olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Μα τα χίλια Άλεφ!Οι αρχαίοι Μακεδόνες στέλνουν αδιάβαστους,γλωσσολόγους και «πρόθυμους»..

Posted by Βισάλτης στο Σεπτεμβρίου 22, 2013

Ευβοϊκός σκύφος με εγχάρακτη επιγραφή: Είμαι [το ποτήρι/αγγείο;]  του Ακεσάνδρου. [… όποιος μου το στερήσει … τα μά]τια του (ή τα χρήματά του) θα στερηθεί. Ευβοϊκό αλφάβητο  και ιωνική διάλεκτος περίπου 720 π.Χ.

Ευβοϊκός σκύφος με εγχάρακτη επιγραφή: Είμαι [το ποτήρι/αγγείο;]
του Ακεσάνδρου. [… όποιος μου το στερήσει … τα μά]τια του
(ή τα χρήματά του) θα στερηθεί. Ευβοϊκό αλφάβητο
και ιωνική διάλεκτος περίπου 720 π.Χ.

Ακέσανδρος, Αλέξανδρος & Φιλίων, μας έστειλαν… αδιάβαστους

«Τα »Γράμματα από το Υπόγειο» της Μεθώνης, μας έστειλαν αδιάβαστους.Τα νέα ευρήματα αλλάζουν την Ιστορία, τη φιλολογία, τη γλωσσολογία. Η ελληνική γλώσσα, όπως φαίνεται στα ενεπίγραφα αγγεία του ύστερου 8ου και του πρώιμου 7ου αιώνα π.Χ., όχι μόνον υπάρχει, αλλά εμφανίζεται με παγιωμένη γραμματική και συντακτική δομή».Αυτά λέει στη Γιώτα Μυρτσιώτη της «Καθημερινής» ο καθηγητής ΑΠΘ Γιάννης Τζιφόπουλος, αναφερόμενος στις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μεθώνη της Πιερίας, με την ευκαιρία έκθεσης σχετικών ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης -από 12 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ο τίτλος της Εκθεσης «Γράμματα από το Υπόγειο. Γραφή στη Μεθώνη της Πιερίας»).

Το ότι η έκθεση άνοιξε ενώ διεξάγεται η ηρωική εκστρατεία της κυρίας Ρεπούση εναντίον των Αρχαίων Ελληνικών ας μη θεωρηθεί ως υπονόμευση του έργου της. Πρόκειται απλώς για μια σύμπτωση οφειλόμενη στις συμβατικές/τυπικές διαδικασίες των αρχαιολογικών ερευνών και της λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων στην Ελλάδα: τα νέα ευρήματα πρέπει να εκτίθενται με κάποιον τρόπο ειδικότερης προβολής, για να πληροφορείται περί αυτών και το ευρύτερο κοινό, πέραν της αντίστοιχης επιστημονικής κοινότητας. Στο κοινό αυτό μπορεί να περιλαμβάνονται ακόμη και πρωθυπουργοί κατεχόμενοι από τη φαραωνική μεγαλομανία της ανέγερσης γιγαντιαίων μνημείων ιστορούντων ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πρόγονος του κ. Γκρούεφσκι -όπως πιστοποιεί αυτό τούτο το όνομά του. Και το δικό του και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Διότι, όπως εξηγεί η, κατά την κ. Ρεπούση, «νεκρή γλώσσα», δηλαδή η αρχαία ελληνική, το «Αλέξανδρος» είναι σύνθετο από το ουσιαστικό «ανήρ» (ανδρός, ανδρί, άνδρα, οπόθεν και το «θνησιγενές», δηλαδή -με αυθαίρετη αντιμετάθεση του νοήματος- το γεννημένο από τη… νεκρή γλώσσα νεοελληνικό άνδρας) και το ρήμα «αλέξω» (αποκρούω, αμύνομαι, νικώ), που σημαίνει αυτός που (στο κοινωνικό και αξιολογικό πλαίσιο μιας «ηρωικής εποχής», όπου όντως ο πόλεμος είναι «πάντων πατήρ») αντιμετωπίζει και νικάει τους άνδρες.

Όμως για να καταλάβουμε καλύτερα τη σχέση του κ. Γκρούεφσκι με τα αρχαία και τόσο περίπλοκα ελληνικά, πρέπει να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες από το ρεπορτάζ της κ. Μυρτσιώτη. Το θέμα τίθεται ως εξής: Στις ανασκαφές της Μεθώνης ήρθε στο φως «μια υπόσκαφη κατασκευή, λάκκος βάθους 11 περίπου μέτρων, πιθανότατα αποθηκευτικού χαρακτήρα. Κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της (αρχαίας) αγοράς, αλλά λόγω στατικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Επιχώθηκε βιαστικά λίγο μετά το 700 π.Χ. […] αφήνοντας ανέπαφα επί 28 αιώνες στη Μεθώνη Πιερίας…[…]»… πλείστα αρχαιολογικά αντικείμενα από μια περίοδο κατά την οποία άρχισε να χρησιμοποιείται η αλφαβητική γραφή στον ελλαδικό χώρο. «Από τα χιλιάδες θραύσματα ξεχωρίζουν 191 ενεπίγραφα αγγεία, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται στον ύστερο 8ο και τον πρώιμο 7ο αιώνα π.Χ.».

Τι είναι γραμμένο σ’ αυτές τις επιγραφές με τα αρχαιότατα δείγματα της ελληνικής αλφαβήτου, η οποία 1.500 χρόνια αργότερα χρησίμευσε ως βάση για τη γραφή της σλαβικής γλώσσας, την οποία ομιλεί ο κ. Γκρούεφσκι; Πολλά και διάφορα, αλλά κυρίως υπογραφές… ιδιοκτησίας! Σε αντίθεση με πολλούς σύγχρονους Ελληνες, που αδιαφορούν αν διαπράττεται, υπό την προστασία ενός διεθνούς πνεύματος κλεπταποδοχής, ξεδιάντροπη κλοπή του ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος της Μακεδονίας, οι αρχαίοι πρόγονοί τους φαίνεται ότι δεν σήκωναν τέτοια αστεία. Και έτσι, σ’ ένα αγγείο της Μεθώνης διαβάζουν οι επιγραφολόγοι στην παγιωμένη πλέον ελληνική γραφή: «Είμαι του Ακεσάνδρου. Οποιος μου το στερήσει, τα μάτια του ή τα χρήματά του θα στερηθεί». (Τέτοιου είδους «αποφθέγματα»/ δείγματα μιας μακραίωνης επιβίωσης και μιας πολιτισμικής συνέχειας απαντούν ακόμη στον λαϊκό βίο. Π.χ., στη Θάσο απαγγέλλεται το τετράστιχο: «Οποιος λυγαριά δεν πιάσει/ την αγάπη του θα χάσει,/ Κι όποιος δεν τη μυριστεί/ θα την αποχωριστεί»). Σε άλλο αγγείο γράφει επίσης: «Είμαι του Φιλίωνα».

