εσύ παραπάνω από μας που σε κάνουν άξιο Πατριώτη;

    Και μη μας πεις ότι εκτέλεσες το χρέος σου στις Ένοπλες Δυνάμεις (αν και για καραβανά σε κόβω)
    γιατι το 99,99% των Ελλήνων το έχει εκτελέσει, εκτέλεσα και γώ όσο μου αναλογούσε εκεί που κλήθηκα και μάλιστα στο πιό «ζόρικο» (τότε επί επιστρατεύσεως του ’87) τάγμα της Λήμνου .
    Κάτι άλλο που να σε κάνει πιό αληθινό Πατριώτη από μας;
    Θέλω να ακούσω πράξεις που «μιλάνε»!

    Μου αρέσει!

   3. Θεωρω οτι ο ορισμος του αριστερου δεν ειναι και τοσο αυταποδικτος οσο διατεινεσε αγαπητε και με ποια κριτηρια τον κανεις
    μου ειναι δυσκολο να το καταλαβω.Δεινω ενα παραδειγμα , οχι για αναλυση αλλα για μια κοινη βαση συζητησης , τον Ανδρεα Παπανδρεου
    Βλεπουμε ενα ατομο το οποιο εχει ξεκινησει απο μια καθαρα τροσκιστικη θεωρηση και κατεληξε σε μια επισκεψη -που οπως ο ιδιος ειπε αργησε να την κανει -δικαιωσης του ακρατου καπιταλισμου. Εν ολιγοις , μιλοντας παντα για ατομα και οχι για θεωρησεις , τι κατα την γνωμη σου πρεπει
    να τους χαρακτηριζει για να τους ονομαζουμε αριστερους ?η αρχικη τους θεωρητικη τοποθετηση η΄το συνολο της πολιτικης τους δραστηριοτητας?

    Μου αρέσει!

   4. Εσύ συνεπώς δεν αναφέρεσαι στον ιδεολογικό ορισμό του αριστερού αλλά σε αυτοπροσδιορισμούς και συνακόλουθες προσωπικές στάσεις που μας επαληθεύουν ή όχι!
    Ε ναι, αυτό είναι και θα παρεμένει ένα συνεχές ερώτημα για τον καθένα
    όσο βέβαια θα παραμένει και το κατά πόσον είναι κάποιος π.χ. χριστιανός … πατριώτης … έντιμος …. συνεπής κλπ.
    αλλά εδώ μπαίνουμε στα άδυτα της ανθρώπιμης φύσης και χαρακτήρα καθώς και της εξέλιξής τους στον χρόνο και της ανταπόκρισης σε συγκυριες, άγνωστα πράγματα και κανείς δεν στοιχηματίζει!

    Μου αρέσει!

  2. «Πατριωτης» για μενα ειναι:

   Οιοσδηποτε θελει να παραδωσει την Ελλαδα στα παιδια του,
   οπως τουλαχιστον την παρελαβε απο τους γονεις του…

   Πατριωτες υπαρχουν ψηφοφοροι και στελεχη σε ολα ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.
   Φροντιζει (οσο μπορει) Για ισοτητα, δικαιοσυνη,ελευθερια, η οποια
   Δεν προσβαλει τους υπολοιπους.

   ΑΤΥΧΩΣ στην Ελλαδα, μεταξυ των πολιτικων ελαχιστοι.
   Ενω μεταξυ πολιτων παρα πολλοι.
   Αρκετοι απο αυτους, εφονευθησαν, διοτι, ετσι συνεφερε το εκαστοτε κατεστημενο.
   Μπορουμε να δωσουμε παραδειγματα πατριωτων,
   αλλα ΔΕΝ χρειαζεται..

   Μου αρέσει!

  3. Κουίζ για εθνίκαρους πατριώτες

   Βάλτε λίγο τα σπαθιά στα θηκάρια
   μόνον όταν χρειαστεί να αποδείξετε τον πατριωτισμό σας θα ξέρουμε τι καπνό φουμάρετε
   και απαντήστε

   Ένας «ήρωας» σαν και σας που έχει χτίσει ένα άθλιο αυθαίρετο, είναι πατριώτης;
   Ένας που αφήνει τα σκουπίδια του στην παραλία;
   Ένας που γκαστρώνει τα αγροτικά του με χημικά και λιπάσματα;
   Ένας που διπλοπαρκάρει και στ’ αρχίδια του τι συνωστισμό θα κάνει;
   Ένας που ρίχνει τα απόβλητα της επιχείρησής του όπως είναι στο πλησιέστερο ποτάμι;
   Ένας που θεώρεί όποιον δεν έχει ίδιες απόψεις με τις δικές του, μίασμα-προδότη-ανθέλληνα;
   Ένας που γίνεται βίαιος τραμπούκος με όποιον έχει αντίθετες απόψεις;
   ………………………………….

