Φθινοπωρινή Ισημερία: Μια γιορτή που όμως… Αργεί!

20130921-072853.jpg

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στις 23:44 ώρα Ελλάδος, το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, υποδέχεται επισήμως το φθινόπωρο, καθώς την ώρα εκείνη θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα εγκαινιασθεί η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.
Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι κατά την φθινοπωρινή ισημερία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σύμφωνα με τον
διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ημερομηνία της «ισημερίας».
Έτσι, στην Αθήνα, που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η πραγματική «ίση ημέρα – ίση νύχτα» θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε, σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου φέτος, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.

4 σκέψεις σχετικά με το “Φθινοπωρινή Ισημερία: Μια γιορτή που όμως… Αργεί!”

 1. ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΑΛΛΆ ΘΑ Τα ΟΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ. ΕΝΑ ΑΣΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙ ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ,ΑΛΛἌ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ,ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ,ΚΥΡΙΕ ΚΟΠΑΝΕ ΓΡΑΦΕΑ

  ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ. ΜΑΘΕ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΑΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΣΟΥ.

  ΚΑΛΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ, ΑΛΛΆ ΜΗΝ ΔΙΔΕΤΕ ΛΑΒΗΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΣΤΑΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΣΙΚΕΣ ΠΑΑΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΠΡΠΟΝΤΩΣ

  ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ.

  Από: http://www.olympia.gr [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Αποστολή: Saturday, September 21, 2013 7:
  Θέμα: [Νέο άρθρο] Φθινοπωρινή Ισημερία: Μια γιορτή που όμως… Αργεί!

  olympiada posted: «Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στις 23:44 ώρα Ελλάδος, το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, υποδέχεται επισήμως το φθινόπωρο, καθώς την ώρα εκείνη θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο νότιο ημι»

  Μου αρέσει!

  1. Οι Γερμανοί κάθε χρόνο εορτάζουν τήν Φθινοπωρινή ισημερία περίπου για δύο εβδομάδες στό Μόναχο σάν εορτή τής μπυρας .Τήν ονομάζουν OKTOBERFEST καί λήγει το πρώτο σαββατοκύριακο τού Οκτωβρίου.

   Μου αρέσει!

 2. …Και η Εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερίες,ηταν κάποτε εορτές που είχαν σχέση με την αρμονία της φύσης,εν σχέση με τον άνθρωπο!(ούτε πολύ ζέστη ούτε κρύο,αφθονία τροφής,κλπ)!…Σήμερα ο «άνθρωπος»ούτε στην φύση πιστεύει,ούτε στην αρμονία!…Οι ισημερίες δεν είναι γι’αυτόν παρά φυσικά φαινόμενα!-Ξένος μέσα στο ίδιο του το περιβάλλον!

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s