Ο Ακέσανδρος, παρατηρεί η κ. Μυρτσιώτη, «φαίνεται πως μόνο τα χείλη του ήθελε να αγγίζουν (το αγγείο) στα συμπόσια της αρχαίας Μεθώνης. Μεγάλη η κοινωνιολογική, η ανθρωπολογική και η ιστορική διάσταση της περιπαικτικής εντολής του Ακέσανδρου για τα συμποσιακά γλέντια. Πιο πολύτιμο, ωστόσο, αναδεικνύεται το αρχαιότερο συμποτικό επίγραμμα σε ιαμβικό τρίμετρο που φέρει εγχάρακτα το αγγείο του, αποκαλύπτοντας μια από τις πρωιμότερες επιγραφές του ελλαδικού χώρου και τη μοναδική στον βορειοελλαδικό και τη Μακεδονία».

Ο γράφων, πάντως, θα προσθέσει και μια άλλη διάσταση της εντολής του Ακέσανδρου: την ετυμολογική! Όπως το Αλέξανδρος βγαίνει από το αλέξω και το άνδρας, έτσι και το όνομα Ακέσανδρος βγαίνει από το άκεσις*, ακέσιος (θεραπεία, θεραπευτικός -λόγου χάριν ο θεός Απόλλων προσονομαζόταν και Ακέσιος, γιατί θεράπευε τις ασθένειες) και το άνδρας. Το δε Φιλίων της άλλης επιγραφής προδήλως προέρχεται από τη λέξη φίλος, φιλία. Τι προκύπτει από αυτά; Απλούστατα, ότι ο σφετερισμός του Μεγαλέξανδρου και του Φιλίππου και του ονόματος της Μακεδονίας από τους συμπαθείς μας γείτονες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παράνοια του «Μακεδονισμού» και των εθνικιστικών του ληρημάτων δεν έχει τόσο ανάγκη ενός Αλεξάνδρου, αλλά ενός Ακεσάνδρου, που να την υποβάλει στη θεραπευτική αγωγή εκμάθησης της Ιστορίας. Αυτά δε, από ελληνικής πλευράς, με όλη τη φιλική διάθεση που εκπηγάζει από την ετυμολογική καταγωγή ενός αρχαίου Φιλίωνα…

* Από το ρήμα ακέομαι=θεραπεύω βγαίνει ο γνωστός και στη γλώσσα των νομικών ιατρικός όρος «ανήκεστος» (βλάβη), ήτοι αθεράπευτη, πιθανώς δε, κατά Μπαμπινιώτη, και η πανάκεια, η οποία, ατυχώς, δεν έχει ακόμη εφευρεθεί για να θεραπεύσει τον ασυγκράτητο φιλελληνισμό του Μαρκ Μαζάουερ, που τόσο θαύμασε και θαυμάζει ο εγχώριος προοδευτισμός. Νέο σύμπτωμα αυτού του φιλελληνισμού στον πρόλογο και στην πρώτη πρώτη παράγραφο του διαφημισμένου από μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα συγγράμματός του «ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ – Ο Ευρωπαϊκός Εικοστός Αιώνας», όπου διαβάζει κανείς: «Ορισμένα έθνη -όπως η Πρωσία-εξαλείφθηκαν από το χάρτη και τη μνήμη των ζωντανών ανθρώπων. Αλλα -όπως η Αυστρία και η Μακεδονία- έχουν ηλικία μικρότερη από τρεις γενιές».

Έθνος, λοιπόν, η Μακεδονία. Και μάλιστα με την έννοια του κράτους – έθνους, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα. Περιττεύουν τα σχόλια. Είναι προφανές ότι, εν προκειμένω, περισσεύει η αίσθηση και η αυτάρκεια του «Αυτός Εφα».

ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΙΧ. ΔΩΣΣΑ / Αγγελιοφόρος της Κυριακής

www.visaltis.net/

64 Σχόλια to “Μα τα χίλια Άλεφ!Οι αρχαίοι Μακεδόνες στέλνουν αδιάβαστους,γλωσσολόγους και «πρόθυμους»..”

 1. Θεσσαλός said

  Aναμενονται με αγωνια οι εκτιμησεις των «Πανεπιστημονων» :

  Βουλγαρης Χρηστος, Μακεδονας Ακριτας(!), Ορθολογιστης….

  Μου αρέσει!

  • νκ said

   μεχρι να οργανωθουν

   ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ;
   Διώκεται το “δεξί χερί” του Α.Τσίπρα ο Γ.Σταθάκης σε βαθμό κακουργήματος
   22/09/13 – 15:36

   Θέμα νομιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται μετά την παραπομπή με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος ενός εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ:

   Συγκεκριμένα ο Γιώργος Σταθάκης (στο μέσον της φωτογραφίας) της ηγετικής ομάδας του κόμματος και “σκιώδης” υπουργός Οικονομικών, παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

   Εκτός του κ. Σταθάκη κατηγορούμενοι είναι ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Ευρ. Στεφάνου καθώς και οι Χρ. Νικολάου, Αλ. Καλοκαιρινός, Παν. Κωνσταντόπουλος, Μιχ. Ταρουδάκης, Ι. Μιμίδης, Χαρ. Σαββάκης, Σκ. Παπαιωάννου, Βασ. Καρδάσης, Νικ. Φαράκλας, Νικ. Ανάγνος, Ι. Αντωνιάδης, Γ. Τζιρίτας. Δημ. Κυρτάτας, Νικ. Μοσχονάς και Δημ. Πλουμίδης, οι περισσότεροι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

   Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

   Μου αρέσει!

  • Ιωάννης. ο Peacemaker said

   Τι κρίμα που μέχρι στιγμής ο θεσσαλός έχει αγνοήθει παντελώς από τους θιγμένους!!Θίχθηκαν παρακαλώ χωρίς να συντρέχει λόγος,αλλά ας είναι!!

   Μου αρέσει!

  • Θεσσαλός said

   Ολα τα σκουληκια μαζι…προβλεπομενα….

   Μου αρέσει!

   • Παύλος Κριεζής said

    ΣΥΝΩΜΟΤΑΞΊΑ ΠΥΡΉΝΩΝ ΤΗΣ Μ@Λ@ΚΊΑΣ.

    Μου αρέσει!

   • GEODETIS said

    Θεσσαλέ ποια είναι η ετυμολογία της λέξεως ¨Θεσσαλία¨ ;;;;

    και μία παράκλησή δεν χρειάζεται να δίνεις τέτοιες σφοδρές διαδικτυακές ¨μάχες¨, για την ιδεολογία σου …. οι ιδεολογίες είτε είναι νοητικά εύπεπτες – είτε όχι ….. δηλαδή …. ποτέ μα ποτέ δεν υπάρχει περίπτωση ένας ¨διεθνιστής¨ να καταλάβει την επιμονή σου, στην διατήρηση των χωραφιών του παππού σου, υπό τον έλεγχο των Ελλήνων κατά το Γένος και την ασφάλεια του τάφο αυτού (εάν ζει γερός να είναι) ….. εάν καταλάβει αυτή σου την παραδοσιακή προσήλωση, απλά δεν είναι διεθνιστής …… οπότε του γυρίζεις την πλάτη και τον αφήνεις να βολοδέρνει μεταξύ Ροζα Λούξεμπουργκ και Πάρβο …. άλλωστε η ιστορία έχει γίνει γνωστή ….. δεν είναι θέμα ερμηνείας αλλά πραγματικών γεγονότων ……. αυτά …..