   Μου αρέσει!

   1. Εσυ τελικα θελεις «διαβασμα» απο …παπα και διακο …..
    Κοπανησες 7 προτασεις,προσπαθωντας να περιπλεξεις νοηματα…
    Αστειος…
    Ανθρωπινες ατελειες, προσπαθεις να της εμπλεξεις με κεφαλαιωδους σημασιας εννοιες..
    Ρωτα μας λοιπον εαν ενας εθνικιστης πατριωτης μπορει να γινει παπας,να γιαλιζει ..παπουτσια
    Η,τελος ,βρε αδελφε, αν επιτρεπεται να παρη διαζυγιο…
    Ειναι ξεκαθαρα ΑΛΛΟ πραγμα να αγαπας τον τοπο σου με τον τροπο που ειπα #21 ζ.
    Και αλλο πραγμα να εισαι σωστος κοινωνικα πολιτης..
    Προτιμω καποιον που δεν ειναι «τελειος»πολιτης, αλλα αγαπα τη πατριδα του…
    Απο καποιον που το «παιζει» αψογος, και ειναι ετοιμος να παραδωσει τα ιερα και τα οσια του σε ΣΚΥΛΟΥΣ.
    Λοιπον ψαξε κανεναν αλλον να αναπτυξεις της ιδεες σου…..
    Αυτους που υποστηριζεις εσυ, εχεις το πιστευω πως ειναι οι αγιοι που θα σωσουν τον Ελληνισμο.
    Ξαναψαξε το.
    Το μονο που στη πραγματκοτητα ξερεις να κανεις,ειναι να βριζεις τη χρυση αυγη..
    Πες μας λοιπον ποιο κομμα ειναι ποιο πατριωτικο.
    Εστω μαυτα που λεει..
    Αυτο που υποστηριζεις εσυ ??
    Ε ? ! ! !

    Μου αρέσει!

   2. Ένας που γαμεί την πατρίδα του όπου βρεθεί και όπου σταθεί, κάθε ώρα κάθε στιγμή , ξεκινώντας από το σκουπίδι του και φθάνοντας στην πιό ψηλή υπεύθυνη θέση.
    χεστήκαμε για την αγάπη που δηλώνει, χεστήκαμε κι αν βλέπει τον εαυτό του Κολοκοτρώνη στον καθρέφτη τουι!
    Για ποιά ιερά και όσια μιλάς; Τι είναι αυτά;
    Αν ιερά και όσια δεν είναι πρώτα απ’ όλα οι συμπολίτες σου και ο ζωτικός χώρος που μοιράζεσαι μαζί τους για να υπάρχεις και να δημιουργείς και ΑΥΤΑ να σέβεσαι; τι σκατά είναι αυτά τα ιερά και όσια και πού βρίσκονται;
    Ιδεαλιστικές ΜΠΟΥΡΔΕΣ για να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους!
    Και να καταστρέφετε καθημερινά την πατρίδα από την βλακεία και ανευθυνότητά σας!
    Κατάλαβες πατριωτάρα μου;
    Αλλα΄αν είχες καταλάβει δεν θα ήσουν κλουβιαύγουλο!

    Μου αρέσει!

   3. 1.Συμπατριωτες μου ΔΕΝ ειναι οι λαθρομεταναστες….
    {Τους οποιους το κομμα σου τους λιβανιζει}

    2.Για μενα τα ιερα και οσια ειναι: Πατριδα,οικογενεια,θρησκεια,
    {Σχετικα με την θρησκεια δεχομαι δογματα αλλων Ελληνων ,χωρις να με ενοχλουν}

    3. Δεν με απασχολουν ΝΟΜΙΜΟΙ μεταναστες..

    4. Ιδεαλιστικη μπουρδα ειναι: Ολοι στη γη ειμαστε ΕΝΑΣ λαος.
    { Ελατε σλαβοι,αλβανοι,βουλγαροι, παρτε την μακεδονια και τη θρακη}
    {Το αιγαιο ανηκει στα ψαρια του}

    5. Η, το ΜΕΓΚΑ.ΑΝΤ1,ΣΤΑΡ, βλεπει καποιος, ειναι το ιδιο να παρακουλουθει εσενα.

    6. Αντι να στρεφεσαι εναντιων αυτης της «ΑΙΣΧΡΗΣ κυβερνησης»……
    {Σου πεταγονται τα ματια εξω, με την χρυσαυγη και τους ψηφοφορους της…

    &.7. Πηγαινε σε ψυχολογο να εξετασει τα νευρα σου..
    {Η, Ακολουθησε την συμβουλη μου και πηγαινε διακοπες…..}

    8. Δυστυχως ΔΕΝ εισαι ικανος να κανεις διαλογο,μονο ξερεις να βριζεις..
    {Μπορω και γω να ανοιξω βοθρο, και καλυτερα απο σενα.}

    Μου αρέσει!

