Φθινοπωρινή Ισημερία: Μια γιορτή που όμως… Αργεί!

20130921-072853.jpg

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στις 23:44 ώρα Ελλάδος, το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, υποδέχεται επισήμως το φθινόπωρο, καθώς την ώρα εκείνη θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα εγκαινιασθεί η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.
Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι κατά την φθινοπωρινή ισημερία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σύμφωνα με τον
διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ημερομηνία της «ισημερίας».
Έτσι, στην Αθήνα, που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η πραγματική «ίση ημέρα – ίση νύχτα» θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε, σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου φέτος, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.

4 thoughts on “Φθινοπωρινή Ισημερία: Μια γιορτή που όμως… Αργεί!”

 1. ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΑΛΛΆ ΘΑ Τα ΟΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ. ΕΝΑ ΑΣΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙ ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ,ΑΛΛἌ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ,ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ,ΚΥΡΙΕ ΚΟΠΑΝΕ ΓΡΑΦΕΑ

  ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ. ΜΑΘΕ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΑΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΣΟΥ.

  ΚΑΛΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ, ΑΛΛΆ ΜΗΝ ΔΙΔΕΤΕ ΛΑΒΗΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΣΤΑΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΣΙΚΕΣ ΠΑΑΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΠΡΠΟΝΤΩΣ

  ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ.

  Από: http://www.olympia.gr [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Αποστολή: Saturday, September 21, 2013 7:
  Θέμα: [Νέο άρθρο] Φθινοπωρινή Ισημερία: Μια γιορτή που όμως… Αργεί!

  olympiada posted: “Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στις 23:44 ώρα Ελλάδος, το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, υποδέχεται επισήμως το φθινόπωρο, καθώς την ώρα εκείνη θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο νότιο ημι”

  Like

  1. Οι Γερμανοί κάθε χρόνο εορτάζουν τήν Φθινοπωρινή ισημερία περίπου για δύο εβδομάδες στό Μόναχο σάν εορτή τής μπυρας .Τήν ονομάζουν OKTOBERFEST καί λήγει το πρώτο σαββατοκύριακο τού Οκτωβρίου.

   Like

 2. …Και η Εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερίες,ηταν κάποτε εορτές που είχαν σχέση με την αρμονία της φύσης,εν σχέση με τον άνθρωπο!(ούτε πολύ ζέστη ούτε κρύο,αφθονία τροφής,κλπ)!…Σήμερα ο “άνθρωπος”ούτε στην φύση πιστεύει,ούτε στην αρμονία!…Οι ισημερίες δεν είναι γι’αυτόν παρά φυσικά φαινόμενα!-Ξένος μέσα στο ίδιο του το περιβάλλον!

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s