    Μου αρέσει!

   • Βούλγαρης Χρήστος said

    Μιλα και ο τρελλαλβανογκρούετζος,-von paulus,,,

    Μου αρέσει!

 2. νκ said

  Μαρκ Μαζάουερ

  «ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ – Ο Ευρωπαϊκός Εικοστός Αιώνας», όπου διαβάζει κανείς: «Ορισμένα έθνη -όπως η Πρωσία-εξαλείφθηκαν από το χάρτη και τη μνήμη των ζωντανών ανθρώπων. Αλλα -όπως η Αυστρία και η Μακεδονία- έχουν ηλικία μικρότερη από τρεις γενιές».

  να μας το εξηγησουν, οι ανθελληνες τσιπροσαμαραδες

  Μου αρέσει!

 3. Καψούρης said

  Γεωργία, η καρδιά μου έχει ραγίσει σαν αμφορέας. Γύρισε πίσω και θα τα ξεχάσω όλα. ‘Ολα δικά σου. Και το μηχανάκι μου που καβαλούσες όλο τον Αύγουστο δικό σου – έβαλα καινούργια σέλα, όπως μου ζήτησες.

  Πάρε με στο κινητό μου, σε παρακαλώ. Θα βάλω δάχτυλο στην μπρ’ιζα να ανάψω σα το κεράκι της λαμπρής.

  Άπονη γυναίκα, σου τα έδωσα όλα. Σε θέλω όπως είσαι

  Μου αρέσει!

 4. Villiotis said

  Εἴπαμε!!!! Τῆς κυρίας Ρεπούση εἶναι νεκρά, ὅσα στοιχεῖα περιεἶχε τυχόν, ἀπό τήν ἐποχήν τῆς ἀνθελληνικῆς Σορβώνης ἡ κρανιακή κοιλότης της. Κατά δεύτερον

  λόγον «δεῖται ἐλεβόρου» κατά ἰητρόν Ἱπποκράτην.

  Ἔρρωσθε

  Ἡμιμαθής Ἕλλην

  Από: http://www.olympia.gr [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Αποστολή: Sunday, September 22, 2013 11:11 PM
  Προς: civi2000@otenet.gr
  Θέμα: [Νέο άρθρο] Μα τα χίλια Αλέφ!Οι αρχαίοι Μακεδόνες στέλνουν αδιάβαστους,γλωσσολόγους και “πρόθυμους”..

  visaltis posted: «Ακέσανδρος, Αλέξανδρος & Φιλίων, μας έστειλαν… αδιάβαστους «Τα »Γράμματα από το Υπόγειο» της Μεθώνης, μας έστειλαν αδιάβαστους. Τα νέα ευρήματα αλλάζουν την Ιστορία, τη φιλολογία, τη γλωσσολογία. Η ελληνική γλώσσα, όπως φαίνεται στα ενεπίγρα»

  Μου αρέσει!

 5. ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ said

  Τι ηλίθιος τίτλος…Προβοκατόρικος και πάλι…Τι σχέση έχουν τα ευρήματα με το αλφάβητο και το άλεφ και το πότε ήρθε το αλφάβητο στον Ελλαδικό χώρο;; Αφού ήδη υπάρχουν επιγραφές τις ίδιας σχεδόν περιόδου με αλφαβητική γραφή. Στο αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται η πρώτη και ονομάζεται Οινοχόη του Διπύλου με την επιγραφή «ΗΟΣΝΥΝΟΡΧΕΣΤΟΝΠΑΝΤΟΝΑΤΑΛΟΤΑΤΑΠΑΙΖΕΙΤΟΤΟΔΕΚΛΜΙΝ». Επίσης υπάρχει αντίστοιχο εύρημα με το παραπάνω στις Πιθηκούσες, με την αντίστοιχη επιγραφή «Ανήκω στον Νέστορα» ….

  Κανέναν δεν στέλνουν αδιάβαστο . Εδώ αναφέρεται στη σχέση της Ελληνικής γλώσσας αναφορικά με τους Σλάβους και τα Σκόπια…όχι στο αλεφ…

  Μου αρέσει!

  • visaltis said

   !!!! Δεν καταλαβαίνω γιατί «μυγιάζεστε» κ.Ορθολογίστη .Ο τίτλος ανήκει στην συντάκτρια κ.Μυρτσιώτη και τον καθηγητήΤζιφόπουλο.Εν τους θεωρείτε ηλίθιους ,τότε οκ.Και φυσικά το άρθρο αναφέρεται στη σχέση της Ελληνικής γλώσσας αναφορικά με τους Σλάβους. Αναφορές στο πότε ήρθε το αλφάβητο στον Ελλαδικό χώρο που τις είδατε;
   Το, «μα τα χίλια Αλεφ» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούμε καθημερίνα -άλλωστε είναι μέρος της ιστορίας μας- και η σύνδεση με το άρθρο από μέρους σας,μπορώ να το αποδώσω μόνο σε εμμονικά σύνδρομα που πιθανόν σας καταδιώκουν..!!. Ειλικρίνα΄, χαλαρώστε και μην τσιμπάτε και «καρφώνεστε» με αυτόν το τρόπο,αδικώντας τον εαυτό σας…
   Το άρθρο άλλωστε,είναι ξεκάθαρο…

   Μου αρέσει!

   • ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ said

    Συγγνώμη αλλά τα σχόλια των αποκάτω τα διαβάσατε;;; Αν εσείς γράφεται τέτοιυς τίτλους, όπως «Μα τα χίλια Αλεφ» τότε και οι αντίσοιχοι Θεσσαλοί θα το πάνε…αλλού…ξέρετε εσείς που…Αυτοί έχουν εμμονές όχι εγώ..οι Θεσσαλοί…
    Εσείς όμως και παλαιότερα έχετε βάλει αντίστοιχους τίτλους σε άσχετα θέματα, σωστά;;;

    Δεν θεωρώ ηλίθιους τους αρχαιολόγους…αλλοι είναι αυτοί….

    Μου αρέσει!

   • ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ said

    *αλλοι είναι οι ηλίθιοι

    Μου αρέσει!

   • ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ said

    *γράφετε

    Μου αρέσει!

   • Θεσσαλός said

    Τσουζει η θεσσαλια στα μογγολια…..

    Μου αρέσει!