 17. ΚΕΡΚΥΡΑΙΕ,
  ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ;;;;
  ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ (ΤΟ 22) ΠΩΣ ΧΑΡΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ;;;; (ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ)
  ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ (ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ) ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ;;;;
  ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ, ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;;;
  ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΦΑΖΟΥΝ, ΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;
  ΘΕΛΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ;;;;
  ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΛΕΤΕ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΑΠΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΘΡΕΨΕ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ» ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!!!!!!!

  Μου αρέσει!

  1. Από που μαθαίνεις Ιστορία, από που παίρνεις πληροφόρηση;
   Αποκλειστικά από ακροδεξιά σάιτ!!!
   Και θέλεις εγώ να καθήσω να σχοληθώ στα σοβαρά;
   Λυπάμαι, αλλά δεν έχω σκοπό να σπαταλιέμαι τόσο!

   Μου αρέσει!

   1. Δεν ξερω εαν θελει η σχολιαστης ΗΛΕΚΤΡΑ να ‘σχοληθεις’ εσυ μαζι της αλλα σιγουρα ΔΕΝ μπορεις να ασχοληθεις εσυ μαζι της, διοτι σου λειπει η ικανοτητα του διαλογου. Μαχλεπι.
    Εχεις γινει σχολιαστικος τυχοδιωκτης, ρεε.

    Η δικια σου θεση βρε παλικαρακι στο θεμα ποια ειναι;; Να κανεις ανουσια και τυφλη ιδεολογικη αντιπαραθεση σε οποιον θεωρεις ιδεολογικο αντιπαλο ή κατα εσε ‘φασιστα’;; Και εσυ ρε πομολο που εστερνιζεσαι τον σταλιν τι εισαι, δημοκρατης’;;

    Αντε να πας να αγορασεις πετρελαιο για την σομπα σου. Διοτι προβλεπω πως για εσας τους κρυπτο φασιστες με την κοκκινη χρεια, ερχεται πολιτικος και κοινωνικος χειμωνας, πολυ βαρυς ο χειμωνας που θα περασετε.
    Να μου το θυμηθεις, εδω ειμαστε και θα τα λεμε, οταν σας εχει σκεπασει το πολιτικο χιονι. Σταχτομπουτα θα μου γινεις.

    Μου αρέσει!

 18. Ηλεκτρα ειναι εντελως αντιεπιστημονικος ο τροπος που βλεπεις τα πραγματα. Οταν λεμε την λεξη ανθρωπος π.χ και θελουμε να καταληξουμε τι αξια θα του δωσουμε, που θα τον τοποθετησουμε, ειναι αντιεπιστημονικο να ψαξουμε να βρουμε ειτε μερκες χιλιαδες των πιο ευγενικων και αξιων ,ειτε ολων των μαχαιροβγαλτων, ουτε τους ανθρωπους μιας περιορισμενης εποχης, ειτε τους ηρωες, ειτε τους κατακτητες. Αν δε προκειται για ιδεολογια πχ. Μωαμεθανισμος ψαχνουμε πρωτα τα γραπτα για το τι σημαινει ,και μετα πως τον εξεφρασαν οι ανθρωποι που τον ασπαστηκαν, που αν προσεξεις δεν τον καταλαβαν, κι ουτε τον εφαρμοσαν στην πραξη ολοι το ιδιο.Πολυ μου αρεσει ο ορος Ελληνοφωνος, πχ. Σαμαρας. Γιατι το ιδιο να μην το υιοθετησουμε και για τους κομμουνιστες, τους χριστιανους κλπ.Δηθεν, η σε εισαγωγικα, τους αποκαλω εγω, …κομμουνιστοφωνους πες τους εσυ Ετσι θα συνεννοηθουμε..

  Μου αρέσει!

 19. Γιατι στην…μεταπολιτευτικη πολιτικη τους…

  για να ευχαριστησουν …τον παππου για την νομιμοποιηση τους…

  απαρνηθηκαν την ιδεολογια τους…την εκαψαν…την πεταξαν στο πυρ …

  Επρεπε ομως να κρατησουν κατι απο την ..ταυτοτητα τους ..και να στηριζουν γυρω της την …ιστορικη (!) χαχα…ιδεολογια !

  Κρατησαν λοιπον ..

  εχθρος των παντων …ο καπιταλας…τα αφεντικα!

  Ειμαστε με τον…εργατη!

  Ξεμεινε απο..εργατες η ελλαδα…

  ανοιξαν λοιπον πανια ….στους μεταναστες εργατες!

  Παντα χρειαζεται ενα ..κοπαδι το καλοταισμενο βοσκο!

  Αλλωστε ..ο κομμουνισμος …ειναι παγκοσμια θρησκεια…αρα…..ολοι οι εργατες ..προστατευονται απο το ΚΚΕ…

  αρα …εχθρος ..οι αλλοι!

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s