   • Ακέλας said

    Δεν μου λέτε ρε παιδιά:…Τι σημαίνει «σημαίνον»και «Σημαινόμενον»,και γιατί οι …Χαβανέζοι τον αετό τον λένε «Αέτο»,τον Λαό «Λαούι, οι Αζτέκοι την Πρωτεύουσα τους «Τεό-τείχη-ατλάν»,το ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά σ’αυτήν «Πω-πω-καταπέλτ(ης!)…Ρωτάω έτσι γιά να μου φύγει η απορία γιά το πως μια νεκρή γλώσσα κατάφερε να «περάσει» χιλιάδες λέξεις της σε λαους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης! …Τώρα το τι λέει η κάθε κα Ρεπούση ή Ρεπούσος που κρύβονται πίσω απ’αυτήν:….Αχός σαθρός ακούγεται πολλές τσιχλόφουσκες σκάζουν!

    Μου αρέσει!

  • Αδαής πολίτης said

   Ο τίτλος «Μα τα χίλια Άλεφ!Οι αρχαίοι Μακεδόνες στέλνουν αδιάβαστους,γλωσσολόγους και “πρόθυμους” ανήκει στην συντάκτρια κ.Μυρτσιώτη και τον καθηγητήΤζιφόπουλο;
   Μς το επιβεβαιώνετε κ. Βισάλτη;
   Η συντάκτρρια την «Καθημερινής» έβαλε αυτόν τον τίτλο για την συνομιλία της με τον καθηγητή κ.Τζιφόπουλο;

   Εγώ τόσο από τον τίτλο όσο και από το υπόλοιπο κείμενο προσωπικά καταλαβαίνω το εξής απλούστατο
   Ότι για άλλη μιά φορά και ως είθισται στην γυφτοΕλλάδα του «ότι δηλώσεις είσαι» και «σε ποιόν έχεις να δίνεις λόγο», ένας άκρως συμπλεγματικός αμόρφωτος «ιστοριοδιφών» ελληνάρας επιχειρεί φθηνότατη και σαχλή προπάγάνδα των ιδεοληψιών του, πατώντας έντεχνα (κανόνας αυτό για να αντληθεί «κύρος» και «επιστημονικότητα») σε κάποια λίγα, προσεκτικά επιλεγμένα αποσπάσματα πραγματικών λεχθέντων πραγματικών επιστημόνων, τα οποίας όμως, για ένα προσεκτικό παρατηρητή, καθόλου δεν είναι στο ίδιο πνεύμα με όσες αρλουμπολογίες ο ίδιος γράφει!
   Παλιό το κόλπο αλλά περνάει σε απαίδευτους και αφελείς!

   Να μην ασχοληθώ με τις αρλουμπολογίες και τις ψυχώσεις του ιστορικού «διαφωτιστή» μας.Προτιμώ να πάω για ένα υπνάκο αντί να μαζοχίζομαι!
   Αν κάποιος επιμένει πάντως θα μου πάρει ολόκληρο κατεβατό να τις απαριθμήσω!

   Μου αρέσει!

 6. Όποιος θέλει να διαβάσει τι ακριβώς υποστηρίζει ο καθηγητής Τζιφόπουλος στο…. h**p://www.academy.edu.gr/files/prakt_alexandros/01_05_pr_al.pdf

  Μεταξύ άλλων μιλάει ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ!!!!!

  Τα υπόλοιπα είναι εφευρήματα.

  Μου αρέσει!

  • ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ said

   Μπράβο που το βρήκες…εδώ,κάποιοι, θέλουν να το παρουσιάσουν από τη δική τους μεριά…την ιδεολογική..Είδες τι έγραψε πιο πάνω ο Θεσσαλός;;;…»αναμένονται οι (παν)επιστήμονες»…οι αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν τα συγκεκριμένα ευρήματα τι είναι;;;

   Μου αρέσει!

  • Βούλγαρης Χρήστος said

   Καλήσπέρα και απο μένα Μακεδόνα θυμάσαι πρίν απο μέρες που είχα γράψει ότι οι «αντισυμβατικοί» οι οποιοί «ω του θαύματος» ανήκουν σε ενα συγκεκρίμενο χώρο θα έδιναν το «δικιαώμα» στους οπάδους της ρεπούση να βαλουν οσούς πραγμάτικά ασχολουνται με την Ιστορια αυτής της χώρας στο ίδιο τσουβάλιι με τους «αντισυμβατικούς»;Σημέρα ¨στην ανάρτηση «Είναι η Μαρία Ρεπούση ο Nibiru;» έγινε ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ απο έναν οπάδο της ρεπούση…»Του κακου μου ειμαι μάντης;» όπως εγράψε και ο Σοφοκλής στον Οιδιπόδα Τυράνο αν θυμάμαι καλά.Τα «συγχαρητήρια» μου στους «αντισυμβαρικούς» τα «κατάφέραν» ,Αναρωτίεμαι μόνο αν είναι απλώς βλάκες η ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ήταν ο σκοπός τους από την αρχή δηλάδη «η αθώώση» της ρεπούση

   Μου αρέσει!

   • Χρήστο καλημέρα,
    στο εξωτερικό, εδώ και χρόνια έχουν γράψει οι κλασικιστές ότι αιτία ανόδου της ψευδοεπιστήμης είναι οι μεταμοντερνικές αντιλήψεις. Προσωπικά το είχα περιγράψει ως εθνομηδενιστικό μεταμοντερνισμό, δηλαδή :

    Ο εθνομηδενισμός είναι η ιδεολογική στάση της ολοκληρωτικής απόρριψης των αντίθετων ως προς τις νεωτερικές/μετανεωτερικές απόψεις σε ότι αφορά την γενεαλογία του εθνικισμού και του Έθνους, και κωδικοποιείται σε μία ιδεολογία που αναγορεύει σε ηθικό και πρακτικό καθήκον την προώθηση αυτού του αρνητισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και νομοθετικής ζωής της Ελλάδος αλλά και της φιλοσοφίας του Ελληνισμού ή Ελληνικότητας.

    Ο εθνομηδενισμός χρησιμοποιεί μια «επιστημονική μεθοδολογία», μέσω της οποίας έχει ήδη προκατασκευάσει συμπεράσματα, τα οποία προσπαθεί να τα τεκμηριώσει μέσω της έρευνάς του. Οι περισσότεροι το κάνουν αυτό, δομούν το υλικό της έρευνάς τους σύμφωνα με τα πιστεύω τους επάνω στο θέμα. Έτσι, οι περισσότερες μελέτες, εθνομηδενιστών επιστημόνων, δεν πείθουν πλέον γιατί, προσπαθούν να οδηγήσουν σε προαποφασισμένα συμπεράσματα. Αυτή η «επιστημονική μεθοδολογία» είναι ο σχετικιστικός μεταμοντερνισμός.

    Ο μεταμοντερνισμός, οδηγεί σε μια συνειδητή παιγνιότητα και αυθαιρεσία της γλώσσας, η οποία βρίθει από λογοπαίγνια και μεταφορές, ασάφειες και διαφορετικές έννοιες συνδεδεμένες μεταξύ τους με υπόρρητες μεταμοντέρνες αποχρώσεις, με αποτέλεσμα το ατέλειωτο παιχνίδι των σημασιών να αρχίζει στο εσωτερικό του ίδιου του κειμένου.

    Μου αρέσει!

  • Σοφία said

   Μακεδόνα μου, θέλω να σου πω ότι η μακεδονική διάλεκτος ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των δωρικών διαλέκτων.
   Και ακόμα και πριν χρησιμοποιηθεί το αλφάβητο, υπήρχε γραφή στον ελληνικό χώρο, η γραμμική γραφή σε δύο μορφές την Α και την Β.
   Η Β απεδείχθη ότι αποδίδει την ελληνική γλώσσα.
   Η εισαγωγή του αλαφαβήτου δεν δηλώνει ότι πριν δεν μιλούσαν ελληνικά.
   Και αργότερα μπορεί να βρεθούν κι άλλα ευρύματα που να είναι ακόμα πιο παλιά.

   Μου αρέσει!

 7. Reblogged this on Macedonian Ancestry.

  Μου αρέσει!

 8. ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ said

  Η οινοχόη του Διπύλου:
  Δίπυλο, 740 π.Χ.
  Σήμερα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
  Διάλεκτος: αττική
  Αλφάβητο: αττικό
  Κατεύθυνση γραφής: επί τα λαιά (αριστερόστροφα)
  ΗΟΣΝΥΝΟΡΧΕΣΤΟΝΠΑΝΤΟΝΑΤΑΛΟΤΑΤΑΠΑΙΖΕΙΤΟΤΟΔΕΚΛΜΙΝ
  ὃς νῦν | ὀρχη|στῶν πάν|των ἀτα|λώτατα | παίζει τῶ τόδε …
  Όποιος από τους χορευτές χορεύει πιο ανάλαφρα από όλους τους άλλους…

  Το ποτήρι του Νέστοραήτο αγγείο των Πιθηκουσών:
  Σκύφος. Πιθηκούσες (Ischia), 740-720 π.Χ.
  Σήμερα: Μουσείο Villa Arbusto στο Lacco Ameno στο νησί Ischia, στην Ιταλία.
  Διάλεκτος: ιωνική
  Αλφάβητο: ευβοϊκό
  Κατεύθυνση γραφής: επί τα λαιά (αριστερόστροφα)
  ΝΕΣΤΟΡΟΣ:…:ΕΥΠΟΤΟΝ:ΠΟΤΕΡΙΟΝΗΟΣΔΑΤΟΔΕΠΙΕΣΙ:ΠΟΤΕΡΙ..:AΥΤΙΚΑΚΕΝΟΝΗΙΜΕΡΟΣΗΑΙΡΕΣΕΙ:ΚΑΛΛΙΣΤΕΦΑΝΟ:ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ
  Νέστορος [εἰμὶ] εὔποτ[ον] ποτήριο[ν]·ὃς δ’ ἂν τοῦδε π[ίησι] ποτηρί[ου] αὐτίκα κῆνονἵμερ[ος αἱρ]ήσει καλλιστ[εφάν]ου Ἀφροδίτης.
  Είμαι το γλυκόπιοτο ποτήρι του Νέστορα. Όποιος λοιπόν πιει από αυτό το ποτήρι, αυτόν αμέσως θα τον κυριέψει ο πόθος της Αφροδίτης με το όμορφο στεφάνι.

  Μου αρέσει!

  • Sparrow said

   Σωστή η επιγραφή της οινοχόης και του σκύφου που παρέθεσες.
   Τελικά το δια ταύτα του άρθρου το κατάλαβες; πού το πάει ο αρθρογράφος;

   Μου αρέσει!

   • ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ said

    Οχι ακριβώς, αλλά όπως είπα και πιο πάνω : αναφέρεται στη σχέση της Ελληνικής γλώσσας αναφορικά με τους Σλάβους και τα Σκόπια. Αλλά όπως είπες και εσύ: Στο κάτω κάτω, ποιος είπε ότι τα σλαβομακεδονικά έχουν σχέση με τα αρχαία ελληνικά

    Μου αρέσει!

  • Αλέξανδρος Φιλίππου said

   Δεν θέλω να φνώ ψεύτης γιατί αυτήν την στιγμή δεν θυμάμαι καλά αλλά νομίζω πως έχω δει αντίστοιχη επιγραφή στο μουσείο της Αιανής (στον νομό Κοζάνης) μόνον που έτσι θολά νομίζω πως αναφερόταν σε κάποια γεωργική ποσότητα… ; Αν κάποιος τό`χει δει ή γνωρίζει κάτι ας το αναφέρει.

   Μου αρέσει!

 9. Reblogged this on ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ.

  Μου αρέσει!

 10. Sparrow said

  Δεν κατάλαβα πού το πάει ο αρθρογράφος και τί θέλει ν’αποδείξει. Βάζει ένα τίτλο πιασάρικο, κι από ζουμί τίποτα.
  Στο κάτω κάτω, ποιος είπε ότι τα σλαβομακεδονικά έχουν σχέση με τα αρχαία ελληνικά;

  Μου αρέσει!

 11. ΗΛΕΚΤΡΑ said

  ΛΥΣΣΑΞΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!!! ΑΚΟΥΝΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΕΘΝΟΣ ΚΛΠ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΠΥΡΙΑ!!!
  ΟΥΣΤ ΡΕ ΛΕΜΕ!!!! ΟΥΣΤ!!!

  Μου αρέσει!

 12. ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ said

  Αυτο το θεμα με το φοινικικο αλφαβητο δεν το καταλαβα ποτε.
  Τα γραμματα προερχονται πασιφανως απο τις γραμμικες γραφες πραγμα λογικο νομιζω αφου οι κρητικοι ειχαν αποικισει την περιοχη. Στην Π. Διαθηκη αναφερει απο οτι θυμαμαι «ΟΥΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ, ΠΑΡΟΙΚΟΙ ΚΡΗΤΩΝ»
  Αυτο που εκαναν οι Φοινικες (αν το εκαναν αυτοι) ηταν οτι πηραν τη συλλαβογραφια και εφτιαξαν μια προχειρη γραφη γραφοντας μονο τα συμφωνα με τα φωνηεντα να εννοουνται.
  Θυμαμαι σε καποιο δημοσιευμα που αμφισβητουσε αν μια πινακιδα που βρεθηκε να γραφει το ονομα μιας πολης επρεπε να μεταφραστει σαν ουγγαριτ η ευαγοριτις μια και η πινακιδα εγραφε τα αντιστοιχα των γρτ.
  Αυτο οπωσδηποτε δεν ειναι αλφαβητο.
  Κυριως δεν καταλαβαινω γιατι θα επρεπε οι Ελληνες να παρουν τους τυπους των γραμματων απο τους φοινικες οταν αυτοι οι τυποι βρισκονται στις Ελληνικες γραμμικες γραφες.
  Κατα την αποψη μου το Αλφαβητο ειναι 100% Ελληνικο δημιουργημα και απο οσο ξερω οποιος δεν το πηρε απο εδω (λατικο, κυριλικο) ακομα γραφει με συλλαβες.

  Μου αρέσει!

  • Sparrow said

   Ναι 100% ελληνικό !! Άλεφ, μπεθ, γκίμελ, ντάλεθ….
   Δεν πιστεύω να μην ξέρεις τί σημαίνουν αυτά στα φοινικικά! 100% ελληνικό σου λέω, αμέ !

   Μου αρέσει!

   • ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ said

    Δεν ειπα οτι η γλωσσα ειναι ελληνικη αλλα τα συμβολα και η ιδεα του αλφαβητου. Ο λεξεις που αναφερεις δεν λενε τιποτα. Ο καθενας μπορει να ονομαζει τα γραμματα στην γλωσσα του..

    Μου αρέσει!

   • Sparrow said

    Άλεφ=βόδι, Μπετ=σπίτι, Γκίμελ=καμήλα, Ντάλεθ=πόρτα….κλπ (στα φοινικικά βεβαίως, γιατί στα ελληνικά δε σημαίνουν απολύτως τίποτα, όσο κι αν μερικοί παράφρονες πάνε να βγάλουν παπάδες)
    Λόγω των εμπορικών σχέσεων των αρχαίων ελλήνων με τους φοίνικες, δανείστηκαν από τους φοίνικες το αλφάβητό τους, το προσάρμοσαν στη γλώσσα τους (άλεφ>άλφα, μπετ>βήτα….) και το ανέπτυξαν.
    Από το ελληνικό πια αλφάβητο προήλθε το λατινικό (από τους ευβοείς αποίκους της Κύμης βασικά) και το κυριλλικό πολύ αργότερα.

    Μου αρέσει!

   • demetres said

    Αυτό είναι το πρόβλημά σου SPARROW

    Νομίζεις ότι οι Έλληνες κατέβησαν σταδιακά στην Ελλαδική χερσόνησο…
    Και όμως οι Έλληνες δεν κατέβησαν από πουθενά, αλλά αντιθέτως από την καρδιά της κοιτίδας τους Ελλάδας απλώθηκαν ΠΑΝΤΟΥ!
    Πιστεύεις σε πολύ παλιές μελέτες που έγιναν όταν ακόμα οι τότε ιστορικοί και αρχαιολόγοι παγκοσμίως νομίζανε ότι Η Ομήρου Ιλιάς ήταν φαντασιοπληξία, και η Τροία ΠΑΡΑΜΥΘΙ…
    Έκτοτε, παρά τίς αμέτρητες ανασκαφές και αρχαιολογικά ευρήματα που βγήκαν στο φώς και αποδεικνύουν ότι όχι μόνον οι Έλληνες είναι αυτόχθονες, όχι μόνον ότι οι Έλληνες ταξίδεψαν τά πλάτη της γής και εκπολίτισαν λαούς και λαούς, αλλά ιδιαιτέρως που αποδεικνύουν ατράνταχτα ότι οι Έλληνες είχαν τον μεγαλύτερο, αρχαιότερον και ωριμότερο πολιτισμό στην Γή, παρά όλων των αποδείξεων, οι διορθώσεις δεν έχουν εισαχθεί στην Ιστορία, γιατί είναι στην φύση του μικροπρεπούς ανθρώπου να μην θέλει να δεχθεί ότι υπάρχει κάποιος καλλίτερος του, κάποιος ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ!!!, κάποιος ευγενέστερος, ευφυέστερος,…λαός.

    Όταν κοιτάξεις το ιστορικό βάθος όλων των λαών βασισμένο στην Αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά πιο ιδιαιτέρως όταν κοιτάξεις στην πολιτισμική Κληρονομιά που αφήσαν στην γή με το πέρασμά τους οι λαοί, στους κλάδους, Φιλοσοφίας, μαθηματικών, Γεωμετρίας, Αστρονομίας, Φυσικής, Ιατρικής, Βοτανικής, Χημείας, Πολεμικής, Ρητορικής, Πολιτικής, Γλυπτικής, Αρχιτεκτονικής, ….,…,…,θα αναγκαστείς να ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΣ ότι μόνον οι Έλληνες έχουνε αφήσει τέτοια γιγαντιαία πληθώρα αποδείξεων της ΑΙΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ παρουσίας τους και ανωτερότητα τους, εν συγκρίσει με οποιονδήποτε άλλον λαό…

    Το ΕΥΦΥΕΣ προτέρημα της Ελληνικής Φυλής είναι Η Προμήθεια Φωτιά, που ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ!

    Οι Εβραίοι και αραβικοί λαοί που έχουν ως κοινό γενετικό χαρακτηριστικό το φοινικικό γονίδιο, ότι και να κράζουν, ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ, δεν είχαν, ούτε μπορούν ποτέ να έχουν την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ευφυΐα και ΗΘΙΚΗ ανωτερότητα της Ελληνικής διαυγούς Ψυχής.
    Ποτέ τους δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την γλωσσική τους ανωτερότητα που δήθεν προσκόμισαν στους Έλληνες. Διότι οι Έλληνες δεν χρειαστήκαν να πάρουν ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ Λαούς της Μέσης Ανατολής Σημίτες, τους Βορείους Αφρικανούς, και της Αραβικής Χερσονήσου λαό, όλοι τους που και στις μέρες μας δεν έχουν ακόμα αναδειχθεί μήτε για την πνευματική τους κληρονομιά, μήτε για ηθικό ψυχικό μεγαλείο.

    Υπάρχουνε δύο είδη ανθρώπων: Οι ΕΛΛΗΝΕΣ, και οι Βάρβαροι.
    Γιατί;
    Διότι οι Έλληνες ήταν οι ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ του παγκοσμίου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
    Διότι οι Έλληνες θέσανε όλες τις ΒΑΣΕΙΣ των Επιστημών.
    Διότι οι Έλληνες ΗΣΑΝ οι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ στους ώμους των οποίων έκτοτε στηρίζονται όλες οι μετέπειτα κάθε κλάδους πολιτισμικές εξελίξεις!

    ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ αλεφ ΚΑΝΕΝΟΣ !

    «…Unfortunately, no one was lucky enough to find the cup of hemlock with which one could simply dispose of such a character; for all the poison that envy, calumny, and rancor created did not suffice to destroy that self-sufficient splendor. And so one feels ashamed and afraid in the presence of the Greeks, unless one prizes truth above all things and dares acknowledge even this truth: that the Greeks, as charioteers, hold in their hands the reins of our own and every other culture…»

    FRIEDRICH NIETZSCHE

    Μου αρέσει!

   • SAS said

    και ποιοι κατ΄ουσιαν νομιζεις οτι ειναι οι φοινικες!!! κρητες,πελασγοι μηπως;

    Μου αρέσει!

 13. ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ said

  Ειναι δυσκολο να ετυμολογησεις λεξεις για γραμματα της παναρχαιας γραμμικης γραφης.
  Υπαρχουν καποιες π.χ αλφα απο το αλφω/αλφιτα. βητα (σχημα φουσκωμενων πανιων) απο τον ηχο του αερα κ.α αλλα λογικα ειναι μαλλον εικασιες.
  Αλλες οπως ο-μικρον ω-μεγα υ-ψιλον εχουν πιο προφανεις ετυμολογησεις οντας προφανως νεωτερα.
  Εγω ομως εκανα μια ερωτηση.
  Γιατι τα συμβολα που προερχονται απο την Ελληνικη γραμμικη θα επρεπε να τα παρουμε απο τους φοινικες? Πριν το αλφαβητο με αυτα γραφαμε.
  Αυτα ειναι θεωριες που γραφηκαν οταν ακομα η Ελλαδα εθεωρειτο ακατοικητη πριν την καθοδο των Δωριαιων (στα 1100 περιπου)
  Αν διαβασεις τον πρωτο τομο της ιστοριας του Ελληνικου Εθνους του Παπαρηγοπουλου που γραφτηκε γυρω στα 1830 θα δεις οτι η Ελλαδα θεωρειται ερημη και μονο μερικα νησια χρησιμευαν σαν σταθμοι για τους Φοινικες ναυτικους.
  Ευτυχωςπου υπηρξε ο εμπορος Σλημαν και κατοπιν ο Εβανς και ανακαλυφθηκε οτι οταν υπηρχε πολιτισμος στην Ελλαδα (κυκλαδικος, μινωικος, μυκηναικος) οι Φοινικες δεν ηταν πουθενα. Οι ειδικοι επεμεναν οτι ο Ομηρος και ολοι η αρχαια γραμματεια ελεγαν ψεματα για την υπαρξη παλιοτερων πολιτισμων.
  Ευτυχως που υπηρξε και ο αρχιτεκτονας Βεντρις να αποδειξει οτι με την γραμμικη Β ειναι γραμενη ελληνικη γλωσσα. Οι ειδικοι επεμεναν οτι ειναι Φοινικικα η Αιγυπτιακα η οτι αλλο αλλα οχι Ελληνικα.
  Σημερα λοιπον εχουμε το σεναριο.
  Οι Ελληνες ειχαν συλλαβογραφικη γραφη με 90 περιπου γραμματα ενω οι Φοινικες δεν υπηρχαν πουθενα.
  Οι κρητικοι κανουν αποικιες στην Φοινικη και εκει βρισκουμε πολυ αργοτερα μια γραφη με 20 περιπου γραμματα απο την κρητικη γραφη να χρησιμοποιηται απο τους Φοινικες και δεν περιεχει φωνηεντα.
  Οι Ελληνες γυρω στο 800πΧ ανακαλυπτουν το αλφαβητο. Δηλαδη ξεχωριζουν τις συλλαβες σε φωνηεντα και συμφωνα και δινουν σε καθε ηχο ενα γραμμα.
  Υποστηριζεις οτι για καποιον λογο δεν πηραν απευθειας τα συμβολα των γραμματων απο την Ελληνικη γραμμικη αλλα απο τους Φοινικες.
  Ακομα ομως και ετσι οι Φοινικες θα δωσανε αντιδανειο τα συμβολα. Αλφαβητο ομως δεν εδωσαν γιατι ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ.

  Μου αρέσει!

  • Sparrow said

   Η ελληνική γλώσσα υπάρχει στον ελλαδικό χώρο από τότε που κατέβηκαν τα πρώτα ελληνικά φύλα, οι αχαιοί, κάπου στα 1900-2000 πΧ. Αυτοί, δεν χρησιμοποιούσαν το φοινικικό αλφάβητο, αλλά τη γραμμική Β (μεταξύ περ. 1700-1200 πΧ) και προηγουμένως την γραμμική Α, οι Κρήτες, που όμως δεν ήταν έλληνες.
   Το φοινικικό συμφωνογραφικό αλφάβητο με τα 22 του γράμματα, έκανε αργότερα την εμφάνισή του στον ελλαδικό χώρο. Πήραν οι αρχαίοι έλληνες τα σύμβολα από τους φοίνικες, τέλη του 9ου αι. πΧ και δεν τους άλλαξαν τελείως την ονομασία, απλώς τα εξελλήνισαν φωνητικά. Οπως είπα και πριν, άλεφ>άλφα, μπετ>βήτα, γκίμελ>γάμα κλπ.
   Το οποίο αλφάβητο, χρησιμοποιούταν ήδη, πριν από το 1100 πΧ από τους φοίνικες, τους εβραίους και τους αραμαίους και υπάρχει σε γραπτά τους κείμενα.
   Οι έλληνες έμποροι, το πήραν απ’αυτούς γύρω στα τέλη του 9ου πχ αι. Γι’ αυτό και πρίν από τότε, δεν υπάρχουν ενδείξεις γραφής της ελληνικής με το αλφάβητο αυτό (ενώ υπήρχε η ελληνική γλώσσα, μη συγχέουμε γραφή και γλώσσα)
   Δεν καταλαβαίνω την παράνοια να προσπαθήσεις να ετυμολογήσεις το άλφα ή το βήτα από άλλη ελληνική λέξη, εφόσον βγαίνουν από το φοινικικό άλεφ=βόδι, μπετ=σπίτι κλπ. Αυτά είναι πασίγνωστα κι αυταπόδεικτα, σε όλους τους γλωσσολόγους παγκοσμίως. Λοιπόν, μη χάνουμε το κύρος μας από χαζομάρες Λιακοπουλαίων, Πλεύρηδων κλπ.
   Οι έλληνες πρόσθεσαν τα έ-ψιλον, ό-μικρον, ύ-ψιλον, ω-μέγα. Μετέβαλαν το αλφάβητο, από συμφωνογραφικό σε φωνητικό.
   Βλέπεις λοιπόν, εκεί που λες ότι οι έλληνες γύρω στο 800πΧ ανακάλυψαν το αλφάβητο, είναι τελείως αντιεπιστημονικό αφού όπως σου εξήγησα, οι σημίτες (φοίνικες, εβραίοι, αραμαίοι κλπ) το χρησιμοποιούσαν ήδη, τουλάχιστον 3 αιώνες πρωτύτερα, την εποχή που οι αχαιοί έγραφαν στη γραμμική Β.
   Αλλά ας μην κουράζω.

   Μου αρέσει!

   • Αλεφ είσται και φαίνεστε said

    Εσύ μάλλον ήσουν εκεί τα είδες όλα αυτά!! Είσαι τελικα μεγάλο έμμισθο Αλεφ…

    Μου αρέσει!

   • ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ said

    Πρωτον δεν απαντας σ αυτο που ρωταω. Ειμαι νομιζω σαφης. Γιατι λες τα συμβολα Φοινικικα ενω υπαρχουν στις αρχαιοτερες Ελληνικες γραφες.
    Εγω υποστηριζω οτι οι Φοινικες τα πηραν απο τους Κρητικους αποικους και δεν καταλαβαινω γιατι οι Ελληνες θα επρεπε να παρουν τα γραμματα που χρησιμοποιουσαν για χιλιετιες απο τους Φοινικες.
    Δευτερον το οτι πριν απο τους Αχαιους κατοικουσαν την Ελλαδα αλλοι λαοι ειναι τουλαχιστον αμφισβητισιμο. Οι ανθρωπολογικες ερευνες δεν δειχνουν τετοιο πραγμα ουτε ξερω κατι αλλο να το υποστηριζει.
    Δες το προηγουμενο σχολιο μου για το τι πιστευαν πριν τον εμπορο Σλημαν και τον αρχιτεκτονα Βεντρις οι «ειδικοι». Απο τις αυθαιρετες θεσεις τους υποχωρουν βημα βημα και μονο οταν δεν μπορουν να κανουν αλλιως ενω ανθρωπολογικες μετρησεις θεωρουνται ρατσιστικες και αποφευγονται.
    Εγω προτιμω να πιστευω την αρχαια γραμματεια που δεν διαψευτηκε ποτε.στην οποια πουθενα δεν αναφερεται καποια μαζικη καθοδος Ελληνων.
    Κι ομως υπαρχουν αναμνησεις μικροτερων εγκαταστασεων οπως του Καδμου απο την Φοινικη (οπου αναφερονται και τα Φοινικικα γραμματα) του Δαναου και του Πελοπα.
    Στο Δισπηλιο βρεθηκε γραμμικη γραφη του 5.000π.Χ ενω και σε αλλες περιοχες βρεθηκαν δειγματα πολυ πριν απο την εποχη που περιμεναν οι ειδικοι.
    Το πραγματικο ερωτημα λοιπον ειναι γιατι οι Σημιτες που αναφερεις χρησιμοποιουν συμβολα της γραμμικης. Που τα βρηκαν? Τα ανακαλυψαν μονοι τους εκ νεου?
    Και αν δεν ειχαν την υποδομη να εχουν δικα τους συμβολα για να γραφουν γιατι θεωρεις σιγουρο οτι το να χρησιμοποιησουν μονο 22 συμφωνα και να παραλειπουν τα φωνηεντα ηταν δικη τους ιδεα?
    Στην ουσια προκειται για ενα γρηγορο και ευκολομαθητο αλλα οχι ακριβη τροπο να γραφεις συλλαβογραφια. Π.χ. γραφεις γρτ και μετα αντε να ξερεις αν εννοεις Ουγγαριτ η Ευαγορητις.
    Αυτο δεν ειναι αλφαβητο.
    Προσπαθησε να γραψεις το ωον η τον αιολο με Φοινικικο αλφαβητο για να δεις την διαφορα.
    Αυτος λοιπον ο συντομος τροπος συλλαβογραφιας θα μπορουσε με πολλα ερωτηματικα να αποδοθει στους Φοινικες.
    Οχι το αλφαβητο.
    Το θεμα ειναι περισσοτερο απο ποια αποψη το βλεπεις και οχι τι στοιχεια εχεις.
    Απλως το να λες οτι κατι ανακαλυφθηκε απο τους Ελληνες ειναι κοινοτοπια.
    Οι ειδικοι που θελουν να ξαφνιασουν και να γινουν γνωστοι ειναι υποχτεωμενοι να βρουν κατι που να μην το ανακαλυψαν οι Ελληνες.
    Πραγμα ομολογουμενως δυσκολο.

    Μου αρέσει!

  • Sparrow said

   Δηλ. μου λες ότι το 5000 πΧ γράφαν οι Έλληνες στον ελλαδικό χώρο με φωνητικό αλφάβητο, μετά για τα επόμενα 4000 χρόνια το γύρισαν στα ιερογλυφικά, τη γραμμική Α & Β και μετά το 900 πΧ ανακάλυψαν το αλφάβητο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Φοίνικες ήδη από 1100 πΧ.
   Τί κάθομαι κι ασχολούμαι….

   Μου αρέσει!

   • ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ said

    Aν δεν καταλαβαινεις τι διαβαζεις δεν φταιω εγω.
    Το αλφαβητο δηλαδη ενας φθογγος ενα γραμμα το εφτιαξαν οι Ελληνες τον 9-8 αιωνα.
    Τα συμβολα των γραμματων που χρησιμοποιουν οπως και αυτα που χρησιμοποιουσαν οι Φοινικες ειναι παρμενα απο την γραμμικη γραφη που δειγματα της εχουμε απο την 5η χιλιετια.
    Η γραμμικη γραφη ειναι συλλαβογραφικη και οχι αλφαβητο.
    Η Φοινικικη ειναι μια συντομευμενη συλλαβογραφια που μου φαινεται απιθανο να την επιννοησαν οι ιδιοι μια και χρησιμοποιει τα συμβολα της Ελληνικης γραμμικης και εμεναν στην ιδια περιοχη με Ελληνες Κρητικους.
    Αρα το πολυ που μπορει να συνεβαλλαν οι Φοινικες ειναι στην επιννοηση (αν τοκαναν οι ιδιοι) μιας συντμησης της συλλαβογραφιας
    Ακομη και αυτο θα ηταν αξιο αναγνωρισης. Αλλα δεν εφτιαξαν κανενα αλφαβητο με την πληρη εννοια του ορου.

    Μου αρέσει!

 14. αναγνωστης said

  παρακαλω αυτη την προταση της κ.Ρεπουση «νεκρη γλωσσα»μην την αναπαραγεται γιατι μενει στην συνειδηση και αναφερεται στο οτι δεν χρησιμοποιειται.Οταν ο καιρος περασει και σκεπαστει το θεμα, αυτο που θα μεινει ειναι η ατακα.. που ΕΑΝ δεν γινει ΚΑΤΙ, η αρχαια ελληνικη γλωσσα, να μπει σε καθημερινη χρηση, με καποιο τροπο,οταν το ιντερνετ και η πρακτικη σκεψη ερχεται σαν τσουναμι να κυριευσει την καθημερινοτητα του ανθρωπου δεν θα εχει αντιστασεις για να αποκρουση την προταση,οταν την επαναφερει καποιος απο αυτο το συναφι της κυριας ρεπουση._Ειναι απολυτως απαραιτητο να μπει σαν μαθημα_ ασκησης,σαν προσευχη,σαν εθνικος υμνος,παντως αυτην την στιγμη η αντισταση ερχεται και στηριζεται απο τις γενιες που εχουν διδαχθει και αγαπουν την αρχαια ελληνικη γλωσσα.Σε μια δεκαετια ποιος θα αντιδραση αν δεν ξανα διδαχθει στις νεες γενιες;;;;;και δυστυχως ολοι αυτοι οι νεοταξιτες δουλευουν με χρονοδιαγραμμα πενταετιας και δεκαετιας…

  Μου αρέσει!

 15. GEODETIS said

  σπουδαία ανακάλυψη ….. ίσως και τεκμηρίωση …..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: